Storaksjon mot alternative behandlere (nrk.no 20.2.2013)

Vil kvakksalverne til livs
Nasjonalt informasjonssenter for alternativ behandling (NIFAB) - som åpner i dag - er Norges første offentlig informasjonssenter for folk som søker informasjon om alternativ behandling.

- Vi som jobber her har ingen aksjer i markedet - og vi er ikke alternative behandlere. Vi har akademisk utdanning og bruker et kvalitetssikret nettverk for å sjekke at det vi skriver er korrekt, sier han.

Senteret er opprettet for å være en objektiv informasjonsbase for den vanlige mann og kvinne, dernest for helsepersonell. (nrk.no 21.5.2007)

Vil dokumentere alternativ behandling Alternative behandlere som er registret i Brønnøysundregistrene trenger ikke dokumentere at behandlingen virker. Det vil SABORG ha en slutt på. (helserevyen.no 28.1.2008)

- Nasjonalt informasjonssenter for alternativ behandling (NIFAB)

Professor om senter for alternativ behandling: - Jukser og villeder
vg.no 5.3.2009
En rekke fremtredende professorer mener Nasjonalt informasjonssenter for alternativ behandling villeder den norske befolkning og bør avvikles.

I et brev til Helse- og omsorgsdepartementet skriver 16 profilerte professorer og forskere at Nasjonalt informasjonssenter for alternativ behandling (NIFAB) bør avvikles eller omformes.

De mener senteret, som er finansiert av departementet, gir ensidig og misvisende informasjon om alternativ behandling. (...)

Gir info om alternativ behandling
helserevyen.no 18.6.2007
Nytt informasjonssenter skal hjelpe helsepersonell og pasienter til kvalitetssikret info om alternativ behandling.

Nylig åpna et nytt nasjonalt informasjonssenter for alternativ medisin, NIFAB, i Tromsø. Det er Helse- og omsorgsdepartementet som eier og fullfinansierer senteret, og det er tilknytta Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM) ved Universitetet i Tromsø. (...)

(Anm: Fylkeslegens konklusjon i blodforgiftningssak: Akupunktur mest sannsynlig årsak. – Sjelden, men alltid en liten risiko, sier fylkeslegen i Oslo og Akershus etter å ha konkludert med at akupunktur mest sannsynlig var årsaken til at en mann døde av blodforgiftning i februar 2015. (…) Det er klart at vi må informere pasientene om risikoen, men også om hvor lite farlig akupunktur er. (nrk.no 29.3.2017).)

- Holder en vitaminpille om dagen den kognitive svækkelse fra døren? (- En almindelig multivitaminpille om dagen ser ud til at have en gavnlig effekt på det kognitive funktionsniveau hos ældre mennesker.)

(Anm: Holder en vitaminpille om dagen den kognitive svækkelse fra døren? En almindelig multivitaminpille om dagen ser ud til at have en gavnlig effekt på det kognitive funktionsniveau hos ældre mennesker. Forskerne vurderer dog, at det er for tidligt at anbefale et dagligt multivitamintilskud for at modvirke kognitiv svækkelse. Hvis hjernen skal fungere optimalt, har den brug for en række vitaminer, mineraler og andre essentielle næringsstoffer. Mangelfuld ernæring kan formentlig øge risikoen for kognitiv svækkelse og demens. Der er lavet mange kliniske forsøg med forskellige vitaminer og fødemidlers virkninger på det kognitive funktionsniveau, men resultaterne har ofte været temmelig brogede. (videnscenterfordemens.dk  12.1.2023).)

(Anm: Baker LD, Manson JE, Rapp SR, Sesso HD, Gaussoin SA, Shumaker SA, Espeland MA. Effects of cocoa extract and a multivitamin on cognitive function: A randomized clinical trial. Alzheimers Dement. 2022 Sep 14.)

- Nordmenn er blitt mye mer skeptiske til naturmedisin.

(Anm: Nordmenn er blitt mye mer skeptiske til naturmedisin.I femten år hadde de fleste nordmenn klokkertru på naturmedisin. Sånn er det ikke lenger. (…) Hvert andre år sia 1985, har rundt 3500 nordmenn svart på ei lang rekke spørsmål i samfunnsundersøkelsen Norsk monitor som lages av Ipsos. Undersøkelsen viser at 80- og 90-tallet var ei storhetstid for alternativbransjen. I hvert fall når vi ser på tilliten som nordmenn hadde til naturmedisin. Jevnt over mente rundt åtte av ti at denne typen behandling og naturleger kunne hjelpe til der vanlige leger måtte gi seg. Men etter årtusenskiftet begynte noe å skje. Tilliten stupte. (nrk.no 30.6.2022).)

(Anm: Skjørbuk er en sykdom som skyldes C-vitaminmangel. I tidlig fase vil sykdommen gi tretthet, uopplagthet og kortpusthet. I senere stadier får man smerter i muskler og ledd, blødende tannkjøtt, tannløsning, tørr hud og blødninger under huden. Selv lette trykk på huden vil kunne gi blåmerker. Sårheling går også langsommere. Alle disse symptomene og sykdomstegnene skyldes nedsatt bindevevsdannelse, som følge av at bindevevsproteinet kollagen ikke dannes når vitamin C mangler. Kilde: Store norske leksikon.)

- Forskere advarer: Svært lite tyder på at vitamintilskudd har effekt. (- Vi kan verken si at de fungerer, eller at de ikke gjør det.) (- Det bør forskes mer, sier John Wong i en pressemelding.)

(Anm: Forskere advarer: Svært lite tyder på at vitamintilskudd har effekt. En ny, stor studie klarer ikke å finne bevis for at multivitaminer og mineraler i kapselform gjør oss godt. Forskere mener mange blir lurt trill rundt. (…) Ifølge en norsk undersøkelse fra 2020, oppga hele sju av ti at de brukte en eller annen form for kosttilskudd. Noe som var en liten økning fra 2018. (…) Etter å ha gjennomgått mer enn 80 studier på teamet, finner de få eller ingen bevis for at disse vitamintilskuddene og mineralene skal ha noen spesiell effekt på helsen vår. (…) Vi kan verken si at de fungerer, eller at de ikke gjør det. Det bør forskes mer, sier John Wong i en pressemelding. (…) Han er leder for panelet som heter US Preventive Services Task Force (USPSTF). Panelet består av ulike eksperter innen medisin og sykdomsforebygging. (…) De poengterer også at noen kan ha bruk for vitamin D-tilskudd, mens gravide kan ha bruk for tilskudd i form av folat. (…) – Jeg tror mange tar kosttilskudd for sikkerhets skyld. At man ikke skjønner at for mye av noe også kan være en risiko. For eksempel kan overskudd av jern i kroppen bidra til å øke risikoen for kreft, sier hun til NRK. I tillegg tror hun slike produkter kan oppfattes som en «quick fix». (…) Sundfør sitt råd er å ikke stappe i deg piller du ikke vet om du trenger. Om man følger Helsedirektoratets kostråd, kommer man langt. (nrk.no 3.7.2022).)

(Anm: Skjørbuk er en sykdom som skyldes C-vitaminmangel. I tidlig fase vil sykdommen gi tretthet, uopplagthet og kortpusthet. I senere stadier får man smerter i muskler og ledd, blødende tannkjøtt, tannløsning, tørr hud og blødninger under huden. Selv lette trykk på huden vil kunne gi blåmerker. Sårheling går også langsommere. Alle disse symptomene og sykdomstegnene skyldes nedsatt bindevevsdannelse, som følge av at bindevevsproteinet kollagen ikke dannes når vitamin C mangler. Kilde: Store norske leksikon.)

- Udskældt homøopati-forsøg får bred politisk opbakning.

(Anm: Udskældt homøopati-forsøg får bred politisk opbakning. »Skandale,« kalder Liberal Alliance nyt forsøg, der skal se på helbredende effekter af håndrystet vand fra dansk firma. Flere partier stoler dog på, at forskerne går videnskabeligt til værks. Forskere ved Københavns Universitet vil undersøge, om kvinder undgår tilbagevendende blærebetændelser ved at indtage homøopatiske dråber i forsøg, som flere forskere kritiserer for at overtræde en grænse. (jyllands-posten.dk 10.1.2022).)

- Apotekene tvinges til å selge homøopatimedisiner. Det vil de ikke lenger. Legemidlene er laga av vann som kan ha vært i kontakt med for eksempel andelever eller lava fra vulkanen Hekla.

(Anm: Apotekene tvinges til å selge homøopatimedisiner. Det vil de ikke lenger. Legemidlene er laga av vann som kan ha vært i kontakt med for eksempel andelever eller lava fra vulkanen Hekla. (…) – Når apoteket har plikt til å levere disse legemidlene, trur jeg mange oppfatter at da er dette produkter som har dokumentert effekt. Det er ikke tilfelle. Det sier Hanne Andresen, fagdirektør i Apotekforeningen. Hun vil ha en slutt på denne ordninga for homøopatiske midler. I tillegg til piller, finnes de som hostesaft, nesespray og kremer. De blir blant annet brukt mot hudplager, betennelser og psykiske lidelser. Det er bare et problem med legemidlene: De funker sannsynligvis ikke. (nrk.no 22.6.2022).)

- Helsepolitiker mener alternativ behandling kan være overgrep. (- Sveinung Stensland (H) vil forby akupunktur, homeopati og aromaterapi til barn under ti år. Stensland er helsepolitisk talsperson for Høyre.)

(Anm: Helsepolitiker mener alternativ behandling kan være overgrep. Sveinung Stensland (H) vil forby akupunktur, homeopati og aromaterapi til barn under ti år. Stensland er helsepolitisk talsperson for Høyre. Han er bekymret for at barn ikke får den medisinske behandlingen de trenger, fordi foreldre tar dem med til alternativ behandling først. Tilbudene for fortvilte foreldre er mange­, som omtalt i A-magasinet i juli: - Homeopati mot ørebetennelse og allergi­. - Akupunktur mot sengevæting. - Osteopati mot kolikk. Stensland mener imidlertid at alternativ behandling ikke har effekt. Han mener tvert imot det kan skade barn. Derfor går stortingsrepresentanten inn for å forby alternativ behandling til barn under ti år og fremmer dette som forslag til Høyres partiprogram. Programmet vedtas til våren­. I dag er ikke alternativ behandling nevnt i Høyres program­. (…) – Absurd - Å forby barn behandling med homeopati blir absurd. Det sier Tore Fosso Hom. Han er leder av Norske Homeopaters Landsforbund. Et forbud betyr at foreldre blir fratatt bestemmelsesrett over egne barn, mener han. - Hvor blir det av friheten til å ta egne valg som regjeringen og hans parti snakker­ høyt om? Hom mener homeopati er en av de mest skånsomme behandlingsmetoder barn kan få: - Studier har bekreftet at barn med gjentatte luftveisinfeksjoner, ørebetennelser og allergier har spesielt god nytte av homeopati­. (aftenposten.no 25.10.2020).)

- Ny regel: Fra nyttår skal homeopatiske legemidler også selges i butikk.

(Anm: Ny regel: Fra nyttår skal homeopatiske legemidler også selges i butikk. I dag får man kun tak i homeopatiske legemidler på apotek. Det gir et ufortjent kvalitetsstempel, mener Sveinung Stensland (H). Han er helsepolitisk talsperson i Høyre og glad for en endring som nylig ble gjort. Endringen innebærer at homeopatiske midler kan selges fra andre steder enn apotek. Dette gjelder ca. 450 legemidler. Endringen skjer fra januar. (…) Homeopatiske legemidler lages som regel av stoffer fra plante-, dyre- og mineralriket, ifølge Statens legemiddelverk. Mange tror midlene har medisinsk effekt når de kun selges fra apotek, sier Stensland. Han mener produktene har like liten effekt som melkesukker. (aftenposten.no 29.9.2020).)

- Trening like effektivt som legemidler for høyt blodtrykk.

(Anm: Structured exercise achieves modest but consistent reductions in high systolic blood pressure (>140 mm Hg) that are comparable to those seen with commonly used antihypertensives, a meta-analysis of randomised trials found.3 Results reported in the British Journal of Sports Medicine showed that exercise reduced systolic blood pressure by a mean of 8.96 mm Hg in hypertensive patients when compared with matched controls. No difference was found between the lowering effects of the medicines and types of exercise evaluated, including endurance training such as running and resistance training. BMJ 2018;363:k5398 (Published 28 December 2018).)

(Anm: How does exercise treatment compare with antihypertensive medications? Br J Sports Med Published Online First: 18 December 2018.)

- Hvordan en omega-6 fettsyre kan holde hjertesykdom i sjakk.

(Anm: How an omega-6 fatty acid may keep heart disease at bay. New research in a mouse model zooms in on the cellular mechanisms that may explain the cardiovascular benefits of a specific kind of omega-6 fatty acid. New research explains the potential benefit of an omega-6 fatty acid for heart health. A plethora of studies have tackled the role of omega-3 fatty acids in heart health. (medicalnewstoday.com 20.7.2019).)

(Anm: Omega-6 fats for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Abstract BACKGROUND: Omega-6 fats are polyunsaturated fats vital for many physiological functions, but their effect on cardiovascular disease (CVD) risk is debated. (…) AUTHORS' CONCLUSIONS: We found no studies examining the effects of either increased or decreased omega 6 on our primary outcome CVD clinical endpoints and insufficient evidence to show an effect of increased or decreased omega 6 intake on CVD risk factors such as blood lipids and blood pressure. Very few trials were identified with a relatively small number of participants randomised. There is a need for larger well conducted RCTs assessing cardiovascular events as well as cardiovascular risk factors. Cochrane Database Syst Rev. 2018 Jul 18;7:CD011094.)

- Kæmpestudie: Langt de fleste kosttilskud hjælper ikke mod hjertesygdomme eller døden. Nyt projekt lægger sig i rækken af forskning, der forholder sig kritisk til forskellige kosttilskud. Alligevel er området en milliardforretning i USA. (- Udover forsøg med kosttilskud kiggede forskerne også på forsøg med alternative diæter som for eksempel en middelhavsdiæt, en diæt med mindre mættet fedt (fra kød og mælk) og en diæt med øget omega-6 fedtsyrer.)

(Anm: Kæmpestudie: Langt de fleste kosttilskud hjælper ikke mod hjertesygdomme eller døden. Nyt projekt lægger sig i rækken af forskning, der forholder sig kritisk til forskellige kosttilskud. Alligevel er området en milliardforretning i USA. (…) »Den magiske løsning, folk bliver ved med at søge efter i kosttilskud, er der ikke,« siger seniorforfatter på studiet og lektor i medicin på Johns Hopkins University School of Medicine i Maryland, USA, Erin D. Michos, til mediet. »Folk bør i stedet fokusere på at få deres næringsstoffer fra en sund kost, fordi data i stigende grad viser, at de fleste sunde voksne ikke behøver at tage kosttilskud,« fortsætter hun. Læs også: Forbrugerne lades i stikken, når de køber vitaminer og kosttilskud (…) Læs også: Vitaminer: Derfor har din krop brug for vitamin A, B, C, D, E og K  Udover forsøg med kosttilskud kiggede forskerne også på forsøg med alternative diæter som for eksempel en middelhavsdiæt, en diæt med mindre mættet fedt (fra kød og mælk) og en diæt med øget omega-6 fedtsyrer. Af de forskellige diæter var der i nogle af dem nogle få hjertemæssige og livsforlængende fordele, som du kan læse mere om her.  Men alt i alt var forskerne ikke imponerede. (videnskab.dk 21.7.2019).)

(Anm: Effects of Nutritional Supplements and Dietary Interventions on Cardiovascular Outcomes: An Umbrella Review and Evidence Map. Ann Intern Med. 2019 Jul 9.)

- Flertallet av kosttilskudd forbedrer ikke hjertehelsen eller utsetter døden, ifølge studie. (- Selv om de fant ut at de fleste kosttilskuddene eller kostholdene ikke var forbundet med noen skade viste analysen mulige helsemessige nytte bare fra et lite saltholdig kosthold, omega-3 fettsyre kosttilskudd og muligens folsyre kosttilskudd for noen mennesker. Forskere fant også at kosttilskudd som kombinerer kalsium og vitamin D, faktisk kan linkes til en svak økt risiko for hjerneslag.)

(Anm: Vast majority of dietary supplements don't improve heart health or put off death, study finds. Summary: In a massive new analysis of findings from 277 clinical trials using 24 different interventions, researchers say they have found that almost all vitamin, mineral and other nutrient supplements or diets cannot be linked to longer life or protection from heart disease. In a massive new analysis of findings from 277 clinical trials using 24 different interventions, Johns Hopkins Medicine researchers say they have found that almost all vitamin, mineral and other nutrient supplements or diets cannot be linked to longer life or protection from heart disease. Although they found that most of the supplements or diets were not associated with any harm, the analysis showed possible health benefits only from a low-salt diet, omega-3 fatty acid supplements and possibly folic acid supplements for some people. Researchers also found that supplements combining calcium and vitamin D may in fact be linked to a slightly increased stroke risk. Results of the analysis were published on July 8 in Annals of Internal Medicine. (sciencedaily.com 16.7.2019).)

(Anm: Effects of Nutritional Supplements and Dietary Interventions on Cardiovascular Outcomes: An Umbrella Review and Evidence Map. Ann Intern Med. 2019 Jul 9.)

– Stort tilsyn av alternativbransjen - flere må fjerne ulovlig reklame. Flere alternative behandlere påstår behandlingen har «god effekt» mot blant annet allergier, lette depresjoner, hodepine og migrene, viser nytt tilsyn.

(Anm: Stort tilsyn av alternativbransjen - flere må fjerne ulovlig reklame. Flere alternative behandlere påstår behandlingen har «god effekt» mot blant annet allergier, lette depresjoner, hodepine og migrene, viser nytt tilsyn. 21 aktører har nå fått beskjed om å endre eller fjerne ulovlig reklame. Sammen med Helsetilsynet har Forbrukerombudet i høst gjennomført et stort tilsyn av markedsføringen til over 100 utøvere av alternativ behandling. (vg.no 2.11.2017).)

- Skal universiteter formidle forskning om alternativ behandling? Ny hjemmeside om alternativ behandling er en god ide, men den er svær at afkode for patienter, siger ekspert. En fjerdedel af alle danske kræftpatienter søger alternativ behandling som massage eller kosttilskud.

(Anm: Skal universiteter formidle forskning om alternativ behandling? Ny hjemmeside om alternativ behandling er en god ide, men den er svær at afkode for patienter, siger ekspert. En fjerdedel af alle danske kræftpatienter søger alternativ behandling som massage eller kosttilskud. Syddansk Universitet har i denne uge offentliggjort en hjemmeside, der gennemgår forskningen i alternativ behandling, som en del kræftpatienter opsøger ved siden af den behandling, de får i sundhedssystemet. Siden lanceringen har universitetet modtaget kritik:  »Vi har både modtaget kritik fra alternative behandlere, der mener, at vi formidler forskningen for kritisk, og fra læger, der mener, at universitetet burde forholde sig mere kritisk til forskningen i alternativ behandling,« fortæller Helle Johannessen, der er professor på Institut for Sundhedstjenesteforskning, Syddansk Universitet, og som står bag den nye hjemmeside. (videnskab.dk 28.1.2018).)

- Vil kvakksalverne til livs

Vil kvakksalverne til livs
nrk.no 21.5.2007
Nasjonalt informasjonssenter for alternativ behandling (NIFAB) - som åpner i dag - er Norges første offentlig informasjonssenter for folk som søker informasjon om alternativ behandling.

Kvalitetssikret informasjon
- Vi skal gi forbrukerne nøytral, kvalitetssikret informasjon om forskjellige typer behandling, sier prosjektleder ved NIFAB, Terje Nilssen.

Senteret er opprettet for å være en objektiv informasjonsbase for den vanlige mann og kvinne, dernest for helsepersonell.

- Forbrukerne skal slippe å være prisgitt leverandører, produkter eller organisasjoner, sier Nilssen.

NIFAB skal være med på å lage et skille mellom useriøse og seriøse aktører på markedet, og informasjonen som presenteres skal være forsknings- og erfaringsbasert.

- Det har vært veldig mange fallgruver i markedet for alternativ behandling - og det har lenge vært behov for en slik tjeneste vi nå lanserer, sier prosjektlederen.

- Har ingen aksjer i markedet
Nilssen garanterer at informasjonen som blir presentert, er hundre prosent nøytral.

- Vi som jobber her har ingen aksjer i markedet - og vi er ikke alternative behandlere. Vi har akademisk utdanning og bruker et kvalitetssikret nettverk for å sjekke at det vi skriver er korrekt, sier han.

Informasjonssenteret er fullfinansiert av Helse- og omsorgsdepartementet, mens Universitetet i Tromsø har arbeidsgiveransvar for de ansatte. (...)

(Anm: Beliefs about complementary and alternative medicine predict use among patients with cancer. A new study has shed light on how cancer patients' attitudes and beliefs drive the use of complementary and alternative medicine. Published early online in CANCER, a peer-reviewed journal of the American Cancer Society, the findings may help hospitals develop more effective and accessible integrative oncology services for patients. (medicalnewstoday.com 26.5.2015).)

(Anm: Forsker: – Alternativbransjen må rydde i eget bo. Få forbrukere er klar over at man har færre rettigheter hvis man blir skadet under alternativ behandling enn på sykehus, mener eksperter på alternativbransjen. (nrk.no 24.11.2016).)

- Forbrukerombudet varsler tilsyn mot alternativbransjen: – Skaper urealistiske forhåpninger.

(Anm: Forbrukerombudet varsler tilsyn mot alternativbransjen: – Skaper urealistiske forhåpninger. Stadig flere aktører tilbyr alternativ behandling i Norge. Det bekymrer Forbrukerombudet, som nå varsler strengere oppfølging av bransjen. Kreftmedisin. Alternativ behandling er behandling uten dokumentert medisinsk effekt. Det er ikke lov å reklamere for at alternativ behandling kan kurere eller helbrede sykdom. Likevel er det mange som gjør nettopp dette, forteller Forbrukerombud Elisabeth Lier Haugseth til VG. (e24.no 4.9.2017).)

- Vil dokumentere alternativ behandling

Vil dokumentere alternativ behandling
helserevyen.no 28.1.2008
Alternative behandlere som er registret i Brønnøysundregistrene trenger ikke dokumentere at behandlingen virker. Det vil SABORG ha en slutt på.

SABORG, som er en sammenslutning av alternative behandlerorganisasjoner, har i et brev til Helse- og omsorgsdepartementet bedt om en forskriftsendring, slik at behandlere må dokumentere behandlingen av sine klienter.
Dette bør være en selvfølge, mener leder i SABORG, Christel Gundelach.

- Alle våre medlemsorganisasjoner er pålagt å ha dette i sine vedtekter. Vi må jo tilpasse oss de samme lover og regler som resten av samfunnet og dokumentasjon bør være selvfølgelig, sier hun, til NIFAB (Nasjonalt senter for alternativ behandling). (...)

(Anm: Clinical trials of unscientific, 'alternative' medicines denounced by experts (medicalnewstoday.com 22.8.2014).)

(Anm: Nå kan du se hvilke helsekostprodukter som faktisk fungerer. Har slike produkter en effekt? (nettavisen.no 15.7.2016).)

(Anm: Bias [baies] -en, - skjevhet i vitenskapelig undersøkelse el. resultat pga. mangelfull systematikk i innsamlingen av data. Etym.: eng., fr. biais helning, tendens. Kilde: ordnett.no.)

- Bias. (- Tilsiktet bias er for fusk å regne.) (- Bias er en utfordring i all forskning.)

(Anm: Bias (skjevhet) i forskning kan føre til at resultater ikke samsvarer med virkeligheten. Uintendert bias kan forekomme i alle ledd av forskningsprosessen. Dette må man være oppmerksom på. Tilsiktet bias er for fusk å regne. Bias er en utfordring i all forskning. (forskningsetikk.no).)

(Anm: Bias; (...) valg og vurderinger som på systematisk måte avviker fra det som er faktisk korrekt. Kilde: Store norske leksikon.)

(Anm: Legemiddeletterlevelse (Tas legemidler som foreskrevet?) (Adherence to Medication.) (…) Legemidler virker ikke på pasienter som ikke tar dem. (Drugs don't work in patients who don't take them.)  (NEJM 2005;353:487-497(August 4).)

– Paradokset er at jeg ikke kan hevde at dette virker. Reiselege Gunnar Hasle fant signifikant effekt av et kosttilskudd i en nylig publisert studie.

(Anm: – Paradokset er at jeg ikke kan hevde at dette virker. Reiselege Gunnar Hasle fant signifikant effekt av et kosttilskudd i en nylig publisert studie. Å opplyse om denne effekten til pasientene er imidlertid problematisk – fordi det er snakk om et kosttilskudd. Nylig publiserte lege Gunnar Hasle en studie gjennomført ved Reiseklinikken i Oslo om kosttilskuddet galacto-oligosaccharider (B-GOS) i tidsskriftet Journal of Travel Medicine. Dagens Medisin har tidligere omtalt studien, som viste at de som deltok i studien hadde statistisk signifikant effekt på å redusere tilfeller av turistdiaré, dersom kosttilskuddet ble tatt en uke før avreise og så lenge det ble tatt strengt etter anvisning. (…) Helsepåstander må være EU-godkjent Mattilsynet opplyser på epost til Dagens Medisin at det ikke er lovlig å hevde såkalte helsepåstander dersom man markedsfører kosttilskudd og viser til sin informasjon på internett, hvor det gjøres oppmerksom på at det er ulovlig å komme med påstander om at næringsmidler forebygger sykdom. (dagensmedisin.no 10.10.2017).)

- Ingen av urtemidlene inneholdt det de skulle. (- Johannesurt er blitt brukt som naturlegemiddel i lang tid. Tradisjonelt ble planten benyttet som et universalmiddel mot alt fra betente sår til nedstemthet. Og i dag er urten fortsatt mye brukt mot mild til moderat depresjon.)

Ingen av urtemidlene inneholdt det de skulle
forskning.no 5.5.2017
Da forskerne gjorde DNA-analyser av kosttilskudd med johannesurt, viste det seg at ingen av produktene inneholdt det som stod på pakken. 

Johannesurt er blitt brukt som naturlegemiddel i lang tid. Tradisjonelt ble planten benyttet som et universalmiddel mot alt fra betente sår til nedstemthet. Og i dag er urten fortsatt mye brukt mot mild til moderat depresjon.

Inntil for to år siden var johannesurt klassifisert som kosttilskudd i Norge, og kunne kjøpes i helsekostbutikker. I mange land er dette fortsatt tilfelle.

Men hva er de egentlig lagd av, johannseurtmidlene som selges på nettet og i mange europeiske helsekostforretninger?

Ancuta Cristina Raclariu og Hugo de Boer ved Naturhistorisk museum i Oslo har brukt en ny type DNA-analyse – DNA-strekkoding – for å sjekke innholdet i 78 ulike produkter fra forskjellige land.

De konkluderer altså med at ingen av dem inneholdt det som stod på pakken.

En tredel av produktene hadde faktisk ikke johannesurt i seg i det hele tatt. Og i resten var det enten ingredienser som manglet, eller det var med planter som ikke stod oppført.

– Dette er ikke overraskende, kommenterer Steinar Madsen fra Legemiddelverket.

– Vi har sett før at det ofte er veldig store feil og mangler.

Madsen mener det er en stor forbedring at det nå er mulig å bruke DNA-strekkoding til å kontrollere innholdet i urtemidler. (…)

- Kosttillskott kan påverka läkemedelsbehandling. Att ta örtmedicin samtidigt som receptförskrivna läkemedel kan innebära risk för allvarliga biverkningar.

(Anm: Kosttillskott kan påverka läkemedelsbehandling. Att ta örtmedicin samtidigt som receptförskrivna läkemedel kan innebära risk för allvarliga biverkningar. Vanliga kosttillskott och växtbaserade produkter som johannesört, ginko balboa och ginseng kan ge allvarliga biverkningar om de tas samtidigt som receptförskrivna läkemedel. Det visar en studie publicerad i British Journal of Clinical Pharmacology. I en litteraturstudie sökte sydafrikanska forskare igenom databaserna Pubmed, the Cochrane library, Medline och Scopus med sökord som bland annat: örtmedicin, örttillskott, fytokemikalier, läkemedelsinteraktioner och biverkningar. Sökningen omfattade artiklar publicerade mellan 2001 och 2017. (…) De vanligaste biverkningarna var förhöjda levervärden, förhöjt INR-värde (mått på koagulation), gastrointestinala störningar samt njurskador. (lakemedelsvarlden.se 30.1.2018).)  

- Legemiddelverket advarer mot helsefarlig slankemiddel.

(Anm: Legemiddelverket advarer mot helsefarlig slankemiddel. (…) Legemiddelverket analyserer med jevne mellomrom slankemidler som markedsføres som «naturlige», som folk bestiller på nett. De karakteriserer funnene som skremmende. – I en stor andel av de produktene vi undersøker finner vi ulovlige stoffer, sier medisinsk fagdirektør i legemiddelverket, Steinar Madsen. (…) Sibutramin var et slankemiddel som ble trukket tilbake i Norge i 2010 på grunn av alvorlige hjertebivirkninger. – Det kan medføre høyt blodtrykk, hjerterytmeforstyrrelser, hjertekramper og hjerteinfarkt. Det er svært farlig, først og fremst for dem som har hjertesykdommer eller hjerteproblemer på forhånd, sier Madsen. (…) VG har forsøkt å komme i kontakt med Luk Sam Rong, men de har ikke svart på våre spørsmål. (...) – Det finnes mange useriøse aktører som selger helseprodukter. Vi ser at det særlig er nettsider fra Asia som tilbyr disse produktene, advarer Line Saxegaard, legemiddelinspektør ved legemiddelverket. (vg.no 27.12.2017).)

– Norske barn får alternativ behandling: – Burde vært forbudt. (– Helsemyndighetene burde sette søkelys på det som foregår av alternativ behandling.)

Norske barn får alternativ behandling: – Burde vært forbudt
tv2.no 30.3.2017
I kjølvannet av TV 2s avsløringer om hvordan alternative behandlere håndterer barn raser eksperter. – Så ille at det burde være forbudt, sier lege og professor.

I Sverige er det forbudt å behandle barn under åtte år med alternativ behandling. I Norge kan hvem som helst kan kalle seg alternativ behandler og behandle norske barn og spedbarn.

Hele 18 prosent er villig til å ta med barnet sitt til alternativ behandling, viser ferske tall fra Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM).

– Alternative behandlere undersøker og diagnostiserer barn, og voksne, uten å ha skikkelig kompetanse. Det er meget alvorlig, sier lege og professor Christian Drevon.

Også Landsgruppen av helsesøstre (NSF) er kritiske til alternative behandlingsformer rettet mot små barn. De mener Norge bør vurdere aldersgrense, slik Sverige har.

Barnelegeforeningen synes praksisen er svært betenkelig.

På tre timer fikk friske Tilde (10) diagnosene «parasitter som spiser blod», «midd» og «hjernestress»

– Det er helt forkastelig at folk som ikke har noe medisinsk utdanning diagnostiserer og behandler barn, sier leder i Barnelegeforeningen, Ingebjørg Fagerli. Hun fortsetter:

– Helsemyndighetene burde sette søkelys på det som foregår av alternativ behandling. Kanskje spesielt mot barn - fordi det Helsekontrollen viser er at det blir diagnostisert tilstander som etter all sannsynlighet ikke er reelle i det hele tatt. I tillegg blir det foreslått tiltak som setter begrensinger på livsførselen til barn. (…)

(Anm: Tv 2 avslører – eksperter rystet: Utfører tarmskylling på barn ned til to år (tv2.no 29.3.2017).)

(Anm: Tarmskylling - trenger vi det? Norske leger anbefaler ikke tarmskylling. – Jeg har hørt om tilfeller hvor det har gått hull på tarmen, forteller lege. Tarmskylling er en behandlingsform innen alternativ medisin, som også går under navnene colon hydroterapi (CHT) og tarmrensing. Colon betyr tykktarm. Behandlingen går ut på at innholdet i tykktarmen blir spylt ut ved hjelp av slanger, som stikkes inn i endetarmen. På denne måten får kroppen hjelp til å kvitte seg avfallsstoffer, som visstnok skal hjelpe på fordøyelsen. LEGEN SVARER: – Trenger jeg tarmskylling?(lommelegen.no 22.5.2017).)

Vitenskap og tarmskylling
JØRGEN SKAVLAN- allmennlege, Oslo
aftenposten.no 4.3.2011
Homeopatien representerer antitesen til legevitenskapen i sin manglende etterrettelighet og fravær av medisinsk etikk.

«Legevitenskapen er kunsten å underholde pasienten, mens kroppen helbreder sykdommen», sa Voltaire. I dette utsagnet ligger det like mye visdom om leger som om kroppen vår – en presis organisme som gitt litt tid har en utrolig evne til selvhelbredelse, uten terapi, pulver og piller.

Men mens tiden går, står en industri klar med betalingsterminalene sine til å ta imot sine pasienter. En industri som aldri sier nei og kan hjelpe deg med hva det måtte være: candida, hiv, lav miltenergi, kreft og tretthet. Det eneste de krever tilbake er at du husker pinkoden din og holder deg vekk fra vaksiner. (...)

- Tvilsomme helsepåstander må bevises

Tvilsomme helsepåstander må bevises
dinside.no 16.7.2010
Er du sikker på at helsekosten du kjøper har effekt? Allerede er 720 produktomtaler avvist av EUs mattrygghetsorgan.

Det viser seg at helsekost er ingenting uten slagordene og salgstriksene de påfører pakkene sine. Grunnet en ny Europeisk forskrift som gjaldt fra 1. mars er det skjerpede krav til vitenskapelig dokumentasjon før en produsent kan markedsføre at helsekosten har en positiv virkning eller spesiell effekt.

EØS-landene har tilsammen funnet 44.000 helsepåstander på ulike produkter. Disse ble snevret ned til 4.637 før de ble levert til EUs mattrygghetsorgan (EFSA) som skal undersøke påstandene nærmere. Allerede 900 av dem er undersøkt, og rundt 80 prosent har blitt avvist, ifølge BBC.com.

Produktene kan væer alt fra multivitaminer, slankepiller, margarin og til yoghurt. (...)

Store konsekvenser også i Norge
EU-kommisjonens register gir oversikt over hvilke ernæringspåstander som er tillatte, og hvilke helsepåstander som er godkjente eller avslåtte i EU. Endringer i dette regleverket som medfører oppdateringer i registeret vil som hovedregel bli tatt inn i norsk regelverk.

Rønnaug Fagerli som er seniorrådgiver i seksjon for omsetning til forbruker i Mattilsynet forteller at dette nye regelverket vil forandre noe av det norske markedet.

- Helsepåstandene som skal brukes på matvarer må også være vitenskapelig bevist i Norge. Dette innebærer at etter hvert som ulike overgangsordninger utløper, vil mange av de påstandene som i dag brukes på ulike produkter i Norge bli ulovlige, sier hun.

I Norge er det Mattilsynets felles postmottak som tar imot søknader om godkjenning av nye helsepåstander. (...)

(Anm: Kristian Gundersen professor i biologi ved UiO. Legg ned helsekostbutikkene. (…) Kanskje er det bra med litt tran i mørketiden, litt jod i koksaltet, og det er godt dokumentert at vitamin B9 (folsyre) minsker visse fosterskader hos gravide. Så mye mer er det ikke. Dataene tyder for eksempel på at det har lite for seg å gi tilskudd av omega-3 og antioksidanter. (aftenposten.no 9.12.2015).)

– Tidigare i höstas publicerades en stor översiktsstudie som visade att kosttillskott med omega 3-fettsyror inte hade någon effekt på dödlighet eller insjuknande i hjärt-kärlsjukdom, något som Läkemedelsvärlden rapporterade om. (- Nu presenteras nya rön med motsatta resultat, som visar att tillskott med omega 3 i hög dos minskade risken för hjärt-kärlsjukdom med 25 procent hos patienter med höga blodfetter och hög risk för kardiovaskulär sjukdom.)

(Anm: Tidigare i höstas publicerades en stor översiktsstudie som visade att kosttillskott med omega 3-fettsyror inte hade någon effekt på dödlighet eller insjuknande i hjärt-kärlsjukdom, något som Läkemedelsvärlden rapporterade om. Nu presenteras nya rön med motsatta resultat, som visar att tillskott med omega 3 i hög dos minskade risken för hjärt-kärlsjukdom med 25 procent hos patienter med höga blodfetter och hög risk för kardiovaskulär sjukdom. I en studie, som i helgen presenterades vid den vetenskapliga konferensen American heart association och som publicerats i tidskriften New England journal of medicine, har forskare följt drygt 8 000 personer under i genomsnitt fem år som fått antingen omega 3 i form av ren eikosapentaensyra, EPA, eller placebo. Till skillnad från tidigare hjärt-kärlstudier med omega 3, där proportionerna av EPA har varit lägre och där en annan omega 3-fettsyra, dokosahexaensyra DHA, ingått, användes i denna studie enbart eikosapentaensyra. – Det vore ett misstag att extrapolera dessa resultat till generella kosttillskott med fiskolja, sade studiens Deepak Bhatt i en intervju i Time. Det har gjorts ett antal studier med kosttillskott med blandningar av EPA och DHA som inte visat någon skyddande effekt för hjärtat. (lakemedelsvarlden.se 12.11.2018).)

(Anm: Ny forskningsrapport: Omega-3-tilskudd har ingen helseeffekt. At tran og trantabletter bidrar til bedre hjertehelse og reduksjon for slag, ser ikke ut til å stemme, ifølge en ny forskningsrapport.(…) Hun påpeker viktigheten av at Cochranes forskning, men understreker at folk ikke skal være bekymret for å ta omega-3-tilskudd. – Konklusjonen til Cochrane er ikke at tilskudd ikke er bra, sier Myhrstad. Forskeren påpeker at funnet i rapporten ikke er nytt. (nrk.no 19.7.2018).)

– Fler positiva resultat för omega 3 i hög dos. Läkemedel med omega 3 i hög dos skyddar bättre mot hjärt-kärlsjukdom än tidigare forskning visat.

(Anm: Fler positiva resultat för omega 3 i hög dos. Läkemedel med omega 3 i hög dos skyddar bättre mot hjärt-kärlsjukdom än tidigare forskning visat. I slutet av förra året rapporterade Läkemedelsvärlden om de första resultaten från en stor studie av ett preparat som innehåller hög dos av enbart omega 3-fettsyran eikosapentaensyra, EPA, i en ren och stabil form. Preparatet skiljer sig från kosttillskott med omega 3 i fråga om både dos och innehåll och är godkänt i USA under namnet Vascepa som ett receptbelagt läkemedel vid höga triglycerider. Studien var publicerad i New England journal of medicine och visade att omega 3 i denna rena och koncentrerade form minskade risken för hjärt-kärlsjukdom hos patienter med höga blodfetter. (…) Studien var sponsrad av läkemedelsföretaget Amarin Pharmaceuticals som tillverkar Vascepa. Den fördjupade analysen presenterades vid en årlig kongress arrangerad av American college of cardiology och publicerades även i organisationens tidskrift. (lakemedelsvarlden.se 18.3.2019).)

(Anm: Pure Omega-3 Prescription Drug Markedly Reduces First, Repeat and Total CV Events. New data show 4 gram dose of icosapent ethyl may be new, cost-effective way to prevent CV complications among patients with elevated triglycerides who have heart disease or diabetes. (acc.org - Mar 18, 2019).)

(Anm: Professor ber myndighetene stramme inn. UiO-professor advarer myndighetene mot ukjente helseeffekter som følge av nordmenns store forbruk av antioksidant-kosttilskudd. Mattilsynet varsler strengere linje fremover. (…) Mener leverplager kan være effekt. Det er det norske selskapet VitaeLab som står bak kosttilskuddet. De mener E24 og andre mediers omtale av meldingene er misvisende, og avviser at de rapporterte helseplagene har sammenheng med VitaePro. (e24.no 6.1.2016).)

(Anm: Homeopati og tilhengere av det ligner mer på religion enn på medisin | EDZARD ERNST, PROFESSOR EMERITUS, UNIVERSITETET I EXETER, STORBRITANNIA. Kvakksalvere har ett eneste formål: å tjene seg rike på vår uvitenhet. (…) Homeopati er hverken trygt eller effektivt. Jeg har forsket på homeopati i over tyve år og publisert rundt 150 artikler og en rekke bøker om temaet. Resultatet er at jeg i dag med visshet kan si at mitt førsteinntrykk av homeopatien var feil: homeopati er hverken trygt eller effektivt. (aftenposten.no 11.3.2016).)

(Anm: Slakter «useriøs» Dagens Næringsliv-artikkel. - Det burde få alarmen til å ringe i en avis. (…) BLE IKKE SPURT: Steinar Madsen i Legemiddelverket uttaler seg i DNs reportasje, men ble ikke bedt om å kommentere påstanden om at Hippocrates-klinikken kan kurere kreft. (…) Han forteller at han har pasienter som har kreft, og som kaster bort mye tid og krefter på uvirksom behandling. Derfor mener Madsen at DN har en forpliktelse til å gi en balansert framstilling av en slik påstand. (dagbladet.no 29.3.2016).)

- Forbrukerombudet: – Store mangler med forbrukervernet i alternativbransjen

Forbrukerombudet: – Store mangler med forbrukervernet i alternativbransjen
nrk.no 25.11.2016
Forbrukerombudet advarer om at folk flest ikke er klar over at de ikke har pasientrettigheter når uhell skjer i alternativbransjen. De mener politikerne bør gjennomgå regelverket.

– Vi ser du kan havne mellom to-tre stoler når noe galt skjer, f.eks.når det gjelder økonomisk kompensasjon. Da er det på tide å se på regelverket, sier Tonje Hovde Skjelbostad, fagdirektør i Forbrukerombudet.

Dersom du blir alvorlig skadet av en alternativ behandler som ikke er i helsepersonell, blir ikke saken automatisk gransket av helsemyndighetene, slik den ville ha blitt om det skjedde på et sykehus. Du har heller ikke rett på offentlig erstatning.

Ifølge lov for Alternativ behandling kan du politianmelde eller reise sivilt søksmål dersom du skulle bli feilbehandlet, men på eget initiativ.
Tidligere har NRK fortalt historien om Liv som opplevde at verken Fylkeslege eller politi undersøkte dødsfallet til hennes ektemann fordi dødsfallet trolig kunne knyttes til en alternativ behandler. (…)

Forbrukerombudet har selv kun myndighet til å se på markedsføring i alternativbransjen.

De tar til orde for at politikerne må sette ned et utvalg og se på regulering av alternativbransjen.

- Risiko fra stoffer i kosttilskudd.

Risiko fra stoffer i kosttilskudd
nrk.no 2.3.2016
Tre stoffer i kosttilskudd kan gi helserisiko, viser ny vurdering. Mattilsynet mener produktene er ulovlige
Vitenskapskomiteen har til nå vurdert 19 stoffer i kosttilskudd, og skal etter hvert se nærmere på 25 andre.
Ettersom det ikke er meldeplikt for kosttilskudd i Norge, mangler myndighetene oversikt over hva som finnes på markedet.

Derfor kartlegger Mattilsynet hvilke stoffer som brukes i kosttilskudd og energidrikker. Basert på doser oppgitt av industrien, har Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) fått i oppdrag å vurdere mulig helsefare fra 44 ulike stoffer.

I fjor høst fikk de første 12 stoffene sin "dom". Nå er ytterligere syv kjemikalier satt under lupen. VKM mener at tre av dem kan være helseskadelige. (…)

(Anm: Undersøker om Vitaepro har gitt farlige bivirkninger. • Legemiddelverket: «Mulig sammenheng»  • Må møte i retten i Sverige - anklaget for villedende reklame. (…) I meldingen blir det presisert at kvinnen senere har brukt flere andre medisiner – men da plagene oppsto, var de eneste pillene hun tok, Vitaepro-piller. – Det er litt av grunnen til at vi vurderer det som en mulig sammenheng, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket. (vg.no 26.1.2016).)

(Anm: Legemiddelorgan om stoff i kosttilskudd: Advarer gravide å bruke det. **Frykter påvirkning på andre legemidler. **Finnes blant annet i Vitaepro. (…) Det er Relis Sør-Øst som kommer med advarselen, etter å ha gjennomført en kartlegging av hvordan en av ingrediensene i kosttilskuddene kan virke inn på effekten av medisiner. (vg.no 4.2.2016).)

(Anm: Helsekostbutikker avslørt: – Gir livsfarlige råd. En tredel av butikkene henviste ikke pasienter på sterke medisiner til lege – solgte kosttilskudd som kan gi livsfarlige interaksjoner. (…) – Butikkenes ansvar å advare kunden. Medisinsk fagsjef ved Legemiddelverket, Steinar Madsen, er ikke i tvil om hva butikkene skal råde kunder på sterke medisiner til å gjøre: – Fasitsvaret her er at man må rådføre seg med legen sin først, fastslår han. (tv2.no 14.9.2016).)

- Storaksjon mot alternative behandlere

Storaksjon mot alternative behandlere
nrk.no 20.2.2013
I en aksjon rettet mot norske alternative behandlere fant Statens helsetilsyn og Forbrukerombudet store feil ved hva norske behandlere lover på til sine kunder.

Én av fem alternative behandlere lover mer enn de har lov til på sine nettsider. Det avslører en aksjon fra Helsetilsynet og Forbrukerombudet.

– Vi er bekymret for at alternative behandlere kan gi råd som ikke er i tråd med pasienters sikkerhet, sier fagsjef Anne Myhr i Statens helsetilsyn.

I en storaksjon rettet mot norske alternative behandlere fant Helsetilsynet og Forbrukerombudet store feil og ulovligheter hos norske behandleres nettsider.

Over hundre nettsider ble sjekket i kontrollaksjonen. Målet var å avdekke uforsvarlig bruk av påstander om effektiv virkning mot konkrete sykdommer og lidelser.

I etterkant har de to tilsynsmaktene fulgt opp til sammen 19 saker om ulovlig markedsføring.

– Mest alvorlig er påstander om behandling av alvorlig sykdommer. Aksjonen avdekket også flere tilfeller hvor behandlerne undergraver anerkjente medisinfaglige behandlingsopplegg ved å hevde at disse ikke har effekt, sier Myhr. (...)

Én av seks helsekroner
Stadig flere nordmenn bruker alternative behandlere for å kurere sykdommer. Faktisk har bruken økt med 50 prosent de siste ti årene, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Det finnes nå over 200 behandlingsformer og hver sjette helsekrone går til alternativ behandling.

Aksjonen avdekket også flere tilfeller hvor de alternative behandlerne undergraver anerkjente medisinfaglige behandlingsopplegg ved å hevde at disse ikke har effekt. (...)

(Anm: Toxins in herbal medicines "can harm our health" (mmedicalnewstoday.com 15.9.2015).)

Fylkeslegens konklusjon i blodforgiftningssak: Akupunktur mest sannsynlig årsak. (– Det er klart at vi må informere pasientene om risikoen, men også om hvor lite farlig akupunktur er.)

Fylkeslegens konklusjon i blodforgiftningssak: Akupunktur mest sannsynlig årsak
nrk.no 29.3.2017
– Sjelden, men alltid en liten risiko, sier fylkeslegen i Oslo og Akershus etter å ha konkludert med at akupunktur mest sannsynlig var årsaken til at en mann døde av blodforgiftning i februar 2015.

Det var i november i fjor at NRK omtalte saken der en mann uventet døde etter en infeksjon. Mistanken ble rettet mot en akupunkturbehandling noen dager før.

Nå er tilsynsrapporten klar:

– Vi har konkludert med at infeksjonen pasienten fikk i hånden mest sannsynlig skyldes akupunkturbehandlingen, sier fylkeslege i Oslo og Akershus, Jan Petter Odden.

Rapporten sier samtidig at akupunkturbehandlingen mannen fikk var forsvarlig.

– Vi har ikke grunn til å tro at behandlingen ikke var etter retningslinjene, men ved enhver form for gjennomboring av huden med nål er det mulighet for infeksjon, selv om man prøver å gjøre dette så sterilt og rent som mulig, sier Odden. (…)

Alternative behandlinger, som akupunktur, blir ikke gransket av helsemyndighetene, fordi det ikke regnes som helsetjenester, men faller inn under lov for alternativ behandling.

Unntaket er dersom den alternative behandlingen gis av autorisert helsepersonell eller skjer innenfor det offentlige helsevesenet. Da omfattes behandlingen av helsepersonelloven.

Les også: Få klar over at de har færre rettigheter (…)

Fylkeslegen: – En kalkulert risiko
Undersøkelsen konkluderte med at det ikke er grunnlag for å si at akupunkturbehandlingen mannen fikk ikke var faglig forsvarlig.

– En overflatisk infeksjon blir sjeldent en blodforgiftning, men det kan skje, og det gjorde det i dette tilfellet. Sånn sett var mannen svært uheldig, sier Odden.

Fylkeslegen understreker at han ikke ønsker å advare mot akupunktur, men vil gjøre folk oppmerksomme på at det alltid er en risiko når man stikker i huden.

– Risikoen er ikke stor, men den er til stede.

– Det blir på en måte en kalkulert risiko, selv om behandlingen er forsvarlig. (…)
Ønsker offentlig kontroll av seg selv
– Saken er dypt tragisk, sier Magnhild Bugge, styreleder i Akupunkturforeningen, som har rundt 600 medlemmer. Rundt halvparten er helsepersonell.

Ifølge Bugge forlanger foreningen at medlemmene bruker sterile engangsnåler og korrekt prosedyre for nålbehandling, slik at risikoen blir minimalisert.

– Alle fikk en oppvekker da dette skjedde, sier Bugge, som mener deres medlemmer er nøye.

Etter hendelsen bestemte foreningen å innføre et obligatorisk hygienekurs.

– Det er klart at vi må informere pasientene om risikoen, men også om hvor lite farlig akupunktur er. (…)

- Udokumentert effekt av alternativ behandling ved kreft

Udokumentert effekt av alternativ behandling ved kreft
forskning.no 5.8.2011
Alternativ behandling har ikke dokumentert effekt på pasienter med kreft, ifølge en gjennomgang av forskningen på feltet. Derimot er det påvist bivirkninger ved noen av de alternative behandlingsmetodene.

Det er omfattende bruk av komplementær og alternativ behandling (KAM) ved kreft i Norge. Hvert år bruker mer enn én av tre pasienter slik behandling i en eller annen form for sin kreftsykdom.

Vi har en lov om alternativ behandling av sykdom som skal bidra til sikkerhet for pasienter som tar alternativ behandling (se faktaboks).

Loven regulerer adgangen til å utøve slik behandling, men det settes ingen krav om kvalitetssikring før behandlingsformer kommer ut i markedet. (...)

Unntak og bivirkninger
De få tiltakene som trolig har vist dokumentert effekt, gjelder akupunktur og cannabis, og det dreier seg om effekt på oppkast og kvalme ved cellegiftbehandling.

Men ved bruk av cannabis er det imidlertid rapportert om alvorlige bivirkninger som lavt blodtrykk og depresjon.

Også for andre planter enn cannabis er det rapportert om bivirkninger ved bruk mot kreftsykdom:

Det er rapportert om alvorlige bivirkninger som cyanidforgiftning ved laetrile, et halvsyntetisk amygdalin som fins i aprikoskjerner, bitre mandler og ferskenkjerner.

Det er også rapportert bivirkninger som hepatitt, blødninger og økt kroppstemperatur ved ukrain, en halvsyntetisk sammensetning utviklet fra den svært giftige planten svaleurt. (...)

- Seponering (avslutning) av cannabis kan være «svært invalidiserende».

(Anm: Seponering (avslutning) av cannabis kan være «svært invalidiserende». (- Mange mennesker hevder at det angivelig er nyttig, men ny forskning advarer om at hyppig bruk kan føre til "invalidiserende" symptomer i form av cannabis-seponering-syndrom (cannabis withdrawal syndrome (CWS)).) (medicalnewstoday.com 24.10.2018).)

- Cannabis «mer skadelig enn alkohol» for ungdomshjerner. Tenåringer som bruker cannabis påfører sin utviklende hjerne langvarige skader, antyder en kanadisk studie.

(Anm: Cannabis «mer skadelig enn alkohol» for ungdomshjerner. Tenåringer som bruker cannabis påfører sin utviklende hjerne langvarige skader, antyder en kanadisk studie. (Cannabis 'more harmful than alcohol' for teen brains. Teenagers using cannabis are causing long-lasting damage to their developing brains, a Canadian study suggests.) It found the impact on thinking skills, memory and behaviour was worse than that of teenage drinking. (…) Giving up cannabis can lead to withdrawal symptoms, such as sleeping problems and mood swings, experts say. The study is published in the American Journal of Psychiatry. (bbc.com 3.10.2018).)

- En populasjonsbasert analyse av forbindelsen mellom substansbruk og ungdommers kognitive utvikling. Konklusjoner: Utover den sårbarhet rusmiddelbruk har på kognisjon kan samtidige og varige effekter av ungdommers bruk av cannabis observeres på viktige kognitive funksjoner og virker å være mer uttalt enn de som er observert for alkohol.

(Anm: A Population-Based Analysis of the Relationship Between Substance Use and Adolescent Cognitive Development. (…) Conclusions: Beyond the role of cognition in vulnerability to substance use, the concurrent and lasting effects of adolescent cannabis use can be observed on important cognitive functions and appear to be more pronounced than those observed for alcohol. Am J Psychiatry. 2018 Oct 3:appiajp201818020202.)

- Angrep på alternativ medisin: umaken verdt eller heksejakt?

Assaulting alternative medicine: worthwhile or witch hunt? (Angrep på alternativ medisin: umaken verdt eller heksejakt?)
BMJ 2012;344:e1075 (15 February)
Fresh from its successes in the United Kingdom, the campaign to close down complementary and alternative medicine courses at universities is moving down under. A new group called the Friends of Science in Medicine wants to stop what it calls “pseudoscience” on campus, and vice chancellors at many of Australia’s universities are in its sights. So is this a reasonable reassertion of scientific principles or a bellicose, tribal attack on the competition?

The campaign is targeting many modalities, from acupuncture, naturopathy, and chiropractic to energy medicine, homeopathy, and tactile healing. While saying that it supports research, Friends of Science in Medicine argues that “universities involved in teaching pseudoscience give such ideologies undeserved credibility, damage their academic standing, and put the public at risk.” Vice chancellors are being urged to discuss with science faculties the “withdrawal of these courses,” and further campaigns aimed at insurers are being flagged. (...)

Any “friend of science” would surely be horrified by much of what happens inside conventional medicine, yet the campaign in Australia is aimed solely at the complementary sector. One of the founders of the Australian campaign, the University of New South Wales emeritus professor John Dwyer, says that it is not a witch hunt and not about attacking practitioners or researchers: it is about ending the teaching of “pseudoscience.” More than 400 people have signed up to the campaign, but one person who has withdrawn his initial support is the president of the Australian Medical Association, Steve Hambleton, who believes that the issue has become “much fuzzier and less clear.” Rather than calling for a widespread shutdown he says that courses should be judged case by case. “It’s too big a sledgehammer,” he says, agreeing that there is a danger of giving scientific imprimatur to “less than scientific” activities but emphasising the need for an open mind. Alan Bensoussan, a complementary medicine researcher at the University of Western Sydney, says that although the Friends of Science in Medicine sounds innocuous enough, he fears it is an attempt to purge universities of learning about areas such as Chinese medicine, approaches that could produce new ways of dealing with some chronic diseases.

In any mode of medicine over-promoting what may do more harm than good is as bad as building markets by making healthy people feel broken and in need of fixing. No doubt academic standards in some complementary medicine courses could be tightened and materials improved or removed. But wielding the sledgehammer may well undermine campus conversations that could ultimately enrich our scientific methods and our capacity to face the complex health challenges of the future. (...)

(Anm: [Acupuncture improves locomotor activity and learning-memory ability by improving hippocampal cellular autophagy in rats with fetal intrauterine distress]. Zhen Ci Yan Jiu. 2020 Apr 25;45(4):275-80.)

- Matintoleransebløffen

Matintoleransebløffen
Paul Joakim Sandøy, prosjektleder i Civita
vg.no 1.7.2015
Hvis du har blitt fortalt av noen andre enn legen din at du er «matintolerant», er sannsynligheten stor for at det ikke stemmer.

Mange av oss sliter med plager. Vi er slitne, vi har vondt i hodet eller magen, vi har eksem og vi vet ikke hvorfor. Legene vet heller ikke sikkert, men gir oss sedvanlige vage råd om å gå tur, spise variert og være mer sosiale.

Da er det befriende med behandlere som stiller opp med en enkel test som kan løse alle våre plager. Vi får en konkret diagnose (du har matintoleranse) og en enkel behandling (slutt å spise disse matvarene). Det er mye god lindring i å bli sett, få en plausibel forklaring og bli gitt redskaper for å løse problemet. (…)
Frihet og ansvar
Vi har et av verdens mest liberale lovverk for alternativ behandling. Selv om vi har relativt strenge regler for markedsføring, kan hvem som helst behandle hvem som helst for nesten hva som helst.

Et tydelig skille
I utgangspunktet er rådet til deg som forbruker enkelt: Går du utenfor helsevesenet, har behandlingen antagelig ikke dokumentert effekt, og diagnosen du får er antagelig ikke riktig i et medisinsk perspektiv.

Dette bildet forkludres imidlertid av enkelte sykepleiere, fysioterapeuter og leger som sklir ut i det alternative, og tilbyr alternativ behandling selv, eller samarbeider med alternative behandlere. Det er med på å gi en medisinsk kredibilitet til alternative diagnoser og behandlingsmetoder som de ikke fortjener. (…)

Det er greit å være alternativ. Mange har glede av alternativ behandling, særlig i et samfunn der helsepersonell blir stadig mer presset på tid og empatiske krefter. Vi bør bevare pasienters valgfrihet, men for at valgfriheten skal være reell, bør vi vite hva vi går til. (…)

(Anm: Allergi (allergier). (mintankesmie.no).)

- Morinda citrifolia (Noni) (Noniplanten)

Morinda citrifolia fruit reduces stress-induced impairment of cognitive function accompanied by vasculature improvement in mice.
Physiol Behav. 2010 Sep 1;101(2):211-7. Epub 2010 Apr 21.
Abstract The purpose of this study was to investigate effects of Morinda citrifolia fruit juice, which is locally called Noni, on stress-induced impairment of cognitive function. Male ICR mice were divided into four groups: Control (C mice), Restraint stress (RS mice), Restraint+Noni (Noni mice), and Restraint+vitamin E (VE mice). The RS, Noni, and VE mice were subjected to 8h of chronic restraint stress (CRS) 6days a week for 6weeks. During this period, the Noni and VE mice were given a diet supplemented with either Noni or vitamin E, respectively. At Week 5, the mice were subjected to the Morris water maze (MWM) test to measure cognitive function. At Week 7, mouse brains were isolated for immunohistochemical analysis with BrdU or CD31 antibody to assess the proliferation of new cells and blood vessel density in the dentate gyrus of the hippocampus. The time taken to reach the platform in the MWM test was shorter in the Noni mice than in the RS mice on Day 16. Malondialdehyde (MDA ) level of the Noni mice was significantly higher than that of the C mice; however no difference was found in MDA levels between the VE and C mice. Blood vessel area was significantly lower in the R and VE mice than in the C mice; no difference was found between the C and Noni mice. These findings suggest that the administration of Noni fruit juice protects brains from stress-induced impairment of cognitive function and that this protective effect may be related to improvement in stress-induced decreases in blood vessel density in the hippocampal dentate gyrus. (...)

(Anm: Morinda citrifolia (Noni) (pubmed.gov).)

(Anm: Morinda citrifolia (en.wikipedia.org).)

(Anm: FDA Poisonous Plant Database (fda.com).)

(Anm: NONI Side Effects & Safety (webmed.com).)

(Anm: Helsekostproduktet noni – er markedsføringen i samsvar med forskningen? Tidsskr Nor Legeforen 2008; 128:694 – 7 (13.3.2008).)

Anti-allergic activity of the Morinda citrifolia extract and its constituents.
Pharmacognosy Res. 2014 Jul;6(3):260-5.
BACKGROUND: Morinda citrifolia (Rubiaceae), commonly known as noni is distributed throughout tropical and sub-tropical regions of the world. Anti-allergic effects of noni have not been reported despite the clinical usage as an anti-allergic agent.

MATERIALS AND METHODS: To investigate the anti-allergic effects of the 50% ethanolic extract of M. citrifolia fruits and leaves (MCF-ext and MCL-ext), dinitrofluorobenzene (DNFB)-induced triphasic cutaneous reaction and picryl chloride-induced contact dermatitis (PC-CD) tests were performed.

RESULTS: In DNFB-induced triphasic cutaneous reaction, oral administration of MCF-ext and MCL-ext exhibited dose-dependent inhibition of cutaneous reaction at 1 h (immediate phase response) after the DNFB challenge. MCF-ext also inhibited ear swelling at 24 h (late phase response) and 8 days (very late phase response) after the DNFB challenge. The effect of MCL-ext on the immediate phase response was attributed to the anti-degranulation from RBL-2H3 cells, while MCF-ext had no significant effect on degranulation. The active components of anti-degranulation activity in MCL-ext were determined to be ursolic acid, rutin and kaempferol-3-O-α-L-rhamnopyranosyl-(1→6)-β-D-glucopyranoside. In the PC-CD test, both MCF-ext and MCL-ext showed an anti-swelling effect but the potency of MCF-ext was stronger than MCL-ext.

CONCLUSION: These data suggest that noni fruits and leaves can be a daily consumable material for the prevention of allergic symptoms. (...)

Anti-fungal activity of Morinda citrifolia (noni) extracts against Candida albicans: An in vitro study.
Indian J Dent Res. 2014 Mar-Apr;25(2):188-90.
Abstract Aim: The aim of this study was to investigate the anti-fungal activity of Morinda citrifolia fruit extract on Candida albicans. Materials and Methods: Juice extract from M. citrifolia fruit was lyophilized and used in anti-fungal testing. Anti-fungal activity of M. citrifolia fruit extract against C. albicans was tested in vitro at various concentrations. The inhibitory effect of M. citrifolia extract on C. albicans was determined by agar culture and applied broth dilution test. Results: M. citrifolia extract at 1000 μg/ml concentration effectively inhibited the growth of C. albicans (16.6 ± 0.3) compared with the positive control - amphotericin B (20.6 ± 0.6). It was found to be a dose-dependent reaction. Conclusion: M. citrifolia fruit extract had an anti-fungal effect on C. albicans and the inhibitory effect varied with concentration. (...)

- KREFTLEGE RYSTET ETTER TV 2-AVSLØRING: – Forbannet tull at tarmskylling kan hindre kreft

KREFTLEGE RYSTET ETTER TV 2-AVSLØRING: – Forbannet tull at tarmskylling kan hindre kreft
tv2.no 22.4.2017
Fylkesmannen skal granske sykepleieren som tilbyr tarmskylling til barn.

Det var i TV 2-programmet Helsekontrollen at Marianne Tveitan ved Tveitanklinikken tilbød tarmskylling til Mille på ti år, etter å ha kjent på magen hennes i noen sekunder.

Det Tveitan ikke var klar over var at Mille var en innleid skuespiller og at Helskontrollens programleder Marte Spurkland filmet med skjult kamera under konsultasjonen.

De to oppsøkte Tveitanklinikken og sa at Mille hadde hatt vondt i magen i en tid. Bakgrunnen for opptaket var å avdekke hva alternative behandlere tilbyr et barn med et alminnelig problem.

Nå reagerer også fylkesmannen på at Marianne Tveitan bare kjente på magen til Mille i noen sekunder før hun anbefalte tarmskylling.

Hele reportasjen fra Helsekontrollen kan du se her. (…)

- Rolf-Arne (65) fikk dødelig blodforgiftning – legen Eivinds kontroversielle valg kan ha reddet livet hans. (- Men behandlingen er omdiskutert.)

(Anm: Rolf-Arne (65) fikk dødelig blodforgiftning – legen Eivinds kontroversielle valg kan ha reddet livet hans. VOLDA (TV 2): Verftsarbeider Rolf-Arne Skår (65) lå hjemme med influensa, men lot seg overtale av kona til å dra til legen. Få timer senere kjempet han for livet på Volda sykehus. (…) Slik sykdommen hans eskalerte, var det 70-80 prosent sjanse for at han kom til å dø. Se hele dokumentaren fra Vårt lille land på TV 2 Sumo. (tv2.no 7.1.2020).)

- En pasient på UNN døde av blodforgiftning som følge av et legemiddel mot psykiske lidelser, opplyser Statens helsetilsyn. (-Sepsis (blodforgiftning).)

(Anm: En pasient på UNN døde av blodforgiftning som følge av et legemiddel mot psykiske lidelser, opplyser Statens helsetilsyn. (- Pasienten døde etter kort tid, og dødsårsaken var nøytropen sepsis (blodforgiftning), heter det i tilsynets rapport. (nrk.no 12.10.2016).)

(Anm: Mitokondrier ved sepsis-Indusert AKI. J Am Soc Nephrol. 2019 May 10. pii: ASN.2018111126.)

(Anm: Zou R, et al. DNA-PKcs promotes sepsis-induced multiple organ failure by triggering mitochondrial dysfunction. J Adv Res. 2022 Nov;41:39-48.) (Full text)

(Anm: Systemic inflammatory response syndrome (SIRS) is an inflammatory state affecting the whole body, frequently a response of the immune system to infection. (en.wikipedia.org).)

(Anm: Sepsis. Definisjon: SIRS + påvist/mistenkt infeksjon (f. eks. positiv blodkultur). SIRS- kriteriene er: - Feber > 38 ºC eller hypotermi < 36 ºC - Puls > 90/minutt - Respirasjonsfrekvens > 20/minutt eller hypokapni med pCO2 < 4,3 kPa i blodgass - Leukocytose ≥ 12 × 109/l eller leukopeni < 4 × 109/l eller > 10 % umodne leukocytter. (helsebiblioteket.no - Metodebok for indremedisinere, 2012).)

(Anm: Septikemi, det samme som blodforgiftning. Kilde: Store norske leksikon.)

- Test for sepsis kan vise resultater "på minutter". (- Det anslås at 52 000 mennesker i Storbritannia dør hvert år grunnet sepsis, dvs. en alvorlig komplikasjon av en infeksjon.)

(Anm: Sepsis test could show results 'in minutes'. A new rapid test for earlier diagnosis of sepsis is being developed by University of Strathclyde researchers. The device, which has been tested in a laboratory, may be capable of producing results in two-and-a-half minutes, the Biosensors and Bioelectronics journal study suggests. Diagnosing sepsis can be a complex process. (…) It is estimated that 52,000 people in the UK die every year from sepsis, which is a serious complication of an infection. (bbc.com 19.2.2019).)

- Rollen til mitokondriell dysfunksjon (mitokondriedysfunksjon) ved sepsis (blodforgiftning)-indusert multiorgansvikt.

(Anm: Rollen til mitokondriell dysfunksjon (mitokondriedysfunksjon) ved sepsis (blodforgiftning)-indusert multiorgansvikt. (The role of mitochondrial dysfunction in sepsis-induced multi-organ failure). (Virulence. 2013 Nov 1;5(1).)

- Mitokondrier ved sepsis-indusert AKI («acute kidney injury»; akutt nyreskade/akutt nyresvikt).

(Anm: Mitokondrier ved sepsis-Indusert AKI. (- I denne gjennomgangen oppsummerer vi den mulige rollen for mitokondrier ved sepsis-indusert AKI og identifiserer fremtidige terapeutiske tilnærminger som retter seg mot mitokondriell funksjon i et forsøk på å behandle sepsis-indusert AKI. J Am Soc Nephrol. 2019 May 10. pii: ASN.2018111126.)

- Diagnostisering av sepsis. Sepsis, også kjent som blodforgiftning, er kroppens hyperaktive respons på en infeksjon som kan føre til betennelse, vevskader, organsvikt etc.

(Anm: Diagnosing Sepsis. Sepsis, also known as blood poisoning, is the body’s hyperactive response to an infection that can lead to inflammation, tissue damage, organ failure etc. It is a very dangerous state in which the immune system stops fighting with the invading agents  and turns to itself. Around one-third of patients who are affected with sepsis die every year. (news-medical.net 7.9.2017).)

(Anm: Rollen til mitokondriell dysfunksjon (mitokondriedysfunksjon) ved sepsis (blodforgiftning)-indusert multiorgansvikt. (The role of mitochondrial dysfunction in sepsis-induced multi-organ failure). (Virulence. 2013 Nov 1;5(1).)

- Mitokondrier ved sepsis-indusert AKI («acute kidney injury»; akutt nyreskade/akutt nyresvikt).

(Anm: Mitokondrier ved sepsis-Indusert AKI. (- I denne gjennomgangen oppsummerer vi den mulige rollen for mitokondrier ved sepsis-indusert AKI og identifiserer fremtidige terapeutiske tilnærminger som retter seg mot mitokondriell funksjon i et forsøk på å behandle sepsis-indusert AKI. J Am Soc Nephrol. 2019 May 10. pii: ASN.2018111126.)

- Å anerkjenne sepsis som en global helseprioritet - En WHO-resolusjon.

(Anm: Å anerkjenne sepsis som en global helseprioritet - En WHO- resolusjon. Recognizing Sepsis as a Global Health Priority — A WHO Resolution. “Some very important clinical issues, some of them affecting life and death, stay largely in a backwater which is inhabited by academics and professionals and enthusiasts, dealt with very well at the clinical and scientific level but not visible to the public, political leaders, leaders of healthcare systems... The public and political space is the space in which [sepsis] needs to be in order for things to change.” NEJM (June 28, 2017).)

(Anm: Sepsis – den dödliga sjukdomen som glöms bort. Trots att infektionssjukdomen sepsis förekommer oftare än de vanligaste formerna av cancer och att upp emot hälften som drabbas av den allvarligaste formen dör, så har många knappt hört talas om sjukdomen. Sepsis som är den medicinska termen på blodförgiftning, drabbar omkring 40 000 svenskar varje år. (netdoktor.se 7.6.2017).)

- Hurtigtest finner tegn på sepsis i en enkelt dråpe blod.

(Anm: Hurtigtest finner tegn på sepsis i en enkelt dråpe blod. (- Sepsis, en potensielt livstruende komplikasjon av en infeksjon, har den høyeste byrde mht. død og medisinske utgifter på sykehus over hele verden.) (- Quick test finds signs of sepsis in a single drop of blood. (…) Sepsis, a potentially life-threatening complication of an infection, has the highest burden of death and medical expenses in hospitals worldwide. (medicalnewstoday.com 5.7.2017).)

(Anm: Nye sepsiskriterier kan føre til forsinket behandling. (…) Sepsis er en svært alvorlig tilstand med høy morbiditet og mortalitet (2). Den totale insidensen er ukjent, men man regner med at sepsis er en av de viktigste årsakene til alvorlig, akutt sykdom på verdensbasis (1). (…) Sepsis har inntil nylig vært definert som mistenkt infeksjon med samtidig tilstedeværelse av to eller flere SIRS-kriterier (1). Endringer i hjertefrekvens, kroppstemperatur, respirasjonsfrekvens og leukocytter er kroppens tegn på inflammasjon, og de indikerer ikke nødvendigvis en livstruende, dysregulert vertsrespons på infeksjon. Tidsskr Nor Legeforen 2017; :609-10 (20.4.2017).)

(Anm: LEGENE FORSTO IKKE AT HAN VAR DØDSSYK: Stian (19) døde etter 18 timer på sykehus uten legetilsyn. (…) Helsetilsynet konkluderer med at sykehusets behandling var uforsvarlig. (…) Fikk ikke beskjed. (…) Fastlegen sendte med dem papirer som foreldrene leverte på Akuttmottaket ved Ahus, der sto det; «Diagnose: Obs sepsis». (tv2.no 29.4.2017).)

(Anm: Svikt i behandlingen av akutt syk ung mann i akuttmottaket – brudd på helselovgivningen. (…) Pasienten ble lagt på observasjonsposten (Akutt 24) ved akuttmottaket frem til neste morgen. I løpet av tiden på observasjonsposten ble han ikke tilsett av lege. På morgenen var han betydelig verre og han fikk tegn på fullt utviklet blodforgiftning. Behandling med antibiotika ble iverksatt, men han døde kort tid etter som følge av meningokokksepsis og hjerneødem. (helsetilsynet.no 2.5.2017).)

(Anm: The Third International Consensus Definitions for Sepsis and Septic Shock (Sepsis-3). JAMA. 2016 Feb 23;315(8):801-10.)

(Anm: Sepsis; grunnleggende kliniske observasjoner. Sepsis= En systemisk inflammatorisk respons (SIRS) pga. en infeksjon Tre alvorlighetsgrader: 1) Sepsis (to eller flere symptomer på SIRS som følge av infeksjon) 2) Alvorlig sepsis (sepsis med akutt organdysfunksjon, hypoperfusjon eller hypotensjon) 3) Septisk sjokk (hypotensjon til tross for adekvat væsketerapi, samt forekomst av perfusjonsforstyrrelser og organdysfunksjon) (hnt.no 5.11.2013).)

- Alle bryt lova i behandling av blodforgifting. Pasientar med alvorleg blodforgifting (sepsis) blir undersøkt av lege for seint.

(Anm: Alle bryt lova i behandling av blodforgifting. Pasientar med alvorleg blodforgifting blir undersøkt av lege for seint. Helsetilsynet fann brot ved 24 akuttmottak over heile landet. – Svært alvorleg. – Dette er svært alvorleg, for det dreier seg om ein alvorleg infeksjonssjukdom som i verste fall kan medføra død dersom behandlinga ikkje blir igangsett til riktig tid, seier avdelingsdirektør i Helsetilsynet, Ragnar Hermstad. OVER EIN TIME: Pasientar som kjem inn med teikn på alvorleg infeksjonssjukdom som blodforgifting skal ifølge nasjonale retningslinjer få anitibiotikabehandling innan maks ein time. Alle dei 24 akuttmottaka hadde svikt på dette området. (nrk.no 16.6.2017).)

(Anm: Bivirkninger underrapporteres i videnskabelige tidsskrifter. (...) Mellem 43 og 100 procent af de bivirkninger, der, ifølge det ikke-publicerede materiale, er fundet ved de testede lægemidler, er ikke lagt frem i de videnskabelige artikler, viser Yoon Loke og kollegernes gennemgang. (videnskab.dk 5.10.2016).)

(Anm: Dødsfall på grunn av nøytropen sepsis (blodforgiftning) etter behandling med legemiddelet klozapin – uforsvarlig oppfølging – mangelfull samhandling og informasjon. (…)  Manglende informasjon fra spesialisthelsetjenesten og mangelfull samhandling mellom kommunehelsetjenesten, fastlegen, pasienten og pårørende bidro til hendelsen. Helseforetaket skal gjennomgå hendelsen for å redusere risikoen ved lignende tilfeller. (helsetilsynet.no 12.10.2016).)

(Anm: «Alle» har fått avvik. Ikke ett eneste av akuttmottakene som Helsetilsynet har gjort tilsyn ved, unngikk avvik når det gjelder gjenkjennelse og behandling av sepsis. (…) Rundt 50 prosent av alle pasienter som utvikler sepsis, kommer inn via akuttmottaket. – Pasientene kommer da gjerne med en infeksjon, eller med en uavklart tilstand. (…) Sepsis som oppstår på sengepost ser ikke Fylkesmennene på i dette tilsynet. (sykepleien.no 23.2.2017).)

Diverse artikler

(Anm: Fann giftstoff i kosttilskot, Blågrøne algar skal vere eit supersunt kosttilskot. NRK fann eit farleg giftstoff i eitt av produkta. – «Afa Algen» frå Supernature bør straks fjernast frå marknaden, seier professor Hans Utkilen. Han har i fleire år forska på utvikling av giftstoff i blågrøne algar som mellom anna veks naturleg i mange norske innsjøar. Professoren har lenge frykta at desse giftstoffa kan finnast i kosttilskot. NRK Forbrukerinspektørene valde å teste sju tilfeldige produkt som inneheld blågrøne algar. Seks av produkta vart friskmeldt. I produktet Supernature sin «Afa Algen», som vi testa to ulike boksar av, fann vi i spor av giftstoffet microcystin. I ein av boksane synte analysen høgare verdi enn det som er grenseverdien sett for kosttilskot i Oregon. (nrk.no 11.10.2017).)

Back manipulation may help relieve chronic pain
reuters.com 26.3.2013
(Reuters Health) - Osteopathic manipulation may modestly reduce symptoms for some people with chronic low back pain, a new study suggests.

The treatment involves moving out-of-line joints back into place, relaxing overused muscles and massaging soft tissue, said Dr. John Licciardone, a doctor of osteopathic medicine who led the new study. (...)

(Anm: Researchers identify modifiable triggers of acute low back pain (medicalnewstoday.com 9.2.2015).)

(Anm: Is Your Back Pain Sciatica? Er dine ryggsmerter isjias? (medicinenet.com 3.5.2016).)

(Anm: Isjias – kompresjon og inflammasjon av nerveroten? Tidsskr Nor Legeforen 2007; 127:316-8 (1.2.2007).)

Motvekt uten tyngde
nils chr. stenseth professor og senterleder ved Universitetet i Oslo, visepreses i Det Norske Videnskaps-Akademi
aftenposten.no 19.3.2013
Det er vitenskapelig metode og kritisk tenkning som er den sunne formen for åpenhet og undring.

I dag florerer det med «alternative» retninger. Vi har alternativ medisin, som i det store og hele er behandling uten dokumentert effekt.

Opp mot mitt eget fag, evolusjonsbiologien, blir «Intelligent Design» og andre religiøst funderte påstander presentert som alternativer til veldokumenterte vitenskapelige forklaringer.

Nils Chr. Stenseth Ironisk nok brukes ofte hedersbetegnelser som åpenhet og undring om det alternative, og dette blir presentert som en motvekt til «ekstrem konservatisme i det akademiske miljøet» og «vitenskapens strenge trossystemer», for å gjengi Kathrine Aspaas i denne avisen (16. desember). Dette kunne ikke vært mer feilaktig. (...)

Lete etter feil
Nå skal det sies at heller ikke alt som går under navnet vitenskapelig kunnskap er like solid - til tross for at resultatene er publisert i faglige tidsskrift. Men om publiserte resultater ikke kan repeteres av andre forskere, blir de enten forkastet eller kort og godt ignorert. Det er den solide - etterprøvbare - forskningen som er grunnlaget for vårt kunnskapsbaserte samfunn. Og samfunnet avhenger av at vi utøver kritisk tenkning.

Det er dypt menneskelig å søke visshet - også der vissheten er basert på feilslutninger. Og det er nettopp her vi kan øyne de små, grønne spirene som varsler vitenskapens vår - gjennom erkjennelsen av at også vitenskapen er subjektiv.

Slik Gundersen oppfordrer oss til, bør vi alle lete etter feil og mangler i argumenter som presenteres oss - og, vil jeg legge til, i argumentene vi selv bruker. Det er slik vi forskere hele tiden gjør oss imellom som en del av god vitenskapelige metode - i alle fall når vi er på vårt beste, som Gundersen fremhever i bokens siste setning. (...)

- Norge har mye å lære av alternative behandlere
aftenposten.no 18.3.2013
Flere leger ser for seg et tettere samarbeid mellom østlig og vestlig medisin. Lege Leif Ims tror ikke det vil skje og mener Norge henger langt etter i medisinsk forskning. Bildet er fra en akupunkturbehandling.

Kristian Gundersen skriver med skarp penn i sin nye bok. Homeopater blir beskrevet som handlingslammede, og Gundersen ser ikke for seg et større samarbeid mellom den alternative behandlingsformen og tradisjonell skolemedisin.

Flere leger ser for seg et tettere samarbeid mellom skolemedisin og alternativ medisin. Lege Leif Ims tror ikke det vil skje, og kaller Norge et medisinsk u-land når det gjelder legers syn på alternativ medisin. (…)

Dropp kalsiumtilskudd - for helsas skyld
kk.no 31.5.2012
TRENGS IKKE: Kalsiumtilskludd er bare for dem med spesielt behov. For oss andre kan det gjøre mer skade enn gavn. Les hvorfor i saken under.

Kan få en lei bivirkning, så fremt legen ikke har gitt deg ordre om å ta det.

Tar du kalsiumtilskudd for å sikre deg mot benskjørhet og passe på at musklene har det de trenger for å fungere optimalt?

Det bør du straks slutte med, med mindre legen din har gitt deg beskjed om at du skal ta det.

Økt risiko for hjerteproblemer
Ny forskning viser nemlig at personer som tar kalsiumtilskudd har større risiko for å få hjerteproblemer, skriver Guardian.co.uk (ekstren lenke).

Faktisk viser det seg at inntak av kalsiumtilskudd gir dobbelt så høy risiko for å få hjerteinfarkt. Det kom fram i en undersøkelse der nesten 24.000 tyske kvinner og menn deltok.

Forskere sjekket hva disse spiste av vanlig mat og kosttilskudd over en 11 år lang periode, og det viste seg altså at blant personene som spiste kalsiumtilskudd jevnlig - så hadde langt flere fått hjerteinfarkt, enn blant dem som ikke tok kalsiumtilskudd.

Dette er et såkalt «betydelig statistisk funn», og dermed advarer professor Sabine Rohrmann ved Zurich Universitets institutt for sosial og preventiv medisin mot å ta kalsiumtilskudd hvis ikke det er anbefalt av legen din for å forebygge benskjørhet.

I samme rapport skriver hun og resten av forskerteamet at de ikke fant at å ta kalsiumtilskudd hadde noen positiv effekt for muskelarbeidet. (...)

(Anm: ARIANA EUNJUNG CHA, The Washington Post. Multivitaminer, slankepiller og energidrikker kan være farlige. Over 23.000 mennesker ender opp i amerikanske akuttmottak hvert år på grunn av kosttilskudd. I den første studien i sitt slag, publisert i tidsskriftet New England Journal of Medicine, anslår forskerne at 23.000 personer kjøres til sykehus i USA hvert år med hjertebank, smerter i brystet, kvelningsfornemmelser eller andre problemer etter å ha tatt til seg kosttilskudd. De fleste av pasientene er unge voksne, barn eller eldre. (…) Som oftest var energiprodukter det kosttilskuddet som var involvert, og det resulterte i hjerte-symptomer, det vil si en virkning vi gjerne ser av koffein, sier Geller. (aftenposten.no 22.10.2015).)

Vitaminpiller øker dødeligheten
nrk.no 22.3.2012
Danske forskere har funnet en sammenheng mellom enkelte vitaminpiller og plutselig død.

Risikoen for å lide en plutselig død øker om man spiser vitaminpiller med antioksidanter i form av vitamin A, E og betakaroten.

Slik lyder konklusjonen i en ny dansk studie, som har sammenfattet samtlige forsøk som er gjort på området.

Overlege Christian Gluud, som leder forskningssenteret Copenhagen Trial Unit, har ledet arbeidet med undersøkelsen.

– Vår nye studie viser at antioksidantene øker dødeligheten med om lag 4 prosent. Det er altså farlig å ta vitaminpiller, og vi vil derfor fraråde friske mennesker som spiser allsidig, å ta dem, sier Gluud til forskning.dk. (...)

(Anm: Kollapset etter to vitaminpiller. DRAMMEN (NRK): Katrine Chi ble kjørt til legevakt i ambulanse etter å ha tatt feil vitaminer på julaften. Nå advarer Statens legemiddelverk mot høye doser av vitamin B3. (…) – Vi ser jo fra tid til annen at folk får alvorlige reaksjoner fordi de bruker for mye vitaminer. Det er jo mange som tror at jo mer man tar av vitaminer, jo bedre er det. Men det er jo faktisk flere vitaminer som kan gi alvorlige reaksjoner og farlige forgiftninger hvis man bruker for mye av det, sier Madsen. Han trekker fram både vitamin D og vitamin A som eksempler på vitaminer man bør passe på. (nrk.no 30.12.2016).)

(Anm: Gjennombrudd i svangerskapsforskning: Vitamin kan redusere misdannelser. (…) Hver tredje kvinne har lave B3-nivå. (…) Mangel på dette vitaminet kan føre til misdannelser og spontanabort mente forskerne. (…) Ett av Australias største medisinske funn. Professor Sally Dunwoodie som ledet studien, sier til Sky News Australia at hun tror ringvirkningene av studien kan bli enorme. (…) – Kjempespennende. – Dette er kjempespennende, sier klinikksjef ved Kvinneklinikken, St. Olavs Hospital, Kjell Åsmund Salvesen. – De har for første gang funnet gener som er viktige for fosterutviklingen, som er avhengige av vitamin B3 for å utvikle seg normalt, sier Salvesen. Han legger til at funnet er identisk med oppdagelsen av folat eller B9 mangel. Etter å ha funnet en sammenheng mellom folatmangel og blant annet ryggmargsbrokk, gikk myndighetene i 1998 ut og anbefalte gravide å ta folattilskudd. Ifølge Salvesen ble forekomsten av nevralrørsdefekter (NTD), som inngår i ryggmargsbrokk, anencefali (manglende hjerne) og hjernebrokk, halvert på ti år. – Salget av folat tok for alvor av i 2006, vi kan anta at nedgangen i tilfeller med NTD skyldes folat-tilskudd, sier Salvesen. Årlig fødes to prosent med alvorlig medfødte utviklingsavvik. Risiko for spontanabort før uke 12 er 15 prosent. (aftenposten.no 11.8.2017).)

Duft af rosmarin kan booste din hjerne
videnskab.dk 13.3.2012
En æterisk olie i rosmarin kan forbedre hastigheden og præcisionen, når vi tænker. Det viser ny opsigtsvækkende forskning.

Rosmarin er siden oldtiden blevet hyldet for sine medicinske egenskaber.

Nu har hjerne-forskere fra Performance and Nutrition Research Centre på Northumbria University i England rent faktisk vist, at vores hjernes præstationsevne bliver forbedret, når vi har en rosmarinolie-komponent i vores blod.

Der er tale om stoffet 1,8-cineol, som bliver optaget i vores krop via næsen eller lungerne – altså, når vi indånder de æteriske olier, som rosmarin udsender.

»Hvis det er rigtigt, er det jo ret spændende. Folk i den alternative branche, der arbejder med aromaterapi, har længe hævdet, at de æteriske olier påvirker folks sindstilstand. Så for dem kommer det nok ikke som en overraskelse – og de vil nok sætte pris på videnskabelig evidens for, at æteriske olier virker.«

»Perspektivet her lyder jo som en naturlig performance-enhancer,« siger lektor Anna Jäger, der forsker i naturlægemidler ved Institut for Medicinalkemi, Københavns Universitet. (...)

D-vitaminbrist ger ökad dödlighet
testfakta.se 29.12.2011

För lite d-vitamin i kroppen ger ökad dödlighet hos män, visar en ny svensk studie.

Äldre män som har en låg D-vitaminnivå i kroppen löper dubbelt så hög risk att dö jämfört med om de ligger på en mediannivå. Det visar en studie gjord på 2.878 äldre svenskar, skriver Sahlgrenska akademin i ett pressmeddelande.

D-vitamin bildas i huden under den ljusare delen av året. I Sverige handlar det om cirka sex månader.

Enligt den svenska studien är det dock oklart om tillförsel av D-vitamin hjälper. (...)

Sant og usant om naturmidler og naturlegemidler.
legemiddelverket.no 17.10.2011
Produktene og lovnadene er mange, men hva er egentlig riktig i forhold til naturmidler og naturlegemidler? Virker de og kan de også gi bivirkninger? Og er det noen som absolutt ikke skal ta disse produktene?

Legemiddelverket har ansvar for å godkjenne plantebaserte legemidler og naturlegemidler. Pakningsvedlegget gir deg den informasjonen du trenger for å bruke produktet riktig. De fleste urter er imidlertid kosstilskudd i form av det mange kaller naturmidler. Gode råd om riktig bruk av urter er derfor viktig for alle som bruker denne typen kosttilskudd/naturmidler. Kosttilskudd er Mattilsynets ansvarsområde.

Nasjonalt informasjonssenter for alternativ behandling (Nifab) er en informasjonskanal for publikum og nettsiden www.nifab.no henvender seg til brukere av alternativ medisin. Nettsidene deres gir oversikt over regelverk, samt god faglig informasjon om urter. De tar utgangspunkt i forbrukernes behov for å vite mer om ulike behandlingsformer, og de har god og lettfattelig informasjon om ulike urter og regelverk, både for kosttilskudd og plantebaserte legemidler. (...)

Misvisende om vaksiner
GEIR STENE-LARSEN - direktør, Folkehelseinstituttet
aftenposten.no 15.3.2011
Gro Lystad skriver i Aftenposten 11. mars at barn må være sterke for å tåle vaksiner, og at det er vaksinene som forårsaker epidemier som difteri og poliomyelitt. Hun skriver også at homeopati har forebygget og behandlet epidemier i 200 år. Dette er villedende påstander.

Gro Lystad har rett i at rent drikkevann, sunn mat og gode levekår er de aller viktigste hjelpemidlene i kampen mot fattigdomssykdommer som tuberkulose, spedalskhet og en del andre infeksjonssykdommer. Men det er desinformasjon å hevde at vaksiner forårsaker epidemier eller at homeopati kan brukes til å forhindre dem. Det er også feil å hevde at gode levekår alene er nok. Selv om de verste utslagene av mange infeksjonssykdommer kan bekjempes ved hygieniske tiltak og gode levekår, vil det fortsatt være tvingende nødvendig å ha både vaksiner og antibiotika for å kunne bekjempe dem. Dessuten er mange sykdommer heller ikke påvirket av slike faktorer. Sykdommer som meslinger, kusma, stivkrampe, poliomyelitt og kikhoste er like smittsomme blant rike som blant fattige.

Vi er alle enige i at det er viktig å bekjempe fattigdom, og at fattigdomsbekjempelse i utviklingsland også vil være et godt helsefremmende tiltak. Men vi kan ikke la mangelen på en slik ideell løsning hindre oss i å redde de millionene av barn som hvert år blir reddet takket være vaksiner og antibiotika – eller de hundretusener av barn som hvert år kunne ha vært reddet hvis verdenssamfunnet hadde vært villige til å betale den beskjedne summen det koster å sørge for nok vaksiner. (...)

Følelsesbasert alternativ medisin
JØRGEN SKAVLAN - allmennlege
aftenposten.no 9.3.2011
Jeg har skrevet noen innlegg i min tid, men aldri har jeg fått slik massiv positiv respons som på min kronikk om den ikke-fornuftsbaserte del av alternativ medisin. Tusenvis av mennesker har anbefalt den på nett.

Homeopat Tiril Fladeby sier i en artikkel i Aftenposten at hun knapt orker å svare på min kronikk, men velger likevel å feilinformere i sitt tilsvar i samme avis. Fladeby: Det var 16 prosent, ikke 50 prosent av oss som benyttet minst én av åtte alternative behandlingsmetoder i SSB’s undersøkelse i 2008. Av disse var de mest brukte aroma-, massasje- og soneterapi, samt naprapati og akupunktur – alle fysiske og fornuftsbaserte i sine nøkterne tilnærminger. La oss ikke glemme at om 16 prosent av Norges befolkning har kjørt igjennom Drammen på et år, betyr ikke det at de også vil flytte dit permanent.

Vi som driver innenfor skolemedisinen lever med et skarpt, kritisk lys hver eneste dag. Det går nesten ikke en dag uten at vi får gjennomgå på tv og i avisens spalter. Det lever vi godt med. Vi utvikler oss faktisk på det. Men når noen stiller spørsmål ved homeopatiens effekt, ropes det, «Heksejakt!»

Forskjellen på Fladebys og mitt fag er at skolemedisinen er etterrettelig og rasjonell, mens homeopatien er følelsesbasert, uten noen vitenskapelig forankring. Fladeby sier i sitt innlegg at hun faktisk ikke vet hvordan hennes piller virker. Det kan ikke tolkes annerledes enn at hun må være enig i at homeopatien kan være placebo. På denne basis er det skremmende hensynsløst av noen å fraråde å vaksinere barn og påstå å kunne behandle sykdom. (...)

(Anm: Massasje for bedre livskvalitet. Eldre sover bedre og bruker mindre medisiner etter at Smidsrød helsehus begynte å gi beboerne massasje. (…) Fra 1. oktober 2016 ble prosjektet «omsorgsmassasje» startet på helsehuset. 11 pleiere på helsehuset ble kurset i å utføre massasje på de eldre, og målet er at beboerne skal få bedre livskvalitet. (nrk.no 7.3.2017).)

(Anm: Avslører mysterie bak massasjens mekanisme. Massasjens helbredende berøring kan ha mer å gjøre med DNA enn med gode hender. En ny studie har for første gang avdekket hvordan knaing lindrer ømme muskler - ved å slå av gener forbundet med betennelse og slå på gener som hjelper musklene å helbrede. Oppdagelsen dementerer populære påstander om at massasje klemmer melkesyre eller avfallsprodukter ut av slitne muskler og kan gi ny medisinsk troverdighet til praksisen. (Massage's Mystery Mechanism Unmasked.) (Science 2012 (1 February).)

- Skavlan er unyansert
aftenposten.no 5.3.2011
Fastlege reagerer på alternativkritikken

– Jørgen Skavlan er så skråsikker og fremstår med en arroganse jeg håpet og trodde vi var kvitt i legekretser.

Fastlege i Stord, Odd-Jarle Kvamme mener kollega Jørgen Skavlan skyter langt over mål i gårsdagens kronikk i Aftenposten om alternativ medisin.

– Alternativmedisinen er gått fra å være et alternativt tilbud til å bli en stor industri, der det står dresskledde menn bak som tjener store penger, og dette er et tilbud som i hovedsak ikke er fundamentert i vitenskap, mener Skavlan.

– Unyansert. Odd-Jarle Kvamme mener Jørgen Skavlan er upresis og unyansert.

– En del av den alternative medisinen er sjarlataneri hvor man kynisk tjener penger på folks elendighet uten at det hjelper, men Jørgen Skavlan har så stort behov for publisitet at han fordømmer all alternativ medisin, også detsomhar vist seg nyttig, sier Kvamme.

Kvamme utga for noen år siden boken: Innføring i alternativ medisin, og mener god medisin er kombinasjon av skolemedisin og annen medisin.

– Forskning og erfaring og en god intuisjon, sammen med nysgjerrighet og tid til pasienten er viktige ingredienser i god medisin, poengterer Kvamme.

Han trekker frem akupunktur som alternativ medisin som har funnet sin plass i Norge.

– Den erfaringsbaserte kinesiske medisinen en kombinasjon av urtemedisin og akupunktur gir gode resultater og som praktiseres i verdens mest folkerike land i dag også. Kvamme misliker tonen til Skavlan og mener han er skråsikker og fremstår med en arroganse

Kvamme håpet og trodde de var kvitt i legekretser.

Kvamme forteller at healing har vært praktisert på sykehusavdelinger i mange år.(...)

Befolkningen ønsker oss
TIRIL FRIID FLADEBY - leder, Norske Homeopaters Landsforbund
aftenposten.no 5.3.2011
Alternativ medisin. Lege Jørgen Skavlan går i fredagens utgave av Aftenposten i frontalangrep på alternativmedisinen generelt og homeopatien spesielt.
Hans utsagn vitner i beste fall om ren og skjær uvitenhet om det han uttaler seg om.

Usaklig.
Halvparten av den norske befolkningen benytter seg av alternativ medisin, og homeopati er blant de fem mest brukte behandlingsformene. Skavlan skriver at Norge er kåret til å ha Europas mest godtroende befolkning. Undersøkelser viser at de hyppigste brukerne av alternativ medisin i Norge er folk med høyere utdanning, og at den yrkesgruppen som oftest tar barna sine med til homeopat er sykepleiere. Så da er mitt spørsmål til Skavlan: Mener du at 50 prosent av en godt utdannet del av den norske befolkningen ikke er i stand til å ta et godt valg når det gjelder sin egen og sin families helse? (...)

Milliardindustrien?
Homeopatiske medisiner er regulert av Statens legemiddelverk og selges bare på apotek. Norske homeopater har ingen profitt av salget på disse, slik Skavlan hevder. Spør du importøren av homeopatiske medisiner i Norge vil nok ikke milliardindustri være ordet de bruker om fortjenesten. Et kjapt søk i skattelistene viser at Skavlan i 2009 hadde en inntekt på over tre millioner norske kroner. Jeg oppfordrer ham til å finne en homeopat eller en importør av homeopatiske medisin med tilsvarende høy lønn!

Heldigvis er det mange norske leger som har større innsikt i homeopati enn det Skavlan har, og mange homeopater har et godt samarbeid med sine lokale leger. (...)

- Vi kan ennå ikke forklare hvordan medisinen vår virker
aftenposten.no 4.3.2011
Leder Tiril Friid Fladeby i Norske Homeopaters Landsforbund slår tilbake mot lege Jørgen Skavlans kritikk av manglende forskning. (...)

Vitenskap og tarmskylling
JØRGEN SKAVLAN- allmennlege, Oslo
aftenposten.no 4.3.2011
Homeopatien representerer antitesen til legevitenskapen i sin manglende etterrettelighet og fravær av medisinsk etikk.

«Legevitenskapen er kunsten å underholde pasienten, mens kroppen helbreder sykdommen», sa Voltaire. I dette utsagnet ligger det like mye visdom om leger som om kroppen vår – en presis organisme som gitt litt tid har en utrolig evne til selvhelbredelse, uten terapi, pulver og piller.

Men mens tiden går, står en industri klar med betalingsterminalene sine til å ta imot sine pasienter. En industri som aldri sier nei og kan hjelpe deg med hva det måtte være: candida, hiv, lav miltenergi, kreft og tretthet. Det eneste de krever tilbake er at du husker pinkoden din og holder deg vekk fra vaksiner. (...)

Zinktillskott lindrar och begränsar förkylning
sverigesradio.se 16.2.2011
Tillskott av zink verkar kunna förkorta förkylningar och även lindra symptom, enligt en genomgång av studier som gjorts a Cochrane-samarbetet.

I genomgången har man analyserat 15 studier där vissa personer fått zinktillskott, och andra fått placebo. Sammanlagt har cirka 1400 personer deltagit.

Resultaten var inte dramatiska, men sammantagna bilden är enligt cochrane-rapporten att de som började ta zinktillskott första dagen de kände av en förkylning, oftare blev friska efter en vecka. De som regelbundet tog zinktillskott fick färre förkylningar och var inte hemma från jobb eller skola lika ofta.

I studierna har man testat både halstabletter och vätskelösningar med zink. Men zink kan också ha biverkningar: vissa fick smakförändringar och blev illamående av tillskotten.

Ladda ner och läs Cochrane-rapporten här (...)

Leger skal lære mer om alternativ medisin
nrk.no 8.11.2010
Til tross for at halvparten av oss har brukt alternativ behandling det siste året, lærer framtidas leger så godt som ingenting om temaet. Det skal det bli en endring på i Tromsø. (...)

Nær halvparten av oss oppgir at vi har brukt alternativ behandling det siste året, viser en undersøkelse fra Nafkam, Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin.

Til tross for det lærer ikke framtidas leger stort om dette på medisinstudiet.

LES OGSÅ: Slik unngår du useriøse behandlere

Legger om medisinstudiet i Tromsø
- Hvis leger skal gi råd til pasienter, må de vite hva de ulike behandlingsformene går ut på, sier Inger Njølstad, prodekan ved Det helsevitenskapelige fakultet i Tromsø til NRK Puls. (...)

Alternativ behandling stadig mer populært
vg.no 26.5.2010
Bruken av alternativ behandling har økt med 50 prosent på ti år, ifølge Statistisk sentralbyrå.

SSB har sammenlignet antall brukere av åtte utvalgte, alternative behandlingsformer med ti års mellomrom, skriver Bergens Tidende.

16 prosent av de spurte hadde enten vært hos homøopat, akupunktør, fotsoneterapeut/refleksolog, aromaterapeut, massasjeterapeut, naprapat, osteopat eller healer. (...)

(Anm: Alternativ behandling. Helse – flere velger alternativt (ssb.no 2010).)

- Har forsket på alternativ medisin for 15 milliarder
vg.no 12.6.2009
(VG Nett) Ti år og 15 milliarder kroner senere har amerikanske forskere på alternativ medisin få resultater å vise til.

Unntaket er ifølge nyhetsbyrået AP funn som tyder på at kapsler med ingefær kan hjelpe mot kvalme som forårsakes av cellegift og at akupunktur kan hjelpe mot leddbetennelse. (...)

Direktør for National Center for Complementary and Alternative Medicine, Josephine P. Briggs, er enig i at senteret i løpet av ti år ikke har noen store gjennombrudd, men at de nå lærer å filtrere informasjonen.

- De første studiene var preget av veldig stor entusiasme. Nå lærer vi oss å skalere informasjonen, sier hun.

Senterets forskning kan leses på deres hjemmesider (...)

(Anm: Ingefær - derfor er det sunt. Ingefær er blitt sett på som et vidundermiddel i folkemedisinen og brukt til alt fra å dempe forkjølelse til magevondt. Men hva sier forskningen om ingefærens virkning? (nhi.no 27.12.2016).)

Trenger du hjelp av en skytsengel?
aftenposten.no 25.4.2009
Hvem som helst kan i dag praksis tilby alternativ behandling. 15 000 behandlere står klare, men Forbrukerombudet advarer. (...)

Hos Forbrukerombudet spør de seg om pasientene vet hva de utsetter seg for.

–Vi er så vant til at alt i Norge er gjennomregulert. Men på dette området føres det faktisk ikke tilsyn overhodet, sier avdelingsdirektør Gry Nergård. Den nye loven legger klare begrensninger på hvordan behandlerne kan markedsføre seg. (...)

Ser ingen Snåsa-effekt
aftenposten.no 26.1.2009
Kun én av Snåsamannens 50.000 pasienter har til nå registrert sin sykdomshistorie i Registret for eksepsjonelle sykdomsforløp i Tromsø.

Mange har derimot kontaktet Universitetet i håp om å komme i direkte kontakt med den populære helbrederen.

Dette skyldes at i slutten av boka «Snåsamannen». Kraften som helbreder» oppfordrer forfatter Ingar Sletten Kolloen lesere som har blitt helbredet om å ta kontakt med Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM). Kolloen mener det er viktig å få registrert historier til personer som både mener de er blitt friske av alternative behandlere, men også å få registrert historiene til de som mener behandlingen ikke hadde noen effekt.

Men til tross for at beskjeden har nådd ut til rundt 90.000 personer i boka som er blitt en bestselger, er det til nå kun én av Snåsamannens pasienter som har meldt inn sin sykdomshistorie som eksepsjonell. (...)

– Flere har vist sin interesse muntlig, men vi har til nå bare registrert ett sykdomsforløp, opplyser rådgiver Brit J. Drageset til Adresseavisen. (...)

(Anm: Register for eksepsjonelle sykdomsforløp (RESF) (uit.no).)

38% of Adults Use Alternative Medicine
washingtonpost.com 11.12.2008
Study Prompts Critics to Warn of Therapies' Risks

More than one-third of adults and nearly 12 percent of children in the United States use alternatives to traditional medicine, according to a large federal survey released today that documents how entrenched acupuncture, herbal remedies and other once-exotic therapies have become.

The 2007 survey of more than 32,000 Americans, which for the first time included children, found that use of yoga, "probiotics," fish oil and other "complementary and alternative" therapies held steady among adults since the last national survey five years earlier, and that such treatments have become part of health care for many youngsters. (...)

(Anm: Can fish oil prevent schizophrenia and other psychotic disorders? (medicalnewstoday.com 14.8.2015).)

Alternative remedies face review
theage.com.au 1.8.2008
THE multibillion-dollar complementary medicines industry will face further scrutiny of its advertising claims under tougher regulations to be introduced by the Federal Government.

Parliamentary secretary Jan McLucas said there was a real sense of urgency about reforming the complaints process and available information on weight-loss pills, vitamins, herbal remedies and other complementary medicines on which Australians spend more than $2 billion a year.

According to Senator McLucas, the system governing complementary medicines lacks enforcement powers and accessibility for consumers, although almost two-thirds of Australians used a complementary medicine in the past year.
"It's very clear to me that we have to look at the whole process, including the advertising process," she said. (...)

Websidene er designet og tilrettelagt av Hein Tore Tønnesen © 2009