Fra Windows 1.0 til 8.0 på én time (dinside.no 22.6.2013)
Microsoft Windows 1.0 Windows fyller 30 år (digi.no 23.11.2015)
Windows 10 (Samleside) Microsoft Office 365 (digi.no 20.12.2018)
Nå vil Microsoft at alle skal bytte til Windows 10 S (dinside.no 9.3.2018)
Internet Explorer er 20 år Og klar for å bli pensjonert. (digi.no 18.8.2015)
Logitech MX Master 3 og MX Keys (tek.no 29.9.2019)
Helpdesk (youtube) (versjon 2.0)
Derfor var Norge det andre landet i verden utenfor USA som ble koblet på «nettet» (teknofil.no)
Mobiltelefonens historie: I 1946 brugte de en klods på 36 kilo (videnskab.dk 29.4.2018)
Internet Explorer fyller 15 år (digi.no 16.8.2010)
World Wide Web fyller 30 år (nrk.no 12.3.2019)
Det er 25 år siden, verdens første hjemmeside gik online (version2.dk 27.12.2015)
Fortsatt elsket etter 25 år (nrk.no 9.12.2007)
Electronic calculator marks 40th year (ctv.ca 29.9.2007)
Hvordan endte datamaskinen opp med å bli usynlig? (nrkbeta.no 2.7.2018)
30 år siden den første IBM PC (digi.no 12.8.2011)
OLPC (b.dk 7.1.2013) (dagensit.no) (itavisen.no) (en.wikipedia.org)
AMD (amd.com)
Intel (intel.com) (Processor Ratings)
Intel Xeon – 48 kjerner – laget for tunge AI-oppgaver (digi.no 6.11.2018)
Intel Core i9 (digi.no 4.4.2018)
9. generasjon Intel Core-prosessorer (digi.no 25.4.2019)
Intel 8. generasjon prosessorer (dinside.no 10.11.2017) (digi.no 22.8.2017) (digi.no 14.7.2017)
Meltdown og Spectre (digi.no 10.1.2018).)
Hvor rask er prosessoren? (cpubenchmark.net) (notebookcheck.net)
Pcen fyller 25 år (itavisen.no 12.8 2006)
Datamusens far er død (nrk.no 4.7.2013)
Verdens første harddisk fyller 50 år (digi.no 13.9.2006)
- Jobb uten å sitte?
Ni «nye» sittestillinger som sliter på ryggen
dn.no 26.3.2013
VARIASJON: Å benytte seg av forskjellige sittestillinger gjennom dagen er bra. Ipad-brukere sitter både høyt, lavt, bakoverlent og fremoverlent når de jobber.
Det moderne kontorlivet er fullt av ny teknologi. Og nye typer ryggplager. (...)
- Intel-sjefen og mange andre: Har på nytt tatt i bruk en stasjonær PC.
(Anm: Intel-sjefen og mange andre: Har på nytt tatt i bruk en stasjonær PC. Det er trolig flere årsaker, men mer ytelse for pengene er blant disse. Med enkelt utskiftbare standardkomponenter og et romslig kabinett, kan stasjonær PC med litt stell gjøre nytten på hjemmekontoret i mange år. «Hjemmekontortrenden» som har blitt skapt på grunn av koronapandemien, har fått mange til på nytt å få øyene opp for de mange fordelene stasjonære PC-er fortsatt har, framfor de bærbare alternativene. (digi.no 3.1.2022).)
- Metaverset banker på - og det kan ændre den finansielle sektor. (- Metaverset vil repræsentere et marked på op til 90 billioner danske kr. allerede i 2030, anslår storbanken. )
(Anm: Metaverset banker på - og det kan ændre den finansielle sektor. I 2030 vil en stor del af verdens bruttonationalprodukt komme fra det såkaldte metavers. Det estimaterer Citigroups analytikerkorps. Derfor skal bankerne allerede nu begynde at ruste sig til en helt ny verden, som også vil stille store krav til lovgivere verden over. (…) Metaverset vil repræsentere et marked på op til 90 billioner danske kr. allerede i 2030, anslår storbanken. Et ved første øjekast surrealistisk estimat, som analytikerne dog tror helt og holdent på. (finanswatch.dk 5.8.2022).)
- Hvad er metaverset, og hvad kan man lave derinde?
(Anm: Hvad er metaverset, og hvad kan man lave derinde? Metaverset er på vej, men hvis det skal leve op til sit potentiale, skal vi tage VR- og AR-teknologien til os i langt højere grad, end vi gør i dag. Du har sikkert hørt en masse på det seneste om, hvordan et begreb kaldet 'metaverset' kommer til at bane vejen for en ny æra for digital forbundethed, Virtual Reality (VR)-oplevelser og e-handel. Tech-firmaer satser stort på det: Microsofts enorme 68,7 milliarder dollars køb af spiludviklings-giganten Activision Blizzard afspejler selskabets ønsker om at cementere sin position inden for interaktiv underholdning. (…) Medierede magiske verdener overalt Augmented Reality (AR)-oplevelser er måske den gyldne middelvej for metaverset, hvis det gerne vil opnå sit fulde potentiale. Med AR kan brugere manipulere med det, de ser og oplever i den virkelige verden, via deres smartphones (eller andre lignende devices). Det giver brugerne mulighed for at indgå i den virtuelle verden uden at miste fodfæste i den virkelige. (…) Hvad er metaverset? Metaverset er »et integreret netværk af 3D virtuelle verdener«. Man kan tilgå disse verdener gennem et VR-headset – brugere navigerer rundt i metaverset ved hjælp af øjenbevægelser, såkaldte feedback-controllers og stemmestyring. (videnskab.dk 11.6.2022).)
(Anm: Virtuell og utvidet virkelighet (VR/AR) for læring og trening (ntnu.no).)
- Har maskinen en sjel? Her er samtalene med dataprogrammet som sendte en Google-ingeniør ut i kulden. (- Lemoine jobber i Google med etisk bruk av kunstig intelligens (AI). Derfor hadde han mange samtaler med LaMDA.)
(Anm: Har maskinen en sjel? Her er samtalene med dataprogrammet som sendte en Google-ingeniør ut i kulden. Lever datamaskinene? Skrekkscenarioet fra filmer og TV-serier dukket denne helgen plutselig opp som tema i store amerikanske aviser. Google-ingeniøren Blake Lemoine er suspendert fra selskapet. Bakgrunnen er hans påstand om at Googles programvare har utviklet en egen bevissthet. Før han ble utestengt, sendte han en melding til 200 kolleger. Tittel: «LaMDA er bevisst». Der gjenga han flere samtaler han og en kollega hadde hatt med programmet LaMDA. (nrk.no 13.6.2022).)
- Google dytter brukerne inn i omfattende overvåkning. Google manipulerer brukerne til å velge de minst personvernvennlige alternativene gjennom utspekulert design og misvisende informasjon. Forbrukerrådet klager nå inn selskapet for brudd på personvernlovgivningen.
(Anm: Google dytter brukerne inn i omfattende overvåkning. Google manipulerer brukerne til å velge de minst personvernvennlige alternativene gjennom utspekulert design og misvisende informasjon. Forbrukerrådet klager nå inn selskapet for brudd på personvernlovgivningen. Alle som oppretter en Google-konto må ta aktive valg når det kommer til deling og bruk av personlig informasjon. Dette gjelder også hvis du tar i bruk en mobil med Android. Ikke overraskende legger selskapet opp til at du skal si «OK» til å dele mest mulig om deg selv. Forbrukerrådets gjennomgang viser hvordan Google dytter brukerne til å velge bort eget personvern gjennom bruk av:
- manipulerende design
- uklart språk
- villedende og skjulte valg
– Det kreves kun ett klikk for å «akseptere» til at selskapet kan overvåke deg, spore deg på tvers av plattformer og bruke informasjonen om deg i markedsføring. Hvis du ikke aksepterer dette tvinges du inn i Googles personvernlabyrint, hvor faren for å velge bort egne rettigheter er stor, sier fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet. – Dette står i sterk motstrid til Googles lovnader om å ivareta egne brukere, og er et også klart brudd på krav om at personvern både skal være innebygget i tjenesten og skrudd på som utgangspunkt. (…) Klage fra 2018 er fortsatt ikke ferdigbehandlet Forbrukerrådet klagde også i 2018 inn Google for lignende forhold. Denne klagen ligger fortsatt til behandling hos det irske datatilsynet, og det er uvisst om og eventuelt når klagen blir behandlet. (…) Hva kan forbrukere gjøre? Selv om det er omtrent umulig for forbrukere å beskytte seg fullstendig fra sporing på nett, så er det noen grep man kan ta for å redusere sporing.
- Endre innstillinger i Google for lokasjonsdata og sporing på tvers av nettsteder og apper. Du må skrolle for å finne alle innstillingene.
- På generell basis anbefaler vi at du er forsiktig med å dele privat informasjon med apper og nettsteder, som for eksempel lokasjonsinformasjon og kontaktlister. Slett kontoer på tjenester du ikke bruker lenger (hindrer at data spres for eksempel ved datainnbrudd) og slett de tilhørende appene.
- Det finnes også flere selvhjelp-tjenester på nett som kan være nyttige. Du kan for eksempel vurdere å gjøre en sjekk hos amerikanske Consumer Reports, (forbrukerradet.no 30.6.2022).)
- Denne uken ble det kjent at Norges deltagelse i Digital Europe bærer frukter.
(Anm: Denne uken ble det kjent at Norges deltagelse i Digital Europe bærer frukter. En norsk European Digital Innovation Hub skal få fart på bruken av kunstig intelligens i norske virksomheter over hele landet. Senteret skal hete Nemonoor og er stiftet av en rekke sterke aktører innen kunstig intelligens. – Dette er et prestisjefullt oppdrag og en fantastisk mulighet for norske bedrifter til å øke satsingen på kunstig intelligens, gjennom tilgang til både de beste ressursene i landet og en tett kobling til sterke fagmiljøer i EU, sier Eirik Andreassen, Leder for Nemonoor. (…) EDIH i alle EUs medlemsland European Digital Innovation Hubs (kan utales «eddy»), er et sentralt virkemiddel i EU sitt nye 7-årige DIGITAL-program. Formålet er å sikre at private og offentlige virksomheter rustes til å ta i bruk avanserte digitale teknologier. (digitalnorway.com 27.6.2022).)
(Anm: Hva er kunstig intelligens? (sintef.no 26.6.2021).)
(Anm: Norsk ordliste for digitalisering. (digitalnorway.com 28.6.2022).)
(Anm: Etablerer senter som skal få fart på bruken av kunstig intelligens. (sintef.no 28.6.2022).)
(Anm: Datasystemer tar 12% av verdens energi. Men data er også en del av løsningen (digitalnorway.com 28.6.2022).)
- 600.000 ikke-digitale: – Hent fram vår handlingsplan.
(Anm: 600.000 ikke-digitale: – Hent fram vår handlingsplan. Stadig oftere skildres det hvordan eldre ikke-digitale sliter med å klare det digitale livet. – Dette skaper et utenforskap, sier tidligere statsminister Erna Solberg. (tv2.no 12.7.2022).)
- Tore (82) gir opp å kjøpe togbillett. Tore Jensen (82) prøver forgjeves å kjøpe togbillett via Vy-appen. (- 600.000 mennesker i landet regnes nemlig som ikke-digitale eller svært lite digitale. Det viser en fersk undersøkelse gjort av Kompetanse Norge (2020).)
(Anm: Tore (82) gir opp å kjøpe togbillett. Tore Jensen (82) prøver forgjeves å kjøpe togbillett via Vy-appen. Senteret for et aldersvennlig Norge reagerer sterkt på hvordan pensjonistene holdes utenfor. (…) Han opplever at denne appen er utformet slik at han ikke finner ut av det. – Jeg gir opp. Det frister ikke å bruke Vy-appen da, sier Jensen. (…) Det er på pensjonistenes eget hus i Trondheim, Hornemansgården, vi møter 82-åringen. Her på huset arrangeres flere kurs i regi av Seniornett. 600.000 mennesker i landet regnes nemlig som ikke-digitale eller svært lite digitale. Det viser en fersk undersøkelse gjort av Kompetanse Norge (2020). (…) Lederen av senteret mener at landets øverste myndigheter bør sørge for at enten kommunene eller frivilligheten får midler til å sørge for et lavterskel-tilbud. – Et sted hvor man kan gå og få tips og råd om hvordan man bestiller legetime eller skal betale regningene sine i banken. Vi kan ikke reversere utviklinga, men vi må sørge for å legge opp til at alle kan henge med. (tv2.no 3.7.2022).)
- Den overraskende lange historien til elbiler.
- Gir ut masternøkler til Maze og flere andre typer kryptovirus. (- Ofre for flere familier av utpressingvare kan nå låse opp filene sine.)
(Anm: Gir ut masternøkler til Maze og flere andre typer kryptovirus. Ofre for flere familier av utpressingvare kan nå låse opp filene sine. Denne uken har noen publisert masternøklene til tre familier av løsepengevirus kalt Maze, Sekhmet og Egregor. Nøklene, som gjør det mulig å låse opp ofrenes nedlåste filer, ble delt av en anonym bruker som kaller seg «Topleak» i forumet til nettstedet Bleeping Computer. (digi.no 10.2.2022).)
(Anm: Microsoft fixes Defender flaw letting hackers bypass antivirus scans (bleepingcomputer.com 10.2.2022).)
- Slik kan du bruke mobilen som webkamera. Ekstremt mye bedre kvalitet enn de fleste PC-kameraer.
(Anm: Slik kan du bruke mobilen som webkamera. Ekstremt mye bedre kvalitet enn de fleste PC-kameraer. I disse koronatider er det nok mange som har fått mye mer bruk for webkameraet på datamaskinen enn de opprinnelig trodde de skulle, og atter andre som har måttet ty til telefonen for å Skype, Zoome eller FaceTime. Men visste du at det faktisk lar seg kombinere å bruke mobilen som et webkamera maskinen din gjenkjenner som et «ekte» webkamera? (…) De to appene vi plukket ut var følgende: - EpocCam (iOS) - DroidCam (Android) Felles for begge to er at de kommer i gratis standardversjoner, og i tillegg har pluss-versjoner som kan kjøpes for henholdsvis 85 og 60 kroner. Plussvariantene gir deg tilgang til verktøy som eksponeringskompensasjon, zoom, rotering og hvitbalanse, og gir deg også høyere oppløsning. Til normal bruk der ditt bilde kun synes som et lite bilde blant mange (tenk videomøte med jobben eller en online-forelesning) er gratisversjonene helt kurante, men om fjeset ditt skal blåses opp på storskjerm er pluss-versjonene veien å gå. (tek.no 5.4.2021).)
– Nei, ikke dropp kameraet i videomøter!
(Anm: Nei, ikke dropp kameraet i videomøter! Daglig leder og kommunikasjonstrener, Krystallklart budskap. Her er syv tips om hvordan du kan gjøre møtehverdagen litt lettere. Nylig kunne vi lese i Aftenposten om digital utmattelse på grunn av videomøter. Forskere fra Stanford University og Sintef ga sine tips om hvordan vi kan redusere denne slitasjen. Disse tipsene fungerer kanskje i teorien, men ikke i praksis. Etter å ha holdt kurs i digital møteledelse og møtekultur siden pandemien startet, har jeg gjort meg noen tanker om hvordan vi kan få en mer bærekraftig arbeidsdag og hva vi gjør feil. Her er noen av dem: (…) (aftenposten.no 4.5.2021).)
- Hjemmekontoret er kommet for å bli: – Vi kan ansette folk som bor mye lenger unna.
(Anm: Hjemmekontoret er kommet for å bli: – Vi kan ansette folk som bor mye lenger unna. Sopra Steria, Bouvet, Noa Ignite og Rambøll om de viktigste endringene, lærepengene og erkjennelsene. Få trodde det skulle bli over et år på hjemmekontor. Det har vært et år der ansatte og ledere har strukket seg og blitt kjent med digitale verktøy de neppe hadde tenkt å ta i bruk før pensjonsalder. Det har vært et år der katter, babyer og kjærester har dukket opp i møter. (digi.no 29.4.2021).)
- Fremtidens kontormøblering: – Alle jobbmøter vil i prinsippet bli et videomøte.
(Anm: Fremtidens kontormøblering: – Alle jobbmøter vil i prinsippet bli et videomøte. Odd Sverre Østlie i Pexip tror den nye normalen vil bli en ny, hybrid måte å jobbe på. (dn.no 26.5.2021).)
- Har du også fått en annen arbeidsrytme på hjemmekontor? (- For noe har jeg lært. Klokken er 16:02. Det er på tide å slutte.)
(Anm: Har du også fått en annen arbeidsrytme på hjemmekontor? Arbeidsdagen har est ut under pandemien. Dette sier forskningen om hva som er best. Det var en av disse hjemmekontordagene som kom og gikk. Stirring på skjerm. Intervjuer på telefon. Et digitalt møte der teknikken svikter. (…) Det har fått meg til å tenke over normalen. Hva slags arbeidstid er best? For produktiviteten? For kropp og sjel? Er det gitt at å begynne tidlig og jobbe sammenhengende er optimalt? Hvorfor bruker vi de fineste timene av dagen til å jobbe? Og hvorfor jobber man i noen yrker svært mye, i andre mindre? Jeg gikk til forskningen på jakt etter svar. (…) Risikabel fleksibilitet På mitt hjemmekontor, i et typisk fritidsantrekk, er jeg klar for å oppsummere. Mye av det som er vanlig i dag, skyldes historie og kultur. Det er ikke basert på forskning og trenger ikke fungere best for alle. Samtidig er endringer et tveegget sverd. For selv om noen av dem kan friste, kan mangel på grenser fort slå negativt tilbake. Og det er jo greit at samfunnet har en felles rytme. 8–16 er kanskje en grei standard for mange? Lenger kommer jeg ikke. For noe har jeg lært. Klokken er 16:02. Det er på tide å slutte. (aftenposten.no 7.4.2021).)
- Innlegg: Hjemmekontoret kan ta livet av både bedriftskulturen og privatlivet.
(Anm: Innlegg: Hjemmekontoret kan ta livet av både bedriftskulturen og privatlivet. Mange av oss er lei av hjemmekontoret, men vil gjerne beholde fleksibiliteten. Også arbeidsgiverne kan være tjent med utstrakt bruk av hjemmekontor. Men over tid kan prisen bli høy. (dn.no 11.5.2021).)
- Rapport: De fleste som betaler løsepenger, blir angrepet på nytt.
(Anm: Rapport: De fleste som betaler løsepenger, blir angrepet på nytt. Halvparten oppgir at de har mistet data til tross for at de har betalt løsepengene. (digi.no 28.6.2021).)
- Western Digital advarer: Alle data på lagringsenheten din kan slettes av hackere.
(Anm: Western Digital advarer: Alle data på lagringsenheten din kan slettes av hackere. Produsenten anbefaler at man kobler enheten fra nettet. Det er lagringsenheter av typen My Book Duo, avbildet her, som er rammet av den farlige sårbarheten. (digi.no 28.6.2021).)
- Mange nyere PC-er får nå bedre beskyttelse mot kryptokapring. Intel og Microsoft har samarbeidet om teknologien.
(Anm: Mange nyere PC-er får nå bedre beskyttelse mot kryptokapring. Intel og Microsoft har samarbeidet om teknologien. Skadevare som i det skjulte stjeler prosessorkraft for å utvinne kryptovaluta, er et økende problem. Ifølge IT-sikkerhetsselskapet Avira var det en økning i slike angrep på 53 prosent bare mellom tredje og fjerde kvartal i fjor. Med høye strømpriser og dårlig tilgang på de mest effektive prosessorene, er det attraktivt å la andre ta regningen for utvinningen, som ofte er lukrativ. (digi.no 29.4.2021).)
- Hva vil skje med klassiske datamaskiner når kvantum blir normen? (- Så hva er forskjellene mellom klassiske og kvantedatamaskiner? I klassisk databehandling kodes data i binære biter, mens data i kvantedatabehandling kodes i kvantebiter eller kvantebiter. Dette betyr at data ikke bare er kodet i enten én eller nuller, men også begge deler samtidig.) (- Denne videoen svarer på alle disse spørsmålene og mer og sammenligner i detalj fordelene og ulempene ved hver datamaskintype.)
(Anm: What will happen to classic computers once quantum becomes the norm? If the video player is not working, you can click on this alternative video link. Did you know that the first computer prototype was invented back in the 19th century by Charles Babbage? Today classical computers are an integral part of modern life. They could however be in for a complete overhaul. Quantum computers have started surfacing everywhere and they could make it possible to compute orders of magnitude faster than their classical counterparts. This is because they can consider large numbers of possible situations simultaneously. These computers represent the evolution of classical, or binary computing, upon which the foundations of the modern world are built. So what are the differences between classical and quantum computers? In classical computing, data is encoded in binary bits whereas, in quantum computing, data is encoded in quantum bits, or qubits. This means that data isn’t just encoded in either ones or zeroes, but also both at the same time. How does this empower quantum computers to be so much more powerful than classical ones? Where are we at in the evolution of quantum computers and how quickly might we start using them? What will happen to classical computers once quantum ones become the norm? This video answers all these questions and more and compares in detail the benefits and drawbacks of each computer type. (interestingengineering.com 24.2.2022).)
- Luksusmaskinene med årets «trend». (- Det vanlige «widescreen»-formatet kjent som 16:9 er på vei ut, og blir erstattet av 3:2-formatet av stadig flere produsenter. Bortsett fra til serie- og filmtitting er dette formatet stort sett overlegent.) (- I tillegg har flere bærbarprodusenter varslet at de satser på OLED-paneler.)
(Anm: Luksusmaskinene med årets «trend». Endelig får skjermen oppmerksomheten den fortjener. I år er det spesielt to trender du skal være obs på om du ser etter ny bærbar datamaskin. Begge har å gjøre med skjermen. Det første som blir mye vanligere i år er at skjermen blir høyere. Det vanlige «widescreen»-formatet kjent som 16:9 er på vei ut, og blir erstattet av 3:2-formatet av stadig flere produsenter. Bortsett fra til serie- og filmtitting er dette formatet stort sett overlegent. Du får bedre oversikt når du leser nettsider og driver med tekstbehandling, eller når dugjør oppgaver som koding, der det viktige skjer fra topp til bunn heller enn fra venstre mot høyre. I tillegg har flere bærbarprodusenter varslet at de satser på OLED-paneler. Paneler med OLED-teknologi er særlig kjent for sitt «bunnløse» sortnivå og lave strømforbruk, da bare akkurat de pikslene som trenger det belyses av gangen mens de resterende forblir «av» og helt sorte. (tek.no 7.3.2021).)
- Når du arbeider på et kontor må du være produktiv til tross for kontinuerlige forstyrrelser. (- Kontinuerlige forstyrrelser på jobben fører til en ubevisst økning i stresshormonet kortisol.) (- Studien finner at selv om vi kanskje tror at kontinuerlige forstyrrelser ikke plager oss, påvirker de oss på et fysiologisk nivå.)
(Anm: When you work in an office, you have to remain productive despite continual interruptions. After a while, responding to questions, texts, calls, and emails becomes less annoying as you develop the habit of calmly picking up where you left off. However, new research from Switzerland finds that this calm is only superficial. Continual interruptions at work lead to an unconscious increase in the stress hormone cortisol. The study finds that although we may think continual interruptions do not bother us, they affect us on a physiological level. The study appears in the journal Psychoneuroendocrinology. (medicalnewstoday.com 7.11.2020).)
- Elisabeth (32) hadde konstante smerter i nakke og rygg. Måten hun ble kvitt dem på, hylles av ekspert.
(Anm: Elisabeth (32) hadde konstante smerter i nakke og rygg. Måten hun ble kvitt dem på, hylles av ekspert. Muskel- og skjelettplager er blant de hyppigste årsakene til sykefravær i arbeidslivet. Dette kan du selv gjøre for å forebygge. (aftenposten.no 12.11.2020).)
- Dårleg nett er eit «demokratisk problem» – regjeringa lovar utbetring. (– Det er ei demokratisk utfordring dersom tilgangen på fiber avgjer om du kan delta som folkevald, seier Kjetil Høgseth Felde (Sp).)
(Anm: Dårleg nett er eit «demokratisk problem» – regjeringa lovar utbetring. FJALER (NRK): Kommunestyremøta i bygda er ein prøvelse fordi nettet er så dårleg. No legg regjeringa ein halv milliard ekstra på bordet for å styrke dekninga i distrikta. – Det er ei demokratisk utfordring dersom tilgangen på fiber avgjer om du kan delta som folkevald, seier Kjetil Høgseth Felde (Sp). Han er ordførar i Fjaler kommune i Sunnfjord. Gjennom korona-året har han gjentekne gonger opplevd at kollegaer har forsvunne og mista forbindelsen under digitale kommunestyremøte. (nrk.no 4.2.2021).)
(Anm: Ytringsfrihet og offentlighet. (mintankesmie.no).)
– PC-en er tilbake for fullt. I januar 2019 kunne Digi.no i en artikkel melde at «PC-salget faller for syvende året på rad». (- Det går nesten ikke en dag uten at vi leser om datainnbrudd eller angrep av betydelig størrelse.) (- Den har blitt vårt viktigste samhandlingsverktøy, i tillegg til en nødvendighet for å gjøre jobben. Som kjent er riktig verktøy ofte halve jobben og lite tyder på at PC-en blir mindre viktig i fremtiden.)
(Anm: – PC-en er tilbake for fullt. I januar 2019 kunne Digi.no i en artikkel melde at «PC-salget faller for syvende året på rad». I mediene hadde man i flere år spådd at PC-ens tid var over, og at mobiltelefonen, nettbrettet og såkalte wearables skulle ta over. Vi i HP hadde likevel fortsatt tro på at PC-en ville forbli viktig i folks liv, både i hjemmet og på kontoret. I mars 2020 skulle vi, dessverre, få helt rett. (…) At så mange nå har flyttet arbeidsplassen sin hjem har derimot skapt mange nye utfordringer for arbeidsgivere. En av dem som det kanskje ikke skrives nok om, men som absolutt er enormt viktig, er sikkerheten på hjemmekontoret. Det går nesten ikke en dag uten at vi leser om datainnbrudd eller angrep av betydelig størrelse. (…) Norske selskaper bør ta en skikkelig runde for å lage en strukturert plan for de ansattes hjemmekontor i tiden fremover – også etter pandemien. For PC-en er tilbake for fullt, og vil være essensiell i både jobb og hverdag, på «borte»- og hjemmekontor, i mange år fremover. Den har blitt vårt viktigste samhandlingsverktøy, i tillegg til en nødvendighet for å gjøre jobben. Som kjent er riktig verktøy ofte halve jobben og lite tyder på at PC-en blir mindre viktig i fremtiden. (digi.no 7.2.2021).)
- Effektene av akutt arbeidsstress og evaluering av psykobiologiske stressresponser for en gruppe i et kontormiljø.
(Anm: The effects of acute work stress and appraisal on psychobiological stress responses in a group office environment. (…) Highlights • Trier Social Stress Test for Groups adapted to fit an office environment effectively activates hypthothalamic-pituitary-adrenal axis and autonomic nervous system. • Work interruptions heighten hypthothalamic-pituitary-adrenal axis but not autonomic nervous system reactivity. • Work interruptions lead to blunted psychological reactivity to psychosocial stress. • Lower threat appraisal partially explains this psychobiological desynchrony. Psychoneuroendocrinology. 2020 Nov;121:104837.)
-Slitne mobilhjerner gjør oss mindre intelligente. Hjernene våre sliter i en situasjon der hele verdenshistoriens samlede kunnskap og uendelige muligheter for forstyrrelser er innen rekkevidde, skriver kronikkforfatterne.
(Anm: Reidar Hjermann, psykologspesialist, Sykehuset i Vestfold - Trond Velken, avdelingsoverlege, Sykehuset i VestfoldTommel ned. Slitne mobilhjerner gjør oss mindre intelligente. Hjernene våre sliter i en situasjon der hele verdenshistoriens samlede kunnskap og uendelige muligheter for forstyrrelser er innen rekkevidde, skriver kronikkforfatterne. En vintermorgen i 2009 våknet vi intetanende til en tilsynelatende uskyldig liten endring i Facebook-appen. Drøye ti år senere står den som symbolet for en revolusjon i hele vår måte å leve livene våre digitalt på. En liten blå tommel-opp, stadig flere likes og lignende varsler, og nesten uforståelig kraftig kunstig intelligens i programvaren, har sørget for at vår oppmerksomhet suges inn og holdes fast i en mobilverden. Og det i et omfang vi bare så vidt skjønner rekkevidden av. (nrk.no 25.1.2021).)
(Anm: Hjernen (mintankesmie.no).)
- PC-en er ikke død. Markedet snudde i fjor.
(Anm: PC-en er ikke død. Markedet snudde i fjor. Windows 7-døden var hovedårsaken. Mye har skjedd i dette markedet de siste årene. Både Gartner og IDC kom denne uken med rapporter som oppsummerer PC-markedet i 2019. Selv om tallene er estimater, så er begge de to analyseselskapene enige om at 2019 var det første hele året siden 2011 hvor PC-salget har økt. Veksten var likevel ikke særlig stor. (tu.no 15.1.2020).)
- Greit å sende digital postkasse ut i nettskyen? Slik svarer direktoratet.
(Anm: Greit å sende digital postkasse ut i nettskyen? Slik svarer direktoratet. Noe krav om lagring i Norge har aldri vært aktuelt. Digital postkasse til halve befolkningen skal ut i nettskyen med lagring i EU/EØS. Digipost er i ferd med å flytte ut fra Tietoevry sitt datasenter på Gjøvik og ut i Microsofts internasjonale nettsky Azure. (digi.no 17.11.2020).)
- Det er på tide å droppe boligalarmen og spare tusener. En av flere dingser som gjør alarmen overflødig. (- Ny teknologi gjør at alarmbransjen må omstille seg. Produktet de leverer er ikke lenger verd pengene.)
(Anm: Det er på tide å droppe boligalarmen og spare tusener. En av flere dingser som gjør alarmen overflødig. Allerede før noen har tatt i dørhåndtaket har jeg kontroll på hva som skjer. Ringeklokken har både bevegelsesensor, kamera og mikrofon. Ny teknologi gjør at alarmbransjen må omstille seg. Produktet de leverer er ikke lenger verd pengene.Nylig kom meldingen om at Sector og Verisure har fått milliardbot for å ha drevet med ulovlig prissamarbeid. Det forundrer meg egentlig ikke. Jeg har lenge tenkt at tjenesten de leverer er overpriset. (nrkbeta.no 26.11.2020).)
- WINDOWS-SIKKERHET. Ikke glem å installere disse sikkerhetsoppdateringene. Gå ikke i fellen ved å tro at Windows Update tar seg av alt.
(Anm: WINDOWS-SIKKERHET. Ikke glem å installere disse sikkerhetsoppdateringene. Gå ikke i fellen ved å tro at Windows Update tar seg av alt. Det kan være sårbarheter i alle typer programvare på PC-en din. Da er det ikke nok å overlate all sikkerhetsoppdateringen til Windows Update. Sammenlignet med hvordan det var for noen år tilbake, har det blitt mye enklere å holde Windows-baserte PC-er oppdatert. Windows Update installerer vanligvis de viktigste oppdateringene automatisk og mer eller mindre tvinger brukeren til å huske å starte PC-en på nytt. (tu.no 23.10.2020).)
- Dette bør du gjøre for å få bedre wi-fi hjemme.
(Anm: Dette bør du gjøre for å få bedre wi-fi hjemme. Lite er så frustrerende som kranglete wi-fi. Du bør i alle fall sørge for at ruteren din jobber under så optimale forhold som mulig. (tek.no 4.4.2020).)
- Heimekontor kan gjere deg gløymsk. Går du i surr med tid og oppgåver på heimekontoret?
(Anm: Heimekontor kan gjere deg gløymsk. Går du i surr med tid og oppgåver på heimekontoret? Når kjøkenbordet heime erstattar kontorpulten på jobb over tid, lagrar hjernen færre minne, ifølge nevropsykolog. (nrk.no 18.8.2020).)
- NorSIS: Kraftig økning i digitale trusler mot Norge. Små og mellomstore bedrifter og enkeltpersoner er i økende grad utsatt for digitale angrep, samtidig som svært mange tror de er nærmest immune mot trusselen.
(Anm: NorSIS: Kraftig økning i digitale trusler mot Norge. Små og mellomstore bedrifter og enkeltpersoner er i økende grad utsatt for digitale angrep, samtidig som svært mange tror de er nærmest immune mot trusselen. Hele en av fire norske virksomheter tror de er nærmest immune mot dataangrep, og den jevne innbygger gjør langt fra nok for å beskytte seg nok mot trusselen om digitale angrep. Samtidig øker risikoen for digitale angrep mot nettopp disse to gruppene. Det er noen av konklusjonene fra Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) i trusselrapporten «Trusler og trender 2019–2020». Rapporten ble overlevert justisminister Monica Mæland (H) tirsdag ettermiddag. Nasjonal sikkerhetsmyndighet oppfordrer til dataoppdatering 78 prosent flere angrep Såkalte verdikjedeangrep via leverandører, IoT-enheter eller ikke-godkjente programmer er en av de største truslene mot norske små og mellomstore virksomheter akkurat nå, for eksempel mindre bedrifter i kommunene. (aftenposten.no 5.2.2019).)
- Sitting kan bygge fett rundt dine organer, ifølge studie. (- Det er viktig å vite at denne linken var sterkest for de deltakerne som ikke oppfyller helseråd om 150 ukentlige minutter med fysisk aktivitet med moderat intensitet.)
(Anm: Sitting down can build fat around your organs, study shows. Besides the ever-so-annoying belly fat, there's also a much more "invisible" — but just as harmful — kind of fat: one that sits around our internal organs. What causes this, and is it possible to get rid of it? A new study has some answers. For one thing, we need get off our tushies, and pronto! Sedentary time correlates directly with how much fat we build around our organs, according to the new study, which was published in the journal Obesity. (…) They found that the more time people spent sitting down during the day, the more visceral and total abdominal fat they had, as well as having more fat around their liver. Importantly, this link was the strongest for those participants who did not meet the public health recommendation of 150 weekly minutes of moderate-intensity physical activity. (medicalnewstoday.com 13.1.2018).)
(Anm: Fysisk trening (aktivitet / løping / jogging). (mintankesmie.no).)
- Heve/senke-pult og helsefordeler. Å kunne stå ved pulten når du jobber, vil gi både helsefordeler og bedre arbeidsytelse. Det viser en studie publisert i British Medical Journal (BMJ).
(Anm: Heve/senke-pult og helsefordeler. Å kunne stå ved pulten når du jobber, vil gi både helsefordeler og bedre arbeidsytelse. Det viser en studie publisert i British Medical Journal (BMJ). Ny forskning publisert i BMJ1 viser at de som bruker arbeidsbord som både kan heves og senkes, får flere helsefordeler. De klarer også å yte mer på jobben. Les også: Sitt mindre på jobben (nhi.no 15.11.2018).)
(Anm: Effectiveness of the Stand More AT (SMArT) Work intervention: cluster randomised controlled trial. BMJ 2018;363:k3870 (Published 10 October 2018).)
- Statlig forskning: Høyere sykefravær med kontorlandskap. (- De som deler kontor har 18 prosent høyere sykefravær enn de som sitter på eget kontor.) (- Forskning viser også at kontorlandskap gir 12 prosent høyere risiko for legemeldt sykefravær.)
(Anm: Statlig forskning: Høyere sykefravær med kontorlandskap. De som deler kontor har 18 prosent høyere sykefravær enn de som sitter på eget kontor. Forskning viser også at kontorlandskap gir 12 prosent høyere risiko for legemeldt sykefravær. Kontorlandskap og delte kontorer er blitt normalen på norske arbeidsplasser. Målet er gjerne å spare plass, penger og øke effektiviteten. Men de gir også økte kostnader i form av langt flere sykemeldinger, ifølge Statens arbeidsmiljøinstitutt. – Når kontorlandskap kan bety 12 prosent høyere sykefravær og delt kontor 18 prosent høyere sykefravær, er det åpenbart at en del regnestykker kanskje bør gjøres om igjen, sier Stein Knardahl, avdelingsdirektør hos Statens arbeidsmiljøinstitutt. (…) – Vi har kontrollert for ting som kan ha noe å si som alder, kjønn, utdannelsesnivå og hvilken bedrift de jobber i, sier avdelingsdirektør Knardahl. Han mener Nav-tallene gir en mye mer pålitelig studie og at utslagene er så tydelige at de ikke kan skyldes tilfeldigheter. (nrk.no 27.12.2019).)
- Dette gir deg dobbelt så stor risiko for å bli ufør. De som sitter i åpne kontorlandskap har nesten dobbel så høy sannsynlighet for å bli uføretrygdet, sammenlignet med ansatte som sitter på eget kontor. – Oppsiktsvekkende, mener forsker.
(Anm: Dette gir deg dobbelt så stor risiko for å bli ufør. De som sitter i åpne kontorlandskap har nesten dobbel så høy sannsynlighet for å bli uføretrygdet, sammenlignet med ansatte som sitter på eget kontor. – Oppsiktsvekkende, mener forsker. – Vi hadde virkelig ikke ventet at det skulle være en slik sammenheng, en kobling mellom kontorløsning og det å bli uføretrygdet. Dette er oppsiktsvekkende, sier professor og forsker ved STAMI, Morten Birkeland Nielsen. En ny studie fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) overrasker erfarne forskere og vekker internasjonal oppmerksomhet. Sammenlignet med ansatte som sitter på eget kontor har de som sitter i åpne kontorlandskap nesten dobbel så høy sannsynlighet for å bli uføretrygdet. De som deler kontor har 50 prosent høyere sannsynlighet for å bli ufør. Gjelder også veldig utadvendte personer Tidligere forskning fra STAMI har vist at ansatte som jobber i delte og åpne kontorløsninger har økt risiko for helseplager og sykefravær. Nå har man altså gått videre i forskningen og sett på sannsynligheten for å bli uføretrygdet. (nrk.no 21.6.2020).)
- Dette er veldig sjokkerende. (- I 90 prosent av tilfellene bidro åpne kontorlandskap til mer stress, flere konflikter, høyere blodtrykk og større turnover blant de ansatte, sier forsker Vinesh Oommen fra QUT, ifølge australske News.com.au.)
- Dette er veldig sjokkerende
dinside.no 14.1.2009
Forskere advarer mot å jobbe i åpne landskap. (...)
- Resultatet er veldig sjokkerende. I 90 prosent av tilfellene bidro åpne kontorlandskap til mer stress, flere konflikter, høyere blodtrykk og større turnover blant de ansatte, sier forsker Vinesh Oommen fra QUT, ifølge australske News.com.au.
I tillegg blir man lettere eksponert for smittsomme sykdommer, som influensa. Den omfattende studien viser også at produktiviteten går ned når en jobber i åpne landskap.
- Høye støynivåer gjør at ansatte mister konsentrasjonen, noe som fører til lavere produktivitet, sier Oommen. (...)
(Anm: Miljø og helse (mintankesmie.no).)
- Arbeidere med stående stillinger ved arbeidsbordet «mindre slitne, mer engasjerte». Ny forskning tyder på at stående stillinger ved arbeidsbordet, som tillater ansatte å endre sin stilling i løpet av dagen, kan øke ytelsen på jobben.
(Anm: Standing-desk workers 'less tired, more engaged'. New research suggests that standing desks, which allow employees to alter their position during the day, may boost performance at work. A number of NHS staff were given new desks and set goals for standing time. After a year, researchers found sitting time was reduced by more than an hour a day compared with their colleagues. Employees who reduced time sitting, by using desks that also allowed them to work while on their feet, also said they were less tired and more engaged. (…) Medical research has suggested constant sitting is harming our health - potentially causing cardiovascular problems or vulnerability to diabetes. A survey by the British Heart Foundation in 2015 found that the average person sat for almost all of the nine hours spent in the office. (bbc.com 11.10.2018).)
- Smerter i muskler og led: Værktøjer. Konkrete værktøjer.
(Anm: Smerter i muskler og led: Værktøjer. Konkrete værktøjer. I kan bruge til at forbedre arbejdsmiljøet. (…) Elastiktræning Denne forebyggelsespakke har fokus på at træne med elastikker for at lindre smerter og ubehag i nakke og skuldre. (amid.dk).)
- Årets mest populære trender: Dette vil vi se mer av på norske arbeidsplasser i 2019.
(Anm: Årets mest populære trender: Dette vil vi se mer av på norske arbeidsplasser i 2019. Både hjemme og på jobb blir nordmenn stadig mer opptatt av interiør, farger, møbler og utstyr. Her er tre populære trender for kontoret i 2019. (…) Her har man integrert en liten treningskrok i den åpne kontorløsninger. I møteplassen til venstre i bildet har både bord og stoler hjul som gjør dem enkle å flytte rundt. (…) – Disse trendene kommer ofte fra USA, og særlig de kreative bransjene og de store teknologifirmaene er veldig opptatt av denne utformingen for å få mest mulig ut av arealene sine. Mange jobber i tillegg mer effektivt og er mer engasjert i det man gjør, sier prosjektselgeren. Med denne trenden går man vekk fra den gamle måten med cellekontorer, og mot å åpne opp og sitte i fellesområder. Det kreative kontoret - jobb hvor du vil, hvordan du vil (aftenposten.no 2.2.2019).)
– Øk skriftstørrelsen på mobilen. Visste du at det er mulig å glo på skjermen til «krampa tar deg»? Stirring på mobil kan faktisk sette synet i vranglås. (– Optikeren sier at ved å ta flere skjermpauser i løpet av dagen, der man løfter blikket og ser objekter på avstand helt til de kommer i fokus, er god forebygging.)
(Anm: – Øk skriftstørrelsen på mobilen. Visste du at det er mulig å glo på skjermen til «krampa tar deg»? Stirring på mobil kan faktisk sette synet i vranglås. – Øynene er ikke bygget til å holde fokus på en gitt avstand over tid, sier optiker Simon Dørheim i Krogh Optikk i Tønsberg. På samme måte som man kan få kramper i musklene ved trening, kan også synet få en form for krampe. – En klassisk plage når man forlater skjermen etter mange timer, enten det er mobil eller pc-skjerm, er at det man ser på avstand blir uklart, sier Dørheim. (…) Optikeren sier at ved å ta flere skjermpauser i løpet av dagen, der man løfter blikket og ser objekter på avstand helt til de kommer i fokus, er god forebygging. (nrk.no 23.11.2018).)
– Stillesitting gir økt dødelighet - men én ting kan fullstendig eliminere helserisikoen.
(Anm: Stillesitting gir økt dødelighet - men én ting kan fullstendig eliminere helserisikoen. (…) Stillesitting er et alvorlig folkehelseproblem - også i Norge. Det er godt dokumentert at det å sitte mye i ro øker risikoen for tidlig død, samt sykdommer som hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2. En ny studie publisert i BMC Medicine viser imidlertid at stillesitting ikke er så helseskadelig for de som samtidig er i god fysisk form, skriver TIME. (nettavisen.no 30.5.2018).)
(Anm: Desk jobs are bad for your heart and your waist. A new study shows further evidence for the view that spending too much time sitting down is bad for our health and our waistline. Research led by Dr William Tigbe, Warwick Medical School, University of Warwick found workers who have a desk-bound job have bigger waists and increased risk of heart disease. It supports advice to sit less and be more active; as much as seven hours a day on your feet, and walking seven miles, may be needed to avoid heart disease. (medicalnewstoday.com 3.3.2017).)
- Hvorfor din kroppsoppfattelse kan være feil.
(Anm: Why your body size perception could be wrong. (…) But what do these findings — recently published in the journal Scientific Reports — mean outside of a laboratory setting? (…) Quite simply, it means that we may misinterpret our current body size by drawing on memories of a time when we were thinner or larger. "Crucially," adds Dr. Bell, "body size judgments are not always accurate and can be biased by various factors. Sometimes it's influenced just by the people we stand next to." (medicalnewstoday.com 13.1.2018).)
- Det papirløse kontor – vi har hørt om det i så mange år at det nærmest har blitt en vits, men reMarkable har gjort drømmen litt mer virkelig.
(Anm: En bemerkelsesverdig notatblokk. Det papirløse kontor – vi har hørt om det i så mange år at det nærmest har blitt en vits, men reMarkable har gjort drømmen litt mer virkelig. Vi har fått tegnebrett, store mobiltelefoner og nettbrett med elektronisk penn. Til og med Apple har åpnet for bruk av penn som redskap på sine toppmodeller av iPad. Mange har et mål og et ønske om å jobbe papirløst. Likevel flyter det fremdeles av notatblokker og gule lapper i kontorlokaler verden over. Og det er noe eget med å notere og tegne på ekte papir med en ekte penn eller blyant. (…) Men reMarkable koster cirka 6000,- kroner. Og er du skikkelig glad i papir så får du ganske mye Moleskine, Waterman og Palomino for 6000 kroner. (nrk.no 21.10.2017).)
- Har det virkelig betydning om du fjerner en USB før den trygt kan utøses?
(Anm: Does It Really Matter if You Pull a USB Out Before It Safely Ejects? (…) But when everything on the USB works fine next time you plug it in, you can't help but wonder: does it actually do anything when you safely eject your disk before removing it? (…) But you do risk confusing your computer, says Remaker. "Symptoms could include: Lost data, corrupted filesystems, crashing programs, or hanging computers requiring a reboot." (sciencedaily.com 20.10.2018).)
- Vil du ha bedre helse? Reduser sittetiden med 21 minutter.
(Anm: Want to stay healthy? Reduce sitting time by 21 minutes. (…) This results in many of us spending too much time sitting down - in fact, a recent survey has shown that people in the United States spend an average of 13 hours per day being sedentary. But too much time sitting down can be hazardous to our health. Prolonged sitting has been shown to raise the risk of type 2 diabetes, heart disease, and premature death. (medicalnewstoday.com 2.9.2017).)
(Anm: Screen time of over three hours a day is linked to diabetes risk factors in children. Daily screen time of more than three hours is linked to several risk factors associated with the development of diabetes in children, including adiposity and insulin resistance, an observational study has found. BMJ 2017;356:j1301 (Published 15 March 2017).)
(Anm: Text Neck Stretches (webmd.com 9.10.2017).)
(Anm: Ways Your Smartphone Can Wreck Your Health (webmd.com 8.7.2017).)
(Anm: Yes, smartphone addiction does harm your teen's mental health. (…) The researchers presented the results of their study at the annual meeting of the Radiological Society of North America, held in Chicago, IL. (hegnar.no 2.12.2017).)
(Anm: Fysisk trening (aktivitet / løping / jogging). (mintankesmie.no).)
- «Øvre-kryss-syndrom»: Årsaker, symptomer og øvelser. «Øvre-kryss-syndrom» refererer til en bestemt konfigurasjon av overlappende overaktive og underaktive muskelgrupper i nakken, brystet og skuldrene.
(Anm: Upper crossed syndrome: Causes, symptoms, and exercises. Upper crossed syndrome refers to a particular configuration of overlapping overactive and underactive muscle groups in the neck, chest, and shoulders. Typically, poor posture causes the syndrome, including the forward head posture, which occurs when people use electronic devices, read, and drive. Those with upper crossed syndrome usually have the same or similar set of postural irregularities that people may describe as slouching. Many different stretching and strengthening exercises exist that usually offer relief for symptoms of upper crossed syndrome. (...) Causes Poor posture can be a cause of upper crossed syndrome. Different movements can cause upper crossed syndrome, but most cases develop through poor posture, specifically sitting or standing with the head forward for prolonged periods. Activities that promote this postural position include: - computer and laptop use – driving - watching TV - cellphone browsing, texting, app, or game use – reading – biking In some cases, injury or congenital disabilities may also contribute to the development or creation of the condition. (medicalnewstoday.com 11.8.2017).)
(Anm: Du bruger én måned om året på dine e-mails. Selv om sociale medier er populære, er e-mails stadig den største tidsrøver. Men dit forbrug kan begrænses med simple trick, siger ekspert. (...) En undersøgelse som YouGov har lavet for Adobe blandt 1.020 danskere, viser, at vi dagligt bruger 2,3 timer på arbejdsmails og 1,2 timer på private e-mails. (jyllands-posten.dk 20.11.2016).)
- Tåtapping for bedre helse: «tripping» bidrar til å hindre arteriell dysfunksjon grunnet sitting.
(Anm: Tåtapping for bedre helse: «tripping» bidrar til å hindre arteriell dysfunksjon grunnet sitting. (Toe-tapping to better health: Fidgeting helps prevent arterial dysfunction from sitting. (…) Research has shown that increased blood flow and its associated shear stress - the friction of the flowing blood on the artery wall - is an important stimulus for vascular health. However, fidgeting's protective role had not been established.) (medicalnewstoday.com 8.8.2016).)
(Anm: Is Your Work Hurting Your Health? (webmd 24.5.2016).)
(Anm: 9 Tips for Better Posture (webmd 29.6.2016).)
(Anm: Mobiltelefonen kan ødelægge forbindelsen mellem dine muskler. Mobiltelefonernes indtog i hverdagen kan betyde, at vores muskler forstyrres på hidtil ukendte måder, viser nyt dansk studie. Vores muskler kan nemlig som følge af overbelastningen miste en del af forbindelsen til hinanden, viser et nyt dansk studie, der er udgivet i tidsskriftet Clinical Neurophysiology. (videnskab.dk 8.9.2016).)
- Minst én time med fysisk aktivitet hver dag er det som skal til for å gjøre opp for de negative virkningene av å sitte ved en pult i åtte timer, ifølge studien.
(Anm: Just 1 hour of exercise offsets health risks of prolonged sitting. The study forms the first part of a four-paper series published by The Lancet that provides an overview and update of worldwide trends of physical activity and the global impact of physical inactivity. (...) People who had the greatest risk of death were those individuals who sat for prolonged periods and were mostly inactive. They were between 28-59 percent more likely to die early, compared with those in the most active group, which is a similar risk to that associated with smoking and obesity. (medicalnewstoday.com 28.7.2016).)
(Anm: Ny studie: Stillesittende jobb gir økt dødsrisiko. Risikoen for å dø tidlig er større blant personer som sitter mye stille på jobb, viser en fersk studie. Minst én time med fysisk aktivitet hver dag er det som skal til for å gjøre opp for de negative virkningene av å sitte ved en pult i åtte timer, ifølge studien. Verdens helsorganisasjon (WHO) anbefaler 150 minutter med fysisk aktivitet i uka, noe som tilsvarer rundt 20 minutter daglig. Men den nye studien, som onsdag ble publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet, viser at dette er ikke tilstrekkelig for mange. (tv2.no 29.7.2016).)
(Anm: Fysisk trening (aktivitet / løping / jogging). (mintankesmie.no).)
(Anm: Ansatte får løn for at dyrke motion. IT-virksomheden Chili Security i Odense har indført tvungen motion i arbejdstiden. Det sker blandt andet for at nedbringe sygefraværet. (…) Helt konkret forventer han, at sygefraværet vil falde i løbet af kort tid. Han skønner, at det alene vil kunne dække udgiften til firmaet “Forebyg arbejdsskader”, som står for motionskonceptet og undervisningen. Her fokuseres blandt andet på albue, håndled, skulder og ryg. (mitarbejdsmiljo.dk - Magasinet Arbejdsmiljø Nr. 3 2017).)
- Desk-based employees 'should work standing up'.
Review
A touchscreen on your desktop: Three new displays
computerworld.com 12.3.2013
Getting Windows 8? You're going to want a touchscreen. We look at three of the latest monitors from Acer, Dell and ViewSonic. (...)
Bottom line
If you're looking for a monitor that not only responds to your touch but strikes a nice balance between form and function, look no further than Dell's S2340T. At $699.99, it may be expensive, but it is worth it. (...)
(Anm: Bli kvitt nakkesmertene (nhi.no 27.5.2013).)
(Anm: Desk-based employees 'should work standing up'. (medicalnewstoday.com 2.6.2015).)
(Anm: Exercise counteracts sitting time (medicalnewstoday.com 6.4.2016).)
(Anm: Sit-stand desks: do they prevent the harms of prolonged sitting? (medicalnewstoday.com 6.4.2016).)
- Det viktigaste hälsorådet är fortfarande att uppmuntra människor att röra på sig. (- Bättre att stå upp och jobba än att sitta? Nja, inte om man får tro de senaste forskningsrönen inom området.)
Forskarrön går på tvärs mot trenden att stå och jobba
nyteknik.se 23.10.2015
Nya forskningsresultat går på tvärs mot uppfattningen att det är bättre att stå upp och jobba än att sitta. Tiden i soffan spelar heller ingen roll så länge den uppvägs av andra sätt att röra sig under dagen.
Bättre att stå upp och jobba än att sitta? Nja, inte om man får tro de senaste forskningsrönen inom området. Forskare vid universitet i Exeter har under 16 år följt 5 132 personer för att om tiden de spendrar sittande, stående eller i rörelse påverkar risken för förtidig död. Mätningarna omfattade jobbet så väl som fritiden. Resultatet visar att det inte spelar någon roll om du står eller sitter.
- Vår studie visar att problemet snarare är frånvaro av rörelse. Varje stationär hållning där energiförbrukningen är låg kan vara skadlig för hälsan, oavsett om det sittande eller stående, konstaterar forskningsledaren Melvyn Hillsdon vid Universitetet i Exeter.
Forskarna konstaterar också att det inte stämmer att för lite rörelse inte går att kompensera med träning eller annan typ av rörelse, till exempel dagliga promenader. De påpekar också att trenden där är allt fler arbetsplatser övergår till att låta personalen står upp och jobbar inte har den hälsobefrämjande effekt man är ute efter.
- Det viktigaste hälsorådet är fortfarande att uppmuntra människor att röra på sig. (…)
(Anm: Veiledning om Arbeid ved dataskjerm. Veiledning, best.nr. 540 (arbeidstilsynet.no).)
- For mye stillesitting reduserer levetiden, uavhengig av hvor ofte du trener.
Stå opp for helsen
aftenposten.no 17.2.2013
For mye stillesitting reduserer levetiden, uavhengig av hvor ofte du trener. (...)
Åtte timer i en kontorstol er altså helseskadelig, uavhengig om du trener eller ikke.
– Vi har alltid trodd at hvis vi trener hver dag så klarer vi oss bra, men ny forskning viser at dette har liten eller ingen effekt på skadene av stillesitting, sier Mia Keinänen, forsker ved Norges idrettshøgskole. (…)
Tre enkle tips
- 1) Lag din egen ståpult
- Den enkleste måten du kan
redusere skadene av stillesitting
er å bytte ut skrivebordet med
en ståpult. Hvis du ikke ønsker å
kjøpe en kan du modifisere det
gamle skrivebordet, for eksempel
ved å bruke IKEA-deler som
tilsammen koster en hundrelapp.
Her ser du hvordan det gjøres:
www.goo.gl/tu3WW
- 2) Ta møtene til fots
- Mia Keinänen ved Norges
idrettshøgskole foreslår at man
tar noen av møtene utenfor kontoret,
til fots. Hjernen fungerer
bedre når kroppen er i bevegelse,
så en kort spasertur kan
være snareveien til et klart hode
og gode avgjørelser.
- 3) Kontormølle
- Å kombinere en tredemølle med
et skrivebord høres kanskje ut
som noe som vil gjøre mandag
morgen unødvendig smertefull,
men det meste kontorarbeidet
kan faktisk utføres helt
fint mens en er i sakte gange.
Poenget er ikke å svette eller å
brenne fett, men å holde bena i
sakte bevegelse, f.eks. ved å gå
1 km i timen. Se kontormølla.no,
eller lag din egen ved å bruke en
gammel tredemølle. (...)
(Anm: Fysisk trening (aktivitet / løping / jogging). (mintankesmie.no).)
(Anm: Dette apparatet gir deg mosjon på kontoret (tu.no 23.7.2014).)
(Anm: 6 percent of people worldwide affected by internet addiction (medicalnewstoday.com 1.1.2015).)
- Ergonomi kan forenklet beskrives som er et tverrfaglig kunnskapsfelt som omhandler tilpasning mellom arbeidsmiljø/teknikk og mennesket.
Surprise: Mobile devices don't help office ergonomics (Overraskelse: Mobile enheter hjelper ikke kontorergonomi)
computerworld.com 8.8.2013
Getting a move on is good, but understand the devices' limitations as you do so. .
Computerworld - The decades-old prescriptions of office ergonomics sought to minimize musculoskeletal damage to people who were sitting fixedly at their desks for hours at a time. But today's office ergonomics experts increasingly do not see sitting for long periods as a good thing.
Meanwhile, the upsurge of mobile devices would seem to offer a way to alleviate the problem -- but it turns out that such devices come with their own ergonomic baggage.
"For decades, ergonomics was billed as a way to get people to stay at their desks longer and more productively," notes Dr. James Levine, director of obesity solutions at the Mayo Clinic, in Rochester, N.Y. and Phoenix. "Over the past six or seven years we have realized the consequences of people sitting too long, and it is an astonishing list." (...)
(Anm: Advokat Kristian går mens han jobber (nrk.no 13.3.2014).)
(Anm: Ergonomi kan forenklet beskrives som er et tverrfaglig kunnskapsfelt som omhandler tilpasning mellom arbeidsmiljø/teknikk og mennesket. For å unngå sykdom og belastningsskader, må både arbeidsgiver og arbeidstaker ta hensyn til hva som er god ergonomi. (arbeidstilsynet.no).)
- Naturlig lys på jobb gir bedre livskvalitet
Naturlig lys på jobb gir bedre livskvalitet
aftenposten.no 12.8.2014
Man gjør riktig i å misunne de med vindusplass på kontoret. De har ikke bare en utsikt å bli distrahert av, men kan også skryte på seg bedre helse og livskvalitet. Forskere fra Northwestern Medicine i USA har slått fast at de som sitter i naturlig lys mens de jobber, sover lengre og bedre om kveldene, har overskudd til mer fysisk aktivitet og bedre helse sammenlignet med dem som arbeider i kunstig lys. (...)
(Anm: Natural office daylight improves overall health and sleep quality (examiner.com 11.8.2014).)
- Ødelegger PC-en øynene dine? (- Det er ikke sikkert det bare er datamaskinens skyld.) (- 8 Ways to Protect Your Eyes.)
Én av fem sliter med å lese på mobilen
dinside.no
4.3.2014
IKKE BRA: Å holde telefonen så nærme øynene kan være skadelig for øynene dine i det lange løp. (...)
Når du leser på en smarttelefon, holder du den vesentlig nærmere øynene enn vanlig papir. I gjennomsnitt 20 til 30 centimeter på mobil, mot 40 centimeter med papir, ifølge DailyMail.
Det faktum at teksten vi leser på smarttelefonen vår ofte er svært liten, hjelper heller ikke. (...)
medicinenet.com 3.3.2011
THURSDAY, March 3 (HealthDay News) -- Staring into the enticing glow of your computer hour after hour may well have its benefits, but a downside to all that screen time can include dry, tired eyes, blurred vision, fatigue and headaches.
This cluster of symptoms is called "computer vision syndrome" (CVS), but eye experts don't agree on whether it's serious or even if it's a new phenomenon.
"Computer vision syndrome is a new diagnosis, and a relatively trendy one at that," said Dr. Ivan R. Schwab, a professor of ophthalmology at the University of California, Davis. "And the thought that focusing up close at technology will provoke a new set of symptoms different from that experienced during other forms of close-up work and attention has yet to be documented in any kind of scientific literature or study. So I'm relatively skeptical of it."
That cautious sentiment is shared by Dr. Lee Duffner, a Florida ophthalmologist. (...)
(Anm: Dette gjør telefonen med deg. Du har den sannsynligvis på deg hele tiden, og du kikker på den et hav av ganger i løpet av dagen. Men det vil også påvirke deg. Smarttelefonen har en effekt på kroppen din. (…) Forskere mener at det er en direkte link mellom økningen i nærsynthet i verden og bruken av smarttelefoner. På 1970-tallet var en fjerdedel av amerikanerne nærsynte, mens tallet er ca. 50 % i dag. Og i noen steder i Asia er 90 % i dag nærsynte. Nærsynthet øker for øvrig risikoen for andre øyesykdommer som grønn stær og problemer med netthinnen. (natgeo.no 20.6.2016).)
Ødelegger PC-en øynene dine?
aftenposten1.2.2014
Det er ikke sikkert det bare er datamaskinens skyld.
- Jeg har stirret på skjermen hele dagen, nå har jeg så vondt i øynene.
Vi har vel alle hørt denne klagen. Men er det egentlig skjermens feil? Ville øynene våre hatt det bedre om vi leste trykte sider hele dagen?
Svaret er ja, du kan skylde på skjermen, men ikke for alt. Noen av de samme rådene du får om å ta vare på øynene når du bruker computer gjelder for papirbokormer også.
Symptomer
Øyenslitasje ved skjermbruk har et offisielt navn: Computer vision syndrome. Begrepet dukket opp for cirka tyve år siden og beskriver en rekke plagsomme symptomer:
Trette øyne
Sviende og kløende øyne
Uskarpt syn
Lysømfiendtlighet
Folk som sammenhengende tilbringer to timer eller mer ved datamaskinen hver dag, har størst risiko for å utvikle syndromet, ifølge organisasjonen American Optometric Association.
For de fleste er det nok å behandle symptomene – regulere lesestillingen, ta hvilepauser eller bruke øyedråper for å lindre tørre øyne.
Når det er sagt, blir tørre og irriterte øyne ofte knyttet til lidelser i hornhinnen, det gjennomsiktige laget helt foran på øyeeplet.
- Konsulter derfor en lege hvis du tar dråper i øynene fem eller seks ganger om dagen, og de fremdeles kjennes like tørre. Det sier James Salz, som er øyenlege ved University of Southern California og talsmann i American Academy of Ophtalmology. – Likevel finnes det ingen bevis for at det gir skadevirkninger på lang sikt å lese på skjerm. (...)
- Berøringsskjerm uten berøring?
Berøringsskjerm uten berøring?
digi.no 1.3.2013
Med Leap Motion Controller kan man zoome og panorere på et kart med de samme bevegelsene som man ville ha brukt på en berøringsskjerm, men uten å måtte ta på skjermen.
Flere alternativer er rett rundt hjørnet. (...)
- Kan et mobilkamera erstatte et skikkelig fotoapparat?
(Anm: Kan et mobilkamera erstatte et skikkelig fotoapparat? Nå har mobilkameraene blitt så bra at vi stort sett klarer oss med det som vårt hovedkamera. Men selv om de er imponerende så er det noen områder der et systemkamera fremdeles er bedre. Blant annet: dybdefokus/bokeh, mulighet for sikkelig zoom og ytelse i dårlig lys. Vi har tatt for oss et kamera og en telefon og sammenliknet akkurat disse tre egenskapene. (nrk.no 9.6.2018).)
- PC, nettbrett/hybrid, "convertibles," Touch, 4K etc.
(Anm: Dell UltraSharp 49. Verdens første: Dell lanserer ekstrem skjerm (digi.no 16.10.2018).)
Office Online + OneDrive
digi.no 20.2.2014
PC og Windows er overflødig. Microsoft-konto er alt man trenger. (...)
Lagringstjenesten er døpt om fra SkyDrive til OneDrive. OneDrive er gjort tilgjengelig for Android i tillegg til Windows og iOS. Nettutgaven av Office-pakken er døpt om fra Office Web Apps til Office Online. Den kan kjøres i enhver nettleser.
Med opptil sju gigabyte lagring er tjenestene gratis: Det kreves en Microsoft-konto, som også gir tilgang til Skype. (...)
(Anm: How computer memory works - Kanawat Senanan (ed.ted.com).)
(Anm: 4K TV: Disse fire bokstavene er viktige når du skal kjøpe ny TV eller forsterker. Det «gode tilbudet» kan vise seg å være skikkelig dårlig. (...) HDCP så dagens lys på begynnelsen av 2000-tallet, og har nå kommet til versjon 2.2. Det er denne Netflix krever for å spille av 4K-innhold. (...) Problemet er bare at det fortsatt finnes forsterkere og TV-er på markedet som ikke støtter HDCP 2.2. Det betyr at dersom du ikke finleser spesifikasjonene på elektronikken du kjøper, kan du risikere å gjøre et skikkelig bomkjøp. (dinside.no 25.2.2017).)
(Anm: Slik sikrer du deg mot overvåkning som sjefene for FBI og Facebook. Facebook-sjef Mark Zuckerberg lagrer alt om sine brukere, men verdsetter tilsynelatende selv eget privatliv. Når de som potensielt vet mest om deg gjemmer seg for mulige overvåkere, bør du nok gjøre det samme. I et nylig publisert bilde av Mark Zuckerberg, har maskinen på pulten hans små tape-biter strategisk plassert. (nrkbeta.no 23.6.2016).)
Neste generasjon SSD leverer!
dinside.no 29.1.2014
Kjøpe avansert ultrabook? Sjekket hva slags SSD-løsning den byr på? (...)
Men teknikken finnes, og det finnes flere bærbare med SSD-løsninger som leverer mer enn en Gigabyte/sekund.
Vi finner dette på toppmodeller fra Sony, Samsung og Apple, men ikke alle bruker M.2-standarden, de har valgt sine egne løsninger tidlig i utviklingsfasen. Oppgradering blir da vanskelig, eller umulig, avhengig av den fysiske konstruksjonen.
Et eksempel på forskjellen finner vi Sony Vaio Pro 13 Ultrabook som vi har testet tidligere. Den har kommet med både mSATA og M.2 basert SSD-løsning. Utstyrt med en Samsung XP941 M.2 PCIe SSD leverer den under testing hos The SSD Review over 1000 MByte/sekund på lesing og opp i mot 800 MByte/sekund på skriving.
Utstyrt med mSATA SSD fra Toshiba målte vi i vår test lesehastighet på inntil 491 MByte/sekund og skrivehastighet på inntil 139 MByte/sekund.
Altså over dobbelt så rask lesehastighet og over fem ganger så rask skrivehastighet.
Er du ute etter en toppmodell blant bærbare, sjekk derfor grundig hva slags SSD-løsning som sitter i. (...)
Den billigste 4K-skjermen?
dinside.no 13.1.2014
Dell klar med 28-tommer som er vesentlig billigere enn konkurrentenes.
4K eller UHD (Ultra High Definition) har vært en gjennomgangstone under årets CES-messe i Las Vegas, både når det gjelder TV-er, PC-er og monitorer for skrivebordet.
Vi snakker her om skjermer som har fire ganger høyere oppløsning enn full HD, eller 3.840 x 2.160 piksler, og dermed er i stand til å gjengi detaljer med et imponerende presisjonsnivå. (...)
Størrelse og oppløsning er den samme som på de to konkurrentene, men prisen er så lav som 699 dollar (ca 4.200 kroner). Dermed er dette den billigste 4K-skjermen vi har sett annonsert så langt. Dette er oppsiktsvekkende billig, med tanke på hvor dyr storebror og 32-tommer UP321Q er. (...)
Få velger PC med berøringsskjerm hos Komplett og Elkjøp
dinside.no 9.12.2013
To av Norges største dataleverandører tror de vet årsaken.
Da Microsoft lanserte Windows 8 for over et år siden, var det med klokkertro på at det neste store på PC-fronten var berøringsfølsomme skjermer. Sentralt i operativsystemet var et nytt grensesnitt som først og fremst var laget med tanke på berøringsskjermer, noe selskapet har måttet tåle mye kritikk for i etterkant. Det førte blant annet til at Windows 8.1 ble mer tastatur- og musevennlig.
PC-produsentene fulgte imidlertid opp, og har det siste året lansert en rekke modeller med berøringsskjermer, mange av dem er testet her på DinSide.no.
Det er bare ett problem: Interessen i markedet for slike løsninger er lunken. Det skrev vi blant annet om i denne artikkelen: Skuffende interesse for berøring. (...)
– Phablets kan slå både PC og nettbrett
dinside.no 6.12.2013
IDC har tro på at mange vil velge en "phablet" i stedet for å ha både mobil, nettbrett og PC. Her: Sony Xperia Z1 Ultra.
Ny kategori smartmobiler vil vokse kraftig, tror analyseselskap. (...)
Test: Asus PB298Q
dinside.no 26.11.2013
Ultrabrede skjermer har mange fordeler. Denne kan dessuten stå på høykant!
Ultrabred 29-tommers skjerm i 21:9 format. (...)
Det er ganske ekstremt første gangen du ser hvor høy den er, men så snart du begynner å bruke den oppdager du for eksempel at nesten alle websider først kommer til sin rett når du ser dobbelt så mye i høyden som på en vanlig skjerm. (...)
Her er læren af Windows 8.1: Sådan kan du undgå kaos næste gang
computerworld.dk 12.11.2013
ComputerViews: Opgraderingen Windows 8.1 har givet store problemer for mange brugere. Problemet skal findes i en grundlæggende mangel, som du også selv bærer et ansvar for. (...)
Straks efter opdateringen blev frigivet 17. oktober, begyndte det at tikke ind med meldinger om problemer.
Først var det om ekstremt lange download-tider på ofte flere timer med selv lynhurtige internetforbindelser.
Kort tid efter begyndte det at rulle ind med meldinger om problemer med pludselige afbrydelser af selve installationen og meldinger om inkompatibel software, problemer med for gammel firmware og driver-problemer.
Det kan du læse mere om her: Frustrerede brugere: Windows 8.1 ødelægger vores computere.
Windows 8.1 havde ellers været ude i en preview-version i flere måneder, men lige lidt hjalp det. (...)
TEST: RHA MA750I.
Fenomenalt god valuta for pengene
tu.no 26.10.2013
RHA beveger seg opp et segment, og leverer fenomenalt god lyd til en absolutt overkommelig pris.
Testvinnermerket fra sist lanserer nye plugger. De er like gode.
Vi kåret britiske Reid Heith Acoustics’ MA450i til testvinner da vi testet øreplugger til et par hundrelapper tidligere i år. (...)
Test: Dell 23-tommers berøringsskjerm P2314T
dinside.no 22.10.2013
Reflekser må man leve med på berøringsskjermer. Og fingeravtrykk ...
Berøring er ikke bare for mobiler, brett og bærbare. Denne skjermen kan du koble til din stasjonære. (...)
PC-en som gjør noe få andre kan har blitt langt bedre
hardware.no 10.9.2013
Solid verstingmodell med lekker skjerm fra Lenovo. (...)
Det råeste med maskinen er kanskje skjermen. Her har de gjort som mange andre produsenter og klint til med 3200 ganger 1800 pikslers oppløsning, på et 13,3-tommers panel. (...)
IFA 2013: Panasonic klare med super-nettbrett
dinside.no 5.9.2013
Panasonic er straks klare for markedet med et nettbrett på 20 tommer med en skarphet som overgår det aller meste.
Men prisen blir litt høyere enn for en iPad ... (...)
Samsung ATIV Book 9 Plus har ekstrem skjermoppløsning
dinside.no 28.8.2013
Skarphet, lys og fargegjengivelse er helt eksepsjonell på nye Samsung ATIV Book 9 Plus.
Skarphet av en annen verden. (...)
Test: Asus PQ321Q 4K PC-skjerm
dinside.no 26.8.2013
En PC-skjerm med samme oppløsning som fire vanlige HD-skjermer! (...)
31,5 tommer og 3840 x 2160 - også kjent som 4K. (...)
En krevende skjerm
En skjerm på over 30 tommer er diger. Den fyller det meste av synsfeltet når den er plassert på skrivebordet, og det byr på en del manøvrering å flytte musepekeren over hele arbeidsflaten. Det er ikke så merkelig, i og med at den er like stor som fire vanlige HD-skjermer.
Alt dette krever også sin maskinvare. Vi måtte installere et kraftigere skjermkort (EVGA Geforce GTX 760 4GB), oppdatere BIOS på vårt Intel-hovedkort med Core i5 prosessor, til slutt og laste ned beta-drivere fra fra skjermkortprodusenten nVidia. (...)
Skuffende interesse for berøring
dinside.no 15.8.2013
Windows 8 ble utviklet først og fremst med tanke på berøringsskjermer. Så langt har imidlertid interessen for PC-er med slike skjermer vært laber.
Nesten alle kjøper PC-er uten berøringsskjermer. (...)
Turn Your Windows 8 Computer Into a Touch Screen for Back to School
youtube.com 12.8.2013
APEN Touch 8 Pen Gives Students Touch Capabilities to Make Schoolwork Easier (...)
Using ultrasonic and infrared technologies, the Touch 8 gives students touch capabilities on their standard Windows 8 PC monitor or laptop, making both schoolwork and creative activities easier. (...)
(Anm: Product Tour: eFun Touch 8 XN800 Black USB 2.0 IR Wireless Touch Pen (youtube.com).)
The Flaw in Microsoft’s Windows 8 Logic
techland.time.com 15.7.2013
At the very least, Microsoft should have provided a more gradual path to touch by introducing it first as an alternative form of input. (...)
Hands on: Westinghouse’s WhiteBoard is an 84-inch Windows 8 LED monitor (and 4K TV)
digitaltrends.com 14.7.2013
(...) Westinghouse Digital, a company better known for making high-definition televisions than PCs, is branching out into the interactive whiteboard business with massive PC-TV hybrids that understand touch. Although an LED WhiteBoard makes more sense inside classrooms and boardrooms than your home, the company is open to the idea of offering the device to consumers, as long as they don’t mind ponying up $16,000 for the bragging rights ($15,000 if you don’t need the built-in PC that powers the 4K screen) – and have the space for it. (...)
Acer Aspire R7: Windows 8 Laptop-Tablet In One Crazy Package
abcnews.go.com 3.5.2013
Ever since Windows 8 was announced last year a slew of crazy-looking computers have been introduced. Take Lenovo’s IdeaPad Yoga laptop, which has a screen that rotates all the way around to turn into a tablet. Or Asus’ Taichi with its two screens, which allow you to use the device as a laptop and then close the lid to make it a tablet. (...)
TEST: Asus Taichi
dn.no 8.5.2013
Bærbar PC med to skjermer! (...)
Nå kommer Surface Pro til Norge
dinside.no 25.4.2013
FOR PROFFENE: Microsofts Surface Pro er en fullverdig datamaskin i nettbrett-format. (...)
KALQ - raskere tastatur for berøringsskjermer
dinside.no 25.4.2013
TOMMELTASTING: Å skrive med tomlene på et nettbrett går ikke alltid like fort. Med KALQ-tastaturet skal det imidlertid bli fart på sakene.
Glem QWERTY, denne metoden er mye kjappere. (…)
Tastaturer i dag bruker vanligvis det såkalte QWERTY-oppsettet, som stammer fra helt tilbake på 1800-tallet. Navnet kommer av de seks første bokstavene på den øvre raden med taster. QWERTY er noe de fleste av oss er godt vant med, og det virker kanskje utenkelig å skulle begynne å bruke noe annet. (…)
Test av Lenovo IdeaPad Yoga 13
aftenposten.no 17.4.2013
(...) Yoga lever opp til navnet sitt med en skjerm som kan brettes helt rundt. (...)
Nettbrett eller PC - hva med ytelse?
dinside.no 11.4.2013
Hvor mye kraftigere er en PC sammenlignet mot et nettbrett?
Til å være døden nær er PC-en fremdeles forbausende vital. Selv om mange sitter, står og går med nesa i mobilen til enhver tid, tas PC-en fram så snart det skal jobbes, betale regninger, spilles, skrive dokumenter, lage budsjetter, rediger bilder, lage spillelister - lista er fremdeles lang. (...)
TEST: Lenovo IdeaPad Yoga 13
dinside.no 12.2.2013
Er dette den perfekte hybrid? (...)
Lite ledig plass på Surface-nettbrett
dinside.no 1.2.2013
(...) Windows 8 & co tar oppsiktsvekkende mye plass. (...)
64GB-utgaven av Surface Pro har bare 23GB ledig lagringsplass når du tar nettbrettet i bruk første gang. (...)
I følge The Verge bruker altså operativsystemet, medfølgende apps og en egen gjenopprettingspartisjon 41GB av lagringsplassen; godt over halvparten av totalen.
På 128GB-versjonen spises 45GB opp, og brukeren sitter så igjen med 83GB. (...)
PCen lever i bedste velgående
business.dk 28.1.2013
Rygterne om PCens snarlige død til fordel for smartphones og tablets er overdrevne, mener Deloitte.
Den gode gamle PC vil fortsat være omdrejningspunktet for internettrafik. Det fortæller konsulentfirmaet Deloitte i en ny rapport. (...)
Vi mener, at PCen vil forblive det dominerende apparat for aktivitet på nettet,” siger vice-chairman Eric Openshaw til Financial Times.
Han påpeger, at mere end 80 procent af verdens internettrafik i 2013 stadig vil komme fra stationære eller bærbare computere. Desuden vil mere en 70 procent af den tid, vi bruge på computere og gadgets være helliget PCen, forklarer Eric Openshaw, der mener, at vi er på vej ind i æra kaldet ”PC Plus.”
Her vil PCen stadig være omdrejningspunkt, men omgivet af en voksende skare af sekundære apparater som smarthpones og tablets. (...)
(Anm: The PC is not dead: it's about usage not units (deloitte.com 2013).)
Svære skjermer i sentrum på CES-tjuvstart
nrk.no 8.1.2013
Lenovos – PC/nettbrett-hybrid fikk sin skjerv med beundrende blikk.
LGs nye 4K-TV og Lenovos gigant-nettbrett fikk mye oppmerksomhet da CES åpna for pressen. (...)
Test: Lenovo Thinkpad Twist
dinside.no 7.1.2013
Ny Ultrabook med en vri. Vi har testet. (...)
Nå kommer berøringsskjermene
dinside.no 6.1.2013
Du trenger ikke lenger kjøpe ny maskin for å kunne styre den med fingrene. (...)
IdeaPad Yoga 13
lenovo.com
What are Convertibles? (...)
Nå skal PC-en ha berøringsskjerm
vg.no 30.8.2012
BERLIN (VG) Har du noen gang tatt deg i å trykke på PC-skjermen med fingeren, for så å tenke: «Å nei, dette er jo en PC, ikke en mobil»? (...)
PC-er med berøringsskjerm er en av de tydelige trendene på elektronikkmessen IFA i Berlin. De kommer i alle størrelser, fra små nettbrett med avtagbart tastatur til store TV-skjermer.
Felles for de fleste av dem er at de kjører det nye operativsystemet Windows 8, som kommer i handelen i oktober. Windows 8 er laget for at brukeropplevelsen skal være så lik som mulig enten skjermen din er 5 eller 55 tommer. Dermed er systemet også skreddersydd for berøringsskjermer. (...)
iPad-fellen du ikke vil gå i
dinside.no 29.11.2011
(...)
USA har to 3G-versjoner
I USA selger nemlig Apple to ulike 3G-versjoner, og som vår motor-redaktør brått fikk oppleve: Det er kun den ene 3G-versjonen som vil virke her i Norge. (...)
Her i Norge kommer iPad 2 i to ulike versjoner:
- iPad med Wi-Fi er det rimeligste alternativet, og krever at du kobler iPaden opp mot en trådløs ruter for å fungere.
- iPad med Wi-Fi + 3G. Betaler du en tusenlapp ekstra, kan du i stedet kjøpe 3G-versjonen. Fordelen her, er at du i tillegg til trådløst nett, også kan surfe via mobilt bredbånd. For at dette skal fungere må iPaden utstyres med et micro-SIM kort, slik at du surfer omtrent som på mobiltelefonen din.
Her i Norge er det altså enkelt, men kjøper du iPaden din i USA blir det straks mer komplisert. (...)
Slik blir nettbrett og mobiler mye kjappere
itavisen.no 30.9.2011
Nytt minne på vei.
DDR3-minne har for lengst vært tilgjenglig i stasjonære maskiner. Nå er minneteknologien på vei til mobiler og nettbrett og det gir ytelsesforbedringer.
Må standardiseres
Navnet på DDR3-typen forbeholdt portabel maskinvare er LPDDR3, en teknologi som fortsatt må standardiseres.
Standardiserings-organet Jedec jobber nå med å definere spesifikasjonene for den nye minne-standarden som blant annet har en større dataoverførings-kanal.
Ingenting før om over ett år
Teknologien kommer naturlig nok først i produkter som krever svært god ytelse, men allerede i 2013 regner man med at teknologien er å finne i de fleste produktene.
De første enhetene med minne ventes på tampen av 2012. (...)
Dette er Microsofts våpen mot iPad
itavisen.no 13.10.2010
Intel ser ut til å ha svært spennende teknologi på vei.
«Oak Trail» kan være løsningen
Ihvertfall om vi tror at Microsoft er seriøse i sin tablet-satsing, noe Ballmer jo har sagt de er.
En av grunnene til at MS-sentriske tablets har latt vente på seg er at Microsoft venter på Intels nye plattform «Oak Trail». Med andre ord; trolig en ganske viktig plattform-oppgradering.
Microsofts sjef Steve Ballmer sier det faktisk rett ut i dette intervjuet med Cnet. - Tablets er en prioritet, men vi venter på Intel. (...)
Kilde: Engadget (...)
- Hva er et godt arbeidsmiljø?
Ny teknik ger nya ergonomiproblem
svd.se 23.12.2012
Ipadnacke, sms-tumme eller mobilarm. I takt med att användningen av nya smarta mobiler och surfplattor ökar blir nya ergonomiska besvär allt vanligare. Men varken forskningen eller Arbetsmiljöverket hinner med i utvecklingen. (...)
Här är riskerna...
• Nacken. När man böjer huvudet framåt och tittar ner på sin surfplatta eller mobiltelefon belastas nacken, vilket kan leda till besvär som populärt kallas ”Ipadnacke”.
• Ögonen. Trots att utvecklingen har gått framåt är skärpan på dagens bildskärmar inte hundraprocentig. Det gör att ögonen hela tiden arbetar för att hitta fokus, med ”ögontrötthet” och spänningar i nacken som resultat.
•Tummarna. Snabba tumrörelser under lång tid kan ge värk i senorna i tummen och i tummens muskelsenor i underarmen. ”Sms-tumme” kallas besvären, även om det i dag förmodligen även är spelen på de smarta telefonerna som skapar problem.
Snabba tumrörelser under lång tid kan slita på senorna i tummen och i underarmen. ”Sms-tumme” kallas besvären, även om det i dag snarare är spelen på de smarta telefonerna som skapar mest problem.
•Armarna. Även om mobiltelefoner och surfplattor känns lätta kan en statisk belastning under längre tid leda till värk i armarna. (...)
Vond nakke? Dette kan hjelpe
nrk.no 27.11.2011
Manuellterapeut Joakim Særheim viser en tøyningsøvelse for nakken.
Mange spenner nakken når de jobber mye foran en pc. Er du stresset på jobb, kan du i tillegg tygge på deg hodepine. (...)
«Kontorrotter» som tilbringer mange timer foran en pc kan fort få smerter i både nakke, armer, skuldre og håndledd.
Pauser fra skjermen, tøyning og øvelser kan være løsningen.
LES OGSÅ: Slik unngår du «musearm»
Sittestilling betyr mye
Ergonomisk korrekt sittestilling er veldig viktig.
Først må du stille inn stolen, deretter pulten og til slutt skjermen.
– Du skal ha begge bena godt plantet i gulvet, rumpa godt inn på stolen og magen inntil pulten. Deretter skyver du tastaturet så langt frem på pulten at du kan legge underarmene på pulten samtidig som fingrene ligger på tastaturet, forklarer Joakim Særheim, manuellterapeut ved Hans & Olav fysioterapi - senter for manuellterapi til NRK.no. (...)
Greier ikke holde seg unna PC'en
nrk.no 8.4.2011
Studenter følte sterkt ubehag ved å ikke være pålogget.
Ungdoms "avhengighet" av teknologi likner suget etter dop, mener amerikanske forskere.
Fire av fem studenter opplevde panikk, forvirring og ekstrem isolasjon da de ble tvunget til å koble seg av digital teknologi en hel dag.
Forskere ved Universitetet i Maryland fant altså at nesten 80 prosent av studentene opplevde betydelig psykisk og fysisk ubehag ved dette, skriver The Telegraph.
Universitetsstudenter over hele verden innrømmet i studien at de var ”avhengige” av moderne teknologi som mobiltelefoner, bærbare PCer og TV, i tillegg til sosiale nettverk som Facebook og Twitter. (...)
Computer Vision Syndrome: Fact or Fiction?
medicinenet.com 3.3.2011
THURSDAY, March 3 (HealthDay News) -- Staring into the enticing glow of your computer hour after hour may well have its benefits, but a downside to all that screen time can include dry, tired eyes, blurred vision, fatigue and headaches.
This cluster of symptoms is called "computer vision syndrome" (CVS), but eye experts don't agree on whether it's serious or even if it's a new phenomenon.
"Computer vision syndrome is a new diagnosis, and a relatively trendy one at that," said Dr. Ivan R. Schwab, a professor of ophthalmology at the University of California, Davis. "And the thought that focusing up close at technology will provoke a new set of symptoms different from that experienced during other forms of close-up work and attention has yet to be documented in any kind of scientific literature or study. So I'm relatively skeptical of it."
That cautious sentiment is shared by Dr. Lee Duffner, a Florida ophthalmologist. (...)
Pedalpult hjelper mot sykefravær
aftenposten.no 20.2.2011
Menneskekroppen er ikke
laget for å sitte ved en PCskjerm
hele dagen.
Kanskje kan
skadevirkningene
reduseres med hjelp av
pedaler under pulten. (...)
Blir tykkere av å spise foran datamaskinen
aftenposten.no 17.12.2010
De som jobber foran datamaskinen mens de spiser lunsj, småspiser dobbelt så mye. (...)
Bli med hjem til Google
digi.no 8.12.2010
(...) Google Norge har på ingen måte spart på kruttet. Vel har de ingen rutsjebane, gondolvogn eller svømmebaseng som i andre lands avdelinger, men stilen er det ingenting å si på.
En diger Google-logo spikket i tre (hva ellers) henger midt i rommet – sammen med det norskeste av alt – et par ski av den riktig gamle typen. (...)
Vi beveger oss lenger inn i lokalet. Her sitter 16 ansatte, men ingen teknikere. Google i Norge er nemlig et rent salgskontor, der man tar seg av de største kundene.
Foruten de visuelt spenstige lokalene har man satset sterkt på arbeidsmiljøet. De har investert i en bioteknisk helseløsning fra BioOffice, med simulert dagslys og organiske planter. (...)
Sitt rätt och rör på dig
netdoktor.se 6.12.2010
Många svenskar har decennier av skrivbordsarbete framför sig. Det är viktigt att sitta vackert vid skrivbordet. Men att röra på sig under dagen är minst lika viktigt för hälsan. (...)
Hon menar att även om man ergonomiskt sett sitter bra så finns det ändå stora hälsorisker med att sitta stilla. Bland annat ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar. Träning förebygger bara till viss del den risken, därför är det viktigt att försöka röra på sig även under dagen.
– Det är bättre att träna än att vara helt inaktiv, men stillasittandet innebär oavsett en ökad risk. Man är inte skyddad, även om man är en sådan som tränar mycket. Det räcker inte att gå på gymmet en timme efter jobbet. Aktivitet under dagen är mycket viktigt, säger Ruth Carlsson. (...)
Tastaturet afslører, om du er stresset
arbejdsmiljoviden.dk 2010(2) (16.2.2010)
Fingrenes dans hen over tasterne kan vise, om man er under pres. (...)
Det er et af resultaterne i et nyt forskningsprojekt fra University of Abertay i Skotland. Her blev 35 personer bedt om at logge på en computer et antal gange hver, mens de på skift blev udsat for enten beroligende eller stressende lyde. (...)
Slik sitter du riktig
dinside.no 3.2.2010
(...) Noe av det viktigste du bør passe på, er at du sitter med senkede, avslappede skuldre. Vær også obs på at det er bra med variasjon i løpet av arbeidsdagen. (...)
Kaffe kan lindre nakke- og skuldersmerter
vg.no 31.1.2010
Forsøkspersoner som drakk en kopp kaffe til frokost, fikk mindre smerter i nakken og skuldrene når de jobbet foran PC-en enn de som droppet kaffen, viser en ny doktorgradsavhandling. (...)
Han antyder to svar: Smertereseptorene i musklene er lokalisert rundt de små blodårene som omgir muskelfibrene. En teori kan være at den økte blodsirkulasjonen utvider smertereseptorene mekanisk, eller at det frigjøres ulike molekyler i blodsirkulasjonen som fører til at smertereseptorene aktiveres, omtrent som tilfelle er når man får migreneanfall.
- Men det kan også være at det er en betennelsesreaksjon i muskulaturen, sier Strøm. (...)
Reduserte nakkesmerter
ukeavisenledelse.no 17.12.2009
Enkel trening kan redusere nakkesmerter. (...)
20 minutters styrketrening tre ganger i uken i ti uker ga en smertereduksjon på 80 prosent. Etter ti nye uker uten et fast styrketreningsopplegg, var smertereduksjonen fortsatt minst 50 prosent. (...)
- Tykke og deprimerte dataspillere
mobil.vg.no 18.8.2009
(VG Nett) De som bruker dataspill aktivt har dårligere psyke og høyere BMI enn de som holder seg unna konsollene, ifølge amerikansk undersøkelse. Og de er eldre enn tidligere antatt. (...)
45 prosent av deltakerne brukte dataspill jevnlig, og disse hadde en markant dårligere helse en de som ikke spiller, skriver BBC. (...)
Video gamers 'older than thought' (Videospillere "eldre enn antatt")
bbc.co.uk 17.8.2009
The average age of an adult video game player is 35 - higher than previously thought, a US study suggests.
A team from Centers for Disease Control and Prevention (CDC) also found gamers were less healthy, fatter, and more depressed than non-gamers.
Researchers from the government agency analysed data from 500 adults aged 19 to 90 in the Seattle-Tacoma area of Washington state. (...)
- Gamere har mer grå materie og bedre hjerneforbindelse, forskning foreslår.
(Anm: Gamers Have More Grey Matter And Better Brain Connectivity, Research Suggests. As someone who has clocked an unseemly amount of hours on an MMO, I'm no stranger to the guilt that can come from habitual gaming. But the good news is there's mounting evidence that the hobby can have a range of beneficial effects on your brain, including improved cognitive control, emotional regulation, spatial resolution of vision, hand-eye motor coordination, and contrast sensitivity. (sciencealert.com 9.12.2018).)
(Anm: Svenske gamere får ikke færre venner enn andre ungdommer. Forskere har undersøkt svenske ungdommers forhold til spill og vennskap. Referanser: Eklund, Roman: Digital Gaming and Young People’s Friendships, A Mixed Methods Study of Time Use and Gaming in School. YOUNG, 2018. DOI: 10.1177/1103308818754990. Sammendrag (forskning.no 14.3.2018).)
Sitter du mye sånn?
hegnar.no 18.8.2009
I en undersøkelse gjennomført av amerikanske senteret for helseforebygging (CDC), deltok 500 voksne mellom 19 og 90 år, skriver VG Nett.
45 prosent av deltagerne spilte ofte dataspill, og kunne vise til en betydelig svakere helse enn de som ikke spilte.
- De som bruker dataspill har langt større helserisiko enn ikke-spillere. De har blant annet høyere BMI og dårligere psykisk helse, sier Doktor James B. Weaver i CDC.
Snittalderen på de som spiller dataspill er på 35 år, høyere enn mange kanskje tror. (...)
Har du fått nettvalk?
dinside.no 18.5.2009
Professor advarer mot overdreven databruk. Vi blir feite og dumme, sier hun.
DinSide Chatting, surfing, spill og annen bruk av datamaskin er blitt en del av hverdagen vår. Imidlertid gjør dette noe med oss, melder Daily Mail. (...)
Professor Susan Greenfield er leder av den britiske vitenskapsstiftelsen Royal Institution.
Hun går nå hardt ut mot all nett- og databruken. Hun sier det endrer måten hjernen lærer på. (...)
Konstant databruk kan endre hjernen vår. Det blir vanskeligere for oss å vite når vi gjør noe galt, mener Greenfield. (...)
Styrk kroppen - smæk benene op på bordet
erhvervsbladet.dk 22.4.2009
(...) Det kan gøre ondt at arbejde. Også selvom du sidder stille ved computeren hele dagen.
Rigtig mange klager over voldsomme smerter i skulder, nakke og ryg som følge af stillesiddende og monotont arbejde. Resultatet er dalende produktivitet og øget sygefravær.
- Det er typisk dem, der sidder foroverbøjet med skuldrende helt oppe om ørerne en hel dag igennem, der virkelig får ondt i skulder og nakke. Og så betaler det sig selvfølgelig at være bevidst om sine arbejdsstillinger og sørge for at variere dem så meget som muligt, siger Lars L. Andersen, ph.d. og forsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. (...)
Tastaturet verre enn PC-mus
aftenposten.no 26.2.2009
Nye metoder mot musearm-plager. (...)
Over halvparten av alt sykefravær i Norge skyldes muskel- og skjelettplager, viser tall fra Arbeidstilsynet.
- En myte
Avdelingsdirektør og professor Stein Knardahl ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) sier det er en myte at eneste årsak til «musearm» er for mye eller feil bruk av PC-mus. (...)
Nakkevondt av PC-en?
dinside.no 17.2.2009
Stiv i nakken der du sitter foran PC-en? Særlig tenåringer bør være ekstra forsiktige.
Mange merker at de blir stive i nakken av å sitte mange timer foran PC-en på jobb, men nå viser det seg at mange og lange timer foran disse maskinene, også kan forårsake nakkesmerter hos skoleungdom. (...)
Blått bra för idéer
dn.se 6.2.2009
Blå färg ökar kreativiteten. Röd färg ger fokus på detaljer. Rätt färg på väggarna gör att vi presterar bättre, visar en ny studie. (...)
Resultaten visade att datorns bakgrundsfärg tydligt påverkade deltagarnas prestationer. I röd miljö blev de bra på detaljer. De hittade till exempel fler fel i de manus de granskade. Leksakerna blev praktiska, men inte särskilt originella. Deltagarna blev också mindre benägna att ta risker i de röda miljöerna. (...)
- Våra resultat visar att man kan nå bättre resultat genom att välja färg efter uppgift, skriver forskarna i studien som publiceras i vetenskapstidskriften Science. (...)
(Anm: Color Me Creative. (sciencenow.sciencemag.org 5.2.2009).)
Unngå musesmerter
ukeavisenledelse.no 8.10.2008
Ti gode råd for å forebygge museplager: (...)
9. Nesen og føttene skal peke i samme retning når du jobber. (...)
Hva er et godt arbeidsmiljø?
nj.no/no 26.2.2008
Definisjonen på et godt arbeidsmiljø vil utvilsomt variere fra person til person. I blant vil vi se at arbeidsmiljøet i en bedrift blir karakterisert som veldig godt av noen, og forferdelig dårlig av andre. Det er også et av problemene når man arbeider med arbeidsmiljøspørsmål. Det er klart at det er en del basiskrav som skal være oppfylt, men på en rekke områder er vurderingen av arbeidsmiljøet en subjektiv vurdering. Det tar også arbeidsmiljøloven hensyn til. (...)
Slik får du roligere kontorlandskap
Aftenposten.no 6.1.2008
Innred smart, så få du ned lydnivået på kontoret. Det handler om å dempe datautstyr, telefoner og prat. (...)
Kaster bort tid på rot
forbruker.no 18.6.2007
Nordmenn kaster bort en hel time på jobben - hver eneste dag.
Gammelt datautstyr ødelegger arbeidsmiljøet
dagbladet.no 10.5.2006
FOR GAMMELT: Utdatert og gammelt utstyr kan ha en negativ virkning på arbeidssituasjonen og til med føre til mer fravær, viser ny forskning. (...)
Tørre øyne gir verre syn
mozon.no 13.1.2006
- Styrketrening lindrer kroniske nakkesmerter
Strength training relieves chronic neck pain (Styrketrening lindrer kroniske nakkesmerter)
health.harvard.edu/dm 30.4.2008
Most of us are troubled by neck pain at some point in our lives. The most common culprit is overuse or misuse of muscles and ligaments. Today’s computer-dominated workplace can be especially tough on necks, because so many of us sit for long periods with shoulders slumped and heads extended toward monitors. (...)
8 Tips to ease neck and shoulder pain (8 tips for å lette nakke- og skuldersmerter)
harvard.edu 24.4.2008
Do your neck and shoulders feel stiff when you awake in the morning? Or do they seize painfully with no warning? If so, you have plenty of company. Doctors estimate that seven out of 10 people will be troubled by neck pain at some point in their lives, often causing daily aching in the neck and shoulder area. (...)
Bærbar gir deg musearm
dagensit.no 30.4.2008
Nesten alle kjøper bærbar pc. Det kan koste både deg og bedriftene dyrt. Se hvordan du unngår trøbbel. (...)
Arbeidslivets største belastning på helsa er sittestilling
arbeidstilsynet.no 5.10.2007
Halvparten sliter med musearm
ukeavisenledelse.no 9.6.2008
En av to arbeidstakere som jobber med PC har smerter på grunn av belastningsskader. (...)
Ta PC-pause med god samvittighet:
Jobber raskere med mikropauser
vg.no 19.7.2007
Sitter du foran PC-en hele dagen? Med noen små ekstra pauser arbeider du raskere og får færre plager. (...)
Posture Perfect
washingtonpost.com 16.4.2007
Bærbare giver studerende skader
berlingske.dk 9.4.2007
Mange timers intensivt arbejde på bærbare computere sætter sig som museskader hos unge. Skaderne kan følge med resten af livet. (...)
- Å sitte rett gir ryggskader
dagbladet.no 29.11.2006
- 135-gradersstillingen viste seg å være den beste biomekaniske sittestillingen, i motsetning til 90-gradersstillingen, som de fleste anser for å være normalstillingen, sier forfatter av studien, Waseem Amir Bashir. (...)
Arbeid ved dataskjerm
Veiledningen er ment som et hjelpemiddel for arbeidsgiver og arbeidstaker arbeidstilsynet.no 2.4.2006
For utviklere med musarm:
Programmering uten bruk av hendene
digi.no 28.4.2006
Utviklere med belastningsskader som musarm, kan gå en bedre tid i møte med VoiceCode.
PC-plagene rammer stadig flere
forbruker.no 12.2.2005
Stadig flere jobber på PC dagen lang og får problemer av det. Hardest rammet er folk i bank og finans. - Vi måles på det meste. Kanskje er dette prisen vi må betale, sier Astrid Holen i Finansforbundet. (...)
Tilgang til datautstyr
Data også i barnehagen
aftenposten.no 1.8.2006
I dag er nær alle samfunnsinstitusjoner del av den digitale hverdag. Også barnehagebarn lever i den digitale tidsalder. Barnehageløftet dreier seg ikke bare om barnehage for alle barn til en rimelig pris. (...)
Disse havner bakerst i datakøen
hegnar.no 25.7.2006
Er du yngst på arbeidsplassen, ferskest og i tillegg en kvinne? Da havner du sist i datakøen. (...)
De yngste og sist ansatte må ta til takke med det eldste datautstyret, og kvinnene havner aller sist. (...)
Planter og vekstlys
Forskning
biooffice.no (9.12.2010)
Effektene av Biokontor er grundig dokumentert gjennom 25 års forskning.
I 1987 ble det opprettet kontakt med NASA. De utviklet fremtidens romstasjoner og forsket i den forbindelse på hvordan naturen kunne benyttes til forbedring av livssituasjonen ombord i romstasjonene.
Konklusjonen ble som følger: det er ikke mulig å trives over tid uten kontakt med natur. Fremtidens romstasjoner hvor mennesker skal oppholde seg i mange år, blir dermed innredet med natur. (...)
Resultatene av prosjektene overgikk selv våre forventninger; kortidsfraværet på for eksempel Ullevål sykehus ble redusert fra 17% til 5% på 6mnd og har forblitt på det nivået fram til i dag. Tretthet ble redusert med 42 %, konsentrasjonsevnen til elevene på skolene økte med 23% osv.
Pr. i dag foreligger det dokumentasjon av effektene på kontorer, skoler og sykehus i Norge, gjennom forskningsprosesser utført av Universitet for Miljø og Biovitenskap. Dette forskningsmiljøet jobber kontinuerlig med arbeidsmiljøprosesser som bidrar til vår produktutvikling. (...)
(Anm: Opp ned blomsterpotte - Hengende Blomsterpotte Heng planter opp-ned med denne kule potten som hindrer jorden i å falle ut. Liver garantert opp i stua! (coolstuff.no).. (youtube.com) (Sky planter)
NASA Study shows common plants help reduce indoor air pollution....
zone10.com 27.3.2008
Common indoor plants may provide a valuable weapon in the fight against rising levels of indoor air pollution. Those plants in your office or home are not only decorative, but NASA scientists are finding them to be surprisingly useful in absorbing potentially harmful gases and cleaning the air inside modern buildings. (...)
Plant et sunt innemiljø (pdf) (pdf)
aftenposten.no 26.3.2008
Er du trøtt? Eller tung
i hodet og tørr i halsen?
Løsningen kan være at du skaffer deg noen grønne planter. (...)
Grow light (Vekstlys)
wikipedia.org (10.1.2009)
Leverandører (lyskultur.no)
Sparer hundretusener i strøm
5.12.2008
Bytter ut lyspærer med moderne lysdioder i drivhuset. (...)
- LED-lysene skal ha tilnærmet samme lysspekter som sola.
LED Plantebelysning 3-Spot og 5-Spot
henckel.biz (10.1.2009)
Indendørs LED plante lampe med 3 spot.
AgroSun® Dayspot® Spot Clamp-On
Grow Light Kits
homeharvest.com (10.1.2009)
Wonderlite® & Swivelier Fixtures
orchidlight.com (10.1.2009)
Stoler (sittestillinger)
Norsk stol vinner priser
aftenposten.no 18.3.2011
Kontorstolen Håg Capisco Plus vinner designpris både i Norge og internasjonalt.
Håg stakk av med to designpriser for kontorstolen Håg Capisco Plus denne uken. Først Merket for god design av Norsk designråd, som Håg vant for 21. gang. Deretter den internasjonalt anerkjente designprisen Reddot design awards. Tidligere i år har den norske stolprodusenten vunnet tyske iFs produkt design award. (...)
Slik bør kontorstolen være
nrk.no 13.3.2008
Sjekk om du har riktig kontorstol.
- HÅG Capisco
hag.no (...)
HÅG Capisco Puls
hag.no (...)
Ny måte å slanke PC brukere:
Tredemølle som kontorstol
vg.no 21.5.2007
Sitter du fastlimt foran PC-en på jobb og sluntrer unna treningen? Nå har forskere gjort det mulig å slå to fluer i ett smekk!
PC-en plager oss
aftenposten.no 25.5.2007
(...) Hver annen arbeidstager opplever smerte ved musebruk.
Senk skuldrene - unngå plager
forbruker.no 5.8.2007
Frisører, elektrikere og rørleggere har stor risiko for alvorlige nakke- og skulderplager. (...)
Eye Safety at the Computer
healthsystem.virginia.edu 12.2.2004
Eye strain and computer use: (...) Symptoms may include: red, watery, irritated eyes
tired, aching, or heavy eyelids
problems with focusing
muscle spasms of the eye or eye lid
headache
backache (...)
Hodetelefoner
- Grado is famous for their remarkable headphone and phono cartridge designs and hold over 48 patents. (Grado SR60) (Grado 325i)
«Trådløse» hodetelefoner for Shuffle
vg.no 24.5.2007
Trådløse hodetelefoner er i skuddet, men Monster Cable går nye veier for å ta bort ledningene på iPod Shuffle. (...)
PC-lyd (lydanlegg)
Ultratynn høyttaler er tynnere enn papp
vg.no 3.4.2009
Britene har utviklet det som må være verdens aller tynneste høyttaler. Lyden? Ifølge dem selv skal den være krystallklar. (...)
Høyttaleren, som har fått navnet FFL (Flat Flexible Loudspeaker), er utviklet av ingeniører ved Universitetet i Warwick i Storbritannia. Ingeniørene har stor tro på prototypen de nå har laget, vil slå an i markedet. (...)
Gromlyd foran datamaskinen
vg.no 1.2.2009
BEST I TEST: Genelec 6010A
De fleste har musikk på datamaskinen. Kanskje det er på tide å investere i gode høyttalere også?
Datamaskinen er i dag en universell underholdningsmaskin, og
på mange ungdomsrom tjener den både som musikkspiller og filmfremviser.
Vil du ha en lydopplevelse som går utenpå «støyen» fra plastboksene som fulgte med PCkjøpet, finnes det mye bra å velge i. (...)
(Anm: Genelec 6010A (genelec.com).)
(Anm: Kjøpeguide (lydogbilde.no).)
Sound Blaster X-Fi Surround 5.1: Bedre lyd med eksternt lydkort
vg.no 26.10.2008
Creatives eksterne lydkort danker ut integrerte lydkontrollere i både bærbare og stasjonære pc-er. (...)
Lyd på PC? Slik kommer du i gang
dinside.no 13.8.2005
For mange er PCen det viktigste apparatet i lydanlegget, enten du er lytter eller aktiv musiker. Her er vår giude og oversikt over mulighetene (...)
Nettradio, DAB, stereo
Hele verden i én spiller
dinside.no 19.4.2007
Lytt til krystallklare FM-radiokanaler fra hele verden via Internett, og ta opp det du ønsker å ta vare på. (...)
Pinnacle Media Connect Home Music
dinside.no 8.12.2006
Nettradio og musikkspiller for trådløst nett, som kobles til stereoanlegget ditt - vi tester SoundBridge fra Pinnacle. (
PC-fjernkontroll
hegnar.no 10.8.2006
Denne spreke fjernkontrollen fra Logitech lar deg spille PC-musikk på stereoanlegget.
AE WLAN nettradio
dinside.no 14.12.2005
Nettradio på PC er gammelt nytt, men ikke alltid like praktisk. AE er nesten som en vanlig radio i bruk, men er altså en nettradio i "forkledning". (...)
Apparatet må kobles til en strømadapter, det er ingen plass til batterier. På baksiden er det også tilkobling for hodetelefoner eller stereoanlegg, kontakten er minijack.
NRK slår knallhardt tilbake
forbruker.no 9.12.2005
NRK avviser DAB-kritikk, og hevder at IKT-Norge kun ønsker å motarbeide digitalradio.
Snart utdatert:
IT-bransjen fraråder kjøp av DAB-radioer
digi.no 9.12.2005
Av Norsk Telegrambyrå (09.12.2005) - IKT Norge advarer forbrukere mot å la seg lokke til å kjøpe digitale DAB-radioer.
Nettradio danker ut DAB?
dinside.no 28.11.2005
NYHET: Denne radioen tar inn over 2.500 kanaler, og kan samtidig spille av MP3-musikk som ligger lagret på PCen din. Trådløst, selvfølgelig.
http://www.minekanaler.org/wifi-nettradio/ (...)
HD-radio
Nå kommer HD-radio
itavisen.no 7.12.2005
Rulles ut i hele USA
Sju av de største radiokjedene i USA er nå klare til å rulle ut digitalradio. Men de har valgt en dårligere standard enn norske DAB. (...)
Billigst bredbåndstelefon?
vg.no 30.1.2006
(...) Takket være Post- og teletilsynets Telepriser.no, er det svært lett for deg som forbruker å hele tiden finne frem til de billigste telefoniabonnementene, også for bredbåndstelefoni.
Nettsidens egen kalkulator lar deg legge inn en egen profil på hvor mye du ringer om dagen, i uken eller i måneden. (...)
Bluetooth
Kraftig Bluetooth-boks
hegnar.no 28.9.2006
Med denne bluetooth-løsnignen slipper du å ha plastikk i øret.
Bluetooth på håndleddet
hegnar.no 28.9.2006
Stereoanlegg med Bluetooth
hegnar.no 27.7.2006
Sony forbereder et mikroanlegg med Bluetooth-mottak. (...)
Skrivere, scannere etc.
HP Photosmart C4599 All-in-One-skriver (Q8408A) - spesifikasjoner og garanti
Prosessor (Central Processing Unit (CPU))
Skal lansere åttekjernet prosessor til høsten
digi.no 27.5.2009
Intel viste fram selskapets neste Xeon-generasjon. (...)
Core i7 er klar
dinside.no 4.11.2008
Neste generasjon Intel-prosessorer er klare (...)
Kostbar versting-prosessor
vg.no 22.7.2008
Skuffende nyhet for spillentusiaster: Intels nye prosessorer blir dyrere enn ventet. (...)
Intel forbereder fire kjerner til bærbare
digi.no 14.3.2008
Detaljene ser nå ut til å være lekket. (...)
Gratis virtuell skriver
dinside.no 31.1.2008
TIPS: Å lage PDF-filer har aldri vært enklere.
Adobe Portable Document Format (PDF) er blitt en standard for elektronisk dokumentdistribusjon verden over. Filformatet med etternavn .pdf er universelt, og beholder alle skrifttyper, formateringer, farger og grafiske elementer fra hvilket som helst kildedokument, uavhengig av program eller operativsystem det ble laget i. (...)
Adobe Reader er et gratisprogram som lar deg lese, skrive ut, merke og søke i PDF-filer, men det lar deg ikke opprette dem. (...)
AMD klargjør om prosessor-rokering
digi.no 14.1.2008
Det er likevel ikke tekniske problemer som har fått AMD til å utsette lanseringen av raskere Phenom. (...)
Intel krymper seg
dinside.no 9.1.2008
Vel, deres prosessorer blir i det minste mindre. (...)
Modellene som er lansert er:
Core 2 Extreme X9000 - 2,8 GHz, 6 MB cache
Core 2 Duo T9500 - 2,6 GHz, 6 MB cache
Core 2 Duo T9300 - 2,5 GHz, 6 MB cache
Core 2 Duo T8300 - 2,4 GHz, 3 MB cache
Core 2 Duo T8100 - 2,1 GHz, 3 MB cache(...)
Intel lanserte 16 helt nye prosessorer
digi.no 12.11.2007
Høyere ytelse og lavere strømforbruk loves med Intels nyeste generasjon med prosessorer.
4-kjerners prosessor - mye å hente?
dinside.no 7.8.2007
Intel halverte prisen på 4-kjerners prosessoren Q6600 - det er fristende, men hva vinner du egentlig? (...)
Datadoktoren svarer
Ny CPU: 2 eller 4 kjerner?
dinside.no 22.7.2007
Men Pentium var ikke død
digi.no 26.7.2007
Til en forandring er det denne gangen snakk om ny innmat og gammel innpakning. (...)
Prosessor-guide
dinside.no 27.6.2007
(...) CPUen (Central Processing Unit)- eller bare "prosessoren" - blir ofte omtalt som hjernen i datamaskinen, på tross av at den ikke kan tenke. (...)
PCer med åtte kjerner snart i salg
digi.no 14.5.2007
AMD planer for PCer med fire kjerner overrasker ikke, men det gjør planen om åtte. (...)
Tar i bruk ny prosessorfamilie:
Intel har fortsatt stor tro på ultramobile PC-er
digi.no 18.4.2007
Enda litt mer ytelse:
Intel lanserte ny entusiast-prosessor
digi.no 10.4.2007
Avansert forskning:
Intel viser 80-kjernet teraflops brikke
didgi.no 12.2007
En ny 80-kjernet brikke fra Intel har samme kraft som 10.000 Pentium-prosessorer. (...)
Pentium E2100:
Intel framskynder billige tokjerne-Pentium
digi.no 31.1.2007
Xeon 5300:
Intel med firekjernede serverprosessorer
digi.no 14.11.2006
Intern prosjektgruppe i Microsoft:
Microsoft skal lage prosessorer selv
digi.no 20.10.2006
Intel på hugget
dinside.no
(...) Core 2 Duo, som er Intels nye (og gode) dobbeltkjerneprosessor, vil få en fordoblet slektning allerede i november/desember (...) Intels første firekjerneprosessor (Quad-Core) (...)
Teraflops, -bytes og -bits per sekund: Intel tester prosessor med 80 kjerner
digi.no 27.9.2006
Intel Plans Quad-Core Chip in Late 2006
washingtonpost.com 26.9.2006
(Anm: quadruplet el. quad, en av firlinger, firling. Kilde: ordnett.no.)
4x4 fra Intel og AMD
hegnar.no 26.7.2006
Brikkemakerne kjemper om førsteplassen for firedobbelte PC-prosessorer. (...)
Avtale skal være nesten i havn:
Oppkjøp av ATI kan endre PC-bransjen
digi.no 24.7.2006
AMD har lagt inn et bud på grafikkprosessor-selskapet ATI, noe som kan endre hvordan PC-bransjen fungerer. (...)
Kutter priser og framskynder teknologi:
AMD vil ta tilbake ytelsestronen
digi.no 21.7.2006
Intel kan neste uke levere de raskeste PC-prosessorene, men AMD vil kjempe hardt for å gjeninnta tronen. (...)
Clovertown og Kentsfield:
Intel fremskylder firekjernede prosessorer
digi.no 20.7.2006
Intel vil allerede i år doble antallet kjerner i prosessorer til servere og stasjonære PC-er. (...)
Første Itanium-brikker med to kjerner
digi.no 19.7.2006
Intel har lansert en ny serie med Itanium 2-prosessorer med doble kjerner og mye mer cacheminne. (...)
I bærbare PC-er:
Tror harddiskenes glansdager snart er over
digi.no 19.7.2006
Analyseselskapet In-Stat mener flashminne i nær framtid vil erstatte harddisker i bærbare PC-er. (...)
This is hardcore:
Intel Core 2 Duo
Core 2 - Intels nye prosessor - er sluppet ut av buret. Vi har nå kjent hvor bra det nye dyret kan bite fra seg.
dinside.no 14.7.2006
Nye Intelprosessorer
hegnar.no 28.6.2006
Intel slipper nye serverprosessorer med mer pang per watt. (...)
Core 2 Extreme imponerer
pcworld.no 12.6.2006
Tidige tester av Intels nye verstingprosessor viser en imponerende ytelse.
Hva skjer'a?
AMD og Intel på'n igjen
dinside.no 29.5.2006
Kraftige stasjonære med to kjerner
pcworld.no 15.5.2006
Vi har testet fem stasjonære muskelbunter, klare for å få unna morgendagens oppgaver i en fei. Men hvilken PC bør du kjøpe? Vi har svaret. (...)
Klart for mer Core DuoPentium D: Raskere og billigere
pcworld.no 8.5.2006
Core 2 Duo blir navnet på Intels nye plattform for både stasjonære og bærbare PCer. (...)
pcworld.no 5.5.2006
Intel har lansert raskere utgaver av Pentium D, og samtidig redusert prisene på tidligere modeller. (...)
AMD planer lekket ut:
Prosessorer med fire kjerner til neste år
digi.no 9.5.2006
AMDs prosessorplaner, blant annet for brikker med fire kjerner, har lekket ut. (...)
Kraftige priskutt i vente:
Tokjernet Pentium blir mye billigere
digi.no 14.2.2006
Intel planlegger trolig kraftige priskutt på tokjernede prosessorer for vanlige PC-er. (...)
DinSide Data gjør alt bedre:
Prosessor-guide
3.2.2006
Akkurat som i grafikkort-markedet pågår det et kontinuerlig kappløp mellom de to største aktørene: nemlig AMD og Intel. Her har du en kort innføring i prosessorens hektiske verden. (...)
Skjermer
Utstyrer bærbar kraft-PC med to skjermer
digi.no 22.12.2008
Nå kommer HD-skjermer til PC
dinside.no 18.12.2008
PC-skjermene har vært høyere enn bredformats TV, men nå. (...)
Tid for store skjermer
dinside.no 23.6.2008
Få orden på Winduene dine
dinside.no 24.3.2008
Ny pc-skjerm? Her er tipsene!
vg.no 22.3.2008 Bredformatsskjermer er ikke bare for film og annen hjemmebruk. Bedre muligheter til å kjøre to applikasjoner ved siden av hverandre kan gi økt produktivitet. (...)
24-tommers-skjermene har en oppløsning på 1 920 x 1 200, hvilket passer bra for størrelsen. (...)
De to vanligste tilkoblingsgrensesnittene for skjerm er analog vga-tilkobling og digital dvi-tilkobling. Fordelen med en digital tilkobling er at bildekvaliteten normalt vil være bedre. Har man muligheten for å bruke dvi, er det å foretrekke framfor vga. (...)
Rask overgang:
Bredskjerm blir standard på bærbare PC-er
digi.no 24.8.2006
Bærbare PC-er med skjerm i 4:3-formatet vil snart bli en sjeldenhet, spår IDC i en ny rapport. (...)
Unngå brannfarlig flatskjerm
nettavisen.no 8.6.2006
Din nye flatskjerm-tv kan være brannfarlig. Her er tipsene for å unngå brannfare. (...)
PC-mus
Har solgt en milliard PC-mus
digi.no 3.12.2008
Musa som takler alt?
teknofil.no 21.9.2008
Har Microsoft virkelig laget en supermobil mus? Vi har testet påstanden. (...)
Microsoft dropper laseren i ny mus
digi.no 10.9.2008
– BlueTrack-teknologien fungerer utmerket der optisk teknologi og laserteknologi ikke strekker til. (...)
SÅ tynn:
Verdens mest innovative mus?
dinside.no 17.1.2007
Patent til Qinetiq:
En håndbevegelse kan erstatte musen
digi.no 22.11.2006
Et britisk selskap utvikler en musfri musmatte som kan sanse håndbevegelser i lufta. (...)
Kensington debuts four notebook mice
macnn.com
(...) The Si750m Wireless Notebook Laser Mouse is one of the smallest full-featured notebook mice available. (...)
Museturbo fra Logitech
hegnar.no 25.8.2006
Logitech har turbomatet rullehjulet på sin nyeste mus. (...)
Mektig mac-mus
hegnar.no 26.7.2006
Denne nye musen skjuler noen overraskelser. (...)
Datamus mot sykefravær
vg.no 2.3.2006
Ifølge en ny norsk undersøkelse kan en ergonomisk utformet datamus redusere sykefraværet. (...)
Slapp av musa er her
itavisen.no 13.1.2006
Tar knekken på senebetennelsen (...)
"Bærbar" pc-mus
Tar i bruk PCMCIA-porten:
Smart mus for bærbare PC-er
digi.no 3.1.2006 11:43
- Newton Peripherals mener å ha funnet løsningen på problemene mange brukere av bærbare PC-er opplever med musen.
Ikke alle liker de innebygde musvariantene til bærbare PC-er. Kanskje rett og slett fordi de er for forskjellige fra mustypene de har brukt i alle år i forbindelse med stasjonære maskiner. (...)
"Bærbart" tastatur
Godt stoff for skrivelystne
forbruker.no 12.1.2006
Dette tastaturet kan være løsningen for dem som er lei av små taster på mobil eller PDA.
Firmaet Eleksen viste på CES-messen i Las Vegas frem et stofftastatur som skal gjøre dette enklere. (...)
Ifølge produsenten kan tastaturet rulles sammen og legges i lommen. (...)
IPOD/MP3
MP3-brugere risikerer at miste hørelsen
business.dk 13.9.2007
En britisk undersøgelse viser, at 72 af 110 MP3-brugere har skruet så højt op, at de har over 85 decibel direkte i ørerne. (...)
Test: Solcellelader til iPod
aftenposten.no 8.9.2006
Solceller gir deg iPod-lading hvor som helst. (...)
CopyPod (copypod.net)
CopyPod is the ultimate backup & recovery tool for your iPod
Copying Songs from Your iPod to a Mac or PC (about.com)
Lytt til musikk - dropp ledningene (vg.no 5.9.2006)
(...) En ting som kan være negativt for de ekstra forfengelige er at mange av blåtann stereo-headsettene er at de er forholdsvis store.
iPod er svinedyr - her er billige mp3-spillere (vg.no 4.9.2006)
iPod på byggeplassen
hegnar.no 30.8.2006
Nå kan du ta med iPoden på byggeplassen med Bosch Powerbox. (...)
MP3 i bushen
hegnar.no 7.8.2006
Spillerne er ment som en erstatning for trykt materiale i deler av verden der folk ikke kan lese. (...)
MP3-spilleren snart død
hegnar.no 2.8.2006
Musikkmobiler vil drepe MP3-spillerne, tror forbrukerne. (...)
Døv av MP3-spillere
mozon.no 22.7.2006
MP3- og iPod-generasjonen spiller ofte for høy musikk. Nå risikerer de å bli døve 30 år før foreldrene sine. (...)
Ørepropper kan gi kanonsmell
hegnar.no 13.6.2006
- Apple er arrogante
vg.no 1.5.2006
Apple-forhandlere selger iPod med tap på grunn av Apples dårlige kundeservice. Nå går Hi-Fi Klubben ut mot produsenten. (...)
Apple og Forbrukerrådet i iPod-strid
vg.no 29.4.2006
Apple fører en uvanlig praksis ovenfor iPod-kunder, ifølge nettmagasinet Amobil.no. (...)
Mp3 - én krone pr sang
vg.no 7.2.2006
De billigste nettstedene for nedlastning av lovlig musikk er russiske. Her kan du laste ned musikkfiler til én krone pr sang.
iPod saksøkt – igjen
forbruker.nom 3.2.2006
iPod gir amerikanere nedsatt hørsel
Igjen går amerikanske forbrukere til søksmål mot produsenten av sin favorittdings, iPod.
Denne gangen dreier søksmålet seg om det høye lydnivået MP3-spilleren produserer, angivelig inntil 115dB med de medfølgende øreproppene, skriver informationweek.com. (...)
Protect your ears: limit iPod use
abcnews.go.com 29.12.2005
MP3 kan være livsfarlig
hegnar.no 30.12.2005
MP3-spillere kan være direkte livsfarlige. Eksperter advarer om overfall, voldtekt, trafikkulykker, hørselskader og svindel.
Ringing in the Ears Called Growing Peril
medpagetoday.com 14.10.2005
Reviewed by Zalman S. Agus, MD; Emeritus Professor at the University of Pennsylvania School of Medicine.
Explain to patients that chronic exposure to excessive noise can increase their risk of hearing damage and tinnitus. Cite the popular portable music devices, which if played at high levels for several hours at a stretch can potentially do serious harm to hearing over time.
So here's a message, loud and clear. Turn down that iPod! Audiologists are hearing more and more about ringing in the ears, and ringing is a telltale sign of future chronic tinnitus.
It's not the high decibel level so much as the duration of listening to music at high levels, say the audiologists. (...)
Apple får sin egen batteri-skandale
computerworld.no
28.11.2003
Produsenten Apple har fått sin egen batteri-skandale, som har resultert i en anti-iPod webside. To frustrerte iPod-brukere har laget websiden. De er veldig misfornøyd med Apples service.
Brødrene Neistat i USA kjøpte et eksemplar av iPod i fjor. Batteriet varte i 18 måneder, da var det utslitt. Brødrene ringte til Apples helpdesk og fikk beskjed å sende iPod-en til Apple, fordi det ifølge Apple ikke er mulig å bytte ut batteriet selv. For tjenesten måtte Neistat-brødrene betale 255 dollar, eller 1750 kroner.
Dette fikk de to til å tenne på alle plugger. Som hevn laget de en egen webside under navnet ipodsdirtysecret.com. Der har de lagt ut en videosnutt med samtalen de førte med Apple-hjelpdesk. I tillegg har de to spredd teksten i New York: "IPod's unreplaceble battery lasts only 18 months". (...)
Mange Apple-fans er illsinte på Neistat-brødrene. De mener de to brødrene bare er ut etter å sette Apple i et dårlig lys. Ifølge mange av dem finnes det billigere alternativer på markedet og det er fullt mulig å bytte ut batteriene selv. (...)
TMO Reports - Apple Sued Over iPod Battery Problems
macobserver.com 10.2.2004
Apple Computer said Tuesday it is a defendant in five separate purported class-action lawsuits accusing the company of misrepresenting claims of the battery life in its popular iPod digital music player. (...)
Gratisprogrammer
Gir opp Open Office
digi.no 18.4.2011
Oracle ønsker å gjenvinne tilliten hos åpen kildekode-fellesskapet.
Oracle har møtt mye motvilje etter at selskapet overtok OpenOffice.org-prosjektet i forbindelse med oppkjøpet av Sun. Det førte til slutt til at prosjektet ble splittet og en ny forgrening, Document Foundation med produktet LibreOffice, vokste fram. Mange av ressurspersonene som tidligere hadde bidratt til OpenOffice.org, gikk over til LibreOffice i stedet.
Nå virker det som at Oracle har innsett at kursen selskapet har holdt til nå innen dette området, ikke er rett vei. (...)
Ny OpenOffice.org klar
dinside.no 15.2.2010
Verdens mest brukte gratis kontorpakke. Her er nyhetene. (...)
OpenOffice.org finnes i versjoner for Windows, Linux, MacOS og Solaris. Trenger du mer informasjon og nedlastingslenker, gå til denne siden. Windows-versjonen veier for øvrig 142 MB. (...)
Ajax-basert programvare:
N esten-Word servert gratis over nettet
digi.no 12.10.2006
Nå får du XP-Linux
dinside.no 22.9.2006
NYHET: Linux XP lokker med et utseende som nesten er til forveksling likt Windows XP, og som i tillegg kjører windowsprogrammer. Helt gratis. (...)
Full desktop med ikon og programmer:
Serverer enkelt PC-miljø over nettet
digi.no 8.8.2006
Desktoptwo er ny Ajax-nettjeneste som lover å servere et enkelt, men komplett arbeidsmiljø - over Internett. (...)
De beste gratis-programmene
nettavisen.no 26.7.2006
Gratis bilde- og tekstbehandling, filsletter og datahjelp til 0 kroner. Det er ikke for godt til å være sant. Last ned nå. (...)
Mange forbedringer:
OpenOffice.org-oppdatering på norsk
digi.no 13.7.2006
En oppdatert utgave av OpenOffice.org, som blant annet inneholder flere sikkerhetsoppdateringer, er nå tilgjengelig på norsk. (...)
Gratis Office-løsning
hegnar.no 13.7.2006
Med Zoho får du ganske dugelige officeverktøy helt gratis - og uten å installere noe. (...)
Virtual PC blir gratis
Populært program blir Freeware
itavisen.no 13.7.2006
Virtual PC lar PC- og mac-brukere kjøre flere operativsystemer på maskinen samtidig. Nå blir programmet fritt tilgjengelig for alle brukere. (...)
Nordmenn ikke bedre:
En av tre har ikke betalt for Windows
digi.no 27.1.2006
- Danskene bruker ulisensiert Windows i stor stil, og nordmenn er ikke bedre. (...)
Fyll PC'en din gratis på nettet
forbruker.no 10.1.2006
Det å kjøpe programmer til datamaskinen kan bli en dyr affære. Gratisprogrammer på nettet kan være et fullgodt alternativ. (...)
Her er de aller beste gratisprogrammene
digi.no 23.12.2005
- digi.no skriver om et gratis-program hver dag. Her er favorittene vi selv bruker hver eneste dag. (...)
Enkeltstående gratisprogrammer.
Spar tusenlapper!
Gratis Office-pakke til alle
vg.no 13.12.2005
Nye OpenOffice.org er like bra som Word og Excel og 100 prosent gratis. Vi har testen. (...)
Her kan du lese hele testen og laste ned programmet.
Studenter gjør seg til pirater
Aftenposten 20.9.2005
Syv av ti avgangsstudenter fra BI og NTNU har brukt ulovlig kopiert programvare. Til tross for at det finnes gunstige - og lovlige - alternativer. (...)
NordicOS
Dette er de nordiske forbrukerorganisasjonenes nettsted for åpen programvare. (...)
Norsk filmutvikling
«Gratisprogrammer, tips og triks»
te purported class-action lawsuits accusing the company of misrepresenting claims of the battery life in its popular iPod digital music player. (...)
Hjemme-PC
Slår Norge på hjemme-pc
dagensit.no 4.1.2007
I hvilke europeiske land er nnbyggerne mer datagale enn oss nordmenn?
Hjemme-PC til 27.000 kroner
hegnar.no 24.10.2005
De 70.000 som har benyttet seg av hjemme-PC-ordningen hvert år har kjøpt utstyr for 25 - 27.000 kroner. PC, skriver, kamera, DVD-spiller, hjemme-kino, projektor og flatskjermTV?
Da hjemmePC-ordningen ble innført for vel fem år siden var hensikten å heve IT-kompetansen til nordmenn flest.
PC koster ikke mer enn 10.000
digi.no 26.10.2005
- Når du vet at du har spist for mye, er det dumt å syte over at godteposen forsvinner.
Trådløst nettverk
No strings attached
smh.com 22.7.2006
Set up a home wireless network and set yourself free. David Flynn untangles the cables and the confusion.(...)
Trådløst bredbånd
Ta med nettet ut i verden
aftenposten.no 13.1.2006
Ut på tur, men redd for å gå glipp av noe på nettet? Trådløst bredbånd og nettkafé er raskest og billigst. Ser du Dagsrevyen fra Italia via PC og 3G-telefon, kan det koste deg 6622 kroner! (...)
Adobe® Dreamweaver® CS4 software
Are there any free alternatives to Dreamweaver?
guardian.co.uk 19.2.2009
Cormac Ó Maoláin is a student and can't afford his own copy of Dreamweaver, but there are alternatives
I use Dreamweaver at school, and I obviously can't fork out £400-odd for the program. Do you know of any free equivalents? (...)
Companies that sell high-priced software are aware of the problem, and you should be able to find a student version of Adobe Dreamweaver CS4 for about £100. However, there are plenty of alternatives, though I don't know which ones will have the features you need. Check the list of open-source alternatives at Osalt.com. There's also a review: Web design on a budget: six free alternatives to Dreamweaver. (...)
DEVELOP WEBSITES AND APPLICATIONS
adobe.com (2009)
Design, develop, and maintain standards-based websites and applications
Build world-class websites and applications with one of the industry's leading web authoring tools. Adobe® Dreamweaver® CS4 software is ideal for web designers, web developers, and visual designers. (...)
Adobe får kjøpe Macromedia
digi.no 5.12.2005
Adobe har fått ja fra amerikanske konkurransemyndigheter og gjennomfører dermed oppkjøpet av Macromedia. (...)
Hjelp / Opplæring /Webutvikling
CrossLoop (crossloop.com)
amazon.com
vettviten.no
Dreamweaver Developer Center
Infinigate
50 Coolest Websites 2005
Time Magazine 2005
Nettstedet -en voksende markedsføringskanal
Om Idium
Med over 600 aktive bedriftskunder og 30 ansatte er Idium ledende på databasebaserte webpubliserings-systemer (CMS) i Norge. Selskapet har levert CMS-løsninger siden 1999 og har kontorer sentralt i Oslo.
GratisGuide.net har samlet sammen lenker til nettsteder vi tror kan være nyttige for deg som lager hjemmesider.
CSS (Cascading Style Sheets)
Building your first CSS site
adobe.com
Ten CSS tricks you may not know
evolt.org
Møt mannen bak CSS
itavisen.no 9.6.2006
Håkon Wium Lie i ukas podcast
I ukas podcast fra ITavisen tar vi en lengre prat med Operas teknologisjef Håkon Wium Lie, webpionéren som fant opp Cascading Style Sheets (CSS).
Cascading Style Sheets
home page
(...) CSS has various levels and profiles. Roughly speaking, desktop browsers implement level 1, 2 or 3, other programs implement the appropriate profile for their platform: cell phone, PDA, television, printer, speech synthesizer, etc.
- CSS level 3 is under development. It includes all of level 2 and extends it with new selectors, fancy borders and backgrounds, vertical text, user interaction, speech and much more.
- CSS level 2 revision 1 (“CSS 2.1”) contains all of CSS level 1 and adds absolutely positioned elements, automatic numbering, page breaks, right to left text and other things. At this moment, February 2004, it is a Candidate W3C Recommendation.
- CSS level 1 (1996, 1999) contains properties for fonts, margins, colors, etc., that nearly all profiles of CSS need. [Also in PDF]
Sams Teach Yourself CSS in 24 Hours (Sams Teach Yourself S.) (Paperback)
PHP
Gratis-leverandøren eZ Systems:
Norsk PHP-mal for forretningssystemer
digi.no 2.2.2006
- Skien-baserte eZ Systems utgir et eget rammeverk for PHP-baserte forretningsapplikasjoner.
Ny billig-PDF
hegnar.no 25.9.2006
Adobe-konkurrenten pdfFactory er oppgradert.
PrimoPDF - når du skal lage PDF-dokumenter
dinside.no 5.1.2006
Dette lille gratisprogrammet lar deg lage PDF-filer fra hvilket som helst Windows-program.
Data-assistert kontruksjon:
Adobe Acrobat får støtte for 3D-modeller
digi.no 23.1.2006
- Adobe lanserte i dag et helt nytt produkt, rettet mot miljøer for produktdesign og konstruksjon.
Teknisk søkemotor optimalisering
Søkemotor optimalisering (SEO) - Søkemotorguiden (iktnytt.no)
Skriv for leseren - ikke Google
nettskriving.no
Ønsker du høy plassering på trefflistene til Google, så fokuser på brukerne dine - ikke søkemotorene.
Vi gir deg noen nyttige tips før du ringer eksperter på søkemotoroptimalisering.
Nettanalyse
Presang til nettside-eiere:
Google deler ut gratis nettanalyse
digi.no 14.11.2005
Nettside-eiere finner kan lese mer og laste ned programvaren på http://www.google.com/analytics/.
3D tegneprogram
Gratis 3D tegneprogram fra Google
Bli din egen arkitekt
itavisen.no 3.5.2006
Google lanserer nå Google Sketchup, et grunnleggende tegneprogram for 3D-illustrasjoner. Gratis og i beta, selvfølgelig.
Aldri mer uskarpe bilder?
dinside.no 9.8.2006
Forskerteam fra Toronto har utviklet en algoritme som kan gjøre uskarpe bilder skarpe igjen. (...)
Selger bilder til spottpris
aftenposten.no 26.6.2006
Et bilde fra et profesjonelt fotobyrå koster vanligvis 1000- 15.000 kroner. Nå selger amatører bildene sine i egne byråer for en tier. (...)
DETTE ER MICROSTOCK
Et microstock-byrå selger bilder for 1-60 kroner.
Bildene kan brukes til hva kunden vil, prisen er den samme.
Bildene kan brukes så ofte kunden vil.
Microstock-ideen ble skapt av Bruce Livingstone.
Hans selskap iStockphoto er blitt en fenomenal suksess.
Getty Images kjøpte selskapet for 50 millioner dollar i februar.
Andre populære microstock-byråer er shutterstock.com og dreamstime.com
Besøk www.imageonnet.com hvis du trenger et bilde eller en illustrasjon til din presentasjon eller nettside. Her finner du over 100.000 bilder, clipart, animasjoner og ikoner du fritt kan benytte. (iktnytt.no 7.6.2006)
Tjen penger på digitalbildene dine
hegnar.no 18.4.2006
- En vinn-vinn-vinn-situasjon der fotografen tjener penger og kunden sparer penger, mener daglig leder for fotosatsingen Crestock.
Welcome to Stock.XCHNG,
the leading FREE stock photo site!
Royalty Free
Stock Photos
Low Cost
Pay One Fee. Download What You Need
ROYALTY-FREE STOCK PHOTOS BY SUBSCRIPTION (...)
IT-effekter
Umulig å måle IT-effekter alene
digi.no 11.1.2006
- Har du lyst å måle nøyaktig effekten av IT-investeringer? Glem det, mener Gartner. Her er deres råd: (...)
Fanget i 1945:
Her er verdens første IT-«bug»
digi.no 24.1.2006
- I 1945 ble verdens første data-«bug» uskadeliggjort. US Navy har lagt ut bildet.
P2P-basert:
Se norske tv-kanaler over Internett
digi.no 6.2.2006
- Tre av de store, norske tv-kanalene kan mottas nesten i sanntid gjennom et lite Windows-program.
Hygiene
Datamus er bakteriefeller
dagbladet.no 17.2.2006
BRUKES AV FLERE: Datamus på internettkafeer og arbeidsplasser samler opp mye bakterier, ifølge det koreanske forbrukerombudet.
Dobbelt så ille som spyleknappen på offentlige do...
Tastaturet er mer møkkete enn doen
aftenposten.no 18.1.2006
Vasker du hendene etter toalettbesøk, men ikke når du har sittet foran PCen? Da bør du kanskje endre vaner.
Identifikasjon av besøkende
Ny teknikk fra Bysant:
Finn ut hvem som besøker ditt nettsted
digi.no 25.4.2006
Bysant har en teknikk for å identifisere potensielle kunder blant de besøkende på nettstedet.
Fjernstyrer hytta via pc
dn.no 29.9.2006
Stadig flere hytteeiere investerer hundretusener i ny teknologi. (...)
- Western Digital advarer: Alle data på lagringsenheten din kan slettes av hackere.
(Anm: Western Digital advarer: Alle data på lagringsenheten din kan slettes av hackere. Produsenten anbefaler at man kobler enheten fra nettet. Det er lagringsenheter av typen My Book Duo, avbildet her, som er rammet av den farlige sårbarheten. (digi.no 28.6.2021).)
- Rapport: De fleste som betaler løsepenger, blir angrepet på nytt.
(Anm: Rapport: De fleste som betaler løsepenger, blir angrepet på nytt. Halvparten oppgir at de har mistet data til tross for at de har betalt løsepengene. (digi.no 28.6.2021).)
- OL-turister: Forvent å bli hacket
OL-turister: Forvent å bli hacket
digi.no 6.2.2014
OL-FEST OG SKADEVARE: Forvent å bli hacket i Russland. Det konkluderer NBC etter å ha besøkt landet med flunkende nye pc-er og smarttelefon.
NBC besøkte Russland. Alle enhetene ble straks infisert.
I morgen braker det løs i Sotsji med åpningen av De olympiske vinterleker, som for første gang arrangeres i Russland.
På forhånd har det vært skrevet mye om terrorfare, og et sikkerhetsopplegg som mangler sidestykke i idrettshistorien.
Det som forhåpentligvis blir en folkefest er også et OL i overvåkning, der utøvere og publikum kan vente seg tidenes mest inngripende masseovervåkning.
Utstyret OL-turistene tar med seg kan være fristende mål. (...)
- No More Ransom. (- Denne tjenesten låser opp filer som er kryptert av løsepengevirus – har forhindret skade for nesten én milliard kroner.) (- Den generelle anbefalingen er alltid å forebygge trusselen ved å benytte robuste antivirusprogrammer, ta sikkerhetskopier i nettskyen og eksterne enheter, holde all programvare oppdatert og aldri åpne filvedlegg fra avsendere du ikke er helt trygge på.)
(Anm: No More Ransom. Denne tjenesten låser opp filer som er kryptert av løsepengevirus – har forhindret skade for nesten én milliard kroner. Løsepengevirus, såkalt ransomware på originalspråket, er ofte svært vanskelige å hanskes med, og i mange tilfeller har ofre ikke noe annet valg enn å betale for dekrypteringen. Det finnes imidlertid et mottiltak kalt No More Ransom, som nå deler noen oppmuntrende tall. No More Ransom er en portal rettet mot bekjempelse av løsepengevirus og ble startet som et samarbeid mellom Europol, det nederlandske politiets avdeling for IT-kriminalitet, og Kaspersky Lab og McAfee. I dag finnes det over 150 samarbeidspartnere. (digi.no 29.7.2019).)
(Anm: Dingsene dine kan ligge åpne på nett (dinside 31.1.2014).)
(Anm: - Urimelige avtalevilkår i nettskyen (aftenposten.no 31.1.2014).)
(Anm: Advarer mot ondsinnet FileZilla-kopi (digi.no 31.1.2014).)
(Anm: 300 000 hjemmerutere hacket i enormt dataangrep (nrk.no 5.3.2014).)
- En stor ny Intel-prosessorfeil kan oppheve kryptering og DRM-beskyttelse.
(Anm: A major new Intel processor flaw could defeat encryption and DRM protections. Security researchers claim it’s unfixable. (…) and could allow attackers to create special malware (like keyloggers) that runs at the hardware level and is undetectable by traditional antivirus systems. Intel’s latest 10th Gen processors are not vulnerable, though. (…) Intel has downplayed the new security vulnerability, noting it would likely require specialized hardware and physical access. “Intel was notified of a vulnerability potentially affecting the Intel Converged Security Management Engine in which an unauthorized user with specialized hardware and physical access may be able to execute arbitrary code within the Intel CSME subsystem on certain Intel products,” says an Intel spokesperson in a statement to Ars Technica. “Intel released mitigations and recommends keeping systems up-to-date. Additional guidance specific to CVE-2019-0090 can be found here.” (theverge.com 6.3.2020).)
- Intel-prosessorer har alvorlig sårbarhet som er umulig å fikse.
(Anm: Intel-prosessorer har alvorlig sårbarhet som er umulig å fikse. Sikkerhetsforskere har funnet nytt problem med Intels brikker. Sikkerhetsforskere har funnet nok en potensielt alvorlig sikkerhetsfeil i Intels prosessorbrikker, og i motsetning til tidligere Intel-sårbarheter ser det ikke ut til at denne lar seg reparere. Det melder blant andre Ars Technica. Det var forskere hos Positive Technologies som først rapporterte om den nye sårbarheten, som rammer de aller innerste sikkerhetslagene på Intel-systemer – og som dermed potensielt er svært alvorlig. (…) Selskapet jobber imidlertid med å blokkere alle mulige måter å utnytte feilen på. Den gode nyheten er at feilen også er tekniske krevende å utnytte. Sikkerhetsselskapet skal slippe en komplett teknisk beskrivelse av sårbarheten som går mer i detalj ganske snart. (digi.no 9.3.2020).)
- Skadevare til Android stjeler bankinformasjon ved å ta opptak av mobilskjermen.
(Anm: Skadevare til Android stjeler bankinformasjon ved å ta opptak av mobilskjermen. Sikkerhetsselskap advarer mot «Vultur». Det rapporteres nå om en ny skadevare av typen banktrojaner på Android-plattformen som har potensiale til å gjøre mye skade. Nettstedet Ars Technica var blant de første til å skrive om saken. Skadevaren er døpt Vultur og ble nylig omtalt av det nederlandske sikkerhetsselskapet Threatfabric, som spesialiserer seg på ondsinnet programvare designet for banksvindel. (digi.no 1.8.2021).)
- Fra det uforståelige til det uunnværlige. (- Det startet med noen små brytere på en liten brikke.)
(Anm: Fra det uforståelige til det uunnværlige. Det startet med noen små brytere på en liten brikke. Hver bryter kunne slås av og på og telle til én. Alene var de ikke særlig imponerende. I samlet flokk var de hjernecellene i verdens første moderne datahjerne. (…) Mikroprosessoren, som fyller 50 år i år, er bygget opp av transistorer. Vi kan sammenligne den med vår egen hjerne, og transistoren med hjernecellene. Etter hvert fant man billige måter å pakke sammen enda flere transistorer på, noe som betød at datamaskinene stadig ble lettere og smartere. – Før 1975 var datamaskinene gigantiske. De fylte store rom og kostet millioner. Så kom Altair 8800 på markedet. Den var svært begrenset i bruk, men ble populær blant entusiaster, sier Ovesen. (aftenposten.no 11.11.2021).)
- Farlig skadevare stjeler passord – Norge er rammet.
(Anm: Farlig skadevare stjeler passord – Norge er rammet. Kamuflerer seg som populære programmer. Sikkerhetsforskere rapporterer nå om en ny, farlig skadevare som blant annet er i stand til å stjele passordene på systemer som infiseres. Skadevaren er oppdaget i en rekke ulike land, og Norge er blant landene som er rammet. Den nye skadevarekampanjen har fått navnet Magnat og ble nylig beskrevet av sikkerhetsselskapet Cisco Talos. (digi.no 6.12.2021).)
- Stort skadevare-nettverk beskytter seg selv med kryptoteknologi – infiserer tusen PC-er om dagen.
(Anm: Stort skadevare-nettverk beskytter seg selv med kryptoteknologi – infiserer tusen PC-er om dagen. Google hevder å ha satt «Glupteba» ut av spill – inntil videre. (...) Andre aktører har også omtalt Glupteba. Sikkerhetsselskapet Malwarebytes beskriver skadevaren som en trojaner som kan brukes til å laste ned og installere annen skadevare, samt innlemme det infiserte systemet i et botnett. Ifølge Malwarebytes er skadevaren som regel forkledd som en oppdatering for legitim programvare. (digi.no 15.12.2021).)
- Windows kan nå blokkere et av de vanligste og mest alvorlige angrepene.
(Anm: Windows kan nå blokkere et av de vanligste og mest alvorlige angrepene. En grense for antall mislykkede forsøk på innlogging er endelig på plass. Det har lenge vært ansett som et av de viktigste tiltakene for å stanse angrep med utpressingsvare. (digi.no 12.10.2022).)
- FBI advarer mot bruk av offentlige ladere. – Bruk USB-kondom, sier norsk ekspert. Offentlige ladepunkter, som disse hos kollektivselskapet Ruter, kan i verste fall «kapres» av ondsinnede aktører. Du bør la være å bruke dem, ifølge amerikanske FBI.
(Anm: FBI advarer mot bruk av offentlige ladere. – Bruk USB-kondom, sier norsk ekspert. Offentlige ladepunkter, som disse hos kollektivselskapet Ruter, kan i verste fall «kapres» av ondsinnede aktører. Du bør la være å bruke dem, ifølge amerikanske FBI. (…) På Federal Communications Commission (FCC) sin nettside kommer det frem at kriminelle kan etterlate infiserte USB-kabler igjen på offentlige steder, og i noen tilfeller gi ut infiserte kabler som gaver. Ved lading på offentlige områder, anbefaler både FBI og FCC å ta med egen ladekabel og ladekontakt, i tillegg til å benytte seg av stikkontakt i stedet for USB-uttak. I tillegg anbefaler FCC å ta med en ladebank. Fagdirektør i Eidsiva Sikkerhetstjenester, Vidar Sandland, forteller at dette har vært en kjent problemstilling i lang tid. (…) – Det er også mulig å anskaffe et «USB-kondom»; et adapter man kobler mellom ladekabelen og enheten, hvor kun de ledningene som blir brukt til lading er tilgjengelig. Da er det ikke fare for at man kan få overført data eller bli angrepet. Dette er mulig å anskaffe hos de fleste elektronikkjeder. Seniorrådgiver i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), Anniken Beyer Fjeld, er enig med Sandland. (tek.no 11.4.2023).)
Diverse artikler
(Anm: Lenovo sendte ut 750 000 nye laptoper fra fabrikk – alle var proppet med ondsinnet programvare. (…) Amerikanske FTC har også gjort det klart at Lenovo må be forbrukerne om lov til å installere adware på maskinen, før de sender de ut til amerikanske kunder. Lenovo tok ansvar allerede i 2015 og opprett en side der de hjalp brukerne med å avinstallere programvaren. (digi.no 8.9.2017).)
(Anm: En av nåtidens største teknologer er død. Utviklet den første hjemme-PCen på bare tre måneder. (…) Sentral i utviklingen av «The Alto» På 70-tallet var også den avdøde 74-åringen en sentral skikkelse i utviklingen av den første datamaskinen som var ment for hjemmemarkedet. – Maskinen var det som satte startskuddet for hjemme-PC-markedet de neste 45 årene. Utrolig nok ble maskinen bygd av Thacker på bare tre måneder. Vi pleide å si at Charles bare kastet delene opp i luften, før de falt ned igjen som «The Alto», sier Alan Kay til The New York Times. Key var også en sentral skikkelse i utviklingen av den første personlige datamaskinen sammen med Butler Lampson og Robert Taylor. (digi.no 14.6.2017).)
Massivt IT-angrep mot Norge
digi.no 27.8.2014
Raid mot olje- og energibransjen.
Nasjonal sikkerhetsmyndighet har denne uken, i samarbeid med Petroleumstilsynet og NVE, varslet 300 selskaper i energi- og oljesektoren om et omfattende forsøk på datainnbrudd mot selskaper i sektoren.
Oslo (NTB): Norsk olje- og energibransje er i disse dager utsatt for det mest omfattende hackerangrepet mot norske interesser noensinne, ifølge Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM).
50 bedrifter i oljebransjen er bekreftet angrepet og ytterligere 250 varsles nå av Nasjonal Sikkerhetsmyndighet, som er nasjonal varslings- og koordineringsinstans for alvorlige dataangrep. Dette er det største hackerangrepet mot norske interesser noensinne, skriver Dagens Næringsliv onsdag.
– Vi har mottatt et varsel og rutinemessig sjekker vi våre systemer, sier Ørjan Heradstveit, pressetalsmann i Statoil. (...)
Brukere over hele verden opplevde problemer med internett tidligere denne uken.
nrk.no 15.8.2014
Nå advarer eksperter mot at det samme vil skje om noen uker dersom noe ikke gjøres. Foto: ScanStock Dagen da internett ble ødelagt Gamle systemer skaper trøbbel for internett. Tirsdag brøt det sammen for alvor. – Ville skjedd før eller siden uansett, sier Gise Hannemyr. (...)
Liten feil – store konsekvenser
Nettsider over hele verden begynte å slite voldsomt. Det ble umulig å logge inn på ulike tjenester, blant annet Microsofts skytjeneste Office365.
Hardest rammet var likevel nettgiganten eBay. Det globale problemet førte blant annet til at mange eBay-brukere krevde å få kompensasjon for tapte salg, skriver Telegraph.
Det var egentlig ingenting ved Verizons handlinger som tilsa at noe sånt skulle skje. I ettertid viser det seg at Verizon egentlig bare satte i gang noe som på et tidspunkt hadde kommet til å skje uansett. (...)
Lås opp kidnappede filer gratis
digi.no 8.8.2014
– Ren flaks gjorde det mulig, sier IT-sikkerhetsselskap.
En ny skadevare kalt Cryptolocker spredte seg kraftig i Norge i fjor høst.
Ofrene som ble infisert opplevde at filene på datamaskinen ble kryptert. Antivirusleverandørene mente enstemmig at det for alle praktiske formål var umulig å dekryptere filene.
Prinsippet bak såkalt utpressingvare (ransomware) er kjent. Kriminelle bakmenn forlanger løsepenger for å frigi filene de har låst. Med anonym betalingsmetode har du ingen garanti for at man får tilsendt nøkkelen.
Men nå slipper alle de 500.000 ofrene for Cryptolocker slike bekymringer, melder BBC.
En ny portal er opprettet hvor oftene kan få krypteringsnøklene gratis. (...)
Massiv lekkasje om statlig spionvare «FinSpy» later til å omgå antivirus
digi.no 6.8.2014
FinFisher eller FinSpy er navn på en bred portefølje med trojaner, spionvare og overvåkningsplattform, utviklet av det tysk-britiske selskapet Gamma Group og solgt til politimyndigheter, etterretning og myndigheter.
Selskapet er omgitt med et tykt slør av taushet. På egne nettsider oppis det at de utelukkende handler med autoriserte myndigheter og etater. Men Gamma Group har fått kritikk for at produktene også er brukt til overvåkning av av politiske motstandere og sivilbefolkning i diktaturer og regimer.
Bak produktene står noen av verdens mest dyktige spesialister, hvis vi skal tro selvskrytet på lysbilder som tidligere er lekket, gjengitt av sikkerhetseksperten Mikko Hyppönen i F-Secure i fjor. De viser at Gamma også utvikler maskinvare, forgiftede USB-enheter, for å bryte seg inn i utstyr.
En stor lekkasje av hvilke egenskaper FinFisher-pakken med statlig skadevare har, er nå dukket opp, ifølge det britiske teknologinettstedet The Register. (...)
Som tatt ut av en spionfilm
Fra tidligere har New York Times beskrevet egenskapene til FinFisher. Avisen betegnet i 2012 programvaren som noe som kunne være tatt ut av en spionfilm.
Spionvaren skal være svært sofistikert og spesielt utformet for å unngå oppdagelse. Den støtter alle større mobile operativsystemer og pc-operativsystemer, inkludert Windows, Mac og Linux-distribusjoner. (...)
– Sletting er rett og slett misvisende
nrk.no 27.7.2014
Selv om du formaterer eller sletter en harddisk er du ikke trygg. NorSIS sammenligner det med å rive ut innholdsfortegnelsen i en bok. Det kan føre til id-tyveri hvis du kaster eller selger maskina.
Kanskje du har kjøpt en ny datamaskin og har bestemt deg for å kvitte deg med den gamle. Selv om du formaterer harddisken kan personer med onde hensikter hente ut data.
– Formatering av en harddisk kan sammenlignes med en bok, det er det samme som å rive ut innholdsfortegnelsen. Resten av innholdet og filene eksisterer fortsatt og kan hentes igjen med et gjenopprettingsprogram. Det å kalle det delete, eller sletting, er rett og slett misvisende, forteller Tone Hoddø Bakås. (...)
Norske bedrifter vegrer seg for å anmelde angrep: Én prosent av datakriminaliteten blir anmeldt
aftenposten.no 24.7.2014
Administrerende direktør Berit Svendsen i Telenor leter i vesken. Hun har glemt nøkkelkortet og kommer seg ikke forbi resepsjonen. Selv toppsjefen må følge sikkerhetsrutinene for å få adgang til huset.
Aftenposten skrev tirsdag om økningen i IKT-kriminalitet hos norske bedrifter. Der tjenestenektangrep kan beskrives som rent hærverk, går de mest avanserte kriminelle stille i dørene.
- Fortsatt er det mange bedrifter som ikke tar informasjonssikkerhet på alvor, sier fungerende direktør i Næringslivets sikkerhetsråd (NSR), Arne Røed Simonsen. (...)
Passord-programmer har grove feil
dinside.no 14.7.2014
Lett bytte for hackere.
Lastpass er ett av programmene som ifølge forskerne har svakheter.
Seks stykker undersøkt
Men teknisk sikre, det er de ikke alltid. I hvert fall ikke dersom de i tillegg til app også brukes i nettleseren
Forskerne Ziwei Hi, Warren He, Devdatta Akhawe og Dawn Song ved Berkeley-universitetet i California tok for seg seks av de mest populære passordprogrammene: LastPass, RoboForm, My1Login, PasswordBox og NeedMyPassword. (...)
Gjelder bare nettleser-versjoner
Det må understrekes at rapporten bare gjelder den delen av passord-programmene som er kjører i nettleseren, og ikke selve appen du bruker på mobil eller nettbrett.
I ett av tilfellene (LastPassSafe, med Safari på iPhone) dreier det seg om feil tilknyttet Java, slik vi tidligere blant annet har sett med BankID her hjemme. (...)
Siktet 17-åring kan få kjemperegning
bt.no 11.7.2014
DNB åpner for å kreve millionerstatning etter dataangrepet tirsdag. (...)
- Ikke små summer
DNB vil avvente politiets etterforskning, men utelukker ikke at det vil bli aktuelt å rette et erstatningssøksmål mot 17-åringen, dersom han blir dømt. (...)
Tre dømt i fjor
I fjor ble tre tenåringer dømt for å ha angrepet flere norske selskapers nettsider, blant andre DNB. Den gang anslo storbanken at angrepet kostet dem nær 1,3 millioner kroner. (...)
17-åring pågrepet for dataangrepet
bt.no 10.7.2014
Politiet i Bergen har siktet og pågrepet en gutt fra Bergen for storangrepet tirsdag mot nettstedene til flere av Norges største selskaper.
Tirsdag ble nettsidene til Norges Bank, DNB, Sparebank 1, Nordea, Danske Bank, Storebrand, Telenor, NetCom, Norwegian, Widerøe og SAS satt ut av spill i det mest omfattende dataangrepet som har vært mot norske virksomheter.
Torsdag formiddag gikk politiet i Bergen til aksjon mot en 17 år gammel gutt. Han er nå siktet for dataangrepene og satt torsdag ettermiddag i politiavhør.
Seks års strafferamme
Seksjonsleder Frode Karlsen ved økoavsnittet hos Hordaland politidistrikt bekrefter pågripelsen av en 17 år gammel gutt fra Bergen.
- Han er siktet for grovt skadeverk, men siktelsen kan bli utvidet. Strafferammen for grovt skadeverk er seks år, sier Karlsen. (...)
(Anm: Glemt WiFi-passordet? Slik finner du det frem igjen. (dinside.no 6.7.2015).)
Spionerer nettet på deg
dinside.no 20.6.2014
Slik finner du ut om uønskede øyne snoker.
Nettbrett, mobiltelefoner såvel som nye TV-er og bærbare PC-ser har alle innebygde kameraer for videosamtaler over Skype, og andre lignende programmer. (…)
Ikke lev i uvisshet
Heldigvis finnes det en enkel måte å finne ut hvilket program som nyttegjør seg av kameraet, slik at du i samme slengen kan oppdage farlig spionvare om maskinen er infisert.
For å finne ut dette kan du bruke programmet Process Explorer, som viser alle kjørende programmer på maskinen.
Når det lille, men hendige programmet er lastet ned og installert må du finne ut hva kameraet ditt heter. Det trenger nemlig ikke å være det samme som står på esken. (…)
Massive angrep mot kjente nettjenester
digi.no 11.6.2014
Krever løsepenger for å stoppe DDoS
Kriminelle har utsatt Feedly for DDoS-angrep og nekter å stoppe det før tjenesten betaler løsepenger. Det er uklart om også de som angrep Evernote krevde tidligere i dag krevde løsepenger. (...) .
- Cyberkriminalitet koster 2.600 milliarder i året
e24.no 9.6.2014
Tyveri på internett rammer den globale innovasjonen, mener forsker.
DYRT: Kriminalitet utført på internett rammer millioner av mennesker og koster milliarder av kroner, viser en ny undersøkelse.
Cyberkriminalitet tynger den globale økonomien med rundt 445 milliarder dollar per år, tilsvarende drøyt 2.600 milliarder norske kroner.
Dette melder Reuters.
Nyhetsbyrået siterer en undersøkelse gjennomført av Center for strategic and international studies (CSIS). Denne viser at næringslivet taper mest som følge av tyveri av såkalte immaterielle eiendeler (eksempelvis forskning, varemerker og patenter).
Samtidig utgjør privatpersoners tap som følge av hacking rundt 160 milliarder dollar i året.
CSIS mener at cyberkriminaliteten rammer global handel, konkurranse og innovasjon.
- Cyberkriminalitet er en skatt på innovasjon, som hemmer innovasjon gjennom å redusere avkastningen til innovatørene og investorene, sier forsker Jim Lewis.
Studien viser at de største tapene påføres de store økonomiene som USA, Kina, Japan og Tyskland. Blant privatpersoner har rundt 40 millioner amerikanere fått stjålet sin personlige informasjon.
Undersøkelsen er bekostet av programvareselskapet McAfee, som spesialiserer seg på digitale sikkerhetsløsninger. McAfee eies igjen av Intel. (…)
Nettsikkerhet på dugnad?
digi.no 15.4.2014
OpenSSL drives på dugnad. Det viktigste bidraget andre kan gi, er koderevisjon.
KOMMENTAR: OpenSSL er underbemannet og underfinansiert.
Få programmeringsfeil har fått så stor oppmerksomhet som den Robin Seggelmann gjorde seg skyldig i da han seint i 2011 brukte sin fritid til å arbeide med Heartbeat-modulen til OpenSSL. Seggelmann arbeidet med Heartbeat på frivillig basis. Han var da tilknyttet Universitetet i Münster i Tyskland. Han arbeider i dag for Deutsche Telekom.
På nyttårsaften 2011 fullførte han Heartbeat og sendte koden til Stephen Henson, medlem av kjernegruppen bak OpenSSL. Henson så ikke feilen, og godkjente modulen. Feilen ble heller ikke oppdaget av andre som gikk gjennom koden før den ble satt i produksjon.
To år seinere ble det avdekket at Seggelmann hadde glemt å avgrense størrelsen på en av variablene i modulen.
Det ble påvist at uvedkommende, som følge av denne forglemmelsen, kunne hente følsom informasjon i bolker på opptil 64 kilobyte fra servere som bruker OpenSSL til kryptert overføring. Heartbeat-feilen fikk – selvfølgelig – navnet Heartbleed.
OpenSSL brukes til å sikre det meste av vanlige menneskers behov for utveksling av fortrolig informasjon på nettet.
Heartbleed ble kalt «den verste katastrofen i Internetts historie», selv om det i skrivende stund ikke er påvist informasjon som er kommet på avveier som følge av programmeringsfeilen. (…)
Ruteren din kan være rammet av Heartbleed
hardware.no 11.4.2014
Flere nettverksprodukter viser seg nå å være rammet.
Trodde du at det holdt å bytte ut passordene dine på nett? Da kan det hende du tar feil. Nå viser deg seg at den mye omtalte Heartbleed-feilen også har rammet produktgrupper som skrivere, rutere og annet nettverksutstyr. Heldigvis for oss forbrukere ser det ut til at det først og fremst dreier seg om bedriftsutstyr, selv om også privatpersoners utstyr ser ut til å være rammet.
Det er kanskje ikke det første som faller deg inn, men alle fysiske produkter som skrivere og rutere har programvare. Dette er gjerne litt mindre omfattende og mer spesialisert programvare enn den du har på datamaskinen din. (…)
Svindel-app til topps i Google Play
Digi.no 9.4.2014
Utga seg for å være antivirus.
En Android-app som lovet å beskytte mobiltelefonen mot skadevare er avslørt som juks og fanteri. Men ikke før den solgte i bøtter og spann.
«Virus Shield» ga imidlertid bare falsk trygghet.
Alt den gjorde var å presentere et ikon i form av et skjold med et kryss over, noe som signaliserte at enheten din var infisert. Ved å trykke på ikonet ble du «trygg».
Appen hevdet å by på funksjonalitet som vern av personlig informasjon og sanntids skanning av apper, innstillinger og filer, men dette er nå avslørt som bløff.
Det er nettstedet Android Police som først avdekket svindelen, som svært mange skal ha falt for. (...)
Windows Spy tool equipped with Android malware to hack Smartphones
thehackernews.com
I am quite sure that you must be syncing your Smartphone with your Computers for transferring files and taking backup of your device.
If you are using windows operating system and Android devices, then it’s a bad news for you, because FireEye Security Researchers have identified a new piece of windows malware that can also infects your Android Devices.
During an investigation of a targeted attack on a US based financial institution, researchers spotted a new version of Windows Remote Access Trojan (RAT) called 'Win-Spy Software Pro v16', a spying and monitoring tool. WinSpy was embedded in macro documents to kick off a spam campaign via a spear phishing email.
“The recent surge in Android-based RATs such as Dendroid and AndroRAT shows a spike in the interest of malicious actors to control mobile devices. GimmeRAT is another startling example of malicious actors venturing into the Android ecosystem,” security firm said.(...)
Russisk rootkit mot Ukraina
digi.no
10.3.2014
Et antatt russisk rootkit, Snake, avsløres med økende hyppighet i Ukraina. Snake er nærmest umulig å oppdage og avlytte, og enger seg både for overvåkning og angrep.
Videreutviklet variant av det hittil verste kyberangrepet mot USA.
Avdelingen «Applied Intelligence» i britiske BAE Systems publiserte fredag en hvitbok om en omfattende operasjon for kyberspionasje de har døpt «Snake».
Snake beskrives som et «rootkit», altså skadevare som gjemmer seg dypt inne i et operativsystem, og som greier å holde seg skjult. (...)
Lettere å lage Android-skadevare
digi.no 10.3.2014
Ved å kjøpe Dendroid kan nå «hvem som helst» bake inn skadevarefunskjonalitet i en eksisterende app.
Dendroid koster 300 dollar og gjør det lettvint å bake inn skadevarefunsksjoner i en eksisterende app.
En ny kommersiell tilgjengelig tjeneste, Dendroid, selges for 300 dollar og tilbyr folk med skumle hensikter å legge til fjernstyringsfunksjonalitet i Android-apper. (...)
Vestlige myndigheter hacket - Russland mistenkes
e24.no
7.3.2014
RUSSISK HACKING? Flere datasikkerhetsfirmaer melder om hacking av datasystemer tilhørende vestlige myndigheter. Mistanken kastes på Russland.
Har et av de mest avanserte datavirusene noensinne tappet PC-ene til vestlige myndighetspersoner på vegne av russisk etterretning?
Spekulasjonene går, etter at en sofistikert og ondsinnet skadevare kalt Turla angivelig er funnet på hundrevis av datamaskiner tilhørende myndighetspersoner både i USA og Europa, melder nyhetsbyrået Reuters.
- Dette har russiske fingeravtrykk over hele seg, uttaler Jim Lewis til Reuters.
Han er tidligere ansatt hos amerikanske UD, nå forsker hos senteret for utenlandsstudier i Washington.
- Dette er en sofistikert skadevare som bruker en kryptering, har klare linker til tidligere kjente russiske tilfeller, og som er rettet mot vestlige myndighetsmål, oppsummerer han. (...)
Slik ble Martines mailkonto misbrukt
dinside.no 7.3.2014
MISBRUK AV MAIL: Da noen hacket seg inn i Martine Jonsruds mail, ble det sendt ut svindelmail til alle hennes kontakter.
Se hvordan du sikrer din mailkonto.
DinSide Svindelmailer er et velkjent problem, og alt fra lotterigevinster til mail fra "banken din" har vært utbredt de siste årene.
Den siste tiden er det imidlertid en ny svindelvariant som har dukket opp stadig oftere. (...)
- Plutselig fikk jeg en haug av telefoner fra venner og kjente om at de hadde fått svindelmail fra meg, forteller Jonsrud til DinSide.
Svindlerne som benytter seg av disse metodene blir ifølge Christian Meyer, seniorrådgiver i sikkerhetsselskapet NorSiS, stadig flinkere både til å finne og benytte informasjon om personen de misbruker navnet til, og til å bruke oversettelsestjenesten Google Translate.
Dermed kan mange av disse svindelmailene fremstå som troverdige. Her kan du sjekke hvordan du ser om mailen er ekte eller fra en svindler. (...)
300 000 hjemmerutere hacket i enormt dataangrep
nrk.no 5.3.2014
300 000 private nettverk er hacket, ifølge det walisiske sikkerhetsselskapet Team Cymru.
Tar kontroll over surfingen din og sender deg til falske nettbanker. Slik beskytter du deg.
Minst 300 000 private nettverksrutere i Europa og Asia skal være systematisk hacket siden desember i fjor, og brukere sendes til falske nettbanker der de lures for både passord og brukerdetaljer. Det skriver Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) og norske Hardware.no.
Ved å rute trafikken innom en svindlerkontrollert server, kan uærlige sjeler få full tilgang til all ukryptert trafikk på nettverket ditt. En slik kapring av ruteren er vanskelig å oppdage, og det vil være vanskelig å oppdage at du som nettbankbruker faktisk blir loppet. (...)
– Det kan være veldig vanskelig å se at man er hacket. Du skriver inn bankens nettadresse i nettleseren din, og det vil fortsatt stå der, selv om ruteren din sørger for at du blir omdirigert til en kopi av nettbanken. Denne er styrt av en svindler. Alt du taster inn, går rett til svindleren, som da enkelt kan taste det inn på den ekte utgaven av nettbanken og ha full tilgang til dine konti, forklarer Hans Marius Tessem i NorSIS til NRK.no. (...)
Er du rammet?
Det finnes måter å se om man er hacket. Når man går til sin nettbank er forbindelsen kryptert. Det ser man i sin egen nettleser ved at nettadressen har forstavelsen https://, ikke http://.
I tillegg vil de fleste nettlesere ha et hengelåssymbol på et synlig sted på skjermbildet. Ved å klikke på denne hengelåsen, får man opp et vindu med et sikkerhetssertifikat. Dersom dette sertifikatet stemmer overens med bankens navn, er du trygg.
– Men hvordan beskytter man seg, og hvordan redder man seg, om man er angrepet?
– Generelt kan man sette ruteren tilbake til fabrikksinnstillinger, slik at trafikken ikke lenger rutes til den kontrollerte serveren. I tillegg vil det trolig hjelpe å oppdatere programvaren på ruteren. Og noe av det viktigste man gjør er å endre det fabrikksatte passordet, sier Tessem.
Husker man ikke lenger passordet til sin trådløse ruter, kan man også nullstille innstillingene manuelt. De fleste rutere har en slik knapp. (...)
Mobilen er det nye målet
norsis.no 7.10.2011
Tidligere var det masseutsendelse av PC- virus som rammet et stort antall brukere gjerne med formål å få status i hackermiljøer. I dag er det mer skreddersydde angrep med formål å tappe informasjon som kan misbrukes kriminelt. (...)
Til tross for risiko ved å lagre mye sensitiv informasjon på smartmobiler og at det skjer flere skreddersydde hacker-angrep, så avdekker en undersøkelse utført av Norstat for Telenor i 2013, at 8 av 10 nordmenn sjelden eller aldri bytter passord på mobiltelefonen og nettbrettet. Nær halvparten bruker dessuten samme passord for innlogging til flere ulike nettsteder og applikasjoner.
Brukere av smartmobiler bør i det minste sikre sin informasjon med en tastelås-sperre. Og flere tiltak bør vurderes avhengig av bruk, tilgang og informasjon som er lagret. Dagens kriminelle er ofte profesjonelle organisasjoner som har en tydelig arbeidsdeling, og det er fokus på å operere i det stille. Derfor er det ofte vanskligere å merke at en har blitt tappet for informasjon – før det er for seint. (...)
Dingsene dine kan ligge åpne på nett
dinside 31.1.2014
Einar Otto Stangvik har laget verktøyet som finner nordmenns private webkameraer, strømstyring, filservere og skannere.
USIKKERT: Einar Otto Stangvik har laget søkemotoren Usikkert.no for å vise nordmenn hvor mye som ligger åpent på nettet.
Sikkerhetseksperten Einar Otto Stangvik søker videre.
– Og her kan jeg etter sigende skru av noens juletrelys.
Han smiler oppgitt og endrer søkekriteriene.
– Her kan vi ringe ut fra telefonsentralen til et vekterselskap. Og her ser vi gjennom et webkamera.
Stangvik sitter med sin egetutviklede søkemotor Usikkert.no. I motsetning til vanlige søkemotorer som Google, søker den ikke bare etter nettsider, men alle typer enheter som er koblet på internett i Norge. Som garasjeanlegg, strømstyring, telefonsentraler, webkameraer, nettverksdisker, rutere, TV-er, skrivere; alt.
Mye av dette ligger helt åpent, klart for misbruk. Og noen av enhetene kan være dine, uten at du vet det. (...)
- Urimelige avtalevilkår i nettskyen
aftenposten.no
31.1.2014
Dropbox og iCloud brukes mye blant studentene vi møtte på Høyskolen i Oslo. Men ingen hadde leste brukervilkårene.
- Nei, er det noen som gjør det, da? sier Shamat Tewolde (21).
De stoler fullt og helt på nettskyene de bruker. Det bør de nok ikke, mener Forbrukerrådet.
Forbrukerrådet advarer mot at filene dine kan forsvinne over natten.
Vi lagrer stadig mer innhold på nett, i den såkalte nettskyen. Men hvor sikre er filene dine hvis lagringstjenesten skulle gå konkurs slik FotoKnudsen gjorde sist vinter, og hvordan lagres personlige informasjon og brukerhistorikk? (...)
Advarer mot ondsinnet FileZilla-kopi
digi.no 31.1.2014
Sender innloggingsdata til russiske kriminelle.
FileZilla er en populær klient for FTP- og SFTP-basert filoverføring mellom datamaskiner. Men det er viktig at man laster den ned fra riktig sted. (Skjermbilde: digi.no)
FileZilla er trolig blant de beste og mest kjente FTP-klientene som finnes. Programvaren er åpen kildekodebasert og tilgjengelig offisielt tilgjengelig for både Windows, OS X og Linux. (...)
Win32:Malware-gen Removal Instruction – How to Get Rid of Win32:Malware-gen
blog.mitechmate.com (3.2.2014)
Your Avast kept detecting Win32:Malware-gen but it never remove the virus? Always goy an error “The system cannot find the file specified” when you tried to remove the Win32:Malware-gen by clicking “Move to Chest”? Tried different antivirus programs but still have no luck to get rid of Win32:Malware-gen? Don’t give up, by learning the manual removal solution below, you can eliminate Win32:Malware-gen virus quickly and safely. (...)
Win32:Malware-gen is also used by virus maker to pour more threats and makes your PC full of security bugs, which help hacker invade your system and cause all kinds of problems: your system speed is strikingly slowed down, system crash happens randomly, many of your files like MS Office documents, videos, images and music are deleted, annoying ads pop up on your browser and displays page you haven’t requested, your firewall and antivirus software are disabled, etc. (...)
Stjal dokumenter fra Microsoft-ansatte
digi.no 27.1.2014
Microsoft bekrefter at et antall av deres ansatte har vært utsatt for målrettede hackerangrep.
Utsatt for målrettede angrep.
Et antall Microsoft-ansatte har nylig vært utsatt for målrettede hackangrep. Det bekrefter selskapet i kunngjøring fredag.
Uvedkommende skal ha brutt seg inn i ansattes epost ved å lure dem til å klikke på lenker eller ondsinnede vedlegg, en metode kjent som phishing-angrep.
Mistanken om at det er spesielt utvalgte ansatte som har vært målskive blir styrket av innholdet som nå er på avveie.
– Det ser ut til at det er dokumenter knyttet til politimyndigheters innsynsbegjæringer som ble stjålet, skriver Adrienne Hall, leder av Microsofts Trustworthy Computing Group.
Av hensyn til berørte ansatte og kunder, så vel som innholdets følsomme karakter, så understreker hun at Microsoft ikke kommer til å kommentere ytterligere på gyldigheten til stjålne dokumenter eller epost.
Microsoft har overfor The Verge tidligere bekreftet at «et mindre antall» av deres ansatte er blitt rammet av angrep fra en hackgruppe kalt Syrian Electronic Army. (...)
Advarer mot 3D-skrivere
digi.no 26.7.2013
Kan gi økt helserisiko, ifølge forskere. (...)
– Helserisiko
Å skjære ut objekter i ulike polymer-materialer er noe hvermannsen i liten grad kan sies å ha særlig lang erfaring med.
Her foreligger det en økt helserisiko, ifølge en fersk rapport fra forskere ved Illinois Institute of Technology.
Poenget er at mens industrielle 3D-printere tar i bruk ventilasjonsanlegg og filtre for å unngå luftbårne mikropartikler, er dette i liten grad noe billig-modellene og entusiaster eller hjemmebrukere vet å ta hensyn til.
Du puster inn plast
Utskrifter med petroleums-basert ABS-plast (brukt i legoklosser) og bio-plastikkmaterialet PLA er ifølge rapporten begge kjent for høyt utslipp av ultrafine partikler (UFP), på linje med bruk av laserskrivere eller sigarettrøyk. (...)
Forskerne mener iallfall at det er all grunn til å ta sine forholdsregler. De tar også til orde for at det er behov for mer forskning på området. (...)
Adobe kverker Creative Suite
digi.no 7.5.2013
Nettskyen overtar.
Creative Suite er død. Lenge leve nettskyen. (...)
Erstatningen heter Creative Cloud og ble introdusert i fjor på samme tid. Nye utgaver av Adobes kreative programmer vil heretter bare tilbys her.
For å understreke dette kommer Adobe med en oppgradert portefølje, der alle drøyt 30 innslagene får lik benevnelse. Programmene er døpt Photoshop CC, Indesign CC, Premiere Pro CC osv.
De nye CC-programmene har fått flere hundre nye funksjoner, oppgir Adobe.
99 dager offline
Medlemstjenesten er basert på abonnement, hvor kundene gis adgang til å laste ned og installere hele eller deler av porteføljen på Windows eller Mac.
Du er ikke nødt til å være tilkoblet internett til enhver tid, men programmene må altså lastes ned og autentiseres. Kunder med årsabonnement må minst være tilkoblet internett for re-autentisering hver 99. dag, ellers slutter programmene å virke.
Likeledes må de som leier tilgang på månedbasis re-autentisere over nett minst én gang hver 30. dag. (...)
Frekk gromlyd til pc-en
nrk.no 9.2.2013
TEST: Audioquest Dragonfly er noe så frekt som en digitalkonverter og hodetelefonforsterker på størrelse med en minnepinne. Og den låter utmerket!
Det som står mellom PC-en og total musikknytelse er det innebygde lydkortet. Dette er i ti av ti tilfeller like dårlig som det er billig, men heldigvis er løsningen enkel: en digitalkonverter, eller DAC, med USB. Denne kobles til en av datamaskinens USB-kontakter, og overtar dermed som lydkort. Vær oppmerksom på at konverteren ikke kan brukes sammen med datamaskinens innebygde høyttalere, men må brukes enten sammen med hodetelefoner eller kobles til stereoanlegget. (...)
Verdens beste kompaktkamera?
nrk.no 31.8.2012
Har det noen gang skjedd at en idrettsutøver bare sånn plutselig hoppet dobbelt så høyt eller løp dobbelt så fort som alle de andre? Jeg leter etter en analogi for å beskrive Sonys nyeste kompaktkamera. I sommer la den japanske elektronikkgiganten listen et vesentlig hakk høyere hva små digitale fotoapparat angår. (...)
Terratec Aureon Dual USB
dinside.no 2.7.2009
Misfornøyd med lydkortet i PC-en din? Da bør du sjekke ut denne USB-løsningen. (...)
Starter massesalg av råbillig miniatyr-pc
digi.no 1.3.2012
Selv toppmodellen av Raspberry Pi koster under 250 kroner. (...)
BBC har her en video hvor Raspberry Pi demonstreres. (...)
AMOLED, Retina, S-LCD, ClearBlack?
dinside.no 17.2.2012
Vi har fått et hav av forskjellige skjermtyper. Her har du forklaringen. (...)
ClearBlack
Mange av Nokias modeller har noe som kalles ClearBlack. Deres nye flaggskip Lumia 800, for eksempel, som har en ClearBlack AMOLED-skjerm.
Hemmeligheten skal ligge i hvordan Nokia filtrerer lyset i sine skjermer. En mobilskjerm består nemlig av mange lag, blant annet filtre, berøringssensor og selve skjermen.
Ved hjelp av flere polariseringsfiltre, som bruker samme prinsipper som solbrillene dine, klarer de å unngå at sollyset blir reflektert tilbake til deg fra berøringssensoren. Samtidig som lyset fra selve AMOLED-delen faktisk blir det, da dette lyset ikke går gjennom alle de samme filtrene. Noen av filtrene ligger nemlig mellom selve skjermen og berøringssensoren, altså bak det som skaper lyset du egentlig vil se. (...)
Norske ledere skeptiske til nettskyen
digi.no 19.12.2011
Ser ikke nytteverdien, viser en spørreundersøkelse. (...)
Hovedgrunnen er at de ikke ser nytteverdien. (...)
De som bruker eller vurderer å bruke IT-tjenester fra nettskyen, oppgir følgende begrunnelser:
•41 prosent: Tilgjengelighet og fleksibilitet
•12 prosent: Reduserer risiko for skade eller tap av følsomme data
•10 prosent: Sparer kostnader til drift og investeringer
•9 prosent: Får alltid oppdatert programvare
•8 prosent: Sikkerhet og backup
•7 prosent: Forenkler og effektiviserer arbeidsoppgaver og drift
•7 prosent: Frigjør ressurser til egen kjernevirksomhet
•6 prosent: Reduserer risk for infeksjon av ondsinnet kode
•2 prosent: Lagringskapasitet (...)
Assorterte julegodter
aftenposten.no 15.12.2011
Noen julenøtter er vanskeligere å knekke enn andre. Her er tre gavetips til den som tilsynelatende har alt. (...)
Slik kobler du TV-en til PC-en
telenor.digitalebilag.no
Du har en gedigen PC-skjerm tilgjengelig.
Har du en digital flatskjerm som takler oppløsning i Full HD? Da har du i praksis også en gedigen PC-skjerm.
Uansett om du har en 50 tommer stor flatskjerm, eller en med mer nøkterne dimensjoner, vil det å koble PC-en til TV-en tilføre en ny dimensjon – samme hva du bruker PC-en til. Spill- og filmentusiaster vil selvfølgelig ha stor glede av dette, spesielt dersom man har et surround-anlegg koblet til PC-en. Eller kanskje du vil vise fram feriebildene når du har venner på besøk? (...)
Usikker på SSD? Ikke etter dette
dinside.no 30.11.2011
Nøler du med å erstatte harddisken med SSD?
DinSide Stadig flere PC-er kommer med SSD ferdig installert, enten sammen med en harddisk eller som eneste lagringløsning. Det gjelder både bærbare og stasjonære. De nyeste, minste og letteste bærbare av typen Ultrabook har alltid SSD, på grunn av vekt, ytelse og strømforbruk. Dette er en del av definisjonen på denne maskintypen. (...)
Test:
Kingston SSDnow V200
dinside.no 22.11.2011
Rimelige SSD strømmer på, Kingston med ny generasjon, vi har testet. (...)
Flere produsenter tilbyr pakkeløsninger, som inneholder selve SSD-enheten pluss tilbehøret du trenger for å oppgradere eller bytte ut den gamle roterende harddisken. Det dreier seg om braketter og skruer til å feste 2,5-tommers SSD-en i en 3,5-tommers brønn, kabler og programvare for å overføre dataene, til og med et kabinett til den gamle disken og skrutrekker til å montere det hele.
Kingston leverer flere slike varianter, vi har testet forgjengeren til den vi tester her, og tidligere testet vi en løsning i den øvre prisklassen som gjorde et svært godt inntrykk. (...)
Denne vesle dingsen endret verden vi lever i
dagbladet.no 15.11.2011
I dag fyller mikroprosessoren 40 år.
STARTEN PÅ ALT: Slik så verdens første kommersielt tilgjengelige mikroprosessor, Intel 4004, ut. I dag feirer den 40 år. (...)
TEST:
SanDisk Ultra 120GB
dinside.no 14.11.2011
Blir dette den første 120GB SSD som havner under 1000-lappen?
Konkurransen mellom SSD-produsentene har hittil i første rekke dreid seg om ytelse, i mindre grad om pris. SanDisk har imidlertid et par sterke kort på hånden med sine nye Ultra-versjoner, som selges til svært attraktive priser. Og de synker stadig.
SSD-ene kommer med 60 GB, 120GB og 240 GB kapasitet, vi har testet 120 GB utgaven. (...)
Kapasitetene som tilbys er også de som flest brukere er interessert i, med 60GB for de med de trangeste budsjettene, 120GB for den store hop og 240GB for de som trenger litt mer og strekker seg litt lenger. (...)
Hvor raskt minnekort trenger du?
dinside.no 5.11.2011
Minnekort finnes i mange varianter og prisklasser - hva passer til hva?
SD-kort har vært i bruk siden år 2000, men har gjennomgått en formidabel utvikling både i kapasitet, hastighet og pris. Til å begynne med var det snakk om kapasiteter målt i MB (MegaByte), i dag snakker vi om 1000 ganger større kapasitet - 64 GB er nå alment tilgjengelig. (...)
Hastigheten har vært oppgitt i et antall 'x' som er en referanse til CD-ROM og standard lesehastighet for musikkavspilling på 150 kByte/sek.
Et SD-kort med 66x hastighet skal da kunne skrive og lese med 10MB/sek eller 80 Mbit. CD-ROM referansen er da på 1,2 Mbit/sek. (...)
Dette er en Windows 8-mobil
itavisen.no 28.10.2011
Som også fungerer som en PC.
ITG (In Technology Group), en kinesisk mobil-produsent, synes ikke mobil-OSer er noe særlig og produserer derfor en mobil-PC som takler Windows 7 og Windows 8. (...)
Dell klar med Intel-nettbrett
dinside.no 31.10.2011
Har fått spesialsydd prosessor og Windows 7.
Intel legger ned stor innsats for å lage mer og mer strømsparende prosessorer, men har kun i liten grad markert seg på nettbrett-fronten de siste årene. Det kommer sannsynligvis til å endre seg dramatisk i tiden som kommer, og spesielt med lanseringen av nettbrettvennlige Windows 8 til neste år.
Tidlig ute
Men allerede nå kan vi få en forsmak på hva vi har i vente, med lanseringen av Dell Latitude ST. Dette Windows 7-baserte nettbrettet har nemlig fått en spesialsydd Intel Atom-prosessor, Z670. (...)
Pc-kraft i mobilen
dagensit.no 17.10.2011
Mobiltelefonene kommer til å gjøre et kraftig hopp i ytelse neste år. Din neste mobiltelefon kan bli like kraftig som den gamle pc-en din. (...)
Det amerikanske selskapet Qualcomm har lagt frem planene for neste generasjon såkalte SoC-brikker ("system-on-a-chip"), som vil kunne gi oss langt kraftigere mobiltelefoner enn det vi har i dag. Samtidig lover de at strømforbruket går ned. Dette er mulig takket være en mer avansert produksjonsprosess som krymper de elektroniske kretsene på brikken slik at de trenger mindre strøm og utvikler mindre varme. En bonus er selvfølgelig at brikkene tar enda mindre plass i neste generasjon ultratynne mobiltelefoner. De første mobiltelefonene med de nye brikkene vil dukke opp neste år.
De nye brikkene fra Qualcomm har fått navnet Snapdragon S4, og skal være 60 prosent raskere enn forrige generasjon. De to prosessorene i Snapdragon S4 vil operere på mellom 1,5 og 2,5 GHz, mens dagens Snapdragon-løsninger opererer på mellom 1 og 1,5 GHz. Samtidig skal også grafikkprosessoren være 50 prosent raskere. (...)
Verdens raskeste SD-kort
dinside.no 17.9.2011
De er så raske at man har innført en ny hastighetsgradering (...)
Ny hastighetsrekord
SanDisk er nå klare med SD-kort som sprenger grenser. De nyeste SanDisk Extreme Pro kommer både i SDHC (High Capacity) opp til 32 GB med FAT32 format og SDXC for enda større kapasitet. Denne spesifikasjonen dekker kapasiteter fra 32 GB til 2TB og filsystemet er exFAT.
I stedet for x-faktoren og den gamle Speed Class fra 2 til 10 har man nå startet med nye hastighetsskalaer. Der har vi nå opptil 104 MB/sek for UHS-I og opptil 312 MB/sek for UHS-2. (...)
Microsoft Touch Mouse
dn.no 8.9.2011
Er ikke hjulet lenger aktuelt? Kan berøring erstatte?
Skrollehjulet var en genial oppfinnelse, og det var Microsoft som var først ute med det, allerede i 1993 ble det oppfunnet, men først med IntelliMouse i 1996 og Office 97 året etter ble det en populær standard.
Men det har dukket opp nye måter å styre bevegelse på, og berøringsflater har vi hatt i lang tid, helt siden 90-tallet i forskjellige varianter. (...)
Din neste PC-skjerm?
dinside.no 2.9.2011
Skal du kjøpe PC-skjerm - les dette! (...)
Det nye panelet
I flere år har nå TN-panelet blitt brukt i svært mange skjermtyper. Den viktigste årsaken er at det er billig. Alternativet har vært IPS-panel, men det har vært vesentlig dyrere, og bare noe vi har funnet i langt mer avanserte skjermer. (...)
Nye skjermer er på vei
Vi har allerede testet to av de nye, rimelige skjermene med e-IPS panel. Den ene av disse, fra ASUS, har en avansert konstruksjon og flere ekstra egenskaper, og ligger derfor høyere i pris. (...)
Skal du kjøpe ny skjerm, sjekk derfor om den bruker e-IPS - da får du rett og slett en bedre skjerm for pengene. (...)
Derfor er pc-en din så billig - og treg
dagensit.no 29.8.2011
Din nye pc er ikke bare betalt av deg. Les om sponseprogrammene, og hvordan du redder pc- en din fra dem. (...)
Jo billigere pc-en er, dess mer programvare ligger antagelig ferdig installert på pc-en når du skrur den på. Mange av programvareprodusentene betaler pc-produsentene for at de skal legge inn deres programmer på pc-ene. Noen av programmene kan være nyttige, som for eksempel 30-dagers prøveversjoner av antivirusprogrammer og reklamefinanserte utgaver av Microsoft Office, mens andre programmer bare fyller opp diskplass og gjør pc-en unødvendig treg. (...)
Du avinstallerer programmene ved å gå inn i Kontrollpanel i Windows og velge "Avinstaller et program". Når du har gjort dette, kan du sjekke om det fortsatt er noen unødvendige programmer som starter opp samtidig med Windows. Det gjør du ved å starte Windows-programmet msconfig.exe, klikke fanen "Oppstart" og se gjennom listen. Fjern krysset ved de programmene du ikke trenger. Er du usikker på hva noe er, lar du det være - eller gjør et Google-søk for å finne ut mer om programmet. (...)
Microsoft ut av tåka (og inn i skyen)
na24.no 28.8.2011
Tiden som monopolist og lisensselger er over for Microsoft. Les hvordan den gamle kjempen skal vinne - både i næringslivet og på ungdomsklubben.
– Tenk deg; nesten 50 prosent av all produksjonsvekst kommer som følge av teknologi. Nå er det viktigere enn noen gang å ha innsikt, sier administrerende direktør i Microsoft Norge, Hege Skryseth, til NA24.
Akkurat da de fleste trodde tiden hadde løpt fra gamle Microsoft, slår mastodonten nå tilbake – med masse ny teknologi i stridssekken: Først og fremst en rekke nye løsninger for smb-bedrifter, nytt og helt annerledes operativsystem, ny smarttelefon og ny leserbretteknologi.
Samtidig mener mange det nå er briste eller bære for selskapet – som de senere årene har fått mer enn juling av Apple, Google og andre mer innovative selskaper. (...)
Test: Asus PA238Q
dinside.no 17.8.2011
Her har vi en proffskjerm til budsjettpris. (...)
Derfor bør din neste PC ha USB 3.0-porter
dinside.no 11.8.2011
Den skiller seg fra de øvrige USB-kontaktene med sin klare blåfarge, og byr på superhastigheter. (...)
Asus K53Sv
dinside.no 27.7.2011
Denne robuste mellomklasse-PC-en bør definitivt vurderes for deg som ønsker deg en all-round-maskin.
Det er to ting som har gått igjen på nesten alle de bærbare Asus-modellene vi har testet: 1) De er som regel svært stillegående 2) Følelsen av god kvalitet. Og på papiret ser det slett ikke ut til at mellomklassemodellen Asus K53Sv vil være noe unntak.
Denne helt ferske maskinen fra Asus er i skrivende stund ennå ikke kommet i butikkene. Vi får opplyst fra Asus Nordic at det vil den gjøre i løpet av måneden, og da i flere forskjellige konfigurasjoner - men alle med siste generasjon Intel Core i-prosessor fra Intel. (...)
Microsoft anbefalte å deaktivere Bluetooth
itavisen.no 16.7.2011
Hackere kunne slette alt på maskinen din. (...)
Microsoft anbefaler å deaktivere Bluetooth-tilkoblinger mot Windows Bluetooth 2.1 fordi det kan utnyttes av hackere om oppdateringen ikke er installert.
Problemet er selvsagt at om man deaktiverer funksjonen kan man ikke bruke Bluetooth-enheter koblet til maskinen, som mus og tastatur. (...)
Slik doblet vi trådløs-ytelsen
dinside.no 4.7.2011
Byttet ut det trådløse nettverkskortet, og vips!
Sliter du med dårlig fart og dekning på det trådløse nettet ditt? DinSide har skrevet en rekke artikler om hvordan du kan optimalisere trådløse rutere for best mulig ytelse, men det er en annen faktor som kan bety minst like mye: Det trådløse nettverkskortet i PC-en. (...)
Eksempler på kort av typen MiniPCI og MiniPCI Express. Sistnevnte finnes også i halv lengde, noe som var nødvendig i vår PC.
Valget falt på Intel
Etter å ha lest skrytebrosjyren fra Intel falt valget til slutt på WiFi Link 1000, som i skrivende stund fås til utrolige 79 kroner i billigste nettbutikk + frakt på 49 kroner, totalt 128 kroner, altså. (...)
Fujitsu P27T-6
dinside.no 25.6.2011
Vi snakker STOR skjerm, og faktisk ganske rimelig (...)
Formatet har også endret seg. Vi har gått fra 4:3 (bredde : høyde) til 5:4 via 16:10, og til 16:9 som er dagens standard.
16:9 formatet og 1920x1080 er egentlig ikke spesielt praktisk til jobbing, formatet er derimot skreddersydd til spill og video. Til jobbing og lesing av tekst er det alt for bredt og dessuten for lavt.
Det finnes derfor også skjermer i 16:10 format med oppløsning på 1920 x 1200, dette foretrekkes av mange aktive PC-brukere, men de ligger altså et stykke over 1920 x 1080 i pris.
Skal du ha stor skjerm til å boltre deg på, er det uansett en 27-tommer som gjelder. (...)
How I used a spy camera to snap burglar using my stolen laptop - and hand him to police
dailymail.co.uk 3.6.2011
(...) Joshua Kaufman told how he had his laptop back within days after he posted the pictures of the thief on his blog.
He said: 'People who followed me on Twitter retweeted it. It got picked up by social media and the press. It went super viral.
'I know a stolen computer is small in the larger scheme but it would be nice to feel like you actually cared,' he tweeted three days after the break-in. (...)
HOW THE LAPTOP WAS ABLE TO TRACK THE THIEF
Joshua Kaufman was able to track down his stolen MacBook thanks to a security application called Hidden.
Hidden is a theft tracking application for the Mac operating system
After installing the Hidden software, it lies dormant on the computer until the user goes to the Hidden website to report it stolen, activating the tracking software. (...)
Denne koster kun 1000 kroner!
itavisen.no 30.5.2011
Se billige, slanke og kule nye Eee.
Asus er på hugget på årets Computex med flere spennende bærbare.
Billig og liten
Eee PC X101 er en superbillig (200 dollar, 1080 kroner) liten bærbar på 10.1". Ikke bare er den billig og slank, designet, og ikke minst tastaturet, får en til å tro at det er snakk om langt dyrere maskinvare enn hva som er tilfelle.
Vekta er på under 1 kg, 950 g for å være nøyaktig, og den er ikke mer enn 17.6 mm på sitt tykkeste, bittelitt mer enn Asus' super-bærbare UX21. (...)
Test:
Asus Eee PC 1215B
dinside.no 27.5.2011
Lyst på en liten, rimelig PC men synes at en minibærbar blir for puslete? Da bør du lese denne testen. (...)
Konklusjon
En minibærbar koster ofte mellom 2500 og 3000 kroner. Denne koster litt mer, men byr på mye mer av det meste. Hvis du er på utkikk etter PC i dette segmentet vil disse ekstra hundrelappene gi deg en langt bedre PC-opplevelse.
Det finnes kraftigere maskiner til 3500 kroner, men de er som regel langt større og tyngre. Små og lette maskiner som kan matche denne på utstyr, batteri og brukeropplevelse er sjelden vare, og de koster som regel mye mer. Derfor terningkast 5 til Asus Eee PC 1215B. (...)
Denne får karakter seks
dagbladet.no 22.5.2011
Og den er faktisk ikke dyr.
Asus X53E er en av de få maskinene vi har testet fra Asus på lenge, som kun har integrert Intel-grafikk og ingen dedikert løsning fra Nvidia eller AMD. (...)
Lenovo G570
dinside.no 5.5.2011
Smart bærbar til fin pris. (…)
Denne knappen burde alle ha
Over tastaturet sitter det to knapper. En av-på-knapp, og en som aktiverer programvare som lar deg gjenopprette maskinen slik den var ved levering. Denne er mye mindre enn av-på-knappen, så det skal mye til for å trykke feil.
En slik knapp burde være obligatorisk i 2011. Har man vært flink til å ta sikkerhetskopier til eksterne medier, vil knappen i praksis gi deg tilbake ny-pc-følelsen.
Gjenopprettingsprosessen skjer på minutter, og krever ikke at du må lete opp gjenopprettings-DVD-er eller lignende. Alt ligger nemlig i en skjult partisjon på harddisken. Dette liker vi meget godt! (...)
Vi bygger PC med Sandy Bridge:
Oppsett og installasjon på ny PC
dinside.no 4.5.2011
Installasjon fra minneplugg til SSD går utrolig mye raskere enn fra DVD til harddisk.
Vi har nå kommet til den tredje, og nest siste delen i serien - der vi ser nærmere på EFI-biosen, installerer Windows 7 og legger inn drivere. Og selv om det meste har gått smurt, har vi også støtt på noen utfordringer i denne delen av prosessen.
Hvis du føler at du har gått glipp av noe her, bør du få med deg de to første delene i denne serien:
Vi bygger PC med Sandy Bridge
Slik bygde vi PC-en (...)
Derfor blir nye PCer mye kjappere
dinside.no 30.4.2011
Brikkesettene til de nye prosessorene fra Intel har smarte egenskaper. (...)
SSD eller mye RAM?
dinside.no 25.4.2011
Oppstart er en ting, men hva gir best ytelse under bruk?
Man vil gjerne at PC-en skal være like rask som man tenker. Det forutsetter full orden i programvareinstallasjoner og operativsystem; får maskinen mengder av meningsløse oppgaver har den ikke resurser til å gjøre det den egentlig skal.
Men når programvaren er i form er det maskinvaren det står på. Prosessor, minne og lagring er avgjørende, samt grafikkortet i en del sammenhenger. (...)
Forøvrig viste alle testene at forskjellen på 4 og 8 GB minne var helt minimal uansett lagringstype, mens forskjellen mellom lagringsmediene var tydelig i de aller fleste tilfellene. Unntakene var der hvor prosessering av data var så tidkrevende at skriving til disk til sammenligning ble mindre vesentlig.
Hele testen kan du lese på Xbit labs nettsted. (...)
Test av Shure SE-535: Gull i ørene
vg.no 17.4.2011
Shures ørepropper har alltid vært helt i toppen, dette er de aller beste. Og det sier ikke lite.
Firetusen kroner er mange ganger det folk flest vil bruke på et par ørepropper. Men så er ikke SE535 myntet på vanlige folk, men de aller mest kresne som lytter mye med ørepropper, og er villige til å betale mer for kvalitetslyd.
Det får de her i fullt monn. Øreproppene er en åpenbaring. Det føles som de er direktekoblet til hjernen, med et supertransparent lydbilde, rikt på klangfarger og detaljer. De formilder melankolien i Dylan LeBlancs låter slik at man griper etter nærmeste whisky-flaske, og får Band of Horses ujevne (lyd-) produksjoner til å fremstå med all den kontrast man kan oppleve på en konsert. (...)
HP OfficeJet Pro 8500A Plus
dinside.no 4.4.2011
En av de mest funksjonsrike skriverne vi har hatt på testlaben noensinne. (...)
Intel lanserer store SSD til lavere pris
dinside.no 30.3.2011
Kommer prisene på store SSD endelig til å falle?
Tidligere i vår lanserte Intel nye SSD med raskere grensesnitt og en kontroller som ikke Intel selv har utviklet. Dette var for å konkurrere i markedet for de raskeste SSD-ene, mens egen teknologi blir videreutviklet.
Nå har Intel lansert en videreutvikling av den anerkjente X25-M teknologien, som er beregnet på bredden i markedet, og derfor til en lavere pris. (...)
Is Flux 3 a Dreamweaver killer?
thenextweb.com 29.3.2011
Flux 3 has recently been released in the Mac App store as a productivity tool that offers an advanced HTML5 web design application capable of creating stunning sites from scratch.
The Escapers, the creators of Flux, state that its product isn’t a template based solution but a creative design environment. For many web designers, the Holy Grail of design applications is a CSS based visual editor that cranks out clean, compliant, semantic code effortlessly and while you are at it, easily throw in some jQuery without, you know, writing a bunch of code. (...)
Dette batteriet lader på minutter
itavisen.no 23.3.2011
Snart trenger du ikke lenger å vente.
Irriterer du deg over at det tar timer å lade mobiltelefonen eller den bærbare PC-en? (...)
Lad bilen som du fyller bensin
Forskerne ser først og fremst for seg en revolusjon innen elektriske biler. Slik det er i dag, må du la bilen stå og lade i timesvis før den er klar for nye fem-seks mil på veien. I framtida vil det være snakk om minutter, om Brauns batterier og ladere kommer i kommersiell bruk.
Når det gjelder laptoper og mobiltelefoner, blir forbedringen enda mer dramatisk. Her snakker forskerne faktisk om sekunder fra du stikker laderen i stikkontakten til dingsen din er fullt oppladet. (...)
Scientists work toward 'forever' storage (Forskere arbeider for "evig" lagring)
computerworld.com 21.3.2011
Today, long-term data storage requires constant oversight. But researchers hope cool new technologies will change that soon.
Computerworld - Migrate every five years." That might sound like a guideline for dysfunctional birds, but it's actually a software setting that the National Film Board of Canada uses in its digital archiving system.
"The data has to be kept for infinity, so there has to be a migration process," says Julie Dutrisac, head of research and development for the film board in Montreal, which preserves 13,000 Canadian films. "When you get into the digital domain, you are stuck migrating."
Migration, of course, means moving the material to new storage hardware, because the old hardware can't be expected to last much more than five years, or because of expected obsolescence. (...)
Samsung NF310
dinside.no 10.3.2011
Kan høyere oppløsning, kul design og bedre batterilevetid redde markedet for minibærbare PC-er? (...)
Slik forebygger du musesyke
En av seks sykedager skyldes plager som kommer av databruk.
I dag markeres den internasjonale musearmdagen for 11. gang. Hensikten med den årlige markeringen er å sette fokus på plager relatert til bruk av datamusen, og opplyse om hvordan man kan ta forholdsregler for å unngå såkalt musesyke. (...)
50 prosent av alt sykefravær skyldes muskel- og skjelettplager, og mellom 30-40 prosent av dette har direkte sammenheng med databruk, anslår Helsenett.no, som er et samarbeidsprosjekt mellom Den norske lægeforening, Norges Apotekerforening og Den norske tannlegeforening. (...)
Razer viser frem Switchblade
dinside.no 8.1.2011
En bærbar PC med multitouch-skjerm og et tastatur som tilpasser seg. (...)
Switchblade er en bærbar PC med tastatur og skjerm, men der hver knapp på tastaturet også er en liten skjerm. Dermed kan også knappene forandre seg basert på hva du holder på med. (...)
Slik gjør du det:
Nullstille glemt Windows-passord
dinside.no 26.12.2010
Bruk av passord krever at man husker det. Men det finnes løsninger hvis man sitter i klisteret. (...)
Hvis du har glemt administrator-passordet?
Å opprette en administratorbruker som du bruker til standard pålogging og så glemme passordet er nesten utilgivelig. Men det kan skje.
Løsningen har vært å reinstallere og begynne et nytt og bedre liv, men det finnes et hack som kan fikse biffen. Helt 100% garanti har du likevel ikke.
Løsningen består i å laste ned et program - selvfølgelig på en annen PC - som du legger på en oppstartsdisk eller minneplugg og starter opp den låste maskinen med.
Programmet vil skanne disken og finne passordet, og gi deg muligheten til å endre eller slette det. Det anbefales å slette passordet og så eventuelt lage et nytt i Windows når du kommer inn på maskinen igjen.
Programmet og detaljerte instrukser finner du på denne websiden. (...)
Skal bidra til et svært mye raskere Internett
digi.no 10.11.2010
– Overfør alle verdens spillefilmer på under ett minutt, lover IBM
IBM kunngjorde i går at selskapet har utviklet en ny teknologi for produksjon av halvledere, som skal kunne føre til en dramatisk økning i minnekapasiteten og prosesseringshastigheten til mikrobrikker for både trådløse og fiberoptiske nettverk, blant annet i utstyr som rutere og svitsjer.
Teknologien kalles for Cu-32 Custom Logic og sentral i denne er et gjennombrudd IBM har gjort innen integrasjon av DRAM. Med selskapets eDRAM (Embedded Dynamic Random Access Memory) greier IBM å plassere mer enn 1 gigabit med minne i hver brikke, noe som skal være ny rekord i minnetetthet. Minnetypen skal i mange tilfeller kunne erstatte konvensjonelt, statisk minne (SRAM), samtidig som at eDRAM-en bare krever 60 prosent av plassen og bruker inntil 90 prosent mindre strøm.
Rick Doherty, en analytiker i Envisioneering Group, sier til Wall Street Journals Digits-blogg at ytelsesforbedringen man oppnår med eDRAM, er betydelig nok til at blant annet Intel vil måtte svare.
– Dette kan være en teknologi som endrer hele spillet, sier Doherty. (...)
Samsung Pico SP-H03
dinside.no 8.10.2010
Projektor på størrelse med en smykkeeske, som spiller MKV og Divx-filmer direkte. Er det denne vi har ventet på?
En liten boks som får plass i lomma, som kan spille av alle mulige multimediformater, som går på batteri og som kan projisere et bilde på veggen tilsvarende en flatskjerm på 80 tommer. Det høres nesten for utrolig til å være sant, men Samsung hevder at de har fått det til. (...)
Dell U2711 Ultrasharp
dinside.no 30.9.2010
Vi har testet Dells 27-tommers flaggskip. (...)
I 2010 selges det aller mest av 22 og 24-tommere til PC-bruk, og oppløsningen på disse er nesten alltid uten unntak 1920 x 1080 piksler - bedre kjent som full HD. Dette holder for de aller fleste, og gir et detaljnivå som mange regner som optimalt for et normalt syn og med normal betraktningsavstand.
Men enkelte av oss kan aldri få nok av verken tommer eller piksler. (...)
Faller du inn i den kategorien, vet du sikkert at det begynner å komme en del 27- og 30-tommere med oppløsning som overgår full HD, de fleste av dem har 2560 piksler horisontalt, og minst 1440 piksler vertikalt. Det betyr blant annet at du kan fylle skjermen med mange programvinduer, og ha full oversikt på samme tid. (...)
- Disse skjermene er som regel flere ganger dyrere enn en typisk 24-tommer.
- De krever et grafikkort i PC-en som støtter grensesnittene Dual DVI eller Displayport.
Har du en bærbar PC med VGA- og/eller HDMI-utgang for tilkobling til ekstern skjerm, kan du for eksempel bare glemme det. Disse vil ikke være i stand til å gjengi så mange piksler, og resultatet vil bli et grøtete og uskarpt bilde. (...)
Looxcie - videokameraet du fester på øret
dinside.no 18.9.2010
Filmer kontinuerlig, men lagrer bare når du trykker.
DinSide En gang i blant har du behov for raskt å kunne filme noe som skjer, men de fleste videokameraer, kompaktkameraer og mobiltelefoner bruker som regel en god del sekunder før de er klare til dyst, og da kan det være at det er for seint.
Looxcie prøver å adressere nettopp dette problemet. Deres videokamera fester du rundt øret, slik at kameraet praktisk talt "ser" det du ser til en hver tid.
Det fiffige er at kameraet filmer kontinuerlig, og når du trykker på knappen på kameraet, lagres de siste 30 sekundene på enheten. Dette kan du så overføre direkte til telefonen din (foreløpig er kun Android støttet, men skaperne lover at det også vil komme applikasjoner til iPhone og Blackberry) for deretter å poste på YouTube, Facebook, sende på epost eller hva du måtte ønske. Faktisk kan du også holde en knapp på kameraet nede i tre sekunder for å dele filmen direkte på YouTube e.l.
Naturligvis lar enheten seg også koble til en USB-port, slik at du kan overføre videoklippene til PC-en på et senere tidspunkt. (...)
Looxcie-kameraet veier bare 28 gram og prislappen ligger på $199 hos Amazon.com. Med frakt, norsk merverdiavgift etc. kan prislappen brått bli mellom 1500 og 2000 kroner hvis du bestiller den til Norge. (...)
Et dusin nye netbook-modeller har blitt lansert.
digi.no 24.8.2010
Intel kunngjorde i går at blant annet Acer, ASUS, Fujitsu, Lenovo, LG, Samsung, MSI og Toshiba i disse dager lanserer mini-bærbare pc-er utstyrt med Intels tokjernede Atom N550-prosessor. (...)
Topp webkamera fra Logitech
dinside.no 19.8.2010
Ikke fornøyd med innebygd webkamera? Her får du full HD og stereo. (...)
Men Logitech har nå et webkamera som tar opp i Full HD - 1080p. (...)
Skal du ta video eller bilder av f.eks. gjenstander du vil selge er dette webkameraet også i stand til å gjøre jobben. (...)
Her er fremtidens PC-skærm
business.dk 17.8.2010
En ny databrille sender billeder direkte ind på nethinden. Den kan købes allerede i år.
For fem år siden viste printerfirmaet Brother den såkaldte Retina Imaging Display-teknologi (RID) på en messe i Japan. Med RID kan lys fokuseres direkte på øjets nethinde. Lysstrålerne sendes med høj hastighed, så øjet opfatter det, som om skærmbilledet er placeret lige foran personen. Samtidig er RID-skærmen transparent, så brugeren kan se ”igennem” skærmen.
Det lyder som science fiction, men senere i år er Brother klar til at sælge sin første brille med indbygget RID-skærm. Den såkaldte RID Airscouter-brille skal præsenteres på en udstilling i september. (...)
Beskytt ditt trådløse nettverk
dinside.no 2.8.2010
Lett å gjøre det litt vanskeligere for datasnokere.
Måten datamaskiner kommuniserer på har tradisjonelt sett ikke blitt først og fremst blitt utviklet med sikkerhet i fokus. I dag brukes det beklageligvis fortsatt mange eldre teknologier med grunnleggende mangler når det kommer til autentisering og kryptering. Dermed blir det ofte enkelt for datasnokere å få tilgang til dataene.
Et av de beste eksemplene på sistnevnte er faktisk GSM-nettverket, men her trenger man i det minste noe spesialutstyr for å kunne fange opp trafikken. En litt mer utsatt teknologi er imidlertid trådløse nettverk (WLAN). Her finner snokerne faktisk alt de trenger til noen hundrelapper hos din lokale elektrovareforhandler. (...)
Gratis:
AAM - kur mot harddisk-støyen
dinside.no 25.7.2010
Du vet kanskje at noen harddisker støyer mer enn andre, men visste du at dette i mange tilfeller kan gjøres noe med - uten å åpne selve PC-en? (...)
Trikset kalles Automatic Acoustic Management, eller ganske enkelt AAM. Kort fortalt er dette en intern funksjon styrt av harddiskens egen programvare, som til en viss grad påvirker harddiskens lese-/skrivehode og derfor også har innvirkning på støyen den lager. (...)
HDMI synger på siste verset
idg.no/pcworld 6.7.2010
Den nye HDBaseT alt-i-en kabelen kan bety slutten for HDMI-standarden. (...)
Starter Windows 7 på tre sekunder
digi.no 28.6.2010
Samsung tilbyr en egenutviklet hurtigstart i sin nye netbook-modell. (...)
Samsung forklarer at alle innstillinger lagres på disk i det man slår av pc-en eller tar igjen lokket. Pc-en går da ikke i hvile- eller dvalemodus, men slås helt av. Man kan blant annet fjerne batteriet uten at informasjon forsvinner. Tar man opp lokket går det tre sekunder før pc-en er tilbake nøyaktig der den var. (...)
Fikk nytt batteri etter halvannet år
dinside.no 4.6.2010
Svein Hallan fra Mjøndalen ble først lovet nytt batteri til sin bærbare PC, men så trakk Fujitsu garantien sin. (...)
Forbrukerrådet mener ...
Eiker Avis ba Forbrukerrådet se på saken, og svaret fra forbrukerrådets Linn Hogner er som følger;
Det er forbrukerkjøpsloven som gir deg rettigheter i tillfeller hvor du har kjøpt en vare som har gått i stykker. Det er to vilkår som må være oppfylt i slike klagesaker.
A: Varen må ha hatt en mangel på det tidspunkt du kjøpte den.
B: Du må ha klaget til selgeren innen de fristene loven setter. (...)
Billig-SSD banker Intel
itavisen.no 24.3.2010
(...) Svært kjapp 100GB
TweakTown har allerede testet SF-1200 og den er kjappere enn Intels andre generasjon SSD X25-M 80GB som kan fåes for rundt 1800 kroner i norske nettbutikker. (...)
Kast ut harddisken:
SSD som systemdisk
dinside.no 20.3.2010
Det krangles om det er noe å vinne på å bruke SSD som systemdisk. Vi har testet. (...)
Med en SSD er det bare helt stille - og plutselig er Windows på plass og klar til bruk. Programmer starter omtrent øyeblikkelig og hele responsen oppleves som vi har fått en generelt mye raskere maskin, selv om vi bare har byttet disken. (...)
Samsung SyncMaster LD220Z
dinside.no 7.3.2010
Multitouch-skjerm til skrivebordet. (...)
Så lett er backup i Windows 7
klikk.no 3.3.2010
Det er sjelden noe så viktig er så enkelt. Se hvordan. (...)
Logitech Performance Mouse MX
dinside.no 1.3.2010
Musen som virker på absolutt alle underlag (...)
Denne musen er ergonomisk utformet, med en behagelig profil som både gir hvile til hånden og tommelen. Avstanden til de ekstra knappene er passe, de er ikke langt unna, men heller ikke i veien. (...)
Logitech påstår at denne musen fungerer på alle overflater, til og med på glass. Vi testet den på alt mulig annet også, inkludert klær, naken hud, på hodet - altså vårt eget, med hår på - og rett på tastaturet. (...)
Raskere netbooks med ny Atom-prosessor
digi.no 1.3.2010
Lover mer ytelse i kommende netbooks. (...)
Den nye modellen heter Atom N470 og skal være temmelig identisk med dagens N450-modell, men klokkehastigheten er økt fra 1,66 til 1,83 GHz. (...)
Suverent ekstratastatur
dagbladet.no 22.2.2010
Knoter du med tastaturet til din bærbare PC? Pust ut. (...)
KOMPAKT: Trenger du et ekstra tastatur til din bærbare PC, kan du trygt vurdere Microsoft Mobile 6000. (...)
Surf i Formel 1-fart med nytt modem
vg.no 21.2.2010
BARCELONA (Amobil) Fiber er for pingler, snart får du mobile bredbånd med hastigheter opp mot 100 Mbps. (...)
Med nedlastingshastigheter på rundt 100 Mbps og 50 Mbps i opplastingshastighet i mobilnettet, fortoner enkelte av tilbudene fra de tradisjonelle bredbåndsleverandørene som rent lureri. (...)
Datadoktorens poliklinikk:
Oppstartsproblemer
dinside.no 14.2.2010
Det lureste er nok å kjøpe en ny harddisk til PC-en, og et lite kabinett med USB-tilkobling til å sette den gamle harddisken inn i.
Da kan du installere Windows på den nye harddisken uten å være redd for å miste noe. Så kobler du til den gamle disken og kopierer over de filene du trenger. Ofte er det fullt mulig å lese datafilene selv om PC-en ikke klarer å starte opp fra Windows-installasjonen som ligger på den. (...)
Netcom banker ADSL på fart
digi.no 22.1.2010
Mye raskere opplasting med mobilt bredbånd.
De fleste fastlinjer i Norge er fremdeles basert på ADSL eller ADSL2+, fastlinjer over det gamle kobbernettet med såkalt asymmetrisk overføringshastighet.
(...)
Hele PC-en din på denne?
dinside.no 22.1.2010
Smart klone-løsning fra Iomega. (...)
Mailstore: 300.000 eposter i lomma
dinside.no 21.1.2010
Her er løsningen for deg som aldri sletter eposter. (...)
Få den beste lyden ut av PC-en din
klikk.no 21.1.2010
Strøken overføring av lyd fra PC til stereoanlegg eller hjemmekino (...)
De fleste nye bærbare har HDMI-tilkobling, og det samme gjelder også for stasjonære, i hvert fall om de har et ikke-integrert skjermkort. (...)
Minitest:
Toshiba Camileo H20
dinside.no 13.1.2010
HD-video til en billig penge, men duger det? (...)
Før jul testet vi fem fotoapparater som alle kan filme i HD-oppløsning, såkalt 720P, og ble til dels meget overrasket over kvaliteten. Vinneren i den testen, Sony DSC-WX1, kan i tillegg zoome inntil 5x under filmingen, og ta opp lyd i stereo. (...)
Monster Cable Turbine
Årets beste ørepropper
vg.no 12.1.2010
Monster Cables beste ørepropper er bedre enn det meste. (...)
Mer kabelkaos?
Nå kommer HDMI 1.4
dinside.no 13.1.2010
Skal være så bra at du kan se og høre engler... Men i bransjen er det full forvirring.
HDMI-kabelen blir ofte kalt den digitale scart-kabelen, og er i dag den desidert foretrukne kabelen for overføring av lyd- og bildesignaler i god kvalitet. HDMI-kabelen har derfor gjort sitt inntog på alt fra TV-er, DVD- og Blu-Ray spillere, spillkonsoller, til videokameraer. (...)
Intel med helt ny prosessorgenerasjon
digi.no 8.1.2010
(...) De nye prosessorene kalles samlet for 2010 Intel Core Processor Family og består av nye Core i7-prosessor og de nye Core i5- og i3-seriene.
Den nye prosessteknologien gjør det mulig for Intel å redusere strømforbruket til prosessorene ytterligere. I tillegg, ved at komponentene tar mindre plass, er det blitt rom for flere eller større komponenter. (...)
Asus-bærbar med doble pekeflater
dinside.no 7.1.2010
Skal selge diger, bærbar maskin designet av Bang & Olufsen.
Bang & Olufsen er kjent for utradisjonelt design, så når selskapet har fått i oppdrag å designe en bærbar pc for Asus, kommer det ikke som noen overraskelse at resultatet er litt oppsiktsvekkende og uvanlig. (...)
En skikkelig smart HDMI-kabel
dinside.no 5.1.2010
På tide synes vi. (...)
Bøybar HDMI-kabel
I disse dager lanserer nemlig Amerikanske Sanus System en HDMI-serie hvor den ene enden har et bøybart hode, slik at den kan vinkles akkurat slik du vil (se bildespesialen for eksempler). (...)
Gratis backup av dine nettkonti
dinside.no 5.1.2010
Det hadde vel vært surt om Gmail-kontoen din plutselig var sperret? (...)
Gratis backup av nettkonti
Backupify er en nettjeneste som tar sikte på å hjelpe deg å ta vare på data du har lagret rundt på ulike nettjenester. (...)
Test av 9 trådløse internettradioer
vg.no 1.1.2010
Radio fra hele verden eller musikk fra alle hjemmets datamaskiner - her er bordradio-apparatene som kobler seg opp via nettet. (...)
Datadoktorens poliklinikk:
High Speed HDMI-kabel?
dinside.no 27.12.2009
(...) HDMI 1.3-spesifkasjonen definerer to typer kabler: Category 1 (Standard) 74.5 MHz (720p60 og 1080i60), og Category 2 (High Speed) 340 MHz (1080p60 og 2160p30). (...)
Smart video/lydopptaker
MINITEST: Zoom Q3
dinside.no 26.12.2009
Noen ganger er lyden viktigst, faktisk oftere enn man tror. (...)
Slik rengjør du dippeduttene
dinside.no 16.12.2009
(...)
Forskere har bevist at mobiltelefoner har flere bakterier enn et toalettsete, og at bakteriene faktisk kan krype fra tastaturet og opp over hendene dine. Ja, dette er det forsket på - og bevist (...)
- Man kan selvsagt rengjøre mobilen med jevne mellomrom, akkurat som man gjør med fjernkontrollen, tastaturet og bilnøklene. Det gjør man best med en rengjøringsserviett med en form for desinfeksjonsmiddel, lik de som man kan kjøpe for å rengjøre tastaturet, sier PR Manager i Sony Ericsson, Gustaf Brusewitz, til DinSide. (...)
I denne artikkelen kan du lese mer om rengjøring av bærbare PCer. (...)
Gir mobilen 64 gigabyte minne
digi.no 16.12.2009
(...) Brikkene er produsert med Toshibas 32 nanometers prosessteknologi og kommer i versjoner fra 2 til 64 gigabyte. (...)
iPhone 3GS er blant mobiltelefonene som i dag benytter Toshibas flashbrikke med opptil 32 gigabyte kapasitet. Etter alt å dømme vil neste versjon av iPhone dermed kunne leveres med dobbelt så mye minne som nå.
En tilsvarende økning blir følgelig mulig også i netbooks, videokameraer og andre elektronikkprodukter som benytter slike flashminnebrikker. (...)
TEST AV NETT-BORDRADIOER:
Trådløs musikk på alle måter
nrk.no 16.12.2009
Radio fra hele verden eller musikk fra alle hjemmets datamaskiner. Her er bordradio-apparatene som kobler seg opp via nettet. (...)
Om valg av kabler til lyd og bilde
dinside.no 6.12.2009
Er det noe magisk med dyre kabler?
Kjøper du nytt stereoanlegg, surround eller en flott TV, så kommer du ikke langt uten kabler. Men det er store forskjeller på kabler, både i pris og utførelse, og de som selger dyre kabler vil ha deg til å tro at de dyre kablene gir deg noe mer. (...)
Se mobilen med Windows XP
itavisen.no 4.12.2009
Telefonen er svær, mye større enn dagens kraftplugger som N97 eller N900. Den har en trykkskjerm på 4.3 tommer, og når den klappes sammen er det mulig å bruke en ekstra utvendig skjerm på 2 tommer. Utsiden har også egne telefontaster, ikke ulikt gamle Nokia Communicator-telefoner.
Mobilen kjører en 800 MHz-prosessor, 512 RAM og en SSD-disk på 8GB. Den har selvsagt innebygd WLAN, minnekortplass og to megapikselkamera. (...)
Intel med 48 kjerners prosessor
itavisen.no 3.12.2009
- Kommer til å ha menneskelignende egenskaper. (...)
- Den vil se, høre og snakke
Med denne prosessoren ligger i følge Intel veien åpen for datamaskiner som kan mer enn mennesker.
- Maskinen vil bli i stand til å forstå verden rundt seg på mye av den samme måten som mennesker gjør. De vil se og høre og muligens snakke, og gjøre en mengde andre ting som minner om menneskets egenskaper, sier Intels Chief Technology Officer Justin Rattner til Cnet News.com. (...)
Bedre lyd til TV-en
dinside.no 3.12.2009
Innebygd eller full surround? Det er alternativer mellom ytterpunktene. (...)
La oss se på forskjellige muligheter til å forbedre lyden uten å gå for et surroundanlegg. Vi begynner med det enkleste.
Koble til en sub til TV-en
Hvis du har et sett med PC-høyttalere som består av to satellitter og en felles basskasse, så vet du hva en sub er for noe - det er den lille basskassen som inneholder basshøyttaler og forsterkere til hele systemet. Den er laget for å gjengi de aller dypeste frekvensene og et stykke oppover, fra dramatisk rumling i film eller skytespill til "kroppen" i mannsstemmer. (...)
Nå kan du droppe harddisken
dinside.no 30.11.2009
(...) Selve operativsystemet og programmene beslaglegger 2 GB, og dermed har du 6 GB tilgjengelig til brukerfilene dine, inkludert dokumenter, bilder, videoer og musikk.
- Plugg den inn i hvilken som helst PC, start opp maskinen, og i løpet av sekunder er Mandriva Linux klar til å jobbe for deg, og la de lytte til musikk og surfe på nettet, uttaler selskapet i en pressemelding. (...)
Minnepluggen kommer i salg rundt 15. desember, og prisen er 49,90 € (ca 450 kroner). Du finner mer informasjon hos Mandriva. (...)
TEST: Store bærbare til 10 000 kroner
dinside.no 22.11.2009
"Beste PC-tilbud" og lesernes favoritter har vært på testbenken, og vi har kåret en vinner! (...)
Slik plasserer du TV-en riktig
vg.no 21.11.2009
Riktig plassering og lys er viktig for å få maksimalt ut av TV-opplevelsen. (...)
Å ha riktig avstand til TV-en er også viktig.
Ettersom flat-TV har betydelig høyere bildekvalitet enn de gamle tykk-TV-ene (CRT-TV-apparatene), bør du sitte nærmere en ny TV enn det du pleide å gjøre med den gamle. (...)
ASUS-bærbare har minst feil etter tre år
dinside.no 18.11.2009
Omfattende rapport levner ingen tvil. Asus og Toshiba er mest pålitelige. (...)
Hele rapporten kan lastes ned her (PDF-format). (...)
Statoil vil ha råere pc-kraft
dagensit.no 18.11.2009
Statoil satser på en ny generasjon pc-er. 40.000 maskiner står på handlelisten. (...)
Statoil har mange store og tunge programmer som krever mye minne, og da er man nødt til å kjøre 64-bits for å få utnyttet alt minnet. Størrelsen på minnet er svært viktig for å unngå trege pc-er. (...)
Selskapets nye pc-er blir ifølge Wersland ganske standard bærbare pc-er, men de vil være godt utstyrt med minne - minst 4 GB, kanskje 6 eller 8 GB. 64-bits Windows vil også kunne gi bedre ytelse i en del programmer Statoil bruker, blant annet innenfor oljeleting.
Mens 32-bits Windows ikke engang klarer å utnytte 4GB minne fullt ut, finnes det nå maskiner på markedet med nærmere 200 GB minne basert på 64-bits Windows, men dette er helt spesielle modeller. (...)
Elektronikk som ser for deg
dinside.no 18.11.2009
Elektronisk kikkhull kan gjøre deg sikrere på hvem som faktisk står bak døra. (...)
53 prosent av DinSide-leserne bekrefter at de planlegger kjøp av overvåknings- og sikkerhetsutstyr til boligen i år, i en avstemning i denne artikkelen fra februar 2009. Og da kan kanskje dette smarte kameraet være fristende. (...)
Det elektroniske kikkhullet fra Brinno lover å gi deg et tydelig LCD-bilde av den eller de som står på den andre siden av døra. (...)
- Folk har et umodent syn på datasikkerhet
nrk.no 17.11.2009
Datakriminaliteten øker, og nordmenn har et umodent syn på egen datasikkerhet, mener eksperter. (...)
Han er direktør i Næringslivets sikkerhetsråd, som arbeider med å forebygge kriminalitet i og mot norsk næringsliv.
Løkken er ikke spesielt imponert over hvordan vi beskytter oss mot datakriminalitet. (...)
– Ingen har bare én nøkkel til alt
– Ingen har bare én nøkkel til hus, bil, hytte, båt og sykkel, men på internett skal vi ha én «universalnøkkel» som vi skal bruke over alt. Det må kalles et umodent nivå, sier han.
NorCERT er en underavdeling av Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) som overvåker trusler og potensielle hackere mot norske IT-systemer. De får stadig flere flere henvendelser. (...)
Adobe sparker 10 prosent
digi.no 11.11.2009
Adobe fortsetter å slite med dalende interesse for selskapets produktsuite, med blant annet Photoshop, Illustrator og Acrobat-familien.
Denne uken kunngjør selskapet at de kutter ytterligere 680 stillinger, nær ti prosent av staben. (...)
Nedbemanningene skal demme opp for et dramatisk sviktende salg av samlepakken Creative Suite 4, som alene utgjør mer enn 60 prosent av selskapets omsetning.
Adobe regnskap viste i tredje kvartal en nedgang i netto resultat på 29 prosent, sammenlignet med året før. (...)
Superenkel overvåking
dinside.no 8.11.2009
Overvåking kan være stort, komplisert og dyrt eller lite, enkelt og gratis. Hva som er den riktige løsningen er opp til hva slags behov man har, som kan være svært forskjellig enten du bor i Bagdad eller på Mysen.
Den enkleste løsningen er et webkamera som du kobler til PCen, og gratis programvare som tar seg av overvåkningen ved å analysere bildet fra kameraet. (...)
Små bærbare slår telefonen
business.dk 4.11.2009
De mikrosmå bærbare computere har på ganske kort tid sat en ny dagsorden for vores brug af elektronisk isenkram – og i fremtiden vil de flytte fokus væk fra iPhones og almindelige bærbare, spår ekspert. (...)
Her gjør du kabel-kupp
dinside.no 7.11.2009
HDMI-kabler rett fra Hong Kong til en brøkdel av prisen. (...)
Spesielt gjelder dette kabler som overfører data digitalt, der blant annet svenske Testfakta og norske TV2 Hjelper Deg har avslørt at det faktisk ikke er mulig å måle forskjeller i signalene over hodet på billige kontra dyre HDMI-kabler. Både hastigheten på testede kablene og signalene som nådde TV-en, var identiske. (...)
Deretter gjorde vi et søk i den populære Hong Kong-baserte nettbutikken DealExtreme. Kabler er blant de mest populære produktene i butikken, og prisene er kjent for å ligge svært lavt. (...)
25 GB gratis nettlagring
dinside.no 3.11.2009
Med egen stasjon i Utforsker.
SkyDrive er en av tjenestene i Windows Live-konseptet til Microsoft, og i skrivende stund tilbys 25 GB med gratis lagring av personlige filer på Internett. (...)
Utfordrer Intel med 100-kjerners prosessor
digi.no 29.10.2009
Tilera Tile-Gx100 skal slå Intels kommende «Westmere» i både ytelse og effektivitet. (...)
Slik installerer du Windows 7 på minibærbar
dinside.no 26.10.2009
Du trenger en minneplugg! (...)
Ulempen er nemlig at de færreste minibærbare er utstyrt med DVD-ROM.
Men fortvil ikke. Du kan bruke en ekstern DVD-ROM tilkoblet USB-porten og installere Windows 7 derfra, eller du kan følge denne guiden. (...)
Datadoktorens poliklinikk:
Mer bass i TV-lyden
dinside.no 25.10.2009
(...) For å komplettere høyttalerne i et TV-apparat trenger du ikke noen stor sub, du klarer deg langt på vei med en sub fra et PC-høyttaleranlegg, hvis du ikke vil utfordre naboene. (...)
Multicom Kunshan W860
dinside.no 21.10.2009
Nå er nyeste generasjon prosessorer klare for bærbare, og vi har testet!
Intels "superprosessor" Core i7 har vært tilgjengelig for stasjonære PC-er i et års tid, men den bærbare utgaven har latt vente på seg. Det er flere grunner til dette, og de er ikke bare av teknisk art. (...)
Web-oppfinner beklager skråstrekene
digi.no 15.10.2009
- Virket som en god idé den gangen, sier Tim Berners-Lee.
Hverdagen består av en lang rekke selvfølgeligheter, ting vi tar for gitt, men som de fleste av oss ikke aner hvorfor er sånn eller slik.
De doble skråstrekene i en URL må sies å tilhøre denne kategorien. Hva i all verden er hensikten med dem? Kunne det ikke like gjerne vært riktig å skrive «http:digi.no» som «http://digi.no»? (...)
Imponerende webkamera fra Microsoft
dinside.no 15.10.2009
Hele pakka er både bra og morsom (...)
Kameraet kan ta video i opptil 720p HD-oppløsning og stillbilder i 2880 x 1620. Bildefrekvensen kan du ikke kontrollere, men den oppgis til opptil 30 fps. Med full HD-oppløsning fikk vi ikke denne bildefrekvensen på noen av de maskinene vi har testet på, men det kan muligens oppnås på en skikkelig versting-PC. (...)
FastStone Capture
dinside.no 7.10.2009
Ta opp alt som skjer på skjermen, Inkludert nett-TV med lyd!
Du kjenner sikkert til at du kan trykke på tasten merket Prt Scr for å "ta bilde" av skjermen din, som deretter kan limes inn i dokumenter, eposter og lignende. Du kan også holde ned Alt-tasten når du trykker Prt Scr, da vil du kun ta bilde av det aktive vinduet du jobber med. (...)
Kjøpeguide for skjermer
teknofil.no 5.10.2009
En skjerm er ikke bare en skjerm. Her får du litt hjelp til å plukke ut den rette for deg. (...)
En elektronisk sjette sans
dinside.no 30.9.2009
Microsoft Courier blir din ubegrensede notatblokk. (...)
Intel erstatter pc-kabler med optikk i 2010
digi.no 24.9.2009
Det meste av tilkoblingen av utstyr til dagens pc-er skjer ved hjelp av kobberkabler. Intel ønsker å erstatte mange av kablene med én felles, optisk kabel som har klare fordeler. Dette inkluderer tykkelse, overføringskapasitet, motstand mot støy og maksimal lengde. (...)
Denne får USB 3.0
itavisen.no 28.9.2009
(...) Disken blir tilgjengelig i midten av november i størrelsene 1TB, 1.5TB og 2TB. Om du ikke har planer om å kjøpe ny maskin med USB 3.0-støtte selger Freecom også USB 3.0 kontrollerkort for 221 kroner til stasjonære. Laptop-utgaven koster 255 kroner. (...)
Hvor små blir prosessorer?
dinside.no 26.9.2009
Stadig mindre elementer - tar det slutt?
Forskjellen på et menneske av normal høyde og ett som er krympet til en nanometers høyde, tilsvarer forskjellen på en normalt menneskehøyde og tre ganger avstanden fra jorden til månen (...)
Dagens prosessorer er bygget opp av celler som måler 45 nm, denne teknikken har vært i bruk helt siden 2007 og det er solgt mer enn 200 millioner av disse prosessorene. Morgendagens prosessorer med 32 nm teknologi er allerede i produksjon hos Intel for levering i fjerde kvartal 2009. (...)
Intel med Core i7-prosessorer til bærbare
digi.no 24.9.2009
Selskapets nyeste prosessor-familie har nå fått mobile utgaver.
Intel lanserte i går to nye prosessorfamilier, Core i7 Mobile Processor og Core i7 Mobile Processor Extreme Edition. (...)
Så lett får du superlyd på laptopen
klikk.no 16.9.2009
For fire hundre kroner gir laptopen deg high end lyd. (...)
De fleste bruker en vanlig minijack plugg rett inn i høyttaleruttaket på laptopen.
Lyden blir bedre, men er likevel sterkt begrenset av det billige lydkortet som er i de fleste bærbare datamaskiner.
Det er overraskende lett å få lysår bedre lyd ut av laptopen. Men trikset er kanskje ikke så godt kjent.
Det du trenger er et USB lydkort. Fra dette plugger du en ledning rett inn i forsterkeren. (...)
Få 6 skjermer på PC-en
nettavisen.no 11.9.2009
(...) Og dette ser det ut til at ATI nå ønsker å utnytte til det fulle. I høst vil selskapet slippe skjermkort som støtter at du kobler på hele seks skjermer. 1-2-3-4-5-6! På ett skjermkort!
En ny teknologi som ATI kaller Eyefinity gjør at alle disse skjermene av PC-en din kan oppleves som én stor skjerm. Det betyr at du kan ha et enormt arbeidsområde om du jobber med mange ting samtidig - og at du kan spille spill over alle skjermene.
Hothardware forteller at de allerede har fått en privat demonstrasjon av teknologien, og at de fikk prøve seg på å spille det kommende bilspillet Dirt 2 over seks Dell 30" skjermer med en oppløsning på ganske utrolige 7680 x 3200 punkter - (24,6 megapiksler) med det som beskrives som fullt ut akseptabel ytelse. (...)
Slik blir touch på Windows 7
teknofil.no 9.9.2009
Microsofts kommende operativsystem åpner for en enda bedre touch-opplevelse. Se video! (...)
6 easy laptop repairs: Your step-by-step guide
computerworld.com 10.9.2009
(...) Contents
6 quick laptop fixes
Frayed charger cord
Cracked notebook case
Bad fan
Stuck key
Scratched screen
Waterlogged laptop (...)
Internett er 40 år
dagensit.no 3.9.2009
Det er nå 40 år siden frøet som senere vokste opp til å bli internett, ble plantet
2. september 1969 var dagen da data fra en datamaskin fant veien til en annen gjennom en knappe fem meter lang kabel på University of California i Los Angeles, skriver borsen.dk og siterer National Geographic. (...)
Nå kommer berørings-PC-ene
dinside.no 21.8.2009
De har blitt lansert mange ganger, men aldri blitt noen suksess. Det kommer til å endre seg nå, spår mange. (...)
Windows 7 har innebygget støtte for berøringsskjermer med multi-touch, som betyr at du kan bruke flere fingre samtidig. Repertoaret er omtrent det samme som på iPhone, at du kan strekke, velge flere objekter, dra og trykke osv.
En demovideo finner du her
Programvaren i videoen er laget for demonstrasjonsformå. Det viser tydlig at også programmene, ikke bare skjermene og operativsystemet må tilpasses bruk med berøring. (...)
Slik forstår du PC-prosessoren
dinside.no 19.8.2009
MINIGUIDE: Den har mye å si for PC-ytelsen, men det gjelder å fri seg fra megahertzene. (...)
Her er et bilde som illustrerer det hele: Se for deg at du har handlet på butikken, og ender opp med fire fulle bæreposer med varer. De er tunge, så du gir deg selv valget mellom å bære to poser til bilen om gangen, eller alle fire på en gang. Førstnevnte vil ta 2 x 1 = 2 minutter, mens sistnevnte tar 1 x 1,5 = 1,5 minutter. Du går altså litt tregere, og blir litt svett ved å velge sistnevnte, men jobben vil være raskere gjort, og litt air condition i bilen sørger for at du raskt blir kjølt ned igjen. (...)
- Beviser at feilfri programvare er mulig
digi.no 178.2009
Forskningsresultat kan sette ny standard for systemer som aldri får krasje.
Forskere ved den australske forskningsinstitusjonen Nicta kunngjorde i forrige uke at de har levert verden første formelle, maskinsjekkede bevis på en operativsystem-kjerne for generell bruk. Dette gir løfter helt nye nivåer av pålitelighet for sikkerhetskritisk programvare. (...)
Flashdisker kan bli for billige
digi.no 17.8.2009
SSD med 250 gigabyte koster bare 600 kroner om fire år, ifølge Sandisk, som frykter utviklingen.
Den tradisjonelle harddisken er fortsatt klart billigste lagringsmedium, men roterende magnetiske plater kan ikke lenger konkurrere mot ytelsen til flashbaserte solid state drives (SSD).
Prisene på SSD har falt kraftig, og vil falle ytterligere i tiden som kommer. Samtidig er det ventet at ytelsen vil ytterligere forbedres. (...)
SDXC åpner for ekstrem kapasitet
dinside.no 6.8.2009
SD-kort med 2 terabytes kapasitet kan snart være en realitet. Første forsmak er et 64 GB kort straks settes i produksjon. (...)
Seks trådløse enheter med én plugg
digi.no 4.8.2009
Utstyrsleverandøren Logitech lanserer i dag en fornuftig dings, som enkelte vil vite å sette stor pris på.
Selskapet har laget en USB-mottaker som kommuniserer med trådløst periferiutstyr til PC-en, som mus og tastatur.
Slike mottakere støtter normalt både mus og tastatur, men denne pluggen kan håndtere inntil seks ulike kompatible produkter gjennom 2,4 gigahertz-båndet. (...)
TEST: Propper for de kresne
dinside.no 2.8.2009
Det finnes bedre ørepropper enn de som følger med MP3-spilleren din.
Del saken:
DinSide Uansett hvor bra MP3-spiller du kjøper, så får du ikke med de beste øreproppene. Grunnen til dette er ganske enkel, det hadde blitt for dyrt. Derfor får du alltid ørepropper som er ett eller annet sted på skalaen mellom "dårlig" og "greit" med i pakken sammen med spilleren.
Derfor må du regne med å bruke litt penger hvis du skal ha bedre lyd, og skal du ha vesentlig bedre lyd må du bla opp enda mer. (...)
Lei av kabler som henger og slenger?
dinside.no 28.7.2009
Denne dingsen får orden i heimen. (...)
Snart kan du bruke alle fingrene på skjermen
digi.no 24.7.2009
Synaptics åpner for multitouch med ti fingre.
Apples imponerte mange da selskapet i januar 2007 viste fram multitouch-funksjonaliteten til iPhone for første gang. Dette gjør det mulig å bruke to fingre på berøringsskjermen på samme tid. Men demonstrasjonen skjedde flere måneder etter at Synaptics lanserte tofinger-sensoren ClearPad 2000. Det har derfor blitt spekulert på om Apple brukes Synaptics-teknologi i iPhone, slik blant annet HPC gjør i Android-mobilen som vanligvis kalles T-Mobile G1. (...)
Drastisk priskutt på Intels flashminne
digi.no 22.7.2009
Intel kunngjorde i går at selskapet er i ferd med å flytte over til en 34 nanometers produksjonsprosess for selskapets MLC NAND flashminne-baserte SSD-produkter (Solid State Drive). Fram til nå har selskapet benyttet en 50 nanomenters prosessteknologi.
I kunngjøringen lover Intel at overgangen til den nye prosessteknologien vil føre til en reduksjon i prisene på selskapets SSD-er på opptil 60 prosent, sammenlignet med introduksjonsprisen for et år siden. (...)
80 gigabyte-modellen har nå en listepris fra Intel på 225 dollar. Den første versjonen kostet 595 dollar. Den nye modellen kommer i salg i flere norske butikker for under 1900 kroner. (...)
Stort bildegalleri:
Husker du disse programmene?
teknofil.no 17.7.2009
I så fall er du en ekte dataveteran. (...)
Blir deppa hjemme
side2.no 14.7.2009
HARMONI: Et ryddig rom gir deg energi, sjelefred og øker produktiviteten og inspirasjonen. La alt ha en plass, og sørg for at ting er der det hører hjemme. Kvitt deg med nips og støvsamlere. Det trenger ikke å bli sterilt, du kan dekorere i varme farger som passer sammen.
Rot, nips og dårlig organiserte hjem tapper oss for energi og gjør oss til trøtte, deprimerte sofagriser. (...)
Terratec Aureon Dual USB
dinside.no 2.7.2009
Misfornøyd med lydkortet i PC-en din? Da bør du sjekke ut denne USB-løsningen.
Integrerte lydkort i PC-er blir stadig bedre, og med høyttalere på skrivebordet gjør de fleste nyere løsningene en god nok jobb. Men det finnes situasjoner som setter større krav til lydutstyret, for eksempel i miljøer med større høyttalere og surroundanlegg. (...)
Vil gjøre store penger på korte nettadresser
digi.no 8.6.2009
Bit.ly og andre lignende tjenester gjør nettadressene kortere. Og det kan det bli penger av, mener aktørene bak.
Bit.ly, TinyURL og alle de andre har faktisk en forretningsmodell.
De av oss som bruker Twitter og Facebook har oppdaget hvor praktisk det er å forkorte nettadresser. Adressen til denne artikkelen er for eksempel i sin helhet http://www.digi.no/815430/vil-gjore-store-penger-paa-korte-nettadresser. Med Bit.ly blir den til lilleputtadressen http://bit.ly/B20Ld. (...)
Nye toppmodeller fra Intel
digi.no 4.6.2009
Raskere medlemmer til blant annet selskapets Core i7-familie. (...)
Dette er et kamera
dinside.no 1.6.2009
Logitechs nye overvåkingskamera er godt kamuflert.
Bak det fengende navnet LOGITECH Digital Video Security Surveillance Hidden Clock Camera befinner det seg en løsning som definitivt vekket vår interesse.
Dette er nemlig et overvåkingskamera, men det ville de færreste gjettet. For på utsiden er dette bare en bordklokke, med målene 11 x 15 x 4,5 cm. (...)
SATA 3.0 dobler farten
digi.no 28.5.2009
(...) Den viktigste nyheten i SATA 3.0 er dobling av kapasiteten til grensesnittet, noe som betyr at det i grensesnittet kan overføres data med en totalhastighet på opptil 6 gigabit per sekund. (...)
SATA-teknologien har tatt over nesten hele markedet til den eldre IDE/ATA-teknologien. I fjor skal 98 prosent av alle de interne harddisker som ble levert, ha vært utstyrt med SATA-grensesnitt. Fra 2001 til utgangen av 2008 skal det ifølge IDC ha blitt levert mer enn 1,1 milliarder SATA-harddisker. I tillegg kommer andre typer lagringsenheter, blant annet SSD-er (Solid-state Drive) og optiske drev. (...)
Programmer levert på minneplugg
dinside.no 28.5.2009
Blir minneplugger billigere enn CD/DVD? (...)
Finanskrisen løfter nettprogram-bransjen
digi.no 7.5.2009
(...) For Gartner har gått gjennom kommersielle Saas-leverandører, og avdekker flere interessante sider ved dette markedet. Svært mye er dekket av gratisløsninger fra aktører som Google og Microsoft, og gjør det vanskelig for aktører som vil ha betalt. (...)
Superraske minneplugger
dinside.no 4.5.2009
Lei av trege USB-minneplugger? Hva med eSATA? (...)
Før noen andre nevner det: USB 3.0 spøker i kulissene med en hastighet som overgår eSATA, og her er strøm og alt på plass i spesifikasjonen. Men USB 3.0 er heller ikke hyllevare og det kan drøye enda et år før den er tilgjengelig. (...)
Kalkulator fra 1972 vant prestisjepris
digi.no 14.4.2009
IEEE mener HP-produkt revolusjonerte hverdagen til ingeniører.
De færreste elektronikk- og IT-produkter som introduseres på markedet, får stor betydning for ettertiden. Men det finnes viktige unntak. Et av disse er HP-35 Scientific Calculator, verdens første håndholdt kalkulator som kunne utføre mer enn de grunnleggende regnefunksjonene addisjon, subtraksjon, multiplikasjon og divisjon.
Denne uken ble det kjent at HP vil motta «IEEE Milestone in Electrical Engineering and Computing»-prisen for denne kalkulatoren, som ble introdusert i 1972. Prisen deles ut av IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers). (...)
Knøttlite videokamera med full HD
Sony lanserer hendig videokamera med full HD og integrert GPS. (...)
Kameraet er utstyrt med et internt minne på 16 GB, noe som tilsvarer 6 timer med videoopptak i full 1080p HD-kvalitet. Det skal også være mulig å utvide minnet ytterligere 6 timer ved hjelp av en 16 GB stor minnebrikke. (...)
Den integrerte GPS-mottakeren vil geotagge både stillbilder og videoopptak, og vil forhåpentligvis gjøre det noe lettere å fortelle hvor bildene stammer fra når du er vel hjemme fra ferie tre uker senere. (...)
Er dette fotojuks?
dagbladet.no 8.4.2009
Dansk fotograf kastet ut av konkurranse.
FOR EKSTREMT?: Klavs Bo Christensen fikk underkjent sine bilder i konkurransen om årets bilde i Danmark. Lederen i klubben for norske pressefotografer er overrasket. (...)
Slik syr du sammen PDF-dokumenter
dinside.no 25.3.2009
Gratis nettjeneste gjør det enkelt. (...)
Syr sammen inntil 10 dokumenter Dagens lille tips gjelder Adobe PDF-filer, som er blitt en standard for elektronisk dokumentdistribusjon, eller rettere sagt hvordan du kan kombinere flere slike dokumenter til én, enkelt PDF-fil.
Løsningen er ganske enkelt å besøke www.mergepdf.net. Her kan du laste opp inntil 10 PDF-filer, hver på maks 5 MB, og deretter er det bare å trykke på Merge PDF-knappen og laste ned ditt nye, kombinerte dokument. (...)
Bort med kabelflokene
dinside.no 22.3.2009
Kabelkaoset kan være en turnoff når det gjelder innkjøp av nytt utstyr. Her er løsningene som kan få opp handlelysten igjen.
Interiørblogger og tips florerer, og et hett tema er cable-clutter - kabelkaos. (...)
Signum ledingssamler fra IKEA, med oppheng. (...)
TEST: Optoma og Samsung
vg.no 22.3.2009
Små projektorer - store bilder
Lyst til å se film, men er uten tv? Bærbar projektor er tingen! Vi tester to LED-projektorer, den ene liten nok til å passe på innerlomma! (...)
En projektor i lommeformat kan bestandig være med uansett hvor du skal. Du har dermed alltid tilgang på store bilder, enten det være seg lysbildepresentasjon av feriebildene dine, små videosnutter du har filmet, eller en film. Mange kan vise bilder opp til 60-80 tommer, men da er gjerne lysutbyttet for dårlig, det er nemlig ikke sterke lamper på slike. Noe stort mer enn 30 tommer skal godt la seg gjøre i praksis, med mindre man er i bekmørke omgivelser. (...)
Projektor i lommeformat:
Acer K10
dinside.no 13.3.2009
TEST: Den bittelille projektoren veier en halv kilo, og lager et fint 64-tommers bilde fra 2,7 meters avstand. (...)
Hemmeligheten ligger i at projektoren bruker LED-lys, som blant annet utvikler langt mindre varme enn tradisjonelle projektor-lamper. Dermed kreves mindre lufting, og man kan klare seg med mindre chassis enn for tradisjonelle projektorer.
En annen fordel med LED-lampen er at den varer lenge. Acer hevder at lampen i K10 skal vare i inntil 20 000 timer. Det betyr i praksis at de fleste som kjøper en slik projektor, ikke kommer til å bytte lampe i projektorens levetid. (...)
Mange er opptatt av oppløsningen, og her stiller ikke K10 i toppen med sine 858 x 600 piksler. Men husk at en DVD-film har en oppløsning på 720 x 576 piksler, så her vil det uansett ikke være noe å hente ved å ha høyere oppløsning - med mindre du spiller av HD-materiale eller et oppskalert DVD-bilde. (...)
Disse invaderer jobben din
aftenposten.no 13.3.2009
Muggsopp, tekstilfibre og hudflak florerer på kontoret. (...)
Mange plages med rødme og hudirritasjoner når de jobber lenge foran en dataskjerm. En teori er at dette skyldes støv som transporteres inn mot kroppen via det elektrostatiske feltet foran skjermen.
Den beste måten å unngå slike plager på er dermed å ta fri fra skjermarbeidet en stund.
Støv i krokene? Forsøk viser at ansatte som arbeider på kontorer som blir rengjort en gang i uken har større helseplager enn de som arbeider der kontoret blir rengjort 2-4 ganger i uken. (...)
Atlas med partikler
Skogstad og hans forskerkolleger har laget et billedatlas over de vanligste partiklene som omgir oss på kontoret. De er forstørret tusenvis av ganger. Atlaset skal være et hjelpemiddel for å identifisere de ulike partiklene og finne ut hvor de blir av i luftveiene.
Det kan også brukes til å finne forurensningskilder og å vurdere helserisikoen.
Partiklene varierer mye i størrelse – fra noen få nanometer (en milliondels millimeter) til at de kan være synlig for det blotte øye. (...)
Ett fett hva du kjøper
dinside.no 4.3.2009
Svenskene har testet, og funnet svaret vi alle egentlig visste. (...)
Ved hjelp av gigantlaboratoriet Intertek i England har det svenske nettstedet Testfakta endelig funnet svaret på i det minste det digitale kabelmysteriet.
Ingen forskjell? Intertek har gått gjennom ni ulike HDMI-kabler, som er ledningen veldig mange av oss bruker mellom TVen og for eksempel kabel-TV-dekoderen eller DVD-spileren. Prisene på de to meter lange kablene varierer fra 169 til 2198 svenske kroner (mellom 130 og 1720 norske kroner), og konklusjonen på testen er enkel å oppsummere:
Alle kablene er nemlig like gode. (...)
Dytter enda mer minne inn i pc-en
digi.no 3.3.2009
Så lenge de aller fleste benytter 32-bits operativsystemer, vil ikke etterspørselen etter minne øke spesielt mye, siden slike operativsystemer ofte ikke støtter mer enn drøyt 3 gigabytes med minne. Men Microsoft antar at et flertall av Windows 7-installasjonene vil være med 64-bitsutgaven.
Minneprodusenten Kingston demonstrerer i denne videoen en pc som er utstyrt med 24 gigabytes med DDR3-minne, fordel på seks moduler. (...)
Demomaskinen er forøvrig utstyrt med et Gigabyte GA-EX58 UD5 hovedkort og Intel 920 Core i7-prosessor. (...)
- Dette er mildt sagt useriøst!
dinside.no 16.2.2009
Selger lydkabler til over hundretusen kroner per meter.
Er du en av dem som bruker 100.000 kroner på en lydkabel?
Arne Stenstadvold jobber som teknisk leder innen tv-produksjon og har høgskoleutdannelse i tv-teknikk. Han har sett seg lei av at folk blir lurt til å tro de får en helt unik lytteropplevelse bare de bruker nok penger.
- Jeg jobber daglig med tv-sendinger, og mye av jobben er også å installere utstyr og montere tv-studioer. Til det bruker vi kabler til 5 kroner per meter. Det er mer enn bra nok, sier han. (...)
Han bruker i mange tilfeller det Soundgarden på sine sider karakteriserer som "lakrislisser". (...)
Snerten projektor i lommestørrelse
vg.no 20.12.2008
(...) Dell M109S er en knøttliten dlp-projektor med SVGA-oppløsning og kontrastrate på 800:1. Den veier under 400 gram og er trolig perfekt for deg som ofte løper rundt og holder presentasjoner for en liten gruppe mennesker om gangen (...)
Noen mindre?
dagensit.no 10.12.2008
Acer lanserer mikroprojektor i Norge. Utrolig nok finnes det noen som er enda mindre.
Dårlig ryg trods moderne skolemøbler
berlingske.dk 22.9.2008
Stole og borde, der kan reguleres i højden, nedsætter ikke risikoen for, at skolebørn får ondt i ryggen. Derimod er det en god idé at bruge rygsæk.
Intel ut av OLPC
itavisen.no 7.1.2008
Ville ikke kutte ut egen billig-PC.
Bruker YouTube som springbrett
aftenposten.no 24.12.2007
Videomaker Tommy Myrbostad og andre talenter bruker YouTube for å gjøre navnet sitt kjent i norske filmkretser.
Holder PC-en i gang med føttene
digi.no 3.12.2007
Intel har kåret vinneren i en konkurranse om fornybar energi for bærbare PC-er.
Slik kvitter du deg med Facebook
vg.no 21.11.2007
(VG Nett) Trodde du det var bare å trykke på «slett»-knappen?
Plextor videokonvertering
dinside.no 15.11.2007
Sitter du på VHS eller andre gamle opptak? Få det inn på PC og DVD med denne enkle dingsen (...)
En av seks pc-er infisert
idg.no 5.11.2007
Det britiske sikkerhetsselskapet Prevx gikk gjennom 300 000 pc-er og fant ut at 15,6 prosent av disse hadde minst ett aktivt program med en eller annen type skadelig kode.
Fordyper seg i toner fra PC-en
aftenposten.no 12.10.2007
PC-en er i ferd med å bli et instrument på linje med gitar og piano. Nå kan musikkstudentene fordype seg i laptop. (...)
Microsoft: Vi har lært av Vista-feil
digi.no 19.11.2007
Microsoft sier de har tatt lærdom av Vista-feil, og at de vil gjøre ting litt annerledes med Windows 7. (...)
Digitalt klasseskille
forbruker.no 6.9.2007
Innvandrerne er taperne i den digitale revolusjonen. (...)
Store forskjeller
Ifølge CNN bruker to av tre hvite studenter i USA Internett, mens tallet for studenter av afrikansk og latinamerikansk opprinnelse er mindre enn 50 prosent. (...)
Fire av ti kan null om it
dagensit.no 14.9.2007
Dagens it
På sikt kan det føre til tap av millioner av jobber og milliarder av investeringseuroer.
Digitale skiller
EU-statistikk tyder på at 37 prosent av befolkningen mangler it-kunnskaper. Av de som kun har grunnskoleutdannelse mangler over 60 prosent it-kompetanse.
Slike digitale skiller gjør at mange ikke klarer å ta i bruk e-handel og e-forvaltning, sier EU-kommisær for it-spørsmål Viviane Reding.
- Vi har ikke råd til å sløse bort millioner av europeere ved å stille dem utenfor informasjonssamfunnet, sier Reding.
Målet er å halvere den digitale kløften frem mot 2010. (...)
SLAX Linux 6
dinside.no 21.5.2007
Denne brukervennlige linuxen er gratis, og gjør selv suppetrege PCer til olja lyn. Her ser du hvordan!
Alternativ til Windows?
(...) Men hva er egentlig Linux?
Krasjer 15 ganger oftere enn påstått
dagensit.no 13.3.2007
Hvor trygge er jobb-dokumentene og feriebildene på pc-en? Produsentene lyver om holdbarheten, hevder ny rapport. (...)
Norsk taleprogram til Windows
hegnar.no 28.11.2006
Et samarbeid mellom Fornyings- og administrasjons-departementet og Microsoft gir i løpet av neste år et gratis norsk taleprogram til Windows. (...)
Nå kommer stavekontrollen til mobilen som gjetter hva du hadde tenkt å skrive, også når du taster feil. forbruker.no 28.11.2006
Sikkerhetsekspert:
Smartmobiler svært egnet til virus-spredning
digi.no 27.11.2006
- Antivirus overflødig i Vista
dagensit.no 10.11.2006
Windows Vista er så sikkert at brukerne ikke har behov for ytterligere virusbeskyttelse, hevder Microsoft. (...)
Liten PC-skrift gir lavere produktivitet
dagbladet.no 23.10.2006
Mycket datorarbete ger känsla av dålig stimulans
Arbetslivsinstitutet i Malmö - Enheten för organisation och hälsaarbetslivs-institutet.se 29.9.2006
Jobb som innebär mycket datorarbete kan leda till att arbetet känns mindre stimulerande och varierat, visar en ny avhandling. (...)
Gartners oppdaterte hype-kurve: Denne IT-en er din bedrifts framtid
digi.no 11.8.2006
«Web 2.0» dominerer Gartners oversikt over IT-trendene som bestemmer også din bedrifts framtid.
Analyseselskapet Gartner fortar hvert år en vurdering av de viktigste trendene innen informasjons- og kommunikasjonsteknologi. (...)
Er dette fremtidens pc?
nettavisen.no 10.8.2006
Den er kanskje helt annerledes enn det du kan tenke deg. (...)
Se hva denne PC-en kan
nettavisen.no 9.8.2006
Når Windows kommer i ny versjon er det ingen grunn til å bruke mus og tastatur. Se video her. (...)
Telefonlinjen som TV-antenne
forbruker.no 1.8.2006
TV via bredbånd seiler nå opp som et nytt alternativ til kabel og satellitt. Telenor mener det er for tidlig å satse, men NextGenTel er klar med et tilbud. (...)
TV til datamaskinen
dinside.no 3.8.2006
Tradisjonelt sett er nok ikke PC det du tenker på når du kjøper TV. Men det burde du kanskje, dersom du har planer om at TVen også skal brukes som dataskjerm. (...)
PC til TV - grunnkurs
dinside 27.7.2006
Ønsker du å koble PCen til TVen, men går deg vill et sted i tilkoblinger og innstillinger? Dette er guiden for deg. (...)
Slik kobler du PCen til TV-skjermen
dagbladet.no 25.4.2006
Et gratisprogram fikser jobben. (...)
Klar for Vista?
dinside.no 15.6.2006
Skal du kjøpe ny PC og lurer på om den vil takle Windows Vista, eller må du vite om din nåværende maskin klarer brasene? Sjekk det ut. (...)
Kun 1 av 2 takler Windows Vista
aftenposten.no 18.4.2006
Ifølge analyseselskapet Gartner, vil 1 av 2 PC-er ikke takle Windows Vista. (...)
Google analyserer harddiskfejl
comondk 16.2.2007
Hardware: Hverken temperatur eller belastning har stor indflydelse på harddiskens levetid, viser ny Google-analyse. (...)
Surt hvis utstyret ryker
digi.no 27.7.2006
Lynnedslag dreper alt tele og IT-utstyr
Sensommer er tordensesong og med stadig mer IT-utstyr kan et lynnedslag bli veldig dyrt. Løsningen er enkel. (...)
Tidenes verste virus
nettavisen.no 27.7.2006
Virus koster mange milliarder hvert år. Her er de ti verste virusene gjennom tidene. (...)
Programmene du trenger
nettavisen.no 30.5.2006
Fjern gamle filer fra maskinen, gjør den sikker og raskere. Her er tre programmer du trenger til din maskin.
TV 2 Nettavisen har inngått et samarbeid med software-leverandøren PC Tools for å tilby norske brukere tre programmer som vil hjelpe enhver datamaskin. (...)
Stor test av antivirus
dinside.no 13.2.2006
TEST: Det er viktigere enn noen gang å beskytte seg mot virus og andre ulumskheter. Vi har testet fem av de mest aktuelle antivirusverktøyene, og kåret en vinner! (...)
Finn kildekoden:
Egen søketjeneste for utviklere
digi.no 7.2.2006
- Krugle er navnet på en kommende søketjeneste som skal være spesielt tilpasset behovene til utviklere.
Mengden av programvarekode som ligger åpent på weben øker stadig. Svært mye av dette er kode som kan gjenbrukes av andre, riktignok under visse betingelser.
Problemet i dag er å finne fram til kildekoden. Vanlige søketjenester som Google anses som dårlig tilpasset akkurat dette. (...)
«Gjør det selv»-pakker fra Kroll Ontrack:
Ibas vil la kundene gjenopprette selv
digi.no 14.8.2006
Ibas tilbyr to pakker fra sin nye eier Kroll, for å la kunder gjenopprette tapte data på egenhånd. (...)
Husker du?
Minne-guide
dinside.no 7.2.2006
Ditt operativsystem, spill og programmer blir stadig mer og mer komplekse, og datamaskinens behov for minne øker. (...)
Det vi i dag snakker om når vi sier "minne" er det som også er kjent som "systemminne" eller RAM (Random Access Memory), som er små modulkort på størrelse med en stor pakke tyggegummi.
Scannere
Når skanning blir superenkelt
dinside.no 22.9.2006
Reisevennlig PDF-skanner
hegnar.no 3.8.2006
Denne reiseskanneren lager PDFer av alle slags dokumenter.
Lommevennlig skanner
hegnar.no 31.7.2006
Denne batteridrevne skanneren tar helsider i fullfarge og lagrer i eget minne.
Hastighet
Slik tester vi PCer
dinside.no 10.4.2006
Du tror kanskje vi bare bruker ytelsestesting til lure ting, som for eksempel å finne ut hva som får datamaskinen til å være så treg. Men det er også en glimrende måte å få naboen din til å forstå hvor mye bedre din maskin er enn hans.
MS og OEM-lisenser
Rammer mange IT-ivrige brukere:
Microsoft strammer inn Windows-reglene
digi.no 21.2.2006
En liten endring i Microsofts regler for såkalte OEM-lisenser rammer mange brukere. (...)
(Anm: IFA - verdens største fagmesse for forbrukerelektronikk - Welcome to IFA Virtual Market Place.)
OEM er en forkortelse for Original Equipment Manufacturer, og brukes for å betegne et produkt som leveres sammen med et annet under et annet navn.
Dersom man kjøper en PC vil det normalt følge med et operativsystem. Dersom dette er Windows, har leverandøren betalt Microsoft for å en OEM-lisens av Windows.
Fra før av har Microsoft knyttet OEM-lisenser til den maskinen den kom sammen med. Det innebærer at lisensen ikke kan brukes på andre maskiner, selv om man tar vare på lisensbeviset. (...)
Uenighet på eksperthold:
Slik kan brente CD-er leve lenger
digi.no 12.1.2006
- En IBM-ekspert mener brente CD-er bare lever i opptil fem år. Andre kilder mener noe helt annet. (...)
At brente CD-er ikke varer evig, er allment kjent. Men levetiden Gerecke oppgir, er oppsiktsvekkende lav. Det stemmer ikke med informasjon fra andre troverdige kilder.
- Brente CDer varer maks fem år
itavisen.no 11.1.2006
Dårlig holdbarhet, viser undersøkelse
E-lagring av papirer
hegnar.no 18.8.2006
Et britisk firma tilbyr elektronisk lagring av papirdokumenter.
DinSide hjelper deg
GUIDE: Redd filene dine!
dinside.no 20.7.2006
"Backup er for pyser." Når du innser hvor tåpelig det utsagnet er så er det allerede for sent. Og det er i disse tilfellene at denne lille artikkelsamlingen kommer til sin rett.
Få tilbake slettede bilder
dinside.no 13.4.2006
TIPS: Var du uheldig og slettet bilder fra digitalkameraet ved en feiltakelse? Disse gratisprogrammene gjenoppretter dem.
Redningsselskapet langt fra alene:
Mange sjefer henter tilbake slettede data
digi.no/php 2.1.2006
Når uhellet er ute
dinside.no 3.10.2005
Har du en bærbar er det stor sjanse for at du før eller senere mister den i gulvet. Og hva gjør du da? Når uhellet er ute, er det godt å ikke ha en 12-tommers powerbook, fant vi ut. (...)
Er du smart har du allerede tatt en backup av innholdet på den - hvis ikke er dette øyeblikket å gjøre det på. Når harddisken først er ute, er den eneste muligheten din til å få dataene tilbake å gå gjennom IBAS - og det koster ofte mye mer enn ny maskin.
Skal spionprogrammer til livs
forbruker.no 25.1.2006
Harward, Oxford, Google, Lenovo og Sun har inngått en pakt. (...)
Nettstedet heter stopbadware (...)
Forbrukerrådet krever:
PC-selgere må informere bedre
digi.no 15.2.2006
IT-leverandører kan slippe unna erstatning på harddisk-krasj dersom de på forhånd gir god informasjon. (...)
Bedre føre var...
Identifiser lyden før et harddisk-krasj
digi.no 24.1.2006
- Hitachis har utgitt lydfiler som kan hjelpe kundene med å identifisere fysiske harddiskfeil. (...)
HGST har publisert en samling lydfiler på denne siden. Fire av dem gjengir lyden som oppstår ved ulike skader på hodet. I tillegg kommer lyden som oppstår når hodet sitter fast i platen, samt når spindelmotoren ikke lenger greier å kjøre med full hastighet.
Alle disse feilene kan føre til harddiskkrasj i løpet av svært kort tid.
Spionprogrammer overvåker deg
hegnar.no 23.1.2006
80 prosent av private PCer skal være infisert av spionprogrammer. (...)
PC World har testet 12 programmer som kommer problemet til livs. (...)
Stopp truslene!
pcworld.no 27.12.2006
Antivirus er grunnleggende sikkerhet for PC-brukeren. Integrert med en personlig brannmur er man på en enkel måte vernet mot komplekse trusler. Vi har testet ti forskjellige pakkeløsninger. (...)
Dropper sikkerhetskopien
Halvparten lagrer ikke viktige dokumenter
vg.no 8.5.2007
HANNOVER (VG) Å lagre er både klokt - og kult. Likevel dropper halvparten av oss sikkerhetskopien. (...)
Tar ikke sikkerhetskopier
aftenposten.no 2.9.2006
IFA 2006
-Skremmende mange nordmenn er sløve med å ta backup. (...)
PC klinikken i ditt nærmeste Elkjøp varehus!
elkjop.no (2006)
Trenger du flere råd eller mer veiledning om sikkerhetskopi, ta kontakt med PC klinikken i ditt nærmeste Elkjøp varehus!
Revolusjon på tastaturet
nrk.no 5.10.2007
Har du ASDF ØLKJ i fingertuppene er du snart avlegs.
Trådløst og ergonomisk fra Microsoft
digi.no 20.6.2007
Microsoft har designet et nytt, trådløst tastatur som skal gi bedre arbeidsstilling.
For barn og de gamle
nettavisen.no 11.1.2007
Er du svaksynt eller veldig, veldig ung, kan dette produktet være noe for deg. (...)
WM-data har samlet det verste:
Her er det verste nettside-feilene
digi.no 1.2.2006
- Dårlig designede nettsteder frastøter kundene. Her er ekspertenes grelleste eksempler. (...)
Brikken som kan forandre fremtiden
dinside.no 18.7.2006
NYHET: Etter fire år med utvikling viser HP fram en oppfinnelse som kan bli ”the missing link” mellom den digitale og analoge hverdagen. (...)
Proffe nettsider lønner seg
ukeavisenledelse.no 16.6.2006
Mange bedrifter vet fortsatt ikke hvor stor betydning internett har for salg og markedsføring. Men for å utvikle nettsider som bedrer bedriftens omsetning og omdømme trengs profesjonell hjelp, sier eksperter. (...)
Tastatur til mobilen
hegnar.no 13.9.2006
Dette nye Bluetooth-tastaturet kan brukes både med PCer og mobiltelefoner.
Her er verdens eldste «datamaskin»
dagbladet.no 8.6.2006
De største og dyreste tabbene til IT-bransjen
digi.no 16.6.2006
Nå kommer pc-en som leser tankene dine
dagbladet.no 27.6.2006
Trist? Hva med en sydentur? (...)
Tastatur for nerder
Dagbladet 15.8.2005
ORDNUNG MUSS SEIN: «Das Keyboard» er kanskje ikke bare for nerdene, men også for minimalistene? Du finner ikke et eneste tegn på tastene.
Det er Daniel Guermeur som kom på ideen, og til The Inquirer sier han at han ikke hadde noen grunn til å lage det, men regner med at det ville selge.
Men forskere sier at det over tid vil lære deg å skrive mye, mye raskere. Etter å ha brukt det en stund, og etter uttallige feilskrivinger, vil du etter hvert lære deg hvor tastene befinner seg.
Ideen er faktisk gammel. En tysk forsker ved Wellington Polytechnic School of Journalism studerte dette tidlig på 1900-tallet, og fant ut at man ville lære seg å skrive fort dersom man ikke så ned på tastene på skrivemaskinen.
Et viktig salgsargument på nettstedet til produsenten er riktignok ikke hastighet, men at kollegene dine vil holde seg lagt unna PC-en din.
Bloggere: pass på!
Opplysninger du legger ut på hjemmesiden din kan brukes mot deg.
dinside.no 20.10.2005
Av Bjørn Eirik Loftås
Oslo (NTB): Flere og flere jobbsøkere blir vraket fordi det ligger ufordelaktig informasjon om dem på internett, melder NRK.
Terskelen for å legge ut dagbøker, festbilder og porno på nettsider blir stadig lavere, og mange tenker ikke på at det kan få uheldige konsekvenser i ettertid, fordi bedrifter, sjefer og rekrutteringsansvarlige oftere henter inn opplysninger om jobbsøkerne fra nettet - såkalt googling. (...)
Rask lansering:
Google lanserer rubrikk-tjeneste
digi.no 16.11.2005
- Google er allerede klar med Base, tjenesten som lar brukere legge ut gratis rubrikk-annonser.
Guide til blogging: Start din egen blogg
DinSide 22.7.2005
Blogging har blitt enkelt som bare det, og med verktøyet til Blogger.com er du i gang på under to minutter. Vi viser hvordan! (...)
Svensk bloggbølge
Aftenposten 10.8.2005
Bloggerne står i kø for å presentere seg på det nye svenske nettstedet bloggportalen.se. (Länker)
Langt forbi år 2000:
Oppkjøpsbølge i norsk nettbransje
digi.no 13.10.2005
- Alle slags norske nettsteder kjøpes opp, og prisene stiger. Kjøpsiveren fra dotcom-boomåret 2000 er forlengst passert.
For et par år siden holdt landets nettsteder på å sulte i hjel og måtte tigge om kjøpere. Kontrasten kunne knapt ha vært større til dagens situasjon.
Blogging Through The Ages
Jen's Ruminations on Blogs Devoted to Aging
By Jennifer L. Huget
Special to The Washington Post 2.8.2005
While sitting by the pool this evening, sipping a martini after a long road trip, I got a call from my editor. He'd like me to do a story about blogs -- Web logs, online versions of personal journals -- specifically, blogs by, for and about older people. He wants the story for this special aging issue of the Health section.
I don't know much about blogs, beside that they are blamed or credited for influencing the last presidential election and that, just like cell phones, they seem to matter a lot more to other people than they do to me. In fact, I'm not sure I've ever seen a blog.
Anyway, he e-mailed me links to a handful of Web sites hosting such age-related blogs and told me to look for more and tell him what I find.
I will start tomorrow. For now, I will savor this martini. (...)
Websidene er designet og tilrettelagt av Hein Tore Tønnesen © 2009