Legemiddelindustrien vil ikke offentliggjøre veldedighetsdonasjoner

Holdningen til faggruppen er avslørt i et brev skrevet av Billy Tauzin, Phrma's ceo, til Essential Action, en av flere interessegrupper som presser legemiddelprodusenter til å avsløre deres globale bidrag. (pharmalot.com 12.9.2007)

Store filantropiske stiftelser endrer folkehelsen rundt omkring i verden, men deres koblinger til matvareindustrien og legemiddelfirmaer utgjør en potensiell interessekonflikter, ifølge en studie (BMJ 2011; 342:d2490 (15 April)

Yale's Drug Dependency Documents detail key role of Big Pharma in med school fundraising (...) The documents, part of a confidential briefing for School of Medicine Dean Robert Alpern, outline an effort to raise more than $40 million in philanthropic dollars through 2008 from pharmaceutical companies.(conntact.com 17.9.2007)

Regjeringen blar opp for Clinton- stiftelsen

GLIS: Så bredt smiler en mann som nettopp har mottatt 800 millioner til å bruke på prevensjon. (tv2nyhetene.no 12.2.2013)

- Godkjente organisasjoner. Listen viser organisasjoner som er godkjent av Innsamlingskontrollen.

(Anm: Godkjente organisasjoner. Listen viser organisasjoner som er godkjent av Innsamlingskontrollen. Når en organisasjon blir godkjent forplikter den seg til å følge spesifikke regnskapsregler og etiske retningslinjer for innsamling, og underlegge seg ekstern kontroll. (innsamlingskontrollen.no).)

- Norsk forsker står i midten av en storm i Verdensbanken: – Vi skjønte at det kom til å bli litt oppstyr. (– Vi kan dokumentere at bistand fra Verdensbanken sammenfaller med pengestrømmer til skatteparadiser, sier Jørgen Juel Andersen ved BI om forskningen som har skapt storm i Verdensbanken.)

(Anm: Norsk forsker står i midten av en storm i Verdensbanken: – Vi skjønte at det kom til å bli litt oppstyr. – Vi kan dokumentere at bistand fra Verdensbanken sammenfaller med pengestrømmer til skatteparadiser, sier Jørgen Juel Andersen ved BI om forskningen som har skapt storm i Verdensbanken. Førsteamanuensis Jørgen Juel Andersen ved BI befinner seg på hytta på Sjusjøen mens forskningsarbeidet han har brukt de siste tre årene på skaper storm i Verdensbanken. (dn.no 19.2.2020).)

(Anm: Økokrim (økonomisk kriminalitet / miljøkriminalitet). (mintankesmie.no).)

- Pågrepet i departementsbygning: Siktet for grovt bedrageri. (- Lederen av en norsk forening knyttet til bistandsarbeid ble onsdag morgen pågrepet av politiet.)

(Anm: Pågrepet i departementsbygning: Siktet for grovt bedrageri. Lederen av en norsk forening knyttet til bistandsarbeid ble onsdag morgen pågrepet av politiet. Vedkommende er siktet for bedrageri av 56 millioner bistandskroner. Pågripelsen skjedde da den nå siktede personen var på vei inn i et møte i Klima- og miljødepartementet i Kongens gate i Oslo, opplyser statsadvokat i Henrik Horn til VG onsdag kveld. Pågripelsen skjedde ved inngangen til departementets lokaler. – Økokrim har i dag gjennomført en aksjon hvor daglig leder av foreningen ble pågrepet. Vedkommende sitter i avhør nå, og det kan ta tid, sa han til Børsen tidligere onsdag. Økokrim har siktet vedkommende for grovt bedrageri av bistandsmidler, med en strafferamme på opp mot seks år. (e24.no 12.1.2022).)

- PÅ DENNE BØRSEN GIR DU BORT PENGER. Nina Skui Lohk er leder for en filantropisk børsløsning. (- DETTE ER SAKEN: Oslo Philanthropic Exchange (OPX) er en børs for å donere penger til veldedig arbeid og bistand)

(Anm: PÅ DENNE BØRSEN GIR DU BORT PENGER. Nina Skui Lohk er leder for en filantropisk børsløsning. Hvorfor kan man ikke hente kapital til bistandsarbeid på samme måte som man gjør i kapitalmarkedet, spør hun. Bistandsbransjens metoder for å skaffe penger er gammeldagse og må tilpasse seg en ny verden med nye typer givere, mener Nina Skui Lohk. – De store humanitære utfordringene vi har trenger mye kapital for å kunne nå bærekraftsmålene, men samtidig blir dissene pengene hentet så ekstremt lite effektivt, sier Nina Skui Lohk. Hun er administrerende direktør i Oslo Philanthropic Exchange (OPX), som skal bli verdens første børs for å donere penger til veldedig arbeid, tradisjonelt driftet av ikke-statlige organisasjoner, også kjent som NGO (non-governmental organization). Oppstart av OPXs nye digitale plattform lanseres i sin første versjon til våren. (dn.no 4.4.2021).)

(Anm: Oslo Philanthropic Exchange is a Norwegian non-profit foundation established in April 2019. (opx.org).)

- Gir bort 20 prosent av inntektene til veldedighet: – Jo mer penger du har, dess større ansvar har du. Eirik Mofoss (29), altruist, Norad-direktør og fjorårets Ledestjerne, mener penger er til for å spre glede.

(Anm: Gir bort 20 prosent av inntektene til veldedighet: – Jo mer penger du har, dess større ansvar har du. Eirik Mofoss (29), altruist, Norad-direktør og fjorårets Ledestjerne, mener penger er til for å spre glede. (…) Hvor mye penger har du på brukskontoen akkurat nå? – 11.600 kroner. Hva var den siste utgiften på kredittkortet ditt? – En kaffe i går, da jeg gikk en tur på Aker Brygge med en bekjent. Hva er det viktigste valget du har tatt for din egen privatøkonomi?
– At jeg har tatt et løfte om å gi bort minst 20 prosent av inntektene mine resten av livet til veldedighet. Det startet da jeg var 19 år og student ved NTNU. Da bestemte jeg meg for å donere ti prosent av inntekten min for å hjelpe andre, under mottoet «Giving what we can». Etter at jeg fikk min første fulltidsjobb, økte jeg til 20 prosent. Når følte du sist at du hadde god råd? – Generelt hele tiden. Jeg føler meg veldig privilegert som bor i Norge og har den jobben jeg har. Konstant blir jeg minnet på at jeg, som de fleste i Norge, er blant de én prosent rikeste i verden. Jeg tror mange i Norge ikke forstår hvor godt vi egentlig har det. (dn.no 14.3.2023).)

 

–  Krever at politiet etterforsker mirakelpredikant: – Dette er svindel.

(Anm: Krever at politiet etterforsker mirakelpredikant: – Dette er svindel. Etter VGs avsløringer om mirakelpredikant Svein-Magne Pedersens nødhjelp, mener bistandsbransjen at innsamlingene hans fremstår som svindel. – Politiet bør undersøke, sier strafferettsekspert. (vg.no 18.11.2018).)

- Norge har gitt hundrevis av millioner til Clinton-stiftelsen. Etter at Hillary Clinton tapte presidentvalget, stuper støtten.

(Anm: Norge har gitt hundrevis av millioner til Clinton-stiftelsen. Etter at Hillary Clinton tapte presidentvalget, stuper støtten. Norge har siden 2007 inngått avtaler som gir 640 millioner kroner til prosjekter som Clinton-stiftelsen driver. Etter at Clinton-stiftelsen ble opprettet i 2001 har den samlet inn rundt 2 milliarder dollar (drøyt 17 milliarder kroner) fra flere hundre givere som har vært alt fra utenlandske regjeringer, politiske grupperinger, store selskaper og rike mennesker. Norske bistandsmidler har flommet inn i stiftelsen. Ifølge Finansavisen har de norske bidragene ligget på rundt 40 millioner i året frem til 2013. (aftenposten.no 20.11.2016).)

(Anm: Slik fikk ILPI kjernevåpen-pengene fra DU. En e-post fra desember 2010 viser at ILPI AS fikk råd fra UD om hvordan de best kunne lykkes med sin millionsøknad – før tilskuddsmidlene ble formelt kunngjort. I går kom rapporten til Sentral kontrollenhet (SE) i Utenriksdepartementet (UD), som påpeker en rekke avvik og mangler i UDs tilskuddsforvaltning i forbindelse med tilskudd til konsulentselskapet International Law and Policy Institute (ILPI) AS. (vg.no 9.12.2016).)

(Anm: Informasjon versus kunnskap og makt (kommersialisering og monopolisering av kunnskap) (mintankesmie.no).)

– Amerikanske medier: Clinton-kampanjen betalte for Trump-gransking. – Hillary Clintons valgapparat betalte et forskningsfirma for å dokumentere påstander om Trumps bånd til Russland, sier en kilde til flere amerikanske medier.

(Anm: Amerikanske medier: Clinton-kampanjen betalte for Trump-gransking. – Hillary Clintons valgapparat betalte et forskningsfirma for å dokumentere påstander om Trumps bånd til Russland, sier en kilde til flere amerikanske medier. En kilde kom først med opplysningen til The Washington Post og bekreftet saken overfor AP tirsdag kveld. Ifølge kilden ble ordningen håndtert av en advokat for kampanjen, styret og hans advokatfirma. Advokaten Marc Elias har foreløpig ikke besvart forespørsler fra nyhetsbyrået. Trump og Russland. Kilden hevder videre at det politiske forskningsfirmaet Fusion GPS kontaktet Elias og hans advokatkontor Perkins Coie om å fortsette gjennomgangen av Trumps internasjonale forretningsforbindelser. Representanter for Fusion GPS har ikke ønsket å kommentere opplysningene. (tv2.no 25.10.2017).)

- FBI gransker Clinton. Det amerikanske føderale politiet FBI har gjenopptatt granskingen av stiftelsen til Bill og Hillary Clinton.

(Anm: FBI gransker Clinton. Det amerikanske føderale politiet FBI har gjenopptatt granskingen av stiftelsen til Bill og Hillary Clinton. New York Times melder at kilder med kjennskap til saken sier at folk tilknyttet Clinton Foundation igjen har fått spørsmål fra FBI. Spørsmålene dreier seg blant annet om det er blitt gitt penger til stiftelsen i bytte mot politiske tjenester. Også nyhetsbyrået AP, CNN og det politiske nettstedet The Hill skriver fredag at føderale etterforskere undersøker pengegaver som ble gitt mens Hillary Clinton var utenriksminister fra 2009 til 2013. Nyhetsbyrået APs ikke navngitte kilde sier etterforskningen har pågått i flere måneder. (dagsavisen.no 5.1.2018).)

- Leger uten grenser langer ut etter koalisjon som arbeider med vaksineutvikling. En feide har brutt ut mellom Coalition for Epidemic Preparedness Innovations og Leger Uten Grenser (Doctors Without Borders), som anklager den offentlig-private koalisjonen viet til vaksineutvikling for å vanne ut en politikk for rettferdig tilgang til enkelte behandlinger.

(Anm: Doctors Without Borders blasts coalition working on vaccine development. Afeud has broken out between the Coalition for Epidemic Preparedness Innovations and Doctors Without Borders, which accused the public-private coalition devoted to vaccine development of watering down a policy for equitable access to any treatments. Despite several pleas by Doctors Without Borders, CEPI declined to reinstate portions of its original access policy. The guidelines were adopted at the time the coalition was created in 2017 in the wake of the Ebola virus, with backing from the Bill and Melinda Gates Foundation and several governments, among others. (statnews.com 16.3.2019).)

(Anm: Leger Uten Grenser er en nøytral og uavhengig medisinsk hjelpeorganisasjon som redder liv og lindrer nød. Vi hjelper dem som trenger det mest – uansett hvem, uansett hvor, uansett hvorfor. (legerutengrenser.no).)

- Johann Olav Koss' millionlønn etter at han sluttet som øverste sjef i Right To Play får andre veldedige organisasjoner til å reagere.

(Anm: Johann Olav Koss' millionlønn etter at han sluttet som øverste sjef i Right To Play får andre veldedige organisasjoner til å reagere. Hardt ut mot Koss-lønn: – Har aldri opplevd lignende. Veldedige organisasjoner reagerer på opplysningene om at Johann Olav Koss fikk millionlønn etter at han sluttet i jobben som sjef i Right To Play. – Svært skadelig for troverdigheten, sier Nils Øveraas i Redd Barna. Søndag ble det kjent at Johann Olav Koss mottok millionlønn fra den veldedige organisasjonen Right To Play i fire år etter at han hadde sluttet som sjef og redusert arbeidsmengden. Nå reagerer andre bistandsorganisasjoner. – Dette er en spesiell sak med store summer involvert. Vi har aldri opplevd lignende i egen organisasjon, det ville være helt uaktuelt å betale lønn til avgåtte ledere eller generalsekretær, sier styreleder i Redd Barna, Nils Øveraas, til TV 2. Han mener slike saker ødelegger for en hel bransje. (tv2.no 11.5.2021).)

- Hvorfor vet vi ikke hvor mye vaksiner koster?

Why don’t we know how much vaccines cost? (Hvorfor vet vi ikke hvor mye vaksiner koster?)
BMJ 2011; 343:d6239 (28 September)
The Global Alliance on Vaccines and Immunisation can be proud of what it has achieved. As Sophie Arie reports, it has prevented more than five million premature deaths since it started in 2000 (doi:10.1136/bmj.d5182). It has also attracted huge amounts of funding, reflecting the confidence of major donors, so it’s well set to meet its target of saving a further four million lives by 2015.

But GAVI has prominent critics, raising challenges for its incoming chief executive officer, Seth Berkley, who is interviewed this week by Rebecca Coombes (bmj.com/podcasts). At issue is GAVI’s current strategy. Could it use its vast resources more effectively? Is it right to focus on access to new vaccines against rotavirus and pneumonia for children in countries that can afford to contribute financially? Or should it help the very poorest countries building health systems so their children can get basic vaccines against diphtheria, tetanus, and pertussis? Most vexed of all, is GAVI paying too much for vaccines? Could it vaccinate even more children with the funds it has been given if it negotiated a better deal from the industry?

Most of the vaccines acquired by GAVI and then bought by Unicef and other agencies come from the major vaccine manufacturers; GSK, Pfizer, and Merck. But as Arie explains, there is growing competition from emerging markets, notably India and China, where manufacturers can in some cases produce vaccines for less than half the standard price. This is in spite of GAVI getting vaccine manufacturers to agree to charge substantially less if they are paid in advance. (...)

(Anm: Legemiddelindustrien (Big Pharma) (mintankesmie.no).)

(Anm: USAs mest beundrede lovbryter. (America's Most Admired Lawbreaker ) I løpet av 20 år utviklet Johnson & Johnson et kraftig legemiddel, promoterte det ulovlig overfor barn og eldre, skjulte bivirkninger og tjente milliarder av dollar. Dette er innsidehistorien. (Over the course of 20 years, Johnson & Johnson created a powerful drug, promoted it illegally to children and the elderly, covered up the side effects and made billions of dollars. This is the inside story.) (huffingtonpost.com 8.10.2015).)

(Anm: Tjenestemenn anklaget også firmaene for at de i markedsføringen av legemidler til barn hadde unnlatt å opplyse om at Risperdal (risperidone) kan føre til hormonelle ubalanser som kan føre til brystvevutvikling og infertilitet (barnløshet) hos gutter og jenter. I markedsføringen av legemidlet for behandling av eldre mennesker med demens hadde firmaet opprettet et salgsteam for omsorg for eldre, til tross for at data fra en studie finansiert av Janssen som viste at risperidon doblet risikoen for dødsfall blant eldre mennesker, ifølge statlige tjenestemenn. BMJ 2015;351:h7018 (Published 31 December 2015).)

(Anm: - Således ble bruk av antipsykotika knyttet til en doblet risiko for lungebetennelse hos pasienter med AD (Alzheimers sykdom), og til og med en høyere relativ risikoøkning (3,43 ganger) blant dem uten AD. (…) Resultatene indikerer at bruk antipsykotika er knyttet til en høyere risiko for lungebetennelse uavhengig av alder, anvendt studiedesign, behandlingsvarighet, valg av legemidler eller samtidige sykdommer. (dgnews.docguide.com 30.8.2016).)

(Anm: Among antidementia drugs, memantine is associated with the highest risk of pneumonia. A recent study from the University of Eastern Finland shows that among users of antidementia drugs, persons using memantine have the highest risk of pneumonia. The use of rivastigmine patches is associated with an increased risk as well. (medicalnewstoday.com 24.11.2016).)

- Litt for generøs. Hvorfor USAs største veldedige organisasjoner eies av legemiddelfirmaer. Deres generøsitet hjelper på bunnlinjen

(Anm: Generous to a fault. Why America’s biggest charities are owned by pharmaceutical companies. Their generosity helps their bottom line.  WHEN PATIENTS in need of medicines in America go to fill their prescription the price they have to pay can vary wildly. For generic off-patent drugs prices are usually low for the uninsured and free for those with insurance. But for newer patent-protected therapies prices can be as high as several thousand dollars per month. Those without insurance might end up facing these lofty list prices. Even those with coverage will often have to fork out some of the cost, called a co-payment, while their insurance covers the rest. These co-payments, which for the most expensive drugs can themselves be prohibitively high, can act as a deterrent to filling a prescription. Into this gap a new type of charity has emerged: one that offers to pay co-payments for patients. There are two main types of such charities. There are independent ones, like the Bill and Melinda Gates foundation, America's largest charity, which spent $3.4bn on co-payments in 2014. There are also co-pay charities owned by drugmakers themselves. According to public tax filings for 2016, the last year for which data are available, total spending across 13 of the largest pharmaceutical companies operating in America was $7.4bn. The co-pay charity run by AbbVie, a drugmaker that manufactures humira, a widely taken immunosuppressant, is the third largest charity in America. Its competitors are not far behind. Bristol-Myers Squibb, which makes cancer drugs, runs the fourth largest. Johnson and Johnson, an American health conglomerate, runs the fifth largest. Half of America’s top 20 largest charities are co-pay charities owned by pharmaceutical companies. Not everyone qualifies for their help. Unsurprisingly, pharma-owned co-pay charities only fund co-payments on prescriptions for drugs that they manufacture. There is an income threshold, too, which excludes the richest Americans—though it is usually set quite high, at around five times the household poverty line in America. In fact they are prohibited from funding co-payments for those on Medicaid (which helps the poor) and Medicare (which helps the elderly) by the anti-kickback statute, which prevents private companies from inducing people to use government services. Those patients can accept co-pay support from independent charities, such as the Gates Foundation. The impact of these charities is large and growing. Most of them are less than 20 years old. In 2001 just five drugmakers operated co-pay charities, spending a total of $370m. That had risen 20-fold to $7.4bn by 2016. According to Ronny Gal, an analyst at Bernstein, a research firm, the co-payment on the price of a drug is usually just 10% of the cost the pharmaceutical company ultimately charges to the insurance provider. This would mean that $7.4bn spent on copayments could earn drugmakers $74bn in revenues, which would account for nearly a quarter of total drug spending in America. Add in spending by the Gates Foundation and this share rises to a third. Pharmaceutical companies will often claim that helping patients with their co-payments is one way of making expensive drugs more accessible. But it has the fortunate consequence of making their customers price insensitive, because insurance companies will often use high co-payments to nudge their customers into opting for generics over costlier branded drugs: no co-pay, no incentive to save money. (economist.com 13.8.2019).)

(Anm: Publikum ønsker tøffere straffetiltak mot uansvarlig atferd i næringslivet. (- Resultatene viste en sterk offentlig bekymring for skjevhet i rettssystemet.) (theconversation.com 25.7.2016).)

- Superrike skattesnytarar. (- Denne verksemda vil ikkje ta slutt før dei som legg til rette for hemmeleghald og skatteunndraging – bankar, advokatar og rådgjevarar – opplever ein reell risiko for å bli straffa for å utføre slike tenester.)

(Anm: Superrike skattesnytarar. (…) Denne verksemda vil ikkje ta slutt før dei som legg til rette for hemmeleghald og skatteunndraging – bankar, advokatar og rådgjevarar – opplever ein reell risiko for å bli straffa for å utføre slike tenester.) (dn.no 3.7.2017).)

(Anm: EU-kommissionen visste om VW-fusket. (- Misstankarna inom kommissionen väcktes till liv när dess experter insåg att luftkvaliteten i städer inte förbättrades som förväntat efter de strängare utsläppskraven för bilar som infördes 2007, enligt Der Spiegel.) (nyteknik.se 15.7.2016).)

- Dieselgates gravplasser 2019. Her står VWs skandale-biler.

(Anm: Dieselgates gravplasser 2019. Her står VWs skandale-biler. Bilder viser 100.000-vis av Volkswagen-biler som står dumpet på flere identiske dieselgate-gravplasser rundt om i USA. (dinside.no 21.7.2019).)

(Anm: Volkswagen mistenkt for å ha villedet EUs investeringsbank. Volkswagen er mistenkt for å ha brukt et lån fra Den europeiske investeringsbanken (EIB) til å utvikle teknologi som åpnet for juks med utslippstester. Sjefen for den europeiske investeringsbanken (EIB) Werner Hoyer er skuffet over Volkswagen. (dn.no 2.8.2017).)

(Anm: VW-chef erkänner bedrägeri. En högt uppsatt chef på tyska Volkswagen (VW) i USA, inblandad i avgasskandalen, erkänner bedrägeri, meddelade en talesperson för domstolen i Detroit på tisdagen. (nyteknik.se 26.7.2017).)

(Anm: VW-topp sier seg skyldig – risikerer 169 år i fengsel. Den tidligere VW-toppen i USA, Oliver Schmidt, innrømmer å ha forsøkt å dekke over utslippsjukset. Nå risikerer han mange år bak murene. (tv2.no 28.7.2017).)

(Anm: Audi-sjefen pågrepet i Tyskland. Audis administrerende direktør Rupert Stadler er pågrepet i Tyskland i forbindelse med etterforskningen av utslippsskandalen. (aftenposten.no 16.6.2018).)

- Trumps advokat «solgte» seg som fikser (mellommann (ofte om ulovlige ting)) til Novartis og fikk betalt 1,2 millioner dollar. (- Lovet hjelp med å få tilgang til Trump og innflytelsesrike tjenestemenn i den nye administrasjonen.)

(Anm: Trump’s lawyer pitched himself as a fixer to Novartis and got paid $1.2 million. The curious relationship between one of the world’s biggest drug makers and President Trump’s personal lawyer began early last year when Michael Cohen, a longtime fixer for the president, reached out to Novartis’s then-chief executive officer Joe Jimenez, promising help gaining access to Trump and influential officials in the new administration, according to an employee inside Novartis familiar with the matter. (statnews.com 9.5.2018).)

(Anm: Advokater (rettshjelp) (mintankesmie.no).)

(Anm: – Det norske rettsvesenet er for de rike og de store firmaene, eller personer som er villig til å ta stor risiko, sier Ruth Anker Høyer, ekstraordinær lagdommer og tidligere tingrettsdommer i Oslo tingrett. (…) Beskylder advokater for å tenke på kun én ting. (dn.no 16.2.2017).)

- Vi vil vite mer om skatterådgiverne. Skattedirektør Hans Christan Holtes jobb er blant annet å passe på at flest mulig betaler den skatten de skal etter reglene som gjelder.

(Anm: - Vi vil vite mer om skatterådgiverne. Skattedirektør Hans Christan Holtes jobb er blant annet å passe på at flest mulig betaler den skatten de skal etter reglene som gjelder. (aftenposten.no 21.4.2017).)

(Anm: BBC: Trumps advokat fikk hemmelig utbetaling fra Ukraina. Donald Trumps advokat Michael Cohen fikk i hemmelighet minst 400.000 dollar for å ordne et møte mellom Trump og Ukrainas president, ifølge BBC. Den britiske kringkasterens kilder i Kiev sier at utbetalingen, som var på i overkant av 3,2 millioner kroner etter dagens kurs, skjedde i forkant av president Petro Porosjenkos besøk i USA i juni i fjor. (aftenposten.no 23.5.2018).)

- Politiet har henlagt sak mot mirakelpredikant.

(Anm: Politiet har henlagt sak mot mirakelpredikant. Helsetilsynet anmeldte mirakelpredikant Svein-Magne Pedersen for brudd på behandlingsloven, men nå har politiet henlagt saken. (…) Politiet har imidlertid besluttet at de ikke anser det trolig at et straffbart forhold foreligger, og at det ikke er rimelig grunn til å etterforske saken. (…) Det var VG som i juni publiserte en artikkel der arbeidsmetodene til de såkalte mirakelpredikantene avsløres ved bruk av skjulte telefonopptak. (dagbladet.no 22.12.2018).)

- Predikantens stiftelse gikk 2,7 millioner i underskudd – tok likevel ut millionlønn. (- Tilsynssak hos Stiftelsestilsynet Med skjulte opptak avslørte VG metodene til Pedersen når han tilbydde helbredelse av AIDS og kreft over telefon – til 14 kroner minuttet.)

(Anm: Predikantens stiftelse gikk 2,7 millioner i underskudd – tok likevel ut millionlønn. Mirakelpredikant Svein-Magne Pedersens stiftelse gikk 2,7 millioner i underskudd i 2018. Predikanten skylder blant annet på VGs journalistikk. OMSTRIDT PREDIKANT: Svein-Magne Pedersen har tatt betalt for å be for syke over telefon. VGs skjulte opptak av samtalene fikk predikanten til å legge ned den betalte forbønnstelefonen. (…) Tilsynssak hos Stiftelsestilsynet Med skjulte opptak avslørte VG metodene til Pedersen når han tilbydde helbredelse av AIDS og kreft over telefon – til 14 kroner minuttet. Forbrukertilsynet konkluderte med at koblingen mellom bønn og penger var ulovlig. VG kunne senere avsløre hvordan mirakelpredikanten fra Vennesla har samlet inn penger fra nordmenn til nødhjelpsprosjekter som ikke eksisterer. (vg.no 14.7.2019).)

- Skryter av nødhjelp – dette fant VG. Mirakelpredikant Svein-Magne Pedersen (70) ber om penger, så han kan gi mat til 900 barn på et barnehjem i India. VG dro til barnehjemmet. Der var det ingen barn. Bare kuer.

(Anm: Skryter av nødhjelp – dette fant VG. Mirakelpredikant Svein-Magne Pedersen (70) ber om penger, så han kan gi mat til 900 barn på et barnehjem i India. VG dro til barnehjemmet. Der var det ingen barn. Bare kuer. VG kan i dag avsløre hvordan mirakelpredikanten fra Vennesla har samlet inn penger fra nordmenn til nødhjelpsprosjekter som ikke eksisterer. Så sent som 15. september i år ba Pedersen om gaver, fordi stiftelsen hans, Misjonen Jesus Leger, hadde «2000 munner å mette i India» på sine «24 barnehjem». VG kan nå dokumentere at predikanten aldri har finansiert 24 barnehjem, men to. På ett av disse bor det bare kuer. Det andre er ikke i drift som barnehjem – men brukes til å tilby et titalls barn leksehjelp. Predikanten forteller også sine givere at de støtter 200 spedalske i India med ett måltid om dagen. VG oppsøkte de spedalske. De rister på hodet, og sier de får all mat av myndighetene – ikke Svein-Magne Pedersen. (vg.no 17.11.2018).)

(Anm: La de små barn fylle min lommebok. Den kristne givergleden kjenner ingen grenser. Enkelte av dem som nyter godt av den er også helt grenseløse. (vg.no 17.11.2018).)

–  Krever at politiet etterforsker mirakelpredikant: – Dette er svindel.

(Anm: Krever at politiet etterforsker mirakelpredikant: – Dette er svindel. Etter VGs avsløringer om mirakelpredikant Svein-Magne Pedersens nødhjelp, mener bistandsbransjen at innsamlingene hans fremstår som svindel. – Politiet bør undersøke, sier strafferettsekspert. (vg.no 18.11.2018).)

- Her kan mirakel-pengene havne. (- Dersom mirakelpredikant Svein-Magne Pedersens norske stiftelse legges ned, kan et titalls millioner bli overført til en canadisk organisasjon. Som Pedersen og familien styrer.) (- Sammenligner Canada med skatteparadis.)

(Anm: Her kan mirakel-pengene havne. ABBOTSFORD (VG) Dersom mirakelpredikant Svein-Magne Pedersens norske stiftelse legges ned, kan et titalls millioner bli overført til en canadisk organisasjon. Som Pedersen og familien styrer. (…) Samtidig som verdiene har økt, har predikanten sørget for at stiftelsens penger kan overføres til hans andre hjemland: Canada. – Frihet til å gjøre hva de vil med pengene For VG kan i dag fortelle at en endring i vedtektene på 90-tallet, sørger for at dersom den norske stiftelsen legges ned, sendes alle verdier til en organisasjon Pedersen har opprettet utenfor Vancouver - Jesus Heals Ministries. (…) Sammenligner Canada med skatteparadis – Det er veldig stor forskjell på en «charity» og en ikke-registrert organisasjon. Det er i praksis ingen tilsyn med de ikke-registrerte organisasjonene. Det er virkelig ingen som regulerer de organisasjonene. Hvis det er et tilsyn med Misjonen Jesus Leger i Norge, og de flytter pengene i denne organisasjonen til Canada, vil det ikke bli noe tilsyn. Dessverre er det et veldig dårlig system, sier advokat Mark Blumberg og legger til: – Jeg ville blitt like bekymret om disse pengene havnet i Zimbabwe, på Caymanøyene eller i Canada, for når det kommer til ikke-registrerte organisasjoner som dette, er det ingen gjennomsiktighet. (vg.no 18.11.2018).)

- Det viste seg at stiftelsen, som inntil nylig ble berømmet som et ideal, blandet hjelp til fattige med profittjakt og eliteprivilegier. (- Aftenposten rapporterte høsten 2011 at statsminister Jens Stoltenberg, ikke lenge etter at den norske regjeringen overførte ca. 150 millioner kroner til stiftelsen, reiste til New York for på et av byens luksushotell for å motta utmerkelsen «Champion of Global Change» – utdelt av den samme stiftelsen.)

Clinton-stiftelsen og det nye Norge
aftenposten.no 19.11.2016
Terje Tvedt, professor og forfatter
Anklagene om korrupsjon og maktmisbruk rundt Clinton-stiftelsen påvirket valgresultatet i USA og avdekket samtidig hittil ganske ukjente forandringer i Norge.

Det viste seg at stiftelsen, som inntil nylig ble berømmet som et ideal, blandet hjelp til fattige med profittjakt og eliteprivilegier. Den var i et tiår et høyprofilert utstillingsvindu for den nye bistanden der verdens rikeste og mektigste iscenesatte seg som de fremste velgjørerne, med The Clintons som ledestjerner.

Stiftelsen ble støttet av milliardærer som Warren Buffet, Carlos Slim, Bill Gates, Ted Turner, selskaper som Goldman Sachs, Coca-Cola, FIFA og Deutsche Bank og av noen stater: fremst i rekken Saudi-Arabia og – Norge. «Fallet» til stiftelsen, også i pro-Clinton aviser som Washington Post og New York Times, har imidlertid også blottstilt et norsk, politisk paradoks: Utviklingshjelp er i praksis blitt noe helt annet enn hva det var, men begrunnelsen for den er likevel uendret. (…)

Millioner av kroner flyr ut
For mens norske politikere fortsatt snakket om hjelp til de fattigste og om å styrke FN, ga de omtrent 700 millioner skattekroner til den private stiftelsen som holdt hus i Time Life-skyskraperen, midt på Manhattan. Det var vel kjent at administrasjonen reiste for flere titalls millioner kroner pr. år.
Seks i ledelsen fikk utbetalt over 20 millioner i lønn, og de kjøpte billett på førsteklasse til en skuespillerinne og hennes hund slik at de kunne delta på et vervearrangement.
Norge ga ikke millioner bare én gang, men år etter år – fra 2007 til 2015 offisielt 584 millioner kroner og har lovet nye 92 millioner mot 2019. (…)

Stiftelsenes inntog
Oslo-senteret for fred og menneskerettigheter, ofte kalt Bondevik-senteret – støttet av bl.a. Kjell Inge Røkke, Rimi-Hagen, Norges Gruppen, DNB og Statoil – er det som ligner mest i Norge på «stiftelsenes inntog». Da tidligere statsminister Bondevik etablerte det i 2006, krevde en gruppe kritikere, med Reiulf Steen og Carsten O. Five i spissen, at Stortinget måtte vedta etiske regler for å forebygge enhver mistanke om vennetjenester og rolleblanding. (…)

Privat og offentlig støtte blandes
Clinton-stiftelsen har vært den mest profilerte i et konglomerat av organisasjoner med privat og offentlig støtte og som samler kjendiser, rikfolk og politikere. UN Foundation er en annen USA-basert stiftelse som Norge har gitt rundhåndet til. Den ble startet av mediemogulen Ted Turner. Aftenposten rapporterte høsten 2011 at statsminister Jens Stoltenberg, ikke lenge etter at den norske regjeringen overførte ca. 150 millioner kroner til stiftelsen, reiste til New York for på et av byens luksushotell å motta utmerkelsen «Champion of Global Change» – utdelt av den samme stiftelsen. (…)

Bistand og korrupsjon
Høsten 2016 avslørte VG at et privat konsulentselskap, International Law and Policy Institute (ILPI), fikk oppdrag for Utenriksdepartementet utenom anbudsordningen og fungerte som leiediplomater og leiebyråkrater for departementet. Med inntekt fra bistandsbudsjetter tok eierne av ILPI ut over 2,5 millioner i lønn og utbytte pr. år.

Det mest talende i denne sammenhengen er hvordan det norske, humanitær-politiske komplekset først reagerte:

De organisasjonene innenfor dette systemet som ellers profilerer seg på nulltoleranse overfor korrupsjon, var tause som i graven. UDs syn var lenge at de ikke så noen betenkeligheter med dette. (…)

- Ny rapport: – Bistandsorganisasjoner mer opptatt av å beskytte eget rykte enn ofrene. I kjølvannet av flere trakasseringsskandaler i hjelpeorganisasjoner i vinter, har britiske parlamentsmedlemmer gransket hendelsene.

(Anm: Ny rapport: – Bistandsorganisasjoner mer opptatt av å beskytte eget rykte enn ofrene. I kjølvannet av flere trakasseringsskandaler i hjelpeorganisasjoner i vinter, har britiske parlamentsmedlemmer gransket hendelsene. Konklusjonen er bransjen har mye å forbedre. OXFAM-SKANDALE: Kvinner ute i gatene i Port-au-Prince etter jordskjelvet på Haiti i 2010. Senere ble det kjent at bistandsarbeidere kjøpte sex av haitiske kvinner som behøvde hjelp etter jordskjelvet. Arbeidet i det britiske parlamentet ble satt i gang etter sexkjøpsavsløringene i bistandsorganisasjonen Oxfam i vinter, der det kom frem at bistandsmedarbeidere hadde kjøpt sex av jordskjelvofre på Haiti i 2010. Utvalgets leder Stephen Twigg, sier ifølge BBC, at bistandsorganisasjonene er mer opptatt av å beskytte eget rykte, enn å beskytte ofrene. I kjølvannet av Oxfam-skandalen kom det frem flere kritikkverdige forhold i bistandsorganisasjonene. - Seksuell utnyttelse: Ifølge BBC har syriske kvinner blitt utnyttet seksuelt av menn som har levert nødhjelp på vegne av FN og internasjonale hjelpeorganisasjoner. - Seksuell trakassering: Unicefs visegeneraldirektør Justin Forsyth trakk seg fra sin stilling etter anklager om upassende oppførsel fra kvinnelige ansatte ved hans tidligere arbeidsplass, britiske Redd Barna. - 120 mistet jobben: I en annen rapport som Thomas Reuters Foundation publiserte i februar kommer det frem at mer enn 120 ansatte i verdens 20 ledende globale hjelpeorganisasjoner mistet jobben i 2017 etter seksuelt misbruk. I rapporten, som er utarbeidet av komiteen for internasjoan utvikling, står det at det kunne ha blitt gjort mye mer for å forhindre at disse hendelsene skjedde, og for å håndtere sakene som omtales som «åpne hemmeligheter» på en bedre måte. (nrk.no 31.7.2018).)

- «Svindeljegerne»: Peter blir sjokkert av nyheten: - Av 44 millioner tar bøssebærerne 25 millioner i egen lomme. Svindeljegerne-ekspert konfronterte styreleder for bedrift som tar 75 prosent av pengene som blir donert: - Du lurer dem!

(Anm: «Svindeljegerne»: Peter blir sjokkert av nyheten: - Av 44 millioner tar bøssebærerne 25 millioner i egen lomme. Svindeljegerne-ekspert konfronterte styreleder for bedrift som tar 75 prosent av pengene som blir donert: - Du lurer dem! Det finnes mange bistandsorganisasjoner i Norge som mottar flere millioner donasjoner årlig. Nordmenn er blant de rauseste i hele verden når det kommer til veldedige donasjoner. Det norske folk gir rundt 4,4 milliarder kroner til veldedige formål hvert eneste år og er på topp 15-lista i verdensammenheng, forteller sikkerhetsekspert og risikoanalytiker Kjell-Ola Kleiven, på TV3 under tirsdagens episode av Svindeljegerne. Det er helt vanlig for veldedighetsorganisasjoner å ta en viss prosent av donasjonene de får inn, for å kunne drifte sin egen organisasjon. Organisasjoner som Leger uten grenser, Redd Barna, Amnesty International, Røde Kors og Kirkens nødhjelp bruker godt over 80 prosent av donasjonene de mottar på formålet sitt. Det gjør ikke organisasjonen Bistandshuset AS. (nettavisen.no 23.10.2018).)

- Fikk topplønn etter omstridt pengestøtte. Stavangermannen Loai Deeb var lønnsledende blant bistandstoppene i Norge.

(Anm: Fikk topplønn etter omstridt pengestøtte. Stavangermannen Loai Deeb var lønnsledende blant bistandstoppene i Norge. Nå skal han kjempe mot Økokrim i retten. I dag starter rettssaken mot Loai Deeb i Stavanger tingrett. Norskpalestineren er blant annet tiltalt for å ha underslått og hvitvasket 10 millioner kroner fra sin egen menneskerettighetsorganisasjon, som nå er konkurs. Global Network for Rights and Development (GNRD) hadde hovedkontor i Stavanger og opplevde en eventyrlig vekst. I løpet av ett par år fikk organisasjonen 140 ansatte og kontorer i sju land. (nrk.no 17.9.2018).)

- Ukjente rettsdokumenter avslører: Koss hadde bonusavtale på tre årslønner. (- Right To Play har brukt to milliarder kroner på lønn, reiser og konsulenter.)

(Anm: Ukjente rettsdokumenter avslører: Koss hadde bonusavtale på tre årslønner. Right To Play har brukt to milliarder kroner på lønn, reiser og konsulenter. Hittil ukjente rettsdokumenter viser at Johann Olav Koss hadde en bonusavtale som skulle gi ham tre årslønner fra den veldedige organisasjonen. Mandag morgen omtalte TV 2 at Right To Play (RTP) har vært hyppige gjester på luksushotell og flere ganger bestilt alkohol på feltreiser – og betalt med bistandsorganisasjonens midler. Nå kan TV 2 avdekke hittil ukjente rettsdokumenter fra Canada som viser at Johann Olav Koss hadde en bonusavtale som skulle gi ham tre årslønner fra bistandspengesekken. (…) Gjennomgangen viser at hovedkontoret i Canada har fått inn 3,3 milliarder kroner for å gi barn i vanskeligstilte land en bedre hverdag. Over halvparten av disse midlene er brukt på å lønne RTPs ansatte, reiseutgifter og bruk av konsulenter. Dette utgjør ca. to milliarder kroner, viser TV 2s gjennomgang. (tv2.no 6.6.2022).)

- Koss-stiftelse har brukt norske bistandspenger på luksushotell og alkohol. Right To Play har fått nærmere en halv milliard kroner fra den norske stat. (- Også i 2012 hadde RTP-direktør Koss invitert til ball – da med østers og spesiallagde champagneflasker fra Moët & Chandon med inngravert RTP-logo, viser en reklamevideo fra arrangementet.)

(Anm: Koss-stiftelse har brukt norske bistandspenger på luksushotell og alkohol. Right To Play har fått nærmere en halv milliard kroner fra den norske stat. TV 2 fulgte pengene og fant en halvferdig idrettsbane, samt kvitteringer for piña colada og spahotell. Toronto, 2013: Fredag 10. mai i 2013 strømmet festkledde mennesker til en skyskraper i Canada; femstjerners-hotellet Shangri-La. De var kommet for det årlige veldedighetsballet til Right To Play (RTP) – organisasjonen som skøytehelt Johann Olav Koss stiftet i Norge på slutten av 90-tallet, og deretter etablerte flere avdelinger med et hovedkontor i Toronto. Også i 2012 hadde RTP-direktør Koss invitert til ball – da med østers og spesiallagde champagneflasker fra Moët & Chandon med inngravert RTP-logo, viser en reklamevideo fra arrangementet. (tv2.no 6.6.2022).)

- Sunshine Policies (retningslinjer for åpenhet om interessekonflikter) og mørke skygger over Europa: Offentliggjøring av legemiddelindustriens utbetalinger til helsepersonell i ni europeiske land. (- Er åpenheten om individuelle data obligatorisk og komplett? Flertallet av de frivillige retningslinjer inkluderer en "opt-out" (frameldelse)-klausul i form av et krav om individuelt samtykke, hvilket undergraver betydningen av en åpenhetspolitikk.)

(Anm: Sunshine Policies (retningslinjer for åpenhet om interessekonflikter) og mørke skygger over Europa: Offentliggjøring av legemiddelindustriens utbetalinger til helsepersonell i ni europeiske land. (Sunshine Policies and Murky Shadows in Europe: Disclosure of Pharmaceutical Industry Payments to Health Professionals in Nine European Countries. (...) Er åpenheten om individuelle data obligatorisk og komplette? Flertallet av de frivillige retningslinjer inkluderer en "opt-out" (frameldelse)-klausul, gjennom et krav om individuelt samtykke, hvilket undergraver betydningen av en åpenhetspolitikk. (The majority of the voluntary codes include an “opt-out” clause, through a requirement for individual consent, that undermines the meaning of a transparency policy.) (...) Disclosure rules must follow EFPIA guidelines, but exceptions are allowed when these provisions are in conflict with national laws or regulations. Int J Health Policy Manag 2018 (ePublished: 14 March 2018).)

(Anm: Habilitet (integritet) (mintankesmie.no).)

(Anm: Ny studie: Raddiser er mer skråsikre. (…) Scorer lavt på åpenhet. (…) Lite svekket selvtillit (forskning.no 7.1.2019).)

(Anm: Media (Big Media) (mintankesmie.no).)

(Anm: Interessekonflikter, bestikkelser og korrupsjon (mintankesmie.no).)

(Anm: Sakkyndige legers integritet, partiskhet og habilitet versus løgn i rettssalen (sakkyndighet) (mintankesmie.no).)

- Dollar til professorer. (- En granskning av forskeres biinntekter og interessekonflikter.) (- Professorers biinntekter kan påvirke deres forskningsemner og resultater, politiske synspunkter og rettslige vitneutsagn (sakkyndighet).

(Anm: Dollars for Profs. Dig Into University Researchers' Outside Income and Conflicts of Interest. Professors’ outside income can influence their research topics and findings, policy views and legislative testimony. But these conflicts of interest have largely stayed hidden — until now. This unique database allows you to search records from multiple state universities and the National Institutes of Health for outside income and conflicts of interest of professors, researchers and staff. (projects.propublica.org 6.12.2019).)

- Pfizer under etterforskning grunnet bånd til veldedige organisasjoner. (- De siste årene har man fra år til år sett en økning i priser på reseptbelagte legemidler, og disse matcher i mange tilfeller store donasjoner til pasientassisterende veldedige organisasjoner.) (- Bloomberg melder at de syv største bidragsytende veldedige organisasjoner mottok totale bidrag på over 1,1 milliarder dollar i 2014 - mer enn det dobbelte av tallet i 2010.)

Pfizer under investigation over links with charities (Pfizer under etterforskning grunnet bånd til veldedige organisasjoner.)
pharmaphorum.com 27.2.2017
Pfizer er under etterforskning i løpet av forbindelser med organisasjoner som hjelper pasienter med co-betalinger for narkotika, en del av en bredere sonde inn i bransjen praksis Pfizer is under investigation over links with organisations that help patients with co-payments for drugs, part of a wider probe into the industry practice.

The company joins many others being probed for such payments – the suspicion being that donations to these charities ultimately help prop up pharma’s own high prices.

In its 2016 financial report, the company revealed late last week that it had received subpoenas from the US Attorney Office for the District of Massachusetts. (...)

Pfizer said it had been providing information in response to these subpoenas.

Several other drugmakers have been probed for such links with charities by the District of Massachusetts, include Gilead, Biogen and Jazz.

Earlier this month Celgene said it had received a second subpoena requesting documents related to patient assistance.

De siste årene har man fra år til år sett en økning i priser på reseptbelagte legemidler, og disse er blitt i mange tilfeller matchet av store donasjoner til pasientassistanserende veldedige organisasjoner. (Recent years have seen year-on-year increases in prescription drug prices, and these have been matched in many cases by large donations to patient assistance charities.)

Bloomberg melder at de syv største bidragsytende veldedige organisasjoner mottok totale bidrag fra 1,1 milliarder dollar i 2014 - mer enn det dobbelte av tallet i 2010. (Bloomberg reports that the seven biggest co-pay charities received total contributions of $1.1 billion in 2014 — more than double the total seen in 2010.)

The latest subpoena indicates the growing concern among US authorities over drug pricing in the US.

President Trump has vowed to tackle high drug prices, and although unrelated the news that a pharma giant like Pfizer is under investigation is further bad news for an industry under intense scrutiny. (…)

(Anm: Pasientforeninger etc. (legemiddelfirmasponset helseinformasjon) (mintankesmie.no).)

- REFSER LEGEMIDDELFIRMA FOR «KYNISK UTNYTTELSE»: – Dette er det groveste eksemplet jeg har sett. Høyre-politiker mener legemiddelfirma svikter alvorlig syke barn.

(Anm: REFSER LEGEMIDDELFIRMA FOR «KYNISK UTNYTTELSE»: – Dette er det groveste eksemplet jeg har sett. Høyre-politiker mener legemiddelfirma svikter alvorlig syke barn. Ti norske barn har fått prøve medisinen Spinraza, som er utviklet for pasienter med den sjeldne muskelsykdommen spinal muskelatrofi (SMA). Sykdommen fører til muskelsvinn og lammelser i ulik grad. Medisinen er blant verdens dyreste, og hver behandling koster nesten én million kroner. Det første året trenger barna syv behandlinger, og resten av livet settes fire sprøyter i året. Det er legemiddelfirmaet Biogen som har latt ti barn få prøve medisinen gratis. Men nå har de kastet ballen over til norske myndigheter, som må avgjøre om de vil betale for behandlingen på offentlige sykehus. Mandag skal saken avgjøres i Beslutningsforum. Kristin Svanqvist i Statens legemiddelverk har tidligere uttalt til TV 2 at beslutningen blir svært krevende. Hun har også vært kritisk til at legemiddelfirmaet Biogen har gitt gratis behandlinger før man vet om norske myndigheter vil betale for videre medisinering. (tv2.no 22.10.2017).)

(Anm: Legemiddeløkonomi, bivirkninger og legemiddelomsetning (mintankesmie.no).

- Lederartikler. Å gjøre pasientrelevant klinisk forskning til en realitet. Forskere, bidragsytere (sponsorer; finansiører) og utgivere har alle et arbeid å gjøre.

(Anm: Lederartikler. Å gjøre pasientrelevant klinisk forskning til en realitet. Forskere, bidragsytere (sponsorer; finansiører) og utgivere har alle et arbeid å gjøre (Editorials. Making patient relevant clinical research a reality. Researchers, funders, and publishers all have work to do.) BMJ 2016;355:i6627 (Published 23 December 2016).)

(Anm: Mer kritisk tenkning blant folk med utdannelse? (…) Kritisk tenkning er vår beste sikkerhetsventil mot maktovergrep, tyrannisering, og overtro. (…) Mer kritisk tenkning blant folk med utdannelse?) (…) Er kritisk tenkning utbredt? I så fall blant hvem? (fritanke.no 14.6.2013).)

(Anm: Spence D. Jeg sørger over fattigdommen i vår kritiske tenkning (I mourn the poverty of our critical thinking.) BMJ 2012;345:e5409 (10 August).)

- Korrupsjon svekker diskusjon om langvarig bruk av psykofarmaka.

(Anm: Langvarig bruk av psykofarmaka. (Long term use of psychiatric drugs.) (- Korrupsjon svekker diskusjon om langvarig bruk av psykofarmaka.) (Corruption impairs discussion on long term use of psychiatric drugs.) BMJ 2015;350:h2953 (Published 02 June 2015).)

- Disse vanlige legemidler kan øke risikoen for demens. (- En vanlig klasse av legemidler som legene foreskriver for en rekke tilstander - fra blæreproblemer til Parkinsons sykdom og depresjon - kan øke en persons risiko for demens, konkluderer en stor ny studie.) (- Spesielt er det imidlertid antikolinerge antidepressiva, antipsykotika, legemidler mot Parkinsons sykdom, legemidler mot overaktiv blære og legemidler mot epilepsi – som er forbundet med den høyeste økning i risiko.)

(Anm: Disse vanlige legemidler kan øke risikoen for demens. (These common drugs may increase dementia risk.) En vanlig klasse av legemidler som legene foreskriver for en rekke tilstander - fra blæreproblemer til Parkinsons sykdom og depresjon - kan øke en persons risiko for demens, konkluderer en stor ny studie. (…) Spesielt er det imidlertid antikolinerge antidepressiva, antipsykotika, legemidler mot Parkinsons sykdom, legemidler mot overaktiv blære og legemidler mot epilepsi – som er forbundet med den høyeste økning i risiko. (medicalnewstoday.com 25.6.2019).)

(Anm: Coupland CAC, et al. Anticholinergic Drug Exposure and the Risk of Dementia: A Nested Case-Control Study. JAMA Intern Med. 2019 ; 179(8) : 1084-1093.)

(Anm: Legemidler - immunmodulerende (stimulerende, undertrykkende), antimikrobielle, autoimmune egenskaper etc. (mintankesmie.no).)

- Frykter corona-demens. Coronaviruset er påvist i hjernen til pasienter med hjernebetennelse, sier lederen for Norsk nevrologisk forening. (- Nå frykter eksperter at viruset i verste fall kan forårsake demens eller hjerneskader.) (- Noen pårørende forteller at pasienter har endret personlighet, og at en del har blitt aggressive hjemme. Dessuten er et tidlig tegn ofte at luktesansen er svekket, sier han til Dagbladet.)

(Anm: Frykter corona-demens. Coronaviruset er påvist i hjernen til pasienter med hjernebetennelse, sier lederen for Norsk nevrologisk forening. (- Nå frykter eksperter at viruset i verste fall kan forårsake demens eller hjerneskader.) (- Legene ved min avdeling sier at coronapasientene ofte er veldig forvirrede. Noen pårørende forteller at pasienter har endret personlighet, og at en del har blitt aggressive hjemme. Dessuten er et tidlig tegn ofte at luktesansen er svekket, sier han til Dagbladet. Alt dette, mener Winblad, kan tyde på at coronaviruset rammer hjernen, og i verste fall kan forårsake hjernebetennelse. I ytterste konsekvens kan det føre til demens hos noen, frykter han. Han har tidligere luftet de samme tankene for svenske Aftonbladet. - En langtidseffekt kan bli en økt demensforekomst, og flere tilfeller av tidlig demens. Nøyaktig hvordan det vil arte seg, vet vi ikke. (dagbladet.no 23.5.2020).)

- Alzheimers: Død av viktige hjerneceller forårsaker søvnighet på dagtid.

(Anm: Alzheimer's: Death of key brain cells causes daytime sleepiness. Extreme daytime sleepiness is often a top symptom of Alzheimer’s disease but what, exactly, causes it? New research finally brings us an answer. (…) Tau: ‘a direct driver of cognitive decline’? In the study, Dr. Grinberg and the team analyzed the brains of 13 deceased people who had Alzheimer’s disease, as well as those of seven deceased individuals who had not experienced clinical neurodegeneration. The researchers obtained these samples from UCSF’s Neurodegenerative Disease Brain Bank. The team found that, in comparison with healthy brains, those affected by Alzheimer’s disease had a high level of tau across three regions that are key to staying awake, namely the locus coeruleus, the lateral hypothalamic area, and the tuberomammillary nucleus. Not only this, but these regions had actually lost 75% of their neurons. (medicalnewstoday.com 18.8.2019).)

- Langsom ganghastighet midt i livet linket til raskere aldring. (- Både fysisk og kognitivt.)

(Anm: Langsom ganghastighet midt i livet linket til raskere aldring. (Slow walking speed in midlife linked with faster aging.) (- Ny forskning finner at personer som har en tendens til å gå saktere i 45-årsalderen fremviser tegn på for tidlig akselerert aldring, både fysisk og kognitivt.(medicalnewstoday.com 12.10.2019).)

- Har du fart på, når du går? Hurtig gang kan være forbundet med højere IQ.

(Anm: Har du fart på, når du går? Hurtig gang kan være forbundet med højere IQ. Spøjs korrelation: Børn med lav IQ går langsommere som voksne og ældes hurtigere end folk med højere IQ. (- Der er mulighed for at rette op på situationen, fortæller Line Jee Hartmann Rasmussen. Det vender vi tilbage til senere i artiklen. (videnskab.dk 21.10.2019).)

(Anm: Bivirkninger (legemiddelinduserte organskader og sykdommer) (mintankesmie.no).)

- Jo raskere du går, jo lenger kan du leve. (- British Journal of Sports Medicine.)

(Anm: - Jo raskere du går, jo lenger kan du leve. (- "Ganghastighet er assosiert med risiko for død av alle årsaker, men dens spesifikke rolle - uavhengig av den totale fysiske aktiviteten en person utfører - har fått liten oppmerksomhet til nå," forklarer professaor Stamatakis. Teamets funn er nå publisert i en spesialutgave av British Journal of Sports Medicine. (medicalnewstoday.com 4.6.2018).)

- Alzheimers sykdom: Død hos viktige hjerneceller forårsaker søvnighet på dagtid.

(Anm: Alzheimers sykdom: Død hos viktige hjerneceller forårsaker søvnighet på dagtid. (- Extreme daytime sleepiness is often a top symptom of Alzheimer's disease but what, exactly, causes it? New research finally brings us an answer. (medicalnewstoday.com 18.8.2019).)

(Anm: Habilitet (integritet) (mintankesmie.no).)

- Ny behandling gir mindre uro hos pasienter med demens – uten medisiner. (- Behandlinger for disse symptomene med medisiner har beskjeden effekt og kan gi alvorlige bivirkninger, som fall, muskelstivhet, sløvhet, hjerneslag og tidligere død.)

(Anm: Ny behandling gir mindre uro hos pasienter med demens – uten medisiner. Forskere har utviklet en modell for å utrede, tolke og sette inn tiltak for personer med demens som har symptomer som uro, aggresjon eller angst. (- Behandlinger for disse symptomene med medisiner har beskjeden effekt og kan gi alvorlige bivirkninger, som fall, muskelstivhet, sløvhet, hjerneslag og tidligere død. (forskning.no 30.5.2019).)

(Anm: Fysisk trening (aktivitet / løping / jogging). (mintankesmie.no).)

- Autoimmun diabetes mellitus og den lekke tarm. I løpet av det siste tiåret har vår forståelse av immun reaktivitet og spesielt autoimmune lidelser vært opplevd som en stille revolusjon. Det har blitt klart at mange, om ikke alle autoimmune sykdommer, har en nær forbindelse til den bakterielle tarmflora, et kosmos av billioner av forskjellige bakterier, som danner forskjellige sammenslutninger fordelt på tarmkanalens lengde.

(Anm: Autoimmun diabetes mellitus og den lekke tarm. (Autoimmune diabetes mellitus and the leaky gut.) I løpet av det siste tiåret har vår forståelse av immun reaktivitet og spesielt autoimmune lidelser vært opplevd som en stille revolusjon. Det har blitt klart at mange, om ikke alle autoimmune sykdommer, har en nær forbindelse til den bakterielle tarmflora, et kosmos av billioner av forskjellige bakterier, som danner forskjellige sammenslutninger fordelt på tarmkanalens lengde. PNAS July 23, 2019 116 (30) 14788-14790 (first published July 9, 2019).)

(Anm: Hjernen (mintankesmie.no).) 

(Anm: Diabetes (mintankesmie.no).)

(Anm: Diabetes øker risikoen for å dø av noen kreftformer (dagensmedisin.no 3.10.2013).)

(Anm: Risk of fetal death is increased in pregnant women with pre-existing diabetes - Pre-existing maternal diabetes more than quadrupled the risk of fetal death OBG Manag. 2014 February;26(2).)

- Redaktørens valg. Hva kan vi lære av mesh-implantater. Hva kan vi lære av den skammelige historien om vaginalnett? (- Implantathistorien forteller oss mer: i hvilken utstrekning kirurger, forskere og faglige organer er filtret sammen med utstyrsprodusentene.)

(Anm: Redaktørens valg. Hva kan vi lære av mesh-implantater. Hva kan vi lære av den skammelige historien om vaginalnett? (- Editor's Choice. What can we learn from the shameful story of vaginal mesh? That thousands of women have been irreversibly harmed. (…) Implantathistorien forteller oss mer: i hvilken utstrekning kirurger, forskere og faglige organer er filtret sammen med utstyrsprodusentene. Dette er ikke noe nytt. I virkeligheten vil diskusjonen være kjent og kjedelig stoff for de fleste lesere av BMJ som det er for oss redaktører. Men vi unnskylder oss ikke for å reise spørsmålet på nytt. Hvorfor? BMJ 2018;363:k4254 (Published 11 October 2018).)

(Anm: Pasientforeninger etc. (legemiddelfirmasponset helseinformasjon) (mintankesmie.no).)

(Anm: Legemiddelindustrien (Big Pharma) (mintankesmie.no).)

(Anm: Legemiddelkonsulenter (sales representatives) (mintankesmie.no).)

(Anm: Statlig legemiddelkontroll (Statens legemiddelverk etc.) (mintankesmie.no).)

(Anm: Legemiddelretur (kassasjon; kastes; toalett etc.) (Legemidler er farlig avfall) (mintankesmie.no).)

(Anm: Gaver, smøring, donasjoner (gave gitt som bestikkelse) etc. (mintankesmie.no).)

- Den usynlige kloakken.

(Anm: - Den usynlige kloakken. (…) På 25 meters dyp og 100 meter ut i fjorden spyles brunt kloakkvann ut i havet. Slik har det vært i mange år. Men det er umulig å se med det blotte øye fra land. (...) Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging. (nrk.no 24.4.2017).)

(Anm: Miljø og legemiddel (Legemidler er farlig avfall). (mintankesmie.no).)

(Anm: Avløp og kloakk på kartet. Statistisk sentralbyrå har laget en enkel visualisering av landets avløpsanlegg på kart. Visualiseringen illustrerer tydelig skillet mellom mye høygradig biologisk og/eller kjemisk rensing på Østlandet og i Trøndelag, og overvekt av mekanisk rensing i de øvrige deler av landet. (ssb.no 19.12.2017).)

(Anm: Legemiddeløkonomi, bivirkninger og legemiddelomsetning (mintankesmie.no).

- I en tid der det finnes mer informasjon enn noensinne, er folk relativt sett dårligere informert enn før.

(Anm: Aage Borchgrevink, forfatter og seniorrådgiver i Den norske Helsingforskomite. Ingenting er sant og alt er mulig. (…) I Russland ligger staten bak, mens amerikanske falske nyheter var en forretningsmodell. (…)  I en tid der det finnes mer informasjon enn noensinne, er folk relativt sett dårligere informert enn før. (nrk.no 5.2.2017).)

(Anm: George Orwells «1984» er en bestselger etter Trump-innsettelse. (…) Boken et en dystopisk fortelling om et fremtidig samfunn der fakta blir forvrengt og undertrykt. Folket overvåkes, opposisjonen forsvinner og historien omskrives. (vg.no 25.1.2017).)

(Anm: Michael Flynn trækker sig: Trumps sikkerhedsrådgiver blev ramt af sin egen løgn. Trump accepterer opsigelse fra sin nationale sikkerhedsrådgiver. Aflytning af den russiske ambassadørs telefon tog Michael Flynn i en løgn. (politiken.dk 14.2.2017).)

- Skrekken for åpenhet i forvaltning, byråkrati og politisk ledelse er et demokratisk problem.

(Anm: Skrekken for åpenhet i forvaltning, byråkrati og politisk ledelse er et demokratisk problem (aftenposten.no 25.3.2015).)

(Anm: «Der er nogle mennesker, som snylter og udnytter et hul i lovgivningen». Et flertal i Folketinget vil ændre indsamlingsloven for at sikre danskernes tillid til indsamlinger. (…) De vil ikke fortælle, hvem der sidder i bestyrelsen for den velgørende forening, som samler ind til kræftramte børn. De vil ikke oplyse, hvor mange penge de har indsamlet hos velmenende og tillidsfulde danskere, eller hvor mange af midlerne som er gået til det, de siger, er formålet. Foreningen for Danske Kræftramte Børn (DKB), der er politianmeldt på grund af mistanke om svindel, er et blandt flere eksempler på foreninger, som opererer og gemmer sig bag en mur af anonymitet og er uden ... (jyllands-posten.dk 4.2.2017).)

(Anm: Margaret McCartney: Bevis i en post-fakta-verden (Evidence in a post-truth world.) Gjør internett oss dummere? Utfallet av det amerikanske presidentvalget vil bli analysert som en skarp case-studie lenge etter at vi alle er døde, men internett må i det minste ta noe av skylden. Vi lever i et post-faktum, post-sannhet, vi har fått nok av ekspert-æraen. (Is the internet making us more stupid? The outcome of the US presidential election will be analysed as a caustic case study long after we’re all dead, but the internet must take at least some of the blame. We’re in a post-fact, post-truth, we’ve-had-enough-of-experts era. BMJ 2016;355:i6363 (Published 28 November 2016.)

(Anm: - De som tror intelligens er fastlåst har selvtillit som overgår deres evner. (…) Forskerne bemerker at overdreven selvtillit er et dokumentert problem hos bilførere, motorsyklister, strikkhoppere, leger og advokater. Journal of Experimental Social Psychology 2016;63:94-100 (March 2016).)

(Anm: Nyt studie: Intellektuelt ydmyge personer har ofte mere viden end personer, der praler. Det kan blandt andet skyldes, at mere ydmyge personer er bedre til at vurdere egne evner. (videnskab.dk 2.4.2019).)

(Anm: Finn Skårderud: Skråsikre folk gjør meg usikker. Jeg begynte så smått på en katalog over sikkerhetens og usikkerhetens psykologi. Foreløpig har jeg kommet til fire varianter. (aftenposten.no 11.4.2018).)

- Rundt 800 milliarder skattedollar blir unndratt av nasjonale og internasjonale selskaper i afrikanske land hvert år

Skattesnusk i milliardklassen tar liv i utviklingsland
nrk.no 8.6.2015
Det mangler ikke på ressurser i Afrika, men de som tjener på ressursene deler ikke alltid med fellesskapet. En rapport fra Redd Barna viser at rundt 800 milliarder skattedollar blir unndratt av nasjonale og internasjonale selskaper i afrikanske land hvert år.

Hundrevis av milliarder kroner blir årlig unndratt skatt i utviklingsland og ender i skatteparadiser, sier Redd Barna. Nå øker kravet om økt innsyn og kontroll.

En fersk rapport fra Redd Barna avdekker omfanget av skattetriksingen i utviklingsland og viser hva pengene kunne ha vært brukt til.

Bare i Afrika kunne de tapte skatteinntektene ha finansiert 1,8 millioner helsearbeidere, går det fram av rapporten.

– Våre konservative beregninger viser at 59 milliarder dollar forlater Afrika hvert år ved at nasjonale selskap trikser med tallene fra import og eksport av varer. Til sammen undrar nasjonale og internasjonale selskaper for om lag 800 milliarder dollar årlig. Dette er penger som kunne reddet livet til flere hundre tusen mennesker, konstaterer utviklingspolitisk rådgiver Catharina Bu i Redd Barna. (…)

Norske storkonsern blir også stadig mer internasjonale, og verken landene de opererer i eller norske myndigheter har oversikt over hvor store verdier de henter ut, hvor stor del av inntektene som havner i skatteparadiser eller om de betaler den skatten de skal.

– Det er veldig vanskelig å få oversikt, sier Bu. (…)

(Anm: Fattigdom, fordelingspolitikk (bistand) og rikdom (mintankesmie.no).)

- Tåkelegger millionlønninger (- Millonlønningene til de politiske toppene.)

(Anm: Tåkelegger millionlønninger. Bortforklaringer hjelper ikke - det rødgrønne flertallet i Oslo bystyre har hatt tre år på seg til å gjøre noe med millonlønningene til de politiske toppene. (nettavisen.no 28.8.2018).)

(Anm: Ressurssvake når ikke frem i retten. Forskning viser en klar sammenheng mellom rettshjelpsbehov og fattigdomsproblemer. (forskning.no 27.9.2011).)

(Anm: LEDER. Korrupsjon og fattigdom. 11 av verdens 12 mest korrupte land mottar bistand fra Norge. Beløpet utgjorde i fjor 2,3 milliarder kroner, kunne Aftenposten fortelle fredag. (aftenposten.no 5.12.2011).)

(Anm: Louise Arbour, FNs høgkommisær for menneskerettar. Menneskerettsdagen og fattigdom. (…) MENNESKERETTAR: Fattigdom er ofte både ei årsak til og eit resultat av brot på menneskerettane. Likevel vert forholdet mellom ekstrem fattigdom og slike overgrep framleis sett i utkanten av policy-debattar og utviklingsstrategiar. (…) Fattigdom handlar óg om makt: om dei som utøver den og dei som ikkje har den, både i det offentlege og innan familien. (dagbladet.no 10.12.2006).)

(Anm: For første gang er den historiske forskjellen på fattig og rik i Norge kartlagt. Resultatet kan overraske deg. (…) Fase 4: 1980–2013 Økende forskjeller på nytt. Gjennom 1980- og 1990-årene økte forskjellene i Norge, tallene levner ingen tvil om dét. (aftenposten.no 26.1.2017).)

(Anm: Trond Giske, nestleder i Arbeiderpartiet. Politikk for økte forskjeller. Høyrepolitikk gir et sikkert resultat: Større forskjeller mellom folk. (nrk.no 2.5.2017).)

(Anm: Den økonomiske ulikheten øker: Selv med Ap i regjering vil de ressurssterke vinne terreng. Arbeiderpartiet anklager Høyre for klestyveri, men blir selv avkledd i forsøket, skriver Ola Magnussen Rydje. (dagbladet.no 30.5.2017).)

(Anm: Folkemengde og befolkningsendringer (ssb.no 19.5.2017).)

(Anm: Drammen på fattigdomstoppen av storbyene. Drammen går forbi Oslo blant storbyene i Norge med størst barnefattigdom: Her vokser nesten hvert femte barn opp i en familie med lav inntekt. (…) Dårlig økonomi gir vanskelig oppvekst. Fra perioden 1997–1999 til 2013–2015 økte andelen norske barn som vokste opp i vedvarende lavinntekt i Norge fra 4,1 prosent til 10 prosent. (aftenposten.no 29.3.2017).)

(Anm: Barnefattigdom i Norge tredoblet siden 2001. Hvert femte barn, eller om lag 18.500 av landets 98.000 barn i fattige familier, bor i Oslo, viser ny forskning. Konsentrasjonen av barnefattigdom i visse bydeler i Oslo er betydelig både i antall og andel. Det kommer fram i en rapport publisert av Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) for Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir). (aftenposten.no 13.8.2017).)

(Anm: Lysbakken sa at 98.000 barn lever i fattigdom. Stemmer det? Vi har sjekket påstanden fra SVs Audun Lysbakken. (…) Han er ikke den eneste. Både andre politikere, organisasjoner og media, også NRK, har brukt dette tallet for å sette en størrelse på fattigdom i Norge. (…) Men er de fattige? Men er vedvarende lavinntekt det samme som at familiene lever i fattigdom? (…) Forskerne mener at siden skatten kommer tilbake til husholdningene i form av gratis eller subsidierte tjenester, så bør verdien av disse tas hensyn til. (…) Forskerne er enige om at vedvarende lavinntekt innebærer en risiko for å vokse opp i fattigdom, men det er ikke statistisk dekning for å sette likhetstegn mellom denne risikoen og det å faktisk være fattig. (…) Delvis feil. (nrk.no 16.8.2017).)

(Anm: Stemmer: Ulikhet er ikke urettferdighet. Den siste tiden har det vært et stort fokus på ulikheter i samfunnet og tiltak for å redusere dette, skriver Sivert Bjørnstad, stortingsrepresentant for Frp. (…) Jeg og FrP mener at en viss grad av ulikhet er greit, og til dels uunngåelig. Vi er alle ulike, og da blir det både urealistisk og feil å mene at vi alle får det bedre bare vi blir likest mulig hverandre. (…) Jeg er overbevist om at man ikke kan trykke ned de med de høyeste inntektene for å heve de med de laveste. (abcnyheter.no 14.3.2017).)

(Anm: Før falt nesten like mange fra rike som fra fattige familier utenfor. Nå er klasseskillet blitt betydelig. (…) Grafikken viser utviklingen i sysselsettingen blant menn på 30 år fra høyinntektsfamilier (de 20 prosent best betalte) og fra lavinntektsfamilier (de 20 prosent lavest betalte. (…) Mellom 1992 og 2012. (…) Gapet mellom unge menn fra lav- og høyinntektsfamilier har økt mye siden 1992. Forskere kaller funnene «alarmerende». (aftenposten.no 12.3.2017).)

(Anm: Forskere: Sysselsetting viktigst. Siden 1972 har sysselsettingen falt med 10 prosentpoeng blant menn i alderen 25–54, skriver Aftenposten. Det er feil å konsentrere seg om synkende arbeidsledighet når flere faller helt utenfor, sier arbeidslivsforsker Simen Markussen til avisa. (nrk.no 27.8.2017).)

(Anm: Filip Rygg. Leder for tankesmien Skaperkraft og forfatter av boken Fremtidens tapere. Sosial mobilitet er overdrevet. Du arver ikke bare dine foreldres formue. Selv i egalitære Norge, er forestillingen om sosial mobilitet sterkt overdrevet. (…) Historien om fremtidens tapere er i stor grad en fortelling om hvor du er født. Vokser du opp i feil familie eller er fra feil land, så er det stor sannsynlighet for at du ikke lykkes i fremtiden. (nrk.no 27.8.2017).)

(Anm: Den frie pressens rolle i forsvaret & pleien av demokratiet. The Role Of A Free Press In Defending & Fostering Democracy. All over the world there is talk of a Political Revolution taking place due to the public being increasingly disengaged with democracy. (…) Image Source: New York Times Graphic (…) Whether you agree with his economic conclusion or not, Reich's argument about democracy concerns a side effect of the incontrovertible increase in inequality. Rising inequality means lots of millionaires with time on their hands and plans to become ever richer, in both the 1920s-30s and the 80s-90s this meant an abundance of loose money to influence politicians, and that in turn led to political polarisation. (scoop.co.nz 12.3.2017).)

(Anm: Ny studie fra Folkehelsa: – Klasseforskjeller i tenåringsdrikking. Ungdom med foreldre med lavere utdanning drikker mer og starter tidligere, viser en undersøkelse fra Folkehelseinstituttet. Slapp oppdragelse og foreldres egen alkoholbruk er noe av grunnen. (…) – Dette har antagelig å gjøre med forskjeller oppdragelsesstilen til foreldrene, sier Pape. (…) – Det er en lang tradisjon som viser at fattigdom og sosiale problemer går i sosial arv mellom generasjonene, sier Pedersen. (nrk.no 16.1.2017).)

(Anm: Fattige barn blir fattigere. Tidligere statsminister Kåre Willoch (H) mener at "kampen mot fattigdom" virker mot sin hensikt for mange norske barnefamilier. (nrk.no 9.10.2007).)

(Anm: Hvert tiende barn vokser opp i fattigdom. Oppvekst. 98.000 barn vokser opp i en familie med varig lav inntekt i Norge. Det er 31.000 flere enn i 2006. (…) Siden årtusenskiftet har andelen fattige barn i Norge blitt tredoblet, fra 3,3 prosent i 2001 til 10 prosent i 2015. (kommunal-rapport.no 28.2.2017).)

(Anm: Lysbakken sa at 98.000 barn lever i fattigdom. Stemmer det? Vi har sjekket påstanden fra SVs Audun Lysbakken. (…) Han er ikke den eneste. Både andre politikere, organisasjoner og media, også NRK, har brukt dette tallet for å sette en størrelse på fattigdom i Norge. (…) Men er de fattige? Men er vedvarende lavinntekt det samme som at familiene lever i fattigdom? (…) Forskerne mener at siden skatten kommer tilbake til husholdningene i form av gratis eller subsidierte tjenester, så bør verdien av disse tas hensyn til. (…) Forskerne er enige om at vedvarende lavinntekt innebærer en risiko for å vokse opp i fattigdom, men det er ikke statistisk dekning for å sette likhetstegn mellom denne risikoen og det å faktisk være fattig. (…) Delvis feil. (nrk.no 16.8.2017).)

(Anm: Elsa Skjong. Styremedlem i Rettspolitisk forening. Likere gjør rikere. Vi liker at det er små forskjeller mellom folk her i landet. Derfor er det mulig å vinne valg ved å gå inn for økte skatter. 16. august under Arendalsuka lanseres en ny rapport om barnefattigdom. Siden 2001 har barnefattigdommen i Norge tredoblet seg. Å vokse opp med få økonomiske ressurser reduserer livssjansene, og stadig flere befinner seg altså i den kategorien. Det er ikke akkurat lystige tall. (nrk.no 16.8.2017).)

(Anm: Andelen fattige barn i Norge er tredoblet siden 2001 (frifagbevegelse.no 30.3.2017).)

(Anm: Ett av ti barn i Norge vokser nå opp i fattigdom. Det gir utslag på de fleste områder av barns utvikling. – Hvis man ikke gjør noen tiltak, tror jeg man får sosiale klasser i Norge. (…) Andelen barn under 18 år som bor i familier med vedvarende lavinntekt. Kilde: Statistisk sentralbyrå. (aftenposten.no 15.3.2017).)

(Anm: NAV-rapport: Større forskjeller og flere fattige i Norge. (…) Rapporten viser at andelen med vedvarende lavinntekt har økt fra 7,7 prosent til 9,0 prosent i en treårsperiode – målt mot EUs fattigdomsgrense. (vg.no 12.12.2016).)

(Anm: Dramatisk fall i andel unge i arbeid. Lønnsoppgjør og arbeidsliv. Andelen unge utenfor arbeidsmarkedet er på sitt høyeste siden midten av 1990-tallet. Forskere varsler at situasjonen kan forsette på grunn av nedgangstidene. (kommunal-rapport.no 28.2.2017).)

- Linker mellom ikke-profitt organisasjoner og firmaer utgjør mulige interessekonflikter (- Skattetriksing er den moderne form for utbytting.)

Links between non-profit foundations and companies pose potential conflicts of interest (Linker mellom ikke-profitt organisasjoner og firmaer utgjør mulige interessekonflikter)
BMJ 2011; 342:d2490 (15 April) (pdf)
Store filantropiske stiftelser endrer folkehelsen rundt omkring i verden, men deres koblinger til matvareindustrien og legemiddelfirmaer utgjør en potensiell interessekonflikter, ifølge en studie. (Big philanthropic foundations are transforming public health around the world, but their links to food and drug companies pose potential conflicts of interest, says a study.)

Forskning viser at noen av selskapene drar direkte nytte av tilskudd fra stiftelser, og stiftelser har i sin tur investeringer i selskaper som de tildeler tilskuddene. (The research says that some of the corporations benefit directly from grants from foundations, and foundations in turn have investments in the corporations to which they award the grants.)

Stiftelsenes styremedlemmer og beslutningstakere sitter også i styret i noen for-profit-selskaper som drar nytte av deres bevilgninger. (Foundation board members and decision makers also sit on the boards of some for-profit corporations benefiting from their grants.)

Tre eksperter på folkehelse undersøkte aktiviteter, finansielle investeringer og institusjonelle relasjoner for fem av de største private globale helsestiftelser, bl.a. verdens største, Bill og Melinda Gates Foundation (PLoS Medicine 2011; 8 (4): e1001020, doi: 10.1371/journal.pmed.1001020). (Three experts on public health examined the activities, financial investments, and institutional relations of five of the biggest private global health foundations, including the world’s largest, the Bill and Melinda Gates Foundation (PLoS Medicine 2011;8(4):e1001020, doi:10.1371/journal.pmed.1001020).)

Ved utgangen av 2008 hadde Gates Foundation 29.6 milliarder dollar (£ 18 mrd.; € 20.5bn) i verdier under sin ledelse, "finansier som er større enn budsjettet for hele Verdens helseorganisasjon (WHO)," ifølge rapporten. Stiftelsen finansierer medisinsk forskning og vaksineprogrammer i utviklingsland. (At the end of 2008 the Gates Foundation had $29.6bn (£18bn; €20.5bn) of assets under its management, “financing greater than the budget of the entire World Health Organisation,” says the report. The foundation funds medical research and drug and vaccines programmes in developing countries.)

Studien viser at Gates Foundation donasjoner er "tungt" investert i matvareindustrien og legemiddelfirmaer, både direkte og indirekte, og at den har "betydelige" aksjeposter i McDonalds og Coca-Cola. (The study says that the Gates Foundation’s corporate stock endowment is “heavily” invested in food and drug companies, both directly and indirectly, and that it holds “significant” shares in McDonald’s and Coca-Cola.)

Stiftelsen deltar også med tilskuddsordninger som oppmuntrer bønder i utviklingsland til å bli bedriftsfilialer av Coca-Cola. (The foundation also participates in grants that encourage farmers in developing countries to become business affiliates of Coca-Cola.)

Studien har også sett på stiftelsere Ford, Rockefeller, WK Kellogg, og Robert Wood Johnson. (...) (The study also looked at the Ford, Rockefeller, W K Kellogg, and Robert Wood Johnson foundations.)

(Anm: Bank, børs og finans (Big Bank). (mintankesmie.no).)

(Anm: Utilstrækkeligt tilsyn, utilstrækkeligt fokus og mangel på viden: Her er konklusionerne i lækket rapport om dansk hvidvask-indsats. FATF langer kraftigt ud efter bankerne og Finanstilsynet. Brancheorganisationen FinansDanmark påpeger, at hvidvask er højprioritet i bankerne. (jyllands-posten.dk 19.1.2017).)

(Anm: Statlige ansatte eier aksjer i selskaper de skal vokte. Oslo (NTB): Flere ansatte i eierskapsavdelingen i Næringsdepartementet har aksjer i de samme selskapene som avdelingen har ansvaret for å følge opp. (adressa.no 14.4.2016).)

(Anm: Legemiddelindustrien (Big Pharma) (mintankesmie.no).)

- USAs mest beundrede lovbryter.

(Anm: America's Most Admired Lawbreaker (USAs mest beundrede lovbryter). I løpet av 20 år utviklet Johnson & Johnson et kraftig legemiddel, promoterte det ulovlig overfor barn og eldre, skjulte bivirkninger og tjente milliarder av dollar. Dette er innsidehistorien. (huffingtonpost.com 8.10.2015).)

(Anm: Risperdal / Risperidon (risperidone) (mintankesmie.no).)

(Anm: Tjenestemenn anklaget også firmaene for at de i markedsføringen av legemidler til barn hadde unnlatt å opplyse om at Risperdal (risperidone) kan føre til hormonelle ubalanser som kan føre til brystvevutvikling og infertilitet (barnløshet) hos gutter og jenter. I markedsføringen av legemidlet for behandling av eldre mennesker med demens hadde firmaet opprettet et salgsteam for omsorg for eldre, til tross for at data fra en studie finansiert av Janssen som viste at risperidon doblet risikoen for dødsfall blant eldre mennesker, ifølge statlige tjenestemenn. BMJ 2015;351:h7018 (Published 31 December 2015).)

(Anm: - Således ble bruk av antipsykotika knyttet til en doblet risiko for lungebetennelse hos pasienter med AD (Alzheimers sykdom), og til og med en høyere relativ risikoøkning (3,43 ganger) blant dem uten AD. (…) Resultatene indikerer at bruk antipsykotika er knyttet til en høyere risiko for lungebetennelse uavhengig av alder, anvendt studiedesign, behandlingsvarighet, valg av legemidler eller samtidige sykdommer. (dgnews.docguide.com 30.8.2016).)

(Anm: Among antidementia drugs, memantine is associated with the highest risk of pneumonia. A recent study from the University of Eastern Finland shows that among users of antidementia drugs, persons using memantine have the highest risk of pneumonia. The use of rivastigmine patches is associated with an increased risk as well. (medicalnewstoday.com 24.11.2016).)

- Publikum ønsker tøffere straffetiltak mot uansvarlig atferd i næringslivet.

(Anm: Publikum ønsker tøffere straffetiltak mot uansvarlig atferd i næringslivet. (- Resultatene viste en sterk offentlig bekymring for skjevhet i rettssystemet.) (theconversation.com 25.7.2016).)

- Superrike skattesnytarar. (- Denne verksemda vil ikkje ta slutt før dei som legg til rette for hemmeleghald og skatteunndraging – bankar, advokatar og rådgjevarar – opplever ein reell risiko for å bli straffa for å utføre slike tenester.)

(Anm: Superrike skattesnytarar. (…) Denne verksemda vil ikkje ta slutt før dei som legg til rette for hemmeleghald og skatteunndraging – bankar, advokatar og rådgjevarar – opplever ein reell risiko for å bli straffa for å utføre slike tenester.) (dn.no 3.7.2017).)

- EU-kommissionen visste om VW-fusket.

(Anm: EU-kommissionen visste om VW-fusket. (...) Misstankarna inom kommissionen väcktes till liv när dess experter insåg att luftkvaliteten i städer inte förbättrades som förväntat efter de strängare utsläppskraven för bilar som infördes 2007, enligt Der Spiegel.) (nyteknik.se 15.7.2016).)

(Anm: EU-kommisjonen (Den europeiske unions høyeste organ) (mintankesmie.no).)

- Dieselgates gravplasser 2019. Her står VWs skandale-biler.

(Anm: Dieselgates gravplasser 2019. Her står VWs skandale-biler. Bilder viser 100.000-vis av Volkswagen-biler som står dumpet på flere identiske dieselgate-gravplasser rundt om i USA. (dinside.no 21.7.2019).)

(Anm: Volkswagen mistenkt for å ha villedet EUs investeringsbank. Volkswagen er mistenkt for å ha brukt et lån fra Den europeiske investeringsbanken (EIB) til å utvikle teknologi som åpnet for juks med utslippstester. Sjefen for den europeiske investeringsbanken (EIB) Werner Hoyer er skuffet over Volkswagen. (dn.no 2.8.2017).)

(Anm: VW-chef erkänner bedrägeri. En högt uppsatt chef på tyska Volkswagen (VW) i USA, inblandad i avgasskandalen, erkänner bedrägeri, meddelade en talesperson för domstolen i Detroit på tisdagen. (nyteknik.se 26.7.2017).)

(Anm: VW-topp sier seg skyldig – risikerer 169 år i fengsel. Den tidligere VW-toppen i USA, Oliver Schmidt, innrømmer å ha forsøkt å dekke over utslippsjukset. Nå risikerer han mange år bak murene. (tv2.no 28.7.2017).)

(Anm: Audi-sjefen pågrepet i Tyskland. Audis administrerende direktør Rupert Stadler er pågrepet i Tyskland i forbindelse med etterforskningen av utslippsskandalen. (aftenposten.no 16.6.2018).)

(Anm: Oliver Schmidt jailed for seven years for Volkswagen emissions scam. Judge in Detroit imposes $400,000 fine on former VW executive. German was arrested trying to return home from holiday in Florida (theguardian.com 6.12.2017).)

(Anm: «Dieseljukset» ga betydelig oppjusterte utslipp. Utslippene fra dieseldrevne personbiler de siste årene er justert opp med opp mot 30 prosent som følge av det såkalte utslippsjukset. (ssb.no 14.12.2017).)

(Anm: Disse bildene viser det enorme problemet Volkswagen står oppe i. (…) Juks med dieselutslipp har enorme proposjoner. Dieselskandalen som VW-konsernet har havnet i har proposjoner det nesten er vanskelig å fatte. (…) Av de rundt 600.000 dieselbilene som er solgt i landet som omfattes av skandalen, har bilgiganten forpliktet seg til å kjøpe tilbake over 500.000 biler. 350.000 av disse kjøpene er allerede gjennomført til en kostnad på 7,4 milliarder dollar. (nettavisen.no 19.4.2018).)

(Anm: Tidligere Volkswagen-ingeniør dømt til fengsel. En tidligere ingeniør i Volkswagen får 40 måneders fengsel etter Volkswagen-skandalen. (vg.no 25.8.2017).)

(Anm: Dieselskandalen truer tysk økonomi. Den tyske dieselskandalen utgjør en risiko for landets økonomi, opplyser Tysklands finansdepartement i en rapport mandag. Dieselskandalen oppsto for nesten to år siden, da det ble kjent at Volkswagen jukset med utslippstallene. Her monterer tyske arbeidere dieselmotorer på en Volkswagen-fabrikk i Chemnitz i Tyskland. (dn.no 21.8.2017).)

–  Investorer krever nesten 90 milliarder kroner i erstatning fra Volkswagen i forbindelse med utslippsskandalen. (– Han inngår i konsernets team på rundt 50 advokater.)

(Anm: – Investorer krever nesten 90 milliarder kroner i erstatning fra Volkswagen i forbindelse med utslippsskandalen. (– Vi er overbevist om at vi gjorde det vi skulle, sier Volkswagens advokat Markus Pfüeller. Han inngår i konsernets team på rundt 50 advokater.) (dn.no 10.9.2018).)

-1200 vil dø av utslipp fra Volkswagens «juksebiler».

(Anm: -1200 vil dø av utslipp fra Volkswagens «juksebiler». Amerikanske forskere har undersøkt konsekvensene av utslippsjuks. (…) Det er forskere ved universitetet MIT i USA som har sett nærmere på konsekvensene av Volkswagens utslippsjuks. (dagbladet.no 3.3.2017).)

(Anm: Dieseljuks. Forskere har funnet den skjulte koden i juksebilene til Volkswagen. Gikk langt for å hindre at det var mulig å teste det virkelige utslippet. (…) Nå har de funnet svaret, gjemt i programvaren til bilene, melder University of California San Diego. (…) Resultatene er publisert i en rapport (PDF), som blir lagt frem frem under IEEE Symposium on Security and Privacy i San Francisco denne uken. Under vanlig bruk, slipper bilene ut inntil 40 ganger mer NOx enn tillatt. Utslippsavsløring: Skrur av eksosrensingen allerede ved 17 grader (tu.no 23.5.2017).)

(Anm: Research. The Volkswagen Emissions Scandal Could Shorten Thousands of Lives, Study Says (time.com 3.3.2017).)

(Anm: VW-sjef pågrepet i USA En høytstående sjef i Volkswagen i USA har i kjølvannet av dieselskandalen blitt pågrepet av FBI, mistenkt for bedrageri, ifølge The New York Times. Oliver Schmidt ble ifølge den amerikanske avisa pågrepet lørdag. (nrk.no 9.1.2017).)

(Anm: Volkswagen må betale 36 milliarder kroner etter utslippsjukset. (aftenposten.no 11.1.2017).)

(Anm: Volkswagen trolig spart for milliarder i USA. En dommer i USA har avvist et søksmål mot Volkswagen, noe som kan spare den tyske bilprodusenten for milliarder av dollar i utbetalinger. Avgjørelsen kan avskrekke en rekke amerikanske stater fra å saksøke Volkswagen etter utslippsskandalen som har fulgt bilprodusenten i nesten to år. Den føderale dommeren Charles Breyer avviste søksmålet fra delstaten Wyoming med henvisning til at den aktuelle forurensningsloven må reguleres sentralt og ikke av de amerikanske delstatene. (dn.no 1.9.2017).)

(Anm: Tysk avis: VW-sjefen godkjente dekkoperasjon. Martin Winterkorn, avgått konsernsjef i Volkswagen, godkjente en plan om å holde tilbake informasjon fra amerikanske myndigheter, skriver Bild. (e24.no 26.9.2016).)

- Tidligere Volkswagen-sjef stilles for retten etter dieselskandalen. Bilkonsernet Volkswagens tidligere toppsjef, Martin Winterkorn, stilles for retten for svindel i forbindelse med utslippsskandalen kjent som «dieselgate».

(Anm: Tidligere Volkswagen-sjef stilles for retten etter dieselskandalen. Bilkonsernet Volkswagens tidligere toppsjef, Martin Winterkorn, stilles for retten for svindel i forbindelse med utslippsskandalen kjent som «dieselgate». En domstol i den tyske byen Braunschweig slår fast at det er tilstrekkelig bevis til at 73-åringen potensielt kan bli dømt for kommersiell og organisert svindel. Dermed er tiltalen mot ham godkjent og den tidligere toppsjefen må svare for seg i retten. Dato for rettssaken er ikke bestemt. (e24.no 11.9.2020).)

(Anm: VW må betale 2,8 milliarder dollar i bot for dieseljuks. Beløpet tilsvarer over 24 milliarder kroner. (dagbladet.no 21.4.2017).)

(Anm: Nobelprisvinner trekker seg fra Panama-gransking. (…) Begrunnelsen er at granskingen vanskeliggjøres av hemmelighold og manglende åpenhet.) (…) Pieth sier det blant annet finnes beviser for hvitvasking av penger fra barneprostitusjon i Panama-dokumentene. (dn.no 6.8.2016).)

(Anm: Margaret McCartney: Valgfri offentliggjøring av utbetalinger er meningsløst. (Margaret McCartney: Optional disclosure of payments is pointless.) (- Og åpenhet anskueliggjør problemene: bør de som mottar tusenvis av pund fra industrien som "påtenkte ledere" sitte i paneler for utarbeidelse av nasjonale retningslinjer eller hjelpe til med å stake ut regjeringens politikk?) BMJ 2016;354:i3692 (Published 01 July 2016).)

(Anm: For mange retningslinjer for behandlinger er skrevet av eksperter med økonomiske konflikter, ifølge studie. (Too many treatment guidelines are written by experts with financial conflicts, study finds.) (statnews.com 22.8.2016).)

(Anm: Naturlig at dette er offentlig. OUS-lege Elisabeth Gulowsen Celius samtykket til offentliggjøring av honorarer. Hun er kritisk til kolleger som ikke har gjort det samme. – Det kan reise spørsmål om det er bindinger som ikke tåler dagens lys. (dagensmedisin.no 12.8.2016).)

(Anm: Resultater publisert i JAMA Internal Medicine antyder at ett enkelt gratis måltid kan øke sannsynligheten for at en lege vil foreskrive et bestemt legemiddel. (Findings published by JAMA Internal Medicine suggest that even a single free meal can boost the likelihood a doctor will prescribe a certain drug) (online.wsj.com 20.6.2016).)

(Anm: FDAs rådgivere på opioider sparket grunnet bånd til industrien, ifølge AP. (FDA's advisers on opioids booted for ties to industry, AP learns. Having been buffeted by controversy over its approval of addictive opioid drugs, the FDA is calling on a panel of experts to help it sort through the thorny issue. But even before the new panel met, it has been tinged by controversy itself, dismissing four advisers because of perceived ties to drugmakers.) (fiercepharma.com 8.7.2016).)

(Anm: Offentliggjøring av verdioverføringer. Legemiddelindustrien offentliggjør i dag alle verdioverføringer til helsepersonell og helseforetak. (lmi.no 30.6.2016).)

(Anm: Editorials (Lederartikler). Disclosure UK: transparency should no longer be an optional extra (Disclosure UK: åpenhet (offentliggjøring) bør ikke lenger være valgfritt). BMJ 2016;354:i3730 (Published 06 July 2016).)

(Anm: Disclosure UKs nettsted gir en "illusjon av åpenhet", sier Goldacre (Disclosure UKs nettsted gir en "illusjon av åpenhet", sier Goldacre) (Disclosure UK website gives “illusion of transparency,” says Goldacre) BMJ 2016;354:i3760BMJ 2016; 354 (Published 06 July 2016).)

(Anm: Reporting of financial and non-financial conflicts of interest by authors of systematic reviews: a methodological survey. (…) Conclusions Although close to half of the published systematic reviews report that authors (typically many) have conflicts of interest, more than half report that they do not. Authors reported individual conflicts of interest more frequently than institutional and non-financial conflicts of interest. BMJ Open 2016;6:e011997.)

(Anm: - Legene som deklarerte de høyeste inntektene fra legemiddelfirmaer i Storbritannias nye database uttaler at åpenhet om utbetalingene bør være obligatorisk. (The doctors who declared the most earnings from drug companies in the United Kingdom’s new database have said that being transparent about payments should be mandatory.) BMJ 2016;354:i3716 (Published 04 July 2016).)

(Anm: Leger som mottar de største utbetalingene fra legemiddelfirmaer deklarerer dem ikke på nytt nettsted. (Doctors getting biggest payments from drug companies don’t declare them on new website. BMJ 2016;354:i3679 (Published 01 July 2016).)

(Anm: Association between payments from manufacturers of pharmaceuticals to physicians and regional prescribing: cross sectional ecological study. BMJ 2016;354:i4189 (Published 18 August 2016).)

(Anm: Medisinsk utstyr (mintankesmie.no).)

(Anm: Legemiddelprodusenter og medisinske utstyrsprodusenter betalte i fjor 6,5 milliarder dollar til leger og undervisningssykehus. (Drug and device makers paid $6.5 billion to docs and teaching hospitals last year.) (statnews.com 30.6.2016).)

(Anm: Global Health Philanthropy and Institutional Relationships: How Should Conflicts of Interest Be Addressed? PLoS Med 8(4): e1001020 (April 12).)

(Anm: Skattetriksing er den moderne form for utbytting. Underrapportering, skatteunndragelser og kapitalflukt fra store internasjonale selskaper snyter fattige land for milliarder i skatt hvert eneste år, viser fersk rapport. Nå kreves det økt innsyn og mer regulering for å forhindre kapitalflukt og skatteplanlegging. (dagensperspektiv.no 8.6.2015).)

- Ber regjeringen avvikle Clinton-støtte.

Regjeringen blar opp for Clinton-stiftelsen
tv2nyhetene.no 12.2.2013
GLIS: Så bredt smiler en mann som nettopp har mottatt 800 millioner til å bruke på prevensjon.

800 millioner kroner til prevensjon skal sikre bedre kvinnehelse i fattige land. – Nordmenn bør være stolte av landet sitt, sier Bill Clinton.

Da USAs 42. president kom til Oslo i dag hadde utviklingsminister Heikki Holmås en sjenerøs gave til Bill Clintons stiftelse på vegne av regjeringen: 800 millioner kroner til en garanti for å kjøpe prevensjonsmidler til fattige kvinner i u-land.

– Det er 200 millioner kvinner i verden som ikke har tilgang til prevensjon og som ønsker det, det at de ikke får det gjør at veldig mange av dem dør i forbindelse med fødselskomplikasjoner. Vi setter av 800 millioner kroner, de pengene bruker Bill Clinton til å fremforhandle billigere prevensjon, forteller Holmås. (...)

(Anm: Ber regjeringen avvikle Clinton-støtte. Clinton-fondet er for tett knyttet til presidentkandidat Hillary Clinton, mener Christian Tybring-Gjedde (Frp). Norge er en av de aller største bidragsyterne til Clinton-stiftelsen, en veldedig stiftelse opprettet av familien Clinton. Denne helgen har Dagbladet skrevet om hvordan regjeringen, i følge en intern rapport, handlet på tvers av erklært norsk politikk da de bevilget nye 30 millioner kroner til et program Clinton-stiftelsen for å bytte ut forurensende diesel-kraftverk på små øystater. Utenriksdepartementet avviser at støtten er et brudd med erklært politikk. (dagbladet.no 3.7.2016).)

(Anm: Vurderte brudd med Clinton-stiftelsen. Interne UD-notater avslører. Helt siden 2007 har Norge vært en stor bidragsyter til Clinton-stiftelsen - det humanitære familiefondet til Bill, Hillary og Chelsea Clinton. Over en halv milliard kroner er sendt fra Norge til den kontroversielle stiftelsen, som både Bernie Sanders og Donald Trump har angrepet i valgkampen. (dagbladet.no 16.9.2016).)

- Slik tappes verdens fattigste land for penger (- Narkotikakarteller, mafia, korrupte diktatorer og en rekke multinasjonale selskaper har noe til felles: de er alle med på å tappe ressurser og penger fra noen av verdens fattigste land.)

Slik tappes verdens fattigste land for penger
aftenposten.no 5.7.2015
Må vite fordi: Ny statistikk viser at flere av verdens fattigste land tappes for enorme pengesummer årlig.

Narkotikakarteller, mafia, korrupte diktatorer og en rekke multinasjonale selskaper har noe til felles: de er alle med på å tappe ressurser og penger fra noen av verdens fattigste land.

Noen land taper mer enn andre. En rapport fra den Washington-baserte organisasjonen Global Financial Integrity (GFI) viser at 20 land taper mer penger på ulovlig kapitalflyt enn de mottar i bistand og utenlandske investeringer kombinert. Rapporten «Illicit Financial Flows and Development Indices: 2008-2012» ble nylig publisert og tar for seg hvordan 82 av verdens fattigste land tappes for penger gjennom ulovlig kapitalflyt.

Ulovlig kapitalflyt er et begrep som omfatter alle former for ulovlig flyt av kapital (f. eks penger eller råvarer) fra et land til et annet. Det kan være alt fra narkotikasmugling til skatteunndragelser og hvitvasking. (…)

Ulovlig kapitalflyt har ifølge GFIs egne tall økt med 9,4 prosent årlig i utviklingsland i perioden 2003–2012. Det er omtrent det dobbelte av økningen i landenes bruttonasjonalprodukt i samme periode. (...)

(Anm: Etikk, butikk, grådighet, politikk, veldedighet og interessekonflikter (mintankesmie.no).)

(Anm: Head To Head. Should we welcome multinational companies’ involvement in programmes to improve child health? (Published 17 June 2015).)

(Anm: Stortinget vedtar strengere regler for skatteparadis. Oslo (NTB): Regjeringspartiene har gjort helomvending og går sammen med resten Stortinget inn for utvidet rapporteringsplikt for norske selskaper i utlandet, såkalt land-for-land-rapportering. (ht.no 19.6.2015).)

(Anm: Må rapportere fra skatteparadiser. Samtlige partier på Stortinget er enige om at norske selskaper i skatteparadiser skal ha utvidet rapporteringsplikt. (aftenposten.no 20.6.2015).)

(Anm: Eva Joly: - Jeg kaller det for skattedumping. Mer enn 100 millioner euro kan ha blitt forflyttet inn eller ut av 39 land for at multinasjonale selskaper skal spare skatt, ifølge ny rapport. PENGEFLYTTING. - Dette har konsekvenser i det virkelig liv, sier Eva Joly. (…) Hun trekker paralleller mellom overskuddsflyttingen til multinasjonale selskaper og krisen Hellas befinner seg i akkurat nå. (dn.no 8.7.2015).)

- 75 kroner av 100-lappen går til salgsselskapet som ringer deg (...) de siste 25 kronene fordeles på administrasjons­kostnader (...) og formålet du i utgangspunktet sa ja til å støtte

Organisasjoner med kongelige beskyttere på verstingliste
nrk.no 30.6.2014
Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette Marit var blant annet til stede da Norges Livredningsselskap hedret frivillige fra Utøya etter 22. juli.

Norges Livredningsselskap og Special Olympics Norge har kongelige beskyttere og ambassadører. Nå havner de på Innsamlingskontrollens verstingliste. De kongelige nekter å kommentere saken. Tenk deg at du får en oppringning med spørsmål om du kan støtte et veldedig formål med 100 kroner. Så får du vite at 75 kroner av 100-lappen går til salgsselskapet som ringer deg, og at de siste 25 kronene fordeles på administrasjons­kostnader i organisasjonen og formålet du i utgangspunktet sa ja til å støtte.

Ville du gitt den 100-lappen?

Det siste vil ikke lederen for Innsamlingskontrollen Børre Hagen svare på. Det han vil svare på, er hvorfor tre nye selskaper er ført opp på Innsamlingskontrollens verstingliste.

Les også: – Vi har informert slottet om OBS-listing
Les også: – OBS-listen er oppskrytt og overvurdert

– Vi kaller det en OBS-liste, altså en liste over organisasjoner giverne bør være oppmerksomme på. I disse tilfellene er vi kritiske til ressursbruken. Når kostnadene til innsamling er så store som vi ser her, mener vi det er i strid med god innsamlingsskikk, sier Hagen. (…)

(Anm: Interessekonflikter, bestikkelser og korrupsjon (mintankesmie.no).)

- Når er et synspunkt en interessekonflikt? (- FDA har allerede brukt det på en partisk måte som beskytter kommersielle interesser fremfor allment hensyn (publikums, samfunnets interesser).)

(Anm: Når er et synspunkt en interessekonflikt? (When is a point of view a conflict of interest? (...) FDA foreslår nye retningslinjer som ekskluderer eksperter fra paneler som godkjenner nye legemidler og produkter på grunn av intellektuelle interessekonflikter. (...) Dette konseptet, sier kritikerne, er dårlig definert og upresist; videre har FDA allerede brukt det på en partisk måte som beskytter kommersielle interesser fremfor allment hensyn (publikums, samfunnets interesser). BMJ 2016;355:i6194 (Published 23 November 2016).)

(Anm: Høyresiden har størst mistillit til journalistikken. (…) Videre mente 63 prosent at journalister favoriserer kilder som mener det samme som dem. (aftenposten.no 13.2.2017).)

(Anm: Mina Ghabel Lunde, journalist. Når kilder også er venner. Pressen skal unngå bindinger som skaper usikkerhet om lojalitet. Da kan ikke journalister omgås sine kilder privat. (aftenposten.no 8.2.2017).)

(Anm: Ingen gratis lunsj for leger: Sponsede måltider knyttet til flere resepter (No free lunch for docs: Sponsored meals linked to more prescriptions) (mmm-online.com 20.6.2016).)

- Kjendisene raser etter hjelpeorganisasjon-avsløring. «LoveNepal» skal ha samlet inn 70 millioner kroner, men kun 1,6 prosent av pengene har gått til redningsarbeid.

(Anm: «LoveNepal»: Kjendisene raser etter hjelpeorganisasjon-avsløring. «LoveNepal» skal ha samlet inn 70 millioner kroner, men kun 1,6 prosent av pengene har gått til redningsarbeid. (Dagbladet.no): Denne uka har svenske Expressen skrevet flere artikler om hjelpeorganisasjonen «LoveNepal», og deres påstander som viser seg å ikke være sanne. Nå reagerer flere av kjendisene som har vært tilknyttet organisasjonen ved å trekke seg fra prosjektet. LoveNepal har påstatt at de har reddet over 600 barn fra livene som sexslaver og prostituerte. I sine markedsføringskampanjer på sosiale medier og i media har sagt at de har risikert sine egne liv for å redde barn. (dagbladet.no 2.7.2017).)

- Veldedige organisasjoner som arbeider med alkohol kan være påvirket av økonomisk støtte fra industrien, ifølge forskning

Alcohol charities may be influenced by funding from industry, research shows. (Veldedige organisasjoner som arbeider med alkohol kan være påvirket av økonomisk støtte fra industrien, ifølge forskning.)
BMJ 2014;348:g4042 (17 June 2014)
En beslutning av to veldedighetsorganisasjoner om ikke å avslutte regjeringens ansvarlighetsavtale om alkoholnettverk i fjor etter at statsminister David Cameron bryter løftet om om en forpliktelse om minimum enhetsprising kan ha blitt påvirket av store donasjoner fra alkoholindustrien, ifølge en artikkel publisert i European Journal of Public Health. De veldedige organisasjoner har iherdig imøtegått forslaget. (A decision by two charities not to quit the government’s responsibility deal alcohol network last year after Prime Minister David Cameron reneged on a commitment to introduce minimum unit pricing may have been influenced by large donations from the drinks industry, says a paper published in the European Journal of Public Health. The charities have strenuously denied the suggestion.)

Researchers from the London School of Hygiene and Tropical Medicine set out to explore whether relationships between the alcohol industry and UK charities “may be used as a method of influencing alcohol policy.” They singled out the drugs and alcohol charities Mentor UK and Addaction as “the sole remaining non-industry non-governmental members of the controversial responsibility deal alcohol network, from which all other public health interests have resigned.” It was, they concluded, “possible that the receipt of funding itself has influenced the decision to remain in the [responsibility deal],” seen by many as a tool used by the industry to keep formal regulation at bay.1

From 2010 to 2012 Addaction received £430 000 (€540 000; $730 000) from Heineken, used partly to fund a resettlement project for prisoners, and £1m from Asda as part of the supermarket chain’s commitment to the responsibility deal. From 2008 to 2012 Mentor UK received £371 000 from Diageo.

Paul Tuohy, chief executive of Mentor UK, said the suggestion that industry funding may have influenced his charity’s decision was “a scurrilous cheap shot” made by academics “not living in the real world.” His was a “small charity doing some really big and important work,” he said, and the paper’s authors had “no idea about the coal face of generating income in a responsible way.”

He said that Mentor UK had campaigned for minimum pricing and that when health representatives had walked away from the responsibility deal, “I told them I was with them, but it was agreed when we sat down around the table that we would not let anything in the political world scupper getting pledges and money into the right areas.”

In a statement Simon Antrobus, the chief executive of Addaction, said that “nothing could be further from the truth” than the suggestion that the charity was “in the pockets of the alcohol industry . . . We chose to retain our place as part of the responsibility deal . . . not least because, with so many resignations, membership is now worryingly tipped in the favour of retailers and the drinks industry.”

Diageo and Heineken both denied seeking to influence the charities. “All charities we work with maintain their independence, credibility and freedom of expression,” said a spokesperson for Diageo. “We simply have one goal in common with each other—we all want to see alcohol harm being reduced in the UK.”

A spokesperson for Heineken said that the company was “immensely proud” of its partnership with Addaction, “working together to pilot new approaches to tackling alcohol misuse and harm . . . Addaction are, rightly, fiercely protective of their independence and we have no influence on their positions.” (…)

(Anm: Alkohol (Big Alcohol) (mintankesmie.no).)

(Anm: The alcohol industry, charities and policy influence in the UK. Eur J Public Health 9 June 2014.)

- Beveger seg bort fra kjerneverdiene (- VG og E24s kartlegging viser at de samme organisasjonene nå har milliarder i kapitalmarkedet, finansfolk og topp-politikere i ledelsen og mer penger i verdipapirer enn de gir til noe enkelt prosjekt)

- Beveger seg bort fra kjerneverdiene
e24.no 8.7.2014
– Disse tallene forteller at de frivillige organisasjonene på bistandsfeltet ligner mindre og mindre på hva de sier de er.

Det sier Terje Tvedt, professor i global historie og statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, til VG og E24.

Tvedt har forfattet flere bøker om norsk og internasjonal utviklingspolitikk, og han skrev også Makt- og demokratiutredningens studie av utenriks- og utviklingspolitikk som ble publisert i 2003.

Tvedt mener organisasjonene er i ferd med å fjerne seg fra kjerneverdiene de en gang var tuftet på.

– Vi ser konturene av en helt ny type organisasjon som markedsføres som frivillig, men som i virkeligheten er en ny hybridorganisasjon mellom staten og markedet, sier Tvedt i et intervju med VG og E24.

Intervjuet ble gjort forut for artikkelserien VG og E24 har publisert de siste ukene, hvor søkelyset er satt på norske bistandsorganisasjoners pengebeholdninger og forvaltningen av disse (se faktaramme lenger ned i saken). (…)

- Et kompleks politisk spørsmål
Ifølge professoren ble organisasjonene mer og mer avhengige av penger fra staten i løpet av 1980- og 1990-tallet.

– De største fikk rundt en milliard i årlig omsetning, og de ansatte gikk i virkeligheten over på statslønn. VG og E24s kartlegging viser at de samme organisasjonene nå har milliarder i kapitalmarkedet, finansfolk og topp-politikere i ledelsen og mer penger i verdipapirer enn de gir til noe enkelt prosjekt.

– Organisasjonene forsvarer seg med at de trenger en økonomisk buffer?

– Bistandsfeltet og det nasjonale godhetsregimet forsvarer også spekulasjon med at det er i «interessene til de aller fattigste». De omgjør sin vane tro et komplekst politisk spørsmål til en uangripelig moralsk dyd: Spekulasjon er nødvendig for å redde liv. (…)

- Folk som oss. Hvorfor strømmer vi til for å hjelpe flyktninger fra Syria, men ikke romfolk?

Folk som oss. Hvorfor strømmer vi til for å hjelpe flyktninger fra Syria, men ikke romfolk?
aftenposten.no 13.9.2015
#MÅVITE. Hvorfor strømmer vi til for å hjelpe flyktninger fra Syria, men ikke romfolk?

Jonas R. Kunst er doktorgradsstipendiat i sosialpsykologi ved Psykologisk Institutt/UiO og er tilknyttet Harvard University og Universitetet i Aarhus. Han forsker blant annet på immigrasjon og relasjoner mellom grupper. (…)

- Det er en veldig interessant distinksjon. Når mediene fremstiller flyktninger, har man fokus på fellesmenneskelige ting som lidelse, død og desperasjon. Det er en veldig kontrast til hvordan romfolket blir fremstilt, nesten som dyr, uhygieniske og primitive. Jo mer dehumaniserende holdninger folk har mot andre, jo mindre vil de gjøre for dem. Vi har utført eksperimenter der folk leser avisartikler som fremstiller romfolk som mindre menneskelige, og målt at de blir mindre empatiske etterpå. I tillegg er flyktninger ofre for ytre årsaker det er enkelt å forstå. Det er krig, IS, en diktator og en flyktende befolkning. Situasjonen rundt romfolk er mye mer kompleks og ikke så lett å gripe. Uten å fordype seg i den kan deres situasjon fort oppleves som selvforskyldt. (…)

- Legemiddelindustrien vil ikke offentliggjøre veldedighetsdonasjoner

PhRMA Won’t Disclose Charitable Donations (PhRMA vil ikke offentliggjøre veldedighetsdonasjoner)
pharmalot.com 12.9.2007
September 12th, 2007 7:38 am By Ed Silverman
Holdningen til handelgruppen er avslørt i et brev skrevet av Billy Tauzin, Phrma's ceo, til Essential Action, en av flere interessegrupper som presser legemiddelprodusenter til å avsløre deres globale bidrag. Grunnen til dette? Bekymringer for at veldedige og pedagogiske donasjoner resulterer i off-label-markedsføring av de gruppene som mottar bidragene; som maskerer agendaen til offentlige beslutnigstakere som diskuterer politiske spørsmål, og tillater forskere å omgå vanlige krav om offentliggjøring. (The position by the trade group is revealed in a letter written by Billy Tauzin, PhRMA’s ceo, to Essential Action, one of several advocacy groups that are pushing drugmakers to disclose their global contributions. The reason? Concern that charitable and educational donations result in off-label marketing by groups receiving funds; mask the agendas of public policy groups that debate policy issues, and allow researchers to circumvent normal disclosure requirements.)

Two months ago, the groups wrote the ceo of each drugmaker and large trade group asking them to commit to full disclosure on a worldwide basis. Since then, Lilly agreed, expanding an earlier promise to reveal all US donations. But the International Federation of Pharmaceutical Manufacturers Associations declined, saying disclosure should be made on a national level.

Tauzin used similar reasoning. “Member companies should make individual decisions regarding how they work together and communicate about their work to others,” he wrote. Meanwhile, Pfizer’s Richard Bagger, senior vp of ww public policy, wrote that the drugmaker is taking disclosure steps in the US and the UK, but stopped short of commiting to a global effort. And Schering-Plough ceo Fred Hassan wrote back that he’s instructed his team to undertake a “thorough review” of the suggestion. (...)

(Anm: Essential Action (essentialaction.org).)

(Anm: Interessekonflikter, bestikkelser og korrupsjon (mintankesmie.no).)

- Når er et synspunkt en interessekonflikt? (- FDA har allerede brukt det på en partisk måte som beskytter kommersielle interesser fremfor allment hensyn (publikums, samfunnets interesser).)

(Anm: Når er et synspunkt en interessekonflikt? (When is a point of view a conflict of interest? (...) FDA foreslår nye retningslinjer som ekskluderer eksperter fra paneler som godkjenner nye legemidler og produkter på grunn av intellektuelle interessekonflikter. (...) Dette konseptet, sier kritikerne, er dårlig definert og upresist; videre har FDA allerede brukt det på en partisk måte som beskytter kommersielle interesser fremfor allment hensyn (publikums, samfunnets interesser). BMJ 2016;355:i6194 (Published 23 November 2016).)

(Anm: Høyresiden har størst mistillit til journalistikken. (…) Videre mente 63 prosent at journalister favoriserer kilder som mener det samme som dem. (aftenposten.no 13.2.2017).)

(Anm: Mina Ghabel Lunde, journalist. Når kilder også er venner. Pressen skal unngå bindinger som skaper usikkerhet om lojalitet. Da kan ikke journalister omgås sine kilder privat. (aftenposten.no 8.2.2017).)

(Anm: Ingen gratis lunsj for leger: Sponsede måltider knyttet til flere resepter (No free lunch for docs: Sponsored meals linked to more prescriptions) (mmm-online.com 20.6.2016).)

– Legemiddelindustrien driver ikke veldedighet

– Legemiddelindustrien driver ikke veldedighet
nrk.no 13.3.2013
– Norsk myndigheter fikk et godt tilbud på de nye medisinene, men ville har en enda lavere pris, sier Karita Bekkemellem.

– Vi er en kommersiell bransje på lik linje med andre, vi driver ikke veldedig industri, sier lederen for Legemiddelindsutrien (LMI) Karita Bekkemellem til NRK.no.

Dette handler om å gi alvorlig syke pasienter er behandlingstilbud som de i dag mangler. Det tar 12 å fremstille en ny medisin, sier Karita Bekkemellem.

Spørsmålet har vært om pasienter med føflekk- og prostatakreft med spredning skal få tilgang til de livsforlengende medikamentene Ipilimumad og Abirateron. (...)

– Norske myndigheter bør skamme seg
Karita Bekkemellem mener helsemyndighetene bør skamme seg fordi de ikke ville gi pasienter tilgang til medisiner som kan gi dem et lengre og bedre liv.

– Myndighetene har fått et svært godt tilbud på lik linje med andre europeiske land. Dette tilbudet var ikke hemmelig. Norske myndigheter ville ha ytterligere prisreduksjon. Dette er en prioriteringsdebatt og snakk om betalingsvillighet. Dette er politikk. Beløpene man diskutere her for Yervoy/Ipilimumab utgjør bare 1,4 % av sykehusenes utgifter til legemidler som er på 4,2 milliarder og under 1 promille av de totale driftsutgiftene til sykehusene på over 100 milliarder, sier hun.

Bekkemellem viser til at en ung kreftsyk pasient som får riktig behandling kan leve videre og yte til fellesskapet resten av livet.

– Avviser du at legemiddelindustrien jakter profitt?

– Det er god pasientbehandling og riktig legemiddelbruk som i det lange løp gir legemiddelindustrien profitt. Vi er ein kommersiell bransje på lik linje med andre, og ingen veldedig industri. Det er viktig for alt næringsliv å kunne sikre forretningshemmeligheter og andre rettigheter, svarer Bekkemellem. (...)

Bekkemellem sier at nye medisiner ikke havner i legekofferten av seg selv. Hun langer ut mot helsemyndighetene som hun mener skyver kriserammede og langt fattigere land foran seg for å spare penger.

– Utviklingen av ny medisiner er et felles ansvar og her må Norge være med og bære sin del. Hvis ikke legemidlene tas i bruk, får man heller ikke utviklet nye og bedre tilbud, sier lederen for legemiddelindustrien. (...)

(Anm: Legemiddelindustrien (Big Pharma) (mintankesmie.no).)

- USAs mest beundrede lovbryter.

(Anm: America's Most Admired Lawbreaker (USAs mest beundrede lovbryter). I løpet av 20 år utviklet Johnson & Johnson et kraftig legemiddel, promoterte det ulovlig overfor barn og eldre, skjulte bivirkninger og tjente milliarder av dollar. Dette er innsidehistorien. (huffingtonpost.com 8.10.2015).)

(Anm: Risperdal / Risperidon (risperidone) (mintankesmie.no).)

(Anm: Tjenestemenn anklaget også firmaene for at de i markedsføringen av legemidler til barn hadde unnlatt å opplyse om at Risperdal (risperidone) kan føre til hormonelle ubalanser som kan føre til brystvevutvikling og infertilitet (barnløshet) hos gutter og jenter. I markedsføringen av legemidlet for behandling av eldre mennesker med demens hadde firmaet opprettet et salgsteam for omsorg for eldre, til tross for at data fra en studie finansiert av Janssen som viste at risperidon doblet risikoen for dødsfall blant eldre mennesker, ifølge statlige tjenestemenn. BMJ 2015;351:h7018 (Published 31 December 2015).)

(Anm: - Således ble bruk av antipsykotika knyttet til en doblet risiko for lungebetennelse hos pasienter med AD (Alzheimers sykdom), og til og med en høyere relativ risikoøkning (3,43 ganger) blant dem uten AD. (…) Resultatene indikerer at bruk antipsykotika er knyttet til en høyere risiko for lungebetennelse uavhengig av alder, anvendt studiedesign, behandlingsvarighet, valg av legemidler eller samtidige sykdommer. (dgnews.docguide.com 30.8.2016).)

(Anm: Among antidementia drugs, memantine is associated with the highest risk of pneumonia. A recent study from the University of Eastern Finland shows that among users of antidementia drugs, persons using memantine have the highest risk of pneumonia. The use of rivastigmine patches is associated with an increased risk as well. (medicalnewstoday.com 24.11.2016).)

- Publikum ønsker tøffere straffetiltak mot uansvarlig atferd i næringslivet.

(Anm: Publikum ønsker tøffere straffetiltak mot uansvarlig atferd i næringslivet. (- Resultatene viste en sterk offentlig bekymring for skjevhet i rettssystemet.) (theconversation.com 25.7.2016).)

- Superrike skattesnytarar. (- Denne verksemda vil ikkje ta slutt før dei som legg til rette for hemmeleghald og skatteunndraging – bankar, advokatar og rådgjevarar – opplever ein reell risiko for å bli straffa for å utføre slike tenester.)

(Anm: Superrike skattesnytarar. (…) Denne verksemda vil ikkje ta slutt før dei som legg til rette for hemmeleghald og skatteunndraging – bankar, advokatar og rådgjevarar – opplever ein reell risiko for å bli straffa for å utføre slike tenester.) (dn.no 3.7.2017).)

- EU-kommissionen visste om VW-fusket.

(Anm: EU-kommissionen visste om VW-fusket. (...) Misstankarna inom kommissionen väcktes till liv när dess experter insåg att luftkvaliteten i städer inte förbättrades som förväntat efter de strängare utsläppskraven för bilar som infördes 2007, enligt Der Spiegel.) (nyteknik.se 15.7.2016).)

(Anm: EU-kommisjonen (Den europeiske unions høyeste organ) (mintankesmie.no).)

- Dieselgates gravplasser 2019. Her står VWs skandale-biler.

(Anm: Dieselgates gravplasser 2019. Her står VWs skandale-biler. Bilder viser 100.000-vis av Volkswagen-biler som står dumpet på flere identiske dieselgate-gravplasser rundt om i USA. (dinside.no 21.7.2019).)

(Anm: Volkswagen mistenkt for å ha villedet EUs investeringsbank. Volkswagen er mistenkt for å ha brukt et lån fra Den europeiske investeringsbanken (EIB) til å utvikle teknologi som åpnet for juks med utslippstester. Sjefen for den europeiske investeringsbanken (EIB) Werner Hoyer er skuffet over Volkswagen. (dn.no 2.8.2017).)

(Anm: VW-chef erkänner bedrägeri. En högt uppsatt chef på tyska Volkswagen (VW) i USA, inblandad i avgasskandalen, erkänner bedrägeri, meddelade en talesperson för domstolen i Detroit på tisdagen. (nyteknik.se 26.7.2017).)

(Anm: VW-topp sier seg skyldig – risikerer 169 år i fengsel. Den tidligere VW-toppen i USA, Oliver Schmidt, innrømmer å ha forsøkt å dekke over utslippsjukset. Nå risikerer han mange år bak murene. (tv2.no 28.7.2017).)

(Anm: Audi-sjefen pågrepet i Tyskland. Audis administrerende direktør Rupert Stadler er pågrepet i Tyskland i forbindelse med etterforskningen av utslippsskandalen. (aftenposten.no 16.6.2018).)

(Anm: Oliver Schmidt jailed for seven years for Volkswagen emissions scam. Judge in Detroit imposes $400,000 fine on former VW executive. German was arrested trying to return home from holiday in Florida (theguardian.com 6.12.2017).)

(Anm: «Dieseljukset» ga betydelig oppjusterte utslipp. Utslippene fra dieseldrevne personbiler de siste årene er justert opp med opp mot 30 prosent som følge av det såkalte utslippsjukset. (ssb.no 14.12.2017).)

(Anm: Disse bildene viser det enorme problemet Volkswagen står oppe i. (…) Juks med dieselutslipp har enorme proposjoner. Dieselskandalen som VW-konsernet har havnet i har proposjoner det nesten er vanskelig å fatte. (…) Av de rundt 600.000 dieselbilene som er solgt i landet som omfattes av skandalen, har bilgiganten forpliktet seg til å kjøpe tilbake over 500.000 biler. 350.000 av disse kjøpene er allerede gjennomført til en kostnad på 7,4 milliarder dollar. (nettavisen.no 19.4.2018).)

(Anm: Tidligere Volkswagen-ingeniør dømt til fengsel. En tidligere ingeniør i Volkswagen får 40 måneders fengsel etter Volkswagen-skandalen. (vg.no 25.8.2017).)

(Anm: Dieselskandalen truer tysk økonomi. Den tyske dieselskandalen utgjør en risiko for landets økonomi, opplyser Tysklands finansdepartement i en rapport mandag. Dieselskandalen oppsto for nesten to år siden, da det ble kjent at Volkswagen jukset med utslippstallene. Her monterer tyske arbeidere dieselmotorer på en Volkswagen-fabrikk i Chemnitz i Tyskland. (dn.no 21.8.2017).)

–  Investorer krever nesten 90 milliarder kroner i erstatning fra Volkswagen i forbindelse med utslippsskandalen. (– Han inngår i konsernets team på rundt 50 advokater.)

(Anm: – Investorer krever nesten 90 milliarder kroner i erstatning fra Volkswagen i forbindelse med utslippsskandalen. (– Vi er overbevist om at vi gjorde det vi skulle, sier Volkswagens advokat Markus Pfüeller. Han inngår i konsernets team på rundt 50 advokater.) (dn.no 10.9.2018).)

-1200 vil dø av utslipp fra Volkswagens «juksebiler».

(Anm: -1200 vil dø av utslipp fra Volkswagens «juksebiler». Amerikanske forskere har undersøkt konsekvensene av utslippsjuks. (…) Det er forskere ved universitetet MIT i USA som har sett nærmere på konsekvensene av Volkswagens utslippsjuks. (dagbladet.no 3.3.2017).)

(Anm: Dieseljuks. Forskere har funnet den skjulte koden i juksebilene til Volkswagen. Gikk langt for å hindre at det var mulig å teste det virkelige utslippet. (…) Nå har de funnet svaret, gjemt i programvaren til bilene, melder University of California San Diego. (…) Resultatene er publisert i en rapport (PDF), som blir lagt frem frem under IEEE Symposium on Security and Privacy i San Francisco denne uken. Under vanlig bruk, slipper bilene ut inntil 40 ganger mer NOx enn tillatt. Utslippsavsløring: Skrur av eksosrensingen allerede ved 17 grader (tu.no 23.5.2017).)

(Anm: Research. The Volkswagen Emissions Scandal Could Shorten Thousands of Lives, Study Says (time.com 3.3.2017).)

(Anm: VW-sjef pågrepet i USA En høytstående sjef i Volkswagen i USA har i kjølvannet av dieselskandalen blitt pågrepet av FBI, mistenkt for bedrageri, ifølge The New York Times. Oliver Schmidt ble ifølge den amerikanske avisa pågrepet lørdag. (nrk.no 9.1.2017).)

(Anm: Volkswagen må betale 36 milliarder kroner etter utslippsjukset. (aftenposten.no 11.1.2017).)

(Anm: Volkswagen trolig spart for milliarder i USA. En dommer i USA har avvist et søksmål mot Volkswagen, noe som kan spare den tyske bilprodusenten for milliarder av dollar i utbetalinger. Avgjørelsen kan avskrekke en rekke amerikanske stater fra å saksøke Volkswagen etter utslippsskandalen som har fulgt bilprodusenten i nesten to år. Den føderale dommeren Charles Breyer avviste søksmålet fra delstaten Wyoming med henvisning til at den aktuelle forurensningsloven må reguleres sentralt og ikke av de amerikanske delstatene. (dn.no 1.9.2017).)

(Anm: Tysk avis: VW-sjefen godkjente dekkoperasjon. Martin Winterkorn, avgått konsernsjef i Volkswagen, godkjente en plan om å holde tilbake informasjon fra amerikanske myndigheter, skriver Bild. (e24.no 26.9.2016).)

- Tidligere Volkswagen-sjef stilles for retten etter dieselskandalen. Bilkonsernet Volkswagens tidligere toppsjef, Martin Winterkorn, stilles for retten for svindel i forbindelse med utslippsskandalen kjent som «dieselgate».

(Anm: Tidligere Volkswagen-sjef stilles for retten etter dieselskandalen. Bilkonsernet Volkswagens tidligere toppsjef, Martin Winterkorn, stilles for retten for svindel i forbindelse med utslippsskandalen kjent som «dieselgate». En domstol i den tyske byen Braunschweig slår fast at det er tilstrekkelig bevis til at 73-åringen potensielt kan bli dømt for kommersiell og organisert svindel. Dermed er tiltalen mot ham godkjent og den tidligere toppsjefen må svare for seg i retten. Dato for rettssaken er ikke bestemt. (e24.no 11.9.2020).)

(Anm: VW må betale 2,8 milliarder dollar i bot for dieseljuks. Beløpet tilsvarer over 24 milliarder kroner. (dagbladet.no 21.4.2017).)

(Anm: Nobelprisvinner trekker seg fra Panama-gransking. (…) Begrunnelsen er at granskingen vanskeliggjøres av hemmelighold og manglende åpenhet.) (…) Pieth sier det blant annet finnes beviser for hvitvasking av penger fra barneprostitusjon i Panama-dokumentene. (dn.no 6.8.2016).)

(Anm: Margaret McCartney: Valgfri offentliggjøring av utbetalinger er meningsløst. (Margaret McCartney: Optional disclosure of payments is pointless.) (- Og åpenhet anskueliggjør problemene: bør de som mottar tusenvis av pund fra industrien som "påtenkte ledere" sitte i paneler for utarbeidelse av nasjonale retningslinjer eller hjelpe til med å stake ut regjeringens politikk?) BMJ 2016;354:i3692 (Published 01 July 2016).)

(Anm: For mange retningslinjer for behandlinger er skrevet av eksperter med økonomiske konflikter, ifølge studie. (Too many treatment guidelines are written by experts with financial conflicts, study finds.) (statnews.com 22.8.2016).)

(Anm: Naturlig at dette er offentlig. OUS-lege Elisabeth Gulowsen Celius samtykket til offentliggjøring av honorarer. Hun er kritisk til kolleger som ikke har gjort det samme. – Det kan reise spørsmål om det er bindinger som ikke tåler dagens lys. (dagensmedisin.no 12.8.2016).)

(Anm: Resultater publisert i JAMA Internal Medicine antyder at ett enkelt gratis måltid kan øke sannsynligheten for at en lege vil foreskrive et bestemt legemiddel. (Findings published by JAMA Internal Medicine suggest that even a single free meal can boost the likelihood a doctor will prescribe a certain drug) (online.wsj.com 20.6.2016).)

(Anm: FDAs rådgivere på opioider sparket grunnet bånd til industrien, ifølge AP. (FDA's advisers on opioids booted for ties to industry, AP learns. Having been buffeted by controversy over its approval of addictive opioid drugs, the FDA is calling on a panel of experts to help it sort through the thorny issue. But even before the new panel met, it has been tinged by controversy itself, dismissing four advisers because of perceived ties to drugmakers.) (fiercepharma.com 8.7.2016).)

(Anm: Offentliggjøring av verdioverføringer. Legemiddelindustrien offentliggjør i dag alle verdioverføringer til helsepersonell og helseforetak. (lmi.no 30.6.2016).)

(Anm: Editorials (Lederartikler). Disclosure UK: transparency should no longer be an optional extra (Disclosure UK: åpenhet (offentliggjøring) bør ikke lenger være valgfritt). BMJ 2016;354:i3730 (Published 06 July 2016).)

(Anm: Disclosure UKs nettsted gir en "illusjon av åpenhet", sier Goldacre (Disclosure UKs nettsted gir en "illusjon av åpenhet", sier Goldacre) (Disclosure UK website gives “illusion of transparency,” says Goldacre) BMJ 2016;354:i3760BMJ 2016; 354 (Published 06 July 2016).)

(Anm: Reporting of financial and non-financial conflicts of interest by authors of systematic reviews: a methodological survey. (…) Conclusions Although close to half of the published systematic reviews report that authors (typically many) have conflicts of interest, more than half report that they do not. Authors reported individual conflicts of interest more frequently than institutional and non-financial conflicts of interest. BMJ Open 2016;6:e011997.)

(Anm: - Legene som deklarerte de høyeste inntektene fra legemiddelfirmaer i Storbritannias nye database uttaler at åpenhet om utbetalingene bør være obligatorisk. (The doctors who declared the most earnings from drug companies in the United Kingdom’s new database have said that being transparent about payments should be mandatory.) BMJ 2016;354:i3716 (Published 04 July 2016).)

(Anm: Leger som mottar de største utbetalingene fra legemiddelfirmaer deklarerer dem ikke på nytt nettsted. (Doctors getting biggest payments from drug companies don’t declare them on new website. BMJ 2016;354:i3679 (Published 01 July 2016).)

(Anm: Association between payments from manufacturers of pharmaceuticals to physicians and regional prescribing: cross sectional ecological study. BMJ 2016;354:i4189 (Published 18 August 2016).)

(Anm: Medisinsk utstyr (mintankesmie.no).)

(Anm: Legemiddelprodusenter og medisinske utstyrsprodusenter betalte i fjor 6,5 milliarder dollar til leger og undervisningssykehus. (Drug and device makers paid $6.5 billion to docs and teaching hospitals last year.) (statnews.com 30.6.2016).)

(Anm: Legemiddelkonsulenter forteller leger lite om sideeffekter, ifølge studie. (Drug Reps Tell Docs Little of Side Effects: Survey) (Journal of General Internal Medicine 2013 (April).)

(Anm: Interessekonflikter vanlig blant forfattere av amerikanske retningslinjer for kreft, ifølge studie. (Conflicts of interest common among US cancer guideline authors, study finds.) BMJ 2016;354:i4660 (Published 25 August 2016).)

(Anm: Selgere i kirurgenes rekker: Relasjoner mellom kirurger og medisinske utstyrsrepresentanter (Salespeople in the Surgical Suite: Relationships between Surgeons and Medical Device Representatives. PLoS ONE 11(8): e0158510).

(Anm: - Nesten ni av 10 leger og forskere som bidro til å utvikle et førende sett med retningslinjer for kreftomsorgen i USA rapporterte finansielle bånd til legemiddelindustrien og medisinske utstyrsfirmaer). (medicalnewstoday.com 30.8.2016).)

(Anm: Ingen gratis lunsj for leger: Sponsede måltider knyttet til flere resepter (No free lunch for docs: Sponsored meals linked to more prescriptions) (mmm-online.com 20.6.2016).)

- INDLÆGSSEDDEL I STEDET FOR FORORD. (- Det Tredje Rige var gennemsyret af stoffer: kokain, heroin, morfin og frem for alt metamfetamin.)

(Anm: - INDLÆGSSEDDEL I STEDET FOR FORORD. Det Tredje Rige var gennemsyret af stoffer: kokain, heroin, morfin og frem for alt metamfetamin. Stofferne blev brugt af alle fra fabriksarbejdere til husmødre og var afgørende for troppernes modstandskraft. Efterhånden som krigens gang vendte sig mod Tyskland, søgte Hitler og hans følge tilflugt i potentielt dødelige cocktails af stimulanser, administreret af lægen dr. Morell. (…) DEN TOTALE RUS tilføjer en manglende brik til historien. (lindhardtogringhof.dk 10.3.2017).)

(Anm: Oliver Schmidt jailed for seven years for Volkswagen emissions scam. Judge in Detroit imposes $400,000 fine on former VW executive. German was arrested trying to return home from holiday in Florida (theguardian.com 6.12.2017).)

(Anm: «Dieseljukset» ga betydelig oppjusterte utslipp. Utslippene fra dieseldrevne personbiler de siste årene er justert opp med opp mot 30 prosent som følge av det såkalte utslippsjukset. (ssb.no 14.12.2017).)

(Anm: Disse bildene viser det enorme problemet Volkswagen står oppe i. (…) Juks med dieselutslipp har enorme proposjoner. Dieselskandalen som VW-konsernet har havnet i har proposjoner det nesten er vanskelig å fatte. (…) Av de rundt 600.000 dieselbilene som er solgt i landet som omfattes av skandalen, har bilgiganten forpliktet seg til å kjøpe tilbake over 500.000 biler. 350.000 av disse kjøpene er allerede gjennomført til en kostnad på 7,4 milliarder dollar. (nettavisen.no 19.4.2018).)

(Anm: Tidligere Volkswagen-ingeniør dømt til fengsel. En tidligere ingeniør i Volkswagen får 40 måneders fengsel etter Volkswagen-skandalen. (vg.no 25.8.2017).)

(Anm: Dieselskandalen truer tysk økonomi. Den tyske dieselskandalen utgjør en risiko for landets økonomi, opplyser Tysklands finansdepartement i en rapport mandag. Dieselskandalen oppsto for nesten to år siden, da det ble kjent at Volkswagen jukset med utslippstallene. Her monterer tyske arbeidere dieselmotorer på en Volkswagen-fabrikk i Chemnitz i Tyskland. (dn.no 21.8.2017).)

–  Investorer krever nesten 90 milliarder kroner i erstatning fra Volkswagen i forbindelse med utslippsskandalen. (– Han inngår i konsernets team på rundt 50 advokater.)

(Anm: – Investorer krever nesten 90 milliarder kroner i erstatning fra Volkswagen i forbindelse med utslippsskandalen. (– Vi er overbevist om at vi gjorde det vi skulle, sier Volkswagens advokat Markus Pfüeller. Han inngår i konsernets team på rundt 50 advokater.) (dn.no 10.9.2018).)

-1200 vil dø av utslipp fra Volkswagens «juksebiler».

(Anm: -1200 vil dø av utslipp fra Volkswagens «juksebiler». Amerikanske forskere har undersøkt konsekvensene av utslippsjuks. (…) Det er forskere ved universitetet MIT i USA som har sett nærmere på konsekvensene av Volkswagens utslippsjuks. (dagbladet.no 3.3.2017).)

(Anm: Dieseljuks. Forskere har funnet den skjulte koden i juksebilene til Volkswagen. Gikk langt for å hindre at det var mulig å teste det virkelige utslippet. (…) Nå har de funnet svaret, gjemt i programvaren til bilene, melder University of California San Diego. (…) Resultatene er publisert i en rapport (PDF), som blir lagt frem frem under IEEE Symposium on Security and Privacy i San Francisco denne uken. Under vanlig bruk, slipper bilene ut inntil 40 ganger mer NOx enn tillatt. Utslippsavsløring: Skrur av eksosrensingen allerede ved 17 grader (tu.no 23.5.2017).)

(Anm: Research. The Volkswagen Emissions Scandal Could Shorten Thousands of Lives, Study Says (time.com 3.3.2017).)

(Anm: VW-sjef pågrepet i USA En høytstående sjef i Volkswagen i USA har i kjølvannet av dieselskandalen blitt pågrepet av FBI, mistenkt for bedrageri, ifølge The New York Times. Oliver Schmidt ble ifølge den amerikanske avisa pågrepet lørdag. (nrk.no 9.1.2017).)

(Anm: Volkswagen må betale 36 milliarder kroner etter utslippsjukset. (aftenposten.no 11.1.2017).)

(Anm: Volkswagen trolig spart for milliarder i USA. En dommer i USA har avvist et søksmål mot Volkswagen, noe som kan spare den tyske bilprodusenten for milliarder av dollar i utbetalinger. Avgjørelsen kan avskrekke en rekke amerikanske stater fra å saksøke Volkswagen etter utslippsskandalen som har fulgt bilprodusenten i nesten to år. Den føderale dommeren Charles Breyer avviste søksmålet fra delstaten Wyoming med henvisning til at den aktuelle forurensningsloven må reguleres sentralt og ikke av de amerikanske delstatene. (dn.no 1.9.2017).)

(Anm: Tysk avis: VW-sjefen godkjente dekkoperasjon. Martin Winterkorn, avgått konsernsjef i Volkswagen, godkjente en plan om å holde tilbake informasjon fra amerikanske myndigheter, skriver Bild. (e24.no 26.9.2016).)

- Tidligere Volkswagen-sjef stilles for retten etter dieselskandalen. Bilkonsernet Volkswagens tidligere toppsjef, Martin Winterkorn, stilles for retten for svindel i forbindelse med utslippsskandalen kjent som «dieselgate».

(Anm: Tidligere Volkswagen-sjef stilles for retten etter dieselskandalen. Bilkonsernet Volkswagens tidligere toppsjef, Martin Winterkorn, stilles for retten for svindel i forbindelse med utslippsskandalen kjent som «dieselgate». En domstol i den tyske byen Braunschweig slår fast at det er tilstrekkelig bevis til at 73-åringen potensielt kan bli dømt for kommersiell og organisert svindel. Dermed er tiltalen mot ham godkjent og den tidligere toppsjefen må svare for seg i retten. Dato for rettssaken er ikke bestemt. (e24.no 11.9.2020).)

(Anm: VW må betale 2,8 milliarder dollar i bot for dieseljuks. Beløpet tilsvarer over 24 milliarder kroner. (dagbladet.no 21.4.2017).)

(Anm: Nobelprisvinner trekker seg fra Panama-gransking. (…) Begrunnelsen er at granskingen vanskeliggjøres av hemmelighold og manglende åpenhet.) (…) Pieth sier det blant annet finnes beviser for hvitvasking av penger fra barneprostitusjon i Panama-dokumentene. (dn.no 6.8.2016).)

(Anm: Margaret McCartney: Valgfri offentliggjøring av utbetalinger er meningsløst. (Margaret McCartney: Optional disclosure of payments is pointless.) (- Og åpenhet anskueliggjør problemene: bør de som mottar tusenvis av pund fra industrien som "påtenkte ledere" sitte i paneler for utarbeidelse av nasjonale retningslinjer eller hjelpe til med å stake ut regjeringens politikk?) BMJ 2016;354:i3692 (Published 01 July 2016).)

(Anm: For mange retningslinjer for behandlinger er skrevet av eksperter med økonomiske konflikter, ifølge studie. (Too many treatment guidelines are written by experts with financial conflicts, study finds.) (statnews.com 22.8.2016).)

(Anm: Naturlig at dette er offentlig. OUS-lege Elisabeth Gulowsen Celius samtykket til offentliggjøring av honorarer. Hun er kritisk til kolleger som ikke har gjort det samme. – Det kan reise spørsmål om det er bindinger som ikke tåler dagens lys. (dagensmedisin.no 12.8.2016).)

(Anm: Resultater publisert i JAMA Internal Medicine antyder at ett enkelt gratis måltid kan øke sannsynligheten for at en lege vil foreskrive et bestemt legemiddel. (Findings published by JAMA Internal Medicine suggest that even a single free meal can boost the likelihood a doctor will prescribe a certain drug) (online.wsj.com 20.6.2016).)

(Anm: FDAs rådgivere på opioider sparket grunnet bånd til industrien, ifølge AP. (FDA's advisers on opioids booted for ties to industry, AP learns. Having been buffeted by controversy over its approval of addictive opioid drugs, the FDA is calling on a panel of experts to help it sort through the thorny issue. But even before the new panel met, it has been tinged by controversy itself, dismissing four advisers because of perceived ties to drugmakers.) (fiercepharma.com 8.7.2016).)

(Anm: Offentliggjøring av verdioverføringer. Legemiddelindustrien offentliggjør i dag alle verdioverføringer til helsepersonell og helseforetak. (lmi.no 30.6.2016).)

(Anm: Editorials (Lederartikler). Disclosure UK: transparency should no longer be an optional extra (Disclosure UK: åpenhet (offentliggjøring) bør ikke lenger være valgfritt). BMJ 2016;354:i3730 (Published 06 July 2016).)

(Anm: Disclosure UKs nettsted gir en "illusjon av åpenhet", sier Goldacre (Disclosure UKs nettsted gir en "illusjon av åpenhet", sier Goldacre) (Disclosure UK website gives “illusion of transparency,” says Goldacre) BMJ 2016;354:i3760BMJ 2016; 354 (Published 06 July 2016).)

(Anm: Reporting of financial and non-financial conflicts of interest by authors of systematic reviews: a methodological survey. (…) Conclusions Although close to half of the published systematic reviews report that authors (typically many) have conflicts of interest, more than half report that they do not. Authors reported individual conflicts of interest more frequently than institutional and non-financial conflicts of interest. BMJ Open 2016;6:e011997.)

(Anm: - Legene som deklarerte de høyeste inntektene fra legemiddelfirmaer i Storbritannias nye database uttaler at åpenhet om utbetalingene bør være obligatorisk. (The doctors who declared the most earnings from drug companies in the United Kingdom’s new database have said that being transparent about payments should be mandatory.) BMJ 2016;354:i3716 (Published 04 July 2016).)

(Anm: Leger som mottar de største utbetalingene fra legemiddelfirmaer deklarerer dem ikke på nytt nettsted. (Doctors getting biggest payments from drug companies don’t declare them on new website. BMJ 2016;354:i3679 (Published 01 July 2016).)

(Anm: Association between payments from manufacturers of pharmaceuticals to physicians and regional prescribing: cross sectional ecological study. BMJ 2016;354:i4189 (Published 18 August 2016).)

(Anm: Medisinsk utstyr (mintankesmie.no).)

(Anm: Legemiddelprodusenter og medisinske utstyrsprodusenter betalte i fjor 6,5 milliarder dollar til leger og undervisningssykehus. (Drug and device makers paid $6.5 billion to docs and teaching hospitals last year.) (statnews.com 30.6.2016).)

- Sentrale dokumenter om norske bistandsmilliarder skjult for offentligheten i DU. (- Regjeringen har gitt flere milliarder kroner til den globale vaksinealliansen Gavi.) (- Det er et viktig prinsipp i et demokratisk samfunn at du som borger skal vite hvordan skattepengene dine blir brukt og hva staten holder på med.) (- Misforholdet mellom antall dokumenter i arkivet og mengden treff på e-postserver og fellesområdet er en indikasjon på at mye av saksbehandlingen disse årene kan ha skjedd utenfor saks- og arkivsystemet, ifølge utkastet til rapporten.)

Sentrale dokumenter om norske bistandsmilliarder skjult for offentligheten i DU
aftenposten.no 6.4.2017
Regjeringen har gitt flere milliarder kroner til den globale vaksinealliansen Gavi. Korrespondanse knyttet til rapportering, utbetalinger, oppfølging, evalueringer og referater har manglet i UDs arkiver.

27. januar 2015: I en tale på en giverkonferanse i Berlin lover statsminister Erna Solberg at Regjeringen vil gi mer penger til den globale vaksinealliansen Gavi. (…)

Fra 2012 til 2016 har både Stoltenberg- og Solberg-regjeringen bidratt med flere milliarder kroner. Denne januardagen varsler Solberg at pengebidraget skal økes til 1,25 milliarder kroner årlig.

Dermed har Norge forpliktet seg til å gi over 6 milliarder kroner til programmet frem mot 2020.

Mangler brev om utbetalinger på milliarder

Midlene Norge bidrar med, ble frem til 2017 overført fra Utenriksdepartementet i Oslo til Gavis hovedkontor i den sveitsiske byen Genève.

UD har også flere ganger i året deltatt på Gavis styremøter.

Det er et viktig prinsipp i et demokratisk samfunn at du som borger skal vite hvordan skattepengene dine blir brukt og hva staten holder på med.

Stortinget har bestemt at vi som hovedregel har rett til å lese saksdokumenter om arbeidet som gjøres i offentlig sektor.

Men de siste årene har det vært begrenset med saksdokumenter registrert på Gavi i UDs elektroniske arkivsystem. (…)

Mener mye mangler i arkivet
Da Riksrevisjonen besøkte UD på Victoria terrasse i fjor sommer og gjorde søk på antall treff på ordet «Gavi» i alle e-postkasser på departementets e-postserver, fikk de treff i 25.000 e-poster.

Misforholdet mellom antall dokumenter i arkivet og mengden treff på e-postserver og fellesområdet er en indikasjon på at mye av saksbehandlingen disse årene kan ha skjedd utenfor saks- og arkivsystemet, ifølge utkastet til rapporten. (…)

(Anm: Nei, Erna Solberg har ikke gitt bort milliarder i det skjulte til Bill Gates. Faktisk helt feil. (…) Den opprinnelige Aftenposten-artikkelen er likevel bare et nettsøk unna. Ved å søke etter den oppgitte tittelen og begrense søket til aftenposten.no får vi artikkelen som øverste treff: site:aftenposten.no "Sentrale dokumenter om norske bistandsmilliarder skjult for offentligh* Artikkelen er fra 2017 og omtaler støtte gitt til den globale vaksinealliansen Gavi fra Regjeringen Solberg. Det nevnes i artikkelen at også Bill Gates gjennom sin stiftelse er en stor bidragsyter til alliansen, men det hevdes ikke at pengene har gått til ham. Hovedinnholdet i artikkelen er at det kommer kritikk mot regjeringen, fordi dokumenter knyttet til støtten mangler i Utenriksdepartementets arkiver. (dagbladet.no 26.11.2020).)

- Yale's Drug Dependency

Yale's Drug Dependency
conntact.com 17.9.2007
Documents detail key role of Big Pharma in med school fundraising

With the role of pharmaceutical companies in the nation's health funding crisis increasingly up for debate, the Yale School of Medicine has mounted an aggressive fundraising campaign targeting drug makers, according to internal university documents recently reviewed by Business New Haven.

The documents, part of a confidential briefing for School of Medicine Dean Robert Alpern, outline an effort to raise more than $40 million in philanthropic dollars through 2008 from pharmaceutical companies. Yale officials confirmed details of the fundraising effort outlined in the documents, including a suggestion to send Yale President Richard C. Levin to Germany to meet with Bayer Pharmaceutical's president to help secure $5 million in funding for the new Yale Cancer Center.

Specific departments and researchers are highlighted as conducting research of interest to drug makers and multiple research alliances are suggested with no mention of potential conflicts of interest. Merck & Co., under fire in recent years in the Vioxx scandal, is targeted for a $5 million appeal for the Yale Mouse Phenotyping Center, Yale officials confirmed. (...)

A former Yale professor serves on the Prescription Project's advisory committee and drafted a series of cutting-edge guidelines for Yale on "impeccable financial relationships between the pharmaceutical industry and physicians." The guidelines restrict doctors' access to free meals and samples offered by companies.

It's also "par for the course" for academic medical centers to seek pharmaceutical company money, Rothman adds. "We do want collaborations," he says.

Yale has a particularly close relationship with Pfizer, which opened a clinical research facility adjacent to the university in 2005. Pfizer and the university also collaborated on the Yale Positron Emission Tomography Center, which opened earlier this year with help from a $5 million gift from the drug maker and a pledge of $2 million a year in research funding.

But Rothman says that he is troubled there is no mention of potential conflicts of interest in the documents obtained by Business New Haven, which deal with large sums of money and the research priorities of entire departments. (...)

But Yale's explicit appeals to pharmaceutical companies trouble some experts.

"Yale has put itself up for sale," says Merrill Goozner, director of the Integrity in Science project at the Center for Science in the Public Interest in Washington, D.C. "That's a fairly sad day for academic medicine."

"The reality is that pharmaceutical company influence over the nation's medical schools is pervasive and unfortunate because it's skewing research," Goozner says. "You would think that medicals schools would take greater precautions, that they would draw a bright line." (...)

But there are no ethical guidelines in place regarding philanthropic gifts and their effects on research priorities. "There's a spectrum of outside interests," Spangler says. "There aren't bright lines and hard and fast rules."

Rothman of the Prescription Project says it may be time for the focus of concern over drug company influence to shift from individual doctors and researchers to universities as a whole.

"Is it an important issue? Absolutely. Is a frontier issue? Absolutely," Rothman says. "This kind of material compels us to go up one notch and start thinking long and hard about institutional conflict of interest." (...)

(Anm: Legemiddelindustrien (Big Pharma) (mintankesmie.no).)

- USAs mest beundrede lovbryter.

(Anm: America's Most Admired Lawbreaker (USAs mest beundrede lovbryter). I løpet av 20 år utviklet Johnson & Johnson et kraftig legemiddel, promoterte det ulovlig overfor barn og eldre, skjulte bivirkninger og tjente milliarder av dollar. Dette er innsidehistorien. (huffingtonpost.com 8.10.2015).)

(Anm: Risperdal / Risperidon (risperidone) (mintankesmie.no).)

(Anm: Tjenestemenn anklaget også firmaene for at de i markedsføringen av legemidler til barn hadde unnlatt å opplyse om at Risperdal (risperidone) kan føre til hormonelle ubalanser som kan føre til brystvevutvikling og infertilitet (barnløshet) hos gutter og jenter. I markedsføringen av legemidlet for behandling av eldre mennesker med demens hadde firmaet opprettet et salgsteam for omsorg for eldre, til tross for at data fra en studie finansiert av Janssen som viste at risperidon doblet risikoen for dødsfall blant eldre mennesker, ifølge statlige tjenestemenn. BMJ 2015;351:h7018 (Published 31 December 2015).)

(Anm: - Således ble bruk av antipsykotika knyttet til en doblet risiko for lungebetennelse hos pasienter med AD (Alzheimers sykdom), og til og med en høyere relativ risikoøkning (3,43 ganger) blant dem uten AD. (…) Resultatene indikerer at bruk antipsykotika er knyttet til en høyere risiko for lungebetennelse uavhengig av alder, anvendt studiedesign, behandlingsvarighet, valg av legemidler eller samtidige sykdommer. (dgnews.docguide.com 30.8.2016).)

(Anm: Among antidementia drugs, memantine is associated with the highest risk of pneumonia. A recent study from the University of Eastern Finland shows that among users of antidementia drugs, persons using memantine have the highest risk of pneumonia. The use of rivastigmine patches is associated with an increased risk as well. (medicalnewstoday.com 24.11.2016).)

- Publikum ønsker tøffere straffetiltak mot uansvarlig atferd i næringslivet.

(Anm: Publikum ønsker tøffere straffetiltak mot uansvarlig atferd i næringslivet. (- Resultatene viste en sterk offentlig bekymring for skjevhet i rettssystemet.) (theconversation.com 25.7.2016).)

- Superrike skattesnytarar. (- Denne verksemda vil ikkje ta slutt før dei som legg til rette for hemmeleghald og skatteunndraging – bankar, advokatar og rådgjevarar – opplever ein reell risiko for å bli straffa for å utføre slike tenester.)

(Anm: Superrike skattesnytarar. (…) Denne verksemda vil ikkje ta slutt før dei som legg til rette for hemmeleghald og skatteunndraging – bankar, advokatar og rådgjevarar – opplever ein reell risiko for å bli straffa for å utføre slike tenester.) (dn.no 3.7.2017).)

- EU-kommissionen visste om VW-fusket.

(Anm: EU-kommissionen visste om VW-fusket. (...) Misstankarna inom kommissionen väcktes till liv när dess experter insåg att luftkvaliteten i städer inte förbättrades som förväntat efter de strängare utsläppskraven för bilar som infördes 2007, enligt Der Spiegel.) (nyteknik.se 15.7.2016).)

(Anm: EU-kommisjonen (Den europeiske unions høyeste organ) (mintankesmie.no).)

- Dieselgates gravplasser 2019. Her står VWs skandale-biler.

(Anm: Dieselgates gravplasser 2019. Her står VWs skandale-biler. Bilder viser 100.000-vis av Volkswagen-biler som står dumpet på flere identiske dieselgate-gravplasser rundt om i USA. (dinside.no 21.7.2019).)

(Anm: Volkswagen mistenkt for å ha villedet EUs investeringsbank. Volkswagen er mistenkt for å ha brukt et lån fra Den europeiske investeringsbanken (EIB) til å utvikle teknologi som åpnet for juks med utslippstester. Sjefen for den europeiske investeringsbanken (EIB) Werner Hoyer er skuffet over Volkswagen. (dn.no 2.8.2017).)

(Anm: VW-chef erkänner bedrägeri. En högt uppsatt chef på tyska Volkswagen (VW) i USA, inblandad i avgasskandalen, erkänner bedrägeri, meddelade en talesperson för domstolen i Detroit på tisdagen. (nyteknik.se 26.7.2017).)

(Anm: VW-topp sier seg skyldig – risikerer 169 år i fengsel. Den tidligere VW-toppen i USA, Oliver Schmidt, innrømmer å ha forsøkt å dekke over utslippsjukset. Nå risikerer han mange år bak murene. (tv2.no 28.7.2017).)

(Anm: Audi-sjefen pågrepet i Tyskland. Audis administrerende direktør Rupert Stadler er pågrepet i Tyskland i forbindelse med etterforskningen av utslippsskandalen. (aftenposten.no 16.6.2018).)

(Anm: Oliver Schmidt jailed for seven years for Volkswagen emissions scam. Judge in Detroit imposes $400,000 fine on former VW executive. German was arrested trying to return home from holiday in Florida (theguardian.com 6.12.2017).)

(Anm: «Dieseljukset» ga betydelig oppjusterte utslipp. Utslippene fra dieseldrevne personbiler de siste årene er justert opp med opp mot 30 prosent som følge av det såkalte utslippsjukset. (ssb.no 14.12.2017).)

(Anm: Disse bildene viser det enorme problemet Volkswagen står oppe i. (…) Juks med dieselutslipp har enorme proposjoner. Dieselskandalen som VW-konsernet har havnet i har proposjoner det nesten er vanskelig å fatte. (…) Av de rundt 600.000 dieselbilene som er solgt i landet som omfattes av skandalen, har bilgiganten forpliktet seg til å kjøpe tilbake over 500.000 biler. 350.000 av disse kjøpene er allerede gjennomført til en kostnad på 7,4 milliarder dollar. (nettavisen.no 19.4.2018).)

(Anm: Tidligere Volkswagen-ingeniør dømt til fengsel. En tidligere ingeniør i Volkswagen får 40 måneders fengsel etter Volkswagen-skandalen. (vg.no 25.8.2017).)

(Anm: Dieselskandalen truer tysk økonomi. Den tyske dieselskandalen utgjør en risiko for landets økonomi, opplyser Tysklands finansdepartement i en rapport mandag. Dieselskandalen oppsto for nesten to år siden, da det ble kjent at Volkswagen jukset med utslippstallene. Her monterer tyske arbeidere dieselmotorer på en Volkswagen-fabrikk i Chemnitz i Tyskland. (dn.no 21.8.2017).)

–  Investorer krever nesten 90 milliarder kroner i erstatning fra Volkswagen i forbindelse med utslippsskandalen. (– Han inngår i konsernets team på rundt 50 advokater.)

(Anm: – Investorer krever nesten 90 milliarder kroner i erstatning fra Volkswagen i forbindelse med utslippsskandalen. (– Vi er overbevist om at vi gjorde det vi skulle, sier Volkswagens advokat Markus Pfüeller. Han inngår i konsernets team på rundt 50 advokater.) (dn.no 10.9.2018).)

-1200 vil dø av utslipp fra Volkswagens «juksebiler».

(Anm: -1200 vil dø av utslipp fra Volkswagens «juksebiler». Amerikanske forskere har undersøkt konsekvensene av utslippsjuks. (…) Det er forskere ved universitetet MIT i USA som har sett nærmere på konsekvensene av Volkswagens utslippsjuks. (dagbladet.no 3.3.2017).)

(Anm: Dieseljuks. Forskere har funnet den skjulte koden i juksebilene til Volkswagen. Gikk langt for å hindre at det var mulig å teste det virkelige utslippet. (…) Nå har de funnet svaret, gjemt i programvaren til bilene, melder University of California San Diego. (…) Resultatene er publisert i en rapport (PDF), som blir lagt frem frem under IEEE Symposium on Security and Privacy i San Francisco denne uken. Under vanlig bruk, slipper bilene ut inntil 40 ganger mer NOx enn tillatt. Utslippsavsløring: Skrur av eksosrensingen allerede ved 17 grader (tu.no 23.5.2017).)

(Anm: Research. The Volkswagen Emissions Scandal Could Shorten Thousands of Lives, Study Says (time.com 3.3.2017).)

(Anm: VW-sjef pågrepet i USA En høytstående sjef i Volkswagen i USA har i kjølvannet av dieselskandalen blitt pågrepet av FBI, mistenkt for bedrageri, ifølge The New York Times. Oliver Schmidt ble ifølge den amerikanske avisa pågrepet lørdag. (nrk.no 9.1.2017).)

(Anm: Volkswagen må betale 36 milliarder kroner etter utslippsjukset. (aftenposten.no 11.1.2017).)

(Anm: Volkswagen trolig spart for milliarder i USA. En dommer i USA har avvist et søksmål mot Volkswagen, noe som kan spare den tyske bilprodusenten for milliarder av dollar i utbetalinger. Avgjørelsen kan avskrekke en rekke amerikanske stater fra å saksøke Volkswagen etter utslippsskandalen som har fulgt bilprodusenten i nesten to år. Den føderale dommeren Charles Breyer avviste søksmålet fra delstaten Wyoming med henvisning til at den aktuelle forurensningsloven må reguleres sentralt og ikke av de amerikanske delstatene. (dn.no 1.9.2017).)

(Anm: Tysk avis: VW-sjefen godkjente dekkoperasjon. Martin Winterkorn, avgått konsernsjef i Volkswagen, godkjente en plan om å holde tilbake informasjon fra amerikanske myndigheter, skriver Bild. (e24.no 26.9.2016).)

- Tidligere Volkswagen-sjef stilles for retten etter dieselskandalen. Bilkonsernet Volkswagens tidligere toppsjef, Martin Winterkorn, stilles for retten for svindel i forbindelse med utslippsskandalen kjent som «dieselgate».

(Anm: Tidligere Volkswagen-sjef stilles for retten etter dieselskandalen. Bilkonsernet Volkswagens tidligere toppsjef, Martin Winterkorn, stilles for retten for svindel i forbindelse med utslippsskandalen kjent som «dieselgate». En domstol i den tyske byen Braunschweig slår fast at det er tilstrekkelig bevis til at 73-åringen potensielt kan bli dømt for kommersiell og organisert svindel. Dermed er tiltalen mot ham godkjent og den tidligere toppsjefen må svare for seg i retten. Dato for rettssaken er ikke bestemt. (e24.no 11.9.2020).)

(Anm: VW må betale 2,8 milliarder dollar i bot for dieseljuks. Beløpet tilsvarer over 24 milliarder kroner. (dagbladet.no 21.4.2017).)

(Anm: Nobelprisvinner trekker seg fra Panama-gransking. (…) Begrunnelsen er at granskingen vanskeliggjøres av hemmelighold og manglende åpenhet.) (…) Pieth sier det blant annet finnes beviser for hvitvasking av penger fra barneprostitusjon i Panama-dokumentene. (dn.no 6.8.2016).)

(Anm: Margaret McCartney: Valgfri offentliggjøring av utbetalinger er meningsløst. (Margaret McCartney: Optional disclosure of payments is pointless.) (- Og åpenhet anskueliggjør problemene: bør de som mottar tusenvis av pund fra industrien som "påtenkte ledere" sitte i paneler for utarbeidelse av nasjonale retningslinjer eller hjelpe til med å stake ut regjeringens politikk?) BMJ 2016;354:i3692 (Published 01 July 2016).)

(Anm: For mange retningslinjer for behandlinger er skrevet av eksperter med økonomiske konflikter, ifølge studie. (Too many treatment guidelines are written by experts with financial conflicts, study finds.) (statnews.com 22.8.2016).)

(Anm: Naturlig at dette er offentlig. OUS-lege Elisabeth Gulowsen Celius samtykket til offentliggjøring av honorarer. Hun er kritisk til kolleger som ikke har gjort det samme. – Det kan reise spørsmål om det er bindinger som ikke tåler dagens lys. (dagensmedisin.no 12.8.2016).)

(Anm: Resultater publisert i JAMA Internal Medicine antyder at ett enkelt gratis måltid kan øke sannsynligheten for at en lege vil foreskrive et bestemt legemiddel. (Findings published by JAMA Internal Medicine suggest that even a single free meal can boost the likelihood a doctor will prescribe a certain drug) (online.wsj.com 20.6.2016).)

(Anm: FDAs rådgivere på opioider sparket grunnet bånd til industrien, ifølge AP. (FDA's advisers on opioids booted for ties to industry, AP learns. Having been buffeted by controversy over its approval of addictive opioid drugs, the FDA is calling on a panel of experts to help it sort through the thorny issue. But even before the new panel met, it has been tinged by controversy itself, dismissing four advisers because of perceived ties to drugmakers.) (fiercepharma.com 8.7.2016).)

(Anm: Offentliggjøring av verdioverføringer. Legemiddelindustrien offentliggjør i dag alle verdioverføringer til helsepersonell og helseforetak. (lmi.no 30.6.2016).)

(Anm: Editorials (Lederartikler). Disclosure UK: transparency should no longer be an optional extra (Disclosure UK: åpenhet (offentliggjøring) bør ikke lenger være valgfritt). BMJ 2016;354:i3730 (Published 06 July 2016).)

(Anm: Disclosure UKs nettsted gir en "illusjon av åpenhet", sier Goldacre (Disclosure UKs nettsted gir en "illusjon av åpenhet", sier Goldacre) (Disclosure UK website gives “illusion of transparency,” says Goldacre) BMJ 2016;354:i3760BMJ 2016; 354 (Published 06 July 2016).)

(Anm: Reporting of financial and non-financial conflicts of interest by authors of systematic reviews: a methodological survey. (…) Conclusions Although close to half of the published systematic reviews report that authors (typically many) have conflicts of interest, more than half report that they do not. Authors reported individual conflicts of interest more frequently than institutional and non-financial conflicts of interest. BMJ Open 2016;6:e011997.)

(Anm: - Legene som deklarerte de høyeste inntektene fra legemiddelfirmaer i Storbritannias nye database uttaler at åpenhet om utbetalingene bør være obligatorisk. (The doctors who declared the most earnings from drug companies in the United Kingdom’s new database have said that being transparent about payments should be mandatory.) BMJ 2016;354:i3716 (Published 04 July 2016).)

(Anm: Leger som mottar de største utbetalingene fra legemiddelfirmaer deklarerer dem ikke på nytt nettsted. (Doctors getting biggest payments from drug companies don’t declare them on new website. BMJ 2016;354:i3679 (Published 01 July 2016).)

(Anm: Association between payments from manufacturers of pharmaceuticals to physicians and regional prescribing: cross sectional ecological study. BMJ 2016;354:i4189 (Published 18 August 2016).)

(Anm: Medisinsk utstyr (mintankesmie.no).)

(Anm: Legemiddelprodusenter og medisinske utstyrsprodusenter betalte i fjor 6,5 milliarder dollar til leger og undervisningssykehus. (Drug and device makers paid $6.5 billion to docs and teaching hospitals last year.) (statnews.com 30.6.2016).)

Diverse artikler

Norge gir 240 millioner til kamp mot polio
vg.no 25.4.2013
VAKSINERES: Et nyfødt barn blir merket etter å ha mottatt poliovaksine i en flyktningeleir i Afghanistan 23. april i år.

Pengene skal brukes til i kampen mot poliomyelitt. Sykdommen kan være utryddet innen fem til seks år.

Regjeringen har bestemt seg for å øke sitt bidrag med 190 millioner til 240 millioner, het det i en pressemelding fra Utenriksdepartementet torsdag.

Den norske giverviljen får sterk ros fra stiftelsen som drives av Microsoft-grunnlegger Bill Gates og hans kone Belinda. (...)

– Jeg trenger ikke å bli husket
aftenposten.no 23.1.2013
Bill Gates har gitt bort 160 milliarder kroner til verdens fattigste. – Men jeg setter ikke navnet mitt på et frø eller en vaksine av den grunn, sier han i et eksklusivt intervju med Aftenposten.

Han hadde kanskje tenkt at vårt første spørsmål skulle handle om vaksiner, mødrehelse eller utviklingsmål. Det er jo tross alt grunnen til at en av verdens rikeste og mektigste menn har tatt turen innom Oslo. I stedet lurer vi på noe helt annet.

– Du har vel ikke noe imot dette? spør vi, og holder opp Apple-maskinen som skal brukes til å ta notater med.

– Nei, selvfølgelig ikke, sier mannen som grunnla Microsoft. Og smiler, heldigvis.(...)

Hva skyldes givergleden? Skyld for å ha tjent så mye penger at han sto oppført som verdens rikeste helt til han begynte å bruke penger på klodens fattigste?

– Nei, jeg føler meg egentlig ikke skyldig. Jeg synes det kapitalistiske systemet har noen fordeler. Det var en fin karrière til jeg var 52 år gammel. Men nå har jeg en fulltidsjobb i stiftelsen, sier han. (...)

Heikki gir 1,2 mrd til prevensjon
dagbladet.no 11.7.2012
Toppmøte med Melinda Gates, David Cameron og utviklingsminister Heikki Holmås i London.

LONDON (Dagbladet): Norge legger 1,2 milliarder kroner på bordet til familieplanlegging til kvinner i fattige land.

- Et viktig bidrag i en viktig sak, sier utviklingsminister Heikki Holmås til Dagbladet.

I dag deltar han på FNs befolkningsfonds store familieplanleggingskonferanse i London. (...)

- Banken gir bort pengene dine
na24.no 2.5.2012
- HVEM TROR DU BETALER? Når banken din gir to millioner til det lokale idrettslaget er det du som kunde som betaler, sier Jorge Jensen i Forbrukerrådet.

Uten å ha spurt om lov, mener direktør i Forbrukerrådet.

26. april tikket følgende melding inn til NA24 fra en av landets banker: "Vi inviterer folk over hele landet til å være med å fordele inntil tre millioner kroner på Facebook". Banken ber om forslag til organisasjoner og prosjekter som fortjener pengestøtte fordi de gjør noe som er viktig for lokalsamfunnet.

Kundene betaler
Denne praksisen har fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet sett seg lei på.

- I løpet av de siste åtte årene har sparebankene gitt gaver for 4100 millioner kroner til verdige formål. Disse pengene er det du som kunde som betaler, sier Jensen til NA24.

Han peker på at inn til det store kretsløpet, som bankvesenet utgjør, er det bare kundene som bidrar med penger.alle gaver som banknæringen gir, betales til syvende og sist av kundene.

- Det er derfor bankkundene og ikke – som det blir hevdet – banknæringen som er en av de aller største private bidragsyterne til idrett, kultur og frivillighet i Norge sier Jensen. (...)

Gir to millioner til en nordmann
na24.no 11.3.2012
GAVMILD: Odd Reitan er blitt 60 og omsetter for over 60 milliarder kroner. Nå vil han gi bort to millioner kroner til en nordmann.

Ønsker du å bli millionær, da må du smiske med disse seks personene.

Colonialmajor Odd Reitan vil gi bort to millioner kroner til en nordmann. Han vil kåre årets Ladejarl.

- Vi er stolte av å ha satt sammen så mange kompetente mennesker med sansen for verdibasert arbeid. Flere kunne sikkert vært nominerte selv også. Jeg er trygg på at dette er de aller beste til å velge ut kandidatene, og til slutt den som fortjener to millioner kroner, sier Colonialmajor Odd Reitan. (...)

Vil du vinne millionene, må du smiske med følgende personer, i tillegg til colonialmajoren selv. Cecilie Staude, Gunnar Flikke, Marit Breivik, Andres Diaz og Kristin Clemet. (...)

Millioner forsvant i veldedig organisasjon
vg.no 19.12.2011
I løpet av tre år brukte Stiftelsen Fadderbarnas framtid cirka sju millioner kroner mer på administrasjon enn vedtektene i stiftelsen tillater.

Dette kan være straffbart, skriver revisjonsselskapet BDO i sin konklusjon i en granskingsrapport de har laget på oppdrag fra Stiftelsestilsynet.

BDO anbefaler at det vurderes om påtalemyndigheten bør orienteres om det som er avdekket. (...)

Valutatriksing
Fadderbarnas framtid (Faf) jobber for å skaffe barn i India utdanning og en trygg start i livet, og har i dag rundt 4.500 fadderbarn som det samles inn penger til i Norge.
Stiftelsens vedtekter slår fast at det ikke kan brukes mer enn 20 prosent av de innsamlede midlene på administrasjon av stiftelsen i Norge.

- Stiftelsen har løst dette ved hjelp av valutareguleringsgevinsten. De har vekslet mellom norske kroner og indiske rupi. Det er brukt en fastkurs på 5 kroner. Hvis kursen har vært 8 kroner, har mottakeren i India fått sine 5 kroner, mens 3 kroner er blitt pumpet tilbake til Norge og blitt brukt til formål i strid med vedtektene, sier seniorrådgiver Per Ole Sollie i tilsynet til NTB. (...)

Amerikanerne gir milliarder til veldedighet
tv2nyhetene.no 20.6.2011
GIR PENGER: Til tross for finanskrisen ga Amerikanerne ga nærmere 1610 milliarder kroner til veldedighet i fjor.

Amerikanerne ga nærmere 1610 milliarder kroner til veldedighet i fjor, men finanskrisen legger fortsatt en demper på giverlysten.

Fjorårets donasjoner var 4 prosent høyere enn året før, men lå fortsatt 6 prosent under rekordåret 2007, viser en undersøkelse Giving USA Foundation og Center on Philanthropy ved Indiana University har foretatt.

Les også: Buffett og Gates ber rike gi mer

Over en tredel av pengegavene går til religiøse grupper, mens 14 prosent gikk til utdanningsformål i fjor.

Bare 5 prosent av pengegavene var øremerket nødhjelp og bistand til utlandet, mens miljø- og dyreverngrupper fikk 2 prosent. (©NTB)

(Anm: Donerer 252 milliarder til veldedighet. En saudiarabisk prins sier han ønsker å donere hele sin formue på 32 milliarder euro, tilsvarende 252 milliarder kroner, til veldedige formål. Den saudiarabiske milliardæren og prinsen Alwaleed bin Talal, gir hele formuen sin til veldedighet. (abcnyheter.no 1.7.2015).)

Kjendisfondet skulle redde de fattige - rammet av grov korrupsjon
vg.no 25.1.2011
Sverige og Danmark fryser midlene - Norge fortsetter investeringen

SAMARBEID: Bill Gates og statsminister Jens Stoltenberg har diskutert Det globale fondet ved en rekke anledninger.

(VG Nett) Bill Gates og Bono har gått i spissen for Det globale fondet. Nå er fondet så hardt rammet av korrupsjon at land og kjendiser løper om kapp for å trekke seg ut.

Da Det globale fondet for bekjempelse av Aids, tuberkulose og malaria ble etablert ble det omtalt som det største kollektive krafttaket mot alvorlige sykdommer i den tredje verden.

Statsminister Jens Stoltenberg har hele tiden vært en tydelig støttepilar, og Norge har investert flere hundre millioner kroner årlig siden starten i 2002.

Nå fryser både danske og svenske myndigheter sine bidrag til fondet. Norge har på sin side ingen planer om å gjøre det samme - til tross for at fondet lider kraftig under korrupsjon og svindel.

Det innrømmer fondets direktør, professor Michel Kazatchkine, ifølge Berlingske Tidende. (...)

Websidene er designet og tilrettelagt av Hein Tore Tønnesen © 2009