Sliter du med spillegjeld?

Personer som har opparbeidet seg spillegjeld på nettet slipper å betale den selv, har Bankklagenemnda slått fast. (vg.no 8.12.2006)

Hjelpelinjen for spilleavhengige (hjelpelinjen.no) (80080040)

Spillavhengighet-Norge (spillavhengighet.no)

Norsk Forening for Spillproblematikk (NFSP) (nfsp.no)

Kraftig økning av spilleavhengige på nett (vg.no 6.3.2007)

Legemidler som årsak til spilleavhengighet Anklage: Parkinson-medicin giver afhængighed af sex, spil og shopping (medwatch.dk 11.5.2015)

(...) dopaminagonister misstänks påverka hjärnans belöningssystem med hypersexualitet och spelmissbruk som följd (dagensmedicin.se 4.5.2006)

71 000 nordmenn er vurdert som spilleavhengige, ifølge MMI. (ukeavisenledelse.no 30.3.2006)

Legemidler mot Parkinsons sykdom... øker risiko for spilleavhengighet med et ratio på nærmere 26 ganger (...increases the risk of being affected by problem gambling in a ratio of nearly 26 times) (BMJ 2007;334:172 (27 January))

Parkinsonlegemidler (Parkinsons sykdom) (mintankesmie.no)

- Spillomsetning og spilleavhengighet.

22.000 spilleavhengige i Norge
aftenposten.no 7.5.2014
22. 000 nordmenn er spillavhengige og 89. 000 er i faresonen. Norsk Tipping tilbyr flere av den type spill som spillavhengige bruker mest.

Det viser en stor undersøkelse om pengespillproblemer i Norge, som Lotteritilsynet la frem onsdag formiddag. I undersøkelsen går det blant annet frem at 22. 000 nordmenn er spilleavhengige, eller problemspillere som forskerne kaller dem. (...)

(Anm: Norsk Tipping først i verden med gamblinggrense. Fra søndag kan Norsk Tippings kunder tape maksimalt 20.000 kroner per måned for å forebygge at risikospillere spiller over evne. Dette vil gi spillselskapet rundt 100 millioner kroner i mindre inntekter. (e24.no 30.9.2016).)

- Loot boxer: Slik manipulerer og utnytter spillindustrien forbrukere.

(Anm: Loot boxer: Slik manipulerer og utnytter spillindustrien forbrukere. Manipulerende design, aggressiv markedsføring og misvisende sannsynligheter. Loot boxer presenterer forbrukerne for et hav av problemstillinger. En ny rapport fra Forbrukerrådet får forbrukerorganisasjoner over hele verden til å kreve regulering. (forbrukerradet.no 31.5.2022).)

- Utbetalte ikke milliongevinst: Unibet: – Norsk Tipping har samme betingelser. (- Selskapet kan konfiskere midler og nekte å honorere krav.) (- I e-post fremsetter Unibet oppsiktsvekkende påstander.)

(Anm: Utbetalte ikke milliongevinst: Unibet: – Norsk Tipping har samme betingelser. Norsk Tipping avviser at de har samme vilkår som Unibet. Den utenlandske spillgiganten kan stenge kunders konto uten noen som helst forklaring. Det gambles for milliarder hvert år i Norge og flere enn seks av ti nordmenn spiller på ulike pengespill. Denne uken har én sak vært «snakkisen» blant mange spillere: TV 2- saken om Unibet som nekter å utbetale en gevinst på 1,8 millioner kroner til Hilal Deveci. (…) . Norsk tipping uenig I e-post fremsetter Unibet oppsiktsvekkende påstander. «Norsk Tipping opererer på nøyaktig samme måte» i forhold til sine kunder - og «selv om ordlyden er annerledes, er innholdet identisk med de terms & conditions som Unibets kunder godtar når de registrerer seg.» (tv2.no 5.3.2023).)

(Anm: Sport og spill (Norsk Tipping, Norsk Rikstoto, resultater etc.) (mintankesmie.no).)

- Knap en halv million danskere har et problem, der får alarmklokkerne til at ringe.

(Anm: Knap en halv million danskere har et problem, der får alarmklokkerne til at ringe. Antallet af danskere med pengespilsproblemer er fordoblet på fem år. Ny rapport viser, at over 10 pct. af befolkningen har spilproblemer. Skatteminister Jeppe Bruus kalder det stærkt bekymrende og vil reagere efter sommerferien. (jyllands-posten.dk 24.5.2022).)

- Norsk Tipping bør lese sin egen årsrapport. Norsk Tipping-sjef Thor Gjermund Eriksen bagatelliserer den økende spillavhengigheten i Norge i et innlegg i Aftenposten 4. mai. Eriksen hevder at jeg tok feil da jeg i Aftenposten 3. mai påpekte at tallet på spilleavhengige øker.

(Anm: Morten Klein, styreleder, Klein Group. Norsk Tipping bør lese sin egen årsrapport. Norsk Tipping-sjef Thor Gjermund Eriksen bagatelliserer den økende spillavhengigheten i Norge i et innlegg i Aftenposten 4. mai. Eriksen hevder at jeg tok feil da jeg i Aftenposten 3. mai påpekte at tallet på spilleavhengige øker. Hans eneste kilde til påstanden er en upublisert befolkningsundersøkelse som ingen av oss har sett. I Norsk Tippings egen årsrapport for 2022 fremgår det imidlertid at andelen problemspillere og moderate risikospillere i Norge har økt med 66 prosent fra 2015 til 2022. Antall henvendelser til Spillavhengighet Norge har nesten firedoblet seg i samme periode. Men la oss håpe at Eriksen har rett, og at den kommende befolkningsundersøkelsen viser en reduksjon i problemspill. Det vil i så fall være en konsekvens av at selskaper som ComeOn og Norsk Tipping jobber godt og konstruktivt med å begrense problemspill. Hovedproblemet vil imidlertid bestå. Norge trenger derfor en felles løsning som gir mulighet til å pause eller utelukke seg fra alle selskapene med ett tastetrykk, slik man kan gjøre i Sverige med Spelpaus eller i Danmark med Rofus. (aftenposten.no 10.5.2023).)

- Vinnersjanse.

(Anm: Vinnersjanse. (…) På denne siden skal vi derfor forsøke å sette tall på vinnersjansen i de ulike spillene. (norsk-tipping.no).)

Vinnersannsynlighet

(Anm: Vinnersannsynlighet (norsk-tipping.no).)

- 7 rette i Lotto. Spørsmål: Hege, 13. Hvor vanskelig er det å få 7 rette i Lotto? (- Det er ca. 500 km mellom Oslo og Trondheim, dvs. 5 000 000 desimeter. Det betyr at det er ca. like mange desimetre mellom de to byene som det er mulig kombinasjoner i Lotto.)

(Anm: 7 rette i Lotto. Spørsmål: Hege, 13. Hvor vanskelig er det å få 7 rette i Lotto? Svar: Hei, Hege! Dersom du velger deg ut 7 av de 34 tallene som Lotto har, kan vi sammenlikne sjansene for at dine 7 tall blir trukket ut med en person som reiser med toget fra Oslo til Trondheim. På veien plasserer han en bøtte ved siden av togskinnene. En annen person reiser med neste tog og har bind for øynene og ingen kunnskap om hvor bøtta er. Hun kan når som helst kommandere toget til å stoppe, for så å slippe en tennisball ut av vinduet på toget, i samme avstand fra togskinnene som bøtta står. Sannsynligheten for å treffe bøtta er da større enn sannsynligheten for å vinne førstepremien i Lotto! Hvorfor dette er tilfellet, er som følger. Det er ca. 500 km mellom Oslo og Trondheim, dvs. 5 000 000 desimeter. Det betyr at det er ca. like mange desimetre mellom de to byene som det er mulig kombinasjoner i Lotto, og åpningen på bøtta er en god del større enn 1 desimeter. Helt eksakt er det en sjanse på 1: 5 379 616 for å trekke ut de samme 7 tallene som trekningsmaskinen til Norsk Tipping på Hamar gjør. Vennlig hilsen, Oraklet (matematikk.org).)

- Ønsker reklameforbud for nettspill

(Anm: Ønsker reklameforbud for nettspill. Arendal Ap foreslår at det innføres forbud mot reklame for nettspill, kredittkort og forbrukslån. Arne Jenssen i partiet er spesielt bekymret for hvordan ungdommer påvirkes av slik reklame. Han kom med forslaget på stiftelsesmøtet i Agder Ap. (nrk.no 17.3.2018).)

(Anm: Regjeringen vil forby TV-reklame for utenlandske spillselskap. Regjeringen vil forby reklame for utenlandske pengespill på kommersielle norske TV-kanaler som omgår norske regler ved å sende fra utlandet. (journalisten.no 11.12.2017).)

- Hvorfor leverer vi inn lottokupongen?

(Anm: Hvorfor leverer vi inn lottokupongen? Hvert år er det overraskende store pengegevinster i lotterier som aldri blir hentet ut. Hvilke andre årsaker enn penger, er det til at vi velger å kjøpe lodd og lottokuponger? Det har forskerne bak en studie som ble publisert i tidsskriftet Cognition and Emotion i oktober 20221, sett nærmere på. Et overraskende stort antall lotterigevinster blir aldri hentet ut. Forskerne hadde derfor en mistanke om at folk ikke bare er opptatt av penger når de deltar i lotteri, men at det for mange handler om å komme i bedre humør. Forskerne utførte tre studier for å forklare, ut i fra et emosjonelt perspektiv, hvorfor folk deltar i lotteri. Les også: Billetter til lykke Best humør før resultatet kom Den første studien undersøkte humøret til de som kjøpte lotterikuponger. Resultatene viste at humøret til deltagerne var best før de visste om de hadde vunnet eller ikke. (nhi.no 27.10.2022).)

- Bankene avslører spilleavhengige. Norske banker kikker stadig flere gamblere i kortene. (- 80 banker har svart på spørsmålene, og dette er hovedkonklusjonene: – Rundt halvparten av bankene oppgir at de har «god» oversikt. – Omtrent halvparten oppgir at de har stor tro på effekten av forbudet. – For to av tre banker er oppfølgingen av forbudet en del av den overordnede risikovurderingen.) (- Men vi er likevel fornøyde, sier seniorrådgiver Silje Sægrov Amble i Lotteritilsynet.)

(Anm: Bankene avslører spilleavhengige. Norske banker kikker stadig flere gamblere i kortene. Både innsats og gevinster bli stanset, etter at et omstridt forbud får stadig større effekt. (…) Norske banker har siden 2010 vært pålagt å stanse overføringer til og fra utenlandske spillselskaper. Forbudet hadde imidlertid lenge liten effekt, fordi spillerne og spilleselskapene omgikk det. Men nå mener både bankene og Lotteritilsyne t at de har fått bedre oversikt og slår hyppigere ned på slike overføringer. Det bekreftes også av spillere. – Det er blitt mye vanskelige å sette inn penger på utenlandske nettsider som tilbyr pengespill. Men det varierer fra bank til bank og etter hvilke spillselskap som benyttes. Det forteller en østlandsmann i slutten av 30-årene. Han har vært kunde hos en rekke utenlandske spillselskaper i flere år. (…) Sikter høyere Lotteritilsynet har nylig gjennomført en undersøkelse om effekten av det såkalte betalingsformidlingsforbudet. (…) Men Lotteritilsynet erkjenner at det er forskjell på bankene. Noen prioriterer dette arbeidet høyere enn andre. (aftenposten.no 26.11.2022).)

- Vi må ta i bruk flere virkemidler for å stanse ulovlig markedsføring. Ikke alle er enige om verktøyene Lotteritilsynet bruker for å bekjempe ulovlig markedsføring av utenlandske spillselskaper i Norge.

(Anm: Vi må ta i bruk flere virkemidler for å stanse ulovlig markedsføring. Ikke alle er enige om verktøyene Lotteritilsynet bruker for å bekjempe ulovlig markedsføring av utenlandske spillselskaper i Norge. Vi snakker gjerne mer om hvorfor vi gjør det vi gjør, skriver Lotteritilsynet-direktør Atle Hamar i denne kommentaren. (…) Vi har lenge hatt en god dialog med Facebook og de har tatt vekk flere sider som har reklamert for spill på vår oppfordring. Dette er positivt. Også denne gangen valgte Facebook å lytte til oss. De har i disse dager stengt ned 31 sider som var i strid med norsk lov, noe Facebook var enige i. De tar ikke vekk de 11 kjendis-sidene, men ber oss rapportere enkeltinnlegg på disse sidene. Det vil vi gjøre. Vi setter pris på at Facebook følger sine egne retningslinjer og respekterer norsk lov. Det viser at de forstår Norge og at de tar et samfunnsansvar. (dn.no 19.10.2017).)

(Anm: Interessekonflikter, bestikkelser og korrupsjon (mintankesmie.no).)

- En dansk professor har lavet en opfindelse, der skal forhindre millioner af mennesker i at blive misbrugere. (- Flere spiludbydere i ind- og udland bruger et danskudviklet computerprogram for at beskytte og bremse spillere i at blive ludomaner.)

(Anm: En dansk professor har lavet en opfindelse, der skal forhindre millioner af mennesker i at blive misbrugere. Flere spiludbydere i ind- og udland bruger et danskudviklet computerprogram for at beskytte og bremse spillere i at blive ludomaner. »En simpel forklaring på ludomani er, at folk taber mange penge, men det er ikke hele sandheden, for det er faktisk også et spørgsmål om, hvordan man taber pengene,« siger Kim Mouridsen, der er professor i neurovidenskab. En opfindelse, der kan forhindre ludomani. Sådan beskriver en aarhusiansk techvirksomhed selv det produkt, som den sendte på markedet for fire år siden, og som nu månedligt holder øje med over 4 mio. mennesker fra bl.a. Danmark, Storbritannien, Tyskland, Holland og Sverige. Fællesnævneren for dem alle er, at de spiller om penge hos spiludbydere på nettet, og her har langtfra alle kontrol over forbruget. Alene i Danmark lider knap en halv million mennesker i varierende grad af spilproblemer. Men ifølge en professor i neurovidenskab kan hans opfindelse bremse den stigende spilafhængighed. (jyllands-posten.dk 8.8.2022).)

(Anm: About Mindway AI (mindway.ai).)

- Har du et spilproblem? Test dig selv her. Yngre, enlige mænd med en kort uddannelse fylder i statistikken over de 10,9 pct.

(Anm: Har du et spilproblem? Test dig selv her. Yngre, enlige mænd med en kort uddannelse fylder i statistikken over de 10,9 pct. spilafhængige i Danmark. Der findes 477.691 danskere, der i varierende grad lider af pengespilsproblemer. Det viser en ny rapport, som Spillemyndigheden har fået Rambøll til at udforme. Rapporten er blevet til på baggrund af en rundspørge blandt 3.861 voksne danskere, og af dem har knap 11 pct. en spilafhængighed af varierende grad fra lav over moderat til alvorlig.  (jyllands-posten.dk 25.5.2022).)

- Vil ikkje be Norsk Tipping dele data med forskarar. Det er behov for meir kunnskap, meiner kulturministeren. Ho vil likevel ikkje forlange at Norsk Tipping deler data med forskarar. Ifølgje stortingsrepresentant for Framstegspartiet, Silje Hjemdal, er det «problematisk at aktører som har monopol på spill i Norge har en så arrogant holdning i en sak der samfunnet har behov for mer kunnskap».

(Anm: Vil ikkje be Norsk Tipping dele data med forskarar. Det er behov for meir kunnskap, meiner kulturministeren. Ho vil likevel ikkje forlange at Norsk Tipping deler data med forskarar. Ifølgje stortingsrepresentant for Framstegspartiet, Silje Hjemdal, er det «problematisk at aktører som har monopol på spill i Norge har en så arrogant holdning i en sak der samfunnet har behov for mer kunnskap». I Stortinget har ho spurt regjeringa om den vil be Norsk Tipping gjere om avgjersla om å trekke seg frå eit forskingsprosjekt om spelevanar under pandemien. Det vil regjeringa ikkje, ifølgje kulturminister Anette Trettebergstuen, som svarte i Stortinget denne veka. I utgangspunktet var planen at Norsk Tipping og Rikstoto skulle bidra i eit større nordisk forskingssamarbeid, som skulle kartlegge korleis spelevanar har endra seg under pandemien. Prosjektet skulle leiast av Spillforsk (Nasjonalt kompetansesenter for spillforsking) ved Universitetet i Bergen. (khr.no 20.1.2022).)

(Anm: Forskning og ressurser (mintankesmie.no).)

- PR-BYRÅ SIKRER SEG NORSK TIPPING-MILLIONER: - PENGESPILLDEBATTEN VIL FORTSETTE MED ØKT STYRKE. (- Samtidig er spillgiganten på Hamar skuffet over at kun ett byrå leverte tilbud.)

(Anm: PR-BYRÅ SIKRER SEG NORSK TIPPING-MILLIONER: - PENGESPILLDEBATTEN VIL FORTSETTE MED ØKT STYRKE. Én ball i koppen: Selv om det er mange baller i koppen under Lotto-trekningen, var trekningen av Norsk Tippings nye PR-byrå langt mindre spennende. - Vi skulle gjerne sett at det var flere tilbydere son deltok i denne konkurransen, sier Norsk Tipping-topp. (kampanje.no 17.12.2021).)

(Anm: Gambling problems among patients in primary care: a cross-sectional study of general practices. Br J Gen Pract 13 March 2017.)

- Abid Raja åpner opp: Opptil 20 personer i pokerlag. (- Kritikerne er bekymret.)

(Anm: Abid Raja åpner opp: Opptil 20 personer i pokerlag. Samtidig som det – ifølge bransjen – går en pokerbølge over landet, har kulturminister Abid Raja bestemt seg for å gi pokerelskerne i Norge mer spillerom. Kritikerne er bekymret. (vg.no 5.3.2021).)

- Spillepresset. (- Hvis du sliter med spillavhengighet, er pågående reklame det siste du trenger.)

(Anm: André Syvertsen, psykolog, Ph.D kandidat ved Nasjonalt kompetansesenter for spillforskning. Sander Lindholm Andersen, psykolog, NKS Olaviken alderspsykiatriske sykehus. Spillepresset. Hvis du sliter med spillavhengighet, er pågående reklame det siste du trenger. Nå som spillreklame på TV slås hardere ned på, kan det bli økt direktereklame for pengespill. Det gir grunn til bekymring, skriver kronikkforfatterne. Se for deg at du har et alkoholproblem. Du våkner og finner at et bryggeri har levert gratis øl ved døren din. Dette skjer flere ganger ukentlig, og dersom det er lenge siden du har kjøpt øl fra bryggeriet, så får du en hel kasse øl. (nrk.no 20.10.2021).)

- Advares i brev. Lotteri- og stiftelsestilsynet tar nye grep mot utenlandske spillselskap. Med det kommer de også med en melding til sjakkstjerne Magnus Carlsen og proffbokser Cecilia Brækhus. (- Nå sier Lotteri- og stiftelsestilsynet at disse filmene muligens kan få konsekvenser for Carlsen.)

(Anm: Advares i brev. Lotteri- og stiftelsestilsynet tar nye grep mot utenlandske spillselskap. Med det kommer de også med en melding til sjakkstjerne Magnus Carlsen og proffbokser Cecilia Brækhus. Magnus Carlsen viker ikke for motspillerne. Han stormer gjennom den tåkefylte luften og setter ballen i mål. Noen øyeblikk sitter han ved sjakkbrettet. Han ser brikkene fly rundt i rommet, nesten som Elizabeth Harmon gjør i Netflix-serien «Queen’s Gambit». Så gjør han sitt valg. Han går fra brettet som seierherre. Budskapet? «Luck is no coincidence». Med gode forberedelser trenger man ikke flaks. Det er spillselskapet Unibet som står bak beskjeden. Scenen over er hentet fra en av deres reklamefilmer, med Carlsen i hovedrollen. Nå sier Lotteri- og stiftelsestilsynet at disse filmene muligens kan få konsekvenser for Carlsen. (aftenposten.no 19.4.2022).)

- Oddsen har endret seg. Nå møter pengespill fra utlandet motvind. – Vi skal knekke dem, sier kulturminister Abid Raja (V) om utenlandske spillselskaper.

(Anm: Oddsen har endret seg. Nå møter pengespill fra utlandet motvind. – Vi skal knekke dem, sier kulturminister Abid Raja (V) om utenlandske spillselskaper. Det største av dem innrømmer at de sliter i Norge. For seks-syv år siden så det ut til å være bare et spørsmål om tid før det norske spillmonopolet ville falle. Oddsen for at Norsk Tippings enerett skulle overleve var dårlig. Danskene innførte en lisensordning. Sverige åpnet opp. Mange mente og trodde at Norge sto for tur. Det har ikke skjedd. I stedet har utviklingen gått i motsatt retning. Nye tiltak er blitt innført for å beskytte den norske modellen. Det begynner å få effekt, ifølge Lotteritilsynet. – Vi er i ferd med å vinne denne kampen, sier kulturminister Abid Raja (V). (e24.no 12.9.2021).)

- Et paradoks at Norsk Tipping bruker hundrevis av millioner på å friste folk til å bli lottomillionærer. (- Prisen på TV-sport skyter i været og TV 2s nye Premier League-priser nærmer seg 1000 kroner i måneden. Hopper du av eller blir du fortsatt betalende abonnent?)

(Anm: - Et paradoks at Norsk Tipping bruker hundrevis av millioner på å friste folk til å bli lottomillionærer. Herman Mueller Stormyr blir til enhver tid dratt mellom ro og risiko. Men når det kommer til spillreklame, er byrålederen rimelig konservativ. Møt han i Sommerpraten. - Her er jeg rimelig konservativ. Jeg mener at reklame for spilltjenester bør likestilles med alkohol- og tobakksrelatert reklame, uavhengig av grasrotandel, som blir et skalkeskjul. Jeg mener debatten bør ligge her, og da hvorfor Norsk Tipping bruker hundrevis av millioner på å friste folk til å bli lottomillionærer hver uke. Det er for meg et paradoks, ettersom staten også bruker hundrevis av millioner på å hjelpe spilleavhengige. Inntektene er nok høyere enn kostnadene. Så svaret er; ja det bør være forbudt, men da like forbudt at Ståle Solbakken står på skjermen for Norsk Tipping som at Magnus Carlsen gjør det for Unibet. - Prisen på TV-sport skyter i været og TV 2s nye Premier League-priser nærmer seg 1000 kroner i måneden. Hopper du av eller blir du fortsatt betalende abonnent? (kampanje.no 27.7.2021).)

(Anm: Reklame, sponsing, journalistikk, spin og PR-virksomhet. (mintankesmie.no).)

- UNGES DYRE PENGETABBER.

(Anm: UNGES DYRE PENGETABBER. Lena Larsen (20) ble avhengig av å tippe på fotballkamper for å bevise sin interesse overfor andre, selv om hun ikke var særlig fotballinteressert. – Det var litt flaut. Jeg sa det ikke til så mange. (...) Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim sier mange har problemer med impulskontrollen, og ikke klarer å si nei til seg selv. Men at dette er en muskel man kan trene opp. Han råder unge til å fryse øyeblikket hvis man har lyst på noe. (vg.no 10.10.2021).)

- PR-TUNGVEKTERE I LOBBYKAMP OM NORSK SPILLMONOPOL: - DET HAR VÆRT STORT TRYKK FRA BEGGE SIDER. (- Her Kruse Larsen-sjefen, Jan Erik Larsen, og Zynk-topp Guri Størvold på hver sin side av Solberg.)

(Anm: PR-TUNGVEKTERE I LOBBYKAMP OM NORSK SPILLMONOPOL: - DET HAR VÆRT STORT TRYKK FRA BEGGE SIDER. Kruse Larsen og Zynk stod på hver sin side da Høyre til slutt endte opp med å bevare Norsk Tippings spillmonopol. Spilte på hver sin hest: PR-byråene Kruse Larsen og Zynk spilte på hver sin hest i spilldebatten der statsminister Erna Solberg til slutt sablet ned monopol-motstanden på Høyres landsmøte. Her Kruse Larsen-sjefen, Jan Erik Larsen, og Zynk-topp Guri Størvold på hver sin side av Solberg. (kampanje.no 10.3.2021).)

(Anm: Reklame, sponsing, journalistikk, spin og PR-virksomhet. (mintankesmie.no).)

(Anm: PR-rådgivere, PR-byråer og PR-hjelp (PR-bransjen) (Spindoktorer) (mintankesmie.no).)

(Anm: Lobbyisme (lobbying - lobbyvirksomhet - lobbyregister - interessekonflikter - korrupsjon) (mintankesmie.no).)

- Betsson varsler rekordresultat. (- Ifølge meldingen fra selskapet torsdag, forventer Betsson inntekter på nærmere 1,75 milliarder svenske kroner det kommende kvartalet.)

(Anm: Betsson varsler rekordresultat. Det svenske spillselskapet Betsson forventer et driftsoverskudd på inntil 385 millioner svenske kroner i andre kvartal. Det vil i så fall bli spillselskapets beste kvartal noen sinne. Ifølge meldingen fra selskapet torsdag, forventer Betsson inntekter på nærmere 1,75 milliarder svenske kroner det kommende kvartalet. Betsson trekker frem fotball-EM og Copa América-mesterskapet som viktige faktorer for økt spillinnsats og kundevekst. Sammenlignet med fjoråret har spillinnsatsen økt med cirka 73 prosent. Selskapet har også fått nærmere 25 prosent flere aktive kunder. (dn.no 8.7.2021).)

- Tilsyn har slått til mot 35 formidlere av gambling: – Det er blitt vanskeligere å være i det norske markedet. Utenlandske spillselskaper lanserer stadig nye «omveier» for å få pengene til og fra norske kunder. (- Bankene har plikt til å undersøke pengeoverføringer.)

(Anm: Tilsyn har slått til mot 35 formidlere av gambling: – Det er blitt vanskeligere å være i det norske markedet. Utenlandske spillselskaper lanserer stadig nye «omveier» for å få pengene til og fra norske kunder. Kontoer og tredjepartsselskaper byttes ut med nye straks ett er blitt svartelistet og blokkert. I juni ble norske banker bedt om å stoppe overføringer til og fra det Malta-registrerte selskapet Alpha Empire Limited. Siden 2017 har Lotteritilsynet gjort 35 slike vedtak mot lignende selskaper. – Vi holder trykket oppe, og bankene er blitt flinke til å håndtere dette nå, sier avdelingsdirektør Henrik Nordal i Lotteritilsynet. Privatpersoner gjør ikke noe ulovlig når de satser pengene sine hos utenlandske spillselskaper, men bankene risikerer å bryte loven om de formidler innsats og gevinster. Noen av de utenlandske selskapene nekter likevel å akseptere at de ikke er velkommen av norske myndigheter. De mest standhaftige på det norske markedet er Kindred Group (Unibet), Betsson og ComeOn Group. (…) Bankene har plikt til å undersøke pengeoverføringer Har forsøkt å stanse pengeoverføringene i over ti år Siden 1. juni 2010 har norske banker og andre finansinstitusjoner hatt forbud mot å formidle penger til og fra utenlandske pengespillaktører uten lisens i Norge. Forbudet ble vedtatt av Stortinget i 2008, og målet var å begrense tilgangen til pengespill som ikke har norsk tillatelse. De utenlandske spilleselskapene har løst dette ved å sende pengene via betalingsformidlere. Slik forsøker de å skjule at pengene kommer fra dem. En endring av forbudet i 2020 gjorde det mulig for Lotteritilsynet å be bankene avvise transaksjoner også til og fra selskaper som formidler penger på vegne av pengespillselskap. Det finnes ingen lov som forbyr nordmenn å spille pengespill i utlandet. (e24.no 23.7.2021).)

(AnmBank, børs og finans (Big Bank) (mintankesmie.no).)

- Vinnersjanse.

(Anm: Vinnersjanse. (…) På denne siden skal vi derfor forsøke å sette tall på vinnersjansen i de ulike spillene. (norsk-tipping.no).)

- Avliver troen på vinnerlykke: – Handler aldri om noe annet enn flaks. (– Som Torkel Vik nevner har vi hatt en med «griseflaks» som vant to toppgevinster på en og samme transaksjon. Sannsynligheten for at dette skjer er således 1 til 1.085.068.055.000 – eller 1 til drøyt 1.000 milliarder.)

(Anm: Avliver troen på vinnerlykke: – Handler aldri om noe annet enn flaks. Norsk Tipping har flere eksempler på at én og samme person har vunnet stort mer enn én gang. Det betyr likevel ikke at vinnerlykke finnes, understreker både Norsk Tipping og andre som bør vite hva de snakker om. (…) – For fotballtipping viser historien at selv stor kunnskap om fotball og sport ikke gir deg så veldig stort forsprang i kampen om å få 12 rette eller en vinnerkupong på Oddsen. Det er ikke få «kunnskapsløse» som har fått 12 rette etter å ha fylt ut tipsene ved hjelp av loddtrekning eller andre tilfeldige metoder, svarer Mathisen. (…) – Som Torkel Vik nevner har vi hatt en med «griseflaks» som vant to toppgevinster på en og samme transaksjon. Sannsynligheten for at dette skjer er således 1 til 1.085.068.055.000 – eller 1 til drøyt 1.000 milliarder. (dagsavisen.no 31.12.2022).)

- 7 rette i Lotto. Spørsmål: Hege, 13. Hvor vanskelig er det å få 7 rette i Lotto? (- Det er ca. 500 km mellom Oslo og Trondheim, dvs. 5 000 000 desimeter. Det betyr at det er ca. like mange desimetre mellom de to byene som det er mulig kombinasjoner i Lotto.)

(Anm: 7 rette i Lotto. Spørsmål: Hege, 13. Hvor vanskelig er det å få 7 rette i Lotto? Svar: Hei, Hege! Dersom du velger deg ut 7 av de 34 tallene som Lotto har, kan vi sammenlikne sjansene for at dine 7 tall blir trukket ut med en person som reiser med toget fra Oslo til Trondheim. På veien plasserer han en bøtte ved siden av togskinnene. En annen person reiser med neste tog og har bind for øynene og ingen kunnskap om hvor bøtta er. Hun kan når som helst kommandere toget til å stoppe, for så å slippe en tennisball ut av vinduet på toget, i samme avstand fra togskinnene som bøtta står. Sannsynligheten for å treffe bøtta er da større enn sannsynligheten for å vinne førstepremien i Lotto! Hvorfor dette er tilfellet, er som følger. Det er ca. 500 km mellom Oslo og Trondheim, dvs. 5 000 000 desimeter. Det betyr at det er ca. like mange desimetre mellom de to byene som det er mulig kombinasjoner i Lotto, og åpningen på bøtta er en god del større enn 1 desimeter. Helt eksakt er det en sjanse på 1: 5 379 616 for å trekke ut de samme 7 tallene som trekningsmaskinen til Norsk Tipping på Hamar gjør. Vennlig hilsen, Oraklet (matematikk.org).)

- Innlegg: Norsk Tipping er på villspor. Spillerne rømmer fra Norsk Tipping til andre aktører.

(Anm: Carl Fredrik Stenstrøm, generalsekretær i Norsk Bransjeforening for Onlinespill. Innlegg: Norsk Tipping er på villspor. Spillerne rømmer fra Norsk Tipping til andre aktører. Hadde Vinmonopolet hatt like stor kundeflukt, ville alkoholdebatten vært helt annerledes. Over halvparten av omsetningen fra alle nordmenn som deltar i pengespill på nett, er på utenlandske nettsider. Norsk Tipping har mistet kontrollen over sitt eget marked og setter inn store krefter i lobbykampen mot egne eiere for å beholde et spillmonopol som i realiteten ikke eksisterer. Det er flere grunner til at Norge bør innføre en lisensmodell. Stikkordet er kontroll: kontroll over politikken som skal virke mot spillproblemer, kontroll på inntekter og kontroll på markedet. Norsk Tipping fastslår i DN 12. mai at lisensregulering vil gi mer penger til Norge. Det viser tall fra Menon Economics' rapport (2018): En lisensmodell vil være lønnsom for staten, idrett, kultur og frivillighet. Lotteritilsynet har også anerkjent rapporten. Sjefslobbyisten Tonje Sagstuen hevder at jeg villeder om tall på Facebook. Sannheten er at det er hun som er på villspor. (dn.no 13.5.2021).)

- Innlegg: Pengespillobbyen villeder åpenlyst med sine egne tall.

(Anm: Tonje Sagstuen, kommunikasjonsdirektør i Norsk Tipping. Innlegg: Pengespillobbyen villeder åpenlyst med sine egne tall. I Facebook-annonser rettet mot høyrepolitikere opererer den private pengespillobbyen NBO med fem ganger så høye inntektstall som deres eget tallgrunnlag viser. (…) Norsk bransjeforening for onlinespill (NBO) har laget sitt eget «skattekart» som viser hvor mye mer penger norsk frivillighet vil få dersom Norge åpner for å slippe utenlandske spillselskaper inn på pengespillmarkedet. NBO fortsetter med å love 259 millioner kroner ekstra til Oslo hvert eneste år, 175 millioner kroner ekstra til Trøndelag hvert eneste år, 179 millioner kroner ekstra til Rogaland hvert eneste år – og så videre. Til sammen to over milliarder kroner hvert eneste år. Hvert eneste år. Klart det høres fristende ut. Problemet er bare at tallene ikke engang stemmer i NBOs egne ringpermer. (dn.no 11.5.2021).)

- Denne helga kan Høyre si ja til å slippe utenlandske bettingselskaper til i Norge: SETTER PENGENE PÅ HØYRE. (- De siste to årene har spillselskapenes lobbyorganisasjon jobbet for å få Høyre til å skrote Norsk Tippings spillmonopol i Norge.)

(Anm: Denne helga kan Høyre si ja til å slippe utenlandske bettingselskaper til i Norge: SETTER PENGENE PÅ HØYRE. SPILL: I to år har bettingbransjens lobbyorganisasjon og leder Carl Fredrik Stenstrøm jobbet for å få Høyre til å oppheve spillmonopolet. Til helga kan de cashe inn. De siste to årene har spillselskapenes lobbyorganisasjon jobbet for å få Høyre til å skrote Norsk Tippings spillmonopol i Norge. Til helga skal saken stemmes over på Høyres landsmøte. Carl Fredrik Stenstrøm, lederen for Norsk bransjeorganisasjon for onlinespill (NBO), jobber for å få brei politisk tilslutning til saken. Han sier han har jobbet mer inn mot Høyre enn andre partier. – Ja, jeg har definitivt brukt mer tid inn mot Høyre, sier Stenstrøm. (klassekampen.no 11.5.2021).)

- Kristian vant to millioner kroner på pengespill – ni måneder senere hadde han milliongjeld. (- Nå hjelper han andre, og ser at mange sliter voldsomt.)

(Anm: Kristian vant to millioner kroner på pengespill – ni måneder senere hadde han milliongjeld. Antall spillavhengige i Norge har økt det siste året. Kristian Vike skjulte milliongjeld for sine nærmeste. Nå hjelper han andre, og ser at mange sliter voldsomt. (…) I krise I dag er det over 50.000 spillavhengige i Norge. Vi spiller for over 50 milliarder kroner. Og det er bare på de få selskapene som har lisens i Norge. – Vi skulle ønske at de med spillproblematikk tok kontakt med oss før det går for langt. De som kontakter oss er i krise og har spilt bort mye penger, sier politisk rådgiver i organisasjonen Spillavhengighet Norge, Magnus Pedersen. (nrk.no 2.4.2021).)

- Behovet for klinikker for spilleproblemer i Wales.

(Anm: According to the 2016 Welsh problem gambling survey for the Gambling Commission,1 1·1% of respondents were identified as problem gamblers. The proportion of the Welsh population vulnerable to gambling-related harm increases to 3·8% when the sub-threshold “at risk” category of gamblers is included, with the greatest risk evident among people aged 16–24 years. The social impact of problem gambling in Wales has a complex set of drivers across a continuum of harm,2, 3 with excess fiscal costs of £40 million to £70 million per year.4 Public Health Wales has estimated that the most deprived communities of Wales are increasingly vulnerable to gambling-related harms.5  This area-based vulnerability is based on factors such as local population numbers and the availability of treatment services, with greater distances from treatment sites associated with increased risk of harm. The Gambling Commission also surveyed gambling behaviour in May, 2020, during the ongoing COVID-19 pandemic, and found that 24% of respondents from Wales reported spending increased time and money on one or more gambling activities.6 Lancet 2020 (Published:October 27, 2020).)

(Anm: Parkinsonlegemidler (Parkinsons sykdom) (mintankesmie.no).)

- Abilify bliver forbundet med ludomani og hyperseksualitet

Abilify bliver forbundet med ludomani og hyperseksualitet
dagenspharma.dk 9.11.2015
Da man ikke har kunnet afvise, at Lundbecks antipsykotiske lægemiddel Abilify har udløst ludomani eller en overdreven kønslyst hos nogle forbrugere, kræver de canadiske sundhedsmyndigheder nu, at produktets indlægsseddel gør opmærksom på det.

Brugen af Lundbecks Abilify og Abilify Maintena, som bliver brugt til behandling af skizofreni, kan ikke udelukkes at føre til ludomani og hyperseksualitet. Derfor bliver indlægssedlerne for de to produkter nu ændret efter krav fra de canadiske myndigheder. Det skriver Børsen. I 14 ud af 18 internationale tilfælde af ludomani forbundet med brugen af Abilify, […]

(Anm: Spilleavhengighet (også kjent som spillegalskap eller ludomani) er en tilstand hvor en person har blitt avhengig av pengespill, og har mistet kontrollen over sitt forbruk. Spilleavhengighet utvikler seg gjerne over tid, og etter hvert blir konsekvensene og problemene mer og mer alvorlige. I diagnosesystemene ICD-10 og DSM-V er tilstanden klassifisert som en psykisk lidelse som betegnes som «patologisk spillelidenskap». Siden 2013 har spilleavhengighet blitt klassifisert som en avhengighet i DSM-V diagnosemanualen. Ved denne tilstanden ser man at gjentatte episoder med pengespill skjer til tross for gjentatte negative konsekvenser på mange viktige livsområder. Behandlingsmåten har likhetstrekk med annen behandling av avhengighet, som for eksempel avhengighet til rusmidler. (no.wikipedia.org).)

(Anm: ABILIFY (aripiprazole) (fda.gov).)

(Anm: aripiprazole (ABILIFY) (dailymed.nlm.nih.gov).)

- Lederartikkel. Problemgambling er et helseproblem. (- De fleste leserne vil en gang ha spilt og 63 % av de eldre enn 16 år i Storbritannia gjorde det sist år.)

(Anm: Editorial. Problem gambling is a public health concern. Archaeological finds from China, Egypt, and Persia show that gambling has been a pastime for 5 millennia. Most readers will have gambled at some time, and 63% of people older than 16 years of age in Great Britain did so in the past year. But at what financial, social, and health cost is poorly understood. Gambling Behaviour in Great Britain in 2015, a report by NatCen for the Gambling Commission, published on Aug 24, provides a glimpse of who gambles, where, and how in England, Scotland, and Wales. Gambling and its health and social consequences concern all countries. A 2016 systematic review found the prevalence of problem gambling (as defined by the South Oaks Gambling Screen) was 0·1–5·8% worldwide, though estimates varied and data for many countries—such as China, where gambling is illegal—were unavailable. Particularly high rates of problem gambling were found in places as diverse as Estonia, Hong Kong, South Africa, and the USA. Lancet 2017; 390(10098):913 (2 September 2017).)

- Parkinsonspasient får erstatning grunnet legemidlet Requips bivirkninger (…) Pfizer må kompensere parkinsonpasienter som er blitt avhengige av gamling, sex og spiseforstyrrelser.

(Anm: Parkinsonspasient får utbetalt erstatning grunnet Requip-bivirkninger (…) Pfizer må kompensere parkinsonpasienter som er blitt avhengige av gamling, sex og spiseforstyrrelser. (…) Det konfidensielle oppgjøret avslutter en fireårig rettssak for pasientene, hvorav noen spilte bort sine oppsparte midler etter å ha tatt legemidlet og hevdet at de ikke hadde hatt eksisterende gamblingproblemer. (Pfizer must compensate Parkinson’s patients who became addicted. (…) The confidential settlement ends a four year court battle for the patients, some of whom gambled away their life savings after taking the drug and who claimed not to have had any pre-existing gambling problems. BMJ 2015; 350 BMJ 2015;350:h2565 (Published 14 May 2015).)

- Lise Gro (53): – I løpet av tre år spilte jeg bort flere millioner kroner. Da trebarnsmor Lise Gro Flakstad (53) fikk parkinson, begynte hun på medisiner som gjorde henne spillavhengig. Lise trakk seg unna familien og gjemte seg i kjelleren – der hun spilte bort millioner. Forskning viser at opptil 30 prosent av parkinson-pasientene mister impulskontrollen.

(Anm: Lise Gro (53): – I løpet av tre år spilte jeg bort flere millioner kroner. Da trebarnsmor Lise Gro Flakstad (53) fikk parkinson, begynte hun på medisiner som gjorde henne spillavhengig. Lise trakk seg unna familien og gjemte seg i kjelleren – der hun spilte bort millioner. Forskning viser at opptil 30 prosent av parkinson-pasientene mister impulskontrollen. (…) Store mørketall Årets tv-aksjon går til Kirkens Bymisjons arbeid for å skape et varmere og mer inkluderende samfunn. parkinson-pasient Lise fra Tønsberg er en av dem som havnet i utenforskap. Nå lever hun med gjelden og skammen etter spillingen. – Det er dessverre flere eksempler på at slike impulskontrollforstyrrelser har fått svært alvorlige konsekvenser for parkinson-pasienter, sier Aleksander Hagen Erga, psykolog og stipendiat ved Nasjonal kompetansetjeneste for bevegelsesforstyrrelser (NKB) ved Stavanger Universitetssjukehus. (vg.no 22.10.2018).)

(Anm: Gruppesøksmål (massesøksmål) (mintankesmie.no).)

(Anm: Norsk pasientskadeerstatning (NPE). (mintankesmie.no).)

(Anm: Diverse skadeerstatninger (skadeserstatninger) etc. (mintankesmie.no).)

- Fikk elleville bivirkninger: – Pakningsvedlegget kan være et problem. Steinar Madsen, leder for Legemiddelverket, mener svært omfattende pakningsvedlegg på medisiner er blitt et problem.

(Anm: Fikk elleville bivirkninger: – Pakningsvedlegget kan være et problem. Steinar Madsen, leder for Legemiddelverket, mener svært omfattende pakningsvedlegg på medisiner er blitt et problem. TV 2 har de siste dagene fortalt om Bjørn Erik Kristiansen, Lise Gro Flakstad og Marit Larsen, som alle fikk en impulskontrollforstyrrelse etter bruk av Parkinson-medisiner. Dette førte til at de gjorde elleville ting, som kostet dem millioner. Ingen av de tre fikk beskjed om at tap av impulskontroll kunne være en bivirkning av den typen medisiner de tok – dopaminagonister. Dette sto derimot i pakningsvedlegget, der bivirkningen sto oppført som en bivirkning med ukjent hyppighet. Nyere, norsk forskning viser at så mange som 30 prosent av de som tar medisinene, får en impulskontrollforstyrrelse i en eller annen grad. (…) Mange bivirkninger Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør ved Legemiddelverket, mener pakningsvedlegg til medisiner kan være uheldige.– Det har nesten blitt et problem, at det står oppført for mange bivirkninger, sier han til TV 2. At det står så mange mulige bivirkninger, gjør at pasientene ikke klarer å forholde seg til dem, mener han. – Selv går jeg på en blodtrykksmedisin som har 50 mulige bivirkninger, uten at jeg har noen av dem, sier han. (tv2.no 20.1.2021).)

- Tenk at du våkner en dag. Alt rundt deg er forandret. De du er glad i, er borte. (- Da Parkinson-medisinen Lise fikk kom på det norske markedet på 2000-tallet, trodde man at svært, svært få fikk bivirkninger som påvirker impulskontrollen.) (- Ny norsk forskning, gjennomført ved Nasjonalt kompetansesenter for bevegelsesforstyrrelser (NKB) i Stavanger, viser at så mange som 30 prosent av de som tar disse medisinene får en impulskontrollforstyrrelse i en eller annen form. Allerede i 2017 viste funn fra forskningen ved NKB at andelen som opplevde bivirkninger var høy, men i fjor kom resultatene fra en mer omfattende undersøkelse som bekreftet dette. Her så de i tillegg at dersom man fikk Parksinson i ung alder kunne det øke sannsynligheten for bivirkningene. En impulskontroll-forstyrrelse kan blant annet gi spillegalskap, hyperseksualitet, kjøpegalskap og stort, ukontrollert matinntak.)

(Anm: Tenk at du våkner en dag. Alt rundt deg er forandret. De du er glad i, er borte. Og det er du selv som har gjort det. Lise Gro Flakstad går langs Ringshaugstranda i Tønsberg. Det regner sidelengs og hun trekker dunjakka tettere inntil seg.  – Det var som å våkne opp til et mareritt. Bare at marerittet fortsatte i våken tilstand, sier 56-åringen til TV 2.  Lise peker ned mot et hus i strandkanten, et lyst hus med store sanddyner foran. Det var der hun bodde, sammen med ektemannen og de tre barna deres. – Barna løp rundt på stranda, vi hadde stor plass og middagsselskaper med mange gjester. Barna pleide å si at dette var deres strand, sier hun. I 2006, da hun var 42 år gammel, merket Lise skjelving og stivhet i kroppen. På dette tidspunktet var hennes yngste datter bare ett år gammel, og det var vanskelig å holde følge med henne. – Jeg merket at noe var galt med kroppen min, sier hun. Hos legen ble det konstatert at hun hadde Parkinson sykdom, en sykdom det er uvanlig å få i så ung alder. I starten prøvde hun forskjellige medisiner, men det var lite som hjalp, og stivheten og skjelvingen ble verre. Hun merket derimot litt bedring ved bruk av en type medisin som heter dopaminagonister, som er vanlig i behandlingen av Parkinson. Medisinen stopper ikke utviklingen av sykdommen, men kan bedre noen av symptomene. – Jeg følte det hjalp litt, så legen økte dosen. Jeg ble ikke så mye bedre, så dosen ble økt ytterligere, sier hun. Det var da dosen var blitt relativt høy at rare ting gradvis begynte å skje. Lise sa opp jobben som sosiallærer uten noen uttalt grunn, helt impulsivt. Hun begynte å spille pengespill, noe hun tidligere hadde vært motstander av. Hun satt kveld ut og kveld inn i kjelleren og spilte. Pengene gikk raskt ut, euro og norske kroner. – Jeg satte inn penger i spill fra hele verden, jeg snakket tysk og fransk på nett, selv om jeg ikke kan tysk og fransk. Jeg var på toppen av verden, og det føltes bra, sier hun. Det gikk hundretusener av kroner til spillingen, så flere millioner, og hun tok opp forbrukslån for å finansiere det uten å tenke på konsekvensene. (…) Da Parkinson-medisinen Lise fikk kom på det norske markedet på 2000-tallet, trodde man at svært, svært få fikk bivirkninger som påvirker impulskontrollen.(...) (tv2.no 17.1.2021).)

(Anm: Parkinsonlegemidler (Parkinsons sykdom) (mintankesmie.no).)

- Kona til Terje gikk på Parkinson-medisiner: Overførte over 2 millioner til svindlere. (- En sakkyndig spesialist i nevrologi (…) støttet Norsk pasientskadeerstatnings syn på saken.) (- I rettssaken vitnet også en sakkyndig som støttet anførslene fra Terje Larsen.)

(Anm: Kona til Terje gikk på Parkinson-medisiner: Overførte over 2 millioner til svindlere. (- Legen som behandlet Marit Larsen sier til NRK at han mener det er overraskende at retten ikke i større grad tok hensyn til vurderingen fra en sakkyndig spesialist i nevrologi, som støttet Norsk pasientskadeerstatnings syn på saken. Nevrologen mente det ikke er påvist at Larsen oppfylte kriteriene for nedsatt impulskontroll og at det ikke kan anføres noen årsakssammenheng mellom medisinering og Larsens investeringer.) (- I rettssaken vitnet også en sakkyndig som støttet anførslene fra Terje Larsen. Denne sakkyndige mente det var usannsynlig at Larsen ville ha utført handlingene uten medisinene. (nrk.no 18.3.2022).)

– Marit (75) overførte 2,2 millioner til svindlere før noen skjønte hva som hadde skjedd. BEKKESTUA (TV 2): En pille om dagen var nok. Det kostet Marit Larsen (75) millioner.

(Anm: Marit (75) overførte 2,2 millioner til svindlere før noen skjønte hva som hadde skjedd. BEKKESTUA (TV 2): En pille om dagen var nok. Det kostet Marit Larsen (75) millioner. Marit Larsen (75) sitter i stua hjemme i huset sitt på Bekkestua. Hun er døende, kreftsvulsten på magen ligger for nær hjertet til å kunne opereres, hun kan dø hvilken dag som helst. Marit har mange plager, og tar morfin for å komme seg gjennom dagene. I tillegg til kreften, har hun Parkinson. Det ble hun diagnostisert med i 2015. Bivirkninger I 2017 fikk Marit medisinen dopaminagonisten som behandling, for å hjelpe mot plagene hun har med Parkinson. TV 2 har tidligere fortalt om Lise Gro Flakstad og Bjørn Erik Kristiansen, som fikk sine økonomiske liv lagt i ruiner som følge av bivirkningene av medisinene. (tv2.no 18.1.2021).)

(Anm: Parkinsonlegemidler (Parkinsons sykdom) (mintankesmie.no).)

- Norske banker sperrer kontoene til gamblere: - De opptrer som om jeg er en skurk, sier kunde. (- Det er beregnet at rundt 250.000 nordmenn spiller hos utenlandske spillselskaper.)

(Anm: Norske banker sperrer kontoene til gamblere: - De opptrer som om jeg er en skurk, sier kunde. Flere hundre kunder er blitt advart av norske banker: Kontoen sperres dersom de fortsetter å satse penger hos utenlandske spillselskaper. Det er beregnet at rundt 250.000 nordmenn spiller hos utenlandske spillselskaper. Dette er ikke ulovlig, men norske myndigheter har innført en rekke tiltak for å hindre at det satses penger hos disse selskapene. «Vi er kjent med at din konto delvis brukes til pengespill hos utenlandske aktører på nett. Dersom bruken fortsetter, varsler vi om at kontoen vil bli sagt opp.» Denne meldingen har en kunde i Storebrand Bank fått. Den er ikke unik. En rekke banker bekrefter at de har sendt ut lignende meldinger til kunder. (…) Har skjerpet kontrollen av spillpenger Det er en innskjerping av en ti år gammel forskrift som har ført til bankenes reaksjoner. Den pålegger bankene å stanse penger til og fra spillselskaper i utlandet. (e24.no 26.12.2020).)

- Forskning, fakta og beste gjetning. I Aftenposten 31. juli svarer Ståle Pallesen og Rune Mentzoni fra Universitetet i Bergen på min kritikk av hvordan usikre tall fra meningsmålinger fremstilles som fakta av ulike interessegrupper.

(Anm: Gunnar Stavrum, sjefredaktør i Nettavisen. Forskning, fakta og beste gjetning. I Aftenposten 31. juli svarer Ståle Pallesen og Rune Mentzoni fra Universitetet i Bergen på min kritikk av hvordan usikre tall fra meningsmålinger fremstilles som fakta av ulike interessegrupper. Bakgrunnen er deres undersøkelse av pengespillproblemer i Norge, som ifølge oppdragsgiverne i Lotteritilsynet og Kulturdepartementet viser at 55.000 nordmenn har spilleproblemer. Dette er angivelig 21.000 flere enn i 2015. Problemet er at dette er usikre tall. Ifølge forskningsrapporten kan andelen med spilleproblemer ha vært så høy som 1,2 prosent av befolkningen i 2015, og så lav som 1,1 prosent i 2019. På grunn av feilmarginen vet man ikke hvor mye pengespillproblemene har økt. Forskerne tror den virkelige andelen med pengespillproblemer er høyere basert på tidligere undersøkelser – eller det de kaller «beste gjetning». De erkjenner altså at det er snakk om usikkerhet og estimater, og det er ryddig nok. Slike forbehold forsvinner når meningsmålinger blir politikk. Da blir det kategorisk påstått at antallet nordmenn med pengespillproblemer har økt fra 34.000 til 55.000 på fire år, og det vet vi altså ikke. Det var mitt poeng. (aftenposten.no 11.8.2020).)

- I Aftenposten 27. juli kommer Gunnar Stavrum med metodekritikk av en rapport om pengespillproblemer vi utformet for Lotteritilsynet. Stavrum mener det er et problem at svarprosenten (32,7 prosent) er lav, fordi en ikke vet noe om dem som ikke svarer. (- Kanskje han selv er rammet av fartsblindhet i sin iver etter å angripe metoden?)

(Anm: Ståle Pallesen, professor, dr. psychol og Rune Mentzoni, førsteamanuensis, Universitetet i Bergen. Fartsblindt metodeangrep fra Stavrum. I Aftenposten 27. juli kommer Gunnar Stavrum med metodekritikk av en rapport om pengespillproblemer vi utformet for Lotteritilsynet. Stavrum mener det er et problem at svarprosenten (32,7 prosent) er lav, fordi en ikke vet noe om dem som ikke svarer. I tidligere undersøkelser har vi imidlertid funnet høyere utbredelse av pengespillproblemer blant dem som svarte etter påminnelser, sammenlignet med dem som svarte etter første henvendelse. Den beste gjetning er dermed at de som ikke svarer, har dårligere helse enn dem som svarer, noe som er i tråd med forskningsresultater generelt. Dette tilsier at en oftere underestimerer enn overestimerer problemomfang. (…) Stavrum presenterer ikke et alternativ til hvordan slik kunnskap skal frembringes. Kanskje han selv er rammet av fartsblindhet i sin iver etter å angripe metoden?  (aftenposten.no 31.7.2020).)

- Meningsmålinger gjør oss fartsblinde for fakta.

(Anm: Meningsmålinger gjør oss fartsblinde for fakta | Gunnar Stavrum, sjefredaktør, Nettavisen. (…) Eksempelet spillavhengighet Et ferskt og mye publisert funn er påstanden om at 55.000 nordmenn har alvorlige problemer med pengespill. Påstanden stammer fra en forskningsrapport for Lotteritilsynet og Kulturdepartementet, utført av Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen. Grunnlaget for påstanden er svar fra 126 respondenter i uttrekk på 30.000 personer fra Folkeregisteret, der to tredjedeler ikke ville svare på undersøkelsen. Funnet er problematisk av minst to åpenbare grunner: (…) (aftenposten.no 27.7.2020).)

- Daglig pumpes det ut 1500 bettingreklamer på norsk TV.

(Anm: Daglig pumpes det ut 1500 bettingreklamer på norsk TV. Under OL fortsetter dette. – Reklamen fungerer, og den skader, sier Spillavhengighet Norge. (aftenposten.no 5.12.2017).)

(Anm: Reklame, sponsing, journalistikk, spin og PR-virksomhet. (mintankesmie.no).)

- Pengespillindustriens konsulent. Carl Baudenbacher omtaler seg som «uavhengig voldgiftsdommer og konsulent, tidligere president for EFTA-domstolen». Det han ikke nevner, er at han er engasjert av nettopp spillselskapet Trannel i den saken som står for Oslo tingrett.

(Anm: SIMEN HAMMERSVIK, advokat, Regjeringsadvokatembetet, Prosessfullmektig for staten i Trannel-saken. Pengespillindustriens konsulent. Carl Baudenbacher omtaler seg som «uavhengig voldgiftsdommer og konsulent, tidligere president for EFTA-domstolen». Det han ikke nevner, er at han er engasjert av nettopp spillselskapet Trannel i den saken som står for Oslo tingrett. I et debattinnlegg i VG 6. september 2020 hevder Carl Baudenbacher at Norge undergraver fundamentale EØS-rettslige rettigheter. Et eksempel som særlig trekkes frem er det statlige monopolet på pengespill, der Baudenbacher påstår at norske domstoler, herunder Høyesterett, har feilanvendt EØS-retten i en rekke saker. Videre omtaler Baudenbacher en pågående sak for Oslo tingrett, der spillselskapet Trannel har saksøkt staten med påstand om at pengespillmonopolet til Norsk Tipping er uforenlig med EØS-avtalen. At Oslo tingrett nylig har stanset saken i påvente av en avgjørelse fra Borgarting lagmannsrett i en annen sak, synes av Baudenbacher å bli tatt til inntekt for at private selskaper som ønsker å tilby pengespill i Norge er «fanget i et byråkratisk mareritt av en Kafka-prosess». (vg.no 8.9.2020).)

- Spilafhængighed kan fjernes med kognitiv terapi. Afhængighed af computerspil og andet på internettet giver anledning til stadig større bekymring for den mentale sundhed hos især de yngre befolkningsgrupper, og især blandt mænd.

(Anm: Spilafhængighed kan fjernes med kognitiv terapi. Afhængighed af computerspil og andet på internettet giver anledning til stadig større bekymring for den mentale sundhed hos især de yngre befolkningsgrupper, og især blandt mænd. Derfor satte tyske forskere sig for at finde ud, hvad der skal til for slippe ud af afhængigheden. Og resultatet af deres studier viser, at blot et kort forløb med almindelig kognitiv terapi har stor effekt. (sundhedspolitisktidsskrift.dk 3.9.2019).)

(Anm: Efficacy of Short-term Treatment of Internet and Computer Game Addiction: A Randomized Clinical Trial. (…) CONCLUSIONS AND RELEVANCE: Short-term treatment for internet and computer game addiction is a promising, manualized, short-term CBT for a broad range of internet addictions in multiple treatment centers. Further trials investigating the long-term efficacy of STICA and addressing specific groups and subgroups compared with active control conditions are required. JAMA Psychiatry. 2019 Jul 10.)

(Anm: Sport og spill (Norsk Tipping, Norsk Rikstoto, resultater etc.) (mintankesmie.no).)

- Spillegalskap gikk over styr – svindlet kommune for 20 millioner.

(Anm: Spillegalskap gikk over styr – svindlet kommune for 20 millioner. Den ene av de to hovedmennene bak svindelen mot Tana kommune har vært åpen om hva som ligger bak. Alt er brukt på pengespill, sier forsvareren. En mann fra Hamar har vært en viktig medspiller for finnmarkingen som har svindlet sin egen arbeidsplass gjennom minst ti år. Både Hamar-mannen og den siktede fra Tana har lagt kortene på bordet. På hver sin kant har de erkjent at de har samarbeidet om å bedra Tana kommune for 20 millioner kroner. Politiet sier ikke noe mer om bakgrunnen for svindelen. Forsvareren til Hamar-mannen velger derimot å være helt åpen: – Han lider av spillegalskap og har brukt store summer på dette. Når han først ble pågrepet, ønsker han ikke å legge skjul på noe, forklarer hans advokat Gøran Møller Christiansen fra Advokatfirmaet Elden. Forsvareren til den siktede finnmarkingen vil ikke kommentere om hans klient har samme type problemer. (nrk.no 17.12.2020).)

- Trine Skei Grande og Kulturdepartementet krever endringer i Lotto-sendingen. Lotto-trekningen er for ensidige positiv, ifølge en rapport fra Oslo Economics.

(Anm: Trine Skei Grande og Kulturdepartementet krever endringer i Lotto-sendingen. Lotto-trekningen er for ensidige positiv, ifølge en rapport fra Oslo Economics. Nå vil Kulturdepartementet at både NRK og Norsk Tipping tar grep for å endre tv-sendingen. Kulturminister Trine Skei Grande gir nå Norsk Tipping beskjed om å stramme inn på markedsføringen sin; parallelt forsøker hun å få gjennom ny lovgivning som skal stenge utenlandske spillselskapers smutthull inn i norske tv-skjermer. (dn.no 12.7.2019).)

(Anm: Sport og spill (Norsk Tipping, Norsk Rikstoto, resultater etc.) (mintankesmie.no).)

(Anm: Reklame, sponsing, journalistikk, spin og PR-virksomhet. (mintankesmie.no).)

- Utenlandsk spillselskap tapte søksmål mot staten.

(Anm: Utenlandsk spillselskap tapte søksmål mot staten. Det utenlandske spillselskapet Trannel International Ltd har tapt en sak der staten ble saksøkt for vedtak gjort av Lotteritilsynet. (dn.no 24.12.2019).)

- Nå må vi løse dette samfunnsproblemet, som rammer så mange så hardt, sier Ståle Matre.

(Anm: Ståle Matre (45) sitter i bilen foran stupet med høyre fot på gasspedalen. (…) I Norge finnes det rundt 122 000 risiko- og problemspillere i Norge, viser den siste befolkningsundersøkelsen fra Universitetet i Bergen. – Jeg er villig til å sette et ansikt på en sykdom som er lite forstått og fordomsbelagt. (vg.no 30.3.2019).)

- Glissent på lobbymøte mot spillreklameforbud. (- Ingen stortingspolitikere dukket opp da Discovery og Nent inviterte på kaffe, boller og tv-kjendiser i kampen mot et forbud for utenlandsk spillreklame.)

(Anm: Glissent på lobbymøte mot spillreklameforbud. Ingen stortingspolitikere dukket opp da Discovery og Nent inviterte på kaffe, boller og tv-kjendiser i kampen mot et forbud for utenlandsk spillreklame. (dn.no 20.5.2019).)

- Myndighetene vil stoppe nordmenns nettgambling. (- Men Oljefondet får trolig grønt lys til å fortsette å investere i de samme selskapene.) (- Betsson har vært aktive på det norske markedet i en årrekke, og Lotteritilsynet mener selskapet er blant dem som driver ulovlig markedsføring av pengespill i Norge. (- Samtidig er Betsson også blant spillselskapene Oljefondet har investert i.)

(Anm: Myndighetene vil stoppe nordmenns nettgambling. Oljefondet kjøper seg opp i de samme selskapene. Norske myndigheter gjør det de kan for å blokkere nordmenns pengespill hos utenlandske selskaper. Men Oljefondet får trolig grønt lys til å fortsette å investere i de samme selskapene. For ett år siden så det ut som om opposisjonen på Stortinget kunne lykkes med å kaste pengespillselskaper ut av Oljefondet. KrF og Arbeiderpartiet fikk med hjelp fra Senterpartiet og SV flertall for å få gjennomført en vurdering av Oljefondets gambling-investeringer. Men etter at KrF har havnet i regjering med Høyre, Frp og Venstre, er ikke partiet lenger på barrikadene i denne saken. – Vi vil prioritere å legge støtet inn på andre viktige saker knyttet til Oljefondet, opplyser Tore Storehaug, KrFs medlem av finanskomiteen. (aftenposten.no 27.5.2019).)

- Regjeringen på kollisjonskurs om spillreklame. Ber Erna droppe omstridt reklameforbud. (- Tre av regjeringens fire ungdomspartier ber statsministeren droppe forslaget om forbud mot utenlandsk spillreklame på norske skjermer.) (- UENIGE: Ungdomspartiene til Frp, Høyre og Venstre vil vrake forbudet mot utenlandsk spillreklame, men KrFU ber regjeringen holde stand.) (- Dette lovforslaget vil gå utover norsk kulturformidling (…) og færre norskproduserte TV-serier i framtida, sier Unge Høyres fungerende leder Daniel Skjevik-Aasberg til Dagbladet.)

(Anm: Regjeringen på kollisjonskurs om spillreklame. Ber Erna droppe omstridt reklameforbud. Tre av regjeringens fire ungdomspartier ber statsministeren droppe forslaget om forbud mot utenlandsk spillreklame på norske skjermer. UENIGE: Ungdomspartiene til Frp, Høyre og Venstre vil vrake forbudet mot utenlandsk spillreklame, men KrFU ber regjeringen holde stand. Her er Frp-leder Siv Jensen, Høyre-leder og statsminister Erna Solberg, Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad samlet på ett brett. - Dette lovforslaget vil gå utover norsk kulturformidling, og skulle forslaget få flertall i Stortinget vil vi trolig se lavere verdiskapning og færre norskproduserte TV-serier i framtida, sier Unge Høyres fungerende leder Daniel Skjevik-Aasberg til Dagbladet. (dagbladet.no 23.12.2019).)

- Forrens kone: - Han er jo syk, men det er ikke alle som ville erkjent det. (- Nå forteller han og konen åpent om utfordringene, og om hvordan de kom seg ut av marerittet i håp om å hjelpe andre i samme situasjon.)

(Anm: Forrens kone: - Han er jo syk, men det er ikke alle som ville erkjent det. Det er et år siden Vegard Forren stod fram som spillavhengig. Nå forteller han og konen åpent om utfordringene, og om hvordan de kom seg ut av marerittet i håp om å hjelpe andre i samme situasjon. (tv2.no 1.3.2021).)

- Spilleavhengige Margaretas (77) dobbeltliv: - Mistet alt.

(Anm: Spilleavhengige Margaretas (77) dobbeltliv: - Mistet alt. Margaretas spillavhengighet gikk så langt at hun lurte både venner og familie. Her er ni råd som kan si om du selv bør oppsøke hjelp. DYREKJØPTE ERFARINGER: - Jeg vil aldri mer havne i spillmisbruk og utsette meg selv for den fristelsen, men jeg tar ingenting for gitt, sier Margareta Börjesson. Da svenske Margareta Börjesson (77) i 2000 skilte seg og flyttet sammen med en mann hun hadde kjent i mange år, bestemte hun seg for å trappe ned i jobben som konsulent, og i stedet jobbe på gården som de to hadde skaffet seg sammen. Hun nærmet seg 60, og ville fylle livet med kjærlighet, glede og morsomme opplevelser. (dagbladet.no 20.9.2019).)

- Har fleire spelavhengige enn rusavhengige – seier kjendisar tener blodpengar. (- Talet på spelavhengige som får hjelp har auka gradvis etter at speleautomatane forsvann frå butikkar og kioskar i 2007.)

(Anm: Har fleire spelavhengige enn rusavhengige – seier kjendisar tener blodpengar. I 2018 var det for første gong fleire spelavhengige enn rusavhengige som søkte hjelp hos Blå Kors Poliklinikk i Oslo. Utanlandske spel og spelreklame får ei del av skulda. Stadig fleire personar blir no sendt på avvenning for spelavhengigheit. Tal frå Blå Kors viser at det i 2018 blei tilvist 146 nye pasientar med speleproblem til rusklinikken deira i Oslo. Medan det var 126 personar som blei tilvist med rusrelaterte problem. Talet på spelavhengige som får hjelp har auka gradvis etter at speleautomatane forsvann frå butikkar og kioskar i 2007. No har automatane flytta seg over på nett og inn i heimane til folk, seier kommunikasjonssjef i Blå Kors, Anders Blixhavn. (nrk.no 4.4.2019).)

- Aftenposten mener: Riktig å beholde spillmonopolet.

(Anm: Aftenposten mener: Riktig å beholde spillmonopolet. Denne uken kom en fersk rapport som viste at norsk idrett og frivillige organisasjoner risikerer å tape 1,3 milliarder kroner bare i 2023 dersom dagens spillmonopol avvikles. Rapporten er utarbeidet av Oslo Economics på oppdrag fra ExtraStiftelsen og Norges idrettsforbund. (aftenposten.no 15.8.2019).)

- NRK reagerer på bettingreklamen til Carlsen: - Dette kom overraskende. Har bedt sjakkstjernen om å fjerne bettingreklame fra romjulssjakk.

(Anm: NRK reagerer på bettingreklamen til Carlsen: - Dette kom overraskende. Har bedt sjakkstjernen om å fjerne bettingreklame fra romjulssjakk. NRK sender romjulssjakk med Magnus Carlsen med reklame for et utenlandsk bettingselskap i bakgrunnen. Det vil NRK at Carlsen fjerner. - Vi er i kontakt med dem nå, for dette kom litt overraskende på oss. Vi har bedt om at det ikke skal være denne typen reklame, og jeg er ikke fornøyd med det, sier sportssjef i NRK, Egil Sundvor, til VG. Spillselskapet er en av Carlsens hovedsponsorer, og er fremtredende på en reklameplakat bak Carlsen når han filmes i romjulsturneringen NRK sender. Turneringen arrangeres av Carlsens selskap Play Magnus. - Vi disponerer en del plasser, og spillerne har anledning til å ha private sponsorater fra sin bakvegg. Han spiller ikke fra Norge, og har den på bakgrunnen der han sitter, så dermed er det å betrakte som arenareklame, sier turneringsdirektør Arne Horvei, og bekrefter at det er en dialog om å fjerne reklamen.Les også: Play Magnus selger sjakkrettigheter til Eurosport(kampanje.no 27.12.2020).)

(Anm: Reklame, sponsing, journalistikk, spin og PR-virksomhet. (mintankesmie.no).)

- Carlsens sjakklubb inngår millionavtale med omdiskutert spillselskap.

(Anm: Carlsens sjakklubb inngår millionavtale med omdiskutert spillselskap. I fjor sommer stemte Sjakk-Norge ned en sponsoravtale med spillselskapet Kindred. Nå har Magnus Carlsens klubb Offerspill inngått millionavtale med det samme selskapet. Det skriver VG onsdag. Ifølge avisen skal avtalen mellom Kindred og Offerspill ha en verdi på fire millioner norske kroner over to år. Sjakk-klubben Offerspill ble stiftet av Magnus Carlsen i månedene før Sjakk-Norge skulle stemme over en avtale på en verdi av femti millioner med selskapet. Sjakkongressen stemte i fjor sommer nei. Nå har Carlsen og Offerspill altså inngått en egen avtale. (aftenposten.no 8.1.2020).)

- Spillavhengige viktigere enn penger. (- Sjakkpresident Morten Madsen sier til VG 26. juni at han ikke kjenner seg igjen i våre fakta om de internasjonale spillselskapene.) (- Halvparten av de som spiller utenlandske kasinospill på nett er risiko- og problemspillere.)

(Anm: PERNILLE HUSEBY, generalsekretær i Actis – rusfeltets samarbeidsorgan. Spillavhengige viktigere enn penger. Sjakkpresident Morten Madsen sier til VG 26. juni at han ikke kjenner seg igjen i våre fakta om de internasjonale spillselskapene. Det er kanskje ikke så rart, all den tid Sjakkforbundet ensidig har lyttet til selskaper med tykke lommebøker og en sterk egeninteresse i å få lobbyavtalen igjennom. Spillene de uregulerte aktørene tilbyr er blant de som skaper flest tragedier og størst sorg her hjemme. Det er disse spillene som har størst avhengighetspotensiale: Halvparten av de som spiller utenlandske kasinospill på nett er risiko- og problemspillere. LES OGSÅ Advarer sjakkforbundet mot bettingavtalen Carlsen kjemper for (vg.no 27.6.2019).)

- ADVARER SJAKKFORBUNDET MOT BETTINGAVTALEN CARLSEN KJEMPER FOR. (- NRK-EKSPERT: Torstein Bae støtter ikke sjakkforbundets avtale med et utenlandsk bettingselskap.)

(Anm: ADVARER SJAKKFORBUNDET MOT BETTINGAVTALEN CARLSEN KJEMPER FOR. Både det statlige Lotteritilsynet og en rekke organisasjoner advarer Norges Sjakkforbund (NSF) mot å inngå avtalen som Magnus Carlsens nye sjakklubb vil ha. Det samme gjør Torstein Bae, kjent som NRK-ekspert. (vg.no 26.6.2019).)

- WHO: Dataspillavhengighet er en offisiell diagnose.

(Anm: WHO: Dataspillavhengighet er en offisiell diagnose. Verdens helseorganisasjon la sommeren 2018 fram et forslag om å gjøre spillavhengighet til en offisiell diagnose. Nylig ble dette vedtatt da 194 medlemsland stemte for å godkjenne forslaget. (nettavisen.no 30.5.2019).)

- Spilleavhengighet: – Kynisk spill om spillerne.

(Anm: Spilleavhengighet: – Kynisk spill om spillerne. Det gjør inntrykk å lese VGs sak om Ståle Matre. Dessverre møter Blå Kors hver dag mennesker som har fått livet sitt ødelagt på grunn av spilleavhengighet. I starten kan spillingen være uskyldig moro og en måte å skaffe seg raske penger på. Men så kommer de økonomiske tapene, og mange havner i en boble det er umulig å komme seg ut av. (vg.no 4.4.2019).)

- Sveinung tapte over ni millioner kroner på to uker – nå advarer han andre. Frustrasjonen kom først da kontoen til Sveinung stod på null. (- Nesten gevinster er når du satser 100 kroner og vinner tilbake 50 kroner. En spiller blir lurt til å tro at han har vunnet siden belønningen er den samme som ved gevinster. Reklame for høy utbetalingsprosent lurer også spiller til å tenke at man får det meste av innsatsen tilbake, forteller hun.)

(Anm: Sveinung tapte over ni millioner kroner på to uker – nå advarer han andre. Frustrasjonen kom først da kontoen til Sveinung stod på null. – Jeg drømte at jeg tok mitt eget liv og jeg så ikke meningen med noen ting lenger, sier han. (…) Flere årsaker til avhengighet Elizabeth Waage ved Hjelpelinjen for spilleavhengige forteller at årsaken til spillavhengighet er et komplekst samspill som for eksempel arv. personlighetstrekk, impulsivitet og sosiale faktorer. – En flukt-spiller utgjør den største andelen av de spilleavhengige. De spillerne som søker spenning i livet, «action spiller», utgjør en liten andel av de spilleavhengige, sier hun til TV 2. (…) Lyd og lys som brukes som belønning ved gevinster og nesten gevinster. Nesten gevinster er når du satser 100 kroner og vinner tilbake 50 kroner. En spiller blir lurt til å tro at han har vunnet siden belønningen er den samme som ved gevinster. Reklame for høy utbetalingsprosent lurer også spiller til å tenke at man får det meste av innsatsen tilbake, forteller hun. (tv2.no 4.7.2019).)

- Opplever pågang av spillavhengige: – Mange norske leger mangler kunnskap.

(Anm: Opplever pågang av spillavhengige: – Mange norske leger mangler kunnskap. – Mange spillavhengige blir avvist med beskjed om å «ta seg sammen» når de endelig tør å si fra til legen sin, sier Lill-Tove Bergmo i Spillavhengighet Norge. Allerede på 80-tallet ble spillavhengighet definert som en diagnose av Verdens helseorganisasjon. De som rammes i Norge har rett på behandling, likevel opplever mange fordommer og misforståelser. – Det krever mye styrke å snakke om en så skambelagt sykdom, og så opplever mange i tillegg å bli avvist når de først tar kontakt med lege. Mange norske leger mangler kunnskap om denne lidelsen, sier Lill-Tove Bergmo. Helseminister Bent Høie reagerer på at leger ikke tar spillavhengige på alvor. – Mennesker med spillavhengighet må møtes med respekt og omtanke når de oppsøker hjelp, sier helseminister Bent Høie (H) til VG. (vg.no 1.4.2019).)

- Netthavn for spilleavhengige. (- Online kasinospill.) (- Eidem forteller at majoriteten av deltakerne i behandlingsprogrammet har online kasinospill som sitt hovedproblem.)

(Anm: Netthavn for spilleavhengige. Voksne spilleavhengige som behandles via internett, opplever økt livskvalitet og spiller mindre. Det går fram av ny svensk studie fra Umeå universitet. (…) Les mer: Sykehuset Innlandet: Fjernbasert behandling for spilleavhengige KoRus-Øst: Pengespill (…) Online kasinospill Eidem forteller at majoriteten av deltakerne i behandlingsprogrammet har online kasinospill som sitt hovedproblem. - Dette er spilleautomater på nett hos internasjonale aktører, der man risikerer å spille vekk store summer på kort tid. - At norske myndigheter har forbudt bruk av norske kredittkort hos utenlandske spillselskaper, synes ikke å ha noen stor effekt på personer med et spilleproblem, sier Eidem. - De som vil klarer å finne lovlige måter å omgå dette på, og spillselskapene informerer villig vekk om mulighetene, påpeker han. (forskning.no 6.12.2010).)

(Anm: Fjernbasert behandling for spilleavhengige. (spillbehandling.no).)

- Vi bruker stadig mer på pengespill. Likevel forsvinner tippekioskene.

(Anm: Vi bruker stadig mer på pengespill. Likevel forsvinner tippekioskene. (…) Fra kontorene på Hamar har de ansatte ansvaret for å drifte det statseide tippeselskapet som i 2017 kunne feire et overskudd på 5,25 milliarder kroner. 5.250.000.000. I overskudd. – Vi er nødt til å ri to hester Det er ingenting i veien med spillelysten til norske innbyggere, og overskuddet fra de drøyt 2 millioner spillerne går tilbake til gode formål i samfunnet. Bare her i Asker og Bærum spiller hver innbygger over 18 år for 2.300 kroner i året, en økning på 300 kroner fra 2014. (…) På landsbasis er det kun 3.651 kommisjonærer igjen fra toppåret 1985, da det fantes over 5.000 i Norge. (budstikka.no 18.9.2018).)

- «Pokermamma» i retten: – Det var flere triste skjebner på slutten. (– Ble nedprioritert Påstanden om at politiet skal ha sendt signaler om at klubben fikk ha åpent, ønsker ikke politiadvokat Philip Green å kommentere. – Har politiet lukket øynene for slike klubber?)

(Anm: «Pokermamma» i retten: – Det var flere triste skjebner på slutten. Baksiden av dette ble veldig tydelig. Pokerklubben skulle være en liten, sosial fritidsklubb for voksne. Men i løpet av kort tid vokste den, og innehaveren fikk oppleve den stygge baksiden av poker. 1. mars 2018 stormet væpnet politi inn i den ulovlige pokerklubben Quads i Dronningens gate 22 i Oslo sentrum. Spillerne som var til stede ble bedt om å holde hendene over pokerbordet under razziaen. (…) – Ble nedprioritert Påstanden om at politiet skal ha sendt signaler om at klubben fikk ha åpent, ønsker ikke politiadvokat Philip Green å kommentere. – Har politiet lukket øynene for slike klubber? – Nei, jeg tror nok heller at det ikke er blitt prioritert. Vi har hatt opplysninger om pokerklubber, men det er blitt nedprioritert. Men så har det vokst voldsomt, og så måtte vi ta et tak, rett og slett, sier han til Aftenposten. Hverken kvinnen eller hennes forsvarer ønsker å kommentere saken i Aftenposten. (aftenposten.no 2.4.2019).)

(Anm: Politiet (påtalemyndigheten), etterforskning, politianmeldelser (Spesialenheten for politisaker) (mintankesmie.no).)

- I et internt politinotat går det fram at man ikke skal anmelde økonomiske straffesaker».

(Anm: Hvorfor er politiet sein med å anmelde og etterforske kriminalitet i arbeidslivet? Hadia Tajik krever nå svar. Ap-nestlederen reagerer sterkt på Klassekampens saker om politiets treghet i møte med økonomisk kriminalitet. Politiet i Oslo skal ikke anmelde økonomisk kriminalitet. (…)  I et internt politinotat går det fram at «man ikke skal anmelde økonomiske straffesaker». (frifagbevegelse.no 6.2.2018).)

- Espen løy om at han hadde en hjertefeil. Den egentlige diagnosen holdt han skjult. (- En euforisk følelse.) (- Spillavhengighet kan være vanskelig å forstå om du ikke selv har opplevd det, mener Espen.)

(Anm: Espen løy om at han hadde en hjertefeil. Den egentlige diagnosen holdt han skjult.  – Jeg spilte når jeg var glad, jeg spilte når jeg var sur, jeg spilte når jeg hadde det sånn helt greit. Suget var der hele tiden, forteller han. En euforisk følelse Spillavhengighet kan være vanskelig å forstå om du ikke selv har opplevd det, mener Espen. Han beskriver det å spille som en nesten euforisk følelse. (…) – Det handler ikke egentlig om å vinne. Penger er bare en nødvendighet for å spille. Det er spillet i seg selv som trigger. Spenningen. Adrenalinet. Følelsen av at du mestrer spillet. At du kanskje akkurat i kveld har muligheten til å klare det. Jeg kan fortsatt savne den følelsen. (…) – Jeg kan huske en gang jeg spilte på automat. Jeg hadde tatt ut en bunke 200-lapper, og tenkte nok at jeg skulle spille for et par lapper. Da jeg til slutt gikk derfra, hadde jeg spilt for nesten 8000 kr. Jeg hadde lagt på penger nesten ubevisst. Det var en slags transe. Flere spillavhengige tar kontakt med Akan (…) Faresignaler Vær oppmerksom dersom kollegaen endrer atferd og ikke fungerer som før. • Konsentrasjonsvansker • Mye fravær • Kollegaen ber ofte om forskudd på lønn og feriepenger • Trekker seg unna det sosiale • Irritabel • Trøtt og sliten på jobb Kilde: Akan. (frifagbevegelse.no 26.2.2019).)

- Christopher (27) var spillavhengig: – Flere år av livet mitt jeg ikke husker. Han har fått føle spillavhengigheten på kroppen.

(Anm: Christopher (27) var spillavhengig: – Flere år av livet mitt jeg ikke husker. Han har fått føle spillavhengigheten på kroppen. – Jeg gikk alltid med en konstant følelse av at jeg må få tak i penger for å kunne spille, sier Christopher Lian. Det siste året brukte han 350.000 kroner på spill, og i dette VGTV-intervjuet forteller om hva spillavhengigheten har gjort med ham. – Det har vært mye angst og depresjon som bivirkninger av 15 år med spill. Konsekvensene er også at jeg har veldig få venner. Det er flere år av livet mitt jeg ikke husker, forteller Lian. I 2016 var 249 personer, både spilleavhengige og pårørende i kontakt med organisasjonen Spillavhengighet Norge for å få hjelp. To år senere, i 2018, var dette tallet nesten dobbelt så stort, opplyser organisasjonen. (…) I Norge finnes det ca. 40.000 spillavhengige, mens 122.000 blir karakterisert som såkalte problem- og risikospillere. Disse tallene bekymrer Rolf Brumoen, ansvarlig for spillbehandling på Blå Kors poliklinikk. (…) LES OGSÅ Reagerer på at Märtha Louise brukes i reklame for travspill (vg.no 5.3.2019).)

- Tek staten til retten for å la nordmenn gamble.

(Anm: Tek staten til retten for å la nordmenn gamble. Nordmenn sine milliardoverføringar til internasjonale gamblingselskap får staten til å sjå raudt. Men spelbransjen nektar å gje opp og har saksøkt Noreg for å få oppheva forbodet mot å bruke til dømes PayPal og Entercash til speling. (nrk.no 19.2.2019).)

- Norsk tilsyn slår til mot utenlandske gamblingselskaper. Norske tilsynsmyndigheter forbyr betaling til og fra flere gamblingselskaper som anklages for å ha drevet ulovlig i Norge.

(Anm: Norsk tilsyn slår til mot utenlandske gamblingselskaper. Norske tilsynsmyndigheter forbyr betaling til og fra flere gamblingselskaper som anklages for å ha drevet ulovlig i Norge. Lotteri- og stiftelsestilsynet har beordret norske banker til å blokkere betalinger inn og ut av kontoer som tilhører blant annet seks Malta-baserte gamblingselskaper, bekrefter tilsynet overfor NTB. (…) – Hvis bankene selv vet at dette er pengespill som ikke har tillatelse, skal de stanse transaksjonene, sier Amble. (…) Opparbeide gjeld I en artikkel på sine hjemmesider fra sist fredag skriver tilsynet at de fleste utenlandske spillselskapene har innført nye betalingsløsninger for å omgå forbudet. – Nå går pengeoverføringene stort sett via tredjepartsselskap. Dette gjør det vanskeligere for bankene å identifisere overføringer til utenlandske spillselskap, og forbudet har derfor hittil ikke hatt stor effekt på utenlandske pengespillselskap sin aktivitet i Norge, heter det. I tillegg peker tilsynet på at dette har ført til at norske spillere kan bruke kredittkort når de spiller hos utenlandske spilleselskaper. (aftenposten.no 17.2.2019).)

(Anm: Tips Lotteri- og stiftelsestilsynet. (lottstift.no 17.2.2019).)

–  Ungdom og spilleavhengighet. Sønnen skulket skolen og satt hjemme og gamblet på nett. Mens moren var på ferie, skulket Jørgen skolen og tilbrakte så godt som hver eneste våkne time foran PC-en. (- Påvirker de pårørendes psykiske og fysiske helse.) (- Reagerer på kjendiser som promoterer spilleselskap)

(Anm: Ungdom og spilleavhengighet. Sønnen skulket skolen og satt hjemme og gamblet på nett. Mens moren var på ferie, skulket Jørgen skolen og tilbrakte så godt som hver eneste våkne time foran PC-en. Samme vår mistet han vitnemålet. For tre-fire år siden oppdaget tobarnsmoren at sønnen «Jørgen» var spillavhengig og at han hadde spilt pengespill på nettet siden han var 18 år gammel. Tove, som ønsker å fortelle sin historie anonymt av hensyn til familien, sier sønnens problemer har hatt stor innvirkning på hverdagen hennes og gitt henne mange søvnløse netter og fortvilte stunder. Det antas at rundt 35.000 nordmenn har avhengighetsproblemer med gambling og pengespill. (…) Påvirker de pårørendes psykiske og fysiske helse Helsedirektoratet kom nylig med en rapport som beskriver hvordan pårørende til en med spilleproblemer opplever hverdagslivet og hvilken hjelp familiene har opplevd som nyttig. (…) Reagerer på kjendiser som promoterer spilleselskap Tove reagerer veldig på at det i dag reklameres så mye for gambling i alle mediekanaler og at så mange kjendiser har valgt å promoterer spilleselskap. (kk.no 7.8.2018).)

(Anm: Apple har fjernet pengespill-apper i Norge. Apple har fjernet 38 apper som tilbyr pengespill på poker, kasino, odds og andre lykkespill fra den norske utgaven av AppStore. (aftenposten.no 31.7.2018).)

–  Det går aldri over. Pårørende til spilleavhengige lever med et skambelagt problem som påfører dem isolasjon og utrygghet. Nå må de få mer hjelp.

(Anm: INGJERD MEEN LORVIK, psykologspesialist og leder for Norsk Forening for Spillproblematikk. - HILDE EVENSEN HOLM, informasjonsansvarlig ved Blå Kors Borgestadklinikken. Det går aldri over. Pårørende til spilleavhengige lever med et skambelagt problem som påfører dem isolasjon og utrygghet. Nå må de få mer hjelp. Pårørende til spilleavhengige lever med et tabuisert og skambelagt problem som påfører dem isolasjon, ensomhet, helseplager, utrygghet og en daglig og vedvarende bekymring for familiens økonomi og framtid. Barna i familiene forteller om en opplevelse av konstant dårlig råd, de kan ikke delta i aktiviteter og den spilleavhengige har tatt sparepenger og konfirmasjonspenger. Dette er virkeligheten slik pårørende beskriver den i rapporten « Det går på en måte aldri over» nylig utgitt av Helsedirektoratet. (vg.no 2.8.2018).)

(Anm: Det går på en måte aldri over. En kvalitativ undersøkelse av hverdagserfaringer og levekår i familier med spilleproblemer» Utgitt: 09.07.2018 IS-nummer: IS-2744 (PDF) (helsedirektoratet.no 9.7.2018).)

- Ruset på spillet. «Liv» har spilt bort 700 000 kroner. (- Behandlingen hun ble tilbudt er den samme som narkomane får, selv om «Liv» har behov for annen hjelp.)

(Anm: Ruset på spillet. «Liv» har spilt bort 700 000 kroner. Behandlingen hun ble tilbudt er den samme som narkomane får, selv om «Liv» har behov for annen hjelp. (…) Den behagelige spillebobla Det startet med litt uskyldig bingospilling med de andre damene på byen. Der kunne hun tilbringe tid fra tidlig morgen til midt på dagen – akkurat slik at hun rakk å ha middagen klar på bordet til resten av familien kom hjem. Så oppdaget hun et nytt spillunivers – kasino på nett. Fristende «jackpoter» og drømmende tanker om hva en potensiell gevinst kunne brukes på, gjorde at spillet fikk et stadig sterkere grep om henne. (…) Vondt «Liv» sitter alene på kjøkkenet med pillene foran seg. Resten av familien har lagt seg for flere timer siden. Hun har vondt inni seg hele tiden. (nrk.no 14.11.2018).)

- Norsk Tipping gambler på e-sport. Pengespill på e-sport er Norsk Tippings siste trekk for å nå de unge.

(Anm: Norsk Tipping gambler på e-sport. Pengespill på e-sport er Norsk Tippings siste trekk for å nå de unge. Kritikerne frykter det skal bli et «gateway drug» til tyngre spill og avhengighet. (dn.no 29.5.2019).)

- Slik skal Norsk Tipping få de unge til å spille mer. (- Norsk Tipping slår seg sammen med europeiske statlige spillselskaper for å knekke koden, å få unge mer interesserte i statlige pengespill.) (- Lottoen vil bestå, men det kan føre til raskere og større premier.) (- Lignende samarbeid har tidligere ført til spillene Vikinglotto og Eurojackpot – nå vil de skape det neste store spillet. (- Kunne trengt Tone Damli og Riise.) (- Lignende samarbeid har tidligere ført til spillene Vikinglotto og Eurojackpot – nå vil de skape det neste store spillet.)

(Anm: Slik skal Norsk Tipping få de unge til å spille mer. Norsk Tipping slår seg sammen med europeiske statlige spillselskaper for å knekke koden, å få unge mer interesserte i statlige pengespill. Lottoen vil bestå, men det kan føre til raskere og større premier. MILLIONÆR-KULER: Vikinglotto var i sin tid et resultat av et stort samarbeid mellom en rekke statlige spillselskaper, og førte til større premier enn vanlige norske tippere var vant med. Nå kan nye digitale spill på nytt endre måten Norsk Tipping tilbyr pengespill, og kan bety høyere premier. Mange av Europas statlige spillselskaper sliter med den samme utfordringen. Å finne lotterikonsepter som treffer nye og yngre kunder. – Den digitale veksten i spillbransjen har vært enorm, og det har vært en utfordring å møte kundeforventningene, spesielt hos de unge, sier Morten Eriksen som inntil nylig var direktør for distribusjon i Norsk Tipping, men som nå leder et nytt selskap eid av Norsk Tipping og de statlige spillselskapene i Finland, Danmark og Frankrike. Selskapet som heter Lotteries Entertainment Innovation Alliance (Leia) skal sørge for at Norsk Tipping ikke mister de unge spillerne til de raskt voksende private spillselskapene. Lignende samarbeid har tidligere ført til spillene Vikinglotto og Eurojackpot – nå vil de skape det neste store spillet. (…) Kunne trengt Tone Damli og Riise Analytiker Sharish Aziz i Danske Bank Markets følger en rekke spillselskaper notert på Stockholm-børsen. Hun mener at de private spillselskapene er mye flinkere til å peile seg inn på spesifikke spillgrupper. – De børsnoterte selskapene har klart å engasjere de yngre spillerne i en helt annen grad, enn hva de statlige har klart. De er blant annet langt mer målrettet i sin markedsføring, sier Aziz. (…) – Det gir absolutt mening for disse statlige selskapene å jobbe sammen på tvers av landegrenser for å kutte kostnader og bruke hverandres kunnskap. Det blir spennende å se hva de får til, men de vil nok fortsette å tape markedsandeler til de private. (e24.no 9.12.2018).)

- Enorm premieøkning for Norsk Tipping.

(Anm: Enorm premieøkning for Norsk Tipping. Anja Havrevold spiller Lotto med jevne mellomrom, men har ikke sansen for Norsk Tippings nettcasinospill automater. – Jeg har sett folk som taper så mye penger til det, sier hun. (dn.no 10.9.2017).)

- Er spenningssøking og impulsivitet risikofaktorer for problematferd blant unge i Norge?

(Anm: Aleksander Kristiansen og Eirik Helle Riise. Er spenningssøking og impulsivitet risikofaktorer for problematferd blant unge i Norge? Personlighet og problematferd. Sammendrag. Hensikten med denne studien var å undersøke rollen til spenningssøkende atferd og impulsivitet i involvering med lovlige substanser og pengespillrelaterte problemer blant unge voksne i Norge. (bora.uib.no (UNIVERSITETET I BERGEN DET PSYKOLOGISKE FAKULTET HØST 2015).)

- Direktør går fra Norsk Rikstoto for å kjempe mot spillmonopolet. – Jeg skal gjøre alt som står i min makt for å sørge for at han blir arbeidsledig igjen, sier ekssjefen hans.

(Anm: Direktør går fra Norsk Rikstoto for å kjempe mot spillmonopolet. – Jeg skal gjøre alt som står i min makt for å sørge for at han blir arbeidsledig igjen, sier ekssjefen hans. Kommersiell direktør Carl Fredrik Stenstrøm i Norsk Rikstoto bytter side i kampen om spillmonopolet. Etter 18 år i Norsk Rikstoto slutter han for å lede en ny interesseorganisasjon som skal kjempe for å velte det norske spillmonopolet, hvor kun Norsk Tipping og Norsk Rikstoto får drive pengespill i Norge. Bak den nye foreningen, Norsk Bransjeforening for onlinespill, står store, internasjonale spillselskaper: Betsson Group, Comeon, Kindred Group og Gaming Innovation Group. Sistnevnte er børsnotert i Norge. (dn.no 29.1.2019).)

- Pengespill-kjempene ruster seg til krig - henter Rikstoto-sjef til ny lobbyallianse. (- Samtidig blir tidligere byråkrat i Kulturdepartementet ny styreleder i spillkjempenes nye bransjeforening.)

(Anm: Pengespill-kjempene ruster seg til krig - henter Rikstoto-sjef til ny lobbyallianse. Samtidig blir tidligere byråkrat i Kulturdepartementet ny styreleder i spillkjempenes nye bransjeforening. Det har lenge vært iskaldt mellom norske myndigheter og de internasjonale pengespillkjempene. Så sent som i 2018 ble spillpolitikken i Norge strammet inn. Regjeringen har blant annet foreslått å forby all utenlandsk spillreklame fra norske tv-skjermer. Det er blitt kontant avvist av selskapene. Frontene skjerpes med andre ord. Det er bakteppet når fire internasjonale spillselskaper etablerer Norsk bransjeforening for onlinespill (NBO), og ansetter Norsk Rikstotos kommersielle direktør Carl Fredrik Stenstrøm som generalsekretær. Les også: - Truer med å fjerne livsgrunnlaget for en allerede hardt presset bransje Les også: Tv- og spillbransjen ruster til kamp mot reklameforbud(kampanje.com 29.1.2019).)

- Spillselskapenes kyniske markedsføring. - Trist og skuffet over Behn i betting-reklame. Reagerer på Ari Behns nye reklamestunt. Føyer seg inn i en lang rekke av saker knyttet til kongehuset de siste dagene.)

Spillselskapenes kyniske markedsføring
nrk.no 9.1.2014
Psykolog og Postdoktor, Universitetet i Bergen Rune Aune Mentzoni - Prosjektleder, Fjernbasert behandling for spilleavhengige Magnus Eidem.
Spilleavhengige kontaktes av kyniske selskaper på telefon, sms, e-post eller brev – med løfte om bonus eller innskudd på spillkontoen om de kommer tilbake.

Etter å ha spilt bort flere hundretusener på nettbaserte kasino klarte en av kronikkforfatternes pasienter å slutte med nettspill. Da ble han kontaktet direkte med fristende tilbud fra spillselskapene.

Se for deg at du er alkoholiker, men at du det siste året har klart å holde deg unna drikkingen. Det har vært vanskelig, men nå har du klart det.

Se så for deg at din lokale bartender ringer deg opp. Hun har savnet deg i baren. Du var jo en av hennes mest trofaste kunder, men nå har du ikke vært der på lenge. Hun lurer på om du ikke kunne tenke deg å komme tilbake.

Ja, hun vil faktisk la deg drikke gratis både fredag og lørdag om du bare vil komme innom. Ingen forpliktelser, bare kom – så tar dere det derfra. Absurd? Absolutt, men ikke når det gjelder pengespill. (...)

- Rajas spillforbud kan stanse Brækhus og Carew. Idrettsprofiler og kjendiser har gjort god butikk av å fronte utenlandske bettingselskaper på norske TV-skjermer.

(Anm: Rajas spillforbud kan stanse Brækhus og Carew. Idrettsprofiler og kjendiser har gjort god butikk av å fronte utenlandske bettingselskaper på norske TV-skjermer. Nå trues inntektskilden av kulturminister Abid Raja (V). Rajas nye lovforslag gjør det nemlig forbudt å medvirke til reklamer for pengespill som ikke er tillatt i Norge. – Dette omfatter også norske kjendiser som har en ambassadørrolle for utenlandske bettingselskaper, bekrefter Kulturdepartementet i en epost til E24. Dermed trues gullkantende pengespillsavtaler for flere norske profiler. Skuespiller og tidligere fotballspiller John Carew er eksempelvis mangeårig ambassadør for ComeOn – mens Cecilia Brækhus for tiden er ambassadør for Betsson. Solberg-regjeringen har i flere år forsøkt å kneble markedsføringen av utenlandske spillselskaper. (…) I en fredagsnyhet som ble nær begravet av trinn tre i regjeringens gjenåpningsplan, la Raja frem et forslag til ny pengespillov – som han beskriver som en «milepæl». (e24.no 19.6.2021).)

- Trist og skuffet over Behn i betting-reklame. Reagerer på Ari Behns nye reklamestunt.

(Anm: - Trist og skuffet over Behn i betting-reklame. Reagerer på Ari Behns nye reklamestunt. Føyer seg inn i en lang rekke av saker knyttet til kongehuset de siste dagene. (…) Dermed kaster også den profilerte, tidligere prinsegemalen seg inn i det kontroversielle markedet for bettingreklamen. Bak Folkeautomaten står ComeOn, en av de virkelige store, internasjonale bettingaktørene som er med på å drive opp markedet for bettingreklame. De har hatt filmer med blant andre stjerner som John Carew på lufta. Ferske tall viser at spillselskapene fortsetter å øke reklametrykket på tv, og det med over 20 prosent. Les også: Sterk vekst i betting-reklame - bruker over 700 millioner kroner. (kampanje.no 17.1.2017).)

(Anm: Jan Elverum, generalsekretær i Blå Kors. Debatt: Spillselskaper. Bøtelegg kjendiser som undergraver norsk spillpolitikk. Noen tjener godt på andres elendighet. (dagbladet.no 6.2.2017).)

(Anm: Alternativ apanasje fra spillere. Ari Behn sier at han støtter en god sak ved å reklamere for "folkeheltkampanjen" til spillselskapet Folkeautomaten. Realiteten er at han valgt å stille opp for en industri der deler av overskuddet betales av folk som har tapt penger de ikke har råd til å tape. Det er bare trist. (…)  Den siste befolkningsundersøkelsen om spillproblemer viser at over 120 000 personer har et problematisk forhold til spill. Bak dette tallet skjuler det seg skjebner som privilegerte idrettsfolk, kjendiser og nå en enkel kar fra Moss, som han selv kaller seg, kan tjene på ved å selge ansiktet sitt til utenlandsk spillindustri. (minagerhardsen.blogg.no 22.1.2017).)

- Therese Johaug (28) takket nei til et lukrativt tilbud om å bli sponset av et internasjonalt spillselskap i perioden hun er utestengt fra langrennssporten.

(Anm: Johaug takket nei til milliontilbud fra bettingselskap. Therese Johaug (28) takket nei til et lukrativt tilbud om å bli sponset av et internasjonalt spillselskap i perioden hun er utestengt fra langrennssporten. Det bekrefter manager Jørn Ernst til VG. – Det medfører riktighet at jeg har vært i en samtale om det, men det viste seg fort at det var uaktuelt for henne, sier han. (vg.no 23.6.2017).)

(Anm: Riise freser mot KrF-utspill: - Jeg er ingen Judas, det er det KrF som er. Den tidligere landslagsspilleren reagerer kraftig på forslaget fra KrF og Ap om å stenge utenlandske spillselskap ute i Norge. Dagbladet skrev torsdag at KrF og Ap vil stenge internett i Norge for å holde utenlandske bettingselskaper borte fra det norske markedet. I den forbindelse gikk KrFs Geir Jørgen Bekkevold hardt ut mot flere norske idrettskjendiser, som lar seg sponse av disse selskapene. Han trakk blant annet fram de tidligere landslagsspillerne i fotball, John Carew og John Arne Riise, som begge har avtaler med bettingsselskaper. (nettavisen.no 27.4.2017).)

- Steen Jensen mener tv-kanaler omgår lovene. (- Han kommer også med stikk til kjendiser som John Arne Riise og John Carew som er frontfigurer for henholdsvis spillselskaper som Betsson og ComeOn.)

Steen Jensen mener tv-kanaler omgår lovene
kampanje.no 19.9.2016
- Norske kanalsjefer bør virkelig se seg i speilet, sier han.

I et lengre intervju med Aftenposten i helgen, kommer Ingebrigt Steen-Jensen med kritikk av de norske tv-sjefene i kommersielle kanaler.
Norsk-baserte kanaler har ikke lov å reklamere for utenlandske spillselskaper, men han sier regelverket omgås ved å sende på plattformer som Viasat og Discovery - fra utlandet. (…)
Han kommer også med stikk til kjendiser som John Arne Riise og John Carew som er frontfigurer for henholdsvis spillselskaper som Betsson og ComeOn.
- Her beriker idrettskjendiser seg selv ved å gå til angrep på den norske modellen som har fått dem opp og frem. Jeg blir så deppet av å se det, sier Stabæk-guruen.
I en knapp kommentar til Kampanje avviser MTG-sjef Trygve Rønningen kritikken fra Ingebrigt Steen-Jensen. (…)

(Anm: - Håper Riise gjør som Sandra og tar til fornuften. Lotteritilsynet ber John Arne Riise avslutte flørten med spillgiganten Betsson. (kampanje.no 17.6.2016).)

(Anm: Riise på «verstingliste» i striden om bettingreklame. Fotballstjernen vurderer comeback som spillambassadør. Men da venter bråk. (…) Tallene i undersøkelsen vil neppe dempe Riise og Betssons lyst på gjenforening. For undersøkelsen viser at John Arne Riise er landets desidert mest kjente spillambassadør, det vil si kjendiser som markedsfører spillselskaper. 64 prosent oppgir i undersøkelsen at de har kjennskap til at Riise er spillambassadør. Deretter følger Tone Damli (53%), Sandra Lyng Haugen (32%), John Carew (22%) og Triana Iglesias (23%). (kampanje.no 14.6.2016).)

(Anm: John Arne Riise gjør comeback hos Betsson. Denne uken la han fotballen på hylla. Nå bretter han opp ermene for poker-VM med Betsson. (tv2.no 17.6.2016).)

(Anm: Fotballprofilen tipper for 1 million i året: - Jeg er ikke spillegal. (...) – Mens Norsk Tipping gir beskjed hvis du spiller for mye, gjør de utenlandske det stikk motsatte. Går det noen uker uten at du har spilt tar de kontakt med deg. De setter gjerne inn 500 kroner i bonus som du kan spille for. Tenk det: Her lokker de tilbake mennesker som gjerne har slitt med å komme seg ut av spilleavhengighet. Det blir som at Ringnes ser igjennom lister over alkoholikere og tilbyr dem å fylle opp glasset. Det er svinete, sier Jensen. (aftenposten.no 16.9.2016).)

(Anm: - I Jensens Bløffhus. - De kjører Steen Jensens ufiltrerte reklamebudskap gjennom kverna uten at varsellampene blinker, skriver Pål Tømmerhoel. (…) «- Ingebrigt Steen Jensen snakker varmt om Norsk Tipping, men langer ut mot de utenlandske selskapene og de norske kjendisene som fronter dem.» Men ikke på noe tidspunkt i artikkelen får Carew, Riise eller spillselskapene forsvare seg mot tiraden som kommer. (kampanje.no 20.9.2016).)

- Norsk Tipping har med vilje ofret 300 millioner på to år: – Det er verdt det. For to år siden innførte tippeselskapet en maksimal tapsgrense på 20.000 i måneden.

(Anm: Norsk Tipping har med vilje ofret 300 millioner på to år: – Det er verdt det. For to år siden innførte tippeselskapet en maksimal tapsgrense på 20.000 i måneden. Nå er forskningsresultatene. (…)  Dette er funnene Som statlig selskap har Norsk Tipping et ansvar for å ta vare på de såkalte problemspillerne og hindre at folk gambler seg fra gård og grunn. Nottingham Trent University i England har forsket på den norske maksgrensen, og her er noen av funnene: - Bare én av ti som når tapsgrensen, oppgir at de spiller videre hos utenlandsbaserte spillselskaper. - 80 prosent av kundene sier at de er positive til tapsgrensen. Utvalget var på 2350 personer. - v disse hadde 750 på et tidspunkt nådd sin egendefinerte tapsgrense (som kan være under 20.000). 73 prosent oppga at de unnlot å spille videre til tapsgrensen ble nullstilt. 10 prosent hadde ikke spilt i det hele tatt, mens 10 prosent oppga at de spilte videre hos andre selskaper. – Hovedfunnet er uten tvil at ni av ti kunder som når tapsgrensen sin oppgir at de ikke har spilt videre hos andre selskaper, sa professor og spillforsker Mark Griffiths da han sist uke la frem tallene for styret i Norsk Tipping. (aftenposten.no 3.10.2018).)

- Kommunens frontfigur mot svart arbeid var stamgjest på illegal pokerklubb.

(Anm: Kommunens frontfigur mot svart arbeid var stamgjest på illegal pokerklubb. (- En Aftenposten-gransking viser at han har deltatt i omfattende pengespill i en ulovlig pokerklubb. (- Fikk etikkpris for arbeid mot svart arbeidsliv.) (- Dette har ingen innvirkning på utførelsen av mitt arbeid eller min rolle i organisasjonen», skriver Wedde.) (- Gunnar Wedde er sentral i forvaltningen av hovedstadens årlige forbruk av 26 milliarder kroner til offentlige innkjøp av varer og tjenester. (aftenposten.no 21.5.2018).)

(Anm: Slik jakter politiet personer som benytter svart arbeid. Tre ferske dommer viser hvordan politiet går etter privatpersoner som bruker svart arbeidskraft. (dn.no 1.7.2018).)

- Ny kjennelse i lagmannsretten: – Poker er et lotteri i lovens forstand.

(Anm: Ny kjennelse i lagmannsretten: – Poker er et lotteri i lovens forstand. Poker-kjennelsen fra tingretten er satt til side. En enstemmig lagmannsrett konkluderer med at poker er et lotteri som omfattes av lotteriloven. En enstemmig lagmannsrett er ikke i tvil: Pokerspillet er delvis basert på tilfeldigheter og må derfor defineres som et lotteri – slik både politiet og Lotteritilsynet har ment. (aftenposten.no 30.8.2018).)

(Anm: Spillselskaper sponser ulovlige pokerklubber for å lokke spillere til nettpoker. Utenlandske spillselskaper bruker ulovlige pokerklubber i Norge til å markedsføre nettpoker. Nå risikerer de straffeforfølgning. (aftenposten.no 2.7.2018).)

- Danskene gjorde poker lovlig. Det gikk ikke helt etter planen. (- Åtte år senere er det lettere å finne en illegal klubb.)

(Anm: Danskene gjorde poker lovlig. Det gikk ikke helt etter planen. En ny lov skulle åpne opp for lovlige pokerklubber over hele Danmark. Åtte år senere er det lettere å finne en illegal klubb. (aftenposten.no 3.9.2018).)

- Gjorde et blockbuster (milliardselgende)-legemiddel (Abilify; aripiprazol) hundrevis spilleavhengige (tvangsmessig impulsforstyrrelse, obsessiv-kompulsiv lidelse)?

(Anm: Did a blockbuster drug make hundreds gamble compulsively? A legal fight may decide what science can’t confirm. (…) “I didn’t have a word for it back then, but I was starting to feel compulsed,” she said. “I wanted to stay longer, and longer, and longer.” She also had no idea her compulsion might be linked to a drug she began taking for depression and anxiety a few weeks before she began seriously gambling. By the time she stopped taking aripiprazole — an antipsychotic sold under the brand name Abilify — she’d stayed in the casino long enough to lose more than $150,000. Miley, 41, filed a lawsuit in January 2016 against the drug makers Bristol-Myers Squibb and Otsuka, alleging the drug — one of the best-selling in the world — caused compulsive behavior. The suit contends that the companies knew or should have known it could create such urges, and didn’t adequately warn the thousands of people in the U.S. who use the medication each year. (…) (statnews.com 2.8.2018).)

(Anm: Antipsykotika (psykofarmaka etc.) (mintankesmie.no).)

- Brev med advarsler kan kutte høye forskrivningsrater. En ny studie tyder på at å fyre av et sterkt formulert varselbrev til de som foreskriver store mengder antipsykotika kan bremse forskrivningsrater.

(Anm: Warning letters could cut high prescribing rates A new study suggests that firing off a strongly worded warning letter to providers who prescribe high amounts of an antipsychotic could curb prescription rates. Quetiapine is often used off label in patients with dementia, but has been tied to potentially harmful side effects among elderly patients. Public health researchers ran a randomized trial with more than 5,000 primary care doctors with high quetiapine prescribing rates. Some received a letter that flagged that their rates were higher than their peers and warned that abusive prescribing can lead to audits or a loss of Medicare billing privileges. Over two years, prescribing rates fell much more among doctors who received the letter. The authors say that suggests the letters might serve as a way to push physicians to take another look at their prescribing habits. (statnews.com 2.8.2018).)

(Anm: Effect of Peer Comparison Letters for High-Volume Primary Care Prescribers of Quetiapine in Older and Disabled Adults. A Randomized Clinical Trial. JAMA Psychiatry. Published online August 1, 2018.)

- FDA advarer om nye impulskontrollproblemer knyttet til legemidlet aripiprazol (Abilify) for psykisk helse (Abilify, Abilify vedlikeh, Aristada) 

(Anm: FDA advarer om nye impulskontrollproblemer knyttet til legemidlet aripiprazol (Abilify) for psykisk helse (Abilify, Abilify vedlikeh, Aristada) (FDA Drug Safety Communication: FDA warns about new impulse-control problems associated with mental health drug aripiprazole (Abilify, Abilify Maintena, Aristada). (fda.gov 5.5.2016).) (Drug Safety Communication (PDF - 69KB)

- Drapstiltalt innlagd på psykiatrisk sjukehus fem gongar sidan 2014.

(Anm: Drapstiltalt innlagd på psykiatrisk sjukehus fem gongar sidan 2014. BERGEN TINGRETT (NRK): I 2016 skal mannen ha trua med å drepe fleire familiemedlemmer. To og eit halvt år seinare blei mora drepen og faren knivstukken. 37-åringen som er tiltalt for drap på si eiga mor og drapsforsøk på sin far er erklært strafferettsleg utilrekneleg. Tysdag gjekk dei sakkunnige Knut Dalen og Erik Rønneberg Hauge gjennom deira analyse av tiltalte. – Dei sakkunnige har kome fram til at tiltalte høgst sannsynleg lid av paranoid schizofreni, sa Hauge i retten. Dei viste til at den tiltalte har vrangførestillingar, og eit sjølvbilde som ikkje stemmer overeins med verkelegheita. (nrk.no 25.2.2020).)

(Anm: Straffesaker (fengselsstraff, arrest, glattcelle, legemidler, rusmidler, aggresjon etc.) (mintankesmie.no).)

(AnmStraffedømte i helsevesenet (straffesaker) (mintankesmie.no).)

- Pokerklubbeier anker omstridt kjennelse: Vil også ha «cash-games» lovlig. I mars ble Steinar Klein pågrepet i vårens store politiaksjon mot pokermiljøet i Oslo. Nå har han fått delvis medhold for beslagene i tingretten, men både han og Oslo-politiet anker kjennelsen.

(Anm: Pokerklubbeier anker omstridt kjennelse: Vil også ha «cash-games» lovlig. I mars ble Steinar Klein pågrepet i vårens store politiaksjon mot pokermiljøet i Oslo. Nå har han fått delvis medhold for beslagene i tingretten, men både han og Oslo-politiet anker kjennelsen. I mars i år gjennomførte Oslo-politiet en væpnet aksjon mot pokermiljøet i Oslo. Fem personer ble pågrepet, og det ble gjort store beslag. En av dem som ble pågrepet i aksjonen, var Steinar Klein, som er daglig leder i pokerklubben Norwegian Poker Team. Politiet beslagla en rekke av pokerklubbens eiendeler, og Klein valgte å ta beslaget til retten. (vg.no 13.7.2018).)

(Anm: Fem pågrepet i væpnet razzia mot pokerklubber. Politiet stengte fem ulovlige pokerklubber i Oslo torsdag kveld. Fem personer er pågrepet. Politiet mistenker at klubbene over lang tid har betalt beskyttelsespenger til kriminelle gjengmiljøer, ifølge Aftenposten, som først meldte om aksjoner. Totalt fem personer er pågrepet. – Tre menn og en kvinne er siktet for brudd på lotteriloven. En av de fire, en mann, er også siktet for grov økonomisk kriminalitet sammen med ytterligere en kvinne. De to etterforskes av Øst politidistrikt, sier politiadvokat Philip Green til avisen. (vg.no 2.3.2018).)

- Kjennelse i Oslo tingrett vekker oppsikt: Mener én type pokerspill er lovlig. Politiet rister på hodet av en fersk kjennelse fra Oslo tingrett.

(Anm: Kjennelse i Oslo tingrett vekker oppsikt: Mener én type pokerspill er lovlig. Politiet rister på hodet av en fersk kjennelse fra Oslo tingrett. Norsk Pokerforbund kaller kjennelsen en stor seier. Pokerklubben Norwegian Poker Team (NPT) var en av fem pokerklubber som politiet aksjonerte mot i mars. Eieren motsatte seg at politiet opprettholdt beslagene som ble gjort. Retten mener han bør få tilbake noe av det som ble beslaglagt, men det er andre forhold ved kjennelsen som politiet – og de med kjennskap til pokerspillet – reagerer på. (aftenposten.no 10.7.2018).)

– Sveitserne sa ja til å forby utenlandske pengespill på nettet.

(Anm: Sveitserne sa ja til å forby utenlandske pengespill på nettet. Sveitsiske velgere har med stort flertall stemt ja til en ny lov som forbyr utenlandske gambling-nettsider, ifølge foreløpige resultater. Loven har som formål å hindre spillavhengighet. Foreløpige resultater viste søndag at 72 prosent av velgerne har stemt ja til den nye loven, ifølge gallupinstituttet gsf.bern. (dagsavisen.no 11.6.2018).)

(Anm: Reklame, sponsing, journalistikk, spin og PR-virksomhet. (mintankesmie.no).)

- Alenevinner i Lotto: - Største lykke på jord.

(Anm: Alenevinner i Lotto: - Største lykke på jord. EN NY LOTTO-MILLIONÆR: Ei dame var alene om å ha sju rette tall under lørdagens Lotto-trekning.Ei dame fra Møre og Romsdal kunne juble for over 14,8 millioner kroner denne lørdagen, da hun var den eneste med sju rette i Lotto. (norsk-tipping.no 2018).)

(Anm: Spilleavhengighet, dataspillavhengighet, (spilleavhengige/problemspillere/problemgambling) (mintankesmie.no).)

- Lottomiljoner gör dig inte lyckligare. (- Lycka är mer en känsla, hur det känns i magen, medan nöjdhet är hur man ser på livet när man utvärderar det.) (- Vinnarna i de här studierna var framför allt mer nöjdare med sin finansiella situation.) (- Myten säger ju också att de som vinner blir överfallna av vänner och släktingar som vill ha del av pengarna, som gamar, men tidigare studier visar att så brukar det inte gå till. Det stämmer inte, säger Erik Lindqvist.)

(Anm: Lottomiljoner gör dig inte lyckligare. Plötsligt händer det. Du vinner flera miljoner på lotteri. Kul! Men skulle du bli lyckligare? Inte alls säkert, visar forskning. Nöjdare, ja. Men inte lyckligare. Det är forskare vid bland annat Handelshögskolan i Stockholm som drar den slutsatsen efter att ha låtit 3 300 personer besvara en enkät. De hade alla deltagit i olika lotterier. Flera år efter vinsten fick de besvara en enkät med frågor om bland annat mental hälsa, nöjdhet och lycka. Bland deltagarna fanns cirka 2 600 som hade vunnit, allt från 50 000 till tio miljoner kronor. (…) Lyckokänsla Det visar sig att personer som vinner pengar inte uppger att de är lyckligare än andra. Inte heller mår de bättre, rent psykiskt. Däremot är de nöjdare med livet än andra. - Lycka är mer en känsla, hur det känns i magen, medan nöjdhet är hur man ser på livet när man utvärderar det. Vinnarna i de här studierna var framför allt mer nöjdare med sin finansiella situation, vilket inte var så förvånande, och i viss mån även med sin fritid, säger Erik Lindqvist, docent i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Men utöver det förändrade vinsten inte särskilt mycket, visade det sig. Vinnarna var inte mer nöjda med sin bostad, sin familj eller sina vänner, jämfört med dem som inte hade vunnit. -Effekten var större för dem som hade vunnit mer. Man är alltså mer nöjd om man vinner fem miljoner än bara en miljon. Dessutom såg vi att effekten sitter i länge, tio år eller mer. Den verkar inte avta med tiden. Myten säger ju också att de som vinner blir överfallna av vänner och släktingar som vill ha del av pengarna, som gamar, men tidigare studier visar att så brukar det inte gå till. Det stämmer inte, säger Erik Lindqvist. (svt.se 9.6.2018).)

(Anm: Hjernen (mintankesmie.no).)

(Anm: Lykke (Happiness) (mintankesmie.no).)

(Anm: Long-run Effects of Lottery Wealth on Psychological Well-being. Erik Lindqvist, Robert Östling, David Cesarini. NBER Working Paper No. 24667 Issued in May 2018 (nber.org).)

- Faktisk.no: Nei, 120 000 nordmenn er ikke spillavhengige. (- Det korrekte vil være å si at det er over 120.000 som har et problemfylt forhold til pengespill, eller at det er 122.000 som er risiko- og problemspillere.)

(Anm: Nei, 120 000 nordmenn er ikke spillavhengige. Tallet på 120.000 er basert på den siste befolkningsundersøkelsen om pengespill som er gjennomført ved Universitetet i Bergen i 2013 og 2015, og er en beregning ut fra andelen som beskriver sin spilling på en måte som plasserer dem som risiko- eller problemspillere. Spillavhengighet er en egen diagnose, som ikke kartlegges gjennom denne spørreundersøkelsen. Her kan du lese om undersøkelsen på Lotteri- og stiftelsestilsynets nettside. Her kan du lese om undersøkelsen på Lotteri- og stiftelsestilsynets nettside. Det korrekte vil være å si at det er over 120.000 som har et problemfylt forhold til pengespill, eller at det er 122.000 som er risiko- og problemspillere. (faktisk.no 19.4.2018).)

- Problemgambling: fem minutter med. . . Henrietta Bowden-Jones. (- "Patologisk gambling er et alvorlig folkehelseproblem som rammer nesten 1 % av befolkningen i Storbritannia. Rundt en halv million mennesker er patologiske spillere, men en estimert to millioner har risiko for å utvikle sykdommen, definert som gjentatt gambling som gir betydelige negative økonomiske, sosiale og personlige konsekvenser. (- "Enkel tilgang til spill, online og i high street betting butikker, øker problemet. Nylig avtale om å redusere maksimumsposten fra  100 til 2 pund på faste odds-spillterminaler, vil hjelpe.)

(Anm: Problem gambling: five minutes with . . . Henrietta Bowden-Jones. The director of the National Problem Gambling Clinic calls for more NHS treatment for pathological gambling. “Pathological gambling is a serious public health problem, affecting nearly 1% of people in the UK. Around half a million people are pathological gamblers but an estimated two million are at risk of developing the illness, defined as repeated gambling that causes significant negative financial, social, and personal consequences. (…) “Easy access to betting, online and in high street betting shops, is increasing the problem. The recent agreement to reduce the maximum stake from £100 to £2 on fixed odds betting terminals will help. But in-match gambling, which allows for a series of bets prior to the final outcome of a game, is a problem we need to deal with. BMJ 2018;361:k2240 (Published 23 May 2018).)

- «Spillvett» (godt gjemt meny nederst på norsk-tipping.no). (- Her kan du bestille et detaljert spillregnskap, tilsendt på e-post. Rapporten gir full oversikt over ditt spillforbruk de siste 12 månedene (innsats, premier og netto forbruk per spill). Rapporten sendes til din registrerte e-postadresse.)

(Anm: Forside – log inn – «Spillvett» – Slik spill er du trygt. Pengespill skal gi spenning og glede i hverdagen. – Spillregnskap - Her ser du hvor mye penger du har brukt på pengespill den siste tiden. Oversikten viser ditt netto forbruk (premier minus innsats). Les mer  – DETALJERT SPILLREGNSKAP Her kan du bestille et detaljert spillregnskap, tilsendt på e-post. Rapporten gir full oversikt over ditt spillforbruk de siste 12 månedene (innsats, premier og netto forbruk per spill). Rapporten sendes til din registrerte e-postadresse: (…) (norsk-tipping.no).)

- Ble hektet på pengespill via mobilen. (- Forbrukertilsynet sier det er ulovlig å inndrive slik gjeld. Via en utenlandsk betalingstjeneste kan man spille nettkasino for kreditt, og betale over mobilregningen. (- Men Forbrukertilsynet er kritiske, og mener det er ulovlig å drive inn slik gjeld.)

(Anm: Ble hektet på pengespill via mobilen. Via mobilregningen har en kvinne opparbeidet seg flere hundre tusen kroner i spillegjeld etter spill på utenlandske spillselskaper. (…) Men Forbrukertilsynet er kritiske, og mener det er ulovlig å drive inn slik gjeld. Kvinnen i 40-åra sier dette er en fortvilet situasjon for hele familien, og ønsker derfor å være anonym. – Spilleavhengigheten har skapt enorme problemer for meg personlig og familien. Det er helt ubeskrivelig, egentlig, jeg er jo i en grusom økonomisk situasjon nå, på grunn av dette. Hun forteller at det hele startet for ti år siden, da familien kom i økonomiske problemer etter å ha kjøpt leilighet, og fellesutgiftene begynte å øke. Les: Over 20.000 har problemer med pengespill Les: Fanget av spillet (nrk.no 9.5.2018).)

- Pengespelstatistikk. (- Nøkkeltal speleproblem I Norge er det 122000 risiko- og problemspelarar.)

(Anm: Pengespelstatistikk. På denne sida finn du pengespelstatistikk og nøkkeltal både for den regulerte og den uregulerte marknaden. Nøkkeltal speleproblem I Norge er det 122000 risiko- og problemspelarar.  Dei mest problematiske spela er online kasino, poker og oddsspel. Av dei som tar kontakt med Hjelpelinja var det i 2017 86 prosent menn og 14 prosent kvinner. Under kan du sjå kor mange som ringer Hjelpelinja om pengespelproblem. (lottstift.no 10.4.2018).)

(Anm: Pokerbordene avslører kobling til utenlandske spillselskaper. (aftenposten.no 29.6.2018).)

- Alle drømmer om at Norsk Tipping skal ringe. (- Hei, jeg ringer fra Norsk Tipping. Akkurat nå kontakter vi de av kundene våre som har tapt mest penger det siste året. Du er en av dem. Passer det for deg å snakke nå?»)

(Anm: Alle drømmer om at Norsk Tipping skal ringe. Men denne samtalen er ikke av den gledelige sorten. Spillselskapet på Hamar ringer ikke bare til dem som blir millionærer. «Hei, dette er fra Norsk Tipping. Du har vunnet 10 millioner kroner i Lotto!». Dette er nok drømmesamtalen for de fleste av oss. Men det er langt flere som blir oppringt med dette innholdet: «Hei, jeg ringer fra Norsk Tipping. Akkurat nå kontakter vi de av kundene våre som har tapt mest penger det siste året. Du er en av dem. Passer det for deg å snakke nå?» – Sannheten er at de fleste har dårlig oversikt og undervurderer hvor mye de har tapt. Når de blir bedt om å anslå tapene sine, tipper de mellom 20 og 60 prosent av det faktiske tallet. Tendensen er at man husker gevinstene bedre enn tapene, sier Jakob Jonsson, psykologspesialist ved Stockholms Universitet. Svenskene gjør det stikk motsatte av Norge: – Spillmonopolet er ikke effektivt (…) Hengte brevet på toalettet (…) En av dem som mottok en slik henvendelse, var fotballprofilen og reklamemannen Ingebrigt Steen Jensen. Høsten 2016 fortalte han til Bergens Tidende at han tipper for én million kroner i året. (bt.no 25.5.2018).)

- Aftenposten mener: Trist rekord i pengespill. (- Av 5,25 milliarder kroner i overskudd fra Norsk Tipping går bare 15 millioner til tiltak mot spilleavhengighet. Rekordomsetning for dette selskapet er ingen gladsak.)

(Anm: Aftenposten mener: Trist rekord i pengespill. Kulturdepartementet ga i 2010 Norsk Tipping grønt lys til å utvikle nettspill. Departementet mente at nettspill i statlig regi var nødvendig for å hindre at folk tyr til illegale spilltilbud. Denne uken kom driftsresultatet for 2017 fra Norsk Tipping: Det heleide statlige aksjeselskapet fikk et overskudd på 5,25 milliarder kroner, melder nyhetsbyrået NTB. Det er ny rekord. Begivenheten ble kunngjort på Norsk Tippings generalforsamling i Kulturdepartementet torsdag. Der ble det også opplyst at antall aktive kunder økte med 80.000 til 1,96 millioner i løpet av 2017. Med andre ord driver over en tredjedel av den norske befolkningen aktivt med tipping. (…) Pengespill er svært avhengighetsskapende, og det har lenge vært bred politisk enighet om at hensyn til forbrukervern gjør det nødvendig med sterk statlig regulering. Likevel er økningen i både inntekter og antall spillere en ren gladsak, ifølge aksjeselskapet: – Både overskuddet og økningen i kundetallet er en god pekepinn på at vi leverer attraktive spill, sier Norsk Tippings administrerende direktør Åsne Havnelid. (…) En undersøkelse fra Universitetet i Bergen i 2014 viste at det finnes 34.000 problemspillere i Norge, og ytterligere 88.000 er moderate risikospillere. Problemene er vanligst blant dem som har lav utdannelse, står utenfor arbeidslivet, og som er født utenfor Norge. Hardest rammet er enslige menn. Av 5,25 milliarder kroner i overskudd fra Norsk Tipping går bare 15 millioner til tiltak mot spilleavhengighet. Rekordomsetning for dette selskapet er ingen gladsak. (aftenposten.no 22.4.2018).)

- Misvisende om pengespill. Aftenposten skriver på lederplass lørdag at Norsk Tippings rekordresultat er en trist nyhet. (- Om det er en gladsak, får andre avgjøre. (- Norsk Tipping kan dokumentere god kontroll på omfanget av problemene ved pengespill.)

(Anm: Åsne Havnelid, administrerende direktør, Norsk Tipping. Misvisende om pengespill. Aftenposten skriver på lederplass lørdag at Norsk Tippings rekordresultat er en trist nyhet. (…) Norsk Tippings samfunnsoppdrag er tredelt: Vi skal ha så attraktive spill at folk velger tilbudet vårt. (…) Når antall kunder øker med 82.000, betyr det at vi har kanalisert spillere til et tryggest mulig tilbud. Når omsetningen øker, viser det at spillene vi tilbyr er konkurransedyktige. Om det er en gladsak, får andre avgjøre. Men, det betyr at Norsk Tipping har gjort en viktig del av jobben sin. Norsk Tipping kan dokumentere god kontroll på omfanget av problemene ved pengespill. (aftenposten.no 25.4.2018).)

- Når blir online-spill en avhengighet? (- DSM sier at et "viktig trekk" for lidelsen er en "vedvarende og gjentakende deltakelse i dataspill for typisk 8 til 10 timer eller mer per dag og minst 30 timer per uke." Vanligvis involverer dette gruppespill med mange eksterne spillere. Den definisjonen, sier Paulus’ team, er "et godt utgangspunkt." Men forskerne hevdet at den ikke går langt nok.)

(Anm: When Does Online Gaming Become an Addiction? FRIDAY, April 20, 2018 (HealthDay News) -- For most, playing online video games is largely a harmless hobby. But a new review finds that some fall prey to what experts call "internet gaming disorder." The concept that gaming could become an addiction first gained traction in 2013 when the disorder was included in the "Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders" (DSM). At the time, the disorder was only listed as a "condition for further study." Now, a broad review of prior research has done just that. The new review looks back at more than 40 investigations conducted worldwide between 1991 and 2016. It concludes that -- like other types of addiction -- internet gaming disorder is a complex condition that arises when fun morphs into a loss of control, turning into an obsession.(...) For its part, the DSM states that an "essential feature" of the disorder is having a "persistent and recurrent participation in computer gaming for typically 8 to 10 hours or more per day and at least 30 hours per week." Typically, this involves group games with many remote players. That definition, said Paulus' team, is "a good starting point." But the researchers argued that it doesn't go far enough. (medicinenet.com 20.4.2018).)

 - Dataspill er blitt pengesluk for barn og unge: – Foreldre må passe på – Om man ikke kjøper ting, kan det være at folk ikke vil spille med deg, sier Teo Yngland (12).

(Anm: Dataspill er blitt pengesluk for barn og unge: – Foreldre må passe på  – Om man ikke kjøper ting, kan det være at folk ikke vil spille med deg, sier Teo Yngland (12). Nå advarer både Medietilsynet og Norsk Tipping. ARENDAL/OSLO: – Det tar aldri slutt. Det er veldig sosialt, og man kan spille med en venn eller flere, sier 12 år gamle Teo Yngland. Han spiller Fortnite en halvtime til et par timer om dagen. I sommer, når det har vært så fint vær, har det vært mindre. Det er et spill han stadig kommer tilbake til, selv om han må punge ut litt for å beholde sin sosiale status. – Det er mange som spiller det, og hvis man ikke har kjøpt ting på Fortnite kan det være at folk ikke vil spille med deg. (aftenposten.no 19.8.2018).)

- Gamere har mer grå materie og bedre hjerneforbindelse, forskning foreslår.

(Anm: Gamers Have More Grey Matter And Better Brain Connectivity, Research Suggests. As someone who has clocked an unseemly amount of hours on an MMO, I'm no stranger to the guilt that can come from habitual gaming. But the good news is there's mounting evidence that the hobby can have a range of beneficial effects on your brain, including improved cognitive control, emotional regulation, spatial resolution of vision, hand-eye motor coordination, and contrast sensitivity. (sciencealert.com 9.12.2018).)

(Anm: Svenske gamere får ikke færre venner enn andre ungdommer. Forskere har undersøkt svenske ungdommers forhold til spill og vennskap. Referanser: Eklund, Roman: Digital Gaming and Young People’s Friendships, A Mixed Methods Study of Time Use and Gaming in School. YOUNG, 2018. DOI: 10.1177/1103308818754990. Sammendrag (forskning.no 14.3.2018).)

- Sykehus skal kurere krypto-galskap. Det britiske sykehuset Castle Craig mener mange av dem som handler digital valuta lider av en form for spillegalskap.

(Anm: Sykehus skal kurere krypto-galskap. Det britiske sykehuset Castle Craig mener mange av dem som handler digital valuta lider av en form for spillegalskap. FINANSAVISEN: Castle Craig-sykehuset i den skotske landsbyen West Linton er hovedsakelig fokusert på å helbrede narkomane og alkoholikere. Imidlertid har senteret også utviklet en kur for dem som lider av en sykelig trang til å drive med krypto-trading. Form for spillegalskap På sykehusets nettside ligger et verktøy som lar folk selv bedømme hvorvidt de er rammet av denne formen for spillegalskap. (…) Blant spørsmålene er «fortsetter jeg å handle kryptovaluta, etter å ha tapt penger – i et forsøk på å tjene tilbake det tapte?» Andre symptomer er at man bruker store pengesummer og konstant tenker på denne typen investeringer. Kryptoavhengige har dessuten en tendens til å lyve om hvor mye tid og kapital de bruker på kryptohandel, i tillegg til å bli irritable og rastløse, dersom de forsøker å redusere sin sjekking av kryptokursene. (hegnar.no 23.6.2018).)

- WHO: Dataspillavhengighet får status som psykisk lidelse. Verdens helseorganisasjon (WHO) har bestemt at avhengighet av dataspill skal regnes som en egen form for psykisk lidelse.

(Anm: WHO: Dataspillavhengighet får status som psykisk lidelse. Verdens helseorganisasjon (WHO) har bestemt at avhengighet av dataspill skal regnes som en egen form for psykisk lidelse. I den siste internasjonale oppdateringen av WHOs liste over psykiske lidelser er «Gaming disorder» kategorisert som en egen lidelse. Verdens helseorganisasjon mener at dette vil bidra til at medlemslandene gjør mer for å identifisere problemet, slik at folkehelsen blir bedre. Se dokumentar om dataspill-avhengighet: «Jeg var en vinner». (…) – Behov for behandling. Beslutningen er vitenskapelig basert, fremholder lederen for WHOs avdeling for mental helse, Shekhar Saxena. Han sier også at det i mange deler av verden er behov for, og etterspørsel etter, behandling for slik spilleavhengighet. Kritikere mener at WHOs beslutning kan føre til unødig bekymring blant foreldre, samt stempling av barn og unge som bruker tid på dataspill. (aftenposten.no 18.6.2018).)

- WHOs spilllidelse viser "moralsk panikk", sier eksperter. (- «Slippery slope» (glatt som en ål; på glattisen).)

(Anm: WHO gaming disorder listing a ‘moral panic’, say experts. The decision to class gaming addiction as a mental health disorder was "premature" and based on a "moral panic", experts have said. The World Health Organization included "gaming disorder" in the latest version of its disease classification manual. But biological psychology lecturer Dr Peter Etchells said the move risked "pathologising" a behaviour that was harmless for most people. The WHO said it had reviewed available evidence before including it. It added that the views reflected a "consensus of experts from different disciplines and geographical regions" and defined addiction as a pattern of persistent gaming behaviour so severe it "takes precedence over other life interests". - Gaming becomes the latest addiction - How much screen time is 'too much'? 'Slippery slope' Speaking at the Science Media Centre in London, experts said that while the decision was well intentioned, there was a lack of good quality scientific evidence about how to properly diagnose video game addiction. Dr Etchells, who lectures at Bath Spa University, said: "It sets us on a potentially slippery slope. (bbc.com 21.6.2018).)

- Ønsker reklameforbud for nettspill

(Anm: Ønsker reklameforbud for nettspill. Arendal Ap foreslår at det innføres forbud mot reklame for nettspill, kredittkort og forbrukslån. Arne Jenssen i partiet er spesielt bekymret for hvordan ungdommer påvirkes av slik reklame. Han kom med forslaget på stiftelsesmøtet i Agder Ap. (nrk.no 17.3.2018).)

(Anm: Reklame, sponsing, journalistikk, spin og PR-virksomhet. (mintankesmie.no).)

- Spill til glede og bekymring. Trass i at Kulturdepartementet nå utreder et felles lovforslag for hele pengespillområdet, har opposisjonen fremmet forslag som kan slå inn åpne dører og skape en falsk trygghet som rokker ved hele spillmarkedet. (- En IP- eller DNS-blokkering vil ikke hindre de utenlandske selskapene, så lenge vi ikke har på plass et felles europeisk regelverk.)

(Anm: Innlegg: Tage Pettersen (H), stortingsrepresentant og medlem i familie- og kulturkomiteen. Spill til glede og bekymring. Trass i at Kulturdepartementet nå utreder et felles lovforslag for hele pengespillområdet, har opposisjonen fremmet forslag som kan slå inn åpne dører og skape en falsk trygghet som rokker ved hele spillmarkedet. (…) Norsk Tipping og Norsk Rikstoto må hele tiden utvikle sine produkter for å møte konkurransen fra spillselskapene som holder til utenfor Norges grenser. En IP- eller DNS-blokkering vil ikke hindre de utenlandske selskapene, så lenge vi ikke har på plass et felles europeisk regelverk. Blokkeringene både kan og vil omgås med enkle grep: Det vil derfor være svært ressurskrevende for myndighetene å håndheve dette – og det medfører sensur, sikkerhetsrisiko og svekker personvernet. (dagensmedisin.no 6.5.2018).)

(Anm: Habilitet (integritet) (mintankesmie.no).)

(Anm: Ny studie: Raddiser er mer skråsikre. (…) Scorer lavt på åpenhet. (…) Lite svekket selvtillit (forskning.no 7.1.2019).)

- Milliardær på pengespillaksjer. Nyrike nordmenn fra pokermiljøet og Oljefondet dominerer gamblingmarkedet. Internasjonale pengespillselskaper er blitt god butikk for norske investorer. Nordmenn, norske fond og staten sitter på gamblingaksjer for minst 35 milliarder kroner.

(Anm: Milliardær på pengespillaksjer. Nyrike nordmenn fra pokermiljøet og Oljefondet dominerer gamblingmarkedet. Internasjonale pengespillselskaper er blitt god butikk for norske investorer. Nordmenn, norske fond og staten sitter på gamblingaksjer for minst 35 milliarder kroner. Oslo, natt til 2. mars: Etter at politiet har slått til mot illegale pokerklubber på fem adresser i hovedstaden, tas det beslag i alt som finnes av pokermateriell i lokalene. Utpå natten bæres pokerbordene ut og fraktes vekk. På filten skinner de fargerike logoene til flere av de mest kjente utenlandske spillselskapene som opererer på det norske markedet, som Coolbet og Betsson. (…) Det svenske spillselskapet eier blant annet ComeOn. Denne aktøren er blant de mest aktive selskapene på det norske markedet og skal ha over 100.000 registrerte spillere i Norge. Tidligere fotballproff John Carew er selskapets ansikt i TV-reklamer som formidles av norske kanaler som sender fra London, for å unngå det norske reklameforbudet. (aftenposten.no 7.5.2018).)

(Anm: Interessekonflikter, bestikkelser og korrupsjon (mintankesmie.no).)

(Anm: Mange utenlandske spillselskaper har en ting felles: De har norske eiere. Morten Klein (49) er en av dem. Internasjonale pengespillselskaper er blitt god butikk for norske investorer. Nordmenn, norske fond og staten sitter på gamblingaksjer for minst 35 milliarder kroner. (aftenposten.no 9.5.2018).)

- Korrupsjonseksperter ut mot Oljefondets kasinoer. – Jeg skjønner ikke vitsen med at vi skal investere i virksomhet som i mange tiår har hatt koblinger til organiserte kriminelle, sier NHH-professor.

(Anm: Korrupsjonseksperter ut mot Oljefondets kasinoer. – Jeg skjønner ikke vitsen med at vi skal investere i virksomhet som i mange tiår har hatt koblinger til organiserte kriminelle, sier NHH-professor. Oljefondet har 26 milliarder kroner i gambling, og E24 har funnet 6,7 milliarder plassert i selskaper med kasinovirksomhet på Macao. Den kinesiske halvøya har blitt verdens største gamblingdestinasjon, men bak den glitrende fasaden lurer en kriminell underverden med korrupte mellommenn og lokal kasino-mafia, ifølge eksperter på området. Utenlandske kasinoaktører advares mot høy risiko for å bli skitten på hendene – noe som allerede har fått konsekvenser for en av Oljefondets største enkeltinvesteringer, Las Vegas Sands, som i fjor vedtok millionbot for bestikkelser. (e24.no 10.3.2018).)

- Atle tapte 7 millioner på pengespill. Dette var hans råd i møtet med kulturministeren.

(Anm: Atle tapte 7 millioner på pengespill. Dette var hans råd i møtet med kulturministeren. – Det gjør sterkt inntrykk, sier Trine Skei Grande. DRAMATISK HISTORIE: – Det har kostet meg ekteskap og hjem. Jeg har mistet alt, fortalte Atle Vestvik da han sto frem med sine spillproblemer for ett år siden. Nå er han aktiv i Spillavhengighet Norge og har fortalt historien sin til kulturministeren. Det var hjerteskjærende historier som kulturministeren ble fortalt da hun møtte Spillavhengighet Norge. Atle Vestvik gamblet bort 7 millioner kroner før han fikk hjelp med å få orden på livet. Nå er han styremedlem i organisasjonen. (aftenposten.no 20.4.2018).)

- Regjeringen vil forby TV-reklame for utenlandske spillselskap.

(Anm: Regjeringen vil forby TV-reklame for utenlandske spillselskap. Regjeringen vil forby reklame for utenlandske pengespill på kommersielle norske TV-kanaler som omgår norske regler ved å sende fra utlandet. (journalisten.no 11.12.2017).)

- Spillavhengighet kostet eks-samboeren livet. Nå ønsker Anne Bolsø å være åpen for å hjelpe andre. – Det preger hverdagen til barna og meg. Men vi skal få noe bra ut av det vonde, sier Anne Bolsø (30).

(Anm: Spillavhengighet kostet eks-samboeren livet. Nå ønsker Anne Bolsø å være åpen for å hjelpe andre. – Det preger hverdagen til barna og meg. Men vi skal få noe bra ut av det vonde, sier Anne Bolsø (30). De var samboere i flere år. Sammen hadde de to små barn, mannen var i full jobb og fotballspiller i 2. divisjon. I juni i fjor kom klubben hans med den uvirkelige beskjeden. «Fotballspilleren ble bare 29 år gammel», meldte nyhetsbyrået NTB. (…) Stadig flere spiller bort millioner og blir gjeldsslaver: – Økningen er brutal (aftenposten.no 13.4.2018).)

- Lotto uten risiko: La oss lage et lotteri der mange vinner, ingen taper, og alle sparer penger. Det er faktisk mulig, skriver Ola Magnussen Rydje.

(Anm: Lotto uten risiko: La oss lage et lotteri der mange vinner, ingen taper, og alle sparer penger. Det er faktisk mulig, skriver Ola Magnussen Rydje. Det er nesten umulig å skrive om Lotto og pengespill uten å dagdrømme om den store milliongevinsten. Jackpot! Hvis jeg vant 100 millioner kroner – hva hadde jeg gjort med dem? Fantasien utspiller seg som en kamp mellom egoisten og moralisten i meg. (…) «Med 100 millioner er både du og familien sikret for livet», sier egoisten, og jeg må innrømme at det frister. Ingen økonomiske problemer, ingen flere tøffe prioriteringer, ikke flere avdrag på boliglånet. Lystbetont arbeid. Bare velstand. (dagbladet.no 29.12.2017).)

(Anm: Lykke (Happiness) (mintankesmie.no).)

– Cirka 1000 spillere når, eller er i nærheten av å nå, maksgrensen pr. måned. 80 prosent av disse spillerne defineres som risikospillere.

(Anm: Norsk Tipping har tapt 150 millioner kroner – med vilje. GRENSE: Norsk Tipping innførte for ett år siden en totalgrense for hvor mye spillerne kan tape pr. måned. Det har kostet selskapet store summer. (…) Alle som spiller såkalte risikospill på nett hos Norsk Tipping, må sette en egen grense for hvor mange penger de kan tape i måneden. (…) Snitt på 4800 kroner I en redegjørelse ett år etter at grensen ble satt, opplyser Hoffmann følgende: -  Gjennomsnittlig setter kundene sin tapsgrense til 4800 kroner pr. måned, altså langt under maksbeløpet på 20.000 kroner. - Mer enn 60 prosent setter sin grense lavere enn 4000 pr. måned - Cirka ni prosent (rundt 45.000 spillere) har satt grensen sin til maksbeløpet på 20.000 kroner. Cirka 1000 spillere når, eller er i nærheten av å nå, maksgrensen pr. måned. 80 prosent av disse spillerne defineres som risikospillere. (aftenposten.no 2.10.2017).)

(Anm: Flere krisetelefoner om Norsk Tipping. Elisabeth Waage er daglig leder i Hjelpelinjen. Et økende antall av innringerne som har problemer med nettkasinospill tar nå opp spillene Norsk Tipping tilbyr, viser Lotteritilsynets statistikk. (dn.no 11.9.2017).)

- Norsk Tipping: Hvorfor får Norsk Tipping reklamere? (- Vinmonopolet reklamerer for verken alkohol eller vin, men konseptet med vinmonopol er tilnærmet likt spillmonopolet til Norsk Tipping: Staten tjener på folks uvaner.) (- Bør ikke reklame for pengespill og tipping også omfattes av lignende regler?)

(Anm: Evert Whitehouse, student. Norsk Tipping: Hvorfor får Norsk Tipping reklamere? Er formålet med Norsk Tipping å få flest mulig nordmenn til å spille pengespill? «Årets nyttårsforsett: Mer Flax!» lyser mot meg idet jeg skroller nedover VGs nettside. (…) Vinmonopolet reklamerer for verken alkohol eller vin, men konseptet med vinmonopol er tilnærmet likt spillmonopolet til Norsk Tipping: Staten tjener på folks uvaner. (…)  Hovedgrunnen til at det et ulovlig å markedsføre alkohol er fordi det vil føre til økt etterspørsel og forbruk av alkohol. (…) Bør ikke reklame for pengespill og tipping også omfattes av lignende regler (…)? Likevel er det ingen tvil om at Norsk Tipping gjør mye godt i samfunnet gjennom utdelingen av hele sitt overskudd til gode formål, deriblant idrett, kultur og frivillige organisasjoner. Det bør opprettes en fjerde post, nemlig hjelpetiltak for spilleavhengige. (dagbladet.no 11.1.2018).)

(Anm: Alkohol (Big Alcohol) (mintankesmie.no).)

(Anm: Reklame, sponsing, journalistikk, spin og PR-virksomhet. (mintankesmie.no).)

- Flere spillavhengige tar kontakt med Akan. (- Akan, et kompetansesenter som jobber med å forebygge rus og avhengighet i arbeidslivet, har hatt en økning i antall henvendelser på 70 prosent siden i fjor. Mange fortvilte arbeidsgivere, pårørende og spillavhengige selv tar kontakt, forteller seniorrådgiver i Akan Jarle Wangen.)

(Anm: Flere spillavhengige tar kontakt med Akan. Flere arbeidstakere sliter med spillavhengighet og milliongjeld. Mange tar kontakt med Akan. Akan, et kompetansesenter som jobber med å forebygge rus og avhengighet i arbeidslivet, har hatt en økning i antall henvendelser på 70 prosent siden i fjor. Mange fortvilte arbeidsgivere, pårørende og spillavhengige selv tar kontakt, forteller seniorrådgiver i Akan Jarle Wangen. – Vi har en økning fra å ha én sak i måneden til to i uken, sier Wangen til P4. I de verste tilfellene er det nettcasino og andre hurtigspill fra utenlandske aktører som har ført til avhengighet og høy spillgjeld. Noen tyr til underslag for å dekke spillegjeld. (frifagbevegelse.no 21.9.2017).)

(Anm: Arbeidsmiljø, yrkesskader og arbeidsrett (Arbeidstilsynet) (mintankesmie.no).)

(Anm: NAV (Arbeids- og velferdsdirektoratet) (Arbeids- og velferdsetaten (tidligere Aetat og trygdeetaten)) (mintankesmie.no).)

- TVNorge og TV3-eier frykter for fremtiden til norske tv-programmer. Eierne av TVNorge og TV3 kan tape minst 150 millioner kroner hvis regjeringen forbyr pengespillreklame. Det vil ramme populære norske tv-produksjoner som «Helt perfekt» og «71-grader nord», advarer de.

(Anm: TVNorge og TV3-eier frykter for fremtiden til norske tv-programmer. Eierne av TVNorge og TV3 kan tape minst 150 millioner kroner hvis regjeringen forbyr pengespillreklame. Det vil ramme populære norske tv-produksjoner som «Helt perfekt» og «71-grader nord», advarer de. Torsdag hadde Discovery Networks, selskapet bak tv-kanaler som TVNorge, Fem og Max, møte med kulturminister Trine Skei Grande. Bakgrunnen for møtet var utspillet til forrige kulturminister Linda Hofstad Helleland om at regjeringen ønsket å forby pengespillreklame på utenlandske kanaler via norske distributører. (dn.no 16.2.2018).)

(Anm: Spilleavhengighet, dataspillavhengighet, (spilleavhengige/problemspillere/problemgambling) (mintankesmie.no).)

– Fleire kvinner får problem med pengespel. RISIKOSPELARAR: 122.000 nordmenn (3,2 %) av befolkninga er moderate risikospelarar eller problemspelarar, viser ei befolkningsundersøking frå 2016. (- Tidlegare utgjorde dei avhengige av pengespel omtrent 30 prosent av dei som fekk hjelp ved Blå Kors Poliklinikk. No nærmar talet seg 50 prosent, ifølge dei sjølve.)

(Anm: – Fleire kvinner får problem med pengespel. RISIKOSPELARAR: 122.000 nordmenn (3,2 %) av befolkninga er moderate risikospelarar eller problemspelarar, viser ei befolkningsundersøking frå 2016. – Det er framleis unge menn som dominerer, men vi ser fleire og fleire kvinner som treng behandling fordi dei er avhengig av pengespel, seier sosionom Carina Flatnes. (…) Tidlegare utgjorde dei avhengige av pengespel omtrent 30 prosent av dei som fekk hjelp ved Blå Kors Poliklinikk. No nærmar talet seg 50 prosent, ifølge dei sjølve. – Fleire familiar søker hjelp – I media blir det ofte framstilt slik at det stort sett er einslege menn i 30-åra som slit mest med spel. Men det er ikkje heile sanninga. Blixhavn seier det er viktig at ein får fram nyansane, og viser at dette ikkje er noko som berre rammar menn. (nrk.no 11.11.2017).)

- Norge har dobbel så mange pengespillavhengige som i Danmark, på tross av at danskene har gitt lisenser til 48 nettspillselskaper som lokker folk med gevinster.

(Anm: Danske tilstander. Norge har dobbel så mange pengespillavhengige som i Danmark, på tross av at danskene har gitt lisenser til 48 nettspillselskaper som lokker folk med gevinster. Her er fem ting danskene gjør annerledes enn Norge i vern av de nettspillavhengige: 1. Spillere kan utestenge seg selv. I Danmark kan spillavhengige velge å utelukke seg selv fra nettspill, midlertidig eller permanent. ROFUS (Register over frivilligt udelukkede spillere) er et register der spillere i Danmark kan utestenge seg selv fra alle typer onlinespill samt danske fysiske kasinoer. Utestengelsen kan være midlertidig eller endelig. (…) (nrk.no 4.4.2017).)

- Oslo Frp vil ha kasino på travbanen. (- Kasinodrift i regulerte former vil føre til at pengene det spilles for, beholdes i Norge og kan komme folk flest til gode, mener forslagsstillerne.)

(Anm: Oslo Frp vil ha kasino på travbanen. Kasinodrift i regulerte former vil føre til at pengene det spilles for, beholdes i Norge og kan komme folk flest til gode, mener forslagsstillerne. (…) Landsstyret anbefaler forslaget, noe som gjør det svært sannsynlig at det vil bli vedtatt. (aftenposten.no 16.4.2018).)

- Utenlandske spillselskap har i løpet av et år brukt 866 millioner kroner på reklame rettet mot nordmenn. 

(Anm: Spillreklame for 866 millioner kroner. Utenlandske spillselskap har i løpet av et år brukt 866 millioner kroner på reklame rettet mot nordmenn, ifølge en analyse gjort av Medietilsynet. Tallene baserer seg på reklamestatistikk for perioden 1. august 2016 til 31. juli 2017 som Medietilsynet har innhentet fra Nielsen Research. (e24.no 18.9.2017).)

(Anm: Reklame, sponsing, journalistikk, spin og PR-virksomhet. (mintankesmie.no).)

- Geelmuyden Kiese bytter side. – Vi har ikke byttet side. Jeg oppfatter ikke Betsson og Lotteritilsynet som motparter, sier grunnlegger og hovedeier Hans Geelmuyden i Geelmuyden Kiese.

(Anm: Geelmuyden Kiese bytter side. – Vi har ikke byttet side. Jeg oppfatter ikke Betsson og Lotteritilsynet som motparter, sier grunnlegger og hovedeier Hans Geelmuyden i Geelmuyden Kiese. Etter å ha jobbet for Betsson i tolv år og kritisert spillmonopolet, lager pr-byrået Geelmuyden Kiese nå kampanjevideoer for Lotteritilsynet. (dn.no 22.9.2017).)

- Lotteritilsynet truer Carew og Riise med bøter. De to fotballprofilene er blant 23 norske kjendiser har fått et informasjonsbrev fra Lotteritilsynet.

(Anm: Lotteritilsynet truer Carew og Riise med bøter. De to fotballprofilene er blant 23 norske kjendiser har fått et informasjonsbrev fra Lotteritilsynet. I brevet advares de mot å fronte ulovlig pengespillselskap ved å dele innlegg på sosiale medier eller opptre på arrangementer. Blant dem som har mottatt brevet, er flere tidligere landslagsspillere i fotball, fotballkommentatorer, realitykjendiser, pokerspillere, kampsportutøvere og andre idrettsutøvere. Et helt identisk brev ble sent til i alt 23 norske kjendiser den 29. september i år. Nettstedet Kampanje har tidligere omtalt dette. (nrk.no 12.10.2017).)

(Anm: Interessekonflikter, bestikkelser og korrupsjon (mintankesmie.no).)

- Lotteritilsynet ville slette John Arne Riises Facebook-side. Lotteritilsynet ville slette Facebook-siden til John Arne Riise og flere kjente spillambassadører. Da satte Facebook ned foten.

(Anm: Lotteritilsynet ville slette John Arne Riises Facebook-side. Lotteritilsynet ville slette Facebook-siden til John Arne Riise og flere kjente spillambassadører. Da satte Facebook ned foten. Siden 2014 har Lotteritilsynet samarbeidet med Facebook om å fjerne markedsføring for utenlandske spillselskaper rettet mot norske brukere. I praksis er dette blitt løst ved at Facebook fortløpende fjerner sider som Lotteritilsynet mener bryter norsk lotterilov. Les også: Dro inn 300 millioner på spillselskap Facebooks juridiske avdeling har i all hovedsak vært enig med Lotteritilsynet om sletting av ulike sider tilhørende utenlandske spillselskaper de siste årene. Men da Lotteritilsynet også ønsket at det amerikanske nettsamfunnet skulle fjerne private Facebook-kontoer og sider som tilhørte norske spillambassadører, sa Facebooks nye norske lobbysjef, Marianne Neraal, nei. (dn.no 17.10.2017).)

(Anm: Interessekonflikter, bestikkelser og korrupsjon (mintankesmie.no).)

- Vi må ta i bruk flere virkemidler for å stanse ulovlig markedsføring. Ikke alle er enige om verktøyene Lotteritilsynet bruker for å bekjempe ulovlig markedsføring av utenlandske spillselskaper i Norge.

(Anm: Vi må ta i bruk flere virkemidler for å stanse ulovlig markedsføring. Ikke alle er enige om verktøyene Lotteritilsynet bruker for å bekjempe ulovlig markedsføring av utenlandske spillselskaper i Norge. Vi snakker gjerne mer om hvorfor vi gjør det vi gjør, skriver Lotteritilsynet-direktør Atle Hamar i denne kommentaren. (…) Vi har lenge hatt en god dialog med Facebook og de har tatt vekk flere sider som har reklamert for spill på vår oppfordring. Dette er positivt. Også denne gangen valgte Facebook å lytte til oss. De har i disse dager stengt ned 31 sider som var i strid med norsk lov, noe Facebook var enige i. De tar ikke vekk de 11 kjendis-sidene, men ber oss rapportere enkeltinnlegg på disse sidene. Det vil vi gjøre. Vi setter pris på at Facebook følger sine egne retningslinjer og respekterer norsk lov. Det viser at de forstår Norge og at de tar et samfunnsansvar. (dn.no 19.10.2017).)

- VG sjekket hvordan spillselskapene markedsfører seg: 1 måned – 50 tilbud.

(Anm: VG sjekket hvordan spillselskapene markedsfører seg: 1 måned – 50 tilbud. I november opprettet VG kontoer hos 20 spillselskaper som er populære blant norske spillere, Norsk Tipping inkludert, for å sjekke hvordan de reklamerer. Det ble ikke gjort innskudd av penger på noen av kontoene. (vg.no 27.6.2017).)

(Anm: Fanget av spillet. Purringer og inkassovarsler har forfulgt pengespillavhengige Atle Vestvik i 20
år. For å klare å holde seg unna nettkasino, har han tatt et drastisk valg. (…) Umyndiggjøring. I 2015 tok Atle via en advokat kontakt med fylkesmann i Rogaland for å bli umyndiggjort. I dag kan han ikke ta opp lån. (nrk.no 4.4.2017).)

- Barn spiller bort tusenvis på nettgambling. (- Én av 20 pasienter har spilleproblemer.)

Barn spiller bort tusenvis på nettgambling
adressa.no 25.8.2016
Hjelpelinjen for spillavhengige er bekymret over at barn klarer å opprette kontoer hos utenlandske spillselskaper og spiller bort tusenvis av kroner.

– Det verste tilfellet som ble meldt inn hos oss, var en mindreårig som hadde tapt over 20 000 på nettet, sier Mette Mohn, daglig ansvarlig for Hjelpelinjen til Bergens Tidende.

Avisen skriver at barn på en enkel måte kan opprette spillkontoer med falskt navn og alder hos de utenlandske selskapene, til tross for aldersgrensen på 18 år.

– Det hender at vi får henvendelser fra foreldre til barn som har spilt pengespill på nettet. Da har de enten brukt egne bankkort eller foreldrenes. Vi ser nok bare toppen av isfjellet, sier Mohn. (…)

(Anm: Hjelpelinjen for spilleavhengige (hjelpelinjen.no) (80080040).)

(Anm: Én av 20 pasienter har spilleproblemer. ifølge britisk studie.One in 20 patients has gambling problems, UK study finds. Around one in 20 adults has problems with gambling, a UK general practice study has found. The authors call for increased resources for recognising and responding to gambling problems in primary care. Gambling problems are associated with deprivation, anxiety disorders, psychosomatic complaints, and high rates of suicidal ideation and attempts. But there has previously been little information on how to identify patients who might benefit from help.BMJ 2017;356:j1375  (Published 17 March 2017).)

- Spillavhengighet Norge er redd unge bruker for mye penger i mobilspillet Pokémon GO.

Advarer mot pengebruken.
rb.no 14.8.2016
Spillavhengighet Norge er redd unge bruker for mye penger i mobilspillet Pokémon GO. (…)

Mobilspillet gir spillerne mulighet til å kjøpe hjelpemidler som kan hjelpe spilleren videre. – Er du avhengig er det en sjanse for at du vil ta i bruk betalingsmidler for å nå målet ditt raskere, og den summen kan bli stor, forklarer Pedersen. (…)

(Anm: Spillavhengighet Norge (spillavhengighet.no).)

- Statsminister Erna Solberg spilte Pokémon i Stortingssalen. (- Statsministeren mener det ikke ble gjort særlig mye spilling - grunnet dekningen i Stortingssalen.)

(Anm: Statsminister Erna Solberg spilte Pokémon i Stortingssalen. Statsminister Erna Solberg (H) tok opp pokémon-spillet under trontaledebatten tirsdag. Statsminister Erna Solberg (H) tok seg tirsdag en aldri så liten mobilpause under trontaledebatten i Stortinget. I et bilde fanget opp av Klassekampen er det tydelig at Solberg tok opp mobilen for å sjekke staus på Pokémon-spillet. Spillet tok Norge med storm på slutten av sommeren, men det ser ikke ut til at Solberg har gått lei spillet. Og det var ingen ringere enn ivrig pokémon-spiller Trine Skei Grande (V) som sto på talerstolen mens Solberg åpnet spillet. Statsministeren mener det ikke ble gjort særlig mye spilling - grunnet dekningen i Stortingssalen. (tv2.no 5.10.2017).)

– Du blir ikke ingeniør av å leke med nettbrett. Du blir forbruker. (– Det er hjerteskjærende. Jeg ser stadig foreldre som roser sine smårollinger fordi de kan zoome inn på et bilde med fingrene eller leke med en app. Det er så misforstått. Det har ingenting med teknologisk forståelse å gjøre. Du blir ikke ingeniør av å leke med nettbrett. Du blir forbruker, ikke produsent.)

(Anm: – Du blir ikke ingeniør av å leke med nettbrett. Du blir forbruker. Raspberry Pi er knapt større enn et bankkort og har introdusert millioner av barn til koding. Nettbrett er rene giften. Jeg skal aldri slippe datteren min nær et nettbrett. Eben Upton, den britiske dataingeniøren bak den knøttlille datamaskinen Raspberry Pi, går nesten i fistel på telefon fra hovedkvarteret sitt i Cambridge. – Det er hjerteskjærende. Jeg ser stadig foreldre som roser sine smårollinger fordi de kan zoome inn på et bilde med fingrene eller leke med en app. Det er så misforstått. Det har ingenting med teknologisk forståelse å gjøre. Du blir ikke ingeniør av å leke med nettbrett. Du blir forbruker, ikke produsent. (dn.no 20.10.2017).)

(Anm: Pinlig, Solberg. Norge får nok en gang internasjonal pressedekning fordi en borgerlig partileder spiller Pokémon i et offisielt møte i parlamentet. Forrige gangen var det partileder Trine Skei Grande (V) i et høringsmøte. Denne gangen var det enda verre: Statsministeren spiller Pokémon i landets nasjonalforsamling, i en debatt om de store linjene om landets fremtid, trontaledebatten, mens hennes flertallsgrunnlag talte. Dette er pinlig for nasjonen. Både fordi det fremstiller Norge som en nasjon som har så mye penger at vi tøyser bort alvoret, at vi ikke trenger anstrenge oss. Vi leker oss bort. (aftenposten.no 10.10.2016).)

- Gamblinglandet Norge

Gamblinglandet Norge
Hans Olav Fekjær psykiater, Nesodden
aftenposten.no 18.4.2012
Pengespill. Norsk Tipping uttaler seg gjerne som om selskapet var en snill og gavmild onkel, men snakker sjelden om at det meste av regningen sendes til lavinntektsgrupper og spilleavhengige. (...)

Lotto-vert tapte alt
dn.no 29.10.2012
-Veien fra hero til zero er ufattelig kort når en driver med spill, men det skjønner en ikke når en står midt oppi det, sier Remo Sjonfjell.

Som informasjonsrådgiver i det statlige spillselskapet Norsk Tipping har Remo Sjonfjell (43) har ringt Lotto-vinnere over hele landet og delt ut flere hundre millioner kroner. (...)

Over 80.000 nordmenn sliter med spilleavhengighet. Mange skammer seg over det og er redde for å bli latterliggjort hvis det kommer frem at de sliter med spilleproblemer. (...)

Forrige uke holdt Sjonfjell foredrag om sin spilleavhengighet på et seminar i regi av Akan (Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk) i Oslo. Han understreket der at han var der som seg selv og ikke som ansatt i Norsk Tipping. (...)

(Anm: Vraket fra Arendalsuka. Spillselskapet Unibet ønsket å invitere til debatt om «fremtidens forbrukere» under Arendalsuka. Det fikk Lotteritilsynet til å reagere. (dn.no 14.8.2016).)

A Brain Chemical That May Cause Gambling Addiction, or bankruptcy (Et hjernekjemikalie som kan forårsake spilleavhengighet, eller bankerott)
medicaldaily.com 21.2.2012
A chemical in the brain associated with regions involved in sensory and reward systems is important in determining how people deal with the pain of financial loss, scientists have revealed in a paper published on Tuesday in the Molecular Psychiatry journal. (...)

The study revealed that norepinephrine or noradrenaline, which works as both a hormone and neurotransmitter, or chemical messenger, is central to an individual’s neurological response to losing money. (...)

Raser mot Norsk Tippings kasino-planer
vg.no 2.2.2012
Spillavhengighet-Norge: De vil suge mest mulig penger ut av folk (...)

Blir avhengig av rollespill
siste.no.no 20.2.2012
Organisasjonen Spillavhengighet-Norge fikk dobbelt så mange henvendelser i fjor som tidligere år. (...)

Mener Viking Lotto-feber presser spilleavhengige
aftenposten.no 18.1.2012
Daglig leder Trond Aspeland i Hjelpelinjen for spilleavhengige forteller om en ny tendens: Spilleavhengige som føler spillepress av å se reklame for rekordjackpot i Viking Lotto. (...)

Norsk Tipping frister med 200 millioner kroner i Viking Lotto
dinside.no 28.12.2011
Store premiepotter trigger folk til å spille mer

- Store lottogevinster kan være en vei inn i spilleavhengighet, advarer psykolog Pål Fylling Helland. (...)

Psykolog: - Lotto er ikke hovedproblemet
Psykolog Pål Fylling Helland sier de store premiepottene i Viking Lotto isolert sett ikke gjør folk spilleavhengige. I samarbeid med Blå Kors, driver Helland prosjektet Spillkontroll.no, som skal hjelpe personer som står i fare for å miste kontrollen over spillingen. (...)

- Jeg var spillegal
nettavisen.no 3.11.2011
ÆRLIG: Jesper Mathisen er åpen om sine problemer med spilleavhengighet.

Start-spiller Jesper Mathisen kunne gamble bort 200.000 på noen få dager. (...)

Pappa Svein Mathisen måtte til slutt komme inn og hjelpe sønnen, som etter hvert hadde opparbeidet seg en betydelig spillegjeld.

- Han slettet kredittkortgjelden min og ryddet opp hver gang. Han ble på mange måter min forsikring for at det ikke ville gå helt galt, forteller Mathisen.
I dag har Mathisen kommet seg vekk fra spilleavhengigheten, og forteller at hjelp fra faren Svein ble utslagsgivende.

- Han truet med å selge leiligheten min og fortelle Start om problemene mine. I tillegg ville han legge meg inn for å få bukt med spillegalskapen, sier han. (...)

Mener Norsk Tipping må ta større ansvar
aftenposten.no 23.1.2011
- Det er få narkomane som begynner med de hardeste stoffene, sier Bjarte Baasland (36). Han startet sin «spillekarrière» med Lotto og tipping. Den endte i milliongjeld og bedrageridom. (...)

Nye grupper blir avhengige
aftenposten.no 23.12.2010
De er unge, dynamiske, flinke og tror de mestrer alt. Når de finner ut at de ikke mestrer spillingen, er det for sent for noen. Bokstavelig talt.

– Det er eksempler på folk som har tatt livet sitt etter at de har tapt altfor mye på oddsen, sier Trond Aspeland i Hjelpelinjen for spilleavhengige. De opplever oddsspill som like farlig som pokerspillet til de utenlandske nettselskapene. (...)

Alvorligere spilleproblemer
aftenposten.no 22.12.2010
Siden Norsk Tipping i 2007 fikk monopol på å operere spilleautomater i Norge, har antallet med alvorlig spilleproblemer økt med 70 prosent. (...)

Mens man i 2007 mente det var 48.000 (1,3 prosent) som hadde «alvorlige spillproblemer», er tallet i år vokst til 81000 (2,1). I undersøkelsen har over 3000 blitt spurt ni forskjellige spørsmål om spilleavhengighet. Svarene varierer mellom aldri (0 poeng), noen ganger (1 poeng), for det meste (2 poeng) og alltid (3 poeng). Får man 8 eller flere poeng, regnes man som en problemspiller. (...)

Slår tilbake mot Sponheim
aftenposten.no 9.12.2010
Overlege Fekjær mener spill er skatt som rammer de fattigste hardest Psykiater og tidligere Blå Kors-overlege Hans Olav Fekjær mener
et mer offensivt Norsk Tipping kan undergrave hele spillemonopolet.

Av alle bremseklossene styreleder Lars Sponheim i Norsk Tipping mener har styrt norsk spillpolitikk, er Hans Olav Fekjær den største.Men kritikeren
mener hans innflytelse er liten i forhold til Sponheims.(...)

Nedgang i pengespill blant ungdom
nova.no 4.10.2010
Problematisk pengespilleatferd blant norske ungdommer viser en nedgang siden 2002. Mens én prosent av ungdommene i dag fyller kriteriene som pengespilleavhengige, var tilsvarende tall 3,2 prosent i en undersøkelse fra 2002. Årsaken er trolig at spilleautomatene ble borte.

Resultatene kommer frem i en ny stor undersøkelse gjennomført av NOVA for Lotteri- og stiftelsestilsynet (Ung i Norge 2010). I alt har over 8300 elever ved 89 skoler over hele landet deltatt i en undersøkelse om ungdoms bruk av dataspill og pengespill. (...)

Frykter lavere inntekter med snille automater
nettavisen.no 22.7.2010
Røde Kors krever at regjeringen blar opp siden Norsk Tippings «snille» spilleautomater ikke gir nok inntekter. (...)

Også Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) mener regjeringen må se på hvordan situasjonen skal løses. (...)

Færre nordmenn har spilleproblemer etter automatforbudet
tv2nyhetene.no 11.7.2010
Antallet nordmenn med spilleproblemer er betydelig redusert etter at de gamle spilleautomatene ble erstattet med «snillere» terminaler fra Norsk Tipping. (...)

For nå slår skandinavias største forskningsorganisasjon fast at tallet på nordmenn med spilleproblemer raskt er på vei ned.

– Av de som spilte på spilleautomater da forbudet trådte i kraft så var det halvparten som sluttet å spille. Den andre halvparten sluttet ikke å spille. De spilte like mye eller til og med mer, sier Anita Øren, prosjektleder i Sintef Helse til TV 2 Nyhetene. (...)

Baasland-saken til Høyesterett
dagbladet.no 24.6.2010
Tapte rundt 60 mill. i regi av spillselskapet. (...)

Saken er tidligere nektet fremmet av både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett. (...)

- Forbudet har ingen effekt
nettavisen.no 15.6.2010
Nordmenn gambler like mye, sier spillbransjen. - Feil, mener Lotteritilsynet. (...)

PokerStars melder at man overhodet ikke har merket banktransaksjonsforbudet, mens Betsson omtaler effekten som «ikke nevneverdig». (...)

- Ikke korrekt
Kommunikasjonssjef Rune Timberlid i Lotteritilsynet stoler imidlertid ikke på spillselskapenes påstand om at forbudet ikke har fått noen effekt. (...)

Forbyr overføring av penger til utenlandske spill
tv2nyhetene.no 19.2.2010
(...) – Det blir heller ikke mulig å bruke norske betalingskort på pengespill i utlandet, sier kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) til VG.

I fjor brukte norske spillere mellom fem og seks milliarder kroner på utenlandske spillnettsteder. Huitfeldt mener den nye forskriften vil begrense spillproblemer.

- Forteller om ødelagte liv og spillgjeld
dagbladet.no 13.2.2010
Nærmere 30 000 nordmenn er spillavhengige. Sjekk om du er i faresonen.

(Dagbladet): 29 000 personer har spilleproblemer i Norge, ifølge en befolkningsundersøkelse utført av SINTEF på oppdrag fra Lotteritilsynet i 2008.

Poker, oddsen og kasinospill på nett utgjør de største problemområdene. (...)

Ble spilleavhengig av medisin
nrk.no 29.1.2010
Medisinen som brukes av Parkinsonpasienter fører til spilleavhengighet hos 10 prosent av brukerne. (...)

Norsk legemiddelforsikring vil ikke kommentere denne saken, siden det ennå ikke er kommet noen dom. (...)

– Det var ingen som advarte meg, hadde jeg fått en slik advarsel så hadde jeg nok oppsøkt hjelp hos legestanden før jeg hadde brukt så mye penger, sier han. (...)

Stopper ulovlige pokerannonser
na24.no 4.3.2009
Lotteritilsynet varsler bøter om ikke Finn og Sol stopper pokerannonser.

Pokerstars.net er en gratis spillside, men Lotteritilsynet har reagert på annonsene og mener de er markedsføring for det kommersielle pokernettstedet Pokerstars.com.

Har varslet vedtak
Det er ikke lov for norske medier å annonsere for andre pengespill enn det Norsk Tipping, Rikstoto og bingoarrangørene tilbyr. Lotteritilsynet varslet i forrige uke at annonsene så ulovlige ut og at de «høyst sannsynlig vil ta kontakt med Finn og be dem stoppe annonsen».

Nå har tilsynet skrevet brev til begge nettstedene og varslet om at de vil fatte vedtak om at annonsene er ulovlige. (...)

Lotteritilsynet vil stoppe Finn
na24.no 26.2.2009
Mener pokerannonse er «klart ulovlig». (...)

Lotteritilsynet var onsdag i kontakt med Finn.no og varslet at de vil fatte vedtak på at annonsen er ulovlig i Norge.

- Ikke annonse for pengespill
(...) Finn.no argumenterte i går for at siden de kjørte annonse for ikke var en pengespillside og dermed ikke var omfattet av forbudet mot å annonsere for andre enn de lovlige pengespillene her i landet. (...)

Pokerstars.com markedsfører seg som verdens største spillside for poker, mens Pokerstars.net ikke tilbyr pengespill, men bruker samme software og har nær identisk utforming som com-siden. (...)

Pokergigant sponser Finn
na24.no 25.2.2009
Finn satser høyt. Men nå vil Lotteritilsynet se kortene.

Finn.no kjører nå annonser for selskapet Pokerstars. Annonsene kan være i strid med norsk lovgivning. (...)

- Ser ulovlig ut
- I utgangspunktet er det ikke ulovlig å annonsere for en gratis pokertjeneste, men det vi har sett en del eksempler på er at man lager nesten identiske sider hvor gratissiden fungerer som en rekrutteringsside for siden med et annet toppdomene. Dette ser ut som en rekrutteringsside for en side som det ikke er lov til å markedsføre i Norge, sier Lotteritilsynets kommunikasjonssjef Rune Timberlid til NA24 Propaganda. (...)

29.000 har spilleproblemer
nrk.no 19.11.2008
Spilleproblemer er like utbredt i befolkningen nå som før de gamle spilleautomatene, gevinstautomatene, ble fjernet. (...)

Problemspillere er gått fra automater til internett
nrk.no 19.11.2008
Fjerningen av spilleautomatene sommeren 2007 har ikke ført til noen nedgang i tallet problemspillere, viser en ny undersøkelse fra SINTEF. (...)

Bankene bryter loven
Nina Dybedahl - Marianne Smith – Webjuristene
dagbladet.no 1.10.2008
Nordmenn brukte til sammen 7,6 milliarder kroner på nettspill i 2007, og hele 6,3 av disse gikk til utenlandske nettsider, ifølge en undersøkelse utført på oppdrag fra Lotteritilsynet i fjor. På online spillsteder kan man bruke opp hele månedslønnen i løpet av et par ettermiddagstimer. Flere undersøkelser fra MMI, Sirus, Synovate og SINTEF de siste åra viser at personlige tragedier tilknyttet internettgambling øker og øker. Webjuristene engasjerte seg i debatten med en nettartikkel i 2003 og har hatt flere kunder med dokumentert spilleavhengighet og høy spillegjeld. Vi har fått et innblikk i disse menneskenes liv og slutter oss fullt og helt til overlege Hans Olav Fekjærs tanker i hans innlegg i Dagbladet 29. august (...)

- Flere tusen har milliongjeld etter nettgambling
vg.no 23.9.2008
Flere tusen nordmenn har pådratt seg milliongjeld etter gamling på internett, anslår ekspert på spillegalskap. (...)

- En ufattelig kynisk og rå bransje
vg.no 20.9.2008
(VG Nett) En tvers igjennom kynisk og rå bransje, det er hva politikere og organisasjoner mener om de internettbaserte gamblingselskapenes virksomhet. (...)

Fanget av spill
aftenposten.no 20.9.2008
(...) (Det fiktive navnet "Ahmet" er valgt i samråd med hovedpersonen) (...)

Hudfletter Giskes automatutspill
aftenposten.no 19.9.2008
Psykiater Hans Olav Fekjær, en av Norges fremste eksperter på spillavhengighet, mener det er tåpelig av kulturminister Trond Giske (Ap) å sammenligne de nye spilleautomatene med en nettbank. (...)

Gambling is linked to dopamine agonists (Gambling linket til dopaminagonister)
BMJ 2008;337:a823 (15 July)
Gambling is linked to dopamine agonists: A study has linked problematic and pathological gambling with treatment with dopamine agonists in 140 patients with Parkinson’s disease: 9.3% of the patients showed such behaviour, whereas in the general population the figure is 1.6%. "The increased prevalence was related to dopamine agonist use and younger age, but not comorbidity," wrote the authors (Journal of Gambling Studies doi: 10.1007/s10899-008-9099-3). (...)

Dropper tilbud til spilleavhengige
nrk.no 4.6.2008
(...) Klinikken var den første institusjonen i landet som kunne tilby intensiv behandling av spilleavhengige, der pasientene fikk bo på klinikken i lengre perioder. (...)

Dette tilbudet ble gitt til de spilleavhengige som var hardest rammet.

- Behovet ble borte da de norske spilleautomatene forsvant i fjor, sier klinikksjef Ingjerd Meen Lorvik. (...)

– Norsk Tipping bidrar til spilleavhengighet
dn.no 3.6.2008
Et klart flertall av befolkningen, 58 prosent, mener at Norsk Tipping bidrar vesentlig til spilleavhengighet. (...)

Vi bruker mindre på pengespill
nrk.no 30.5.2008
Nordmenns forbruk på pengespill har gått ned med 11 milliarder kroner etter at spilleautomater ble forbudt 1. juli i fjor, viser tall fra Lotteritilsynet.

Nå skal forskere prøve å finne svar på om automatforbudet har ført til at vi bruker mer penger på nettspill, eller om det er blitt mindre spilleavhengighet. (...)

Bekymret for spilleautomater
nrk.no 2.5.2008
- Familiene til de spilleavhengige gruer seg til de nye spilleautomatene blir utplassert til høsten. (...)

Spilleavhengighet halvert
aftenposten.no 21.2.2008
Antall spilleavhengige som ber om behandlingshjelp, stuper. Fjerningen av spilleautomatene får æren. Andre spill har ikke fanget opp automatspillerne. (...)

Frykter nye spilleautomater
nrk.no 27.12.2007
FRYKTER DE NYE AUTOMATENE: Foreninga for pårørende av spilleavhengige ber regjeringen om ikke å sette ut statlige spilleautomater over nyttår. (...)

Spillekongen Giske
vg.no 7.9.2007
Kulturminister Trond Giske (Ap) tvinger norske kommuner til å friste barn til pengespill. Større overgrep mot det lokale selvstyret må vi lete lenge etter. (...)

Syv milliarder på nettspill
aftenposten.no 18.4.2007
I år vil vi sannsynligvis bruke minst 7 milliarder kroner på utenlandske nettspill. En mer liberal holdning til pengespill på nett kan gi best kontroll, mener Tekonologirådet. (...)

Spiller for milliarder
kampanje.com 18.4.2007
I år vil vi sannsynligvis bruke minst syv milliarder kroner på utenlandske nettspill. (...)

Tippet for 9,6 milliarder
hegnar.no 18.4.2007
Norsk Tippings dro inn over 9,6 milliarder på spill i fjor. Sjekk hvor mye som lå igjen på bunnlinjen. (...)

Spillinntektene endte på 9.619 millioner kroner i fjor, sammenlignet med 9.203 millioner kroner i 2005. (...)

128 millioner kroner overføres til Norsk Tippings investeringsfond, mens 12 millioner kroner blir overført til tiltak mot spilleavhengighet.

Omsetningsøkningen for Norsk Tipping skyldes først og fremst rekkeprisøkningen i Lotto, innføring av Millionsjansen og noen mindre produktendringer på Oddsen. (©NTB)

Poker (spilleavhengige på nett)

Blir syke av nettpoker
nrk.no 7.11.2008
Over 30.000 barn og unge står i faresonen for å utvikle depresjoner på grunn av pengespill på nett, viser forskning.

Det kommer frem i en undersøkelse som Center for ungdomsforskning i Danmark har gjort, skriver Politiken.dk. (...)

Kraftig økning av spilleavhengige på nett
vg.no 6.3.2007
Poker spesielt og nettspill generelt hekter flest til avhengighet.

En av fem som ringte Hjelpelinjen for spilleavhengige oppgir i samlestatistikken for 2006 at de er hektet på nettspill. Og nettpoker er den spillformen som skaper flest avhengige og som er i størst økning, skriver Adresseavisen. (...)

Før forbudet mot spilleautomater ble innført i fjor 1. juli i fjor, sto over 12.000 blinkende automater og lokket med store premier landet over.

For over 60.000 nordmenn ble spillingen en sykdom. (...)

Spilleautomater

Frykter ikke spillavhengighet
dn.no 8.2.2009
Norsk Tipping setter nå ut 100 nye spillautomater hver uke. En maks tapsgrense på 2.200 kroner i måneden gjør at organisasjonen ikke frykter nye spillavhengige.

Det skal være umulig å spille seg fra gård og grunn på de nye spillautomatene, hevder Norsk Tipping. Spillerne må registrere seg og ha spillekort for å spille. Det er ikke mulig å tape mer enn 400 kroner per dag, og ikke mer enn 2.200 kroner i måneden. (...)

Ansvarlig og forutsigbar spillpolitikk
Trond Giske Kultur- og kirkeminister
dagbladet.no 31.3.2007
SPILLAUTOMATENE: Automatene har skapt store sosiale problemer i Norge. Under den forrige regjeringen vokste spillingen fra rundt 8 milliarder i 2001 til 28 milliarder i 2005. Nå rydder vi opp. (...)

150 ordførere sier nei til automater
nrk.no 29.3.2007
Nærmere 150 norske ordførere sier til Aftenposten at de ikke ønsker de nye spilleautomatene fra Norsk Tipping velkommen i sine kommuner.

Avisen har spurt 187 av landets 431 ordførere om de ønsker de nye automatene velkommen. Fire av fem sier altså nei, og flere sier dessuten at det er helt umulig å akseptere spilleautomater, skriver avisen. (...)

Like uskyldig som Lotto?
Av Hans Olav Fekjær, styreleder i Norsk forening for pengespillproblematikk, psykiater
aftenposten.no 29.3.2007
SPILLEAUTOMATER. EFTA-domstolen ga Norge anledning til å innføre statlig monopol på spilleautomater. Etter dommen ønsker kulturminister Trond Giske å gjennomføre automatreformen som Stortinget vedtok i 2003. (...)

Færre spilleavhengige etter seddelforbudet
aftenposten.no 16.10.2006
Seddelforbudet på spilleautomater har ikke bare ført til at omsetningen har stupt. Men også antall spilleavhengige er blitt færre. (...)

I fjor spilte nordmenn bort 5,2 milliarder kroner på spilleautomatene, og mange fikk problemer med spilleavhengighet. Noen justeringer ble foretatt fra juli i år, og resultatene er allerede synlige.

– Seddelsperren på spilleautomater, i tillegg til at automatene er stengt om natten, har gjort at pågangen til hjelpelinjen for spilleavhengige er blitt langt mindre. I tidsrommet juli til september gikk henvendelsene ned med 39 prosent, sier direktør Atle Hamar i Lotteritilsynet til NTB.

Ifølge en norsk undersøkelse har 1,4 prosent av alle mellom 15-74 år et spilleproblem. Det betyr i størrelsesorden 49.000 personer av den norske befolkning. (...)

Beskylder staten for skittent spill
aftenposten.no 19.8.2006
Norsk Lotteri- og Automatbransjeforbund er opprørt over det varslede forbudet mot spilleautomater. (...)

Han spilte bort 14 millioner
adressa.no 8.6.2006
I flere år sto Ola Gilstad (63) på Narvesen på Valentinlystsentret og puttet på penger på automaten. Narvesen nekter å kommentere saken. (...)

Hvem skal betale vår moral?
Av Thorvald Stoltenberg, president i Norges Røde Kors
aftenposten.no 10.4.2006
AUTOMATER. Røde Kors ønsker å redusere de negative virkningene av spilleautomater uten at det rammer livsviktig humanitært arbeid vi og andre frivillige organisasjoner driver.

Automater verst for spilleavhengige
dn.no.10.4.2006
Fire av fem henvendelser til Hjelpelinjen for spilleavhengige i 2005 gjaldt spilleautomater. De aller fleste som ringer er menn.

Automater på spill
dagbladet.no 9.4.2006
SPILLEAVHENGIGHET: Fjerner vi spilleproblemene ved å forby automatene?
Anita Borch Stipendiat ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO)

REGJERINGEN ANTYDER at et forbud mot spilleautomater kan bli aktuelt dersom EFTA-domstolen ikke tillater statlig monopol. Forslaget er kontroversielt. For bare seks år siden vedtok Stortinget enstemmig at «det ikke må settes krav ... som reduserer inntektene for organisasjonene». Hvordan kan forbudet forstås historisk og kulturelt? Fjerner vi spilleproblemene ved å forby automatene? Eller vil et forbud åpne opp for nye spill?

For 200 år siden var motstanden mot pengespill stor i Norge. Mange hadde sett eller hørt om personer som hadde mistet hus og hjem i spill. Selv om loven forbød pengespill, kunne enkelte typer spill tillates ved særskilt lov. Det første unntaket ble gjort i 1719 da danskekongen ønsket å innføre et lotteri til inntekt for foreldreløse barn. Siden har det ene unntaket vært gjort etter det andre, alltid «i det godes hensikt»; å redusere skadene av et marked som angivelig ikke lar seg stoppe uansett. (...)

Redd Barna dropper automater
dn.no 5.4.2006
Redd Barna kvitter seg med sine 372 automater, og gir samtidig avkall på 20 millioner kroner i årlige inntekter.

Tjente 700 millioner på spillegale
ukeavisenledelse.no 30.3.2006
90 prosent av inntektene til spilleautomater kommer fra spillegale.
700 av de 800 millioner kronene som Røde Kors og Redningsselskapet tjente ekstra i fjor kom fra spilleavhengige, ifølge en MMI-undersøkelse.

71 000 nordmenn er vurdert som spilleavhengige, ifølge MMI.

Røde Kors og Redningsselskapet tjente i fjor 800 millioner ekstra på at Norsk Tipping ikke fikk overta spilleautomatene, skriver VG.

Spillegale gjør opprør - har tapt 20 milliarder
ukeavisenledelse.no 29.3.2006
Spillegale over hele landet gjør opprør mot pengemaskinene til Rema-Reitan & Co.

Det skjer etter at automatene til Reitan-gruppen og andre aktører har loppet spillerne for nærmere 20 milliarder kroner på fem år, melder VG.

Tonny Kværnmo (29) som sto fram i VG torsdag, samler nå spilleavhengige til kamp for å få automatene ut av norske matvarebutikker.

Jan Erik Bjørnstad (34) gjør det samme via nettstedet spilleavhengighet.org.
Andre planlegger skadeverk fordi myndighetene lar automatene stå.

– Jeg har spilt bort 500000 kroner på tre år. Jeg kan ikke gå på butikken uten å passere en automat. Trygden min forsvinner. Jeg veier 48 kilo. Når myndighetene ikke griper inn, tar jeg loven i egne hender, sier en 59 år gammel kvinne til VG.

Hun forsøker å få flere med på systematisk skadeverk på automatene.

Med Giske mot spillegalskap
ukeavisenledelse.no 20.3.2006
Hvis det ikke er mulig å få kontroll med den sykelige avhengigheten som spill på automater skaper hos alt for mange, er det nødvendig å innføre forbud.

Alternativet er nærmest å gå tilbake til de gamle kroneautomatene, skriver redaktør Magne Lerø.

Det er bred enighet i det politiske miljø om at det er nødvendig å få kontroll med spillegalskapen. Det er alt for mange mennesker som går fullstendig i grøfte på grunn av at de blir avhengig av pengespill. Kultur- og kirkeminister Trond Giske har klokelig fortsatt der Valgerd Svarstad Haugland slapp. For å få kontroll med automatvirksomheten vil politikerne gi Norsk Tipping monopol på drift av spilleautomater. Innsatsen skal bli lavere, gevinstene mindre og automatene skal bort fra vanlige butikker der barn og unge oppholder seg. Automatbransjen har satt seg kraftig til motverge – forståelig nok. Å gi en hel bransje dødsstøtet, er ikke hverdagskost. Det dreier seg altså om hundrevis av arbeidsplasser.

Vi spiller på automater for 27 milliarder koner hvert år Norsk Tipping omsetter for 8 milliarder og utenlandske nettspill utgjør 4 milliarder. Bingo utgjør beskjedne 2 milliarder. Samlet sett spiller vi for 45 milliarder.

Å ville gi en statlig aktør monopol kan være i strid med EØS- avtalen. Saken har gått to runder i rettsapparatet her hjemme. Nå står saken på stedet hvil fordi Høyesterett vil avvente hva EFTA-domstolen kommer fram til. (...)

De frivillige organisasjonen som har tjent hundrevis av millioner på automater, må innstille seg på at de ikke vil få i nærheten av slike inntekter framover.
Når det gjelder spill via nettet, er det behov for en samlet opptreden fra EUs side. Det må ikke herske tvil om at myndighetene står fritt til å innføre restriksjoner. Spill er big business. Det er også et økende samfunnsproblem. Ingen må være i tvil om at businessen må vike for politikerne rett og plikt til å beskytte borgerne.

Risky Rx For Parkinson's (Risikabel forskrivning av reseptbelagte legemidler mot Parkinsons)
CBS Broadcasting Inc. 11.7.2005
Joe Neglia, var pensjonert fra statlig etterretningstjeneste, med Parkinsons sykdom, da han plutselig utviklet hva han kaller en tilbøyelighet til gambling fra helvete. (Joe Neglia was a retired government intelligence worker with Parkinson's disease when he suddenly developed what he calls a gambling habit from hell.)

Etter å ha tapt tusener av dollar på spilleautomater, flere ganger om dagen i nesten to år, nær sitt hjem i California, fant Neglia tilfeldig en internettrapport som linket et populært legemiddel mot Parkinsons sykdom som han brukte til kompulsiv spillelidenskap. (After losing thousands of dollars playing slot machines near his California home several times a day for nearly two years, Neglia stumbled across an Internet report linking a popular Parkinson's drug he used with compulsive gambling.)

"Jeg tenkte, 'Min Gud, det må være det,'" sa han. Tre dager etter å ha stanset bruken av legemidlet, Mirapex, "forsvant all lyst til spill fullstendig. Jeg følte det som om jeg fikk min hjerne tilbake." (...) ("I thought, 'Oh my God, this must be it,'" he said. Three days after stopping the drug, Mirapex, "all desire to gamble just went away completely. I felt like I had my brain back.")

Helsekost kurerer gambling

Helsekost kurerer gambling
nrk.no 12.9.2007
Spilleavhengighet kan kureres med helsekost. Det har amerikanske forskere nå funnet ut. (...)

For alle som spiller bort lønna si på hester, poker eller lotto kan det finnes en svært enkel løsning. Forskere ved University of Minnesota har nemlig funnet en aminosyre som kan hjelpe gamblerne. Det melder physorg.com. (...)

Kamp mot spillegalskap

Kamp mot spillegalskap
aftenposten.no 7.5.2006
Fem millioner kroner fra Norsk Tippings overskudd skal brukes i en ny kampanje mot spilleavhengighet.

- Vi går til kamp mot usunn spillaktivitet, sier informasjonssjef Rune Timberlid i Lotteritilsynet, som på oppdrag fra Kultur- og kirkedepartementet har fått ansvaret for holdningskampanjen.

Startskuddet for kampanjen går mandag, og den skal gå over tre år. Fokuset rettes mot flere grupper som er utsatt for spilleavhengighet.

- Vi begynner med å rette oppmerksomheten mot ungdom. Neste gruppe er minoriteter og deretter yngre menn mellom 18 og 35 år, forteller Timberlid.
Tall fra Lotteritilsynet viser at nordmenn satset 41,7 milliarder kroner på regulerte pengespill i 2005. Dette er rundt 900 millioner kroner mer enn året før, og det er fortsatt gevinstautomatene som står for økningen. Brutto omsetning på automater passerte 27 milliarder kroner i fjor. (...)

Legemidler som årsak til spilleavhengighet

Restless Leg Drug may Cause Compulsive Gambling (Legemiddel mot rastløse ben kan forårsake spillegalskap)
ivanhoe.com 12.2.2007
-- Roughly 3 million U.S. adults are problem gamblers, according to the National Council on Problem Gambling. Now, a new study reveals a type of medication used to treat restless legs syndrome could add to that number.

Researchers from the Mayo Clinic in Rochester, Minn., report a small number of patients became compulsive gamblers after starting treatment for restless legs syndrome, also known as RLS. The three patients were taking dopamine agonists, a class of medications used to treat restless legs syndrome and Parkinson's. (...)

The newest medications of this kind, pramipexole (Mirapex) and ropinirole (Requip), target the motivation, emotion, and reward centers of the brain. Researchers speculate the strong stimulation of those areas of the brain encourage patients to seek out pleasurable behaviors, like gambling. (...)

SOURCE: NEUROLOGY, 2007;68:301-303 (...)

- Sex, dop og Parkinson. (- Men det var medisinen som fekk han arrestert etter å ha brukt millionar på dop og prostituerte.)

(Anm: Sex, dop og Parkinson. Bård Moshagen fekk ein ulækjeleg sjukdom. Men det var medisinen som fekk han arrestert etter å ha brukt millionar på dop og prostituerte. (…) I oktober 2012 vert han diagnostisert med Parkinson sjukdom. Sjukdommen gjer at hjernen mister kontroll over musklane. Men det finst medisin. Den kan ikkje gjere han frisk, men kan utsette symptoma. Medisinen skal dei neste åra bli eit større problem for han enn sjukdommen. – Det gjekk så sakte at eg ikkje merka det sjølv. Men personlegdomen min endra seg, seier Moshagen i dag. Då 2015 kjem er han ute av kontroll. Det er kona som etter kvart forstår at det er medisinen som har endra han. Moshagen fekk hjelp til å justere medisineringa, men tek framleis ikkje alvoret inn over seg. Han synest han fekk mindre kontroll over kroppen sin. Han går på ein ny smell. – Eg tenkte det sikkert gjekk bra å berre ta litt av den gamle medisinen. Den gjorde at eg følte meg friskare, men endrar noko i hovudet mitt. Dermed fall eg tilbake til den gamle livsstilen. På nyttåret 2016 reiser Karine Montmartin etter Bård til delstaten Rhode Island i USA. Ho har med seg skilsmissepapira i veska. No har ho fått nok. (nrk.no 30.9.2017).)

- Spillegal av medisin: Tapte 2,5 millioner på 16 måneder. (- Det samme året gikk Statens Legemiddelverk ut og advarte mot spilleavhengighet som mulig bivirkning av virkestoffet.)

Spillegal av medisin: Tapte 2,5 millioner på 16 måneder
vg.no 6.2.2012
(...) Nå viser studier at risikoen for slike bivirkninger er større enn først antatt.

- Jeg var ikke meg selv. Den medisinen roter med hjernen - lystkontroll og impulskontroll.

Rell Rune Loraas (54) er Parkinson-syk, og har spilt bort alt han eier og mer. I en kommunal leilighet i Tønsberg ser han tilbake på en tid da nettgamblingen tok totalt overhånd. Selv ante Loraas ingenting om at det plutselige spillesuget kunne ha noe å gjøre med medisinene han tok. (...)

I 2007 begynte Loraas med Neupro-plaster - en av flere Parkinson-medisiner med såkalte dopaminagonister. Det samme året gikk Statens Legemiddelverk ut og advarte mot spilleavhengighet som mulig bivirkning av virkestoffet. (...)

Loraas husker at legen bladde opp i Felleskatalogen og at det sto noe om økt libido og hyperseksualitet under sjeldne bivirkninger helt mot slutten. (...)

Pathological gambling in Parkinson's disease
Editorials
BMJ 2007;334:810-811 (21 April)
Patients often are in substantial debt before the problem is recognised (...)

Although the pathophysiology of pathological gambling in Parkinson's disease is not well understood, it may relate to aberrant dopaminergic stimulation.2 It is not clear which dopamine agonist precipitates the disorder, as all such agonists have been implicated.2 3 5 Patients taking both a dopamine agonist and levodopa are at increased risk,2 although those who take either a single dopamine agonist or levodopa can be affected.7 (...)

Once recognised several strategies may help. Reducing or stopping dopamine agonists may be considered, as anecdotal evidence suggests this helps improve or stop the pathological gambling behaviour.2 3 (...)

Drugs for Parkinson's disease increase risk of gambling (Legemidler mot Parkinsons sykdom øker risiko for spilleavhengighet)
BMJ 2007;334:172 (27 January)
Drugs for Parkinson's disease increase risk of gambling: Patients being treated for Parkinson's disease are at higher risk of becoming problem gamblers, say two studies in Movement Disorders (2006;21:2206-8, 2068-72). The first study, based on 388 patients, found that 8% of those taking dopamine agonists had pathological gambling problems. The second study reports similar findings. "We can conclude that Parkinson's disease increases the risk of being affected by problem gambling in a ratio of nearly 26 times." (...)

Medisin forårsaker gambling
aftenposten.no 18.7.2005
Pasienter som i USA behandles med preparater kalt dopamin-agonister har opplevd en uventet bivirkning. De begynner med gambling, skriver forskningsnettstedet Scienceagogo.com. Dopamin-agonister brukes for å kontrollere skjelving hos pasienter med Parkinsons sykdom. Nevrologer ved Mayo-klinikken i USA reagerte da flere pasienter som aldri hadde gamblet før fortalte at de hadde utviklet en avhengighet, og hadde tapt masse penger. Legene forklarer fenomenet med at dopamin-agonister stimulerer hjernen på en måte som hos noen kan medføre uvanlig oppførsel. Rundt 1,5 prosent reagerer slik på medisinen. Noen overspiser; andre blir hyperseksuelle eller får alkoholproblemer. Noen igjen hengir seg til gambling. Dopamin-agonister brukes også i Norge. Legene understreker at ovennevnte problemer kun rammer de færreste, men at pasienten bør være oppmerksom på egne adferdsendringer når han begynner med medisinen. (...)

– Legemidler mot Parkinsons sykdom kan føre til tvangshandlinger. (- Dopamin spiller en avgjørende rolle i læring, men det er også kjent som "sex, narkotika og rock 'n' roll"-nevrotransmitter fordi hjernen frigjør den når vi opplever glede. (...) Således er  nevrotransmitteren kjernen i avhengighet og impulsstyringsforstyrrelser som spenner fra stoffmisbruk til sexavhengighet og gambling.)

(Anm: Parkinson's drugs may lead to compulsive behavior. New research reveals that almost half of people with Parkinson's disease who take dopamine agonists for their condition go on to develop impulse control disorders. Parkinson's disease is characterized by a deficiency of a key brain chemical called dopamine. Dopamine plays a crucial role in learning, but it is also known as the "sex, drugs, and rock 'n' roll" neurotransmitter because our brains release it when we experience pleasure. (…) So, the neurotransmitter is at the heart of addictions and impulse control disorders ranging from substance abuse to sex addiction and gambling. (…) However, until now, researchers have not been able to establish a clear dose-effect relationship between Parkinson's drugs and impulse control disorders. As the authors of the new research write, some studies found such an association, while others did not. So, researchers led by Dr. Jean-Christophe Corvol — of the ICM Brain and Spine Institute at the Pitié-Salpêtrière Hospital in Paris, France — set out to investigate whether such a relationship existed in a large, longitudinal cohort of patients. Having a larger sample size and longer follow-up period in the new research leads to more reliable results, which can settle the discrepancies of previous studies, explain Dr. Corvol and colleagues. The findings were published in the journal Neurology. (…) Pramipexole, ropinirole have highest risk (…) Of the 306 participants who did not report having any impulse control problems at baseline, 94 developed such a problem during the study. According to the scientists, this amounts to a "5-year cumulative incidence" of impulse control disorders of 46 percent. (medicalnewstoday.com 21.6.2018).)

(Anm: Parkinsonlegemidler (Parkinsons sykdom) (mintankesmie.no).)

Pathological Gambling Caused by Drugs Used to Treat Parkinson Disease. (Patologisk gambling forårsaket av legemidler brukt til å behandle Parkinsons sykdom)
Arch Neurol. 2005;62
Konklusjoner Terapi med dopaminagonist er forbundet med mulig reversible patologisk gambling, og pramipexole var legemidlet som overveiende sannsynlig var implisert. Dette kan settes i sammenheng med uforholdsmessig stimulering av dopamin D3 reseptorer, som først og fremst er lokalisert i det limbiske system. (Conclusions Dopamine agonist therapy was associated with potentially reversible pathological gambling, and pramipexole was the medication predominantly implicated. This may relate to disproportionate stimulation of dopamine D3 receptors, which are primarily localized to the limbic system.)

Parkinsonsmedisiner kobles til spillegalskap
forskning.no 16.8.2003
Overdreven gambling kan være en sjelden bivirkning av enkelte medisiner som skrives ut til pasienter med Parkinsons sykdom, sier amerikanske leger.
Mark Stacy og kollegaene hans la først merke til at noen av parkinsonspasientene endret oppførselen sin.

Dette førte igjen til at legene fant en liten gruppe – sju menn og to kvinner - som hadde blitt patologiske gamblere.

- På den samme uken så jeg to pasienter med store og nye spilleproblemer, og det var etter at jeg hadde økt medisindosene deres, sier Stacy til New Scientist. (...)

Internett-gambler til sak for å slippe spillegjeld

Internett-gambler til sak for å slippe spillegjeld
dagbladet.no 7.9.2007
En kunde har saksøkt DnB NOR for å slippe å betale tilbake spillegjeld han har på kredittkortet etter å ha gamblet på internett.

Vestfoldmannen har saksøkt banken for å slippe å betale gjelden på 35.000 kroner, pluss å få tilbake 16.500 kroner han allerede har betalt ned. Banken har gått til motsøksmål, og krever 45.000 kroner.

- Det strider mot all sunn fornuft at folk ikke gjør opp for seg, sier informasjonsdirektør Eivind Grønstad i DnB NOR til Aftenposten. (...)

Behandling av spilleavhengighet

Vil prøve piller mot spilleavhengighet
hegnar.no 11.5.2006
Norske forskere vil forsøke å kurere spilleavhengighet med medisiner.

– Vi håper å starte forskningsprosjektet til høsten etter å ha rekruttert 40 personer som lider av spilleavhengighet i bergensdistriktet, sier førsteamanuensis Ståle Pallesen ved Universitetet i Bergen til Dagsavisen.

Det er tre typer medikamenter som er blitt brukt i internasjonale behandlingsstudier av spilleavhengige: Såkalte lykkepiller, opiatantagonister som blokkerer effekten av opiater i sentralnervesystemet, og stemningsstabilisatorer som litium og antiepileptika.

– Generelt sett mener man at medikamentene påvirker områder i hjernen som har med impulskontroll å gjøre, og at man hemmer opplevelsen av belønning ved å spille, sier Pallesen.

Det antas at om lag 70.000 nordmenn har alvorlige problemer med pengespill.

Behandling av spilleavhengighet
Tidsskr Nor Lægeforen 2006; 126: 1312
Spilleavhengighet er på få år blitt et betydelig helseproblem. Behandling virker - men det er politikerne som har størst makt til å få bukt med problemet

Spilleavhengighet er i de senere år blitt et betydelig helseproblem i Norge (1). Den som for første gang møter fenomenet på nært hold, blir overrasket over hvor sterkt tvangspreget pengespillingen er og hvor velfungerende de fleste spilleavhengige er på andre områder. Også flere leger er de siste årene blitt behandlet for spilleavhengighet. (...)

- Vil tv-sensur føre til mindre spillavhengighet?

(Anm: - Vil tv-sensur føre til mindre spillavhengighet? - Dessverre er det mye som tyder på at svaret er nei. Men oppsiktsvekkende få vil snakke om det, skriver Discovery-direktør Espen Skoland.  NHH-professor Tor Wallin Andreassen, som har doktorgrad i markedsføring, sier til Bergens Tidende i dag at «Å stanse pengespillreklame på TV virker som symbolpolitikk. Intensjonen er god, og tiltak mot slik reklame er bra. Men her klarer ikke politikerne å tenke på neste fase» (vg.no 8.4.2019).)

- På denne klinikken behandles skjermavhengige barn som rusavhengige.

(Anm: På denne klinikken behandles skjermavhengige barn som rusavhengige. Målet er total avholdenhet. – Det som gjør dataspill så farlig, er at det starter så mye tidligere. Du gir ikke syvåringen narkotika. Eller sender ham inn på et kasino, sier grunnleggeren av Yes We Can Youth Clinic. (aftenposten.no 3.1.2020).)

- Spillgigant saksøkes: – Utsatt for konstant seksuell trakassering.

(Anm: Spillgigant saksøkes: – Utsatt for konstant seksuell trakassering. En omfattende etterforskning skal ha avslørt rystende forhold hos Activision Blizzard. Spillprodusenten Activision Blizzard saksøkes for forhold som seksuell trakassering, kjønnsbasert diskriminering og for å ha etablert en «gutteklubb»-lignende kultur som skal ha gått hardt utover kvinnelige ansatte, skriver New York Times. Søksmålet kommer etter en toårig etterforskning av Californias «Department of Fair Employment and Housing», som nå har stevnet selskapet. Departementet har som formål å beskytte innbyggere mot diskriminering i arbeidslivet, og innenfor privat og offentlig innkvartering. (e24.no 22.7.2021).)

Diverse artikler

Spilleavhengig sykehjemsjef stjal fra syke og demente
osloby.no 3.7.2013
Da kvinnen ikke hadde nok penger til å spille med, tok hun beboernes penger på sykehjemmet hun ledet. Nå må hun i fengsel.

Flere beboere ved Hovseterhjemmet i Oslo vest og et sykehjem i Tønsberg ble robbet av kvinnen som var daglig leder først ved Hovseterhjemmet, og deretter ved sykehjemmet i Tønsberg.

I tillegg lurte hun sin arbeidsgiver for flere hundre tusen kroner. Alt i alt underslo hun 949.000 kroner fra beboerne og sin arbeidsgiver som driver begge sykehjemmene. 735.000 av de 949.000 kronene stammer fra sykehjemmet i Oslo. (...)

Hver femte helsekrone skyldes avhengighet
nrk.no 2.5.2012
Øl og tobakk er kjent for å gjøre folk avhengige, men også sjokolade og dataspill kan ha samme effekten.

Ulike former for avhengighet koster Europa 500 milliarder euro årlig. – Sanksjoner og straff kan ikke løse dette problemet, sier professor Jan Erik Karlsen.

– Helseskadene knyttet til rus og tobakk er synlige og veldokumenterte. Derimot er det ikke så lett å se hva som skjer med dem som er avhengige av dataspill, trening eller sukker.

Slik forklarer Svanaug Fjær bakgrunnen for forskningsprosjektet Alice rap. Hun er instituttleder ved Universitet i Stavanger, og en av 130 forskere som samarbeider om å undersøke hvordan Europa blir formet av avhengighet til både lovlige og ulovlige stoffer.

– Vi tar utgangspunkt i rusforskning gjort om alkohol, narkotika og tobakk, og så ser vi om dette kan være relevant på andre store livsstilsspørsmål i dagens samfunn, sier hun. (...)

Brain study finds what eases pain of financial loss
reuters.com 16.2.2012

(Reuters) - Financial market traders and keen gamblers take note. Scientists have found that a chemical in the region of the brain involved in sensory and reward systems is crucial to whether people simply brush off the pain of financial losses.

Scientists say the study points the way to the possible development of drugs to treat problem gamblers and sheds light on what may have been going on in the brains of Wall Street and City of London traders as the 2008 financial crisis took hold.

"Pathological gambling that happens at regular casinos is bad enough, but I think it's also happening a lot now at Casino Wall Street and Casino City of London," said Julio Licinio, editor of the Molecular Psychiatry journal which reviewed and published the brain study on Tuesday. (...)

"LOSS AVERSION"

The experiment showed that a neurotransmitter, or chemical messenger, called norepinephrine, or noradrenaline, is central to the response to losing money.

Those with low levels of norepinephrine transporters had higher levels of the chemical in a crucial part of their brain - leading them to be less aroused by and less sensitive to the pain of losing money, the researchers found.

People with higher levels of transporters and therefore lower levels of norepinephrine or noradrenaline have what is known as "loss aversion," where they have a more pronounced emotional response to losses compared to gains.

Loss aversion can vary widely between people, the researchers explained. While most people would only enter a two outcome gamble if it were possible to win more than they could lose, people with impaired decision making show reduced sensitivity to financial loss. (...)

Baksmell for norske pokerspillere
aftenposten.no 7.2.2012
Over 100 pokerspillere er blitt etterlignet for tilsammen 175 millioner kroner. Nå flagger mange ut.

Skattejakten rundt pokerbordet har avdekket enkeltsaker der opptil 15 millioner kroner i gevinster skal ha blitt unndratt beskatning. Pokerspillerne mener på sin side at skattemyndighetene ikke tar hensyn til store svingninger 
i gevinstene.

Det var i 2008 at skatteetaten for alvor begynte å interessere seg for poker. Rapporter og medieoppslag om nordmenn som vant flere millioner kroner i internasjonale pokerturneringene, vekket interessen hos skattemyndighetene.

- Vi er derfor ikke overrasket over summene som vi har avdekket, sier koordinator for skatteetatens offensiv mot internettbaserte aktiviteter, Håvard Moldjord i Skatt Nord.

Pokerkontrollene er heller ikke avsluttet. 16 saker er fremdeles under arbeid, og det er fortsatt tilsig av nye saker.

- Vi har flere navn på listen og kommer til å følge med på hva som skjer. Det er mye penger i poker, sier Moldjord. (...)

Magnus (21) ba om hjelp - får æren for at også andre gjør det
nrk.no 26.1.2012
BLE KVITT AVHENGIGHETEN: 22 år gamle Magnus Østland fra Tjelsund i Nordland, var en av dem som måtte be om hjelp for å bli kvitt sin avhengighet av rollespillet 'World of Warcraft'.

Dobbelt så mange som før ber om hjelp for spillavhengighet. Tidligere spillavhengige Magnus Østland, vet hva de sliter med. Han er blant dem som nå får æren for at flere ber om hjelp. (...)

– Flere unge blir spillavhengige
itavisen.no 7.10.2010
Barneorganisasjon bekymret.

En undersøkelse utført av NOVA blant 8300 elever mellom 12-17 år ved 89 norske skoler viser at stadig flere unge kan betegnes som avhengige av data- og pengespill.

Voksende trend
Over halvparten av ungdommene i dag har spillkonsoll på rommet, og 81 prosent har PC på rommet, sier NOVA. 5.2 prosent av ungdommene kan betegnes som storbrukere av spill, og de spiller fire timer eller mer daglig. I underkant av en prosent viser tegn på avhengighet.

Dette skal gjelde totalt 3450 ungdommer på landsbasis. (...)

Blizzard har skylda
Det er fremdeles World of Warcraft som betegnes som den store synderen, og organisasjonen Barnevakten mener at selv om prosentandelen av de avhengige ikke er stor, er det dramatisk for de involverte, og bekymringsfullt at antallet vokser.

I samme slengen viser undersøkelsen at færre unge er avhengige av pengespill, noe som tydeligvis skyldes at automatene forsvant. Hyggelig at to aktiviteter uten noe som helst tilknytning til hverandre omhandles i samme undersøkelse.

Du kan lese gjennom NOVAs resultater her, og ITavisens redaktør Tore Neset kommer til å diskutere problemstillingen på Tabloid på TV 2 Nyhetskanalen i dag torsdag klokka 18.55. (...)

I Tabloid: Er barnet ditt i faresonen for spillavhengighet?
tv2nyhetene.no 7.10.2010
I Norge er 3500 barn avhengig av dataspill. Det gjør de mer utsatt for skulking, rusmisbruk og mobbing. Er ditt barn i faresonen?

Dette problemet tar programleder Rune Kjos i Tabloid på TV 2 Nyhetskanalen opp til debatt torsdag kveld. Til studio kommer spillsjef Odd Arild Olsen i Barnevakten.no og redaktør Tore Neset i Digi.no.

For aller første gang er omfanget av dataspillavhengighet blant ungdom i Norge blitt kartlagt. Ca 3.500 ungdommer på landsbasis viser tegn på avhengighet av dataspill, viser en ferske NOVA-rapporten.

Over 15.000 ungdommer spiller dataspill fire timer eller mer daglig. Selv om det ikke er nok til å si at de er avhengige, kan det likevel gi grunn til bekymring. Storspillere er nesten utelukkende gutter. (...)

PR-guru: Petter har vært korttenkt
nrk.no 1.5.2010
Ingebrigt Steen Jensen sier det ikke kler Petter Northug å underminere norsk idrett gjennom pokerspill. Jensen mener de utenlandske spillselskapene som tilbyr poker på nett sluser penger ut av norsk idrett. Penger som burde gått gjennom Norsk Tipping havner dermed hos utenlandske aktører.

– Hvis norske idrettsutøvere ikke tenker over det, så underminerer de norsk idrett, sier Steen Jensen og viser til at Northugs gamle klubb Mosvik i stor grad får sine midler gjennom Norsk Tippings grasrotandeler. (...)

Pokerspillere: - Holdt på å pisse i buksen av sjokk
aftenposten.no 21.2.2010
(...) Klokken halv seks lørdag morgen gikk politifolk inn i en pokerbule i Bergen sentrum. Elleve personer har fått forelegg på syv tusen kroner hver.

- Folk holdt på å pisse i buksen av sjokk. Jeg trodde først det var et ran, sier en mann på 29 som var med på pokerlaget til Bergens Tidende.

Mens de satt der og spiste pølse i brød, drakk noen øl og spilte om tusenlapper, kom ti politifolk stormende inn dørene. (...)

Dataspill verre enn narkotika
nrk.no 19.11.2009
Eksperter mener overdreven bruk av dataspill kan være verre enn alkohol- og narkotikamisbruk.

De fleste som spiller dataspill vet at det kan være vanedannende, men når krysser man grensen og spiller for mye? Og hvor farlig er egentlig spillavhengighet? (...)

Selvmordsatferd blant spilleavhengige
forskning.no 7.11.2009
Selvmordsatferd forekommer oftere blant spilleavhengige enn i befolkningen ellers.

Spilleavhengige har ofte psykiske vansker, rusmiddelproblemer og familiemessige og økonomiske problemer.

Alt dette er betydelige risikofaktorer for selvmordsatferd.

– Det er usikkert om spilleavhengighet i seg selv øker risikoen for selvmordsatferd, sier stipendiat Marianne Hansen ved SIRUS.

– Men sammenhengen er så tydelig at selvmordsrisiko bør kartlegges når man møter spilleavhengige pasienter, understreker hun. (...)

Ny behandling for nettspillavhengige
dagbladet.no 23.4.2009
Men det finnes fortsatt ingen døgnbehandling for spillavhengige. (...)

Baasland stiller seg bak sønnens søksmål
vg.no 13.3.2009
Både Bodhild og Ernst Baaslands konkursbo stiller seg nå bak Bjarte Baaslands søksmål mot spilleselskapene.

Det bekrefter både bobestyrer i Bodhild Baaslands konkursbo, advokat Per. T. Sekse, og Bjarte Baaslands advokat, Hege B. Ersdal overfor NRK. (...)

Problem Gambling Seen as Result of Restless Leg Treatment
onlinecasinoadvisory.com 2.3.2009
(...) Scientists have found mounting evidence lately that compulsive gambling may be the symptom of a physiological brain disorder involving dopamine receptors and risk-reward impulses. Unfortunately for many, drugs stimulating this brain region have been used in treatment of restless leg syndrome, allegedly causing compulsive gambling problems.

Requip, a drug manufactured by GlaxoSmithKline for relief of either Parkinson's syndrome or the sleep-depriving disease, has been a common ground among many who say they never had gambling issues until taking the drug. Some assert they did not make a connection until weaning off the drug caused gambling compulsions to subside.

Patients without any history of problem gambling have emptied life savings and even resorted to stealing from employers and family to continue gaming. (...)

Dopamine agonists, including Requip, have been involved in a growing list of cases of inexplicable problem gambling, the result of overwhelming impulses. But the GSK site does not mention the possible side effect, perhaps preferring to maintain a legal position to warning possible victims.

Lawyersandsettlements.com carries the case of Barb from Washington, who says, after being prescribed Requip for restless leg syndrome, she gambled away over $100,000 in just a few months. She said her compulsions mirrored those of many problem gamblers, manifesting themselves as eating and shopping impulses as well. (...)

Baasland saksøker spillselskaper
tv2nyhetene.no 21.10.2008
Den bedragerisiktede biskopsønnen Bjarte Baasland til søksmål mot spillselskaper. Tapte 70 millioner kroner

Bjarte Baasland går nå til erstatningssøksmål mot to de to utenlandske spillselskapen BET365 og Centrebet. Baasland mener selskapene er ansvarlig for at han har tapt nærmere 70 millioner kroner på spill på internett.

Pengene lånte han blant annet fra sine foreldre. Dette førte til at biskop Ernst Baasland ble slått konkurs. (...)

Medienes dobbeltmoral
SYNNØVE SKEIE FOSSE, eksredaktør og pasjonert vindrikker
aftenposten.no 5.10.2008
Hvorfor er det så viktig at Preben får hjelp til å slutte å spille, mens Kari får drikke i fred så lenge hun gjør det innenfor tabloidenes ramme?

Paradoks. Det hersker tilsynelatende en rørende enighet mellom politikere, presse og "folk flest" om at spill er farlig, verstingene må forbys, og de spilleavhengige må få hjelp. (...)

Men hvorfor er ellers ganske så liberale politikere - godt støttet av pressen så opptatt av forbud og restriksjoner når det gjelder spill, men ikke når det gjelder alkohol? Hvorfor er spilleavhengighet så mye lettere å skrive om enn alkoholavhengighet? (...)

Parkinsons-medisiner kan utløse spillegalskap
vg.no 5.7.2008
Noen av de mest brukte medisinene mot sykdommen Parkinsons har bieffekter som spillegalskap og shoppingmani.

En tredje sjelden, men også velkjent bieffekt, er stor seksuell appetitt. (...)

- Dette er ikke et ukjent fenomen. På vår avdeling har vi mange Parkinsons-pasienter, og ikke helt sjelden ser vi slike tilfeller, sier professor Espen Dietrichs ved Nevrologisk avdeling på Rikshospitalet i Oslo til Bergens Tidende. (...)

Selv om noen Parkinsons-pasienter også har fått økt seksuell appetitt etter medisinsk behandling, har medisineringen gitt motsatt effekt for andre pasienter. (...)

Spillegalskap ga solid strafferabatt
vg.no 14.6.2008
En politimann fikk et halvt års fengsel etter å ha svindlet en forening for 370.000 kroner. Nå har lagmannsretten redusert straffen til to måneder fordi mannen led av spillegalskap. (...)

Pengespill og suicidal atferd
Tidsskr Nor Lægeforen 2008; 128: 174-6 (17.1.2008)
Sammendrag
Bakgrunn. Spilleavhengighet kan ha alvorlige sosiale, familiemessige og økonomiske konsekvenser. Mulige sammenhenger mellom pengespill og suicidal atferd er lite studert. Det finnes ingen oppdatert litteraturgjennomgang på dette feltet, verken nasjonalt eller internasjonalt. (...)

Dataspill ble tvangslidelse
nrk.no 20.11.2007
En svensk 17-åring var så avhengig av dataspill at rettsvesenet måtte bryte inn. Nå blir han tvangsinnlagt. Puls gir råd til foreldre og spillavhengige. (...)

”Spill for livet”
helserevyen.no 29.10.2007
”Spill for livet” handler om spilleavhengighet, og er en opplysningsfilm for spilleavhengige, fagfolk og pårørende. (...)

Færre med spilleproblemer
helserevyen.no 15.10.2007
Reguleringa av spillevirksomheten i Norge virker, melder Østnorsk kompetansesenter og viser til ny rapport. (...)

Spilleavhengig politimann underslo 200.000
dagbladet.no 26.9.2007
-Endelig får jeg profesjonell hjelp, sier politimannen. (...)

Spillegalskap
LEDER
dagbladet.no 9.9.2007
Etter at debatten om spilleavhengighet har rast med intensitet og styrke i flere år undrer det oss, at Oslo Ap fortsatt livnærer seg på slike inntekter. (...)

Ennå har ikke lokalpartiet til statsministeren klart å gjøre seg uavhengig av spilldjevelen. Det kler partiet svært dårlig i innspurten av en valgkamp. Det er dokumentert at tilbøyeligheten til pengespill er sterkere blant folk som har lite å rutte med. Derfor må det betraktes som en fattigmannsskatt. Dessuten bidrar spillemanien til å opprettholde en illusjon om at det er mulig å tjene raske penger, noe som igjen undergraver både virkelighetssans og arbeidsmoral. Noen bør snart se disse sammenhengene. (...)

Chasing Losses Leads to Gambling Addiction
anxiety-and-depression-solutions.com 21.8.2007
The disease model of addiction in instances of chemical dependency has long been recognized by the medical community. Physical dependency on alcohol and drugs is considered a disease, and certain types of people appear to be predisposed to developing an addiction. What has been less clear is whether or not addictions to non-chemical ‘substances’ such as gambling, shopping, and eating have a physical disease component. Do people become physically addicted to gambling, and, if so, are certain people more likely to become compulsive gamblers than others? (...)

Gambling with the nation's health
Addiction
BMJ 2007;334:828-829 (21 April)
Decisions about building casinos in the UK have not given enough weight to the potential health effects, argue John Middleton and Farid Latif (...)

What is problem gambling?
Gambling refers to any game of chance or skills that involves a financial risk. Problem gambling is defined by the American Psychiatric Association's Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders as "persistent and recurrent maladaptive gambling behaviour that disrupts personal, family or vocational pursuits."5 (...)

Broken Promise on Gambling Suicides
thetyee.ca 16.4.2007
Chief coroner pledged to track cases in 2004.
More than two years after B.C.'s chief coroner promised to start tracking

ambling-related suicides, the Coroners Service still can't say how many people in this province are killing themselves because of gambling problems.
Back in November, 2004, Chief Coroner Terry Smith said his office would soon begin keeping statistics on suicides related to gambling.

There had been some dramatic gambling-related suicides in the news. The media and the New Democratic Party had been asking why, unlike most other provinces, B.C. did not track such cases. (...)

Nettspill brukes til hvitvasking
aftenposten.no 8.4.2010
Forskere frykter at nettspill er en frihavn for vasking av svarte penger. Daglig omsettes verdier for millioner i virtuelle verdener.

– I løpet av en vanlig dag skifter drøyt 750000 pund (ca. 7 millioner kroner) eiere i de mest populære virtuelle verdenene, sier Dr Clare Chambers.

Hun underviser i jus ved University of the West of England og har nettopp startet et prosjekt for å se nærmere på nettsamfunnene som en mulig arena for kriminelle som ønsker å hvitvaske penger.

Det finnes ingen samlet oversikt over norske spillere, men en av de mest populære nettverdenene – World of Warcraft – har rundt 70000 nordmenn blant sine medlemmer. Verden rundt er det snakk om ca. 200 virtuelle plattformer med flere titalls millioner spillere. (...)

Personlighetsforstyrrelser ved bruk av legemidler mot Parkinsons
legemiddelverket.no 23.2.2007
Spilleavhengighet og andre personlighetsforstyrrelser kan være bivirkninger av legemidler mot Parkinsons sykdom. Patologisk spilleavhengighet og økt libido (inkludert hyperseksualitet) er rapportert hos pasienter som behandles med dopaminagonister. Dopaminagonister er en gruppe legemidler som brukes til å behandle Parkinsons sykdom, men også enkelte hormonelle forstyrrelser og restless legs syndrom. Bivirkningene ser ut til å være doseavhengige og blir borte hvis behandlingen endres. (...)

Tilbyr ulovlig nettspill
nrk.no 21.2.2007
– Det er uakseptabelt at frivillige organisasjoner omgår forbudet mot spilleautomater ved å tilby pengespill på utenlandske nettsteder.

Det sier stortingsrepresentant for Troms SV, Lena Jensen. (...)

Odds are good for gambling woes
mcall.com 13.1.2007
Expert points to study that shows people near a casino at higher risk for addiction. (...)

Slipper å betale spillegjeld
vg.no 8.12.2006
Personer som har opparbeidet seg spillegjeld på nettet slipper å betale den selv. Det har Bankklagenemnda vedtatt med grunnlag i en over 100 år gammel lov.

I en klagesak mot et kortselskap har Bankklagenemnda tatt utgangspunkt i en paragraf i straffelovens ikrafttredelseslov fra 1902 som sier at man ikke plikter å betale spillegjeld, skriver Dagbladet.

Klageren brukte kredittkortet sitt til pengespill på flere nettsteder og i perioden fra april 2004 til april 2005 tapte han 42.000 kroner på nettspill.

Bankklagenemnda mener det er avgjørende at alle transaksjonene har hatt brukerstedskoden 7995, som er koden for pengespill.

- I løpet av spilleperioden burde kortselskapet ha visst hva pengene gikk til ut ifra regningene klageren fikk. Kortselskapet skulle da ha sperret kortet, het det i klagen til nemnda.

Klageren får medhold, og Bankklagenemndas mener at klageren har krav på å få tilbakebetalt 41.884 kroner.

Kortselskapet står imidlertid fast på sitt, og vil ikke rette seg etter nemndas avgjørelse. Det kan føre til at saken havner i retten. (...)

(Anm: Finansklagenemnda (FinKN) (finkn.no).)

Nettgambling stanset med et pennestrøk
dn.no 14.10.2006
George W. Bush satte fredag en effektiv sluttstrek for gambling på internett.

Da Bush ga endelig godkjenning til et lovforslag som skal øke havnesikkerheten i landet, satte han nemlig også bom for gambling på internett.

Bush nevnte ikke nettgambling med et ord da han undertegnet den nye lovgivningen i en seremoni fredag: All oppmerksomhet var rettet mot den politisk langt viktigere lovgivningen om havnesikkerhet. (...)

"Kampanj för myrmedel skämmer ut industrin"
Bengt Järhult
dagensmedicin.se 4.5.2006
DEBATT. Boehringer Ingelheim har inte lärt sig något av en mängd läkemedelsskandaler. Företaget skämmer med sin myrkrypnings-lansering ut läkemedelsindustrin, skriver distriktsläkare Bengt Järhult om marknadsföringen av Sifrol.

Klinikers kunskapsutveckling - vad är det som styr den? I bästa fall är det den del av den medicinska forskningens resultat som kan omsättas till praktisk nytta för patienterna. Försiktighetsprincipen är central, att inte införa terapier som kan skada.

I sämsta fall är det kommersiell marknadsföring som skapar långsiktiga medicinska problem. Boeh-ringer Ingelheims (BI) omfattande lansering av pramipexol (Sifrol) in-nan Läkemedelsverket och Läkemedelsförmånsnämnden (LFN) godkänt indikationen restless legs (RLS) är ett sådant exempel - jätte-annonserna med myrburkar i Dagens Medicin och alla andra medicinska tidskrifter. Prelanseringen är de facto ett lagbrott.

Pramipexol har i sex sju år varit ett smalt parkinsonmedel. Nu ska, om BI får sin vilja igenom, preparatet bredast möjligt ut i sjukvården. Det understöds av upptrissade föreställningar, som redan före godkännandet resulterat i patientkrav.

Marknadsföringen sker inte bara för en avgränsad RLS-diagnos utifrån kriterier och poängskalor, utan expansivt mot hundratusentals människor med denna så kallade folksjukdom. Annonsernas "myrkrypningar" är inte samma sak som RLS. Således vilseledande reklam!

I den dokumentation som BI skickat mig är flertalet studier sexveckors-studier med små material. Den längsta, ännu opublicerad, gäller 230 personer som fått pramipexol i 46 veckor. Men RLS är ofta en livslång åkomma. Det krävs mycket större patientmaterial och längre uppföljning för att fånga upp ovanligare, svårare biverkningar. Och långtidseffekter när det gäller hjärt-kärlsjuklighet, dödlighet samt cancerframkallande effekter vet man inget om. BI trummar in att 5-15 procent av befolkningen har RLS.

BI har inte lärt sig något av en mängd läkemedelsskandaler, bland dem Lipobay, Vioxx och Reminyl. Reminyl skulle just prövas på en bredare indikation, mild kognitiv störning. Det krävde 1 000 patienter i två år innan det uppdagades att de behandlade hade en högre dödlighet än i placebogruppen. BI skämmer med sin myrkrypningslansering ut läkemedelsindustrin, som signalerat att den försöker lära sig något av Vioxx-katastrofen.

Man tycker att BI skulle hämmas i sin marknadsföring av kunskapen att dopaminagonister misstänks påverka hjärnans belöningssystem med hypersexualitet och spelmissbruk som följd. Det vore inget vidare om BI om fem år får ett antal fall med läkemedelsorsakad våldtäkt som förs till domstol för skadestånd. Även läkare har anledning att betänka sin roll som ansvariga förskrivare om de vill slippa stå inför skranket när deras patienter som spelmissbrukare blivit ruinerade.

Om BI:s kampanj mot myrorna lyckas, vilka blir kostnaderna? Räknat på 10 procents förekomst, Sifrol 0,35 mg x 1 - och utifrån uppgiften BI givit mig, att man räknar med att LFN låter BI behålla den prissättning man har för Sifrol som parkinsonmedel - blir kostnaderna om alla med måttlig till svår RLS behandlas 1-1,5 miljarder kronor årligen. Även vid lägre dos och omprövning efter tre månader blir kostnaderna mycket stora.

Landstingen är som vanligt ointresserade av vad som driver läkarnas kunskapsutveckling, själva vill de inte ta ett aktivt ansvar för fortbildningen. Endast Halland har tillskjutit pengar efter de så kallade etikuppgörelserna mellan industrin, Läkarförbundet och Landstingsförbundet. Landstingsledningarna fattar inte att en utbildning överlämnad till bolagen bestämmer kostnadsutvecklingen för sjukvården och ger den ett innehåll som inte alls säkert är ändamålsenlig. Det leder till att ytterligare nedskärningar i sjukvården måste ske. Läkemedlen är ju på flertalet håll en integrerad del i budgeten. Jag är inte emot att dopamin-agonister efter godkännandet försiktigt börjar användas till patienter med svår RLS. Diskussionen borde börja med hur en sådan ansvarsfull förskrivning kunde ske, inte med myrkrypningsannonser.

Professor Lars Werkö redovisade i Läkartidningen nr 35/2005 hur läkemedelsindustrin formar nya diagnoser, behandlingsimperativ utifrån skapade behov och föreställningar om sjukdom. Inte nog med det! Läkarkåren har släppt den professionella kontrollen av kunskapsutvecklingen för existerande sjukdomar och lagt den i händerna på kommersiella aktörer. (...)

Fikk slettet spillegjeld på 70.000
dinside.no 17.3.2005
DnBNOR har ettergitt spillegjelden en 21-åring hadde opparbeidet seg etter pokerspilling på nettet. Ikke bare en gang, men to ganger. Med det har teorien i vår artikkel fra i fjor blitt satt ut i praksis. Rådet er: Ikke betal spillegjelden før du har lest denne artikkelen. (...)

Websidene er designet og tilrettelagt av Hein Tore Tønnesen © 2009