We estimate that, as a consequence of the coalition invasion of March 18, 2003, about 655 000 Iraqis have died above the number that would be expected in a non-conflict situation, which is equivalent to about 2·5% of the population in the study area. (Lancet 2006;368(9545):1421-1428 (21 October ))
Et godt PR-tiltak? (aftenposten.no 13.6.2006)
Er man i god tro, er det ikke en løgn, selv om det man sier kan være feil. I en gråsone kommer forhold som man burde vite var feilaktige. (journalisten.no 21.1.2005)
For kolliderer den manipulerte historien for sterkt med virkeligheten, taper som regel mytemakerne. (aftenposten.no 11.4.2007)
USA har råd til å krige (e24.no 4.10.2007)
Oliver Twist-syndromet (berlingske.dk 26.9.2008)
- Medias skyld? (Media mea culpa?)
Reindfeldt roser Bush
tv2.no 17.5.2007
Sveriges statsminister Frederik Reinfeldt roser den amerikanske presidenten etter et møte i Det hvite hus. (...)
Reinfeldt sier til Aftonbladet at det svenske mediebildet som er skapt av Bush, ikke stemmer med virkeligheten.
- Når man møter ham øye mot øye er det vanskelig å forstå det mediebildet som finnes i blant annet Sverige. I stedet så blir man slått av presidentens enorme nærvær, engasjement og brede kunnskaper. Dessuten er han jovial, sier Reinfeldt til avisen.
I tillegg så beskriver han Bush som en mann med humor. Reinfeldt og Bush diskuterte temaer som klima og frihandel under det times lange møtet i Det ovale kontoret. (...)
(Anm: Media (Big Media) (mintankesmie.no).)
- Dagens tegning: Angreb på friheden.
(Anm: Dagens tegning: Angreb på friheden. I dag er det 20 år siden, USA blev ramt af terror i New York og Washington. (jyllands-posten.dk 11.9.2021).)
- De ti sitatene vi husker best fra Irak-krigen.
(Anm: De ti sitatene vi husker best fra Irak-krigen (aftenposten.no 23.6.2014).)
- To tiår etter USAs invasjon er Irak et stadig mer ustabilt land.
(Anm: Ari Mamshae, doktorgradsstipendiat i statsvitenskap, Universitetet i Oslo. To tiår etter USAs invasjon er Irak et stadig mer ustabilt land. Jeg var bare 14 år i 2003. USA hadde bestemt seg for å invadere Irak. Optimismen i landet var høy med tanke på en ny æra der oljeinntektene skulle gå til folket, stemmene deres ville bli hørt, og alle kunne leve fredfylt og demokratisk sammen. Husker dere TV-bildene av en gammel mann som slo et portrett av daværende president Saddam Hussein med sandalene, og mennesker som løp for å rive ned bystene av ham? Feiringen varte ikke lenge. Det som fulgte, var usikkerhet, frykt, korrupsjon, fattigdom, arbeidsløshet, politisk kverulering og en maktløs, falsk stat. (…) Fakta om krigen i Irak * USA invaderte Irak 20. mars 2003 under påskudd av at landets diktator Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen og kontakt med Al-Qaida. * Påstandene viste seg i ettertid å være uriktige. * Minst 200.000 sivile irakere er drept i krigshandlinger i Irak siden invasjonen. * Invasjonen, okkupasjonen og regimeskiftet utløste en langvarig krig som fortsatt krever liv i Irak. * De siste amerikanske kampstyrkene forlot Irak høsten 2010. De fleste gjenværende soldatene forlot landet året etter. Kilde: NTB, Brown University Cost of War, Lancet. (aftenposten.no 20.3.2023).)
- Efter 20 år hænger skyggen fra invasionen af Irak tungt over krigen i Ukraine.
(Anm: Efter 20 år hænger skyggen fra invasionen af Irak tungt over krigen i Ukraine. To årtier efter den amerikansk-ledede invasion af Irak for at vælte Saddam Hussein kan rystelserne fra krigen stadig mærkes. Det var en fortalelse, men en bemærkelsesværdig en af slagsen. Da USA’s tidligere præsident George W. Bush sidste år i maj ville fordømme den russiske leder Vladimir Putins krig mod Ukraine, kom han i stedet til at beklage, at »en mands beslutning« kunne føre til »en uberettiget og brutal invasion af Irak«. (jyllands-posten.dk 28.3.2023).)
- Vi bygget et korthus i Afghanistan og kalte det demokrati.
(Anm: Carsten Jensen, forfatter. Vi bygget et korthus i Afghanistan og kalte det demokrati. Da Kabul falt, våknet Danmark opp et øyeblikk. De kommer vel ikke hit nå? Hold opp, da. Jeg vet altså at vi ikke er i Afghanistan for afghanernes skyld, skriver Carsten Jensen. (aftenposten.no 30.8.2021).)
- VIL IKKE GRIPE INN I ASSANGE-SAKEN. Utenriksministeren svarer ikke på spørsmål om Julian Assange, som nå har vært fengslet i fire år.
(Anm: VIL IKKE GRIPE INN I ASSANGE-SAKEN. Utenriksministeren svarer ikke på spørsmål om Julian Assange, som nå har vært fengslet i fire år. VEGG: Etter åtte dager fikk Klassekampen svar på om utenriksminister Anniken Huitfeldt ville svare på spørsmål om saken til Wikileaks-grunnlegger Julian Assange. Svaret var nei. Her er Huitfeldt i Stortinget. Foto: Christopher Olssøn. (klassekampen.no 11.4.2023).)
- Stille rundt Assange. (-I dag er det fire år siden britisk politi hentet ut Julian Assange fra Ecuadors ambassade i London og fraktet ham til høysikkerhetsfengselet Belmarsh Prison.) (- Wikileaks’ publiseringer avslørte blant annet grove menneskerettsbrudd USA sto for under krigene i Irak og Afghanistan.) (- «Huitfeldt vil verken gripe inn eller svare på spørsmål.»)
(Anm: LEDER. Mari Eifring. Stille rundt Assange. I dag er det fire år siden britisk politi hentet ut Julian Assange fra Ecuadors ambassade i London og fraktet ham til høysikkerhetsfengselet Belmarsh Prison. Der sitter Wikileaks-grunnleggeren fortsatt, med en stadig mer skrantende helse. Saken mot Assange handler om hvorvidt Storbritannia skal utlevere ham til USA. Der er han tiltalt for brudd på landets spionasjelover etter å ha mottatt og publisert lekkasjer fra varsleren Chelsea Manning. Tiltalepunktene er så alvorlige at de kan føre til en dom på opptil 175 år i fengsel. Wikileaks’ publiseringer avslørte blant annet grove menneskerettsbrudd USA sto for under krigene i Irak og Afghanistan. Tausheten fra USA og Storbritannias allierte i Assange-saken fører til at det blir budbringeren og ikke gjerningsmennene som straffes for krigsforbrytelser og urett som har blitt begått under «krigen mot terror». «Huitfeldt vil verken gripe inn eller svare på spørsmål.» Nye lekkasjer av amerikanske hemmeligstemplede dokumenter, først omtalt av The New York Times i forrige uke, dokumenterer at USA fortsatt bruker tvilsomme utenrikspolitiske metoder. Det kommer blant annet fram i dokumentene at amerikanerne spionerer på sine allierte, som Sør-Korea. Det understreker at det fortsatt er viktig at USAs allierte står opp mot stormakta når den tar seg til rette og bryter folkeretten eller demokratiske prinsipper for å sikre egne interesser. (klassekampen.no 11.4.2023).)
(Anm: WikiLeaks (mintankesmie.no).)
- I KRIG MED SANNHETEN. Amerikanske tjenestemenn sa hele tiden at de gjorde fremskritt. (- Intervjuene fremhever også den amerikanske regjeringens mislykkede forsøk på å begrense løpsk korrupsjon, bygge en kompetent afghansk hær og politistyrke, og svekke Afghanistans blomstrende opiumshandel.)
(Anm: AT WAR WITH THE TRUTH. U.S. officials constantly said they were making progress. They were not, and they knew it, an exclusive Post investigation found. (…) The interviews also highlight the U.S. government’s botched attempts to curtail runaway corruption, build a competent Afghan army and police force, and put a dent in Afghanistan’s thriving opium trade. (washingtonpost.com 9.12.2019).)
- Cellegift mot terrorisme. (- Kampen mot terrorisme risikerer å produsere mer terrorisme, ikke mindre.) (- Kreften har spredt seg, og kirurgi er ikke lenger et behandlingsalternativ.) (- Men det er ikke uvanlig at sivile blir drept av luftangrep.) (- Mye infrastruktur er ødelagt, mange uskyldige mennesker er drept, og mange vil nok mene at de vestlige landene har levert viktige bidrag til å ødelegge land de hevder at de er med på å redde.)
(Anm: Professor i sosialantropologi, Universitetet i Oslo. Thomas Hylland Eriksen. Cellegift mot terrorisme. Kampen mot terrorisme risikerer å produsere mer terrorisme, ikke mindre. Kreften har spredt seg, og kirurgi er ikke lenger et behandlingsalternativ. (…) Feil strategi Helt siden terrorangrepet mot USA 11. september 2001 har vestlige stater, i ulike konstellasjoner, brukt bomber og droner for å bekjempe terrorisme og brutale diktaturer, fra Afghanistan til Libya. Det er usikkert om denne strategien har hjulpet. Mye infrastruktur er ødelagt, mange uskyldige mennesker er drept, og mange vil nok mene at de vestlige landene har levert viktige bidrag til å ødelegge land de hevder at de er med på å redde. (aftenposten.no 16.11.2015).)
(Anm: Mener menneskerettsbrudd nører opp under terror. (dn.no 29.1.2015).)
- Taliban avslørte USAs bløff. Det vil koste Biden dyrt. Taliban har ydmyket USA og Nato i Afghanistan. USA har løyet om Afghanistan siden krigen begynte for 20 år siden. Det avslørte The Washington Post allerede for to år siden. Da publiserte de The Afghanistan Papers – tusenvis av sider med hemmelige dokumenter.
(Anm: Taliban avslørte USAs bløff. Det vil koste Biden dyrt. Taliban har ydmyket USA og Nato i Afghanistan. USA har løyet om Afghanistan siden krigen begynte for 20 år siden. Det avslørte The Washington Post allerede for to år siden. Da publiserte de The Afghanistan Papers – tusenvis av sider med hemmelige dokumenter. Der forteller hundrevis av sentralt plasserte kilder at amerikanske myndigheter ikke fortalte sannheten om hva som foregikk. Det hvite hus manipulerte data slik at situasjonen skulle se bedre ut enn den var. Pentagons generaler skjulte det faktum at krigen ikke var mulig å vinne. Og verst av alt: lite ble gjort for å få bukt med giftig og omfattende korrupsjon. Nå kan man lure på om amerikanerne og deres Nato-allierte trodde på sine egne løgner. Det er vanskelig å se noen annen fornuftig forklaring på det som har skjedd de siste dagene. Handler fiaskoen i Afghanistan om vestlig selvbedrag? Er det en fortelling om naivitet eller inkompetanse? Eller er det nok en dyrekjøpt bekreftelse av myten om at Afghanistans krigsherrer er en uovervinnelig motstander, «imperienes kirkegård»? (aftenposten.no 15.8.2021).)
- Cellegift mot terrorisme. (- Kampen mot terrorisme risikerer å produsere mer terrorisme, ikke mindre.) (- Kreften har spredt seg, og kirurgi er ikke lenger et behandlingsalternativ.) (- Men det er ikke uvanlig at sivile blir drept av luftangrep.) (- Mye infrastruktur er ødelagt, mange uskyldige mennesker er drept, og mange vil nok mene at de vestlige landene har levert viktige bidrag til å ødelegge land de hevder at de er med på å redde.)
(Anm: Professor i sosialantropologi, Universitetet i Oslo. Thomas Hylland Eriksen. Cellegift mot terrorisme. Kampen mot terrorisme risikerer å produsere mer terrorisme, ikke mindre. Kreften har spredt seg, og kirurgi er ikke lenger et behandlingsalternativ. (…) Feil strategi Helt siden terrorangrepet mot USA 11. september 2001 har vestlige stater, i ulike konstellasjoner, brukt bomber og droner for å bekjempe terrorisme og brutale diktaturer, fra Afghanistan til Libya. Det er usikkert om denne strategien har hjulpet. Mye infrastruktur er ødelagt, mange uskyldige mennesker er drept, og mange vil nok mene at de vestlige landene har levert viktige bidrag til å ødelegge land de hevder at de er med på å redde. (aftenposten.no 16.11.2015).)
(Anm: Mener menneskerettsbrudd nører opp under terror. (dn.no 29.1.2015).)
- De liberale krigene har vært ødeleggende for Vesten. (- For mange ser det ut som om Vesten nå straffer Russland for slikt vi selv har gjort.) (- Over 100 av FNs medlemmer støtter ikke opp om sanksjonene mot Russland.)
(Anm: Asle Toje, utenrikspolitisk forsker og kommentator. De liberale krigene har vært ødeleggende for Vesten. For mange ser det ut som om Vesten nå straffer Russland for slikt vi selv har gjort. Stormaktene har gått fra konkurranse til konflikt. Vestens vilje til å konfrontere Russlands krav i Ukraina og Kina syn på Taiwan ble en håndsopprekking over hvem som støtter Vesten. Skuffende få, viser det seg. Over 100 av FNs medlemmer støtter ikke opp om sanksjonene mot Russland. Ikke bare røverstater, vi snakker om Vestens venner. Stater som Brasil, India, Israel, Tyrkia og Gulfstatene. Et begrenset antall stater støtter Ukraina eller Russland direkte. De fleste sitter på gjerdet. En urimelig byrde? Hvorfor støtter så få opp om sanksjonene? Har vi en dårlig sak? Åpenbart ikke. Legger sanksjonene til en urimelig byrde på hjemlige økonomier? Stort sett ikke. I samtaler med representanter for ikke-sanksjonsland dukker nesten alltid ett tema opp: De gode krigene. Kosovo. Irak. Afghanistan. Libya. Vesten har forspilt mer tillit, prestisje og troverdighet på disse ‘humanitære oppdragene’ enn vi er klar over. Vi kan ikke svare på om ‘det var verdt det’. Fordi ingen husker hva vi ville oppnå. Hvordan kunne så mange positive reportasjer ende i den kaotiske tilbaketrekningen fra Kabul? 170.000 afghanere ble drept under den 20-årige ... hva kalte vi det igjen? Ikke okkupasjonen. (aftenposten.no 19.3.2023).)
- Med løgnen som våpen (- Denne gangen er det krigen i Afghanistan det gjelder.) (- "Det amerikanske folket ble løyet til kontinuerlig", sier John Sopko, lederen for prosjektet Kongressen etablerte for å evaluere krigføringen, til den amerikanske storavisen.) (- Nå er det ikke noe nytt at fakta taper når krigen raser. «Sannheten er krigens første offer», slo den australske stjernejournalisten Philip Knightley fast i Vietnam-krigens kjølvann.) (- George W. Bush gikk i 2003 til sin katastrofale krig mot Irak basert på en løgn om at Saddam Hussein hadde masseødeleggelses-våpen.)
(Anm: Med løgnen som våpen | Harald Stanghelle, kommentator. Igjen avsløres det at bevisst løgn ble brukt for å skjule sannheten om en krig som ikke kunne vinnes. Det er ikke første gang og undergraver demokratiets idé. Denne gangen er det krigen i Afghanistan det gjelder. Etter tre års venting og flere runder i rettssalene har The Washington Post fått innsyn i flere tusen sider med dokumentasjon som viser et løgnens gap mellom virkeligheten og det amerikanerne ble fortalt av sine ledere. Ofrer sannheten «Det amerikanske folket ble løyet til kontinuerlig», sier John Sopko, lederen for prosjektet Kongressen etablerte for å evaluere krigføringen, til den amerikanske storavisen. For offisielt ble det skapt et bilde av fremgang og snarlig seier, mens sannheten var det motsatte. Nå er det ikke noe nytt at fakta taper når krigen raser. «Sannheten er krigens første offer», slo den australske stjernejournalisten Philip Knightley fast i Vietnam-krigens kjølvann. Den var en annen krig der opinionen lenge ble ført bak lyst, men der ikke minst de såkalte Pentagon-papirene – lekket til The New York Times i 1971 av Daniel Ellsberg – førte til både et mer troverdig virkelighetsbilde og et skifte i opinionen. «Afghanistan Papers» vekker oppsikt: Mener USA har ført verden bak lyset i Afghanistan. George W. Bush gikk i 2003 til sin katastrofale krig mot Irak basert på en løgn om at Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen. Hans utenriksminister Colin Powell har siden dypt beklaget at han førte amerikanerne og resten av verden bak lyset. Det har ikke Bush selv eller hans våpendrager Tony Blair gjort. (aftenposten.no 16.12.2019).)
- Konflikten mellom Iran og USA: Trump skal ha lyttet til Fox-stjerne om Iran-angrep. (- Bolton er mannen som trekkes fram som en av de sentrale arkitektene bak Irak-krigen.) (- Bolton har også promotert et eget ønske om å gå til krig mot Iran sammen med utenriksminister Mike Pompeo.) (- Bolton steg til «maktas tinder» i mai 2001. Da ble han utnevnt til statssekretær for våpenkontroll og internasjonale sikkerhetssaker av George W.) (- For Bolton var helt sikker i sin sak: - Vi er sikre på at Saddam Hussein har skjulte masseødeleggelsesvåpen, skrev han i en tale i 2002.) (- Slike våpen ble aldri funnet.)
(Anm: Konflikten mellom Iran og USA: Trump skal ha lyttet til Fox-stjerne om Iran-angrep. Trump var svært uvillig til å gå til krig mot Iran. Fox-stjerna Tucker Carlsons uttalelser kan ha vært tungen på vektskåla. (…) De to «krigshaukene» John Bolton og Mike Pompeo er blitt omtalt som Trumps mest sentrale rådgivere i den spente Iran-konflikten. De to har rådet Trump til å gå til angrep mot Iran, men det ser ut til at Trump valgte å lytte til råd utenfor Det hvite hus da han avlyste angrepet, ifølge New York Times. Arkitekter bak Irak-krigen Da Bolton ble USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver haglet det med advarsler mot «krigshauken». Bolton er mannen som trekkes fram som en av de sentrale arkitektene bak Irak-krigen. Bolton har også promotert et eget ønske om å gå til krig mot Iran sammen med utenriksminister Mike Pompeo. Bolton steg til «maktas tinder» i mai 2001. Da ble han utnevnt til statssekretær for våpenkontroll og internasjonale sikkerhetssaker av George W. Bush, noe som i praksis vil si at han var den høyest rankede diplomaten med fokus på masseødeleggelsesvåpen. Den stillingen ble, som alle som kan historien om Irak-krigen vet, helt essensiell. For Bolton var helt sikker i sin sak: - Vi er sikre på at Saddam Hussein har skjulte masseødeleggelsesvåpen, skrev han i en tale i 2002. Slike våpen ble aldri funnet. (dagbladet.no 22.6.2019).)
(Anm: Våpenindustrien (mintankesmie.no).)
- En varslet katastrofe i Irak: LØGNEN.
(Anm: En varslet katastrofe i Irak: LØGNEN. HAUK: Forsvarsminister Donald Rumsfeld (i midten) var en av de viktigste pådriverne bak USAs invasjon av Irak i 2003. Her besøker han Abu Ghraib-fengselet vest for Bagdad i mai 2004. Rumsfeld døde i juni i en alder av 88 år. En tidligere stabssjef avslører en 18 år gammel hemmelighet. Garett Reppenhagen ble født inn i militæret, bokstavelig talt. Han kom til verden på militærsykehuset i Fort Bliss i Texas, der faren var stasjonert. Reppenhagen senior var Vietnam-veteran og tilbrakte 22 år av livet sitt i tjenesten. (klassekampen.no 10.9.2021).)
- Møt John Bolton, en arkitekt bak Irak-krigen, som nå hisser opp stemningen for at Trump skal angripe Iran.
(Anm: Meet John Bolton, an architect of the Iraq War who’s now agitating for Trump to take action against Iran. US National Security Advisor John Bolton. (…) Over the years, Bolton has held some controversial stances, including advocating for preemptive military strikes on North Korea and Iran, and regime change in the latter. (businessinsider.com 21.6.2019).)
- Beinharde Bolton gir Iran-rådene til Trump.
(Anm: Beinharde Bolton gir Iran-rådene til Trump. Verdens øyne retter seg nervøst mot mannen med den store barten. John Bolton er Donald Trumps viktigste Iran-rådgiver. (aftenposten.no 22.6.2019).)
(Anm: John Robert Bolton (født 20. november 1948 i Baltimore i Maryland i USA) er en amerikansk politiker og diplomat. Han tjenestegjorde som USAs ambassadør til FN fra august 2005 til desember 2006. Fra 9. april 2018 er han USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver i Donald Trumps regjering.[1] (…) Bolton ble nominert av president George W. Bush til stillingen som FN-ambassadør 7. mars 2005, men ble aldri formelt godkjent i kongressen. Etter demokratenes valgseier ved kongressvalget i november 2006 ble Bolton formelt vraket som kandidat, og han sa opp sin stilling i desember 2006. Han ble etterfulgt av Zalmay Khalilzad. (en.wikipedia.org).)
- Kun dele af Irak-kommissionens dokumenter kan hemmeligholdes.
- Konflikten mellom Iran og USA: Trump skal ha lyttet til Fox-stjerne om Iran-angrep. (- Bolton er mannen som trekkes fram som en av de sentrale arkitektene bak Irak-krigen.) (- Bolton har også promotert et eget ønske om å gå til krig mot Iran sammen med utenriksminister Mike Pompeo.) (- Bolton steg til «maktas tinder» i mai 2001. Da ble han utnevnt til statssekretær for våpenkontroll og internasjonale sikkerhetssaker av George W.) (- For Bolton var helt sikker i sin sak: - Vi er sikre på at Saddam Hussein har skjulte masseødeleggelsesvåpen, skrev han i en tale i 2002.) (- Slike våpen ble aldri funnet.)
(Anm: Konflikten mellom Iran og USA: Trump skal ha lyttet til Fox-stjerne om Iran-angrep. Trump var svært uvillig til å gå til krig mot Iran. Fox-stjerna Tucker Carlsons uttalelser kan ha vært tungen på vektskåla. (…) De to «krigshaukene» John Bolton og Mike Pompeo er blitt omtalt som Trumps mest sentrale rådgivere i den spente Iran-konflikten. De to har rådet Trump til å gå til angrep mot Iran, men det ser ut til at Trump valgte å lytte til råd utenfor Det hvite hus da han avlyste angrepet, ifølge New York Times. Arkitekter bak Irak-krigen Da Bolton ble USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver haglet det med advarsler mot «krigshauken». Bolton er mannen som trekkes fram som en av de sentrale arkitektene bak Irak-krigen. Bolton har også promotert et eget ønske om å gå til krig mot Iran sammen med utenriksminister Mike Pompeo. Bolton steg til «maktas tinder» i mai 2001. Da ble han utnevnt til statssekretær for våpenkontroll og internasjonale sikkerhetssaker av George W. Bush, noe som i praksis vil si at han var den høyest rankede diplomaten med fokus på masseødeleggelsesvåpen. Den stillingen ble, som alle som kan historien om Irak-krigen vet, helt essensiell. For Bolton var helt sikker i sin sak: - Vi er sikre på at Saddam Hussein har skjulte masseødeleggelsesvåpen, skrev han i en tale i 2002. Slike våpen ble aldri funnet. (dagbladet.no 22.6.2019).)
- Trump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse. (- I notatet der USAs utenriksminister Mike Pompeo informerer de folkevalgte om beslutningen, viser han til at det mektige kongedømmet står overfor trusler fra Iran.)
(Anm: Trump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse. Trump-administrasjonen har besluttet å bruke et smutthull i loven for å selge amerikanske våpen til Saudi-Arabia uten godkjenning fra Kongressen. Utenriksminister Mike Pompeo kunngjorde fredag at Trump-administrasjonen har besluttet å selge amerikanske våpen til Saudi-Arabia uten godkjenning fra Kongressen. Her Pompeo fotografert sammen med statssekretær Patrick Shanahan tirsdag etter å ha orientert Kongressen om situasjonen mellom USA og Iran. I notatet der USAs utenriksminister Mike Pompeo informerer de folkevalgte om beslutningen, viser han til at det mektige kongedømmet står overfor trusler fra Iran. Derfor går Trump-administrasjonen videre med salget av krigsmateriell, bomber, ammunisjon og flyvedlikeholdsstøtte til en verdi av 60 milliarder kroner til Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater og Jordan. (aftenposten.no 25.5.2019).)
- Det er en sammenheng mellom den folkerettsstridige invasjonen i Irak og fremveksten av IS. (- Kan vi lære noe av Irak-krigen? spør kronikkforfatteren, som mener at mediene har underkommunisert sammenhengen mellom den folkerettsstridige invasjonen i Irak i 2003 og fremveksten av IS.)
Det er en sammenheng mellom den folkerettsstridige invasjonen i Irak og fremveksten av IS
Rune Ottosen, professor i journalistikk, Høgskolen i Oslo og Akershus
aftenposten.no 22.4.2017
Kan vi lære noe av Irak-krigen? spør kronikkforfatteren, som mener at mediene har underkommunisert sammenhengen mellom den folkerettsstridige invasjonen i Irak i 2003 og fremveksten av IS. Bildet viser en togtunnel som ble brukt som treningsleir for IS i vestre Mosul.
Norske politikere har alltid understreket at vår utenrikspolitikk skal være forankret i folkeretten. Allikevel ser de bort fra dette når det gjelder «de nye krigene».
I desember 2016 ble det utgitt en oppsiktsvekkende bok som burde ha ligget under juletreet til alle vestlige ledere. Den tidligere CIA-mannen John Nixon har skrevet boken Debriefing the President: The Interrogation of Saddam Hussein. Her formidler han lange samtaler og avhør med Saddam Hussein etter at han ble tatt til fange i desember 2003.
Da hadde Husseins regime som kjent kollapset etter invasjonen av en «koalisjon av villige» under ledelse av USA. Nixons oppdrag var på kort sikt å finne ut hvor de påståtte masseødeleggelsesvåpen befant seg.
Gjennom referater fra samtaler som strakte seg over flere måneder, innser Nixon at hele grunnlaget for invasjonen var feil.
Ingen masseødeleggelsesvåpen ble funnet, og det var slett ikke påvist noen forbindelser mellom Saddam Hussein og al-Qaida. (…)
- Krigen mot terror forlenges fordi sivile drepes i amerikanske droneangrep. (- Det er svært sannsynlig at en betydelig andel av de drepte var sivile, men ettersom bevisbyrden ligger hos ofrene og familiene deres er det liten sannsynlighet for at disse drapene blir etterforsket.) (- Letter terroristenes rekruttering.) (- Med drap på sivile er vi derfor inne i kjernen av hvorfor krigen mot terror har vært en mislykket affære siden 2001.)
(Anm: Krigen mot terror forlenges fordi sivile drepes i amerikanske droneangrep | Sondre Lindahl, førsteamanuensis, Høgskolen i Østfold. Det er meget sannsynlig at informasjon som Norge har bidratt til å innhente, er blitt brukt i angrep der sivile er blitt drept. Før helgen kunne NRK dokumentere hvordan Norge deltar i et omfattende etterretningssamarbeid i Afghanistan. Saken gir et unikt innblikk i en svært voldelig krig mot terror som Norge er en del av og bidrar til å fokusere på en rekke problematiske aspekter ved krigen mot terror. (…) Stadig flere drepes med droner At USA har operert med slike lister har vært kjent en god stund. President Obama ledet selv prosessen med å vurdere og nominere kandidater til listen over terrorister som skulle drepes. Listen skal angivelig vært lik samlekort, kjent fra ulike idretter, med tilgjengelig informasjon om de ulike målene. På denne listen kunne alle menn mellom 14–69 år som oppholdt seg i aktuelle soner, bli definert som fiender, med mindre det var direkte bevis som kunne frikjenne dem i etterkant av et angrep. Hvem som talte som fiender, var derfor bredt definert og med svært liten sannsynlighet for å bli etterforsket i etterkant. (…) Det er svært sannsynlig at en betydelig andel av de drepte var sivile, men ettersom bevisbyrden ligger hos ofrene og familiene deres er det liten sannsynlighet for at disse drapene blir etterforsket. (…) Letter terroristenes rekruttering Med drap på sivile er vi derfor inne i kjernen av hvorfor krigen mot terror har vært en mislykket affære siden 2001. De store sivile tapene i Afghanistan, men særlig i Irak, har gjort rekrutteringsjobben mye enklere for terrororganisasjoner og ekstremistgrupper. Det er mye lettere for IS å selge inn et forenklet budskap om Oss mot Dem og et budskap om hat, når sivile faktisk blir drept uten å være involvert i terrorisme. Uansett hvor gode intensjonene var da USA, sammen med Norge, invaderte Afghanistan i 2001, er den brutale og konkrete virkeligheten for dem som lider under volden så fjernt fra disse intensjonene. (aftenposten.no 3.6.2019).)
- Mener menneskerettsbrudd nører opp under terror.
(Anm: Mener menneskerettsbrudd nører opp under terror. Å gå over grenser i kampen mot terror gir næring til terrororganisasjoner som IS, advarer Human Rights Watch. Stater rundt om i verden er stadig mer tilbøyelig til å se på menneskerettighetene som en luksus de ikke har råd til. Men det er en farlig feilslutning som fyrer opp under terrororganisasjoner som IS, skriver Human Rights Watch. (dn.no 29.1.2015).)
- Terror og rettsstaten: Menneskerettighetene er vårt innerste våpen.
(Anm: Terror og rettsstaten: Menneskerettighetene er vårt innerste våpen. Britenes statsminister er klar til å krysse den viktigste grensen: Hun vil ha fengsling, internering eller isolasjon uten tilstrekkelige bevis, uten lov og dom. (dagbladet.no 7.6.2017).)
(Anm: Våpenindustrien (mintankesmie.no).)
(Anm: Hvem lyver om Irak? (mintankesmie.no).)
- Debatt: Terror. Villedende om terror og psykisk sykdom
Debatt: Terror. Villedende om terror og psykisk sykdom
Andreas Wahl Blomkvist, medisinstudent og forsker, Aalborg Universitet
dagbladet.no 4.1.2017
Det er uvisst om psykisk lidelse er drivkraften, enda mindre årsaken, til terrorhandlingene.
I et debattinnlegg deler Antje Bomann-Larsen det idéhistoriske perspektiv på terror. Det «kjedelige» svaret er, ifølge idéhistorikeren, et bedre helsetilbud. Premisset for denne konklusjonen er at «når noen med vilje skyter eller kjører på fremmede, er de sjelden helt friske.» Dette er angivelig «opplagt.»
Det er over ti år siden terrorforsker Jeff Victoroff publiserte sin kunnskapsoppsummering og sådde tvil om psykisk sykdom som forklaring til terrorisme. I nyere tid har grundige litteraturgjennomganger avfeid psykisk sykdom som en vesentlig forklaring på både terror og radikalisering. For å sitere terrorforskeren Alex P. Schmid, «de fleste terrorister er klinisk normale selv om deres handlinger er allment anerkjent som utenom normalen.»
En studie, publisert i Studies in Conflict & Terrorism, har vist at blant terrorister som opererer i grupper (uansett størrelse) eller alene, men på vegne av en større organisasjon, er det lavere forekomst av psykisk lidelse enn den generelle befolkning. (…)
Jeg er ingen idéhistoriker, men såframt Bomann-Larsen snakker om terror og psykisk sykdom, så er hennes innlegg villedende. (…)
(Anm: Selvmord (mintankesmie.no).)
- Cellegift mot terrorisme. (- Kampen mot terrorisme risikerer å produsere mer terrorisme, ikke mindre.) (- Kreften har spredt seg, og kirurgi er ikke lenger et behandlingsalternativ.) (- Men det er ikke uvanlig at sivile blir drept av luftangrep.) (- Mye infrastruktur er ødelagt, mange uskyldige mennesker er drept, og mange vil nok mene at de vestlige landene har levert viktige bidrag til å ødelegge land de hevder at de er med på å redde.)
(Anm: Professor i sosialantropologi, Universitetet i Oslo. Thomas Hylland Eriksen. Cellegift mot terrorisme. Kampen mot terrorisme risikerer å produsere mer terrorisme, ikke mindre. Kreften har spredt seg, og kirurgi er ikke lenger et behandlingsalternativ. (…) Feil strategi Helt siden terrorangrepet mot USA 11. september 2001 har vestlige stater, i ulike konstellasjoner, brukt bomber og droner for å bekjempe terrorisme og brutale diktaturer, fra Afghanistan til Libya. Det er usikkert om denne strategien har hjulpet. Mye infrastruktur er ødelagt, mange uskyldige mennesker er drept, og mange vil nok mene at de vestlige landene har levert viktige bidrag til å ødelegge land de hevder at de er med på å redde. (aftenposten.no 16.11.2015).)
(Anm: Mener menneskerettsbrudd nører opp under terror. (dn.no 29.1.2015).)
(Anm: Professor i sosialantropologi, Universitetet i Oslo. Thomas Hylland Eriksen. Cellegift mot terrorisme. Kampen mot terrorisme risikerer å produsere mer terrorisme, ikke mindre. Kreften har spredt seg, og kirurgi er ikke lenger et behandlingsalternativ. (…) Feil strategi Helt siden terrorangrepet mot USA 11. september 2001 har vestlige stater, i ulike konstellasjoner, brukt bomber og droner for å bekjempe terrorisme og brutale diktaturer, fra Afghanistan til Libya. Det er usikkert om denne strategien har hjulpet. Mye infrastruktur er ødelagt, mange uskyldige mennesker er drept, og mange vil nok mene at de vestlige landene har levert viktige bidrag til å ødelegge land de hevder at de er med på å redde. (aftenposten.no 16.11.2015).)
(Anm: Mer kritisk tenkning blant folk med utdannelse? (…) Kritisk tenkning er vår beste sikkerhetsventil mot maktovergrep, tyrannisering, og overtro. (…) Mer kritisk tenkning blant folk med utdannelse?) (…) Er kritisk tenkning utbredt? I så fall blant hvem? (fritanke.no 14.6.2013).)
(Anm: Spence D. Jeg sørger over fattigdommen i vår kritiske tenkning (I mourn the poverty of our critical thinking.) BMJ 2012;345:e5409 (10 August).)
- Rapport: Udenrigspolitisk Nævn fik fejlagtige oplysninger før Irak-krigen. (- Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) mørklagde information for Folketinget før omstridt Irak-krig, fastslår krigsudredning.)
(Anm: Rapport: Udenrigspolitisk Nævn fik fejlagtige oplysninger før Irak-krigen. Anders Fogh Rasmussen og Per Stig Møller reducerede Folketingets nævn til et politisk teater, siger ekspert. Rapport: Udenrigspolitisk Nævn fik fejlagtige oplysninger før Irak-krigen. Anders Fogh Rasmussen og Per Stig Møller reducerede Folketingets nævn til et politisk teater, siger ekspert. Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) mørklagde information for Folketinget før omstridt Irak-krig, fastslår krigsudredning. Her ses Fogh under et hemmeligt besøg i Irak i 2004. I denne uge har tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og udenrigsminister Per Stig Møller (K) fået kritik for at »stramme« oplysninger og holde viden tilbage for Folketinget før Irak-krigen i 2003. Nu viser en gennemgang af Krigsudredningens hidtil hemmeligholdte regeringsdokumenter, hvordan de to ministre i en række tilfælde helt konkret gav Folketingets Udenrigspolitiske Nævn oplysninger, der ikke passede med regeringens viden eller ligefrem var i strid med den. (jyllands-posten.dk 9.2.2019).)
– 17 tegn på at du kan være smart - selv om det ikke føles som det. Dumme mennesker har en tendens til å overvurdere sin kompetanse, mens smarte mennesker har en tendens til å underselge seg selv.
(Anm: 17 Signs You Might Be Smart - Even if It Doesn't Feel Like It. Stupid people tend to overestimate their competence, while smart people tend to sell themselves short. As Shakespeare put it in As You Like It: "The fool doth think he is wise, but the wise man knows himself to be a fool." That conventional wisdom is backed up by a Cornell University study conducted by social psychologists David Dunning and Justin Kruger. The phenomenon is now known as the Dunning-Kruger effect. So, if you're not too sure about your own intellect, it actually might be an indication that you're pretty intelligent — thoughtful enough to realize your limitations, at least. Here are some subtle signs that you are considerably smarter than you think. (sciencealert.com 17.11.2018).)
(Anm: De kompetente har for liten tro på egne evner. I et arbeidsmarked der det gjelder å selge inn seg selv, kan de mest kompetente komme dårligere ut. Unngå å underselge deg selv (studentpsykologen.no 20.2.2014).)
(Anm: - De som tror intelligens er fastlåst har selvtillit som overgår deres evner. (…) Forskerne bemerker at overdreven selvtillit er et dokumentert problem hos bilførere, motorsyklister, strikkhoppere, leger og advokater. Journal of Experimental Social Psychology 2016;63:94-100 (March 2016).)
(Anm: Nyt studie: Intellektuelt ydmyge personer har ofte mere viden end personer, der praler. Det kan blandt andet skyldes, at mere ydmyge personer er bedre til at vurdere egne evner. (videnskab.dk 2.4.2019).)
(Anm: Finn Skårderud: Skråsikre folk gjør meg usikker. Jeg begynte så smått på en katalog over sikkerhetens og usikkerhetens psykologi. Foreløpig har jeg kommet til fire varianter. (aftenposten.no 11.4.2018).)
(Anm: Kommentar Joacim Lund. Den redigerte virkeligheten. Det blir stadig vanskeligere for journalister å få tak i nøytral informasjon. (aftenposten.no 20.8.2014).)
(Anm: Trenger tillitsforskning. I debatten om mistillit til mediene og falske nyheter trenger vi også medieforskning som vi kan stole på. En undersøkelse fra 2014 viste at folk hadde størst tillit til mediene i land som Kina og De forente arabiske emirater der pressen er kontrollert av myndighetene. Her en kinesisk avisforside om Donald Trumps valgseier i november 2016. (dn.no 17.1.2017).)
– Etterretningsinformasjonen ble presentert med en sikkerhet det ikke var grunnlag for, sier rapportens forfatter John Chilcot under fremleggelsen onsdag formiddag. Han konkluderer med at det ikke var nødvendig å gå til krig. – I mars 2003 var det aldri noen umiddelbar trussel fra Saddam Hussein, sier Chilcot.
Blair får massiv kritikk i granskningsrapport om Irak-krigen
aftenposten.no 6.7.2016
BRUSSEL (Aftenposten): Storbritannia valgte å bli med i invasjonen av Irak før fredelige alternativer var brukt opp. Krig var ikke siste utvei, konkluderer rapportens forfatter.
Granskningen som som ble lagt frem i dag tar for seg perioden fra sommeren 2001 – før angrepene 11. september – og helt frem til juli 2009.
Den analyserer blant annet i detalj hva som skjedde i prosessen som ledet frem til invasjonen i Irak i 2003.
I forordet til regjeringens saksdokumenter om Saddam Husseins påståtte masseødeleggelsesvåpen skrev Blair at den irakiske regjeringen «uten tvil» produserte biologiske og kjemiske våpen. Dette viste seg senere ikke å stemme. Flere av etterretningskildene i Irak snakket ikke sant.
– Etterretningsinformasjonen ble presentert med en sikkerhet det ikke var grunnlag for, sier rapportens forfatter John Chilcot under fremleggelsen onsdag formiddag.
Han konkluderer med at det ikke var nødvendig å gå til krig.
– I mars 2003 var det aldri noen umiddelbar trussel fra Saddam Hussein, sier Chilcot.
(Anm: 10 år siden Saddam Hussein ble henrettet – CIA-avhøreren: «Vi tok feil». I dag er det 10 år siden en av verdens verste diktatorer ble hengt av sitt eget folk. Men, hva visste og gjorde Saddam Hussein egentlig de siste årene han levde? (vg.no 30.12.2016).)
- The War You Don't See (- A powerful and timely investigation into the media's role in war)
The War You Don't See
en.wikipedia.org (December 13, 2010)
The War You Don't See is a 2010 British documentary film written, produced and directed by John Pilger with Alan Lowery, which challenges the media for the role they played in the Iraq, Afghanistan, and Israel/Palestine conflicts. The film, which went on nationwide general release on December 13, 2010, had its premiere at the Barbican and was aired through Britain's ITV1 on December 14, 2010[1] and later through Australia's SBS One on April 10, 2011.[2] (...)
The film begins with footage of an unreported July 12, 2007 Baghdad airstrike and black and white stills of the victims of the U.S. Occupation of Iraq. In his opening narration Pilger quotes World War I British Prime Minister David Lloyd George’s comment to Guardian editor C. P. Scott that, “If the people really knew the truth, the war would be stopped tomorrow.” He goes on to state that this film will draw on his own experience as a war correspondent to question the role of the media in conflicts such as Iraq and Afghanistan.
Media historian Professor Stuart Ewen demonstrates how Edward Bernays’s use of fear to win US public support for the First World War set a precedent used in the build up to the 2003 Invasion of Iraq. Former CIA analyst Professor Melvin Goodman states that part of the Pentagon’s almost 1 billion annual propaganda budget is used to manipulate the news. US Assist. Secretary of Defence Bryan Whitman states that most western media reports came from the 700 embedded reporters. Former CBS news anchor Dan Rather, former BBC world affairs reporter Rageh Omaar and former Observer journalist David Rose admit to not having done their jobs properly within this regard. (...)
(Anm: The War You Don't See trailer (johnpilger.com).)
(Anm: The War You Don't See, a film by John Pilger (youtube.com).)
(Anm: Mener menneskerettsbrudd nører opp under terror. (dn.no 29.1.2015).)
- Cellegift mot terrorisme. (- Kampen mot terrorisme risikerer å produsere mer terrorisme, ikke mindre.) (- Kreften har spredt seg, og kirurgi er ikke lenger et behandlingsalternativ.) (- Men det er ikke uvanlig at sivile blir drept av luftangrep.) (- Mye infrastruktur er ødelagt, mange uskyldige mennesker er drept, og mange vil nok mene at de vestlige landene har levert viktige bidrag til å ødelegge land de hevder at de er med på å redde.)
(Anm: Professor i sosialantropologi, Universitetet i Oslo. Thomas Hylland Eriksen. Cellegift mot terrorisme. Kampen mot terrorisme risikerer å produsere mer terrorisme, ikke mindre. Kreften har spredt seg, og kirurgi er ikke lenger et behandlingsalternativ. (…) Feil strategi Helt siden terrorangrepet mot USA 11. september 2001 har vestlige stater, i ulike konstellasjoner, brukt bomber og droner for å bekjempe terrorisme og brutale diktaturer, fra Afghanistan til Libya. Det er usikkert om denne strategien har hjulpet. Mye infrastruktur er ødelagt, mange uskyldige mennesker er drept, og mange vil nok mene at de vestlige landene har levert viktige bidrag til å ødelegge land de hevder at de er med på å redde. (aftenposten.no 16.11.2015).)
(Anm: Mener menneskerettsbrudd nører opp under terror. (dn.no 29.1.2015).)
- Rumsfeld på anklagebænken for tortur
Rumsfeld på anklagebænken for tortur
b.dk 9.8.2011
En appeldomstol i Chicago har givet to amerikanske mænd ret til at gå videre med et civilretsligt søgsmål mod USA's tidligere forsvarsminister Donald Rumsfeld.
De to mænd mener, at Rumsfeld personligt er ansvarlig for, at de blev torteret i Irak, da de blev tilbageholdt af amerikansk militær.
De to mænd arbejdede for et privat sikkerhedsfirma i Irak i 2006, men de blev bragt i forhør, da de blev mistænkt for korruption i forbindelse med deres arbejde for de amerikanske myndigheder.
Der har tidligere været rejst sag mod Rumsfeld og den amerikanske regering på grund af beskyldninger om tortur, men de fleste sager har været rejst af udlændinge, hvilket har fået de føderale domstole i USA til at afvise sagerne. (...)
(Anm: Mener menneskerettsbrudd nører opp under terror. (dn.no 29.1.2015).)
- 225.000 døde i USAs kriger
225.000 døde i USAs kriger
nrk.no 2.7.2011
Krigene som USA har startet siden terrorangrepet 11. september 2001, har kostet 225.000 mennesker livet og kostet 4.400 milliarder dollar.
Det går fram av en studie som er gjort i regi av Brown University og som tar for seg krigene i Irak og Afghanistan, samt antiterroroperasjonene i Pakistan og Jemen, som alle var resultat av 11. september-angrepet.
Forfatterne av studien hevder at når land går til krig, undervurderes nesten alltid varigheten og kostnadene av krigshandlingene, mens det som kan oppnås politisk ved hjelp av maktbruk, overvurderes. (...)
Høye tall
Et svært forsiktig estimat antyder at 225.000 mennesker har mistet livet og 365.000 mennesker er blitt såret i krigene hittil.
Antall soldater som er drept, er 31.741, inkludert 6.000 amerikanere, 1.200 fra allierte land, 9.900 irakere, 8.800 afghanere, 3.500 pakistanere og 2.300 private amerikanske kontraktører.
Antall sivile falne er langt høyere. Minst 172.000 sivile er døde, hvorav 125.000 irakere, 35.000 pakistanere og 12.000 afghanere, ifølge studien.
LES OGSÅ: Over 800 nordmenn skadde i Afghanistan (...)
(Anm: Mener menneskerettsbrudd nører opp under terror. (dn.no 29.1.2015).)
- Understanding the needs of veterans seeking support for mental health difficulties.(- These rates are worrying as until recently, evidence suggested that rates of PTSD in UK veterans from Iraq and Afghanistan were lower than their US, Canadian and Australian counterparts. However, this data suggests that for the most at risk groups of UK veterans the PTSD prevalence rates are comparable.5–7)
(Anm: Understanding the needs of veterans seeking support for mental health difficulties. (…) Since the late 1990s, studies have been conducted in the UK to monitor the health and well-being of military personnel. The bulk of this work has been conducted by researchers at King’s College London, first after the 1991 Gulf War and then later by setting up a cohort study in the wake of the 2003 Iraq War.1–3 This was later expanded to be representative of the wider military and so far has included three waves of data collection, the most recent of which reported results in late 2018.4 The third wave of data collection observed increases in the prevalence rates of post-traumatic stress disorder (PTSD) from 4% to 6% for the entire population (including serving and ex-serving individuals). However, this only told half the story, when the sample was restricted to veterans only, the prevalence rate for PTSD was 7.4%. For the first time, this suggested that veterans were at increased risk of PTSD compared with the general public in the UK.4 Further, when the sample was restricted to only veterans who had deployed within a combat role (approximately a third of all veterans), the observed rates of PTSD increased to 17.1%. These rates are worrying as until recently, evidence suggested that rates of PTSD in UK veterans from Iraq and Afghanistan were lower than their US, Canadian and Australian counterparts. However, this data suggests that for the most at risk groups of UK veterans the PTSD prevalence rates are comparable.5–7 In addition to PTSD, population studies of military populations typically report high rates of anxiety, depression, anger and alcohol problems.4 8 [...] By Dominic Murphy, W Busuttil. BMJ Mil Health 2020;166:211-213.)
- USA forsto ingenting i Irak
USA forsto ingenting i Irak
aftenposten.no 16.4.2013
I et kvart århundre har Charles A. Duelfer vært tilknyttet amerikansk etterretning. Knapt noen amerikaner kjente Irak så godt som han. Nå er han (mannen i frakk) på besøk i Oslo.
Amerikansk etterretning tok systematisk feil i Irak. Etter erobringen av Bagdad for ti år siden gjorde man enda flere feil. Dermed endte man opp i en av tidenes store fiaskoer, mener tidligere etterretningstopp. Knapt noen amerikaner kjente Saddams Irak så godt som Charles Duelfer. – Jeg må bare konkludere at vi amerikanere ikke forsto Saddam Husseins stat, sier han.
I mange år ledet han jakten på Saddams masseødeleggelsesvåpen, både på vegne av FN og USA. I dag er Charles Duelfer ute av amerikansk etterretning, og dermed kan han reise omkring i verden og dele av sine erfaringer. Denne uken besøker han Oslo. Noe av det han er mest opptatt av, er å fortelle om hvor ofte selv verdens beste etterretningstjeneste kan komme til kort:
– Vi amerikanere tror at det som skjer i verden, handler om oss. Saddam Hussein mente nok at USA var viktig. Men for Iraks diktator før 2003 var det én stat som var langt viktigere, nemlig Iran. På et eller annet tidspunkt så Saddam for seg et gigantisk oppgjør mellom arabere og persere, der Irak selvsagt skulle utgjøre den arabiske avantgarden, forteller Duelfer. (...)
Fakta - Charles A. Duelfer
- Har vært tilknyttet amerikansk
etterretning i et kvart århundre.
- Var med på å lede FN og USAs
overvåking av Irak og jakten
på masseødeleggelsesvåpen fra
1993.
- Var med i gruppen som ledet
debriefingen av Saddam Hussein
etter at han ble tatt til fange i
desember 2003.
- Overleverte den definitive rapporten
om at Irak ikke hadde
masseødeleggelsesvåpen til
president George W. Bush i
september 2004.
- Han beskriver Saddam som en
uhyre intelligent mann som ikke
viste noen medfølelse med de
mange tusen menneskene han
tok livet av.
- Duelfer deltar på et møte i Litteraturhuset
i Oslo i kveld klokken
19.30 (...)
- Fredsprisvinner vil ha Bush og Blair for retten
Fredsprisvinner vil ha Bush og Blair for retten
vg.no 2.9.2012
VESTLIG FORSKJELL SBEHANDLING: Fredsprisvinner og apartheid-motstander Desmond Tutu mener de to tidligere statslederne Tony Blair (t.v.) og George W. Bush bør stilles for den internasjonale straffedomstolen for sin rolle i Irak-krigen. Tutu mener afrikanske og vestlige ledere behandles ulikt.
Tony Blair og George W. Bush bør stilles for retten for sin rolle i Irak-krigen, mener erkebisp Desmond Tutu. (...)
Kanten av avgrunn
- De tidligere lederne i USA og Storbritannia fabrikkerte grunnen til å kunne oppføre seg som bøllene i skolegården og splitte oss. De har drevet oss til kanten av en avgrunn, der vi nå står med Iran og Syria foran oss, skriver Tutu.
PROVOSERT BISKOP: Tidligere biskop og fredsprisvinner Desmond Tutu fra Sør-Afrika trakk seg fra en konferanse der Tony Blair skulle delta i forrige uke. Tutu mener den tidligere britiske statslederen bør stilles for retten.
Tutus oppfordring om å stille Bush og Blair for Haag-domstolen er det mest oppsiktsvekkende i innlegget, skriver The Observer.
Tutu mener det tilsynelatende gjelder forskjellige regler for vestlige og afrikanske ledere når det kommer til rettsforfølgelser.
Antallet drepte under og etter Irak-krigen er alene nok for en Haag-rettssak, ifølge Tutu. ICC tar seg av saker om folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser. (...)
- TIDENES STØRSTE MEDIELØGN
TIDENES STØRSTE MEDIELØGN?
NORDISKEMEDIEDAGER.NO 18.2.2009
Vi har gleden av å ønske en Pulitzer-vinner velkommen til Bergen: Bob Drogin fra Los Angeles Times.
Drogins bok Kodenavn Curveball - om spionasje, løgner og krigen i Irak, er en fantastisk beretning om den irakiske flyktningen og asylsøkeren Rafid Ahmed Alwan som dukket opp i München i 1999 og som CIA ga kodenavnet "Curveball". Her fortalte han tysk etterretningstjeneste at han hadde arbeidet med å lage mobile laboratorier for produksjon av biologiske masseødeleggelsesvåpen for Saddam Husseins regime. (...)
Påstandene viste seg å være usanne, men på tross av tyske advarsler ble likevel opplysningene brukt av amerikanske myndigheter for å rettferdiggjøre krigen i Irak. I den hodeløse jakten på fiender i "Ondskapens akse" etter terrorangrepet på World Trade senter, brukte både President Bush (State of the union) og Utenriksminister Powell (FN's sikkerhetsråd) "Curveball" for hva han var verdt fram mot invasjonen i 2003: han sa akkurat det som amerikanerne ønsket å høre. (...)
Powell ber CIA og Pentagon svare om Irak-løgn
aftenposten.no 17.2.2011
Colin Powell ber Pentagon og CIA om å forklare hvorfor han ikke ble varslet om at kilden bak opplysningene om Saddam Husseins biologiske våpen var upålitelig.
Tidligere denne uken skrev den britiske avisen The Guardian at amerikanernes sentrale etterretningskilde til opplysningene om Saddam Husseins hemmelige program for biologiske våpen nå har innrømmet at han løy.
Nå sender USAs daværende utenriksminister Colin Powell ballen videre til etterretningsbyrået CIA og forsvarsdepartementets militære etterretningsbyrå DIA. (...)
Wait--the Iraq WMD Stuff Was a Lie??
fair.org 16.2.2011
The Guardian published a piece yesterday (2/15/11) based on an interview with "Curveball," the Iraqi exile whose fraudulent claims about Iraq's WMDs helped the Bush administration sell the Iraq War. "I had the chance to fabricate something to topple the regime," he explained.
The piece is pretty revealing--as Curveball watched Colin Powell's UN address in February 2003, the Guardian reports that "he had not met a U.S. official, let alone been interviewed by one."
One "flight of fantasy" Curveball delivered was the claim that Iraq was manufacturing mobile bio-weapons labs. These did not exist. But if you were watching U.S. television news during the war, you got to see them discovered by at least two networks:
ABC:
On April 26, ABC's World News Tonight led with a major scoop. Anchor Claire Shipman announced at the top of the broadcast, "U.S. troops discover chemical agents, missiles, and what could be a mobile laboratory in Iraq. An ABC News exclusive." But ABC's "exclusive," as it turns out, appears to be false.
And on NBC (5/11/03):
May 11, 2003
—NBC anchor John Seigenthaler introduces a story about trailers found in Iraq that some U.S. officials say are mobile biological warfare labs: "There is new evidence tonight that Saddam Hussein's regime was capable of building weapons of mass destruction." Reporter Jim Avila concludes the report by declaring that the findings present "a set of circumstances military sources contend is very close to that elusive smoking gun."
May 12, 2003
—In a follow-up report, NBC Nightly News correspondent Jim Avila declares that two trailers found by the U.S. military in northern Iraq "may be the most significant WMD findings of the war." Former U.N. nuclear inspector David Kay performs an impromptu inspection—armed with a pointer, he rattles off the trailer's parts: "This is a compressor. You want to keep the fermentation process under pressure so it goes faster. This vessel is the fermenter...." Avila expresses little doubt about the discovery: "A mobile lab capable of manufacturing anthrax or botulism from the back of a truck, with equipment manufactured as late as 2003." (...)
- Løy om biologiske våpen i Irak
aftenposten.no 15.2.2011
Den irakiske avhopperen Rafid Ahmed Alwan al-Janabi var en av kildene som overbeviste amerikanerne om at Saddam Hussein hadde et hemmelig program for biologiske våpen. Nå innrømmer han at han løy.
Janabi sier til den britiske avisen The Guardian at han diktet opp historier om lastebiler med mobile, biologiske våpen og hemmelige fabrikker i Irak. Han løy for å få Saddam fjernet.
USAs daværende utenriksminister Colin Powell la ifølge The Guardian stor vekt på Janabis opplysninger til tysk etterretning da han talte til FN i februar 2003 om Iraks angivelige masseødeleggelsesvåpen.
USA invaderte Irak i mars samme år, og Saddam Husseins påståtte masseødeleggelsesvåpen var en viktig del av begrunnelsen. (...)
- Media gjorde ikke jobben?
McClellan Confessions Spark Media Denial
fair.org 30.5.2008
Journalists get Iraq wrong all over again as they defend pre-war reporting
Media Advisory Former White House press secretary Scott McClellan's forthcoming book has caused a political firestorm by offering unusually blunt criticisms of the Bush White House. But McClellan has also aimed his fire at the news media, accusing mainstream reporters of being "deferential, complicit enablers" instead of challenging the White House's case for the Iraq War. The reaction from many in the elite media demonstrates that the White House is not the only institution that resents being held accountable. (...)
Tordner mot CNN
nrk.no 11.7.2007
- CNN og andre store amerikanske medier har bidratt til at krigen i Irak har vart så lenge, mener dokumentarfilmskaperen Michael Moore.
I går kritiserte TV-kanalen CNN den nye filmen hans om det amerikanske helsevesenet, men Moore slo kraftig tilbake mot kanalen.
Eksploderte
- Vi er i denne krigen på femte året fordi blant annet dere i CNN ikke gjorde jobben deres, sa Michael Moore.
Dokumentarfilmskaperen som er blitt kritisert for å være ekstremt subjektiv når han lager film, eksploderte da han fikk kritikk for sin nye film om det amerikanske helsevesenet på CNN i går. (...)
Journalister angrer på Bush-dekning
kampanje.no 2.6.2004
Amerikanske journalister mener de
ikke har vært kritiske nok til
president George Bush (bildet). Et
stort flertall mener også at
økonomisk press på
medieselskapene skader
nyhetsdekningen generelt sett.
Det viser en spørreundersøkelse fra medieinstituttet «Pew» i USA, skriver Dagsavisen. Et flertall av journalistene mener at den amerikanske pressen ikke har vært kritisk nok i forhold til president Bush.
66 prosent mener at økonomisk press på medieselskapene har en «veldig negativ virkning» på nyhetsdekningen, ifølge den franske avisen Liberation.
44 prosent av de 547 journalistene som ble spurt svarer også bekreftende på at de tror det blir stadig flere faktafeil i amerikanske medier, mens 51 prosent frykter at yrket deres utvikler seg i en negativ retning. Holdningsendringen blant amerikanske journalister er trolig et utslag av den siste tidens medieskandaler i USA, skriver Dagsavisen. (...)
- Amerikanere flest mener Irak-invasjonen var en tabbe
Amerikanere flest mener Irak-invasjonen var en tabbe
aftenposten.no 18.3.2013
Beslutningen om å invadere Irak i 2003 var en tabbe, mener et flertall av amerikanerne.
Et flertall av amerikanerne mener at det var en tabbe av daværende president George W. Bush å invadere Irak i 2003.
Onsdag er det ti år siden den USA-ledede invasjonen av Irak, som trolig kostet minst 112.000 sivile irakere livet.
53 prosent av amerikanerne mener i dag at det var en tabbe å sende styrker til Irak, mens 42 prosent fastholder at det var en riktig beslutning, viser en fersk meningsmåling utført av Gallup.
USA mistet 4.488 soldater i Irak, og ytterligere 3.400 amerikanere som arbeidet på kontrakt for amerikanske myndigheter, ble drept i landet.
De siste amerikanske soldatene ble trukket ut av Irak i desember 2011. (©NTB)
- Hvem lyver om Irak?
Avslører hemmelige oljemøter før Irak-invasjonen
aftenposten.no 19.4.2011
Britiske statsråder hadde møter med oljeselskaper om Iraks oljeressurser året før invasjonen.
Det viser regjeringsdokumenter som den britiske avisen The Independent har fått tilgang til. Storbritannias deltagelse i Irak-krigen i 2003 delte Tony Blairs regjering i to, og fikk flertall først etter at Blairs anklager om at Saddam Hussein var i besittelse av masseødeleggelsesvåpen. Dokumentene reiser nye spørsmål om motivasjonen for Storbritannias engasjement i Irak, skriver The Independent. (...)
At folk ble løyet til, er bare ikke sant
aftenposten.no 17.10.2010
Tony Blair gir gjerne inntrykk av at han står støtt på sine argumenter. Det gjorde han også underAftenpostens intervju i en suite på et femstjerners hotell i Genève i Sveits. (…)
– Men uroer det deg at det synes som om mange briter har denne oppfatningen? – Ja, men de tror…hør…jeg utkjempet en valgkamp etter Irak, og dette er mer komplisert enn det mediene vil ha det til, hvordan folk ser på dette. Det er korrekt at du vil finne mange folk fra forskjellige deler av den sterkt politiserte klassen som er uenige, og som er ekstremt uenige. Men den brede majoriteten av folket forstår at dette var en vanskelig avgjørelse, påstår han, og overser glatt meningsmålinger som etter Irak-høringen i januar i år viste at opptil fire av fem briter mener at han løy. (…)
Mener invasjonen av Irak var ulovlig
tv2nyhetene.no 26.1.2010
Invasjonen av Irak i 2003 var ulovlig, slår den tidligere juridiske rådgiveren til britiske UD, Michael Wood, fast.
– Jeg anser bruken av militærmakt mot Irak i mars 2003 for å være brudd på folkeretten, sa Wood under Irak-høringen i London tirsdag. (...)
Woods nestkommanderende i britisk UD, Elizabeth Wilmshurst, trakk seg i protest mot at statsminister Tony Blair sluttet opp om den amerikanske invasjonen av Irak.
Blair-regjeringens fremste juridiske rådgiver Peter Goldsmith, gjorde derimot helomvending.
To uker før invasjonen etterlyste Goldsmith en ny FN-resolusjon som uttrykkelig åpnet for bruk av militærmakt, men ti dager senere mente han at bruk av militærmakt uansett ville være lovlig. (©NTB)
Campbell: - Blair håpet på en diplomatisk løsning i Irak
aftenposten.no 12.1.2010
Tony Blair håpet på en diplomatisk løsning på Irak-problemet helt til like før den amerikanskledede invasjonen i 2003. Det hevder Blairs tidligere pressesekretær Alastair Campbell. (...)
Den kontroversielle tidligere kommunikasjonssjefen fikk også spørsmål om et omstridt notat om Iraks angivelige masseødeleggelsesvåpen. (...)
- Bush snakket om Irak rett etter 11. september
aftenposten.no 1.12.2009
USAs president George W. Bush og britenes statsminister Tony Blair snakket om en mulig forbindelse mellom terrornettverket Al-Qaida og Iraks president Saddam Hussein allerede noen få dager etter terrorangrepet mot USA 11. september 2001, hevdet en av Blairs nærmeste rådgivere, David Manning, i en høring i London mandag.
Det skriver nyhetsbyrået AP. (...)
Hemmelig brev til Blair: - Irakkrigen var ulovlig
dagbladet.no 29.11.2009
HEMMELIG BREV: Et hemmelig brev fra 2002 om lovligheten av Irak-krigen kan skape trøbbel for Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair.
Løy om lovligheten av invasjonen av Irak i 2003, ifølge britiske medier.
Avisa Mail on Sunday omtaler søndag brevet fra daværende riksadvokat, lord Goldsmith, som i klare ordelag fortalte Blair at det ikke fantes grunnlag i folkeretten for å fjerne Saddam Hussein. (...)
Hvor var du da de torturerte?
dagbladet.no 9.6.2009
Jan Egeland og Mariano Aguirre gir deg forklaringene. (...)
MIDT I VÅR VESTLIGE kulturkrets begynte vår viktigste allierte å torturere fanger til døde i en operasjon vi deltok i. De 14 teknikkene som Bush-administrasjonen autoriserte inkluderte drukningstortur, innesperring i en liten mørk boks, psykologisk tortur og nektelse av søvn i opptil 11 døgn. Japanske fangevoktere som brukte disse teknikken under 2. verdenskrig var i følge amerikanske militærjurister krigsforbrytere. Over 100 fanger døde mens de ble mishandlet i et nettverk av amerikanske og allierte avhørskamre. (...)
(Anm: Mener menneskerettsbrudd nører opp under terror. (dn.no 29.1.2015).)
Media Advisory
Cheney Often Wrong, Seldom Doubted
Giving ex-VP a free ride in torture debate
"Dick Cheney seems to be everywhere," declared ABC News correspondent Jonathan Karl (World News, 5/13/09), calling the formerly reclusive former vice president "the most visible Republican in the country these days." (...)
Cheney's media tour raises some troubling questions, including why, considering his history of false and misleading statements, journalists are still clamoring for his opinions. It's a question that Lawrence Wilkerson, former chief of staff to Secretary of State Colin Powell, posed recently on MSNBC's Rachel Maddow Show (5/12/09):
This is the man who, after all, said we know with absolute certainty Saddam Hussein has weapons of mass destruction. We know he has an active nuclear program. We know he has contacts with Al-Qaeda. This is the man who has told more lies from a public pulpit than almost anyone else I know. Why does the media give him so much airtime? (...)
- CIA løy om vanntortur
dagbladet.no 14.5.2009
Hevder hardt presset toppdemokrat. (...)
- Det eneste som ble sagt om waterboarding, var at det ikke ble brukt, sa Pelosi på dagens pressekonferanse.
- Jeg ble gitt falsk og unøyaktig informasjon.
CIA hadde på tidspunktet for møtet allerede brukt vanntortur på terrormistenkte Abu Zubaida.
- På dette tidspunktet ga Bush-administrasjonen også misledende informasjon til det amerikanske folk om at det befant seg masseødeleggelsesvåpen i Irak, sa Pelosi og la til at CIA hadde løyet til kongressen. (...)
Condoleezza Rice gav ordre til tortur
berlingske.dk 23.4.2009
USAs daværende sikkerhedsrådgiver gav i juli 2002 personligt grønt lys for waterboarding af en terrorfange, som blev udsat for afhøringsmetoden tre gange om dagen i den følgende måned. (...)
Simuleret drukning - "waterboarding" i CIA-sprog - er en afhøringsmetode, som også blev brugt under den spanske inkvisition, og som giver ofret indtrykket af at drukne. (...)
Analyse: Cheney giver et alibi for USAs torturopgør
berlingske.dk 22.4.2009
Dick Cheney og hans meningsfæller risikerer, at Obama-regeringen ikke bare efterlever hans krav om at fremlægge de forhørsdokumenter, som Cheney ønsker, men også fremlægger alle andre informationer om amerikansk forhørsmetoder.
Den tidligere vicepræsident troede sikkert, at han scorede point ved på TV at bede præsident Obama fremlægge yderligere tortur-dokumenter. Men han gjorde det stik modsatte, skriver Poul Høi. (...)
Hvem lyver om Irak?
AV JAN ARILD SNOEN
journalisten.no 21.1.2005
I en kommentarartikkel 16. november går Dagsavisens utenriksredaktør Erik Sagflaat til frontalangrep: "President George W. Bush løy og bedro for å få sin krig i Irak". Det aller meste av Sagflaats artikkel er for øvrig kopiert fra en lederartikkel i New York Times 15. november. Artikkelen er velegnet til analyse fordi forfatteren i en og samme artikkel kommer inn på så mange aspekter av "Bush løy"-historien. Siden denne historien gjentas ofte i norsk presse, er det på sin plass å se nærmere på hvilket belegg de ulike påstandene har.
Først er det nødvendig å trekke et skille mellom å lyve og å ta feil. Å lyve er bevisst å fremstille noe på en måte som man vet ikke er riktig. Er man i god tro, er det ikke en løgn, selv om det man sier kan være feil. I en gråsone kommer forhold som man burde vite var feilaktige. Dette er langt mer subjektivt – hvilken informasjon var tilgjengelig, og hvilken innsats for å få tak i denne informasjonen og sette seg inn i den er det rimelig å kreve? Dette kravet til å skaffe seg relevant informasjon gjelder både for politikere og journalister. En annen gråsone er hvordan man velger ut den informasjonen som presenteres, gitt at det som regel er en overflod av informasjon, og ikke alt går i samme retning. Også kravet til balanse gjelder for både politikere og journalister. (...)
(Anm: Jan Arild Snoen: Hva forteller norske aviser oss om USA? Tidligere kommentarer (samtiden.no).)
- Hvorfor terror? (- Det er mer enn en tragedie, det er en katastrofe.) (- Muslims do not hate our freedom, but hate our policies.)
Hvorfor terror?
Hans Olav Fekjær psykiater, Nesodden
aftenposten.no 26.1.2015
Edgar Kokkvold skrev i Aftenposten 18. januar: «De voldelige islamistene hater friheten, rettsstaten, «Bush sa etter 11/9: «They hate our freedoms». Da bombene rammet London, sa Blair: «(They want to) change our values..»”
Professor Robert A. Pape studerte 460 selvmordsangrep og konkluderte: «Det nesten alle selvmordsangrep har til felles, er et spesifikt sekulært og strategisk mål: å tvinge moderne demokratier til å trekke tilbake militære styrker fra det området som terroristene anser som sitt hjemland.» Andre forskere bekrefter dette. Et utvalg som forsvarsminister Rumsfeld nedsatte, konkluderte med at «Muslims do not hate our freedom, but hate our policies» og ramset så opp USAs politikk overfor muslimske land.
Ved tragedien i Paris døde 17 mennesker. Forskere har funnet at Vestens angrep på Irak kostet fra 460.000 til 1.033.000 døde. Det er mer enn en tragedie, det er en katastrofe.
Terroristene i London, Madrid og Boston var motivert av Vestens kriger mot muslimske land. I kolonitiden kunne Vesten erobre fjerne land og drepe tusener uten å bli rammet av hevn hjemme i London, Paris og Madrid. Nå er verden globalisert.
Det har vært et vanlig syn i Vesten at muslimske terrorister drives av meningsløs ondskap, mens Vesten har startet kriger og bombing i muslimske land på grunn av sine humanistiske ideer. Mye tyder på at denne oppfatningen bør nyanseres. (…)
(Anm: Hvorfor terror? (forskning.no 17.3.2004).)
(Anm: Mener menneskerettsbrudd nører opp under terror. (dn.no 29.1.2015).)
- En halv million dødsfall i Irak-krigen: Vilkår og betingelser kan anvendes.
(Anm: Half a million excess deaths in the Iraq war: Terms and conditions may apply. (…) Conclusions We use the same data as the original authors did and refute the claim (Hagopian et al., 2013) that the Iraq war caused half a million excess deaths. Our analysis is superior to the original work because we account for i) most importantly, the distinction between violent and non-violent deaths; ii) the stratified sampling design; iii) uncertainty over deaths not confirmed by death certificates; and iv) the baseless increase from 406,000 up to 500,000. The war in Iraq has certainly led to several hundred thousand violent deaths and perhaps some non-violent excess deaths as well.13 However, methodologically sound estimates based on the UCIMS data struggle to rule out even negative excess death estimates for violent plus non-violent deaths combined. This failure probably reflects data and methodological weaknesses as much as the underlying reality. Our paper offers methodological lessons that extend beyond the Iraq application. First, excess death calculations should always include estimates for non-violent deaths alone. Second, researchers should supplement excess death estimates with DiD ones. These ideas have been helpful in our Iraq analysis and should bear further fruit in the future. Research & Politics 2017 (First Published October 11, 2017).)
- USA har råd til å krige?
USA for forsiktig etter Irak?
aftenposten.no 25.3.2013
President Barack Obama tok ingen førende rolle i angrepet på Libya. I tilfellet Syria holder han igjen militære aksjoner. Han har sagt at han vil bruke våpenmakt dersom Assad-regimet bruker kjemiske våpen eller flytter sine lagre av disse slik at de blir tilgjengelige for terrorister. Noe han gjentok og understreket under sin rundreise i Midtøsten nylig.
The New York Times stilte på lederplass nylig interessante spørsmål om nettopp erfaringene fra Irak-krigen til en viss grad har paralysert USA fra å gripe inn i konflikter, slik som i Syria?
Det finnes gode argumenter for ikke å intervenere i Syria. På den andre siden er dette en blodig konflikt som har pågått i årevis, og som har konsekvenser for hele regionen.
Store kostnader
Irak-krigen ble startet med en bløff. Den kostet 4500 amerikanere livet. Hele 30 000 amerikanere ble såret, i tillegg kommer psykiske lidelser blant veteranene. USA brukte 2000 milliarder på militære aksjoner og gjenoppbygging. Tapene på iraksk side er også betydelige.
Mange i Bush-administrasjonen som sto bak dette, reiser i dag land og strand rundt og snakker som om de ikke var ansvarlige for en av de verste feilvurderingene i amerikansk utenrikspolitikk.
Krigen i Irak kommer til å følge det amerikanske samfunnet i mange år fremover. Den har gitt sitt bidrag til USAs budsjettunderskudd. Og resultatet er et ustabilt Irak under stor innflytelse av Iran. (...)
Media Malpractice on Debt Ceiling
fair.org. 2.8.2011
Five ways media misreported deficit debate
There are specific patterns in corporate media coverage of political debates: Progressive ideas are generally marginalized. "Compromise" between the major parties is encouraged. Democrats should "move to the center," which in practical terms actually means moving to the right. (...)
--Why Is the Debt Ceiling Being Raised?
While some coverage correctly pointed out that raising the debt ceiling has always been a routine political maneuver, Republican rhetoric and right-wing commentary portrayed the current round as a consequence of Barack Obama's "big government" spending philosophy.
What was rarely explained is the fact that raising the debt ceiling is a consequence of previous budget decisions made by Congress (New York Times, 7/28/11)--like a massive tax cut tilted towards the wealthy, two major wars and, most of all, the effects of a major recession. (...)
USAs krigskostnader bikker 20.000 milliarder
dn.no 29.6.2011
Den amerikanske administrasjonen har grovt undervurdert prislappen på krigene den fører, viser ny studie.
Da USAs president Barack Obama nevnte kostnader som en av årsakene til den planlagte tilbaketrekningen av amerikanske tropper i Afghanistan, oppga han en prislapp på 1.000 milliarder dollar (rundt 5.500 milliarder norske kroner) for USAs kriger. En ny studie viser nå at kostnadene for nasjonens kriger i Irak, Afghanistan og Pakistan i virkeligheten er mye høyere.
Forskningsprosjektet «Costs of War» av Watson-instituttet for internasjonale studier ved Brown University antyder at den totale kostnaden av krigene vil komme på minst 20.000 milliarder kroner, og i verste fall kan overstige 24.000 milliarder kroner.
I tillegg kommer de ofte oversette kostnadene av langsiktige forpliktelser, for eksempel støtte til skadde veteraner.
Krigenes menneskelige kostnader er også høyt undervurdert, viser studien. Mellom 224.000 og 258.000 mennesker har mistet livet som en direkte følge av krigføringen, inkludert 125.000 sivile i Irak. Men enda flere har mistet livet indirekte, som følge av mangel på rent drikkevann, mat og helsetilbud. Hundretusener er skadd, og over sju millioner mennesker er fordrevet.
Rapporten er skrevet av mer enn 20 akademikere. Den understreker at krigene vil fortsette å tøye det amerikanske budsjettet, som allerede er på gyngende grunn grunnet en aldrende amerikansk befolkning og høye helsekostnader. (...)
Må låne 230.000 kroner hvert eneste sekund
na24.no 20.5.2011
Får han ikke pengene kan det bli økonomisk ragnarok.
President Barack Obama er i dag leder for et av verdens største og mest esende gjeldsberg. Og nå pågår det en storstilt kamp om å få låne enda mer.
De tre siste tiårene har den statlige gjelden økt fra 1.000 milliarder til rundt 14.300 milliarder dollar, vel 77.616 milliarder kroner.
Denne summen er det maksimale av hva landet har lov til å låne, og den skal ha blitt nådd allerede mandag denne uken, ifølge amerikanske medier. (...)
- USA er konkurs
na24.no 14.2.2011
I år planlegger Barack Obama å gå med 9.666 milliarder kroner i underskudd.
Demokratenes president Barack Obama offentliggjør mandag sine planer for budsjettåret 2012, som starter 1. oktober.
Totalbudsjettet lyder på 3.730 milliarder dollar, eller vel 21.875 milliarder kroner. Dette er en reduksjon på 2,4 prosent fra i år. Det anslås at USA vil få redusert underskuddet til 1.100 milliarder dollar, noe som vil bli det fjerde året på rad med underskudd på over 1.000 milliarder dollar, ifølge Associated Press. (...)
- Vi er konkurs, sa John Boehner, leder for Representantenes hus, søndag, ifølge Associated Press.
Allerede før budsjettet kom sa at han at han ønsker at Obama både skal kutte betraktelig mer enn planlagt både i år og til neste år, og hevder at Obamas budsjett vil føre til et enda svakere jobbmarked. (...)
USAs gjeld er på over 14 billioner dollar
nrk.no 5.1.2011
USAs nasjonalgjeld har for første gang passert 14 billioner dollar, går det fram av nettsiden til det amerikanske finansdepartementet. (...)
USA's gæld runder 13.000.000.000.000 dollar
politiken.dk 3.6.2010
USA's gæld har nået 13 billioner dollar - 79 billioner kroner. Det er en ny rekord, for det gældsramte land.
13 billioner dollar eller 79 billioner kroner. Det er en ordentlig sjat penge, som USA skylder i gæld.
De nye tal, der kommer fra det amerikanske finansministerium, bryder rekorden for USA's gæld og skaber fornyet debat om det offentlige forbrug. (...)
USA har råd til å krige
AV JAN ARILD SNOEN
e24.no 4.10.2007
En av de mest utbredte myter i norske medier er at USA har et rekordartet underskudd på statsbudsjettet, hovedsaklige forårsaket av høye forsvarsutgifter og Bushs skattelettelser. På bakgrunn av dette spekuleres det i at det blir nødvendig å kutte i velferdsordninger, og at landet ikke har råd til krigen i Irak. (...)
En annen utbredt myte er at skattelettelsene har kommet bare de rike til gode. Alle har fått lettelser, og aldri før har de rike betalt en så høy andel og de fattige en så lav andel av de samlede skattene som i dag. Den rikeste femdelen betaler to tredeler av alle føderale skatter i USA (Excel-format, se tabell 1B øverst).
”USA har ikke råd til å krige på underskudd”, skriver Elvik. Hvorfor ikke? (...)
- USA var veldig nær økonomisk kollaps
dn.no 2.2.2010
USAs tidligere finansminister mener USA stod på kanten av stupet for et drøyt år siden.
Tidligere finansminister i USA, Henry "Hank" Paulson, forteller i et intervju med bloomberg.com i dag om den dramatiske tiden rundt Lehman Brothers-konkursen høsten 2008. (...)
- Stiglitz: Irak-krigen årsak til finanskrisen
Bushs krigføring har kostet USA dyrt
aftenposten.no 26.12.2008
Krigføringen i Irak og Afghanistan har til nå kostet amerikanske skattebetalere drøyt 5.900 milliarder kroner, viser tall fra Kongressens granskingsorgan, Congressional Research Service (CRS).
President George W. Bush har dermed kriget for 2 milliarder kroner dagen siden han flyttet inn i Det hvite hus for åtte år siden, og det er utgifter som har kommet på toppen av USAs ordinære forsvars- og etterretningsbudsjett. (...)
Den totale kostnaden knyttet til krigene Bush innledet, vil dermed kunne ende på mellom 9.000 og 12.000 milliarder kroner fram til 2018, anslår budsjettkontoret i Kongressen. (...)
Stiglitz: Irak-krigen årsak til finanskrisen
dn.no 19.9.2008
Toppøkonomen Joseph Stiglitz mener Irak-krigen har skylden for den globale finanskrisen.
Finanskrisens syndere finnes ikke blant dårlige betalere på den amerikanske prærien, men i Det hvite hus. Beslutningen om invasjonen i Irak er årsaken, sier nobelprisvinner i økonomi, Joseph Stiglitz til BBC, skriver den danske avisen Information.
Stiglitz har vært blant annet vært sjeføkonom i Verdensbanken og formann for den amerikanske presidentens råd av økonomiske rådgivere. (...)
Et totalt havari
dagbladet.no 22.9.2008
Arven etter George W. Bush er to kriger og det største økonomiske krakket siden 1929. Kan John McCain likevel vinne valget, spør Halvor Elvik.
NEW YORK (Dagbladet) Fiaskopresident George W. Bush sto lørdag i rosehagen utenfor Det hvite hus og forklarte at det økonomiske krakket var stort og krevde store mottiltak. Forslaget om å bruke drøye 3500 milliarder kroner til å overta råtten gjeld fra banker og meklerhus som lot grådighet ta overhånd, er det totale politiske havari for presidenten. Han overlater to kriger og en økonomi i et tilbakeslag på linje med katastrofen i 1929 til etterfølgeren. (...)
700 milliarder-dollar-planen
dn.no 20.9.2008
Bush-administrasjonen gir Kongressen litt å tenke på.
USAs president George W. Bush ber Kongressen bevilge 700 milliarder dollar, rundt 4.000 milliarder kroner, for at regjeringen kan overta dårlige lån fra banker og finansinstitusjoner.
Dette tilsvarer mer enn 2000 dollar for hver eneste innbygger i USA, og totalkostnaden er omtrent på linje med det Irak-krigen har kostet USA. (...)
Ikke alle senatorer er like fornøyde med det som nå skjer.
- Det frie markedet for alle dets meninger er dødt i Amerika. Handlingen foreslått av finansdepartementet vil ta bort det frie markedet og institusjonalisere sosialisme i Amerika. (...)
- Vi var dager fra totalt sammenbrudd
dn.no 20.9.2008
Bernankes beskrivelse av hva som kunne skje om ikke nødpakken kom nå, skremte vannet av politikerne. Ikke rart. (...)
Med ryggen mot veggen
dagbladet.no 2.2.2009
De bonussmurte turbokapitalistene har sendt USA i fritt fall og verden inn i ukjent økonomiterreng, skriver Halvor Elvik.
NEW YORK (Dagbladet): Universets herrer på Wall Street, og deres trosfeller i den nå avgåtte regjeringen med George W. Bush i spissen bak Dick Cheney, har demonstrert sin verdensomspennende innflytelse. Deres grådighet og ansvarsløshet har sendt store deler av verdensøkonomien i fritt fall, og redusert supermakten USA til en vaklende gjeldsslave som risikerer å gå konkurs. (...)
Iraqi Surveys Start to Unveil the Mental Scars of War, Especially Among Women
nytimes.com 7.3.2009
BAGHDAD — Only when the guns fall silent does the extent of damage wrought by conflict become visible.
So in Iraq, as security improves, only now are the full effects of the violence on the Iraqi people emerging. (...)
- Tror USA går konkurs
Tror USA går konkurs
dn.no 15.1.2009
Den sveitsiskfødte makroøkonomen bak nyhetsbrevet «The Gloom, Boom & Doom Report», Marc Faber, var en av hovedtalerne på Skagenfondenes nyttårskonferanse. (...)
I samtale med Dagens Næringsliv etter konferansen kommer Marc Faber med enda mer dårlig nytt, og spår en stygg overraskelse i år. Han sier at hver gang man løser en krise blir den neste bare større.
Selv en offentlig tiltakspakke i USA på astronomiske 1500 milliarder dollar vil ifølge Faber være ikke nok til å kompensere for at den private gjeldsveksten i USA har falt fra 16 til null prosent. For å finansiere underskuddene på statsbudsjettet må den amerikanske staten låne massivt med penger, og Faber anslår at den offentlige gjelden i USA vil vokse med hele 2000 milliarder dollar i år. (...)
- Tidningsdöden gynnar demokratin
”Tidningsdöden gynnar demokratin”
dagensmedia.se 29.6.2009
Katherine Zaleski, senior editor på den politiska nyhetssajten Huffington Post, om medborgarjournalistik, betalt innehåll på nätet och hur New York Times hotar demokratin i USA. (...)
Katherine Zaleski har varit inblandad i Huffington Post i stort sett från starten för fyra år sedan. Då jobbade sex personer på redaktionen, under ledning av den politiska journalisten och före detta republikanska kongressmans-hustrun Arianna Huffington. Nu är de 60 stycken.
Arianna Huffingtons syfte med att starta den liberala blogg- och nyhetssajten var att skapa en röst inom amerikanska medier som fördjupar den politiska rapporteringen i USA. (...)
– Det fanns mycket att ifrågasätta när vi startade. USA hade startat ett krig och vi hade valt George Bush för en andra period. Européer undrar hur amerikanerna kunde vara så dumma att vi valde om Bush, men det beror inte på dumhet utan på för lite information från medierna.
Huffington Post växte snabbt, mycket med hjälp av kända politiker, journalister och opinionsbildare som bidrog med bloggar och debattartiklar.
Idag har sajten 22 miljoner unika besökare per månad, något färre än USA Today och Washington Post och fler sidvisningar per vecka än The New York Times.
Huffington Post finansieras via annonsintäkter. Sajten går inte med vinst, vilket den nytillsatta vd:n Eric Hipoe har för avsikt att ändra på. Men inte genom att ta betalt för innehåll, enligt Katherine Zaleski. (...)
Katherine Zaleski har inte mycket till övers för USA:s stora tidningskonglomerat och är inte bekymrad över att flera stora amerikanska tidningar har dukat under i finanskrisen.
- Tvärtom, jag tror att tidningsdöden hjälper demokratin. Det är inte demokratiskt med en stor dagstidning som styrs av en familj, säger hon och syftar på New York Times.
- Tidningarna är styrda av privata intressen vilket gör att de undviker vissa saker. New York Times var väldigt dåliga på att bevaka kriget i Irak. (...)
Hva skriver media?
Reduceret straf til berømt skokaster
politiken.dk 29.8.2009
Den irakiske journalist, der blev dømt for at kaste sine sko efter daværende præsident George W. Bush frigives før tid. (...)
- Cheney ba CIA om å holde tilbake informasjon
nrk.no 12.7.2009
Det amerikanske etterretningsorganet CIA skal ha holdt tilbake informasjon om et hemmelig antiterrorprogram på ordre fra tidligere visepresident Dick Cheney.
Ifølge avisen The New York Times unnlot CIA å fortelle Kongressen om programmet i hele åtte år fordi Cheney forlangte det.
Ifølge to anonyme kilder avslørte CIA-direktør Leon Panetta Cheneys rolle overfor Kongressens etterretningskomité i forrige måned. (...)
Dolker Bush etter åtte års lovprisning
aftenposten.no 22.2.2009
Nå, etter at Bush har gått av som president, sier Frps utenrikspolitiske talsmann Morten Høglund at Guantánamo-leiren «ble symbolet på alt som var galt i den viktige kampen mot terror».
Som en moderne Brutus stikker Frps Morten Høglund kniven i George W. Bush – men først etter at Bush har gått av som USAs president. (...)
White House Divergence After 8 Years
WHITE HOUSE MEMO
NYTIMES.COM 24.12.2008
WASHINGTON — President Bush and Vice President Dick Cheney have been unusually talkative in recent weeks, sharing candid thoughts in a string of exit interviews. But after eight years of a tight partnership that gave Mr. Cheney powerful influence inside the White House, the two are sounding strikingly different notes as they leave office, especially on one of the most fundamental issues of their tenure: their aggressive response to the Sept. 11 terrorist attacks. (...)
Media Still Letting Bush Lie on Iraq Inspectors
fair.org 2.12.2008
ABC, WaPo fail to challenge president's misinformation
In a December 1 interview with ABC anchor Charles Gibson, George W. Bush gave a grossly erroneous history of the run-up to the Iraq War--a false version of events that Gibson failed to challenge and the Washington Post glossed over the following day. (...)
GIBSON: If the intelligence had been right, would there have been an Iraq War?
BUSH: Yes, because Saddam Hussein was unwilling to let the inspectors go in to determine whether or not the U.N. resolutions were being upheld. In other words, if he had had weapons of mass destruction, would there have been a war? Absolutely.
GIBSON: No, if you had known he didn't.
BUSH: Oh, I see what you're saying. You know, that's an interesting question. That is a do-over that I can't do. It's hard for me to speculate. (...)
USA med underskudd på tusen milliarder kroner
vg.no 13.11.2008
USAs regjering begynner det nye budsjettåret med et underskudd på over tusen milliarder kroner. (...)
Rove kritiserer McCain
aftenposten.no 5.11.2008
Republikanernes tidligere sjefsstrateg og arkitekten bak George W. Bushs valgseier for fire år siden, Karl Rove, mener McCain ikke har vært god nok til å snakke om det velgerne er opptatt av. Nå må partiet fornye seg. (...)
- Vår kampanje gikk av sporet blant annet på grunn av en upopulær krig, som jeg for øvrig mener var helt riktig, sier Karl Rove, til den amerikanske nyhetskanalen Fox News. (...)
Exit Bush
nrk.no 4.10.2008
Det mest oppsiktsvekkende trekk ved den amerikanske valgkampen er en sittende president som ingen ønsker å ha noe med å gjøre. (...)
Belastningen er så tung at hverken McCain eller hans visepresidentkandidat Sarah Palin tar navnet Bush i sin munn. (...)
Bush fikk nei fra sine egne
dagbladet.no 29.9.2008
Avviser redningpakka. (...)
Representantenes hus har avvist forslaget om en redningspakke på 700 milliarder dollar for USAs finanssystem, melder Reuters.
228 representanter stemte mot forslaget fra Det hvite hus, mens 205 stemte for.
Det er Bushs eget parti som har vendt ham ryggen. 132 republikanere stemte nei til redningspakken, bare 66 republikanere stemte for, ifølge ABC News. (...)
Oliver Twist-syndromet
berlingske.dk 26.9.2008
Præsident Bush ville skabe en regering, som hjalp de mennesker, der trængte til hjælp. Men i stedet fik han et regeringsapparat præget af korruption og inkompetence – for i hans sort-hvide verden blev en korrupt og ukvalificeret ven bedre end en nøgtern kritiker Jack Abramoff blev én af de store skurke. (...)
Men det var hverken en tegnefilm eller en spillefilm, snarere film noir, og Jack Abramoff, kulissekongen i Washington, kom ud af retsbygningen, og han kom ud »klædt i dybt skyldig«, som modekritikeren Robin Givhan skrev. (...)
I 2004 omsatte lobbyindustrien i Washington for over to mia. dollar, og til sidst – som altid – druknede den i sin egen grådighed. Abramoffs bestikkelser kom frem, og siden er 60 republikanske politikere, organisationsledere og stabsmedlemmer på den ene eller anden måde blevet hvirvlet ind i korruptionssager, bl.a. gruppeformand Tom DeLay og viceindenrigsminister Stephen Griles, senator Ted Stephens og vicedirektøren for CIA, Kyle Foggo.
MAGT KORRUMPERER, og magt korrumperer også demokrater, men er det ikke så meget nemmere at lade sig korrumpere, hvis man i forvejen har en religiøs antipati over for den offentlige sektor? Er det ikke nemmere – som Fagin – at udnytte børn, hvis ikke man bryder sig om børn? (...)
- Må avverge panikk
nrk.no 25.9.2008
- USA er i fare dersom ikke Kongressen vedtar redningsplanen på 700 mrd. dollar, sa president George Bush til det amerikanske folket i natt. (...)
«Mest splittende figur i landet»
aftenposten.no 21.9.2008
USAspresident George W. Bush er inne i sine siste måneder
i Det hvite hus. - Mine intervjuer viser at presidenten ofte fremviste utålmodighet, overmot og en usvekket visshet om fortreffeligheten av sine egne beslutninger, skriver den kjente journalisten Bob Woodward.
”Det er ikke tvil i mitt hjerte om at vi har gjort det riktige.” George W. Bush til Bob Woodward.
«Under intervjuene våre sa han gang på gang at hans selvsikkerhet var hans styrke» (...)
Kapitalismen på trynet
ukeavisenledelse.no 9.9.2008
George Bush har ikke maktet de store linjers lederskap. Den nye presidenten må definere USAs rolle i verden i samsvar med de politiske og økonomiske realiteter og rydde opp i det rotet som en uhemmet kapitalisme og har skapt, skriver redaktør Magne Lerø. (...)
Sosialisten Bush
aftenposten.no 25.8.2008
Dette er ikke en historie fra Russland eller Venezuela, men fra USA: Staten er på god vei til å overta landets to viktigste banker. (...)
George W.s mange ansikter
HENRIK SYSE, Forsker
aftenposten.no 28.7.2008
Vi elsker å hate ham; enfoldig og farlig som han synes å være. Men finnes det flere sider ved denne mannen? (...)
Bush har kriget for tusenvis av milliarder
aftenposten.no 26.7.2008
President George W. Bush har brukt 3.330 milliarder kroner på krigen i Irak (...)
Den ti år lange krigen i Vietnam kostet til sammenligning amerikanerne drøyt 3.500 milliarder kroner, omregnet i dagens dollarverdi. (...)
Menneskeforakt
LEDER
dagbladet.no 10.6.2008
Forhørsledere i den amerikanske Guantanamo-leiren er blitt bedt om å ødelegge notater fra forhør som kan avsløre brutal behandling og ulovlig utspørring av fangene. (...)
Direktivet må være laget i den hensikt å frata fangenes forsvarere avgjørende bevis som kan brukes til å imøtegå troverdigheten i tilståelsene gitt til militære forhørsledere. Gjentatte påstander om amerikansk tortur av fanger vekker avsky over hele verden. (...)
Bush er «trist og skuffet» over tidligere talsmann
vg.no 29.5.2008
Det hvite hus avviser kritikken fra tidligere talsmann Scott McClellan, som anklager Bush-administrasjonen for løgnaktig propaganda om Irak-krigen. (...)
Nå tar McClellan et knusende oppgjør med sin tidligere sjef i boken «What Happened: Inside the Bush White House and Washington's Culture of Deception».
I boken anklager han Bush-administrasjonen for å ha spredt løgnaktig propaganda om Irak, noe han selv hevder å ha vært uvitende og ufrivillig med på. (...)
Bush er tidenes mest upopulære president
vg.no 2.5.2008
President George W. Bush er tidenes mest upopulære president i USA, viser en ny meningsmåling. (...)
- Ingen president har vært mer upopulær. Dette er faktisk første gang at over 70 prosent har gitt uttrykk for misnøye, konstaterer Keating Holland i CNN.
Gallup har loddet stemningen i den amerikanske opinionen helt siden 1930-tallet, og undersøker jevnlig hvor stor støtte presidenten har i folket. (...)
Krigen om farskapet
vg.no 27.3.2008
Suksessen har mange fedre, fiaskoen i høyden en offentlig oppnevnt formynder. (...)
De har en ting til felles - uansett rang og stilling. Personlig har de intet ansvar for at det har gått så galt i Irak. Skylden ligger hos andre med makt og myndighet - fra president George W. Bush og nedover. (...)
- Irak var ingen trussel
nrk.no 20.3.2008
I en kommentar i den britiske avisen The Guardian i dag, på dagen fem år etter invasjonen av Irak, beskylder Hans Blix USA og Storbritannia for å ha overdrevet trusselen om masseødeleggelsesvåpen som Saddam Hussein skulle ha. (...)
- Krigen er nobel
nettavisen.no 19.3.2008
(...) - Nødvendig og rettferdig
- Krigen er nobel, nødvendig og rettferdig. Med deres mot vil krigen i Irak ende med seier, sa Bush i sin tale, melder Associated Press (AP).
Talen hadde overhodet ingen referanser til de påståtte masseødeleggelsesvåpnene i Irak, som i forkant av invasjonen ble oppgitt som et hovedmål å fjerne.
BBCs korrespondent mener Bush prøver å redefinere årsaken til invasjonen når han i sin tale utelukkende fokuserte på at Saddam Hussein ble fjernet fra makten. (...)
Kritiserer Bush for Irak-invasjonen
aftenposten.no 12.3.2008
Irak og Al-Qaida hadde ikke noen link, kommer det frem i ny rapport. (...)
Tidligere forsvarminister Donald Rumsfeld var en av dem som gikk hardt ut med argumentet om at Al-Qaida og Irak hadde kontakt med hverandre. (...)
Det er Los Angeles Times som skriver om den nye rapporten, som ennå ikke er offentliggjort.
Rapporten er utarbeidet av Senatets etterretningskomité og omhandler en rekke påstander fra George W. Bush og administrasjonen, blant annet om Iraks påståtte lager av masseødeleggelsesvåpen. Disse påstandene viste seg senere å være misvisende informasjon. (...)
Upopulær Bush etterlater konkursbo
aftenposten.no 28.1.2008
DYPT SPLITTET. Det eneste de republikanske president- kandidatene har til felles er at ingen av dem vil videreføre politikken til George W. Bush. (...)
935 uriktige Irak-opplysninger
aftenposten.no 24.1.2008
I hele 935 tilfeller la USAs president George W. Bush og hans administrasjon fram feilaktige opplysninger i oppkjøringen til Irak-krigen i 2003, ifølge en tankesmie.
– Bush og hans administrasjon satte i gang en nøye planlagt kampanje bestående av feilinformasjon om trusselen Saddam Husseins Irak utgjorde, heter det i en rapport fra den journalistiske tankesmia Senteret for samfunnsintegritet, som har undersøkt informasjonen som ble lagt fram i forbindelse med USAs opptrapping til krig. (...)
Estimating Excess Mortality in Post-Invasion Iraq
Published at www.nejm.org January 9, 2008 (10.1056/NEJMp0709003)
(...) In this issue of the Journal (pages 484–493), the Iraq Family Health Survey (IFHS) study group reports the results of a household survey conducted in Iraq in 2006 and 2007 for the purpose of estimating mortality between January 2002 and June 2006. (...) The group obtained an estimate of 151,000 violent deaths, with a purported 95% confidence interval of 104,000 to 223,000 — a massive death toll — since the 2003 invasion. Violence was found to be the leading cause of death among Iraqi men between the ages of 15 and 59 years and a leading cause of death among Iraqi adults in general. (...)
CIA ødelagde beviser på mulig tortur
berlingske.dk 7.12.2007
Krav om strafferetslig undersøgelse af CIAs destruktion af video-optagelser, der dokumenterede brutale afhøringer af terror-fanger. Båndene kan være ødelagt for at beskytte agenter mod retsforfølgelse for bl.a. tortur. (...)
Uafhængige jurister slår fast, at der er tale om ødelæggelse af bevismateriale, og det er ulovligt. Demokraterne har derfor bedt Justitsministeriet om at indlede en strafferetlig efterforskning. (...)
Amerikanske medier har dokumenteret, at præsident Bush gav CIA lov til at bruge metoden. Bush har flere gange afvist at be- eller afkræfte oplysningen, men slået fast, at USA ikke anvender tortur. (...)
Tidligere pressetalsmann anklager Bush
aftenposten.no 21.11.2007
Tidligere pressetalsmann for Det hvite hus, Scott McClellan, sier han ble lurt av president George W. Bush og andre i Det hvite hus til å gi feil opplysninger til pressen om lekkasjesaken til en tidligere CIA-agent. (...)
Dette koster en amerikansk familie over 100.000 kroner
nrk.no 13.11.2007
Krigene i Irak og Afghanistan har kostet USA dobbelt så mye som de 804 milliardene Det hvite hus oppgir. (...)
- Skjøt tilfeldige sivile, helt uprovosert
dagbladet.no 17.10.2007
(...) - Overbevist
Ifølge CNN mener de irakiske granskerne at de tungt bevæpnede «leiesoldatene» begikk tilfeldige drap under det som skal ha vært tilfeldig skyting mot en rekke sivile like utenfor den såkalte grønne sonen i Bagdad. Konklusjonen resulterte i kveld i et direkte krav til USA. (...)
Protest ved Det hvite hus
nrk.no 16.9.2007
Krever at USA avslutter krigen i Irak og at president George W. Bush stilles for riksrett. (...)
- Ja, vi angrep Irak på grunn av oljen
nettavisen.no 16.9.2007
LANG KARRIERE: Alan Greenspan har tjent under seks presidenter som president eller visepresident i den amerikanske sentralbanken. Han har vært høyt respektert av både republikanere, demokrater og utlendinger. (...)
Refser uansvarlig Bush
nrk.no 15.9.2007
Tidligere sentralbanksjef Alan Greenspan retter skarp kritikk mot Bush-administrasjonen i sine memoarer. (...)
Fra «seier» til «suksess»
LEDER
dagbladet.no 15.9.2007
Tidligere forsvarsminister Donald Rumsfeld og visepresident Dick Cheney var noen av dem som overbeviste president George W. Bush om at en relativt liten og mobil amerikansk ekspedisjonsstyrke kunne invadere, erobre og gjennomføre regimeskifte i Irak. (...)
Takket Australia for deres "Austrian troops"
dagbladet.no 7.9.2007
HELLO AUSTRIA: Bush er på besøk i Australia og strør om seg med gullkorn. Et tilfelle av klassisk "Bush-ism", som amerikanerne kaller det (...)
På en annen planet?
dagbladet.no 2.9.2007
Det er urovekkende når USAs president oppfatter virkeligheten helt forskjellig fra nesten alle andre, skriver Halvor Elvik. (...)
Kommentatoren Paul Krugman i The New York Times minnet forleden om den gjengse vurderingen av George W. Bush da han bare var presidentkandidat foran valget i 2000. Han ble omtalt som en velmenende, tjomslig og ærlig politiker. Bare noen få, og Krugman var en av dem, gikk ham etter i sømmene og fant at kandidatens økonomiske regnestykker var så uholdbare at de måtte beskrives som løgnaktige, og videre at Bush helt tydelig uttalte seg mot bedre vitende og følgelig var grunnleggende uærlig. (...)
Irak et nytt Vietnam?
nrk.no 23.8.2007
(...) President George W. Bush advarer nå om at Irak kan utvikle seg til et nytt Vietnam. Det er en ny erkjennelse. (...)
«Bushs hjerne» går av
nettavisen.no 13.8.2007
Norskættede Karl Rove gir seg.
- Jeg synes bare det er på tide, sier Rove i et intervju med Wall Street Journal. Han forklarer at han går av av hensyn til familien.
Rove har vært så sentral som presidentrådgiver at han har fått tilnavnet «Bush's brain». Frem til våren 2006 var han stabssjef i Det hvite hus.
Det har stormet mye rundt den norskættede republikaneren, spesielt etter at CIA-agenten Valerie Plames navn ble lekket til mediene. Plame og hennes ektemann saksøkte Rove og flere andre topper i administrasjonen i forbindelse med saken, men Rove slapp tiltale. (…)
- Mislykket Bush-strategi
dn.no 14.7.2007
Nesten to av tre amerikanere mener president George W. Bushs plan om å forsterke Irak-styrken med 30.000 soldater har vært et feilsteg. (...)
Ønsker riksrett for Bush
dn.no 7.7.2007
Nesten halvparten av amerikanerne vil at president George W. Bush skal stilles for riksrett, og et enda høyere antall ønsker det samme for visepresident Dick Cheney. (...)
Libby slipper fengsel
aftenposten.no 3.7.2007
President George W. Bush omgjør straffen til stabssjef Lewis «Scooter» Libby. (...)
Libby dømt til to og et halvt års fengsel
nrk.no 5.6.2007
USAs tidligere visepresident-rådgiveren Lewis "Scooter" Libby er dømt til to og et halvt år i fengsel for å ha løyet og hindret granskningn av Irak-krigen. (...)
Verdensbanksjefen skylder på mediene
dagbladet.no 28.5.2007
(...) Mediene må ta skylden
Nå mener Wolfowitz at mediene må ta en del av skylden for at han måtte gå. Han mener at den overopphetede stemningen i banken og i mediene var den avgjørende faktoren som gjorde at han ble tvunget til å slutte, skriver BBC.
I et intervju med BBC nekter han for at det var hans egne handlinger som gjorde at han måtte gå. (...)
Slår tilbake mot Carter
nrk.no 21.5.2007
Det kvite hus kallar tidlegare president Jimmy Carter "irrelevant" etter at han kritiserte Bush- administrasjonen. (...)
- Blair må ha vært blind
nrk.no 19.5.2007
Lojal, blind og åpenbart servil. USAs tidligere president Jimmy Carter er ikke nådig mot britenes statsminister Tony Blair. (...)
Monday Edition: Recruiting Criminals and Others With Troubled Pasts
poynter.org 13.5.2007
Phil Williams, an outstanding investigative reporter at WTVF in Nashville, just aired a series of stories about the military recruiting tons of soldiers who have troubled pasts. (...)
Partifeller angrep Bush' Irak-politikk
vg.no 4.5.2007
(...) «Forferdelig vanstyrt»
Senator John McCain (70) som er Vietnam-veteran, fastslo at krigføringen i Irak inntil nylig «har vært forferdelig vanstyrt, forferdelig vanstyrt» av Bush-administrasjonen, men at ting nå går riktig vei.
Ingen av de ti kandidatene vil trekke de amerikanske styrkene ut av Irak på kort sikt. (...)
Farlig våpen
aftenposten.no 11.4.2007
(...) Prisen for lureri.
Illustrerende nok offentliggjorde det amerikanske meningsmålingsinstituttet Pew Research Center på langfredag en fersk undersøkelse som viser at hele 52 av amerikanerne har liten eller ingen tillit til det USAs forsvarsledelse forteller. Det er et katastrofalt lavt tall. Samme dag ble det forøvrig offentliggjort en rapport fra Pentagon som konkluderte med at Saddam Hussein ikke samarbeidet med al-Qaida, slik USA hevdet før Irak-invasjonen. Nå er det bare visepresident Dick Cheney som fortsatt tviholder på dette. (...)
Kampen om informasjonsdominans.
Det er på mange måter et interessant paradoks at propagandaen ikke virker lenger. For aldri tidligere er det brukt større ressurser for å oppnå det som kalles "informasjonsdominans", enn det USA og Storbritannia gjorde under og i tiden etter Irak-krigen. (...)
Angrepet på Irak vil "bli husket som den krigen der informasjon inntok sin fullverdige rolle som krigsvåpen", hevdet den britiske obersten Kenneth Allard et år etter angrepet på Irak.
Journalister som bodde, spiste og rykket frem sammen med soldatene, ble et viktig våpen. Så oppsummerer da også en samtidig britisk undersøkelse at 90 prosent av de innrullerte journalistenes artikler enten var positive eller nøytrale. (...)
Lærestykke i uforutsigbarhet.
Det britiske forsvarsdepartementet viste forresten den gang en forbløffende grad av åpenhet når det i en rapport postulerte at i fremtidige kriger vil man "legge like stor vekt på å bygge opp moralen og opprettholde informasjonsdominansen som på fysisk beskyttelse" (sitert i The Guardian).
Om man vil si det samme i dag er et åpent spørsmål. De siste dagene må ha vært et lærestykke i propagandavåpenets uforutsigbarhet. For kolliderer den manipulerte historien for sterkt med virkeligheten, taper som regel mytemakerne. (...)
Folket feller knusende dom over Blair
dagbladet.no 8.4.2007
Etter ti år med Tony Blair ved makten, leverer britene en knusende dom over statsministeren.
Et flertall av britene mener Blair har gjort Storbritannia til et farligere og mer ulykkelig sted å leve, viser en meningsmåling utført for The Observer. (...)
Cheney gir seg ikke
aftenposten.no 6.4.2007
Samtidig med at det amerikanske forsvarsdepartementet slipper en rapport om det manglende forholdet mellom Al-Qaida og Saddam Hussein, gjentok visepresident Dick Cheney at det fantes et slikt forhold.
Dick Cheney forblir overbevist om at Saddam Hussein og Osama bin Laden samarbeidet. (...)
- Dommere sparket for ikke å støtte Bush
vg.no 29.3.2007
De åtte dommerne som fikk sparken i fjor ble avsatt fordi de ikke i tilstrekkelig grad støttet Bush-regjeringens politikk, sier en tidligere stabssjef i justisdepartementet. (...)
Et råttent eple
vg.no 9.3.2007
Hvorfor løy I.Lewis «Scooter» Libby, som var en av de mektigste rådgiverne i Det hvite hus? Spørsmålet står ubesvart selv om den tidligere stabsjefen til visepresident Dick Cheney nå risikerer over 20 år bak murene. (...)
Råtten affære
aftenposten.no 8.3.2007
(...) Dette er situasjonen etter at visepresident Dick Cheneys tidligere stabssjef Lewis Libby er kjent skyldig i å ha sverget falskt i retten, og for å ha hindret etterforskningen av hvem som forrådte identiteten til en hemmelig CIA-agent, Valerie Plame. (...)
Libby skyldig i løgn og bedrag om CIA-lekkasje
aftenbladet.no 6.3.2007
Lewis «Scooter» Libby, tidligere stabssjef for den amerikanske visepresidenten, er kjent skyldig i nesten alt han var tiltalt for i skandalesaken omkring lekkasjen av identiteten til en CIA-agent. (...)
USA med feil tall om terror
aftenposten.no 22.2.2007
Ekteskapsbrudd, narkotikasmugling og ulovlige innvandrere. Alt ble registrert som terrorsaker av justisdepartementet i USA. (...)
- Condi løy til Kongressen
hegnar.no 15.2.2007
I forrige uke sa Rice til Kongressen at hun aldri har sett et iransk forslag fra 2003 om forhandlinger med USA. Dette stemmer ikke, sier Flynt Leverett, som jobbet for Det nasjonale sikkerhetsrådet under Rices ledelse. Han sier han er helt sikker på at både Rice og daværende utenriksminister Colin Powell var kjent med dokumentet. (...)
- Ingen mishandling på Guantanamo
dagbladet.no 8.2.2007
En rekke påstander om mishandling av fanger ved Guantanamo-basen har blitt etterforsket. Nå konkluderer den amerikanske militærgranskingen med at det ikke finnes bevis på upassende behandling av de innsatte. (...)
Won't Get Fooled Again?
Media Advisory
NYT, networks offer scant skepticism on Iran claims
fair.org 2.2.2007
The most important lesson about the Iraq War for reporters was perhaps the simplest one: Don't assume the White House is telling the truth. It's a lesson that many reporters seem to be forgetting now that U.S. officials are escalating their claims about Iran's role in Iraq. (...)
Vitner peker mot visepresidenten
aftenposten.no 1.2.2007
Rettsthrilleren i Washington peker mot visepresident Dick Cheney som den som sto bak identifiseringen av en CIA-spion. (...)
Libby-vitne hardt ut mot Dick Cheney
aftenposten.no 26.1.2007
USAs visepresident Dick Cheney ledet personlig kampanjen for å mistenkeliggjøre en ledende kritiker av Irak-krigen. Cheneys rolle avsløres i et vitnemål i rettssaken mot Lewis «Scooter» Libby. (...)
Demokrati i faresonen
dagbladet.no 22.1.2007
Amerikanske myndigheter har utformet nye regler som gir utvidete fullmakter til å fengsle terrormistenkte mennesker. (...)
Bondeviks omvendelse
Gunnar Garbo Tidl. Venstre-leder
dagbladet.no 18.1.2007
BONDEVIK OG USA: Den 15. januar brakte Dagbladets debattside nyheten om at Kjell Magne Bondevik har omvendt seg. Nå beklager Bondevik i artikkelen sin at USA har «vist tendenser til å gå utenom FN, slik vi klarest så det i Irak-spørsmålet». (...)
-Kritikerne av Bush hjelper bin Laden
dn.no 15.1.2007
USAs visepresident Dick Cheney er ikke nådig mot kritikerne av president Bushs nye Irak-plan.
Cheney beskylder dem som kritiserer Bushs nye plan for å spille rett i hendene på Osama bin Laden og internasjonal terrorisme.
Cheney sa til TV-kanalen Fox søndag at den farligste blunderen USA kunne gjøre, ville være en tilbaketrekking av styrker fra Irak, ikke den midlertidige utplasseringen av flere soldater. (...)
USAs alenegang
Kjell Magne Bondevik Leder for Oslosenteret for fred og menneskerettigheter
dagbladet.no 15.1.2007
FN: USA har ingen rett til å tilta seg rollen som «verdenspoliti» (...)
Opprettholder irakiske dødstall
forskning.no 12.1.2007
Den amerikanske presidenten George W. Bush forteller at han vil sende flere soldater inn i Irak. Samtidig opprettholdes forskningsresultatene som viste at krigen har tatt rundt 650 000 irakiske liv siden 2003. (...)
Enorme dødstall i Irak
nrk.no 10.1.2007
Koalisjonsstyrkene har mistet over 3250 soldater siden invasjonen av Irak i 2003. Anslag viser at 655.000 sivile irakere er drept i samme periode. (...)
Menneskeretter for de usympatiske
aftenposten.no 3.1.2007
HENGNINGEN AV SADDAM HUSSEIN. Det er en diktator med ubeskrivbare forbrytelser på samvittigheten som nå er dømt og straffet. Er det grunn til å feire rettferdighetens seier? Tvert imot. (...)
Bush: - Henrettelsen av Saddam en viktig milepæl
vg.no 30.12.2006
(VG Nett) Henrettelsen av Iraks tidligere diktator Saddam Hussein er en viktig milepæl på landets vei mot demokrati, sier George W. Bush. (...)
Kostnad: 680 000 000 000 kr
nrk.no 20.12.2006
(...) - I regnskapsåret som nettopp er avsluttet har Irak-krigen kostet oss 680 milliarder kroner, sa budsjettdirektør Rob Portman. (...)
Mulla Krekars menneskerett
dagbladet.no 17.12.2006
(...) President George W. Bush og hans talspersoner løy i flere år da de nektet for at det fantes et slikt hemmelig amerikansk gulag. Først etter at administrasjonen tapte sakene som menneskerettighetsorganisasjoner anla mot den i amerikanske domstoler, kom innrømmelsene og noen av fangene ble hentet opp fra fangehullene. (...)
Nobelprisvinner skjeller ut Bush
dn.no 8.12.2006
Edmund S. Phelps, anklager George W. Bush for å føre en «uansvarlig» og «svært dårlig» økonomisk politikk. (...)
- Vinner vi i Irak?
dagbladet.no 7.12.2006
Midt under valgkampen i oktober ble George W. Bush spurt om USA vinner krigen i Irak.
- Absolutt, vi vinner. Vi vinner, og vi vil vinne, om vi ikke drar derfra før jobben er gjort, svarte presidenten.
I går godkjente senatet Robert Gates som ny forsvarsminister i USA.
Under senatshøringen ble Gates spurt om USA vinner i Irak.
- Nei, sir, svarte forsvarsministeren. (...)
Rumsfelds siste notat
dagbladet.no 3.12.2006
Bare to dager før han fikk sparken som forsvarsminister 8. november, skrev Donald Rumsfeld et internt memo til Det hvite hus. (...)
- Rumsfeld visste alt
nrk.no 25.11.2006
- Donald Rumsfeld autoriserte brudd på Genevekonvensjonen, hevder Janis Karpinski. (...)
Ny blodig rekord
aftenposten.no 23.11.2006
(...) FN rapporterer at 3.709 sivile irakere ble drept i oktober. Livet for irakerne blir bare tøffere – ikke minst i Bagdad og de sentrale delene av landet. (...)
Vil trekke Rumsfeld for retten
nrk.no 11.11.2006
CCR ønsker å trekke Donald Rumsfeld for retten.
En forening av advokater sier den vil trekke USAs avgåtte forsvarsminister Donald Rumsfeld for retten for å ha tillatt tortur. (...)
Valg som lakmustest
Leder
aftenposten.no 26.10.2006
"DET ER TING i livet som er verd å kjempe for. Irak er for meg ikke blant dem". Slik blir en avtroppende Irak-veteran sitert i amerikansk presse. (...)
De fleste fagfolk advarte mot invasjonen, enten de var Midtøsten-eksperter, militæranalytikere eller politikere fra de fleste andre land enn USA. Men president Bush og hans nærmeste rådgivere nektet å høre på innvendingene. Snarere brukte de amerikanske lederne meget bevisst etterretningsløgner om Iraks påståtte masseødeleggelsesvåpen til å legitimere en folkerettsstridig krig, og forsøkte slik å føre en hel verden bak lyset. (...)
Angriper Bush
aftenposten.no 26.10.2006
Gerhard Schröders selvbiografi kan bli Tysklands nye bestselger.
- Man får inntrykk av at politiske beslutninger er et resultat av en dialog med Gud, skriver Gerhard Schröder. (...)
Forskerne holder fast ved høye dødstall i Irak
dagbladet.no 22.10.2006
AVFEIER TALLENE: George W. Bush avfeide tallene, og stemplet den amerikanske undersøkelsen som «upålitelig». Tony Blair avfeier også dødstallene fra Johns Hopkins-universitetet, og stilte spørsmål ved metodene.
(...)
Tror Bush har manipulert bensinprisen
dn.no 18.20.2006
Nesten halvparten av alle amerikanere tror George W. Bush har manipulert bensinprisen i forkant av kongressvalget. (...)
Nesten halvparten av amerikanere tror at prisen er manipulert av Det hvite hus i forkant av kongressvalget i begynnelsen av november, skriver NRK på sine nettsider. (...)
- Nedgangen i bensinprisene har med politikk og ”big business” å gjøre, sier Brian Taylor til NRK. (...)
Bush vedtok omstridt lovforslag
aftenposten.no 17.10.2006
USAs president George W. Bush har godkjent et omstridt lovforslag som tillater hemmelige CIA-fengsler, tøffe avhør og militære rettssaker mot terrormistenkte. (...)
Problemet med å telle de døde
dagbladet.no 17.10.2006
Hvordan i all verden ble tapstallene i Irak ti ganger høyere?
(...) AMERIKANSKE MYNDIGHETER ga tidlig i Irakkrigen beskjed om at de ikke aktet å kartlegge hvor mange sivile irakere som ble drept i konflikten.
- Vi driver ikke med telling av døde («we don't do body counts»), var general Tommy Franks' berømte uttalelse fra begynnelsen av krigen.
Dermed har det vært opp til organisasjoner og forskningsmiljøer å fortelle den delen av krigshistorien. (...)
Det britiske medisinske tidsskriftet The Lancets artikkel har vært førstesideoppslag over hele verden, og på nytt satt krigen i Irak på dagsorden. (...)
BUSH-ADMINISTRASJONEN var raskt ute og benektet de nye tallene:
- Jeg anser ikke dette for å være en troverdig rapport. Det gjør heller ikke general George Casey, eller irakiske tjenestemenn. De metodene som er brukt i studien er diskrediterte, sa Bush på en pressekonferanse i det Hvite Hus. (...)
(Anm: Iraqi death toll withstands scrutiny. Conflict epidemiology study counts the cost of war. Nature 2006;443(7113) (19 October).)
Sjokkerende dødstall fra Irak
aftenposten.no 12.10.2006
En omstridt ny studie konkluderer med at 655 000 irakere er blitt drept som følge av Irak-krigen. (...)
– Irak-krigen har kostet over 600.000 livet
dn.no 11.10.2006
Langt flere enn tidligere antatt har mistet livet i Irak-krigen, ifølge en ny studie.
Krigen i Irak har kostet over 600.000 sivile livet, ifølge en studie gjennomført av amerikanske og irakiske forskere.
Studien presenteres på det britiske medisinske tidsskriftet Lancets hjemmeside onsdag. (...)
"Ondskapens akse" slo til mot USA
aftenposten.no 11.10.2006
Fem år etter president George W. Bush' berømte tale, har alle de tre landene i "ondskapens akse" på sin måte slått tilbake mot USA. (...)
Bush skjuler omfanget av vold
dn.no 29.9.2006
Bush-administrasjonen skjuler hvor farlig situasjonen er for amerikanske soldater i Irak, skriver journalisten Bob Woodward i en ny bok. (...)
Rapport rammer Bush
aftenposten.no 25.9.2006
Rapporten om at Irak-krigen har økt faren for terrorisme, er blitt lekket til mediene på et ubeleilig tidspunkt for Det republikanske partiet i USA. Om seks uker kan republikanerne miste jerngrepet om Kongressen. (...)
Kritikk fra sine egne
aftenposten.no 15.9.2006
Sentrale republikanske politikere i USA gjør opprør mot president George W. Bush og krever sterkere rettsvern for terrormistenkte. (...)
Orientalske despoter
dagbladet.no 15.9.2006
Torkel Brekke Religionsforsker
Vestlige politikere har formulert en ganske ny - og farlig - begrunnelse for krig. (...)
KRIG: Norske politikere har i løpet av de siste årene bidratt til å formulere en ny type begrunnelse for krig. (...)
Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og andre norske regjeringsmedlemmer støttet krigen i Irak, selv om man avgjorde at Norge ikke kunne delta i krigen. Norske politikere bidro aktivt i utformingen av krigsretorikken som var opptakten til krigen vinteren og våren 2003 ved å legge seg tett opp til engelskspråklige kommentatorers bruk av merkelapper som «despot» og «tyrann» og beskrive angrepet på Irak som en humanitær intervensjon. I norske medier florerte sammenligningene mellom Saddam Hussein og historiske diktatorer som Hitler og Stalin. Dermed koblet man seg, kanskje ubevisst, på de lange debattene om orientalske despoter og tyranner. (...)
- Det fantes ikke bevis
aftenposten.no 8.9.2006
Det fantes overhodet ikke bevis for at det var noen forbindelse mellom Saddam Hussein og Al-Qaida før krigen. Det slår rapport fra det amerikanske Senatet fast. (...)
Harold Pinter har skrevet seg ferdig
dagbladet.no 29.8.2006
(...) I Edinburgh kritiserte han igjen de vestlige stormaktenes midtøstenpolitikk.
- Vi har forårsaket 150 000 døde i Irak. Det er nok blod på gatene som resultat av hva jeg uten å nøle vil kalle statlig terrorisme.
Om selvmordsbombing uttalte han:
- Disse er fryktelige, skremmende handlinger, det er ikke noe spørsmål om det, men jeg tror de er logiske og uunngåelige inntil vi ser vårt politiske ansvar annerledes. (...)
Tror ikke på Bush
aftenposten.no 23.8.2006
Amerikanere flest ser ikke lenger noen sammenheng mellom krigen i Irak og krigen mot terror. (...)
Kampen om frihetsbegrepet
Geir Haugsbakk Høgskolen i Lillehammer/gjesteforsker ved University of California Berkeley
dagbladet.no 20.8.2006
Gjennom en årrekke har de konservative i USA arbeidet systematisk med å meisle ut de grunnleggende ideene og utvikle et språk for å gi tenkningen et troverdig uttrykk. Hva kan Demokratene stille opp med for å ta tilbake «friheten»? (...)
Lover som Bush ikke liker
aftenposten.no 28.7.2006
SETTER FOTEN NED. Over 800 ganger har president George W. Bush tatt forbehold når han har sanksjonert nye lover. Det er mer enn alle hans 42 forgjengere til sammen. USAs advokatforening løfter en pekefinger. (...)
"I strid med lov og rett".
Noen av sakene er ubetydelige. Men den saken som kan vekke debatt og bli vanskelig for presidenten, gjelder hans forbehold mot en lov som forbyr bruk av tvang eller tortur ved avhør. Da den ble vedtatt, formulerte Bush en erklæring med dette innhold: Pålegget om at instanser som bruker harde metoder etter ordre fra presidenten, skal rapportere dette til Kongressen, kan etter presidentens ordre fravikes. Med andre ord: Lovbestemmelsen om at lovbrudd skal rapporteres, skal ikke gjelde hvis presidenten mener det bør holdes hemmelig.
"Denne bruken av sanksjonserklæringer strider mot lov og rett og mot hele vårt forfatningssystem med maktfordelingsprinsippet," skriver utvalget. (...)
Israels krigsmaskin betales i stor grad av USA
aftenposten.no 20.7.2006
Israels krigsmaskin utrustes av USA
Israels krigsmaskin er i stor grad utrustet med amerikanske våpen, og delvis betalt av amerikanske skattepenger. Mer våpen er på vei. (...)
Det amerikanske forsvaret vraker Halliburton
hegnar.no 13.7.2006
- Dagene med en kasse brus til 275 kroner og 600 kroner for en tøyvask er over, heter det fra Kongressen. (...)
Vesten ofrer sin frihet
Ove Røsbak Forfatter - kronikk
aftenposten.no 25.6.2006
TRYGGHET PRIORITERES. Den vestlige verden, ikke minst USA, lever i et farlig paradoks. I kampen for å beskytte demokratiet mot ytre fiender blir det gjort feilvurderinger som kan føre til dype innhugg i demokratiske verdier. Trygghet blir viktigere enn frihet og sannhet.
(...) Nesten unntakstilstand. Verden har forandret seg siden 11. september 2001. Men for oss her i Europa er det nok vanskelig å fatte hva Al-Qaidas angrep på World Trade Center har gjort med USA. Spania har hatt sin terrortragedie etterpå, Storbritannia likeså, men ingen av disse landene har lukket seg som skjell slik «the land of the free» gjorde utover høsten 2001. Det ble nesten unntakstilstand.
Det amerikanske folket samlet seg rundt sin nyvalgte president som - etter at han hadde gjemt seg noen dager - i ren frykt sto frem og erklærte «War on terror». Mektige redaktører som våget seg på å kritisere presidenten, ble avsatt. Hysteriet var i ferd med å ta overhånd.
Angst muliggjorde bløff. Det politiske klimaet i USA og deler av resten av verden var så fullt av fiendebilder og angst, at det var ikke vanskelig å få til ting ved å bløffe. USA bløffet seg til angrepet på Irak. Som den engelske forfatter Harold Pinter uttrykte det i sitt nobelforedrag i fjor: «Som alle kjenner til, ble invasjonen av Irak rettferdiggjort av at Saddam Hussein var i besittelse av et stort arsenal svært farlige masseødeleggelsesvåpen. Noen av dem kunne avfyres i løpet av 45 minutter og forårsake forferdelige ødeleggelser.
Vi ble forsikret om at det var sant. Det var ikke sant. Vi ble fortalt at Irak hadde forbindelser med Al-Qaida og var medansvarlig for ugjerningen som rammet New York 11. september 2001. Man forsikret oss om at det var sant. Det var ikke sant. Sannheten handler om hvordan USA ser på sin rolle i verden og hvordan det vil spille den rollen».
Løgnaktig regime. Hvorfor godtar det amerikanske folk å bli overvåket av et regime som lyver så mye som Bush-administrasjonen? Det er visst mest i Europa vi stiller dette spørsmålet, selv om ledende amerikanske intellektuelle selvsagt også gjør det.
Her på vårt kontinent hoverer vi ofte over USA. Vi sammenligner Bush med en ape, vi ryster på hodet over amerikanernes selvopptatthet, historieløshet og underholdningstrang. Men samtidig lever vi også her i terrorens skygge, og foretrekker mer og mer trygghet for frihet. (...)
- Pressen har blod på hendene
aftenposten.no 1.7.2006
Det Bush-lojale flertallet i Kongressen anklager pressen for å sette liv i fare.
President George W. Bush og republikanerne mener at The New York Times og andre aviser skader USAs nasjonale interesser. (...)
USAs højesteret svækker Bush
berlingske.dk 30.6.2006
I en opsigtsvækkende afgørelse står det klart, at Bush har overtrådt sine beføjelser ved at beordre fangerne i Guantanamo-lejren for en militærdomstol. Det er i strid med både amerikansk lov og Genève-konventionen, og USAs højesteret fastslår nu, at præsidenten ikke kan undlade at rette sig efter de internationale konventioner og traktater, den amerikanske kongres har ratificeret. (...)
Redaktør i krig mot Bush
propaganda-as.no 28.6.2006
The New York Times og redaktør Bill Keller kjemper mot president George W. Bush etter avisas avsløringer om CIAs bankovervåking.
[28.06.06] - Uverdig var presidentens karakteristikk av avisas avsløring av CIA-overvåkingen av banktransaksjoner verden rundt. Presidenten mente på klassisk vis at avisas artikler var til stor skade for nasjonen.
Dagbladet rapporterer i dag at Times-redaktør Bill Keller slår tilbake:
- Nasjonens grunnleggere ga pressen ytringsfrihet. Hvem er vi som tror vi kan sette oss opp mot Presidenten og hans menn? Likevel, de som grunnla dette landet mente at en uavhengig presse er en beskyttelse mot maktmisbruk, og av avgjørende betydning for demokratiet. De avslo ideen om at det alltid var patriotisk å ta presidenten for hans ord. Eller la regjeringen bestemme hvilke artikler som skal publiseres, skriver Keller i egen avis.
Før jul i fjor avslørte The New York Times også den ulovlige telefonavlyttingen av amerikanske borgere. Pete King, republikanernes representant i Homeland Security, vil at avisa skal etterforskes for spionasje.
Bush raser mot storavis
aftenposten.no 26.6.2006
The New York Times avslørte at USAs myndigheter overvåker pengeoverføringer verden over. (...)
Vil straffeforfølge New York Times etter avsløring
vg.no 26.6.2006
Ledende republikanere vil straffeforfølge The New York Times etter avsløringen om at amerikanske myndigheter overvåker pengeoverføringer verden over. (...)
Leger krever mer korrekte dødstall
Tidsskr Nor Lægeforen 2006; 126: 1725 (22.6.2006)
En gruppe leger blant annet fra land som har krigførende styrker i Irak, krever i et opprop at okkupasjonsmaktene oppgir hvor mange irakere som er blitt drept i konflikten. Legene mener det er uansvarlig av amerikanske og britiske myndigheter å støtte seg til usikre kilder, og henstiller til umiddelbart å sette i gang en uavhengig gransking for å finne ut hvor stort dødstallet på irakisk side i krigen er. Det trengs en større og uavhengig studie, initiert og finansiert av det offentlige, mener de 24 legene.
Les hele saken: www.tidsskriftet.no/10868
Enøyd og kynisk
Leder
aftenposten.no 13.6.2006
Da meldingen kom i helgen om at tre fanger hadde tatt sine liv på Guantanamo Bay, USAs interneringsleir for terrormistenkte, sa en fremstående representant for det amerikanske utenriksdepartement, Colleen Graffy, til BBC at selvmordene var "et godt PR-tiltak for å tiltrekke oppmerksomhet".
Ordene etterlater inntrykk av en politisk enøyd og kynisk tenkemåte.
Omtale av dødsfall setter krav til verdig uttrykksform. Selvmord er alltid en tragedie, og burde ikke invitere til lettvintheter. Dette blir understreket ved at en av de tre døde nettopp var besluttet løslatt, men han hadde ikke selv fått beskjeden ennå. Graffy burde ta større hensyn til ordenes valør, fordi hun er blant dem i Washington som er hentet inn særskilt til arbeidet for å styrke USAs omdømme i verden. (...)
Gore kaller Bush høyre-ekstremist
vg.no 31.5.2006
Tidligere visepresident Al Gore har lite til overs for George W. Bush og kaller presidenten høyre-ekstremist. (...)
En ny storebror vokter deg
Leder
aftenposten.no 15.5.2006
Siden George Orwell satte sin skrekkvisjon og sin advarsel for fremtiden ned på papiret i boken "1984", har verden lagt mer enn et halvt århundre bak seg - og 22 år er gått siden 1984. Men fremdeles dukker nye "storebrødre" opp, nye "Big Brothers" som overvåker alt og alle: Nå er det blitt kjent at etterretningen i USA ikke bare har fulgt alle amerikanernes telefonsamtaler med utlandet, og delvis i innlandet, men at de store telefonselskapene har overlatt sine fulle registre over samtaler og e-post til overvåkerne. (...)
Telefonavlytter 224 millioner
aftenposten.no 13.5.2006
De fleste telefonsamtaler i USA blir overvåket av myndighetene, ikke bare samtaler som involverer terrormistenkte, slik presidenten hevder.
President George W. Bush holdt pressekonferanse hvor han kommenterte overvåkingen uten egentlig å innrømme at den hadde funnet sted. (...)
500 mrd. samtaler.
Dette står i sterk kontrast til den siste avsløringen i USA Today. Avisen skriver at National Security Agency (NSA), etterretningsorganisasjonen som driver med avlytting i USA, etter 11. september 2001 har fått overlevert data om de aller fleste telefonsamtaler i USA.
Dataene har det fått fra telefonselskapene. Omfanget er nesten ufattelig. De tre selskapene har 224 millioner kunder med både fast- og mobiltelefon. I fjor gjennomførte disse kundene 500 milliarder samtaler. Det er 80 prosent av fasttelefonsamtalene og mer enn halvparten av mobilsamtalene i USA. (...)
Over 1.000 milliarder
hegnar.no 2.5.2006
Amerikanerne ikke enige med George Bush i at Irak-krigen er verdt prisen. (...)
Powell advarte Bush
dagbladet.no 30.4.2006
VETERANER: Soldater som har vært i Irak ledet an i protestene mot Bush og krigføringen i Irak.
Tidligere utenriksminister Colin Powell rådet president George Bush til å sende flere tropper til Irak, men han ble ikke hørt.
Powell forteller i et tv-intervju i dag at han flere ganger påpekte at USA trengte sterkere styrker for å lykkes i krigen i Irak.
- I et møte med general Tommy Franks, forsvarsminister Donald Rumsfeld og presidenten, understreket jeg at jeg mente vi trengte større tropper, sier Powell til ITV.
Franks var hovemannen i å utarbeide planen for invasjonen av Irak.
-Blir syk av å tenke på feilene til Bush
dn.no 24.4.2006
Tidligere utenriksminister Madeleine Albright kommer med en bredside mot president George W. Bush. (...)
- Advarte Bush før Irak-krigen
dn.no 22.4.2006
CIA hadde før Irak-krigen pålitelig informasjon om at Irak ikke hadde masseødeleggelses-våpen, og advarte president Bush om dette.
Det hevder den tidligere høytstående CIA-medarbeideren, Tyler Drumheller. Han forteller at ledende tjenestemenn i Det hvite hus avviste advarselen og sa at de «ikke lenger var interessert» i etterretningsinformasjonen, og at Irak-politikken allerede var fastlagt.
Avsløringen kommer fram i et intervju som sendes på programmet «60 Minutes» på den amerikanske fjernsynskanalen CBS søndag kveld.
Det har også tidligere kommet beskyldninger mot Bush-administrasjonen om at etterretning fra Irak ble brukt selektivt for å kunne begrunne invasjonen av Irak i 2003.
Bush-administrasjonen hevdet før invasjonen at Irak hadde store lagre av kjemiske og biologiske våpen, og at landet var i ferd med å lage atomvåpen.
Informasjonen om at det ikke fantes masseødeleggelsesvåpen i Irak ble ifølge Drumheller gitt av Iraks tidligere utenriksminister Naji Sabri. Daværende CIA-sjef George Tenet ga ifølge Drumheller rapporten til Bush, visepresident Dick Cheney og andre høytstående medlemmer av administrasjonen med en gang han fikk den.
Da gruppen som forberedte Irak-krigen sa de ikke var interesserte i rapporten, spurte Drumheller hvorfor.
– Dette handler ikke om etterretningsrapporter lenger, det handler om regimeskifte, skal gruppen ha svart ham.
CIA vil ikke kommentere avsløringen. (©NTB)
- Den verste presidenten i USAs historie
dagbladet.no 20.4.2006
En av landets mest respekterte historikere setter Bush i skammekroken. (...)
I SKAMMEKROKEN: Rolling Stone bruker historieprofessorens analyse for det den er verdt. (...)
I Rolling Stone Magazine som kommer i salg i morgen gjør historieprofessor Sean Wilentz ved prestisjetunge Princeton University en svært grundig sammenligning av den sittende presidenten med amerikanske statsledere helt tilbake til dannelsen av USA.
Katastrofal president
Artikkelen, som bør leses i sin helhet, plukker fra hverandre alle aspekter ved Bush-tida i Det hvite hus, med følgende lite flatterende oppsummering:
- Presidentperioden til George W. Bush ser ut til å bevege seg mot kolossal historisk vanære. (...)
USA-soldater skød nyfødt baby
bt.dk 18.4.2006
Situationen i Afghanistan er fortsat kaotisk. Sent mandag blev en kvinde og hendes nyfødte barn ramt, på vej hjem fra hospitalets fødestue, da amerikanske soldater åbnede ild mod deres bil.
Og i dag blev en 6-årig dreng såret i en lignede skudepisode i samme område.
Kvinden og hendes nyfødte baby var på vej hjem fra hospitalet i Khost i bil - hvor hun var sammen med to andre kvinder. (...)
Loppet for milliarder
n24.no 18.4.2006
Amerikanske selskaper loppet Irak for milliardbeløp. Men irakerne har ingen rett til erstatning. (...)
Brukte 91 milliarder
Den USA-ledede koalisjonen beslagla etter invasjonen 134,5 milliarder kroner fra irakiske konti og kassene i Saddam Husseins palasser.
Pengene ble plassert i et fond for utvikling av Irak, som ble styrt av CPA. (...)
Men amerikanernes kontroll- og revisjonsrutiner var mangelfulle, avslørte en granskingsgruppe som ble nedsatt av Kongressen. (...)
- Som en kolonimakt tok Bush-administrasjonen Iraks oljepenger og brukte det opp. Irakerne vet det godt. Det er en av grunnene til at de skyter på amerikanske soldater, sier advokat Alan Grayson, som er med på å saksøke ett av selskapene som skal ha stukket unna med penger.
To tredeler negative til Bushs Irak-politikk
dn.no 18.3.2006
Over to tredeler av amerikanerne er negative til president George W. Bushs håndtering av Irak-krigen, og halvparten tror det går mot borgerkrig i Irak.
Ifølge en meningsmåling som er gjort av Harris-instituttet har pessimismen når det gjelder Irak økt kraftig siden moskeen i Samarra ble ødelagt nylig.
68 prosent av de spurte sier at de er negative til Bushs håndtering av situasjonen, mens bare 30 prosent er positive. I januar var 61 prosent negative og 36 prosent positive.
30 prosent av de spurte mener at Irak er på randen av borgerkrig, og ytterligere 20 prosent tror det er sannsynlig at det går mot borgerkrig.
61 prosent tviler på at den amerikanske politikken i Irak ender godt, opp fra 55 prosent i januar, mens bare 20 prosent har tillit til at det går bra, ned fra 26 prosent. (©NTB)
Energipolitikk mot bedre vitende
aftenposten.no 17.3.2006
OLJEINDUSTRIEN. USAs president George W. Bush fører en energipolitikk mot bedre vitende som tjener oljeindustriens interesser, hevder Joseph E. Stiglitz, økonomisk rådgiver for tidligere president Bill Clinton.
Slakter George Bush
hegnar.no 16.3.2006
- Bush er en "lame duck" nå. Hadde jeg vært ham, ville jeg ha gått i oransje klær i nærheten av Dick Cheney i Det hvite hus, sier professor Larry Sabato.
Larry Sabato, professor i statsvitenskap og lederen for Center for Politics ved Universitetet i Virginia, slakter USAs president George W. Bush.
- Han har brukt opp all sin kapital. Den er borte. Bankkontoen er tom, sier Sabato ifølge DN, og viser til Bush sine uttalelser om at han gjennom valgkampen før han ble gjenvalgt hadde "sikret seg politisk kapital".
- Bush er en "lame duck" nå. Hadde jeg vært ham, ville jeg ha gått i oransje klær i nærheten av Dick Cheney i Det hvite hus, fremholder han, og sikter til Cheneys mye omtalte skyteepisode i februar.
Sabato peker ifølge DN også på at Det hvite hus har styrt fra den ene politiske krisen til den andre, blant annet Irak og Katrina.
- Slitasjen på staben stor. Ingen amerikansk president har hatt lavere oppslutning i sin andre presidentperiode, med unntak av Richard M. Nixon. Det endte jo ikke spesielt bra, sier Sabato til avisen.
Måtte låne 5352 milliarder i fjor
aftenposten.no 14.3.2006
Høy oljepris sender USAs handelsunderskudd til rekordnivåer. I fjor var underskuddet 14,6 milliarder kroner om dagen.
Bush ble advart
dn.no 2.3.2006
President George W. Bush og andre toppolitikere fikk klare advarsler om den ødeleggende virkningen av orkanen Katrina som rammet New Orleans i fjor høst.
Nyhetsbyrået Associated Press kunne onsdag presentere detaljerte referater og en video fra en brifing av presidenten dagen før orkanen rammet New Orleans 29. august.
New Orleans’ borgermester Ray Nagin uttrykte sjokk da han onsdag fikk se videoen som viser at Bush dagen før orkanen ble fortalt at dikene rundt byen sto i fare for å briste.
Videoen viser at Bush talte mot bedre vitende da han fire dager etter orkanen sa at ingen kunne ha forutsett at dikene kunne briste.
– Det som overrasker meg er hvorfor responsen var så sein dersom man på forhånd var så klar over situasjonen, sa Nagin etter at han fikk se videoen med pressefolk rundt seg.
– Jeg hørte på hva de sa den gangen, og jeg trodde på dem da de sa at de ikke visste. Men ut fra denne videoen ser det ut som de var fullt klar over situasjonen, sa han.
Ingen spørsmål
Bush stilte ingen spørsmål under briefingen, der det ble gjort klart at fare for omfattende ødeleggelser var overhengende.
Det ble sagt klart og tydelig at dikene rundt byen kanskje ikke ville tåle påkjenningen, og at det ikke var mulig å garantere for sikkerheten til dem som var evakuert til fotballstadionet Superdome, der taket truet med å bli blåst bort.
Sshhh! -- Bush Might Be Listening: Margaret Carlson
bloomberg.com 22.12.2005
-- When George W. Bush decided to expand domestic wiretapping, why didn't he seek the approval required by federal law from the court that oversees such activities?
Bush modsiger sig selv i sag om aflytning
bt.dk 21.12.2005
Præsident George W. Bush, som er blevet afsløret i at give egenhændig tilladelse til aflytning i USA, har gennem flere år forsikret om, at overvågning forudsætter en domstolskendelse.
Bush har i flere år forsikret om, at overvågning forudsætter en domstolskendelse, men er nu blevet afsløret i at give egenhændig tilladelse til aflytning i USA.
Præsident George W. Bush, som er blevet afsløret i at give egenhændig tilladelse til aflytning i USA, har gennem flere år forsikret om, at overvågning forudsætter en domstolskendelse.
Det fremgår af Bush-udtalelser, når han skulle berolige amerikanere, som var bekymret over den udøvende magts udvidede beføjelser i tiden efter terrorangrebene den 11. september 2001.
Samtidig trækker en dommer sig fra den hemmelige sikkerhedsdomstol i protest mod, at præsidenten ikke har overholdt pligten til at indhente kendelser til aflytninger af telefonsamtaler og overvågning af e-mails fra denne særlige retsinstans.
Stålsat præsident Bush erkender fejl
berlingske.dk 20.12.2005
Præsident Bush er begyndt at erkende fejl i Irak-krigen, men viger ikke en tomme fra missionens mål: At skabe et demokrati, der kan sprede sig til resten af Mellemøsten, og knuse terrorismen.
WASHINGTON: Forrige gang, præsident George W. Bush talte til sine landsmænd fra Det Ovale Værelse, var, da han i marts 2003 annoncerede invasionen af Irak. I søndags, cirka 1.000 dage senere, sad han igen bag det store, gamle skrivebord og så ind i et kamera - men bortset fra det var alt forandret.
Dengang havde den amerikanske præsident 70 procent af befolkningen bag sig til en krig, der ville blive kortvarig og ødelægge Bagdad som terrorbase, og tropperne, sagde han, ville blive mødt af de menige irakere som befriere. I søndags sad han som øverstkommanderende for en besættelsesstyrke, der har mistet 2.140 soldater, og for en krig, der er mere og mere upopulær på hjemmefronten. I disse tider må Bush nøjes med opbakning fra omkring 40 procent. Tonen var også en anden. Præsidentens optimisme var der stadig, men den var ikke uden forbehold, og for første gang hørte amerikanerne ham sige, at regeringen havde begået fejl både i optakten til krigen og efter:
»Mange efterretningsoplysninger (om masseødelæggelsesvåben, red.) viste sig at være forkerte, og som jeres præsident er jeg ansvarlig,« lød det: »Arbejdet har været vanskeligt i Irak - meget mere vanskeligt, end vi forventede. Genopbygningen og træningen af irakiske sikkerhedsstyrker kom langsommere i gang, end vi havde håbet, og vi ser stadig vold og lidelse.«
Bush kritiserer media
dn.no 19.12.2005
USAs president George W. Bush anklager amerikanske medier for å svike landet ved å avsløre hemmelig avlytting.
Slike skammelig handlinger hjelper USAs verste fiender, sa Bush mandag.
Han forsvarte den omstridte telefonavlyttingen som det nasjonale sikkerhetsdirektoratet NSA står bak, og som storavisen New York Times har omtalt. Avisens avsløringer er de rene skjenselsgjerninger, sa Bush på en pressekonferanse i Washington.
– Dere må forstå, og jeg håper det amerikanske folk forstår, at det fortsatt finnes en fiende som ønsker å ramme USA. Og denne fienden er livsfarlig, sa den amerikanske presidenten, som vil fortsette å gi tillatelse til avlytting av amerikanske borgere.
Bush erkender hemmelige aflytninger
politiken.dk 17.12.2005
Den amerikanske præsident George W. Bush godkendte brugen af hemmelige aflytninger uden dommerkendelser. Det er et væsentligt værktøj i krigen mod terror, siger han.
»Et nødvendigt værktøj i krigen mod terror«, kalder Bush de omstridte tilladelser til aflytninger af email og telefon. (...)
Nyheden kom frem fredag i New York Times, som har oplysningerne fra amerikanske regeringskilder.(...)
Bush erkender i en tale fra Det Hvide Hus, at han godkendte aflytningerne, som gjaldt både mail og telefonsamtaler til udlandet.
Han har ingen planer om at sætte en stopper for dem, skriver flere nyhedsbureauer. (...)
Ifølge New York Times viser et notat fra Justitsministeriet, at regeringen godt var klar over, at direktivet kunne være i strid med den amerikanske forfatning. (...)
Flere vrede medlemmer af kongressen har krævet en forklaring af Bush og en retslig undersøgelse, om direktivet bryder de amerikanske frihedsrettigheder.
Counting Iraqi Casualties (Å telle antall døde irakere)
Why didn't the press ask? (Hvorfor spurte ikke pressen?)
fair.org 16.12.2005
Bush holder fast ved «forkjøpsangrep»
aftenposten.no 14.12.2005
USAs president George W. Bush innrømmer etterretningsfeil foran krigen i Irak, men fastholder «forkjøpsangrep» som nødvendig.
Mens Irak forbereder seg på valg i morgen, holdt president George W. Bush tale og lovte at USA vil bli i Irak til "seieren er nådd".
Pinter i talerstolen
Lederartikkel
dagbladet.no 9.12.2005
En kommentator fryktet det verste og skrev at Nobelforedraget til årets vinner av litteraturprisen kom til å bli «nok en tirade fra Pinter». (...)
Pinter gikk fra å beskrive hvordan skuespillene ble til, via analyse av kunstnerens forhold til sannheten i sitt språk, over til fordreiningen av sannhet i politikerens, og videre til en anklage mot USAs maktpolitikk fra seieren i Den andre verdenskrigen og fram til dagens okkupasjon av Irak. Vi hører ikke dette som en tirade, men som en kraftfull, og godt begrunnet kritikk, og blir minnet om hendelser og handlinger som er skjøvet inn i historisk halvmørke.
Pinter viser hvordan språket brukes til å bortformulere, glemme og skjule. Med dryppende ironi bruker han en av president George W. Bush kjæreste vendinger om demokratiet som seirer, til å avrunde en beskrivelse av politiske drap på opposisjonen. Hendelser som «ikke fant sted. Selv mens det skjedde, skjedde det ikke».
Den kreftsyke, britiske prisvinneren som vil stille statsminister Tony Blair for krigsforbryterdomstolen i Haag for hans støtte til USA, satt i rullestol med et pledd over knærne. Han snakket med hes stemme som fortalte at kreften har skadet stemmebåndene, men hadde i behold skuespillerens briljante formidling av dikterens retorikk. (...)
Pinter kaller invasjonen av Irak for et klart tilfelle av statsterrorisme begrunnet med usannheter og løgn. Hovedangrepet retter han mot USAs alenegang bortvendt fra FN og alle andre institusjoner som bygger på folkeretten. Amerika poserer som en forkjemper for det gode mens det driver sin maktpolitikk med våpen i hånd. Det er forståelig om Pinter ikke får jobb som taleskriver for president Bush, men vi anbefaler presidenten å lese Harold Pinter. Det er tankevekkende.
USA planter propaganda i Irak
aftenposten.no 3.12.2005
Det amerikanske forsvaret skriver selv falske nyhetssaker om Irak og betaler for at artiklene skal komme på trykk i irakske aviser.
Det amerikanske militæret har i
hemmelighet betalt irakiske aviser for
å trykke flere titalls artikler skrevet
av en amerikansk militærenhet.
nrk.no/utenriks 1.12.2005 (Tekst-TV)
Det skriver avisen Los Angeles Times.
Artiklene skal ha vært skrevet på engelsk, oversatt til arabisk og gitt til aviser i Bagdad, hvor de ble trykket mot betaling.
Artiklene skal ha vært basert på fakta,
men utelot informasjon som kunne sette
USA og de USA-støttede styresmaktene i
et dårlig lys.
THE CONFLICT IN IRAQ
U.S. Military Covertly Pays to Run Stories in Iraqi Press
Los Angeles Times 30.11.2005
Troops write articles presented as news reports. Some officers object to the practice.
WASHINGTON — As part of an information offensive in Iraq, the U.S. military is secretly paying Iraqi newspapers to publish stories written by American troops in an effort to burnish the image of the U.S. mission in Iraq.
The articles, written by U.S. military "information operations" troops, are translated into Arabic and placed in Baghdad newspapers with the help of a defense contractor, according to U.S. military officials and documents obtained by the Los Angeles Times. (...)
The official would not disclose which newspaper and radio station are under U.S. control, saying that naming them would put their employees at risk of insurgent attacks.
U.S. law forbids the military from carrying out psychological operations or planting propaganda through American media outlets. Yet several officials said that given the globalization of media driven by the Internet and the 24-hour news cycle, the Pentagon's efforts were carried out with the knowledge that coverage in the foreign press inevitably "bleeds" into the Western media and influences coverage in U.S. news outlets.
"There is no longer any way to separate foreign media from domestic media. Those neat lines don't exist anymore," said one private contractor who does information operations work for the Pentagon.
Daniel Kuehl, an information operations expert at National Defense University at Ft. McNair in Washington, said that he did not believe that planting stories in Iraqi media was wrong. But he questioned whether the practice would help turn the Iraqi public against the insurgency.
"I don't think that there's anything evil or morally wrong with it," he said. "I just question whether it's effective."
Pundits Say Public Is Wrong About Iraq (De lærde sier publikum tar feil om Irak)
fair.org 30.11.2005
For mediaeliten er hvorfor USA gikk til krig en meningsløs debatt (For media elite, why U.S. went to war is a meaningless debate)
Med meningsmålinger som viser økende modstand mot Irakkrigen og økende mistro til det Det Hvite hus, skulle en tror at pressekorpset ville være villig til å undersøke på nytt hvordan trusselen om Iraks antatte massevåpen ble brukt til å lede landet ut i krig. Men for mange lærde er opprinnelsen til Irakkrigen gammelt nytt. (With polls showing growing opposition to the Iraq War and an increasing distrust for the White House, one might think that the press corps would be willing to re-examine how the threat from Iraq's supposed weapons of mass destruction was used to lead the country into war. But for many pundits, the origins of the Iraq War are old news.)
al-Jazeera og Bush
Lederartikkel
dagbladet.no 28.11.2005
Den britiske riksadvokaten, lord Goldsmith, har truet britiske massemedier med rettsforfølgelse etter loven om statshemmeligheter mot den som siterer fra et hemmelig referat av et møte mellom president George W. Bush og statsminister Tony Blair. I referatet drøfter de to mange sider ved krigen i Irak. Mest oppsikt har det vekket at president Bush lufter tanken om å bombe TV-stasjonen al-Jazeera. Det hvite hus nekter å kommentere, men later samtidig som om presidenten spøkte.
Spøken er i tilfelle grotesk ettersom amerikanske styrker allerede har bombet TV-stasjonens kontorer både i Bagdad og i Kabul, og har arrestert og forhørt flere av dens fotografer og journalister. Humor eller alvor: dokumentet avslører at Bush er opptatt av å stanse formidlingen av ubehagelige nyheter om krigføringen i Irak. Trusselen fra den britiske riksadvokaten forteller at ubehagelige nyheter om Irak blir forsøkt stanset også i Storbritannia.
- Like ille som under Saddam
nrk.no 27.11.2005
- Situasjonen for menneskerettighetene er like ille i Irak nå som under Saddam Hussein, sier Iraks tidligere statsminister Iyad Allawi i et intervju i The Observer.
- Menneskerettssituasjonen i Irak er like ille som under Saddam, ifølge den tidligere statsministyeren.
- Folk gjør det samme som i Saddam Husseins tid, og verre. Der er en helt passende sammenligning, sier Allawi, som er sekulær sjiamuslim og stiller til valg i desember.
- Folk husker dagene under Saddam. Dette er akkurat hvorfor vi kjempet mot Saddam, og nå ser vi det samme igjen, sier han til den engelske avisen.
CIA fikk vite at bevis ikke holdt
aftenposten.no 23.11.2005
Amerikansk etterretning ble advart om at påstanden om Iraks mobile, bakteriologiske laboratorier var lite troverdig.
Iraq War Debate Eclipses All Other Issues
washingtonpost.com 20.11.2005GOP Flounders as Bush's Popularity Falls; Democrats Struggle for a Voice
After largely avoiding the subject since the 2003 invasion of Iraq, lawmakers are suddenly confronting the issue of President Bush's handling of the war. The start hasn't been pretty.
Political stunts by both parties have created an air of acrimony that is infecting the parties' entire agendas. The bitterness reached a new high -- or low -- on Friday when House Republicans forced a late-night vote on a resolution for immediate withdrawal of U.S. forces.
The resolution failed, 403 to 3, but only after members nearly came to blows when a GOP newcomer suggested a veteran Democratic military hawk was a coward.
"Iraq is now a cloud over everything," said Stuart Rothenberg, a nonpartisan political analyst specializing in Congress. "It's the 800-pound gorilla in the room."
"I feel like every morning, I wake up, get a concrete block and have to walk around with it all day," said first-term Sen. Jim DeMint (R-S.C.), who came to the Senate with an ambitious agenda to overhaul Social Security and the tax code. "We can't even address the issues."
En skamplett
aftenposten.no 12.9.2005
En skamplett på mitt rulleblad, sier USAs tidligere utenriksminister, general Colin Powell.
Den "motvillige kriger" ble forledet av utilstrekkelige etterretningsopplysninger, og forsøkte selv å forlede en hel verden da han i februar 2003 fremla USAs påstander om at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen. Disse påstandene, som det sto skarp strid om da de ble fremlagt, og som i etterkant viste seg å være tomme, ble brukt av USA til å rettferdiggjøre angrepet på Irak.
Powells innrømmelse er oppsiktsvekkende. Det er også hans uttalelse om at han aldri har sett bevis for at det fantes forbindelse mellom Irak og terrornettverket Al-Qaida, noe Bush-administrasjonen stadig hevder for å gi krigen i Irak en form for legitimitet. Det er ikke lett å avfeie hans uttalelser, selv om Powell alltid ble oppfattet som en av de mest moderate i Bush' første regjering. Motvillig, ja, men samtidig lojal når det kom til stykket. Det var Powell. Hans moralske troverdighet kan ingen trekke i tvil.
Det han i virkeligheten nå sier, er at etterretningsopplysninger ble tilpasset og forvrengt, for å passe inn i Bush-administrasjonens politikk. Dermed setter han også et enormt spørsmålstegn ved den nye amerikanske doktrinen om rett til forkjøpsangrep. Doktrinen går på tvers av det folkerettsregime som er bygd opp etter den annen verdenskrig, og har møtt berettiget motbør. Powells innrømmelser avslører doktrinens grunnleggende svakhet. (...)
Diverse artikler
Eks-forsvarsminister sa opp avisa
nrk.no 13.9.2011
Donald Rumsfeld avbildet under en minneseremoni i Pentagon 11. september 2011.
USAs tidligere forsvarsminister Donald Rumsfeld har sagt opp sitt abonnement på New York Times i raseri over en kommentarartikkel i avisen.
Kommentaren som fikk Rumsfeld til å se rødt, var ført i pennen av avisens faste spaltist Paul Krugman.
Den tidligere nobelprisvinneren i økonomi omtalte tidligere president George W. Bush som en falsk helt og anklaget ham for på en skammelig måte å ha utnyttet terrorangrepene 11. september 2001 for å rettferdiggjøre en ubeslektet krig.
Rumsfeld, som regnes som hovedarkitekten bak USAs invasjon av Irak, og som i det lengste forsøkte å påvise en sammenheng mellom terrorangrepene mot USA og Iraks leder Saddam Hussein, så rødt da han leste Krugmans krasse kritikk.
– Etter å ha lest Krugmans motbydelige stykke om 9/11, sa jeg i formiddag opp mitt abonnement på New York Times, skrev den tidligere forsvarsministeren på Twitter.
(NTB-DPA)
Doctors call for new inquest into death of UN weapons inspector David Kelly
BMJ 2011; 343:d5802 (12 September)
Doctors who question how the UK government scientist and United Nations weapons inspector David Kelly met his death have filed papers at the High Court in London seeking a judicial review of the decision by the attorney general for England and Wales, Dominic Grieve, not to allow a new inquest.
Dr Kelly, who was a weapons inspector in Iraq, was found dead in woods near his Oxfordshire home on 18 July 2003, three days after he was grilled by MPs at a televised hearing of the House of Commons foreign affairs select committee. His name had been leaked to the press as the source of a BBC story claiming that the then Labour government had “sexed up” a report to say that Iraq had weapons of mass destruction, to justify invasion.
The same day the body was found the then lord chancellor, Charles Falconer, announced an ad hoc inquiry into the circumstances surrounding the death, chaired by the law lord Brian Hutton. An inquest was opened by the Oxfordshire coroner, but Lord Falconer used his powers under the Coroners Act, where a public inquiry is held into a death, to require the coroner to adjourn the inquest.
The sole applicant for judicial review is David Halpin, a retired consultant orthopaedic and trauma surgeon, but his application is backed by four other doctors and funded so far by £35 000 (€40 000; $56 000), much of it raised from public donations through the website www.inquest4drdk.co.uk.
The doctors claim that the inquiry, which did not take evidence under oath, left “a significant gap in the forensic analysis.” They dispute the finding of the forensic pathologist Nicholas Hunt that Dr Kelly’s death was caused mainly by bleeding from a cut he made to his wrist (BMJ 2010;341:c6013, doi:10.1136/bmj.c6013). (...)
Rumsfeld på anklagebænken for tortur
b.dk 9.8.2011
En appeldomstol i Chicago har givet to amerikanske mænd ret til at gå videre med et civilretsligt søgsmål mod USA's tidligere forsvarsminister Donald Rumsfeld.
De to mænd mener, at Rumsfeld personligt er ansvarlig for, at de blev torteret i Irak, da de blev tilbageholdt af amerikansk militær.
De to mænd arbejdede for et privat sikkerhedsfirma i Irak i 2006, men de blev bragt i forhør, da de blev mistænkt for korruption i forbindelse med deres arbejde for de amerikanske myndigheder.
Der har tidligere været rejst sag mod Rumsfeld og den amerikanske regering på grund af beskyldninger om tortur, men de fleste sager har været rejst af udlændinge, hvilket har fået de føderale domstole i USA til at afvise sagerne. (...)
(Anm: Mener menneskerettsbrudd nører opp under terror. (dn.no 29.1.2015).)
225.000 døde i USAs kriger
nrk.no 2.7.2011
Krigene som USA har startet siden terrorangrepet 11. september 2001, har kostet 225.000 mennesker livet og kostet 4.400 milliarder dollar.
Det går fram av en studie som er gjort i regi av Brown University og som tar for seg krigene i Irak og Afghanistan, samt antiterroroperasjonene i Pakistan og Jemen, som alle var resultat av 11. september-angrepet.
Forfatterne av studien hevder at når land går til krig, undervurderes nesten alltid varigheten og kostnadene av krigshandlingene, mens det som kan oppnås politisk ved hjelp av maktbruk, overvurderes. (...)
Høye tall
Et svært forsiktig estimat antyder at 225.000 mennesker har mistet livet og 365.000 mennesker er blitt såret i krigene hittil.
Antall soldater som er drept, er 31.741, inkludert 6.000 amerikanere, 1.200 fra allierte land, 9.900 irakere, 8.800 afghanere, 3.500 pakistanere og 2.300 private amerikanske kontraktører.
Antall sivile falne er langt høyere. Minst 172.000 sivile er døde, hvorav 125.000 irakere, 35.000 pakistanere og 12.000 afghanere, ifølge studien.
LES OGSÅ: Over 800 nordmenn skadde i Afghanistan (...)
Århundets tyveri tre ganger større enn først antatt
dagbladet.no 20.6.2011
Fløy 103 milliarder kroner inn i Irak. Pengene er søkk borte.
(Dagbladet): For noen dager siden kom opplysningene om at 36 milliarder kroner i hjelp til Irak ikke kunne gjøres rede for.
Nå viser det seg at tallet er nesten tre ganger så stort.
Dette vil trolig bli stående som århundres tjuveri, gjennomført av politikere, byråkrater og entreprenører. (...)
Amerikanerne skjønte etter hvert at noe var galt, og det ble satt i gang undersøkelser. Men det manglet både kvitteringer og penger.
For en ukes tid siden og etter utallige revisorundersøkelser, bestemte amerikanske myndigheter seg for å avslutte granskingen. (...)
Bush: Sjokkert over at vi ikke fant masseødeleggelsesvåpen
nrk.no 9.11.2010
USAs tidligere president George W. Bush sier han ble sjokkert da de ikke fant masseødeleggelsesvåpen i Irak. – Jeg blir fortsatt kvalm når jeg tenker på det, sier han. (...)
Bush: – Simulert drukning forhindret London-terror
tv2nyhetene.no 9.11.2010
Mannen som avslørte terrorplanene ble utsatt for vanntortur 183 ganger under forhør. (...)
Bush om vanntortur: Kjør på!
aftenposten.no 7.11.2010
George W. Bush ga sine underordnede klar beskjed når de ba om tillatelse til å toturere fanger.
Førstkommende tirsdag lanserer USAs tidligere president sine memoarer, som har fått navnet «Decision Points». I den 481 sider tykke boken ser han tilbake på de utfordringer og dilemmaer som formet hans poltiiske karriere, deriblant spørsmålet om avhørsteknikkene som ble brukt i kjølvannet av terrorangrepene 11. september 2001.
«CIA-eksperter ga meg en liste over metoder, som jeg ba Justisdepartementet gå nøye igjennom. De kom frem til at avhørsteknikkene verken brøt med grunnloven eller internasjonale torturkonvensjoner. En av metodene var 'waterboarding', som jeg godkjente etter at medisinske eksperter forsikret meg om den ikke påførte fangene varige skader», skriver han ifølge CNN, som har fått tilgang til boken.
Waterboarding, eller simulert drukning, innebærer at fangen får store mengder vann over hodet mens han ligger på rygg, og dermed får følelsen av å drukne. (...)
Doctors continue fight for David Kelly inquest despite release of autopsy report
BMJ 2010; 341:c6013 (25 October)
Several doctors pushing for a full inquest into the death of the government weapons inspector David Kelly have vowed to continue their campaign after the release of the postmortem report outlining the pathologist’s reasons for concluding that he died by his own hand.
The government published the report more than seven years after Dr Kelly was found dead in woods near his home in Oxfordshire. The report, published with results of toxicology tests on Dr Kelly’s body, backs up the conclusion by Lord Hutton, the former law lord who carried out a public inquiry into the death, that Dr Kelly committed suicide.
The inquiry concluded that the scientist had decided to kill himself in July 2003 after he was revealed as the source of a BBC report accusing the then Labour government of “sexing up” a report claiming that Iraq had weapons of mass destruction to justify invasion. (...)
WikiLeaks: Al-Qaida fantes ikke i Irak under Saddam
tv2nyhetene.no 25.10.2010
Lekkede dokumenter viser at al-Qaida etter alt å dømme ikke fantes i Irak før USA styrtet regimet til Saddam Hussein. (...)
Bush tok feil
At de militære rapportene inneholdt så få referanser til al-Qaida i begynnelsen av krigen, tyder på at Bush-administrasjonen tok feil da den hevdet at Irak fungerte som et trygt tilfluktssted for al-Qaida-krigere i flere år før invasjonen i 2003. I stedet ser det ut til at det var USAs militære nærvær som trakk til seg tilhengere av den radikale islamistiske gruppa.
Eksperter har alltid stilt seg tvilende til at det var noen kontakt mellom Saddam Husseins arabisk-nasjonalistiske Baath-regime og al-Qaida, skriver Al Jazeera. (©NTB)
Britain: Autopsy Reaffirms Suicide of Source for Iraq Invasion Report
nytimes.com 22.10.2010
The British government released a formerly secret autopsy report Friday in an effort to end speculation that the 2003 death of a government weapons scientist was not a suicide, Justice Secretary Ken Clarke said. The report reaffirms that the scientist, David Kelly, slit his wrist after he was publicly shown to be the source of a British Broadcasting Corporation report that accused the office of Prime Minister Tony Blair of “sexing up” prewar intelligence to justify the 2003 Iraq invasion. Some government critics have suggested that Mr. Kelly was silenced to prevent his speaking out. The BBC report was a major embarrassment for Mr. Blair, who had argued that Saddam Hussein posed a substantial threat to Britain’s national security because he had unconventional weapons, which later proved false. (...)
Rice: Feil ble gjort i Irak
nrk.no 18.10.2010
USAs tidligere utenriksminister Condoleezza Rice medgir at USA gjorde en rekke feil etter invasjonen av Irak. Men hun understreker at formålet aldri var å demokratisere landet. (...)
Omstridt ettermæle
Leder
aftenposten.no 18.10.2010
Det er selvfølgelig ingen overraskelse at Tony Blair bruker også et intervju med Aftenposten til å benekte at han førte sitt eget folk bak lyset i Irak-saken. Personlighvitvasking er jo en yndet politikersport, og den tidligere britiske statsministeren bruker nå all sin kraft til å fremstille seg
selv som ridderen i det som historien allerede har dømt som en skitten krig. (...)
Derfor har da også den tidligere britiske statsministeren fått et omstridt ettermæle.Det skyldes i tillegg at han har vist seg meget glad i tjene store penger på sitt politiske virke. Slikt er sjeldent populært europeiske land. Det vet Tony Blair, men i hans tilfelle er egeninteressen tydeligevis viktigere enn omdømmet.
Det er trist å observere. (...)
Pentagon: 63.000 sivile drept i Irak
vg.no 16.10.2010
77.000 irakere ble drept i perioden 2004 til 2008, drøyt 63.000 av dem sivile, viser tall fra Pentagon. (...)
Nærmere 14.000 irakiske politifolk og regjeringssoldater ble også drept i løpet av de fire årene da krigen i Irak raste som verst.
3.592 soldater i den USA-ledede styrken ble drept i samme periode, mens over 30.000 ble såret. Nærmere 122.000 irakere ble også såret i krigshandlingene.
Irakiske myndigheter har tidligere lagt fram statistikk som viser at nærmere 86.000 irakere ble drept fra 2004 til 2008.
Heller ikke denne statistikken inkluderer dem som ble drept i tiden under og rett etter invasjonen, samt i tiden etter 2008.
Den uavhengige databasen Iraq Body Count anslår at mellom 98.252 og 107.235 sivile er drept i Irak siden invasjonen i mars 2003. (...)
Slik trikset Blackwater til seg en ny gigantkontrakt med USA
dagbladet.no 16.10.2010
Sikret seg bit av sikkerhetskaka gjennom et selskap uten innhold.
(Dagbladet): Det amerikanske leiesoldatselskapet XE, tidligere Blackwater, har sikret seg nye multimillionkontrakter med amerikanske myndigheter. Tross massiv, kritisk medieomtale; rettssaker, domfellelser og drap på sivile har Erik Prince' baby på ny sikret seg sin andel av den amerikanske sikkerhetskaka.
Kontraktene gjelder sikkerhetstjenester ved USAs mange ambassader - noe som delvis grunnet USAs egen utenrikspolitikk er blitt å anse for et høyrisikooppdrag flere steder. (...)
Cheney har aldrig sagt undskyld til skud-offer
berlingske.dk 15.10.2010
Under en jagt i 2006 plantede vicepræsident Cheney 200 hagl i bryst, hals, skulder og ansigt på Harry Whittington, som i fem dage kæmpede for livet. Cheney har aldrig sagt undskyld.
I februar 2006 var Harry Whittington få hårsbredder fra døden. Det var USA's vicepræsident, Dick Cheney, som var få hårsbredder fra at slå ham ihjel. Først nu fortæller Whittington, hvad der skete på den skæbnesvangre jagt, og han fortæller stadig ikke hele historien.
Det er han for meget gentleman til, skriver Washington Post, der har talt med den nu 82-årige top-republikaner i Texas. Den omfattende artikel rummer tre opsigtsvækkende nyheder: (...)
Hvorfor tilbageholdt myndighederne, at Whittington var tæt på at dø? Hvorfor forsøgte politiet ikke at klarlægge, om Cheney var beruset på skudtidspunktet? Og – ikke mindst - hvorfor har Cheney aldrig sagt undskyld?
Læs Washington Posts artikel om sagen. (...)
Blackwater fikk kontrakter via underselskaper
nrk.no 4.9.2010
Det utskjelte sikkerhetsselskapet Blackwater har skaffet seg kontrakter med amerikanske myndigheter verdt millioner av dollar.
En etterforskning i den amerikanske kongressen har avdekket hvordan Blackwater har fortsatt å få kontrakter etter at vakter fra selskapet drepte 17 sivile irakere i Bagdad i september 2007, skriver storavisen New York Times.
Blackwater sikret seg kontraktene via et nettverk av mer enn 30 pro forma-selskaper eller tilknyttede selskaper de hadde bygget opp, ifølge amerikanske etterforskere og tidligere ansatte i sikkerhetsselskapet. (...)
Blix: Dårlig dømmekraft bag Irakinvasion
berlingske.dk 27.7.2010
FN-våbeninspektør sætter spørgsmålstegn ved Bushs og Blairs dømmekraft forud for Irakkrigen. Invasionen fandt sted på tyndt grundlag, siger han ved Irakhøring. (...)
Som chef for FN's våbeninspektører fra 2000 til 2003 havde Hans Blix til opgave at finde disse våben i Irak. Men de våbenlagre, der ifølge efterretningsrapporterne fandtes i Irak, viste sig at være tomme.
- Når vi rapporterede, at vi ikke fandt nogen masseødelæggelsesvåben, burde de have indset i Washington og London, at deres kilder var dårlige, siger Hans Blix.
Han minder om, at han gerne ville have fortsat inspektionerne, og at det også var Storbritanniens ønske.
- Men det tillod den militære tidsplan ikke, forklarer han.
Blix tilføjer, at argumenterne for at gå i krig, blandt andet at Irak ikke efterlevede aftaler fra 1991 om afrustning, ikke kan holde ved en international domstol.
- Nogle mener, at Irakkrigen var lovlig. Jeg er af den faste overbevisning, at det var en ulovlig krig, siger han.
- Der kan være tilfælde, hvor det er tvivlsomt, og det måske er tilladeligt at gå i krig, men Irak var efter min mening ikke et sådant tilfælde, fastslår han ifølge BBC. (...)
Prøvde noen å ta livet av våpeninspektør David Kelly? Og hvorfor er de medisinske rapportene hemmeligstemplet i 70 år...
aftenposten.no 6.7.2010
Den britiske våpeninspektøren David Kelly skal ha tatt sitt eget liv da det ble avslørt at han var kilden i en kritisk BBC-dokumentar om Irak-krigen i 2003. Men mysteriet rundt hans død blir stadig større.
Var det selvmord eller ble David Kelly tatt av dage? Det er spørsmålet regjeringsadvokaten nå skal ta stilling til.
Den 17. juli, 2003 blir David Kelly funnet død i et skogholt nær sitt hjem i Oxfordshire. Han skal angivelig ha tatt sitt eget liv gjennom å svelge 29 smertestillende tabletter og deretter kutte over en blodåre i håndleddet med en kniv. (...)
Én av fire irakere lever under fattigdomsgrensen
nrk.no 13.4.2010
Sju millioner irakere lever under fattigdomsgrensen, ifølge en fersk rapport. (...)
Politiker, puddel og pengemand
berlingske.dk 30.3.2010
(...) Når Tony Blairs hudfarve skaber vittige kommentarer handler det om den forvandling, han har gennemgået, fra han kom til magten ved en jordskredssejr i 1997 og frem til i dag, hvor han turnerer rundt i bl.a. Mellemøsten for at tjene millioner på rådgivning og foredrag. (...)
I dag bliver Tony Blair og hans kone Cherie til gengæld oftere beskrevet som grådige. Ikke blot fordi parret en gang lånte sangeren Cliff Richards hus på Barbados gratis. Men fordi der ikke synes at være grænser for, hvad Tony Blair vil tjene sine penge på. (...)
Ifølge beregninger har Tony Blair på foredrag - til knap en million kroner for halvanden time - og rådgivning af virksomheder tjent omkring 165 mio. kroner de seneste to år. Men nye afsløringer af, hvem han har arbejdet for, bliver ved med at dukke op.
I forrige uge kom det frem, at han har modtaget store beløb for at arbejde for det sydkoreanske olieselskab UI Energy, der har kæmpe investeringer i den kurdiske del af Irak. Tony Blair arbejdede som konsulent for selskabet kort tid efter, at han forlod jobbet som premierminister. Men dette har han - stik imod reglerne - holdt hemmeligt. (...)
Afsløringerne af, at den tidligere premierminister har tjent tykt på ikke godkendte arbejdsopgaver i Mellemøsten, hvor han også er fredsudsending for FN, EU, USA og Rusland, har fået kritikere til at anklage den tidligere premierminister for at være til salg for højestbydende og at tjene på den Irakkrig, som han selv satte i gang sammen med den amerikanske præsident. (...)
Henlegger Blackwater-tiltale
nrk.no 31.12.2009
En amerikansk dommer har satt tiltalene mot fem ansatte i vaktselskapet Blackwater til side. Vaktene var tiltalt for å ha drept sivile irakere i 2007. (...)
De fem har forklart at de trodde de ble angrepet, noe som i etterkant ikke er blitt bevist. En rekke sivile irakere ble drept i skytingen.
Vaktene forklarte seg i etterkant til etterforskere fra utenriksdepartementet. Påtalemyndigheten i saken skulle ikke ha tilgang til disse forklaringene, men har likevel benyttet dem som bevis i saken.
Derfor avviste dommer Ricardo Urbina saken torsdag. Han sier at Justisdepartementet, som førte saken mot sikkerhetsvaktene, handlet galt da de benyttet forklaringene som bevis. (...)
- Feilgrep reddet bin Laden
aftenposten.no 2.12.2009
Ekspresident Bush og hans nærmeste menn bærer det historiske ansvaret for å ha latt Osama bin Laden unnslippe i Tora Bora-fjellene høsten 2001, fastslår en amerikansk senatsrapport.
Dommen kunne neppe ha vært mer knusende: Det var den amerikanske toppledelsen, og den alene, som var ansvarlig for at Osama bin Laden slapp unna i desember 2001. Dermed kunne terrorlederen dra til Pakistan og der fortsette med sin virksomhet, til skade for hele verden. (...)
Blackwater Said to Pursue Bribes to Iraq After 17 Died
nytimes.com 11.11.2009
WASHINGTON — Top executives at Blackwater Worldwide authorized secret payments of about $1 million to Iraqi officials that were intended to silence their criticism and buy their support after a September 2007 episode in which Blackwater security guards fatally shot 17 Iraqi civilians in Baghdad, according to former company officials. (...)
Irak: Hva skjedde for 5 år siden?
aftenposten.no 23.3.2008
(...)
Rettferdige kriger - finnes de?
aftenposten.no 4.9.2006
Rettferdige kriger - finnes de? Under hvilke omstendigheter kan vi i så fall rettferdiggjøre dem? (...)
Websidene er designet og tilrettelagt av Hein Tore Tønnesen © 2009