FDA lanserer accutane-register (FDA Launches Accutane Registry)

Everyone who uses the acne drug Accutane will have to enroll in a national registry, along with every doctor who prescribes it and every drugstore that sells it — tough new restrictions aimed at preventing women from becoming pregnant with this birth defect-causing drug. (CBS 12.8.2005)

Ny advarsel mot kvisemiddel - Det er kjent at pasienter kan få stigende verdier av visse fettstoffer i blodet, kolesterol eller triglyserider, under Roaccutan-bruk. (mozon.no 24.8.2006)

Behandling av kviser

Er behandling av alvorlige kviser (akne) med Roaccutan farlig? Hudlege Ole Fyrand gir svar. (mozon.no 10.2.2006)

Study links acne drug to suicides (independent.co.uk 19.9.2006)

- Rekordmange unge går på sterke kvisepiller. (- Denne utviklingen har vært helt riktig, da det er altfor mange unge jenter og gutter som ikke har fått hjelp, sier Madsen til NRK.)

(Anm: Rekordmange unge går på sterke kvisepiller. Smertefulle kviser store som byller gikk på helsa løs for Pernille Tømmerås. – Selvtilliten får en knekk, forteller 18-åringen, som fikk hjelp av sterke og reseptbelagte medisiner for å bli kvitt kvisene. De siste årene har denne medisinbruken eksplodert. (…) Trosset bivirkningene. Uttørket hud og lepper, kvalme, stive muskler og hodepine. Det er bare noen få av de vanligste bivirkningene det mye omdiskuterte legemiddelet isotretinoin kan gi. Likevel har etterspørselen på den reseptbelagte medisinen aldri vært større enn den er nå. (…) – Til slutt endte jeg opp med å gå på Isotretinoin i åtte måneder, som er det lengste du kan gå på en slik behandling, forteller hun. (…) – Jeg følte særlig på det med dårlig matlyst. Jeg husker at legen sa jeg måtte prøve å spise suppe eller få i meg noe flytende næring, men det ville bare ikke holde seg, forteller hun. (…) – Jeg slet ekstremt mye med tørr hud. I tillegg tørket både øyne og lepper ut. Det er noe jeg for så vidt fortsatt sliter med, forteller 18-åringen, som var ferdig med behandlingen i juni. (…)  Fagdirektør ved Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, forklarer at eksplosjonen innen utskriving av kvisepillene er et resultat av at det har blitt lettere å spørre om hjelp. (…) Denne utviklingen har vært helt riktig, da det er altfor mange unge jenter og gutter som ikke har fått hjelp, sier Madsen til NRK. (…) Madsen legger likevel ikke skjul på at Isotretinoin kan føre til mange bivirkninger, og understreker derfor at det er ekstra viktig at unge mennesker som skal gå på isotretinoin informeres godt på forhånd av legene sine. (nrk.no 30.8.2016).)

(Anm: Salg av sykdom (mintankesmie.no).)

– Legen må levere godt, faglig skuespill (– Hvis pasienten ikke tar medisinen, oppnår man iallfall ikke noe, sier fagsjef Steinar Madsen.)

(Anm:  – Legen må levere godt, faglig skuespill (– Hvis pasienten ikke tar medisinen, oppnår man iallfall ikke noe, sier fagsjef Steinar Madsen.) (dagensmedisin.no 30.3.2015).)

(Anm: Statlig legemiddelkontroll (Statens legemiddelverk etc.) (mintankesmie.no).)

- Blogger om kvisekur med kraftige bivirkninger: – De må trå forsiktig. (– Rapporter fra enkeltpersoner skal man ikke blogge om, fordi bivirkninger varierer fra person til person, forteller Madsen til NRK.)

(Anm: Blogger om kvisekur med kraftige bivirkninger: – De må trå forsiktig. Blant de rekordmange ungdommene som går på sterk kvisemedisin, finner man også noen av Norges største bloggere som fremsnakker sine erfaringer. – Det er en fin linje mellom ærlig og uforsvarlig blogging, sier Statens legemiddelverk. (…) – Rapporter fra enkeltpersoner skal man ikke blogge om, fordi bivirkninger varierer fra person til person, forteller Madsen til NRK. Les også: Les også: Advarer tenåringer mot kvisepiller Madsen understreker at bloggere har en enorm påvirkningskraft, og derfor må trå forsiktig når de skriver om sterke medisiner. (nrk.no 4.9.2016).)

(Anm: Ytringsfrihet og offentlighet. (mintankesmie.no).)

- Kvisete tenåringer har sterkere hjerter

(Anm: Kvisete tenåringer har sterkere hjerter. Det er forskere fra universitetet i Bristol i England som melder dette, etter å ha undersøkt 10.000 menn. Forskerne mener at gutter som sliter med kviser har tre ganger lavere risiko for å dø av hjertesykdom senere livet enn andre. Forskerne mener at de mannlige hormonene, som forårsaker fet hud, kan ha en positiv effekt på hjertet. Studiene ble gjennomført på menn som var studenter ved universitetet i Glasgow i tidsrommet 1948 til 1968. Resultatene viste at menn som på den tiden slet med kviser, hadde 33 prosent mindre risiko for å få hjertesykdom senere i livet. - Vi fant også ut at de som slet med kviser røkte mindre enn andre. Selv etter at vi så bort fra dette og andre faktorer fant vi en sterk korrelasjon mellom kviser i ung alder og et friskt hjerte senere i livet, sier forskningsleder Bruna Galobardes ved University of Bristol til New Scientist.  - Det er mulig at et høyere nivå av mannlige hormoner har en sammenheng med lavere fettsyreverdier eller på en eller annen måte påvirker prosessen som skaper arterieplakk, avslutter Galobardes. (mozon.no 23.6.2005).) (dinside.no 6.9.2016)

(Anm: Systematic review of the influence of childhood socioeconomic circumstances on risk for cardiovascular disease in adulthood. Ann Epidemiol. 2006 Feb;16(2):91-104. Epub 2005 Oct 27.)

(Anm: Cosmetic makers harness microbiome to help treat skin conditions (news-medical.net 10.5.2017).)

(Anm: Acne in adolescence and cause-specific mortality: lower coronary heart disease but higher prostate cancer mortality: the Glasgow Alumni Cohort Study. Am J Epidemiol. 2005 Jun 15;161(12):1094-101.)

- Dramatisk økning i bruk av aknemedisin: Slik ble Sandra kvitt de smertefulle kvisene. (- Men listen over bivirkninger er lang og hun beskriver behandlingen som «grusom».) (- Madsen mener likevel at økningen i bruk av legemiddelet er en ønsket utvikling, siden det regnes for å være det mest effektive mot kviser og akne.)

(Anm: Dramatisk økning i bruk av aknemedisin: Slik ble Sandra kvitt de smertefulle kvisene. Den kraftige medisinen hjalp mot Sandras akneproblem. Men listen over bivirkninger er lang og hun beskriver behandlingen som «grusom». Likevel regnes den for å være det mest effektive mot kviser og akne. (…) I 2020 ble Isotretinoin skrevet ut til 21.984 personer i Norge, ifølge Reseptregisteret. Det er en økning på mer enn 280 prosent siden 2010. Siden 2004 har bruken økt med nærmere 900 prosent. Kvinner som går på Isotretinoin må samtykke til å vise negativ graviditetstest både før, under og etter behandlingen på grunn av skaden den kan gjøre på et foster. (…) Holdningsendring – Dette er et legemiddel jeg har fulgt med på i mange år nettopp fordi det har vært en dramatisk økning i bruken, sier medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen. Han opplyser at Legemiddelverket siden 2010 har mottatt 195 bivirkningsmeldinger i forbindelse med bruk av Isotretinoin. Av disse er 73 klassifisert som alvorlige. Madsen mener likevel at økningen i bruk av legemiddelet er en ønsket utvikling, siden det regnes for å være det mest effektive mot kviser og akne. (vg.no 22.7.2021).)

(Anm: Bivirkninger (legemiddelinduserte organskader og sykdommer) (mintankesmie.no).)

- Boom i salget av sterk kvisekur: Markant økning: – Alle vil ha fin hud. (– Kroppen ble knusktørr og jeg våknet flere dager med masse slim i ansiktet. Jeg ble sår og sensitiv på våtlinjen på øyet, fikk ofte hodepine, vondt i ledd, jeg begynte å blø neseblod på natta.) (- Medisinen kan gi fosterskader fordi det er vitamin A-syretabletter. Det er derfor anbefalt at kvinner er dobbelt beskyttet med prevensjon mens man går på medisinen.)

(Anm: Boom i salget av sterk kvisekur: Markant økning: – Alle vil ha fin hud. Lotte Myrseth slet med alvorlig akne i flere år. Så fant hun redningen. De siste årene har forbruket av kvisemedisinen Isotretinoin skutt i været. På ti år har salget økt med over 500 prosent, viser tall fra Apotekerforeningen. – Tidligere hadde kanskje folk akseptert arr etter kviser, men nå vil alle ha fin hud. Det kan være en del av forklaringen på hvorfor salget har økt veldig i det siste, sier hudlege Inderjeet Singh Cheema ved Telemark hudlegesenter. Også hudlegen utskriver flere resepter på kvisemedisinen. (…) Heftige bivirkninger Myrseth forteller at bristepunktet for hva hun orket av kviser kom under pandemien i 2020. Da hun måtte gå med både sminke og munnbind på jobb, ble huden ekstra irritert. (…) Hun visste godt om baksiden og alle bivirkningene man kan oppleve, men det var ikke lenger aktuelt å leve med irritasjonen og smerten kvisene ga. Myrseth ble likevel sterkt preget av bivirkningene. – Kroppen ble knusktørr og jeg våknet flere dager med masse slim i ansiktet. Jeg ble sår og sensitiv på våtlinjen på øyet, fikk ofte hodepine, vondt i ledd, jeg begynte å blø neseblod på natta. Etter seks måneder på kuren, har Lotte Myrseth vært bortimot kvisefri i to år nå. Derfor deler hun nå erfaringene sine på sosiale medier. (…) Medisinen kan gi fosterskader fordi det er vitamin A-syretabletter. Det er derfor anbefalt at kvinner er dobbelt beskyttet med prevensjon mens man går på medisinen. (tv2.no 6.4.2023).)

(Anm: isotretinoin accutan - Search Results - PubMed (nih.gov).)

(Anm: isotretinoin accutan Mitochondria - Search Results - PubMed (nih.gov).)

- Legemiddelinduserte hud-, negle og hårlidelser.

(Anm: Legemiddelinduserte hud-, negle og hårlidelser. (Drug-induced skin, nail and hair disorders. Legemiddelutslett er blant de vanligste uheldige bivirkninger som rammer omtrent 3 % av innlagte sykehuspasienter. (…) Lysfølsomhet, vaskulitt og hudnekrose hører til de akutt oppståtte reaksjoner, som er ikke alltid er legemiddelindusert, i motsetning til vedvarende legemiddelutslett. (…) Kroniske oppståtte legemiddelinduserte lidelser med kronisk forekomst inkluderer pigmentforandringer, legemiddelinduserte autoimmune bulløse sykdommer, lupus, pseudolymfom og akneiforme utbrudd; disse er diskutert, sammen med spesifikke data om legemiddelinduserte hår- og neglelidelser. Siden forstyrrelsene er mange, er mekanismene og legemidler som er involvert i utviklingen av disse forskjellige reaksjonene mangeartet. Drug Saf. 2007;30(11):1011-30.)

- Stevens-Johnson syndrom: Advarer andre etter medisin-«mareritt». (- ADVARER: Nå vil trebarnsmora advare andre om det sjeldne syndromet som kan forårsakes av relativt vanlige medisiner.)

(Anm: Stevens-Johnson syndrom: Advarer andre etter medisin-«mareritt». - Kroppen min brant fra innsida og ut. Trebarnsmora Nicole Donald (26) fra New Zealand svevde mellom liv og død etter det hun beskriver som en grusom reaksjon på en ny medisin. Det skriver nyhetsbyrået Jam Press. - Ekstremt smertefullt Etter at 26-åringen fødte dattera Addison for tre år siden, slet hun med humørsvingninger. Hun ble diagnostisert med bipolar lidelse, og fikk foreskrevet en rekke forskjellige medisiner. (…) ADVARER: Nå vil trebarnsmora advare andre om det sjeldne syndromet som kan forårsakes av relativt vanlige medisiner. - Ekstremt smertefullt Etter at 26-åringen fødte dattera Addison for tre år siden, slet hun med humørsvingninger. Hun ble diagnostisert med bipolar lidelse, og fikk foreskrevet en rekke forskjellige medisiner. Ei tid seinere merket hun at leppene hennes begynte å blø. Snart løsnet også hudflak fra kroppen. - Det var ekstremt smertefullt. Det kjentes som om jeg var solbrent over hele kroppen. Jeg blødde inni munnen, og øynene mine brant, sier hun ifølge nyhetsbyrået. Så forteller Nicole at synet ble tåkete, hun kunne verken bruke mobiltelefonen eller se familien sin skikkelig. - Jeg klarte verken å spise eller drikke. Munnen min var full av sår, og det gjorde fryktelig vondt i magen, sier hun. (dagbladet.no 9.3.2023).)

(Anm: My body was burning from the inside out due to a rare medical disorder. (nypost.com 6.3.2023).)

- Drømmen om ren hud. På et tidspunkt i behandlingen ønsker Mirna bare å slutte.

(Anm: Drømmen om ren hud. På et tidspunkt i behandlingen ønsker Mirna bare å slutte. Bivirkningene hun får av medisinen blir for mye. – Jeg orket ikke mer. En dag på jobb, begynner hun å klø over alt. – Når jeg kommer hjem, ser jeg at jeg har utslett over hele kroppen. Bokstavelig talt fra topp til tå. Hun blir redd. Isotretinoin er en medisin primært brukt til å behandle alvorlig akne. I 2004 fikk i overkant av 2000 nordmenn forskrevet resept på medisinen. Siden den gang, har bruken skutt i været. De ferskeste tallene fra Reseptregisteret er fra 2020. Da var det nesten 22.000 som fikk forskrevet isotretinoin. Det er en økning på over 800 prosent. (…) Har behovet for aknemedisin også økt? – Det har vi ikke noe grunnlag for å si, forklarer Ingrid Aas, overlege i Legemiddelverket. (…) – Visste ikke hvor ille det kunne bli Mirna Osmanovic begynner på isotretinoin-behandlingen i januar 2022. I dét hun starter, starter også bivirkningene. – De kom veldig brått på. Det var drastiske endringer. En ganske røff start. Det første hun legger merke til er at aknen forverrer seg. Det er hun forberedt på at skal skje. Men ellers vet hun lite om bivirkningene hun skal føle på i tiden fremover. (…) – Men jeg visste ikke hvor ille det faktisk kunne bli. (…) Fysisk og psykisk belastning Det er ikke hundre prosent kartlagt hvordan isotretinoin virker, forklarer overlege Ingrid Aas i Legemiddelverket. Men vi vet at legemiddelet tørker ut talgkjertlene. – Isotretinoin er for dem som har alvorlig akne, ikke for dem som har litt her og der. Det er det siste man prøver, sier Aas. Hun er klar på at isotretinoin er et legemiddel med en del alvorlige bivirkninger. – Men for noen er den fysiske og psykiske belastningen av akne svært utfordrende. Da er det godt det finnes et behandlingsalternativ. (…) Utmattet av bivirkninger På jobb kjenner Mirna at det klør over hele kroppen. Utslettet er over alt. – Jeg begynte å gråte fordi jeg skjønte ikke hva det var, eller om det kom til å gå bort, forteller 18-åringen. I kontakt med hudlegen finner hun ut at dette er en bivirkning på medisinene. Etter hvert som tiden går, opplever Mirna også at huden blir tørrere. – Og jeg fikk veldig tørre øyne. De var helt røde hele tiden, og hovnet opp. Hun beskriver at det enkelte ganger gir henne blurry syn. (…) Strengt for gravide Det er strengt å gå på isotretinoin, forteller Aas fra Legemiddelverket. – Det er knyttet til de alvorlige bivirkningene. Den sterkeste er at det er fosterskadelig. Det er veldig strengt for kvinner som kan bli gravide. Derfor må kvinner som skal bruke legemiddelet på et graviditetsbeskyttende program. Man oppfordrer til å bruke prevensjon uten risiko for brukerfeil, eller dobbel prevensjon dersom man går på annen prevensjon. Én måned etter avsluttet behandling er det ikke lenger problematisk å bli gravid. (vg.no 15.10.2022).)

(Anm: Norsk pasientskadeerstatning (NPE). (mintankesmie.no).)

- Akne: Hvordan vanlig legemiddel forandrer hudens mikrobiom.

(Anm: Acne: How common drug changes skin microbiome. (…) Isotretinoin (brand name Accutane) is commonly used to treat severe acne. But the drug comes with a number of potential side effects, including depression and liver damage. It also causes severe birth defects when women take the drug during pregnancy. (…) Publishing their findings in the Journal of Investigative Dermatology, researchers from Washington University School of Medicine in St. Louis, MO, reveal how isotretinoin changes the skin microbiome, and they suggest a new approach to the way that acne is treated. (medicalnewstoday.com 7.1.2019).)

(Anm: Hjernen (mintankesmie.no).)

- Advarer tenåringer mot kvisemedisinl. (– Det snakkes for lite om de alvorlige bivirkningene som kan oppstå, sier Carina Hultin Dahlmann.) (– Alle legemidler har bivirkninger. Men enkelte er potensielt farligere enn andre. Isotretinoin, også kjent som Roaccutane, er et slikt, sier Carina Hultin Dahlmann.)

(Anm: Advarer tenåringer mot kvisemedisin. Bruken av sterk kvisemedisin er seksdoblet på ti år. – Det snakkes for lite om de alvorlige bivirkningene som kan oppstå, sier Carina Hultin Dahlmann. Stadig flere ungdommer går på sterk kvisemedisin som kan gi alvorlige bivirkninger. – Alle legemidler har bivirkninger. Men enkelte er potensielt farligere enn andre. Isotretinoin, også kjent som Roaccutane, er et slikt, sier Carina Hultin Dahlmann. Som tenåring var hun selv sterkt plaget av ekstrem akne, og ble satt på kvisemedisinen i håp om å bli kvitt plagene .I månedsvis slet hun med muskelsmerter, depresjon, ekstremt tørr hud, kronisk betente slimhinner og nedsatt almenntilstand. (nrk.no 1.9.2016).)

(Anm: Isotretinoin (Accutan etc.) (dailymed.nlm.nih.gov).)

- Maria (29) slet med akne: – Jeg hadde lyst til å gjemme meg. (- Hun mener at isotretinoin bør være siste utvei.)

(Anm: Maria (29) slet med akne: – Jeg hadde lyst til å gjemme meg. – Bruken av den sterke aknemedisinen isotretinoin har eksplodert, sier lege Harald Dobloug. For Maria Andreassen var den tøffe behandlingen den eneste løsningen. (…) Alvorlige bivirkninger I 2010 var det 5000 brukere av isotretinoin. I 2020 hadde antallet steget til nærmere 20.000. – Det er hele fire av fem av ungdom og unge voksne som opplever akne. (…) Isotretinoin regnes for å være den mest effektive behandlingen mot kviser, men kommer likevel med en rekke bivirkninger. Den kan blant annet føre til uttørking av slimhinner, tynn og solømfintlig hud og muskelømhet. – Medisinen har en ganske tøff bivirkningsprofil. Særlig er den ekstremt fosterskadelig. Det betyr at når spesielt unge kvinner skal bruke den, er vi veldig påpasselige med prevensjon, sier Dobloug. Dobloug sier at man ser en sammenheng mellom de som bruker aknemedisin, og en del psykiske lidelser. (…) – Kviser må normaliseres Da Maria gikk på skolen, var det få med samme akneproblemer som henne. – Du sammenlikner deg med andre hele tiden. Man lurer hele tiden på hva man gjør feil. Hvorfor har jeg så dårlig hud? Er det noe jeg spiser? Hun ønsker å normalisere akne, og påpeker at man sjeldent ser bilder av uren hud i sosiale medier. Hun mener at isotretinoin bør være siste utvei. – Jeg synes at isotretinoin skal være siste løsning. Absolutt siste løsning. Da skal du ha prøvd alt. Så må man heller normalisere at det faktisk er greit å ha akne og arr, sier Maria. (nrk.no 23.7.2021).)

- TikTok USA: Plutselig begynte leppene å sprekke.

(Anm: TikTok USA: Plutselig begynte leppene å sprekke. Måtte på sykehuset i store smerter. MARERITT: En 19-åring fra USA våknet opp til et mareritt etter at hun ble coronasyk samtidig som hun gikk på legemiddelet Isotretionin. Video: TikTok.  - Jeg antar at dere klarer å gjette hvorfor jeg er på vei, sier amerikanske Avery Anderson (19) i en video til TikTok-følgerne sine, kjørende til legevakta. Anderson forteller at hun opplevde at underleppa plutselig sprakk fullstendig opp. Mens hun filmer seg selv i bilen, er leppene nesten er lilla, og fulle av sår. Klippet er allerede sett 16,7 millioner ganger. (dagbladet.no 4.9.2021).)

- Efter årtiers stilstand: Endelig nyt håb for mennesker med uren hud. (- Den mest effektive behandling lige nu er, ifølge de britiske forskere, stoffet isotretinoin (Accutane). Men denne behandling kan have markante bivirkninger i form af muskelsmerter, tør hud og endda fødselsdefekter for kvinders vedkommende. Undersøgelsen er beskrevet i magasinet Nature Communications.)

(Anm: Efter årtiers stilstand: Endelig nyt håb for mennesker med uren hud. Et studie på 27.000 mennesker har givet en ny indfaldsvinkel til problemet. Det er bl.a. det britiske National Institute for Health Research (NIHR) og St. Thomas’ hospital, der har undersøgt knap 27.000 mennesker, heraf 5.602 med svære hudproblemer. Og konklusionen er, at hårsækkenes udformning gør nogle menneskers hud mere ømfindtlig og derfor mere modtagelig over for bakterier, der giver grobund for akne, skriver britiske Guardian. (…) Akne, der skyldes betændelse i de små talgkirtler, der omgiver de fine hår i ansigtet og på overkroppen, rammer 80 procent i alderen 11 til 30 år i perioder. Den mest effektive behandling lige nu er, ifølge de britiske forskere, stoffet isotretinoin. Men denne behandling kan have markante bivirkninger i form af muskelsmerter, tør hud og endda fødselsdefekter for kvinders vedkommende. Undersøgelsen er beskrevet i magasinet Nature Communications. (jyllands-posten.dk 20.12.2018).)

(Anm: Genome-wide meta-analysis implicates mediators of hair follicle development and morphogenesis in risk for severe acne. Abstract Acne vulgaris is a highly heritable common, chronic inflammatory disease of the skin for which five genetic risk loci have so far been identified. (…) These findings indicate that variation affecting the structure and maintenance of the skin, in particular the pilosebaceous unit, is a critical aspect of the genetic predisposition to severe acne. Nat Commun. 2018 Dec 12;9(1):5075.)

- Bioteknikk, men gjør det attraktivt: nyetablert foretak ser på virus og bakterier for neste generasjon hudpleie.

(Anm: Biotech, but make it beauty: Startups look to viruses and bacteria for the next generation of skin care. SOUTH SAN FRANCISCO — The market for acne treatments is simultaneously oversaturated and sorely lacking. There are the mainstays, of course — the Proactivs and Clean & Clears of the skin care world. There are the new kids on the block, the Glossier zit sticks and K-beauty toners and manuka honey face masks. And there are the solutions that require a trip to the dermatologist, like generic Accutane and antibiotics. But there could one day be a new option in the acne treatment arsenal: microscopic bacteria and viruses. As scientists uncover more details about the skin microbiome, small startups and beauty giants alike are exploring how the trillions of microorganisms on and in our bodies could be used to treat a range of skin conditions, either by battling the bad bugs or bolstering the good ones. But as businesses launch new efforts to investigate that idea, they face an existential question: Are they a beauty company, a biotech company, or somewhere in between? (statnews.com 8.8.2019).)

- En New Jersey-domstol gir legemiddelindustrien et løft i søksmål fra forbrukere. (- Kjennelsen kom i en mangeårig sak som involverte et legemiddel mot akne produsert av Roche (RHHBY) som er klandret for å ha forårsaket Crohns sykdom i mer enn 2 100 søksmål innlevert mot legemiddelfirmaet.)

(Anm: A New Jersey court gives pharma a boost in lawsuits filed by consumers. In a closely watched decision, the New Jersey Supreme Court ruled that higher federal standards of evidence should be applied in product liability litigation, giving a boost to drug makers because so many lawsuits are filed in the state by people who claim they were harmed by medicines. The ruling came in a long-running case involving a Roche (RHHBY) acne drug that was blamed for causing Crohn’s disease in more than 2,100 lawsuits filed against the drug maker. At issue were scientific studies the company sought to use to defeat the lawsuits, which prompted competing arguments over differing standards for assessing the validity of the studies and, in particular, expert testimony. (statnews.com 3.8.2018).)

(Anm: Crohns sykdom. Crohns sykdom er en kronisk betennelse i mage-tarmkanalen. Typiske symptomer er magesmerter og løs mage. (…) Hos 10-20% finner man sykdomsforandringer også i andre organer, som for eksempel hud, øyne, ledd og lever. Barn med Crohns sykdom kan bli forsinket i sin vekst og utvikling. (nhi.no 25.7.2018).)

- Mitokondriell dysfunksjon i Crohns sykdom. (- To nye studier publisert i Gut gir mer bevis for rollen som mitokondriell svekkelse og Paneth-celledysfunksjon ved inflammatorisk tarmsykdom (IBD).) (- Avgjørende er at behandling med en mitokondriell målrettet antioksidant for å undertrykke mitokondrielle reaktive oksygenarter lindret mitokondriell dysfunksjon, Paneth-celle abnormaliteter og ileitt hos disse musene.)

(Anm: Mitochondrial Dysfunction in Crohn's Disease. Two new studies published in Gut provide more evidence for the role of mitochondrial impairment and Paneth cell dysfunction in inflammatory bowel disease (IBD). “Many studies have revealed the involvement of mitochondrial stress in the pathophysiology of IBD but whether this is a cause or consequence of the disease is not known,” explains the corresponding author of the first study, Arianne Theiss. The researchers observed that mice lacking prohibitin 1 (PHB1, a major component of the inner mitochondrial membrane) in intestinal epithelial cells (IECs) developed spontaneous ileal inflammation that was preceded by mitochondrial dysfunction in IECs and early abnormalities in Paneth cells. Crucially, treatment with a mitochondrial-targeted antioxidant to suppress mitochondrial reactive oxygen species alleviated mitochondrial dysfunction, Paneth cell abnormalities and ileitis in these mice. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2020 May;17(5):260.)

(Anm: Hva er Crohns sykdom? Crohns sykdom er en betennelsessykdom som kan ramme alle deler av tarmsystemet fra leppene til endetarmsåpningen (anus). Den vanligste delen av tarmsystemet som er påvirket, er overgangspartiet mellom tynntarmen og tykktarmen. (nhi.no 9.8.2013).)

- Mitokondriell dysfunksjon ved inflammatorisk tarmsykdom. (- Selv om den eksakte etiologien av sykdommen er ukjent, er IBD anerkjent som en kompleks, multifaktoriell sykdom som skyldes et intrikat samspill mellom genetisk predisposisjon, en endret immunrespons, endringer i tarmmikrobiota og miljøfaktorer. Sammen bidrar disse til ødeleggelse av tarmepitelbarrieren, økt tarmpermeabilitet og tilstrømning av immunceller.)

(Anm: Mitochondrial dysfunction in inflammatory bowel disease. Abstract Inflammatory Bowel Disease (IBD) represents a group of idiopathic disorders characterized by chronic or recurring inflammation of the gastrointestinal tract. While the exact etiology of disease is unknown, IBD is recognized to be a complex, multifactorial disease that results from an intricate interplay of genetic predisposition, an altered immune response, changes in the intestinal microbiota, and environmental factors. Together, these contribute to a destruction of the intestinal epithelial barrier, increased gut permeability, and an influx of immune cells. Given that most cellular functions as well as maintenance of the epithelial barrier is energy-dependent, it is logical to assume that mitochondrial dysfunction may play a key role in both the onset and recurrence of disease. Front Cell Dev Biol. 2015; 3: 62.)

(Anm: Mitochondria (mitokondrie) (mitokondriesykdommer) (mitokondrielle sykdommer). (mintankesmie.no).)

- Mitokondriell dysfunksjon i Crohns sykdom. (Mitochondrial Dysfunction in Crohn's Disease.) (- To nye studier publisert i Gut gir mer bevis for rollen som mitokondriell svekkelse og Paneth-celledysfunksjon ved inflammatorisk tarmsykdom (IBD).)

(Anm: Mitokondriell dysfunksjon i Crohns sykdom. (Mitochondrial Dysfunction in Crohn's Disease.) To nye studier publisert i Gut gir mer bevis for rollen som mitokondriell svekkelse og Paneth-celledysfunksjon ved inflammatorisk tarmsykdom (IBD). (…) Avgjørende er at behandling med en mitokondriell målrettet antioksidant for å undertrykke mitokondrielle reaktive oksygenarter lindret mitokondriell dysfunksjon, Paneth-celle abnormaliteter og ileitt hos disse musene. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2020 May;17(5):260.)

(Anm: Kosthold ved inflammatorisk tarmsykdom. Vår kunnskap om sammenhengen mellom inflammatorisk tarmsykdom og kost er høyst begrenset. Det er lite som er vitenskapelig bevist. Anbefalingene nedenfor er derfor ikke absolutte, og det er stort rom for skjønn. Hva er inflammatorisk tarmsykdom? Inflammatorisk tarmsykdom er en kronisk betennelse i tarmen. Det skilles mellom to sykdommer: Crohns sykdom og ulcerøs kolitt. Crohns sykdom angriper i første rekke nedre del av tynntarmen, men tilstanden kan også finnes i tykktarmen og andre deler av fordøyelseskanalen. Ulcerøs kolitt forekommer bare i tykktarmen, ofte bare i endetarmen eller nedre del av tykktarmen. Crohns sykdom er karakterisert ved perioder med magesmerter og diaré. Ulcerøs kolitt er karakterisert ved blodig og slimete diaré. Noen ganger kan det være vanskelig å skille mellom Crohns sykdom og ulcerøs kolitt. I store trekk er behandlingen av de to sykdommene den samme, men det er også viktige forskjeller. (nhi.no 11.11.2019).)

- Slideshow: En visuell guide til IBD. Hva er inflammatorisk tarmsykdom?

(Anm: Slideshow: A Visual Guide to IBD. What Is Inflammatory Bowel Disease? Inflammatory bowel disease (IBD) refers to chronic conditions that cause inflammation in some part of the intestines. The intestinal walls become swollen, inflamed, and develop ulcers, which can cause discomfort and serious digestive problems. The exact symptoms depend on which part of the digestive tract is involved. (webmd.com 4.2.2021).)

- Veiledning til ulcerøs kolitt (UC). Hva er ulcerøs kolitt? (- Ulcerøs kolitt eller Crohn's?)

(Anm: Guide to Ulcerative Colitis. What Is Ulcerative Colitis? It's a type of bowel disease that causes long-term inflammation of the cells that line your rectum and colon (also called the large intestine). This may lead to sores called ulcers that can bleed and keep your body from digesting food like it should. You can take medicine to calm the inflammation and learn ways to ease its effects on your daily life. (webmd.com 27.7.2020).)

(Anm: Crohns sykdom er en kronisk betennelse i mage-tarmkanalen. Typiske symptomer er magesmerter og løs mage. (nhi.no 4.12.2020).)

- Mann tilkjent 2,6 millioner dollar i akne-legemiddel-søksmål (Accutane)

Man awarded $2.6 million in acne-medication lawsuit
pensacolanewsjournal.com 1.6.2007
A New Jersey jury awarded $2.6 million to an Alabama man represented by three local law firms.

The award was based on a civil suit against the makers of an acne medication.

Andy McCarrell said the drug company failed to warn him of the possible side effects of the acne medication Accutane, which led to his development of an inflammatory bowel disease, which was later diagnosed as Crohn's disease.

McCarrell, 36, was represented by Michael Hook and Stephen Bolton of Hook, Bolton, Kirkland & McGhee; Brian Barr of Levin Papantonio; and Nix Daniels and Mary Jane Bass of Beggs & Lane. (...)

(Anm: Accutane (Roaccutane) (isotretinoin) (mintankesmie.no).)

(Anm: Research uncovers bacteria linking Crohn's disease to arthritis. The researchers used fecal samples from patients with IBD to identify bacteria in the gut that were coated with antibodies called immunoglobulin-A (IgA) that fight infection. Using flow cytometry, in which fluorescent probes are used to detect IgA-coated bacterial species, the researchers discovered that IgA-coated E. coli were abundant in fecal samples from patients with both Crohn's disease and spondyloarthritis. (medicalnewstoday.com 13.2.2017).)

- E. coli-toksin (giftstoff) linket til inflammatorisk tarmsykdom.

(Anm: E. coli-toksin (giftstoff) linket til inflammatorisk tarmsykdom. (E. coli toxin linked with inflammatory bowel disease.) Ny forskning tyder på at et toksin produsert av bakterien E. coli kan være det som utløser betennelse ved inflammatorisk tarmsykdom. (- Forskerne fant at microcin B17 faktisk induserer tarmbetennelse in vivo. Denne betennelsen var avhengig av CD1d-proteiner. CD1d-proteiner er molekyler som "formidler presentasjonen av primært lipid- og glykolipidantigener" til T-celler - en type hvite blodlegemer som spiller en nøkkelrolle ved immunitet. Prof. Maxwell forklarer funnene videre og sier "bakteriene som bor i oss har stor innvirkning på velvære." (medicalnewstoday.com 19.5.2018).)

- «Du er så nydelig», «så utrolig fin sminke» og «du er så perfekt». Det fikk hun nok av.

(Anm: Akne: Beauty-bloggeren fikk nok av hetsingen. Nå har hun startet en «vis frem din akne»-bevegelse. Kommentarer som «seriøst ... Har hun noen gang vasket ansiktet sitt?», er noe skjønnhetsbloggeren Em Ford blir møtt med hver eneste dag. «Du er ekkel» og «jeg klarer ikke se på henne engang» er også blant dem.Den London-baserte bloggeren har over 1 million følgere på Instagram, og deler daglig bilder av hva hvordan hun har sminket seg. Når Em har påført foundation, concealer, bronzer, maskara, leppestift, satt på vipper og tegnet på bryn, forandrer kommentarene seg: «Du er så nydelig», «så utrolig fin sminke» og «du er så perfekt». Det fikk hun nok av. (kk.no 18.1.2018).)

(Anm: Kosmetikkindustrien (mintankesmie.no).)

– Reklame som bidrar til økt kroppspress, altså reklame der modeller er fremstilt som “perfekte”, forbys på kommunens eiendom etter initiativ fra ungdommen selv. (- Absurd om vi ikke tar ansvaret for å redusere det usunne kroppspresset fra retusjert reklame.)

(Anm: – Absurd om vi ikke tar ansvaret for å redusere det usunne kroppspresset fra retusjert reklame. Ifølge modellpappa Amar Faiz er bystyret på viddene med vedtaket mot retusjert reklame: «Menneskene som styrer dette bor under en stein». Denne måneden ble det fattet et vedtak i bystyret i Oslo som det er stor grunn til å juble for: retusjert reklame som bidrar til økt kroppspress, altså reklame der modeller er fremstilt som “perfekte”, forbys på kommunens eiendom etter initiativ fra ungdommen selv. Kun Frp stemte imot. (…) Absurd motstand I kjølvannet av vedtaket har Amar Faiz, som driver modellbyrådet Idol Looks, kritisert forbudet. Han sier i Min Mote at “menneskene som styrer dette bor under en stein” og viser til at busskur ikke er de eneste stedene ungdom møter retusjert reklame. (…) Viktig signal til reklameindustrien I rapporten “Kroppspress og retusjert reklame” kommer det frem at 85 prosent av unge jenter og 30 prosent av unge gutter føler på kroppspress, og at reklame nettopp er med på å skape dette enorme problemet. (vartoslo.no 29.3.2018).)

(Anm: Informasjon versus kunnskap og makt (kommersialisering og monopolisering av kunnskap) (mintankesmie.no).)

- Eksperter om kvisebehandling: − Mange sliter unødvendig. (- Antall unge brukere har økt fra om lag 32 000 i 2010 til 55 000 i 2019. I tillegg kommer salget av antibiotika mot kviser, det finnes det ikke tall for.) (- På ti år har bruken av Isotretinoin økt med 500 prosent i denne gruppen og omsetningen av legemiddelet økte fra 12 til 48 millioner kroner.) (– Nå vet vi at disse bivirkningen er sjeldne, sier Madsen.) (- Det betyr at fastleger og foreldre tar de unges akne mer på alvor. Madsen i Legemiddelverket er enig. Det er bedre å gå til lege, og gjerne hudlege for hjelp enn å prøve å ordne opp selv. – Mange sliter unødvendig. Flere behandlinger som man før var skeptisk til, vet vi nå at har god effekt, sier Madsen. Det sagt, vil han anbefale at legen vurderer pasientenes psykiske tilstand før man setter noen på denne behandlingen, og at pasienten følges opp av lege underveis i kuren.)

(Anm: Eksperter om kvisebehandling: − Mange sliter unødvendig. Akne-positive kampanjer sprer seg i sosiale medier. Samtidig har salget av legemidler mot kviser økt kraftig blant de unge. Sarah (19) hadde store smerter som følge av akne, så fant hun løsningen som fungerte for henne. (…) De siste ti årene har det vært en voldsom økning i bruken av reseptbelagte legemidler mot akne. – Størst er utviklingen i alderen 10–29 år, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk. Antall unge brukere har økt fra om lag 32 000 i 2010 til 55 000 i 2019. I tillegg kommer salget av antibiotika mot kviser, det finnes det ikke tall for. (…) På ti år har bruken av Isotretinoin økt med 500 prosent i denne gruppen og omsetningen av legemiddelet økte fra 12 til 48 millioner kroner. Før vegret leger seg for å gi legemiddelet på grunn av de alvorlige bivirkningene, som depresjoner og påvirkning av nyre og lever. – Nå vet vi at disse bivirkningen er sjeldne, sier Madsen. Hudlege Jon Anders Halvorsen ved Askin i Oslo mener det har vært en underbehandling av kviser i mange år. – At bruken av reseptbelagte legemidler hos de unge øker blant, er bra. Det betyr at fastleger og foreldre tar de unges akne mer på alvor. Madsen i Legemiddelverket er enig. Det er bedre å gå til lege, og gjerne hudlege for hjelp enn å prøve å ordne opp selv. – Mange sliter unødvendig. Flere behandlinger som man før var skeptisk til, vet vi nå at har god effekt, sier Madsen. Det sagt, vil han anbefale at legen vurderer pasientenes psykiske tilstand før man setter noen på denne behandlingen, og at pasienten følges opp av lege underveis i kuren. (vg.no 10.2.2021).)

(Anm: Approaches to limit systemic antibiotic use in acne: Systemic alternatives, emerging topical therapies, dietary modification, and laser and light-based treatments. Abstract Acne is one of the most common diseases worldwide and affects ∼50 million individuals in the United States. Oral antibiotics are the most common systemic agent prescribed for the treatment of acne. However, their use might be associated with a variety of adverse outcomes including bacterial resistance and disruption of the microbiome. As a result, multiple treatment guidelines call for limiting the use of oral antibiotics in the treatment of acne, although actual prescribing often does not follow these guidelines. In this review, the rationale for concerns regarding the use of oral antibiotics for the management of acne is reviewed. In addition, we will discuss our approach to complying with the intent of the guidelines, with a focus on novel topical agents, dietary modification, laser and light-based modalities, and systemic medications, such as spironolactone, combined oral contraceptives, and oral isotretinoin. J Am Acad Dermatol. 2019 Feb;80(2):538-549.)

- Problemer med vitenskapelig forskning (- Hvordan forskning går galt.) (- Én enkel idé underbygger forskning: "tillit, men etterprøv, verifiser, kontroller, påvis".) (- Resultatene skal alltid være gjenstand for utfordrende forsøk.) (- En ledende dataforsker uttrykker misnøye med at tre fjerdedeler av studier i hans delfelt er tøv.)

(Anm: Problems with scientific research. How science goes wrong. (Problemer med vitenskapelig forskning. Hvordan forskning går galt.) Vitenskapelig forskning har endret verden. Nå må den endre seg selv. (Scientific research has changed the world. Now it needs to change itself.) En enkel idé underbygger forskning: «tillit, men bekreftelse». (…) Moderne forskere er for godtroende og ikke nok verifiserinde – til skade for all forskning, og menneskeheten. Men suksess kan avle selvtilfredshet. For mange av resultatene som fyller akademika er enten et resultat av jukseeksperimenter eller dårlige analyser (se artikkel). (…) I fjor fant forskere ved et bioteknologisk firma, Amgen, at de bare kunne reprodusere seks av 53 «landemerke»-studier innen kreftforskning. Tidligere klarte en gruppe hos Bayer, et legemiddelfirma bare å gjenta en fjerdedel av 67 tilsvarende viktige forsøksstudier. En ledende dataforsker uttrykker misnøye med at tre fjerdedeler av studier i hans delfelt er tøv. I 2000-2010 deltok omtrent 80 000 pasienter i kliniske studier basert på forskning som senere ble trukket tilbake på grunn av feil eller kritikkverdige forhold. (…) (Too many of the findings that fill the academic ether are the result of shoddy experiments or poor analysis (see article). (economist.com 19.11.2015).)

(Anm: - Kan vi stole på forskning? (…) - Big Data må følges av Big Theory. (…) - Gir «big data» bedre beslutninger? (dagensmedisin.no 28.10.2013).)

- Big Data må følges av Big Theory.

(Anm: Big Data må følges av Big Theory. (Big Data Needs a Big Theory to Go with It.) Akkurat som den industrielle tidsalder laget lover for termodynamikk trenger vi universelle lover for den kompleksitet som kan løse våre tilsynelatende uløselige problemer. (…) For å bringe vitenskapen på høyde med utfordringene i vår tid må vi utvikle en dypere forståelse av kompleksiteten i seg selv. (scientificamerican.com 1.5.2013).)

- Åpenhet om data (datatransparens) er den eneste måten.

(Anm: Åpenhet om data (datatransparens) er den eneste måten (Data transparency is the only way) Editor's Choice - Fiona Godlee, editor in chief. BMJ 2016;352:i1261.)

- Forskere avviser påstander om single "depresjonsgener". (- For eksempel er en av de 18 "historiske kandidatdepresjongenene" SLC6A4, som koder for et protein som har å gjøre med transport og resirkulering av serotonin i hjernen.) (- Han sammenlikner det med Hans Christian Andersens historie om keiserens nye klær.)

- Forskere avviser påstander om single "depresjonsgener". (- Scientists quash claims about single 'depression genes' (...) Ved bruk av data fra hundretusenvis av mennesker viste de at innflytelsen de 18 kandidatgenene hadde på depresjon ikke var sterkere enn genene de kunne plukke ut tilfeldig (...) For eksempel er en av de 18 "historiske kandidatdepresjongenene" SLC6A4, som koder for et protein som har å gjøre med transport og resirkulering av serotonin i hjernen. (...) For ca. 20 år siden antydet forskere at en bestemt, kortere variant av SLC6A4 kunne utsette mennesker for høyere risiko for depresjon, spesielt hvis de hadde opplevd traumer i barndommen (...) Dr. Keller forklarer at bevisene som forbinder kandidatgenene med depresjon ofte kommer fra studier der utvalgsstørrelsene er for små. Han sammenlikner det med Hans Christian Andersens historie om keiserens nye klær. (medicalnewstoday.com 4.4.2019).)

(Anm: Kandidatgen. Et kandidatgen er en DNA-sekvens (et gen) i et kromosom, der med en vis sandsynlighed forårsager en sygdom. Genet kan være kandidat, fordi det findes i et bestemt kromosomområde, der er involveret i sygdommen, eller dets proteinprodukt mistænkes for at forårsage sygdommen. Kandidatgener er blevet brugt til at identificere genetiske risikofaktorer for at finde komplekse lidelser som f.eks. alkoholisme. (eupati.eu/da).)

- Desinformasjon virker. Omfanget av desinformasjon er større enn mange tror.

(Anm: Ulf Sverdrup, direktør ved Norsk utenrikspolitisk institutt. Desinformasjon virker. Omfanget av desinformasjon er større enn mange tror. Spørsmålet er hvordan vi kan beskytte oss. (dn.no 22.1.2019).)

- Selv om debattspaltene gir inntrykk av noe annet, er det ofte helt andre ting enn motstridende konsekvensvurdering er som gir opphav til ulike synspunkter, skriver Atle Fretheim.

(Anm: For selv om debattspaltene gir inntrykk av noe annet, er det ofte helt andre ting enn motstridende konsekvensvurderinger som gir opphav til ulike synspunkter. (aftenposten.no 15.1.2019).)

- Medierte virkeligheter.

(Anm: Ketil Slagstad. FRA REDAKTØREN. Medierte virkeligheter. Det er ingen grunn til at helsejournalistikk skal være mindre kritisk enn annen journalistikk. Tidsskr Nor Legeforen 2018 Publisert: 17. april 2018.)

(Anm: ProPublica (Journalism in the Public Interest). (mintankesmie.no).)

- Er journalistikk (journalisme) legemiddelindustriens nye dansepartner?

(Anm: - Er journalistikk (journalisme) legemiddelindustriens nye dansepartner? (Is journalism the drug industry’s new dance partner?) På samme tidspunkt som mange leger overveier å sette en stopper for sin dans med legemiddelfirmaenes markedsføringsfolk stepper et nytt og friskt mannskap livlig inn på golvet: journalister og mediaorganisasjoner som er på utkikk etter enkle måter å finansiere sine rapporter, reiser og utdanning. BMJ 2011; 343:d6978 (2 November).)

(Anm: Profitt, journalistikk, omdømme, juks og propaganda. (mintankesmie.no).)

- Elitens penge påvirker lydløst dansk politik.

(Anm: Elitens penge påvirker lydløst dansk politik. Donationer giver indflydelse. Og meget tyder på, at lobbyisme baseret på donationer af penge og viden påvirker mange af de spørgsmål, som ikke har vælgernes umiddelbare interesse. (jyllands-posten.dk 9.10.2018).)

- Eliten tager magten – folket har tabt. De højtuddannede sidder på den politiske magt, og mange af dem bruger politik som springbræt til højere lønnede stillinger.

(Anm: Eliten tager magten – folket har tabt. De højtuddannede sidder på den politiske magt, og mange af dem bruger politik som springbræt til højere lønnede stillinger. Det bidrager til politikerleden. Bekymringer er der nok af, når det drejer sig om demokratiet. (jyllands-posten.dk 6.3.2019).)

- Tette familiebånd blant Høyres og Frps folk i regjeringsapparatet. (- Hun driver en regjering – og ingen familiebedrift.) (- Men i Erna Solbergs mannskap er det flust av folk med familiære bånd til hverandre eller til andre politikere i de samme partiene.)

(Anm: Tette familiebånd blant Høyres og Frps folk i regjeringsapparatet. Hun driver en regjering – og ingen familiebedrift. Men i Erna Solbergs mannskap er det flust av folk med familiære bånd til hverandre eller til andre politikere i de samme partiene. (- Nordli Hansen er professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo og har god innsikt i eliter og deres makt. Hun mener de mange familiebåndene skaper en gruppetilhørighet og absolutt tyder «på at makt blir konsentrert på få hender.» (aftenposten.no 2.2.2019).)

(Anm: Habilitet (integritet) (mintankesmie.no).)

(Anm: Lederartikler. Å gjøre pasientrelevant klinisk forskning til en realitet. Forskere, bidragsytere (sponsorer; finansiører) og utgivere har alle et arbeid å gjøre (Editorials. Making patient relevant clinical research a reality. Researchers, funders, and publishers all have work to do.) BMJ 2016;355:i6627 (Published 23 December 2016).)

– Hvorfor skjønnhetsindustrien aldri fullt ut vil omfavne flekker, arr og kviser. (- Beklager (…) "L'Oreal involverer seg ikke seg med mennesker med hudproblemer".) (- Kadeeja har akne.)

(Anm: Hvorfor skjønnhetsindustrien aldri fullt ut vil omfavne flekker, arr og kviser. (Why the beauty industry will never fully embrace spots, scars and pimples.) L'Oreal sparket nylig skjønnhetsblogger Kadeeja Khan fra en hårreklame. Et byrå som jobber for selskapet kontaktet Kadeeja via Instagram-kontoen, planla avreise og sendte henne detaljer om bildetakingen. Men den dagen billedtakingen skulle skje sendte L'Oreal en e-post til Kadeeja og opplyste at de beklager idetL'Oreal ikkeinvolverer seg seg med mennesker med hudproblemer". Kadeeja har akne. L’Oreal recently fired beauty vlogger Kadeeja Khan from a hair advert. An agency working for the company approached Kadeeja through her Instagram account, arranged her travel and sent her details of the shoot. But on the day of the shoot, L'Oreal’s agency emailed Kadeeja saying it was sorry but “L'Oreal can’t be involved with people with skin issues”. Kadeeja has acne. (theconversation.com 29.3.2018).)

(Anm: Reklame, sponsing, journalistikk, spin og PR-virksomhet. (mintankesmie.no).)

- De fleste rapportene beskriver kjente bivirkninger i hud, muskel og skjelett. Flere rapporter beskriver psykiske bivirkninger og hukommelse - og konsentrasjonsproblemer. 43 % av meldingene gjelder pasienter som har hatt plager i lang tid etter avsluttet Roaccutan-behandling.

Roaccutan (isotretinoin) – Bivirkninger rapportert i Norge
legemiddelverket.no 13.6.2007
(...) De fleste rapportene beskriver kjente bivirkninger i hud, muskel og skjelett. Flere rapporter beskriver psykiske bivirkninger og hukommelse - og konsentrasjonsproblemer. 43 % av meldingene gjelder pasienter som har hatt plager i lang tid etter avsluttet Roaccutan-behandling. Legemiddelverket har mottatt 15 rapporter hvor pasienter har fått gjort en SPECT-undersøkelse (SPECT = Single Photon Emission Computed Tomography) for å se på gjennomblødningen i ulike deler av hjernen. Disse undersøkelsene viste at pasientene hadde sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen med redusert eller ujevn blodstrøm. Betydningen av disse rapportene er vurdert av Legemiddelverket i samarbeid med de europeiske legemiddelmyndigheter i 2006. (...)

(Anm: Vedvarende og irreversible bivirkninger av isotretinoin. SPØRSMÅL: En ung gutt er behandlet med isotretinoin, avsluttet for omtrent et halvt år siden. Han har mye psykiske plager (blant annet sosial fobi), noe var til stede før behandlingen, men er betydelig forverret under og etterpå. Han har også ryggsmerter, plaget med rødming og telangiektasier. Er det holdepunkter for vedvarende eller irreversible bivirkninger ved bruk av isotretinoin (Roaccutan)? (relis.no 21.10.2014).)

- Antikolinerge lægemidler og «antikolinerg belastning» – en praktisk tilgang.

(Anm: Antikolinerge lægemidler og «antikolinerg belastning» – en praktisk tilgang. (…) I observationelle studier har man fundet, at brug af antikolinerge lægemidler i grupper af ældre patienter er forbundet med uhensigtsmæssige kognitive og funktionelle ændringer samt øget risiko for indlæggelse [1]. Brugen af antikolinerge lægemidler er desuden associeret med øget mortalitet blandt ældre. (sst.dk 22.12.2017).)

- Lederartikler. De forsømte psykologiske aspekter ved hudsykdom.

(Anm: Lederartikler. De forsømte psykologiske aspekter ved hudsykdom. (Editorials. The neglected psychological aspects of skin disease) Hudtilstander kan ha skadelige effekter på de fleste aspekter av en persons liv, inkludert relasjoner, arbeid, sosiale funksjoner, idrettsaktiviteter og til slutt psykisk helse. (Skin conditions can have a detrimental effect on most aspects of a person’s life, including relationships, work, social functioning, sporting activities, and ultimately their mental health. BMJ 2017;358:j3208 (Published 06 July 2017).)

- Vedvarende seksuell dysfunksjon etter behandling med antidepressiva, 5α-reduktasehemmere og isotretinoin (Accutan): 300 tilfeller.

(Anm: Vedvarende seksuell dysfunksjon etter behandling med antidepressiva, 5α-reduktasehemmere og isotretinoin: 300 tilfeller. (Enduring sexual dysfunction after treatment with antidepressants, 5α-reductase inhibitors and isotretinoin: 300 cases.) (…) KONKLUSJONER Disse dataene peker på et «legacy syndrome» eller syndrom som omfatter en rekke forstyrrelser for seksuell funksjon. Flere detaljerte studier vil kreve utvikling av kodingssystemer som gjenkjenner tilstanden. En videre granskning av disse tardive seksuelle syndromene kan gi større forståelse av tardive syndromer generelt. Int J Risk Saf Med. 2018 May 1.)

- Kliniske vurderinger, ikke algoritmer, er nøkkelen til pasientsikkerhet - et essay av David Healy og Dee Mangin. (- Post-SSRI seksuell dysfunksjon (PSSD).)

(Anm: Kliniske vurderinger, ikke algoritmer, er nøkkelen til pasientsikkerhet - et essay av David Healy og Dee Mangin. De fleste opplever genital (som gjelder kjønnsorganene) følelsesløshet anestesi (anestesi) umiddelbart etter inntak av en SSRI (selektiv serotonin reopptakshemmer) har.1 Dette kan bli forverret ved seponering (avslutte bruken) av legemidlet og kan bestå i mange år etter at behandlingen er avsluttet, hvilket betegnes post-SSRI seksuell dysfunksjon (PSSD).2 BMJ 2019;367:l5777 (Published 02 October 2019).)

– Menn med erektil dysfunksjon er dobbelt så sannsynlig å ha hjertesykdom, ifølge studien.

(Anm: Men With Erectile Dysfunction Are Twice As Likely to Have Heart Disease, Study Says. By now, most people are familiar with the factors that can increase the risk of having a heart attack: gaining too much weight, having high blood pressure or high cholesterol levels, smoking and not exercising enough. In a study published Monday in the journal Circulation, researchers say they have documented another risk factor that could help identify men at greatest risk of heart problems: Among a group of 1,900 men aged 60 to 78, those with erectile dysfunction were twice as likely as men without the condition to have a heart attack, stroke, or die of a heart problem. (time.com 11.6.2018).)

(Anm: Erectile Dysfunction as an Independent Predictor of Future Cardiovascular Events: The Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis. Circulation 2018 (Originally published June 11, 2018.)

- Hvilke legemidler kan forårsaker erektil dysfunksjon?

(Anm: What medications may cause erectile dysfunction? Several factors can cause or contribute to erectile dysfunction. One example is the medications a person takes. Medicines that affect sex drive, blood flow, and sexual organ function may increase the incidence of erectile dysfunction. (medicalnewstoday.com 11.11.2020).)

- Salg av sykdom: legemiddelindustrien og sykdomshandel. (Selling sickness: the pharmaceutical industry and disease mongering.) (- Det er store penger å tjene på å fortelle friske mennesker at de er syke.)

(Anm: Salg av sykdom: legemiddelindustrien og sykdomshandel. (Selling sickness: the pharmaceutical industry and disease mongering) Det er store penger å tjene på å fortelle friske mennesker at de er syke. Noen av de metoder som brukes for å medikalisere hverdagslivet kan kanskje bedre beskrives som sykdomshandel: utvidelse av grensene for behandlbare sykdommer for å ekspandere markeder for de som selger og leverer behandlinger.1 2 Legemiddelfirmaer er aktivt involvert i sponsing av definisjonen av sykdom og promotering overfor både forskrivende leger og forbrukere. Den sosiale fortolkning av sykdom er erstattet av næringslivets sykdomsfortolkning. Mens noen aspekter av medikalisering er gjenstand for løpende debatt, har mekanismen bak firmastøttet sykdomshandel og påvirkning av publikums bevissthet, medisinsk praksis, helse, og nasjonale budsjetter, i liten grad vært gjenstand for kritisk gransking. (...) Næringslivsfinansiert informasjon om sykdom bør erstattes med uavhengig informasjon. (Corporate funded information about disease should be replaced by independent information.) BMJ 2002;324:886-891 (13 April).)

(Anm: Legemiddelindustriens fortjeneste var nesten det dobbelte av utgifter til forskning og utvikling (FoU-utgifter) i 2013, 2014 og 2015. (Pharmaceutical Industry Profits Are Nearly Double R&D Costs in 2013, 2014 and 2015) (…) En primær unnskyldning som legemiddelindustrien bruker for «prisøkning» er de høye kostnadene for forskning og utvikling (FoU) som disse firmaene betaler for å få nye legemidler på markedet. (citizen.org 27.3.2017).)

- Forklaring på variasjoner i rekvireringer av tester i primærhelsetjenesten: protokoll for en realistisk gjennomgang. (- Inkonsekvent praksis kan forklares med ulike grader av underforbruk og overforbruk av tester for diagnose eller kontroller. Underforbruk av hensiktsmessige tester kan resultere i forsinkede eller missede diagnoser; overforbruk kan være et tidlig skritt som triggr en kaskade av unødvendig intervensjoner (undersøkelser, kontroller, behandlinger etc.), samt å være en kilde til skade i seg selv.)

(Anm: Explaining variations in test   in primary care: protocol for a realist review. Abstract Introduction Studies have demonstrated the existence of significant variation in test-ordering patterns in both primary and secondary care, for a wide variety of tests and across many health systems. Inconsistent practice could be explained by differing degrees of underuse and overuse of tests for diagnosis or monitoring. Underuse of appropriate tests may result in delayed or missed diagnoses; overuse may be an early step that can trigger a cascade of unnecessary intervention, as well as being a source of harm in itself. BMJ Open 2018;8:e023117.)

(Anm: Legemiddeløkonomi, bivirkninger og legemiddelomsetning (mintankesmie.no).)

(Anm: Legemiddelindustriens fortjeneste var nesten det dobbelte av utgifter til forskning og utvikling (FoU-utgifter) i 2013, 2014 og 2015. (Pharmaceutical Industry Profits Are Nearly Double R&D Costs in 2013, 2014 and 2015) (…) En primær unnskyldning som legemiddelindustrien bruker for «prisøkning» er de høye kostnadene for forskning og utvikling (FoU) som disse firmaene betaler for å få nye legemidler på markedet. (citizen.org 27.3.2017).)

- Akne kan være forårsaket av en ubalanse av hudbakterier.

(Anm: Akne kan være forårsaket av en ubalanse av hudbakterier. Acne may be caused by an imbalance of skin bacteria. Dr. Li and team recently presented their findings at the Microbiology Society's 2017 annual conference, held in the United Kingdom. Acne is a chronic, inflammatory skin disease characterized by the development of papules, blackheads, whiteheads, nodules, cysts, and other types of pimples. (medicalnewstoday.com 8.4.2017).)

(Anm: Akne - en oversikt. Akne (kviser) er en betennelse i talgkjertler i huden av ukjent årsak. Svært vanlig i ungdomsåra. De fleste får milde plager, men noen plages betydelig og trenger behandling. (nhi.no 8.3.2017).)

(Anm: Angst, depresjon kan utløses av stressinduserte endringer i tarmbakterier (medicalnewstoday.com 29.7.2015).)

- Bakteriefloraen (mikrobiotaen) betyr noe: Ved akner (kviser) er det ikke oss mot dem. (- Det er omtrent 20 000 menneskelige gener. "Vi er faktisk mer bakterier enn vi er menneskelige. Så spørsmålet er - er det oss mot dem? Bad guy versus good guy? Nei. Svaret er at vi sammen utgjør en superorganisme. Vi jobber sammen. Det er symbiose og harmoni mellom disse utallige organismer og oss selv.)

(Anm: The microbiota matters: In acne, it’s not us versus them. (…) “Using newer technology, we were able to identify that our genome really was overshadowed by the microbial genome that makes up the populations in our skin, in our gut, and what have you,” said Dr. Friedman, speaking at the summer meeting of the American Academy of Dermatology. There are more than 500 bacterial species that live on healthy skin, and together, these bacteria express more than 2 million genes. There are about 20,000 human genes. “We are actually more bacteria than we are human. So the question is – is it us versus them? Bad guy versus good guy? No. The answer is that together, we make a superorganism. We work together. There is symbiosis and harmony between these countless organisms and ourselves,” he said. (mdedge.com 23.8.2017).)

(Anm: Antibiotika, antibiotikaresistens (tarmbakterier, probiotika, mikrobiota etc.) (Dysbiose; dysbiosis (also called dysbacteriosis (dysbakteriose)). (mintankesmie.no).)

- Overvekt: En ny uheldig effekt av antibiotika?

(Anm: Overvekt: En ny uheldig effekt av antibiotika? (- Konklusjon.) (- Svaret på tittelen på denne korte oversiktsoppgaven synes å være JA. Front Pharmacol. 2018; 9: 1408.)

(Anm: Signaler fra tarmens mikrobiotika til fjerntliggende organer mht. fysiologi og sykdom. (Signals from the gut microbiota to distant organs in physiology and disease.) (Nat Med. 2016 Oct 6;22(10):1079-1089.)

(Anm: - Hadde medisinerne på et tidligere tidspunkt hatt et evolusjonært perspektiv på sin medisinering, ville vi ikke vært i den kritiske situasjon vi er kommet i med hensyn til resistens. (aftenposten.no 22.8.2016).)

- De siste tre årene har bruken av tablettene doblet seg hos jenter mellom 14 og 29 år, ifølge tall fra reseptregisteret. Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør hos Statens legemiddelverk, forteller at økt bruk av preparatet har ført at man i stor grad unngår mange av de alvorligste formene for kviser og akne. Han mener derfor at økningen er en gunstig utvikling.) (– Vi har svingt fra at vi brukte det for lite for ti år siden (…)

(Anm: Bruk av reseptbelagt hudmedisin doblet. Økt fokus på «feilfri» hud kan være årsaken, mener hudlege. For personer som er plaget av alvorlig akne kan tablettkuren være siste utvei. De siste tre årene har bruken av tablettene doblet seg hos jenter mellom 14 og 29 år, ifølge tall fra reseptregisteret. Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør hos Statens legemiddelverk, forteller at økt bruk av preparatet har ført at man i stor grad unngår mange av de alvorligste formene for kviser og akne. Han mener derfor at økningen er en gunstig utvikling. (…) Bruken av Isotretinoin Orifarm er strengt regulert for kvinner, ettersom det er stor risiko for svært alvorlige misdannelser hos fosteret ved en eventuell graviditet. Legene må forsikre seg om at kvinnene som får legemiddelet, bruker ett, helst to prevensjonsmidler, og det må foreligge negativ graviditetstest da medisinene blir skrevet ut. I 2005 fikk tablettene, som tidligere gikk under navnet Roaccutan, vanlig markedsføringstillatelse. (…) Steinar Madsen sier at han tror noe av grunnen til doblingen av antall brukere mellom 14 og 29 år kan være økt fokus på utseende. – Vi har svingt fra at vi brukte det for lite for ti år siden (…) (minmote.no 14.10.2017).)

- Kvisemedisiner krever bruk av prevensjon - det gjør ikke LAR.

(Anm: Kvisemedisiner krever bruk av prevensjon - det gjør ikke LAR. Flere ulike medisiner krever at pasienten ­bruker prevensjon. ­Allmennlegene mener det samme må gjelde rusavhengige som starter i legemiddel­assistert rehabilitering (LAR). Lørdag skrev Aftenposten om forslaget til nye retningslinjer for kvinner som skal starte med legemiddelassistert behandling mot avhengighet av heroin og morfin. Forslaget er omstridt. Striden står om det skal være frivillig for kvinner som begynner med metadon å bruke prevensjon. Det mener Helsedirektoratet. Barneombudet, barnelegene og sykepleierne er sterkt uenig. (…) - Tunge, faglige råd Guri Spilhaug, leder av Nasjonal kompetansetjeneste for tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB), uttalte at det ikke er noe krav om langtidsvirkende prevensjon i retningslinjer for andre pasienter som er avhengige av legemidler som kan være potensielt skadelige for ufødte barn. Flere leger har kontaktet Aftenposten og påpekt at dette ikke er riktig: Enkelte legemidler som er forbundet med høy risiko for fosterskader, er pålagt forebyggende tiltak, som graviditetsforebyggende program. Det gjelder tre legemiddelgrupper på det norske markedet som brukes mot epilepsi og bipolar lidelse, alvorlig akne (kviser) og ved enkelte kreftformer. For slike legemidler kreves det at legen må passe på at kvinnen bruker sikker prevensjon i løpet av behandlingstiden. Et eventuelt svangerskap må planlegges i samråd med legen, slik at annen behandling kan starte før kvinnen blir gravid. - Hvorfor skal det gjelde andre regler for disse pasientene enn for LAR-kvinnene, Spilhaug? - Jeg uttalte meg om Helsedirektoratets nasjonale, faglige retningslinje. Den gir veldig tunge, faglige råd. Det er noe helt annet enn andre medisinske veiledere. - Å unngå skade må være en plikt Petter Brelin, leder av Norsk forening for allmennmedisin (NFA), mener prevensjon bør være en forutsetning for kvinner som mottar LAR-behandling. (aftenposten.no 6.6.2019).)

(Anm: Metadon (methadone hydrochloride) - Subutex (buprenorfin) (Buprenorphine). (mintankesmie.no).)

-  Norsk Helseinformatikk AS: Å leve med akne. (- Et halvt år senere er Tor nesten helt fri for akne, og for første gang på lenge gleder han seg til sommeren.)

Å leve med akne
nhi.no 21.9.2011
"Tor" er snart tyve år og veldig plaget med akne. Han har prøvd det meste av kurer, uten at noen har hatt den ønskede effekten. Til tross for at han er en høy, velbygd og kjekk ung mann, føler han seg stygg og ekkel.

Forskning viser at personer som er plaget med akne, selv om det er moderate mengder, påfallende ofte er deprimerte. Spesielt unge mennesker sliter ofte med tunge tanker i forhold til slike plager, og forskere mener at det er svært viktig at foreldre tar problemene på alvor. "Tor" (20) er en av dem som er ille rammet. (…)

Sterke smerter
Da Tor ble 18 år, ble han henvist til en hudlege. Hudlegen slo fast at Tor var ille plaget med akne, og at han burde bruke en sterk medisin (retinoider).

- Da jeg skjønte at han ville gi meg noe som virkelig virket, ble jeg veldig glad. Jeg ble ikke spesielt overrasket over at han så hvor alvorlig det var. Kuren skulle vare i fire måneder, og kostet 13.000 kroner. Jeg fikk riktignok dekt to tredjedeler av utgiftene av NAV, men jeg er uansett villig til å betale nesten hva det skal være, bare for å få det bort, sier Tor.

Kuren hadde mange bivirkninger. Tor opplevde å bli veldig tørr - i halsen, nesen, munnen, leppene og øynene. Han brukte mye lypsyl og øyedråper for å lindre plagene. I perioder hadde han også sterke smerter (pga. akne).

-Bare noen kom borti skuldrene mine, ble det helt forferdelig. Om kveldene, når jeg hadde lagt meg, var jeg livredd for at jeg skulle røre meg mens jeg sov, fordi det var så grusomt vondt. Det påvirket også treningen. Jeg ble slapp, sløv, sliten og i dårligere form, sier Tor. (…)

Et halvt år senere er Tor nesten helt fri for akne, og for første gang på lenge gleder han seg til sommeren. (…)

(Anm: Salg av sykdom (mintankesmie.no).)

- Blogger om kvisekur med kraftige bivirkninger: – De må trå forsiktig. (- Fagdirektør Steinar Madsen ber bloggere tenke seg om.)

Blogger om kvisekur med kraftige bivirkninger: – De må trå forsiktig
nrk.no 4.9.2016
Blant de rekordmange ungdommene som går på sterk kvisemedisin, finner man også noen av Norges største bloggere som fremsnakker sine erfaringer. – Det er en fin linje mellom ærlig og uforsvarlig blogging, sier Statens legemiddelverk.

Bruken av kvisemiddelet Isotretinoin har seksdoblet seg de ti siste årene, og i fjor gikk 12.514 unge mennesker på den reseptbelagte medisinen. Tidligere denne uken skrev NRK om Pernille Tømmerås (18) som måtte gjennom en hard behandling for å bli kvitt byller i ansiktet. (…)

Fagdirektør Steinar Madsen ber bloggere tenke seg om. (…)

– Rapporter fra enkeltpersoner skal man ikke blogge om, fordi bivirkninger varierer fra person til person, forteller Madsen til NRK.

Madsen understreker at bloggere har en enorm påvirkningskraft, og derfor må trå forsiktig når de skriver om sterke medisiner. (…)

Anbefaler lege
– Det som skrives på blogger må baseres på fakta og kunnskap og ikke personlig erfaring. Likevel ligger det en trygghet i at det er leger som har siste ordet når det kommer til hvem som kan få tak i Isotretinoin, informerer han.

Marna Haugen Burøe, kjent som Komikerfrue, har også skrevet om Isotretinoin på bloggen sin. (…)

(Anm: Statlig legemiddelkontroll (Statens legemiddelverk etc.) (mintankesmie.no).)

(Anm: Statlig hvitvasking av legemiddelinformasjon (Tidsskr Nor Legeforen 2010; 130:368 (25.2.2010).)

(Anm: 7. The U.S. Government Accountability Office (GAO). Drug safety: FDA has begun efforts to enhance postmarket safety, but additional actions are needed. GAO-10–68. (27.1.2010).)

- Hvidvask er en global udfordring. (- Årligt hvidvaskes mellem 2 og 5 pct. af det globale bruttonationalprodukt.) (- Det vil i runde tal sige et sted mellem 5 og 13 billioner kroner.)

(Anm: Hvidvask er en global udfordring. Direktiver kan være nyttige, men det fordrer et tæt globalt samarbejde, hvis hvidvask skal minimeres. (- UNODC – FN’s kontor for narkotika og kriminalitet – anslår, at det beløb, der på verdensplan årligt hvidvaskes, andrager et sted mellem 2 og 5 pct. af det globale bruttonationalprodukt. Det vil i runde tal sige et sted mellem 5 og 13 billioner kroner. (jyllands-posten.dk 7.3.2019).)

- Veiledning til etterlevelse av hvitvaskingsregelverket i eiendomsmeglingsvirksomhet.

(Anm: Veiledning til etterlevelse av hvitvaskingsregelverket i eiendomsmeglingsvirksomhet. Dokumentnummer: 11/2019 Rundskrivet gjelder for: Personer som har tillatelse til å drive eiendomsmegling. Eiendomsmeglingsforetak Advokater som har stilt sikkerhet for å drive eiendomsmeglingsvirksomhet. Rettshjelpere som oppfyller vilkår for å drive eiendomsmeglingsvirksomhet (finanstilsynet.no 2.9.2019).)

- Ny Boligbygg-granskning: Tiet om handel til 24 millioner. (- Selger var en investor han skal ha hatt tette forbindelser til, ifølge ny granskningsrapport.)

(Anm: Ny Boligbygg-granskning: Tiet om handel til 24 millioner. Et halvt år etter at boligkjøpene i Boligbygg var ferdiggransket, ramlet en ny overraskelse ut av skapet: En ung innkjøper hadde betalt tre-fem millioner i overpris for en eiendom. Selger var en investor han skal ha hatt tette forbindelser til, ifølge ny granskningsrapport. (dn.no 3.9.2019).)

- Arbeidslivskrim (I): 172 burde vært avvist, fikk likevel kommunale kontrakter. (- Bedrageri, korrupsjon og hvitvasking.)

(Anm: Arbeidslivskrim (I): 172 burde vært avvist, fikk likevel kommunale kontrakter. (- Bedrageri, korrupsjon og hvitvasking. (…) 172 virksomheter er knyttet til lovbrudd omfattet av første kategori av «skal» avvisningsgrunner. Norske kommuner har i perioden 2013-2018 kjøpt varer og tjenester for tre milliarder av 172 virksomheter som burde vært avvist for forhold knyttet til leverandøren. (anbud365.no 30.1.2020).)

- Frps bestevenner. (- Hva hadde Fremskrittspartiet vært uten hovedstadens journalister?) (- I stedet for å grave blir journalister satt til å følge ‘Spillet’ mellom partiene.)

(Anm: Frps bestevenner. Hva hadde Fremskrittspartiet vært uten hovedstadens journalister? (…) I stedet for å grave blir journalister satt til å følge ‘Spillet’ mellom partiene. I saker som handler om regjeringspartiers rolle og ansvar, forfaller de politiske kommentatorene i våre dominerende medier ofte til en slags kollektiv Toppen Bech (ikke et vondt ord om henne!) med velinformert belæring om hva som var sømmelig kutyme og skikk og bruk for «et regjeringsparti». Så også i Frexit-saken. Slik blir kommentatorene som ikke liker Frp støttespillere for Frp. (manifesttidsskrift.no 22.1.2020).)

(Anm: Undersøkende (gravende) journalistikk (mintankesmie.no).)

(Anm: Offentlig forvaltning (Offentlig sektor) (Statens økonomireglement - offentlige anskaffelser - offentlige innkjøp etc.) (mintankesmie.no).)

(Anm: Habilitet (integritet) (mintankesmie.no).)

- Korrupte lokalpolitikere. Fikk naboen din bygge på huset, mens du fikk avslag? Da bør varsellampene blinke.

(Anm: Korrupte lokalpolitikere. Fikk naboen din bygge på huset, mens du fikk avslag? Da bør varsellampene blinke. Det var nettopp forskjellsbehandling i byggesaker som skapte skandale i Drammen. (…) Korrupsjon er ikke bare bestikkelser i form av penger. (…) Så mye som fire av ti ledere i norske kommuner oppgir at ansatte eller folkevalgte har mottatt urettmessige fordeler. (…) Strafferammen for korrupsjon er opp til ti år, nettopp fordi skadene på samfunnet er så store. (nrk.no 1.8.2019).)

- Tar ikke nok penger fra kriminelle. Kriminalitet skal ikke lønne seg, heter det.

(Anm: Tar ikke nok penger fra kriminelle. Kriminalitet skal ikke lønne seg, heter det. Men deler av Oslo- politiet måtte i fjor gi tilbake mer enn de tok inn i utbytte. Statsadvokaten er skuffet over innsatsen til deler av Oslo politidistrikt når det gjelder å ta pengene til hovedstadens kriminelle. (aftenposten.no 4.8.2019).)

(Anm: Bank, børs og finans (Big Bank). (mintankesmie.no).)

(Anm: Finanstilsynet (tidligere Kredittilsynet) (mintankesmie.no).)

(Anm: Økokrim (økonomisk kriminalitet / miljøkriminalitet). (mintankesmie.no).)

- Møter tusenvis av Accutane-krav. (- Saksøkerne hevder at Roche aknelegemiddel, trukket fra markedet i 2009, utløste deres inflammatoriske tarmsykdom.)

Facing thousands of Accutane claims, Roche wins appeal of $18M jury verdict (Møter tusenvis av Accutane-krav, Roche vinner ankesak på 18 millioner etter jurykjennelse)
fiercepharma.com 25.7.2016
Roche vant nok en utsettelse i sin kamp mot Accutane sikkerhetspåstander. Det sveitsisk-baserte legemiddelfirmaet overtalte en ankedomstol i New Jersey å overprøve en jurydom på 18 millioner dollar i favør av to Accutane-saksøkere.. (Roche won another reprieve in its fight against Accutane safety claims. The Swiss-based drugmaker persuaded a New Jersey appeals court to overturn an $18 million jury verdict in favor of two Accutane plaintiffs.)

The Appellate Division ruled Friday that the trial court judge “seriously erred” in allowing some revelations in court while restricting others. The judge’s mistakes were weighty enough to warrant a new trial, the New Jersey Law Journal reports.

It’s the latest in a series of victories on appeal for Roche. Last August, the Appellate Division reversed a $25 million verdict against the company in a similar suit, and in 2014, it reversed a $2.1 million verdict. Back in 2010, the higher court overturned a $10.5 million verdict, sending the case back for retrial.

Søksmålene er blant 3 000 i form av et antall søksmål i kommuner i New Jersey. Saksøkerne hevder at Roche aknelegemiddel, trukket fra markedet i 2009, utløste deres inflammatoriske tarmsykdom. (The lawsuits are among 3,000 assigned to multicounty litigation in New Jersey. The plaintiffs allege that Roche’s acne drug, pulled from the market in 2009, triggered their inflammatory bowel disease.)

In addition to the victories at the appellate level, Roche has won two court-level Accutane trials.

"We are very happy that the company has been resolute in defending its medicine and that it has been vindicated for doing so," defense lawyers Paul Schmidt and Michael Imbroscio of Covington & Burling said in a statement to the NJLJ. (…)

(Anm: Acne Drug Accutane No Longer Sold. Generic Versions Still Available as Isotretinoin. July 8, 2009 -- Accutane won't be sold any more, drug giant Hoffmann-La Roche Inc. has announced. Generic versions of the acne drug, called isotretinoin, are still available from several manufacturers. But Roche, which has sold the drug to 13 million patients since 1982, will not be one of them. The decision was made for "business reasons," Roche announced in a news release. Those reasons include declining sales: Accutane sales now make up less than 5% of the isotretinoin market. Another big reason: Personal injury lawsuits, which Roche is aggressively defending. (webmd.com 8.7.2009).)

(Anm: Inflammatory bowel disease (IBD) is a group of inflammatory conditions of the colon and small intestine. Crohn's disease and ulcerative colitis are the principal types of inflammatory bowel disease. It is important to note that not only does Crohn's disease affect the small intestine and large intestine, it can also affect the mouth, esophagus, stomach and the anus whereas ulcerative colitis primarily affects the colon and the rectum.[1][2][3] (en.wikipedia.org).)

- Eosinofil øsofagitt. (- Eosinofil øsofagitt diagnostiseres hos stadig flere, men det er usikkert om dette skyldes økt forekomst eller økt oppmerksomhet fra det medisinske miljøet. Kunnskap om sykdommen er viktig, da enkel endoskopisk eller medisinsk behandling gir et godt resultat hos flertallet av pasientene og kan forhindre komplikasjoner som strikturdanning og fastsittende mat i spiserøret.)

(Anm: Eosinofil øsofagitt. Bakgrunn. Eosinofil øsofagitt er en kronisk inflammasjonstilstand i spiserøret. De siste årene er man blitt mer oppmerksom på denne sykdommen som en vanlig årsak til dysfunksjon av oesophagus hos både barn og voksne. (…)  Fortolkning. Eosinofil øsofagitt diagnostiseres hos stadig flere, men det er usikkert om dette skyldes økt forekomst eller økt oppmerksomhet fra det medisinske miljøet. Kunnskap om sykdommen er viktig, da enkel endoskopisk eller medisinsk behandling gir et godt resultat hos flertallet av pasientene og kan forhindre komplikasjoner som strikturdanning og fastsittende mat i spiserøret. Tidsskr Nor Legeforen 2011; 131:2470 – 4 (13.12.2011).)

- Eosinofil øsofagitt: oppdatering av behandling og kontroverser.

(Anm: Eosinophilic esophagitis: update on management and controversies. Abstract Eosinophilic esophagitis is a chronic allergen driven immune mediated disease that is increasingly recognized as a leading cause of dysphagia and foregut symptoms in children and adults. Much knowledge has been gained in recent years on the genetic and environmental risk factors for this disease, the associated inflammatory milieu, and the long term complications from esophageal remodeling. In this review we will highlight recent progress made in research into this disease, focusing on adults. (…) Incidence and prevalence The incidence and prevalence of eosinophilic esophagitis have risen over the past two decades.168910 In a report from Olmstead County, Minnesota, USA, no cases were documented before 1990, and the incidence rose from 0.35 cases/100 000 people to 9.5 cases/100 000 people over a 15 year period.6 Increased incidence has also been reported in Switzerland,5 the Netherlands,11 and Denmark.12 The reasons for this increase are poorly understood, and increased recognition is probably not the only cause.56 (…) Gut microbiome The human microbiome has been the subject of intense research interest in recent years; however, there is still a paucity of data on the microbiome of the esophagus. (…) Clinical presentation Adults and children with eosinophilic esophagitis have different clinical presentations.84858687 Children commonly present with difficulty feeding, vomiting, abdominal pain, or failure to thrive, whereas adults typically have symptoms of dysphagia, heartburn, chest pain, and food impactions.208488 This difference is thought to be, at least in part, related to gradual esophageal tissue remodeling arising from unabated inflammation.89909192 An inflammatory phenotype—endoscopic features including white exudates, linear furrows, and edema—is thought to eventually evolve as a result of longstanding inflammation into a fibrostenotic phenotype, with fibrotic features on endoscopy such as rings, strictures, and a narrow caliber esophagus.899394 BMJ 2017;359:j4482 (Published 13 November 2017).)

(Anm: Allergisk betennelse i spiserøret - eosinofil øsofagitt. Allergisk betennelse i spiserøret gir plager som ligner på syreplager, men symptomene forsvinner ikke med syrehemmende behandling (nhi.no 15.11.2017).)

(Anm: Barrett's Esophagus: Symptoms, Causes, and Treatments (webmd.com 2016).)

(Anm: Barrett’s Esophagus and Cancer Risk. Barrett’s esophagus (BE) is a condition where the tissues present in the esophagus undergo transformation and become similar to those found in the intestinal lining. It is present mostly in people who have gastroesophageal reflux disease (GERD), especially if it has been present for a very long period. This in turn is related to an increased risk for developing esophageal cancer. (news-medical.net 12.10.2017).)

(Anm: CUMC researchers discover ‘cell of origin’ for esophageal cancer. (…) The discovery of this "cell of origin" promises to accelerate the development of more precise screening tools and therapies for Barrett's esophagus and esophageal adenocarcinoma, the fastest growing form of cancer in the U.S. The findings, made in mice and in human tissue, were published in today's online edition of Nature. (news-medical.net 11.10.2017).)

(Anm: Inflammatory Bowel Disease (IBD) (medicinenet.com 3.5.2016).)

- Esophagitis (uh-sof-uh-JIE-tis) is inflammation that may damage tissues of the esophagus, the muscular tube that delivers food from your mouth to your stomach. Esophagitis can cause painful, difficult swallowing and chest pain.

(Anm: Esophagitis Overview. Esophagitis (uh-sof-uh-JIE-tis) is inflammation that may damage tissues of the esophagus, the muscular tube that delivers food from your mouth to your stomach. Esophagitis can cause painful, difficult swallowing and chest pain. Causes of esophagitis include stomach acids backing up into the esophagus, infection, oral medications and allergies. Treatment for esophagitis depends on the underlying cause and the severity of tissue damage. If left untreated, esophagitis can damage the lining of the esophagus and interfere with its normal function, which is to move food and liquid from your mouth to your stomach. Esophagitis can also lead to complications such as scarring or narrowing of the esophagus, and difficulty swallowing. Esophagitis care at Mayo Clinic (…) Drug-induced esophagitis Several oral medications may cause tissue damage if they remain in contact with the lining of the esophagus for too long. For example, if you swallow a pill with little or no water, the pill itself or residue from the pill may remain in the esophagus. Drugs that have been linked to esophagitis include: - Pain-relieving medications, such as aspirin, ibuprofen (Advil, Motrin, others) and naproxen sodium (Aleve, others) - Antibiotics, such as tetracycline and doxycycline - Potassium chloride, which is used to treat potassium deficiency - Bisphosphonates, including alendronate (Fosamax), a treatment for weak and brittle bones (osteoporosis) - Quinidine, which is used to treat heart problems Infectious esophagitis A bacterial, viral or fungal infection in tissues of the esophagus may cause esophagitis. Infectious esophagitis is relatively rare and occurs most often in people with poor immune system function, such as people with HIV/AIDS or cancer. A fungus normally present in the mouth called Candida albicans is a common cause of infectious esophagitis. Such infections are often associated with poor immune system function, diabetes, cancer, or the use of steroid or antibiotic medications. Risk factors Risk factors for esophagitis vary depending on the different causes of the disorder. Reflux esophagitis Factors that increase the risk of gastroesophageal reflux disease (GERD) — and therefore are factors in reflux esophagitis — include the following: - Eating immediately before going to bed - Dietary factors such as excess alcohol, caffeine, chocolate and mint-flavored foods - Excessively large and fatty meals – Smoking - Extra weight, including from pregnancy A number of foods may worsen symptoms of GERD or reflux esophagitis: - Tomato-based foods - Citrus fruits – Caffeine – Alcohol - Spicy foods - Garlic and onions – Chocolate - Mint-flavored foods Eosinophilic esophagitis  Risk factors for eosinophilic esophagitis, or allergy-related esophagitis, may include: - A history of certain allergic reactions, including allergic rhinitis, asthma and atopic dermatitis - A family history of eosinophilic esophagitis Drug-induced esophagitis Factors that may increase the risk of drug-induced esophagitis are generally related to issues that prevent quick and complete passage of a pill into the stomach. These factors include: - Swallowing a pill with little or no water - Taking drugs while lying down - Taking drugs right before sleep, probably due in part to the production of less saliva and swallowing less during sleep - Older age, possibly because of age-related changes to the muscles of the esophagus or a decreased production of saliva - Large or oddly shaped pills Infectious esophagitis Risk factors for infectious esophagitis often relate to medications, such as steroids and antibiotics. People with diabetes also are at increased risk of candida esophagitis in particular. Other causes of infectious esophagitis may relate to poor immune system function. This may be due to an immune disorder, HIV/AIDS or certain cancers. Also, certain cancer treatments and drugs that block immune system reactions to transplanted organs (immunosuppressants) may increase the risk of infectious esophagitis. Complications Left untreated, esophagitis can lead to changes in the structure of the esophagus. Possible complications include: - Scarring or narrowing (stricture) of the esophagus - Tearing of the esophagus lining tissue from retching (if food gets stuck) or during endoscopy (due to inflammation) - Barrett's esophagus, characterized by changes to the cells lining the esophagus, increasing your risk of esophageal cancer. (medicalnewstoday.com 3.11.2019).)

(Anm: Researchers Describe New Form of Esophagitis. Everything but the Eosinophils (gastroendonews.com 9.11.2019).)

- De fleste rapportene beskriver kjente bivirkninger i hud, muskel og skjelett. Flere rapporter beskriver psykiske bivirkninger og hukommelse - og konsentrasjonsproblemer. 43 % av meldingene gjelder pasienter som har hatt plager i lang tid etter avsluttet Roaccutan-behandling.

Roaccutan (isotretinoin) – Bivirkninger rapportert i Norge
legemiddelverket.no 13.6.2007
(...) De fleste rapportene beskriver kjente bivirkninger i hud, muskel og skjelett. Flere rapporter beskriver psykiske bivirkninger og hukommelse - og konsentrasjonsproblemer. 43 % av meldingene gjelder pasienter som har hatt plager i lang tid etter avsluttet Roaccutan-behandling. Legemiddelverket har mottatt 15 rapporter hvor pasienter har fått gjort en SPECT-undersøkelse (SPECT = Single Photon Emission Computed Tomography) for å se på gjennomblødningen i ulike deler av hjernen. Disse undersøkelsene viste at pasientene hadde sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen med redusert eller ujevn blodstrøm. Betydningen av disse rapportene er vurdert av Legemiddelverket i samarbeid med de europeiske legemiddelmyndigheter i 2006. (...)

(Anm: Research uncovers bacteria linking Crohn's disease to arthritis. The researchers used fecal samples from patients with IBD to identify bacteria in the gut that were coated with antibodies called immunoglobulin-A (IgA) that fight infection. Using flow cytometry, in which fluorescent probes are used to detect IgA-coated bacterial species, the researchers discovered that IgA-coated E. coli were abundant in fecal samples from patients with both Crohn's disease and spondyloarthritis. (medicalnewstoday.com 13.2.2017).)

- Medisiner kan gi hudreaksjoner i solen.

(Anm: Medisiner kan gi hudreaksjoner i solen. (…) – Den vanligste årsaken til at legemidler gir utslett i forbindelse med sol, er at det oppstår en fototoksisk reaksjon. Sollyset gjør legemidlet «giftig» for huden og utløser en betennelsesreaksjon som kan være rødhet, blemmer eller sår, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket. (…) – Pasienter som er vant til å bruke legemidler er gjerne klar over mulige bivirkninger ved soling. Det gjelder for eksempel hjertepasienter og pasienter med psykiske lidelser. Pasienter som bruker legemidler for en kortere periode, for eksempel mot infeksjoner, er ikke nødvendigvis like klar over at de kan få reaksjoner etter å ha vært i solen, forklarer Madsen. P-piller og sol kan gi brunaktige flekker i ansiktet, men med tanke på hvor mange kvinner som bruker p-piller, er dette ikke en vanlig bivirkning, ifølge Madsen. – Et godt råd er å prøve seg forsiktig fram for å se om man er blant de som får slike reaksjoner, råder Madsen. (lommelegen.no 10.7.2017).)

- Legemiddel mot akne kan øke risikoen for øyeinfeksjoner

Acne Medication May Raise Risk of Eye Infections (Legemiddel mot akne kan øke risikoen for øyeinfeksjoner)
news.yahoo.com 31.5.2012
THURSDAY, May 31 (HealthDay News) -- Teens who take the acne medication commonly known as Accutane (isotretinoin) appear to face twice the risk of eye infections, including conjunctivitis (pink eye) and styes, a new study says.

Researchers in Israel collected data on nearly 15,000 teens and young adults taking isotretinoin to treat acne and compared their rates of eye infections to an age- and gender-matched group that had acne but was not taking the drugs and to a third group that didn't take the drugs and didn't have acne. Isotretinoin is also sold under the brand names Roaccutane, Amnesteem, Claravis, Myorisan and Sotret.

Within a year of starting the medication, nearly 14 percent of those in the acne medication group developed an eye infection or dry eyes, compared with almost 10 percent in the group that had acne but did not take the medications and about 7 percent in the group that didn't have acne.

Compared to the acne-free group, those taking isotretinoin were at 70 percent increased risk of an eye infection over the course of a year. The mean age of participants was about 16.5 years old.

The most common problem was conjunctivitis, an inflammation or infection of the membrane lining the eyelids. About 4 percent of teens taking isotretinoin developed conjunctivitis, compared with 2 percent of those without acne and not taking the medication.

Other problems included hordeolum (or stye, an inflamed oil gland on the edge of the eyelid); chalazion (a tender, swollen lump in the eyelid due to a blocked oil gland); blepharitis (inflammation of the eyelash follicles), dry eyes or eye pain, the researchers said.

Isotretinoin treats acne by reducing oil production from the sebaceous glands, among other effects. But isotretinoin also disrupts function of the meibomian glands, or oil glands inside the eyelids, explained study co-author Gabriel Chodick, head of the epidemiology and database research unit at Maccabi Institute for Healthcare Services Research in Tel Aviv, Israel.

The meibomian glands help keep the eyes lubricated. Less lubrication may mean the eyes are irritated, itching and burning, prompting people to rub them and introduce bacteria. It's also possible that less lubrication makes it easier for bacteria to take hold, said Dr. Jonette Keri, an associate professor of dermatology and cutaneous surgery at the University of Miami Miller School of Medicine.

The good news is that most side effects of the drugs can be prevented using artificial tears to keep the eyes lubricated, experts said.

"In case of any meaningful side effect, such as significant eye irritation, itching, redness, pain, tearing, excessive tearing, patients are advised to consult with their physician before making any decisions regarding therapy discontinuation," Chodick said.

The study was published recently in the Archives of Dermatology. (...)

(Anm: Øyesykdommer (øyner er sjelens vindu). (mintankesmie.no).)

- Øyemikrobiom trener immunceller for å avverge patogener (sykdomsfremkallende organismer). (- Dette er det første beviset på at et bakterium lever langsiktig på den okulære overflaten.) (- Dette arbeidet omhandler et mangeårig spørsmål om hvorvidt det finnes et okulært mikrobiom.)

(Anm: Eye microbiome trains immune cells to fend off pathogens. Microbe living on the surface of the eye protects cornea from infections. Bugs in your eyes may be a good thing. Resident microbes living on the eye are essential for immune responses that protect the eye from infection, new research shows. The study, which appears in the journal Immunity, demonstrates the existence of a resident ocular microbiome that trains the developing immune system to fend off pathogens. The research was conducted at the National Eye Institute (NEI), part of the National Institutes of Health. "This is the first evidence that a bacterium lives on the ocular surface long-term," explained Rachel Caspi, Ph.D., senior investigator in NEI's Laboratory of Immunology. "This work addresses a longstanding question about whether there is a resident ocular microbiome." (medicalnewstoday.com 14.7.2017).)

(Anm: Antibiotika, antibiotikaresistens (tarmbakterier, probiotika, mikrobiota etc.) (Dysbiose; dysbiosis (also called dysbacteriosis (dysbakteriose)). (mintankesmie.no).)

- Overvekt: En ny uheldig effekt av antibiotika?

(Anm: Overvekt: En ny uheldig effekt av antibiotika? (- Konklusjon.) (- Svaret på tittelen på denne korte oversiktsoppgaven synes å være JA. Front Pharmacol. 2018; 9: 1408.)

(Anm: Signaler fra tarmens mikrobiotika til fjerntliggende organer mht. fysiologi og sykdom. (Signals from the gut microbiota to distant organs in physiology and disease.) (Nat Med. 2016 Oct 6;22(10):1079-1089.)

- Antibiotika forårsaker langvarig effekter på huden sitt mikrobiom.

(Anm: Antibiotics Cause Long-Lasting Effects on the Skin’s Microbiomes. RESIDENT bacterial communities of the skin, including those that compete with diseases like Staphylococcus aureus, can be greatly reduced following the application of topical antibiotics, suggests a new study performed by the Grice Lab, Perelman School of Medicine, University of Pennsylvania, Philadelphia, Pennsylvania, USA. “We know antibiotics and antiseptics can be effective in stopping the growth of certain bacteria, but we wanted to know about the larger impact these treatments can have on the resident microbial communities on the skin,” said lead author Dr Adam SanMiguel, Grice Lab, Perelman School of Medicine, University of Pennsylvania. European Medical Journal 2017 (July 10, 2017).)

(Ahat Your Eyes Say About Your Health (wbmed.com 8.8.2016).)

(Anm: Serious Signs of Eye Problems. What Eye Problems Look Like (webmd.com 20.12.2016).)

(Anm: Verdens Synsdag: Livsstilen din påvirker mer enn du tror. - Det er en klar sammenheng mellom generell helse og risikoen for å utvikle øyesykdom, sier Hans Torvald Haugo, generalsekretær og fagsjef Norges Optikerforbund. (kk.no 13.10.2016).)

- Forskning bliver farlig, når de negative resultater glemmes.

(Anm: Forskning bliver farlig, når de negative resultater glemmes. (…) Nyt dansk studie viser problemet. (...) For få negative resultater leder til falske konklusioner. (…) Manglende negative resultater har kostet liv. (…) Vores model viser, at vi er nødt til at få publiceret mindst 20 procent af de negative resultater, der produceres inden for hvert forskningsfelt, hvis vi skal undgå at lave falske antagelser om videnskabelig fakta. (videnskab.dk 5.1.2017).)

(Anm: Legemiddelindustriens fortjeneste var nesten det dobbelte av utgifter til forskning og utvikling (FoU-utgifter) i 2013, 2014 og 2015. (Pharmaceutical Industry Profits Are Nearly Double R&D Costs in 2013, 2014 and 2015) (…) En primær unnskyldning som legemiddelindustrien bruker for «prisøkning» er de høye kostnadene for forskning og utvikling (FoU) som disse firmaene betaler for å få nye legemidler på markedet. (citizen.org 27.3.2017).)

- Dette skjoldet av patenter beskytter verdens bestselgende legemiddel.

(Anm: Dette skjoldet av patenter beskytter verdens bestselgende legemiddel. (- Produktet med 16 milliarder dollar i årsomsetning. (...) - Det har dessuten vært tilgjengelig i nærmere 15 år. (…) Den virkelige utfordringen var den tilsynelatende ugjennomtrengelige festningen av patenter som AbbVie metodisk har bygget rundt sin verdsatte pengemaskin. (…) Humira, som står for mer enn 60 prosent av AbbVies inntekter har en listepris på mer enn 50 000 dollar per pasient. (bloomberg.com 7.9.2017).)

- Motarbeidet AbbVie konkurranse urettmessig ved å skape en "patent-fortykning" for legemidlet Humira?

(Anm: Did AbbVie unfairly thwart competition by creating a ‘patent thicket’ around its Humira drug? In a little noticed order, a federal judge recently raised the intriguing possibility that a so-called patent thicket — a large number of patents that a drug maker obtains to thwart rivals — might stifle competition if the patents were established as the result of some misbehavior. The order was issued last month in a lawsuit filed by AbbVie (ABBV), which is seeking to prevent Boehringer Ingelheim from marketing a biosimilar version of its Humira rheumatoid arthritis treatment. The medicine generated nearly $12.4 billion in sales last year in the U.S. alone for AbbVie and is protected by dozens of patents, many of which do not expire until 2022. (statnews.com 26.7.2018).)

(Anm: Myten om mediers åpenhet. Hvorfor er virkelig fordomsfri og frisinnet debatt uvanlig? Hvorfor så få nye, uavhengige meningsytrere? Hvorfor møter mediene dem dels med motstand, dels med taushet? (aftenposten.no 7.9.2006).)

(Anm: Er det en reproduserbarhetskrise i vitenskapelig forskning? (Is there a reproducibility crisis in science?) (…) Nyere studier, som undersøkte en rekke publiserte legemiddelstudier, klarte å gjenskape resultatene for mindre enn 25 % av dem - og tilsvarende resultater er blitt funnet i andre vitenskapelige disipliner. Hvordan bekjemper vi denne krisen for vitenskapelig ikke-reproduserbarhet? (ed.ted.com).)

(Anm: Spinn i randomiserte kontrollerte studier (RCT) på angstlegemidler (antidepressiva) med et positivt opprinnelig resultat: en sammenligning av bekymringer uttrykt av den amerikanske legemiddelkontrollen FDA og den publiserte litteratur. (Spin in RCTs of anxiety medication with a positive primary outcome: a comparison of concerns expressed by the US FDA and in the published literature.) BMJ Open. 2017 Mar 29;7(3):e012886.)

(Anm: LEGEMIDDELPENGER – FDA er avhengig av industrifinansiering; penger kommer «festet med strikk» (DRUG MONEY. FDA Depends on Industry Funding; Money Comes with “Strings Attached”) (pogo.org 1.12.2016).)

(Anm: LEGEMIDDELPENGER - I FDA-møter er "pasientstemmene" ofte finansiert av legemiddelfirmaer (DRUG MONEY - In FDA Meetings, "Voice" of the Patient Often Funded by Drug Companies) (pogo.org 3.12.2016).)

(Anm: Recommendations to improve adverse event reporting in clinical trial publications: a joint pharmaceutical industry/journal editor perspective. BMJ 2016;355:i5078 (Published 03 October 2016).)

(Anm: - Hadde medisinerne på et tidligere tidspunkt hatt et evolusjonært perspektiv på sin medisinering, ville vi ikke vært i den kritiske situasjon vi er kommet i med hensyn til resistens. (aftenposten.no 22.8.2016).)

- Antibiotika kan gi flere kroniske sykdommer.

(Anm: Antibiotika kan gi flere kroniske sykdommer. (…) Folkehelseinstituttet: – Faren er underkommunisert. – Advarslene er høyst betimelige, sier lege og seniorforsker Merete Eggesbø ved Folkehelseinstituttet. (…) Ifølge Blaser viser ny forskning at det er en sammenheng mellom endringen av den naturlige tarmfloraen vår og utvikling av nye sykdommer som fedme, diabetes, astma, (...) Advarslene er høyst betimelige, sier lege og seniorforsker Merete Eggesbø ved Folkehelseinstituttet. (nrk.no 30.10.2016).)

(Anm: Researchers explore link between gut microbiome and nutrition in autism spectrum disorder. (…) Sharon Donovan, a professor of nutrition at the University of Illinois explains that researchers have started to look at more specific disease states and the microbiome. "We are starting to see links with autism, obesity, diabetes, cardiovascular disease, and almost every disease that is looked at. (news-medical.net 28.4.2017).)

(Anm: Researchers discover new mechanism that causes chronic intestinal inflammation. Researchers at the University Medical Center of Johannes Gutenberg University Mainz and the German Research Center for Environmental Health, Helmholtz Zentrum München have discovered that too much of the oncogene Bcl-3 leads to chronic intestinal diseases. They describe in Nature Communications exactly how it throws the immune system off-balance. Chronic intestinal disorders such as ulcerative colitis and Crohn's disease are caused by the body's own immune defense system. (news-medical.net 28.5.2017).)

(Anm: Antibiotika, antibiotikaresistens (tarmbakterier, probiotika, mikrobiota etc.) (Dysbiose; dysbiosis (also called dysbacteriosis (dysbakteriose)). (mintankesmie.no).)

- Overvekt: En ny uheldig effekt av antibiotika?

(Anm: Overvekt: En ny uheldig effekt av antibiotika? (- Konklusjon.) (- Svaret på tittelen på denne korte oversiktsoppgaven synes å være JA. Front Pharmacol. 2018; 9: 1408.)

(Anm: Hver tredje dansker er ramt af resistente tarmbakterier. Forskere advarer om, at stadigt flere danskere bærer rundt på antibiotikaresistente bakterier i tyktarmen. De ellers 'gode' bakterier kan vende sig imod os og blive kroppens fjende – og i værste fald slå os ihjel. (jyllands-posten.dk 1.5.2017).)

(Anm: Forsiktighet kreves ved samtidig forskrivning av antibiotika med psykofarmaka hos eldre pasienter. (…) Antibiotika har flere legemiddelinteraksjoner med psykofarmaka som kan føre til bivirkninger eller behandlingssvikt og betydelig øke kostnadene for behandlinger. (dgnews.docguide.com 3.4.2017).)

(Anm: Antibiotika associeras med högre risk för tarmcancer. (…) Det här är första studien som visar på sambandet mellan antibiotikaanvändning och utveckling av adenom i tjock- och ändtarmen. Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Gut. (…) Resultatet visade att långvarig antibiotikaanvändning tidigare i livet, i åldern 20 till 59 år, hade samband med diagnostiserade adenom. (lakemedelsvarlden.se 5.4.2017.)

(Anm: For mange retningslinjer for behandlinger er skrevet av eksperter med økonomiske konflikter, ifølge studie. (Too many treatment guidelines are written by experts with financial conflicts, study finds.) (statnews.com 22.8.2016).)

(Anm: Ytringsfrihet og offentlighet. (mintankesmie.no).)

(Anm: Legemiddelinformasjon (mintankesmie.no).)

- Mitokondriell dysfunksjon, veier, nettverk og mitokondriell dynamikk i patogenesen ved hypofyseadenomer. (- Mitochondrion (mitokondrie) er en multifunksjonell organell, som er knyttet til forskjellige signalvei-nettverk, inklusive energimetabolisme, oksidativt stress, celleapoptose, cellesykluser, autofagi og immunitetsprosess.)

(Anm: Mitochondrial Dysfunction Pathway Networks and Mitochondrial Dynamics in the Pathogenesis of Pituitary Adenomas. Mitochondrion is a multi-functional organelle, which is associated with various signaling pathway networks, including energy metabolism, oxidative stress, cell apoptosis, cell cycles, autophagy, and immunity process. Mitochondrial proteins have been discovered to modulate these signaling pathway networks, and multiple biological behaviors to adapt to various internal environments or signaling events of human pathogenesis. Accordingly, mitochondrial dysfunction that alters the bioenergetic and biosynthetic state might contribute to multiple diseases, including cell transformation and tumor. Multiomics studies have revealed that mitochondrial dysfunction, oxidative stress, and cell cycle dysregulation signaling pathways operate in human pituitary adenomas, which suggest mitochondria play critical roles in pituitary adenomas. Some drugs targeting mitochondria are found as a therapeutic strategy for pituitary adenomas, including melatonin, melatonin inhibitors, temozolomide, pyrimethamine, 18 beta-glycyrrhetinic acid, gossypol acetate, Yougui pill, T-2 toxin, grifolic acid, cyclosporine A, dopamine agonists, and paeoniflorin. This article reviews the latest experimental evidence and potential biological roles of mitochondrial dysfunction and mitochondrial dynamics in pituitary adenoma progression, potential molecular mechanisms between mitochondria and pituitary adenoma progression, and current status and perspectives of mitochondria-based biomarkers and targeted drugs for effective management of pituitary adenomas. Front. Endocrinol., 09 October 2019.)

(Anm: Patogenese er læren om hvordan en sykdom oppstår og utvikles. Kilde: Store norske leksikon.)

- Hva er hypofysen? Hypofysen (hjernevedhenget) er en hormonproduserende kjertel som er en del av hjernen.

(Anm: Hva er hypofysen? Hypofysen (hjernevedhenget) er en hormonproduserende kjertel som er en del av hjernen. Den kalles nedre hjernevedhenget fordi den ligger like under hjernen og er forbundet med hjernen med en kort nervestreng. Kjertelen er liten, den måler cirka en centimeter i diameter, og den veier cirka 0,5 gram. Kjertelen skiller ut flere typer hormoner som regulerer en lang rekke kroppsfunksjoner, deriblant en rekke livsviktige funksjoner. (nhi.no 15.10.2019).)

- Oppdagelse kan påvirke forståelse, behandling av autoimmune og inflammatoriske sykdommer.

(Anm: Discovery could impact understanding, treatment of autoimmune and inflammatory diseases. Scientists from the Research Institute of the McGill University Health Centre (RI-MUHC) may have cracked the code to understanding the function of special cells called regulatory T Cells. Treg cells, as they are often known, control and regulate our immune system to prevent excessive reactions. The findings, published in Science Immunology, could have a major impact in our understanding and treatment of all autoimmune diseases and most chronic inflammatory diseases such as arthritis, Crohn's disease as well as broader conditions such as asthma, allergies and cancer. Researchers made this discovery by investigating a rare human mutation in a gene called FOXP3. Although the importance of the FOXP3 gene in the proper function of Treg cells has been well documented, its mechanisms were still not fully understood by scientists. (news-medical.net 5.7.2017).)

(Anm: Surprising finding provides more support for Alzheimer's being an autoimmune disease. Brain levels of the lipid ceramide are high in Alzheimer's disease, and now scientists have found increased levels of an antibody to the lipid in their disease model. (medicalnewstoday.com 10.3.2015).)

(Anm: Relationships Between Mitochondria and Neuroinflammation: Implications for Alzheimer's Disease. Curr Top Med Chem. 2015 Aug 26. [Epub ahead of print].)

(Anm: Problems finding your way around may be earliest sign of Alzheimer's disease (medicalnewstoday.com 22.4.2016).)

(Anm: T cell type that promotes damaging immune response discovered. For the first time, researchers have identified a type of T cell that plays a key role in promoting the damaging autoimmune response that inflames and attacks the joints in rheumatoid arthritis. The discovery - made with technologies that help to analyze just a "handful of cells" - offers vital new clues to the biology of the disease and could lead to more powerful, targeted treatments. The study - led by Brigham and Women's Hospital (BWH), a teaching affiliate of Harvard Medical School in Boston, MA - is published in the journal Nature. (medicalnewstoday.com 2.2.2017).)

(Anm: Incidence of inflammatory bowel disease continues to increase in Denmark, research reveals. New research indicates that the incidence of inflammatory bowel disease-including ulcerative colitis (UC) and Crohn's disease (CD)-in Denmark is on the rise and is among the highest in the world. Between 1980 and 2013, the incidence of UC increased by over 70% to around 19 per 100,000 people per year. Similarly, the incidence of CD increased by 75% to around 9 per 100,000 people per year. The increase in the incidence of CD was greatest in children under age 15. The increases in UC and CD were seen in both men and women, but were steeper in women. The continued rise in incidence of these conditions revealed in the Alimentary Pharmacology and Therapeutics study should prompt further research into their causes. (news-medical.net 23.2.2017).)

(Anm: Research uncovers bacteria linking Crohn's disease to arthritis. (...) The researchers used fecal samples from patients with IBD to identify bacteria in the gut that were coated with antibodies called immunoglobulin-A (IgA) that fight infection. Using flow cytometry, in which fluorescent probes are used to detect IgA-coated bacterial species, the researchers discovered that IgA-coated E. coli were abundant in fecal samples from patients with both Crohn's disease and spondyloarthritis. (medicalnewstoday.com 13.2.2017).)

- Irritabel tarm – fra psykisk til fysisk. (- Dermed er det kanskje ikke så rart at mange fagfolk har sett i psyken for å finne årsakene til lidelsen.)

(Anm: Irritabel tarm – fra psykisk til fysisk. (…) Sykdommens status blant forskere og leger har vært svært lav, og tilbudet til pasientene i beste fall mangelfullt. (…) Fant ikke sykdom i kroppen
Problemet for pasientene med irritabel tarm, er at legene ofte ikke har klart å finner noe galt. Pasientene forteller om magesmerter, gass og diare eller forstoppelse. Men når de undersøkes, finner legen null og niks. Ingen sår eller endringer i tarmen. Ingen reaksjon på allergitester. Ingen tegn til matintoleranse. Dermed er det kanskje ikke så rart at mange fagfolk har sett i psyken for å finne årsakene til lidelsen. Særlig fordi ganske mange av IBS-pasientene som blir undersøkt også har psykiske plager som angst eller depresjon. (forskning.no 27.6.2016).)

(Anm: Generalised Anxiety Disorder Twice as Likely in Patients With IBD. TORONTO -- July 29, 2015 -- People with inflammatory bowel disease (IBD) have twice the odds of having a generalised anxiety disorder at some point in their lives when compared with peers without IBD, according to a study published online in the journal Inflammatory Bowel Diseases. “Patients with IBD face substantial chronic physical problems associated with the disease,” said lead author Esme Fuller-Thomson, MD, University of Toronto, Toronto, Ontario. “The additional burden of anxiety disorders makes life much more challenging so this ‘double jeopardy’ must be addressed.” (dgnews.docguide.com 31.7.2015).)

(Anm: Research uncovers bacteria linking Crohn's disease to arthritis. The researchers used fecal samples from patients with IBD to identify bacteria in the gut that were coated with antibodies called immunoglobulin-A (IgA) that fight infection. Using flow cytometry, in which fluorescent probes are used to detect IgA-coated bacterial species, the researchers discovered that IgA-coated E. coli were abundant in fecal samples from patients with both Crohn's disease and spondyloarthritis. (medicalnewstoday.com 13.2.2017).)

- Isotretinoin (Accutane; Roaccutane) var ikke forbundet med depresjon eller angst: En tolv ukers studie. (- Men studien har flere begrensninger: en relativt liten utvalgsstørrelse og en kort periode med psykologisk vurdering; pasientene var eldre enn de som typisk bruker aknebehandling (dvs. ungdom); det var ikke blindede vurderinger; behandlingene var ikke tilfeldige, og følgelig, var alvorlighetsgraden på akne høyere i ITT gruppen enn i kontrollgruppen, og det var ikke en formell skala for å vurdere en slik alvorlighetsgrad.)

(Anm: Isotretinoin (Accutane; Roaccutane) var ikke forbundet med depresjon eller angst: En tolv ukers studie. Isotretinoin was not associated with depression or anxiety: A twelve-week study. (…) CONCLUSION: Our study confirms the safety of ITT regarding psychological side effects in regular dermatological patients. Susceptible subjects may exist but their identification requires additional strategies. (…) However, it has several limitations: A relatively small sample size and a relatively short period of psychological assessment; the patients were older than those who typically request acne therapy (i.e., adolescents); evaluations were not blind; treatment assignment was not random, and hence, the acne severity was higher in the ITT group than in the control group, and there was no formal scale to assess such a severity. Further research should take into account that, while random treatment assignment appears problematic from an ethical point of view, semi-quantitative scales for acne severity have been developed[42]. Since severe acne is in many cases a chronic and severe condition and since ITT is often prescribed in doses higher than 30 mg/d and for prolonged periods, long-term studies with high ITT doses are also needed. In those studies, other physical ITT side effects must be assessed. The influence of ethnicity and previous psychiatric disorders on ITT safety should also be examined in further research. World J Psychiatr. Mar 22, 2016; 6(1): 136-142).)

- Oral isotretinoin mot akne. Cochrane. (- Bevis av lav kvalitet for de fleste vurderte utfall.) (- Kun en alvorlig bivirkning ble rapportert i isotretinoin-gruppen, noe som betyr at vi er usikre på risikoen for alvorlige bivirkninger, men isotretinoin kan resultere i flere mindre bivirkninger.)

(Anm: Oral isotretinoin for acne. Cochrane. Abstract BACKGROUND: Acne vulgaris, a chronic inflammatory disease of the pilosebaceous unit associated with socialisation and mental health problems, may affect more than 80% of teenagers. Isotretinoin is the only drug that targets all primary causal factors of acne; however, it may cause adverse effects. (…) AUTHORS' CONCLUSIONS: Evidence was low-quality for most assessed outcomes.We are unsure if isotretinoin improves acne severity compared with standard oral antibiotic and topical treatment when assessed by a decrease in total inflammatory lesion count, but it may slightly improve physician-assessed acne severity. Only one serious adverse event was reported in the isotretinoin group, which means we are uncertain of the risk of serious adverse effects; however, isotretinoin may result in more minor adverse effects.Heterogeneity in the studies comparing different regimens, doses, or formulations of oral isotretinoin meant we were unable to undertake meta-analysis. Daily treatment may be more effective than treatment for one week each month. None of the studies in this comparison reported serious adverse effects, or measured improvement in acne severity assessed by physician's global evaluation. We are uncertain if there is a difference in number of minor adverse effects, such as skin dryness, between doses/regimens.Evidence quality was lessened due to imprecision and attrition bias. Further studies should ensure clearly reported long- and short-term standardised assessment of improvement in total inflammatory lesion counts, participant-reported outcomes, and full safety accounts. Oral isotretinoin for acne that has not responded to oral antibiotics plus topical agents needs further assessment, as well as different dose/regimens of oral isotretinoin in acne of all severities. Cochrane Database Syst Rev. 2018 Nov 24;11:CD009435.)

- SKIN-CREDIBLE Acne sufferers rave about vitamin oil they claim transformed their scar-damaged skin in weeks. (- Niacid is a new vitamin oil produced by skincare brand Slurp which promises to even out skin tone and clear up scarring. With vitamin B3 and tranexamic acid working as the serum's two key ingredients, this cult product acts by "raising skin indentations" to cure "inflammatory trauma" caused by acne.)

(Anm: SKIN-CREDIBLE Acne sufferers rave about vitamin oil they claim transformed their scar-damaged skin in weeks. This super serum is so popular customers are being restricted to buying just two bottles at a time. LET'S face it - whenever a new skincare product claims to cure all our acne woes, we're always a little sceptical. Well, brace yourselves spot sufferers because a new South Korean serum is causing a real stir online - and impressed customers are raving about how it cleared up their stubborn acne scars in weeks. Niacid is a new vitamin oil produced by skincare brand Slurp which promises to even out skin tone and clear up scarring. With vitamin B3 and tranexamic acid working as the serum's two key ingredients, this cult product acts by "raising skin indentations" to cure "inflammatory trauma" caused by acne. While niacinamide acid has been scientifically proven to heal acne scars, tranexamic acid has also been used as treatment for blood clots. Meanwhile, the serum also gently exfoliates the skin "in order to prompt growth of new skin cells". (thesun.co.uk 30.4.2019).)

Diverse artikler

(Anm: What to know about Accutane and Crohn's. Accutane is the former brand name for the medication isotretinoin. Isotretinoin is a drug that doctors prescribe to treat severe acne that does not respond to other treatments. Some people believe that it may cause Crohn's disease. The makers of Accutane no longer produce this medication, but the drug continues to be known colloquially by this name. In the past, some case reports linked Accutane with an increased risk for inflammatory bowel diseases (IBD), including Crohn's disease. This article will look at the research on the possible link between Crohn's disease and taking isotretinoin. (medicalnewstoday.com 1.10.2018).)

Flere får bivirkningstungt middel mod bumser
dagenspharmatimes.com 26.2.2015
Forbrug aknemidlet isotretinoin er steget 76 pct. på ti år.

På ti år er antallet af personer, der får den omstridte aknemedicin isotretinoin steget med 76 pct., selvom midlet i stigende grad kædes sammen med alvorlige bivirkninger. Det skriver MetroXpress. Ifølge avisen er der dra 1985 til 2003 blev der indrapporteret 152 bivirkninger ved brug af midlet, hvoraf 45 var psykiske. Fra 2003 til 2015 […]

Association of suicide attempts with acne and treatment with isotretinoin: retrospective Swedish cohort study
BMJ 2010; 341:c5812 (11 November)
(...) Conclusions An increased risk of attempted suicide was apparent up to six months after the end of treatment with isotretinoin, which motivates a close monitoring of patients for suicidal behaviour for up to a year after treatment has ended. However, the risk of attempted suicide was already rising before treatment, so an additional risk due to the isotretinoin treatment cannot be established. As patients with a history of suicide attempts before treatment made new attempts to a lesser extent than did patients who started such behaviour in connection with treatment, patients with severe acne should not automatically have isotretinoin treatment withheld because of a history of attempted suicide. (...)

Severe Acne May Increase Suicidal Thoughts in Teens
health.usnews.com 16.9.2010
Researchers in Norway say depression seems to stem from skin problem itself, not acne meds (...)

In the new study, Dr. Jon Anders Halvorsen, of the University of Oslo, and colleagues analyzed surveys completed by 3,775 Norwegian teens aged 18 to 19 years. Those with severe acne reported having suicidal thoughts more often than those with less acne. Three times as many boys and two times as many girls with severe acne reported suicidal thoughts compared to those with little or no acne, the investigators found.

Social problems were also more common in participants with substantial acne, the study authors noted. (...)

Common acne treatments linked to bowel problems (Vanlig behandling mot kviser linket til maveproblemer)
msnbc.msn.com 20.8.2010
NEW YORK (Reuters Health) - Acne is a difficult enough burden for a young person to bear. Now there's evidence that antibiotics commonly prescribed to help control severe breakouts may, in a very small number of patients, lead to inflammatory bowel disease.

Bowel disorders linked to acne treatment are "a rare outcome," cautioned Dr. David Margolis, a dermatologist and lead author of a study in the American Journal of Gastroenterology, in an interview with Reuters Health.

Nonetheless, previous studies have suggested that the acne drug isotretinoin, known commonly by the brand name Accutane, might be the cause of inflammatory bowel disease in a small number of patients being treated for severe acne. (...)

Accutane (isotretinoin) capsules
fda.gov 11.3.2010
Detailed View: Safety Labeling Changes Approved By FDA Center for Drug Evaluation and Research (CDER) – February 2010 (...)

WARNINGS
Serious Skin Reactions
There have been post-markeult in death, life-threatening events, hospitalization, or disability. Patients should be monitored closely for seting reports of erythema multiforme and severe skin reactions [eg, Stevens-Johnson syndrome (SJS), toxic epidermal necrolysis (TEN)] associated with isotretinoin use. These events may be serious and resvere skin reactions, and discontinuation of Accutane should be considered if warranted. (...)

- Legemiddelinduserte hud-, negle og hårlidelser.

(Anm: Legemiddelinduserte hud-, negle og hårlidelser. (Drug-induced skin, nail and hair disorders. Legemiddelutslett er blant de vanligste uheldige bivirkninger som rammer omtrent 3 % av innlagte sykehuspasienter. (…) Lysfølsomhet, vaskulitt og hudnekrose hører til de akutt oppståtte reaksjoner, som er ikke alltid er legemiddelindusert, i motsetning til vedvarende legemiddelutslett. (…) Kroniske oppståtte legemiddelinduserte lidelser med kronisk forekomst inkluderer pigmentforandringer, legemiddelinduserte autoimmune bulløse sykdommer, lupus, pseudolymfom og akneiforme utbrudd; disse er diskutert, sammen med spesifikke data om legemiddelinduserte hår- og neglelidelser. Siden forstyrrelsene er mange, er mekanismene og legemidler som er involvert i utviklingen av disse forskjellige reaksjonene mangeartet. Drug Saf. 2007;30(11):1011-30.)

- Stevens-Johnson syndrom: Advarer andre etter medisin-«mareritt». (- ADVARER: Nå vil trebarnsmora advare andre om det sjeldne syndromet som kan forårsakes av relativt vanlige medisiner.)

(Anm: Stevens-Johnson syndrom: Advarer andre etter medisin-«mareritt». - Kroppen min brant fra innsida og ut. Trebarnsmora Nicole Donald (26) fra New Zealand svevde mellom liv og død etter det hun beskriver som en grusom reaksjon på en ny medisin. Det skriver nyhetsbyrået Jam Press. - Ekstremt smertefullt Etter at 26-åringen fødte dattera Addison for tre år siden, slet hun med humørsvingninger. Hun ble diagnostisert med bipolar lidelse, og fikk foreskrevet en rekke forskjellige medisiner. (…) ADVARER: Nå vil trebarnsmora advare andre om det sjeldne syndromet som kan forårsakes av relativt vanlige medisiner. - Ekstremt smertefullt Etter at 26-åringen fødte dattera Addison for tre år siden, slet hun med humørsvingninger. Hun ble diagnostisert med bipolar lidelse, og fikk foreskrevet en rekke forskjellige medisiner. Ei tid seinere merket hun at leppene hennes begynte å blø. Snart løsnet også hudflak fra kroppen. - Det var ekstremt smertefullt. Det kjentes som om jeg var solbrent over hele kroppen. Jeg blødde inni munnen, og øynene mine brant, sier hun ifølge nyhetsbyrået. Så forteller Nicole at synet ble tåkete, hun kunne verken bruke mobiltelefonen eller se familien sin skikkelig. - Jeg klarte verken å spise eller drikke. Munnen min var full av sår, og det gjorde fryktelig vondt i magen, sier hun. (dagbladet.no 9.3.2023).)

(Anm: My body was burning from the inside out due to a rare medical disorder. (nypost.com 6.3.2023).)

High Blood Triglycerides Linked to Stroke Risk
healthfinder.gov 27.12.2007
Boosted concentrations of these fats doubled the odds, researchers say. (...)

The findings are published in the Dec. 26 issue of Neurology. (...)

Possible Mechanism Found for Depression-Accutane Link
depression.about.com 21.11.2007
A study published in Experimental Biology and Medicine offers a possible explanation for how the acne drug Accutane (isotretinoin) may cause depression. The authors speculate that it decreases the availability of serotonin, a neurotransmitter which is believed to be involved in the regulation of mood. (...)

Acne cure may raise suicide risk, says study
telegraph.co.uk 14.11.2007
An acne drug prescribed to thousands of people could cause severe depression and even lead to suicidal thoughts, according to new research.

Roaccutane, used to treat those suffering from severe acne, appears to interfere with the brain's use of serotonin — the feel-good hormone — a study published today found.

In the United Kingdom 26 patients taking the drug have committed suicide. The Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency [MHRA] also recorded 19 attempted suicides, and 31 patients considering suicide, among those taking Roaccutane.

In the study published in the journal Experimental Biology and Medicine today, researchers at the University of Bath found that the drug, also known as isotretinoin, could disrupt the way serotonin carries signals from one part of the brain to another.

Dr Sarah Bailey, from the University of Bath's Department of Pharmacy and Pharmacology, said serotonin is thought to play an important role in the regulation of a range of behaviours, such as aggression, anger and sleep. (...)

Akutte forgiftninger i Norge – en epidemiologisk oversikt
farmatid.no (Publisert i NFT nr. 3/2007)
Hvert år dør rundt 500 personer i Norge på grunn av forgiftning. De fleste forgiftningsdødsfall skjer utenfor sykehus og skyldes narkotiske stoffer, først og fremst heroin. Forgiftninger forårsaker ca. 12 000 sykehusinnleggelser per år. Over 60% av disse forgiftningene skyldes legemidler, ca. 25 % skyldes etanol. Bortsett fra høyere dødelighet i Finland, er sykeligheten og dødeligheten av forgiftninger relativt lik i de nordiske landene. Giftinformasjonen får rundt 40 000 henvendelser per år. Paracetamol er det legemidlet som oftest forårsaker potensielt alvorlig legemiddelforgiftning. (...)

Medicine blamed in killing of doctor
chicagotribune.com 17.8.2007
Family of suspect issues statement

A relative of the man implicated in the 2006 slaying of a Loop dermatologist issued a statement Thursday blaming in part an acne drug prescribed to him for his alleged actions. (...)

Nonfasting Triglyceride Levels Linked to Increased Cardiovascular Risk
medpagetoday.com 17.7.2007
HERLEV, Denmark, July 17 -- Elevated nonfasting triglycerides are associated with increased risk of fatal and nonfatal cardiac events, according to results of two large, long-term, prospective cohort studies. Action Points

Explain to interested patients that elevated nonfasting triglycerides appear to be predictive of increased risk of cardiovascular events. (...)

(Anm: Nonfasting Triglycerides and Risk of Myocardial Infarction, Ischemic Heart Disease, and Death in Men and Women. JAMA. 2007; 298:299-308.

Fasting Compared With Nonfasting Triglycerides and Risk of Cardiovascular Events in Women" JAMA. 207; 298:309-316.

Triglycerides and Risk for Coronary Heart Disease" JAMA. 2007; 298:336-338.)

Roaccutan (isotretinoin) – Bivirkninger rapportert i Norge
legemiddelverket.no 13.6.2007
(...) De fleste rapportene beskriver kjente bivirkninger i hud, muskel og skjelett. Flere rapporter beskriver psykiske bivirkninger og hukommelse - og konsentrasjonsproblemer. 43 % av meldingene gjelder pasienter som har hatt plager i lang tid etter avsluttet Roaccutan-behandling. Legemiddelverket har mottatt 15 rapporter hvor pasienter har fått gjort en SPECT-undersøkelse (SPECT = Single Photon Emission Computed Tomography) for å se på gjennomblødningen i ulike deler av hjernen. Disse undersøkelsene viste at pasientene hadde sirkulasjonsforstyrrelser i hjernen med redusert eller ujevn blodstrøm. Betydningen av disse rapportene er vurdert av Legemiddelverket i samarbeid med de europeiske legemiddelmyndigheter i 2006. (...)

Man awarded $2.6 million in acne-medication lawsuit (Mann tilkjent 2,6 millioner dollar i akne-legemiddel-søksmål (Accutane))
pensacolanewsjournal.com 1.6.2007
A New Jersey jury awarded $2.6 million to an Alabama man represented by three local law firms.

The award was based on a civil suit against the makers of an acne medication.

Andy McCarrell said the drug company failed to warn him of the possible side effects of the acne medication Accutane, which led to his development of an inflammatory bowel disease, which was later diagnosed as Crohn's disease.

McCarrell, 36, was represented by Michael Hook and Stephen Bolton of Hook, Bolton, Kirkland & McGhee; Brian Barr of Levin Papantonio; and Nix Daniels and Mary Jane Bass of Beggs & Lane. (...)

(Anm: Accutane (Roaccutane) (isotretinoin) (mintankesmie.no).)

(Anm: Research uncovers bacteria linking Crohn's disease to arthritis. The researchers used fecal samples from patients with IBD to identify bacteria in the gut that were coated with antibodies called immunoglobulin-A (IgA) that fight infection. Using flow cytometry, in which fluorescent probes are used to detect IgA-coated bacterial species, the researchers discovered that IgA-coated E. coli were abundant in fecal samples from patients with both Crohn's disease and spondyloarthritis. (medicalnewstoday.com 13.2.2017).)

Vitenskaplig gjennombrudd for naprapati
helserevyen.no 1.6.2007
Svenske forskere har i en ny studie vist at behandlingsmetoden naprapati gir bedre resultater for pasienter med rygg- og nakkesmerter enn legenes anbefalte rådgivning. (...)

Did Daniel's acne medication kill him?
suntimes.com 4.4.2007
High school student's suicide illuminates risks in drugs approved by the Food and Drug Administration (...)

FDA Launches Web Page To Discourage Consumers From Purchasing Acne Drug Accutane Online
kaisernetwork.org 30.3.2007
FDA on Wednesday launched a Web page aimed at discouraging consumers from purchasing the acne drug isotretinoin, sold by Roche under the brand name Accutane, on the Internet, Dow Jones/Marketwatch reports (Corbett Dooren, Dow Jones/Marketwatch, 3/28). (...)

Junk medicine: acne treatment
timesonline.co.uk 23.9.2006 (The Times)
While no one who has experienced it has happy memories of acne, most of us recall it as a mild and fleeting irritation of adolescence. Most teenagers suffer to some extent from spots, but the worst usually passes with age and we do not think of it as a serious medical problem.

This perception explains to a large extent why stories about a possible side-effect of Roaccutane, a treatment for acne, look particularly shocking. In several dozen cases, young adults with no history of mental illness have committed suicide after starting the drug, while others have developed severe depression. Many bereaved parents blame Roaccutane and some have called for it to be withdrawn. (...)

Research shows link between acne treatment and depression
guardian.co.uk 19.9.2006
The first scientific evidence of a link between a drug for severe acne and depression was unveiled yesterday, following years of denials by the manufacturer that the prescription medicine could be in any way responsible for suicides. (...)

Study links acne drug to suicides
independent.co.uk 19.9.2006
An acne treatment blamed for triggering suicides in young people has been shown to cause depressive behaviour in animal tests.

The finding lends support to claims that Roaccutane, not the acne, may have led to the affected individuals taking their own lives. (...)

Ny advarsel mot kvisemiddel
mozon.no 24.8.2006
Det populære kvisemidlet Roaccutan har blitt kritisert fordi det kan gi alvorlige depresjoner. Nå avslører forskerne enda flere problemer.

Ny forskning gjennomført ved University of California, viser nemlig at det populære kvisemiddelet også har alvorlige fysiologiske bivirkninger.

Rundt 13 722 pasienter har vært med i undersøkelsen og resultatene er skremmende. Pasientene som har brukt Roaccutan har unormale leververdier og høyere kolesterolinnhold i blodet. Det kan medføre leverskader og fare for hjerteinfarkt, noe Statens legemiddelverk i Norge bekrefter.

- Det er kjent at pasienter kan få stigende verdier av visse fettstoffer i blodet, kolesterol eller triglyserider, under Roaccutan-bruk. Dette er også forholdsvis vanlige bivirkninger, sier seksjonsjef Ingebjørg Buajordet i Statens legemiddelverk til Mozon. (...)

(Anm: "Pasienten skal også informeres om mulige risikoer og bivirkninger" (jf § 3-2 - Lov om pasientrettigheter (pasientrettighetsloven).)

Acne drug 'increases cholesterol'
netdoctor.co.uk 23.8.2006
A drug commonly used to treat severe acne may increase cholesterol levels to a greater degree than was previously though, new research from the US suggests.

A study into the side-effects of Roaccutane by University of California researchers found that levels of cholesterol were found to be higher than normal in 31 per cent of users, while levels of triglyceride fats were increased in 44 per cent. (...)

Accutane Linked Heart, Liver Woes
abcnews.go.com 22.8.2006
Accutane Raises Potential for Heart, Liver Problems More Than Expected, Study Finds

- Accutane, the powerful acne drug already known to cause birth defects, seems to raise the risk for potential heart and liver problems more than doctors had expected, according to a new study.

The findings came from lab tests on 13,772 patients taking the popular acne drug and underscore the need to closely monitor people taking isotretinoin, which is sold as Accutane and in three generic versions. Abnormal results for cholesterol and liver function were more common than expected. (...)

Among patients with normal lab tests before they started taking the drug, 44 percent developed high levels of triglycerides. The package insert, by contrast, cites high triglycerides in 25 percent of patients.

Thirty-one percent of healthy patients in the study developed high cholesterol levels and 11 percent developed abnormal liver tests. (...)

On the Net: Archives of Dermatology: http://archderm.ama-assn.org/ (...)

Top acne drug 'increases the risk of liver damage'
timesonline.co.uk 22.8.2006 (The Times)
ONE of the most effective treatments for acne has been linked with potentially dan- gerous changes in the blood and damage to the liver.

Almost 90 per cent of patients prescribed Roaccutane (isotretinoin) pills show improvements to their skin, but by taking it they run a risk of developing high levels of triglycerides (fats) and cholesterol in the blood. Tests of liver function show the presence of enzymes that normally signal liver damage.

The patient leaflet for the drug, which is made by Roche, does give warning of possible adverse effects. It says that about a quarter of patients will sustain higher levels of triglycerides while taking the drug, and 15 per cent will develop higher liver enzyme levels. (...)

Complaints won't delay FDA acne drug program
baltimoresun.com 24.2.2006
WASHINGTON // The Food and Drug Administration said yesterday that it is moving ahead with a program to prevent pregnant women from accidentally taking an acne drug that can cause birth defects, despite complaints about the program from doctors and pharmacists.

The agency said that "rapid and significant progress has been made" to address the concerns, and that it will launch the program, iPledge, on Wednesday.

The program will require that to receive the drug isotretinoin, women of childbearing age register, test negative for pregnancy every month and use contraceptives.

The drug, best known as Accutane and also sold as Amnesteen, Sotret and Claravis, is considered a highly effective treatment for severe and disfiguring acne. As many as 200,000 people use it each month, the FDA said. (...)

Behandling av kviser
mozon.no 10.2.2006
Er behandling av alvorlige kviser (akne) med Roaccutan farlig? Hudlege Ole Fyrand gir svar.

Avdelingsoverlege ved hudavdelingen på Rikshospitalet og professor ved Universitetet i Oslo

I det siste har det vært diskutert i media at behandling med kvisemidlet ’Roaccutan’ kan være farlig. (...)

Mange bivirkninger
Under behandlingen med ’Roaccutan’ oppstår en rekke bivirkninger – som forsvinner når behandlingen avsluttes.

- Viktigst er faren for misdannelser av et foster – svangerskap må således utelukkes under hele behandlingen og 1 måned etter at siste tablett er tatt. Før starten og hver måned av behandlingen kontrolleres kvinnelige pasienter på eventuelt svangerskap. Dersom et svangerskap på tross av disse forhåndsregler oppstår må svangerskapet avbrytes.

- Huden blir hos alle tørr, lett flassende og irritert. Det skyldes av hudens fettstoffer reduseres med 80%. Øynene kan også bli noe tørrere. Ved tørr hud og irriterte øyne kan en god fuktighetskrem og ’kunstige tårer’ gjøre nytten. Noen føler også at de er litt ’stive og ømme’ i muskler og ledd – dette forsvinner når behandlingen avsluttes. (...)

Konklusjon
Bruk av Roaccutan ved alvorlige tilfeller av kviser er en effektiv og ufarlig behandling som i de fleste tilfeller får kvisene til å forsvinne resten av livet. Det er ikke påvist økt suicid-fare hos dem som behandles med Roaccutan – det er snarere det omvendte som er tilfellet. (...)

Kvisemiddel under overvåkning
vg.no 17.1.2006
435 svensker har varslet om alvorlige bivirkninger ved bruk av kvisemiddelet Roaccutan. Nå håper myndighetene at en ny studie kan avklare om medisinen er for farlig.

Registry for Accutane Patients Debuts
cbsnews.com 31.12.2005
(AP) A national registry on Friday began accepting names of Americans who take the anti-acne drug Accutane, part of a federal effort to limit use of the birth-defect-causing drug by pregnant women.

Selvmordfare med kvisekrem
vg.no 13.12.2005

- Acnemedicin kan ge unga psykbesvär
Sveriges Radio 12.12.2005
Läkemedelsverket ska fastställa om det finns ett samband mellan acnemedicinen Roaccutan och psykiska problem. Det ska ske genom att man jämför listor på alla som åt Roaccutan på 1980-talet med register på patienter som hade psykiska problem under samma period.

Psykiska besvär vanligaste biverkningen
Till Front i P3
– Jag kunde inte jobba, jag kunde inte göra någonting, jag hade aldrig känt så i hela mitt liv. Jag orkade inte leva för det var så fruktansvärt jobbigt, säger Jenny Edman, som fick panikångest när hon åt Roaccutan.

Psykiska besvär är den vanligaste biverkningen som rapporteras in när det gäller acnemedicinen Roaccutan.

Register ska jämföras
Därför vill Läkemedelsverket göra en stor undersökning där det jämför alla som åt Roaccutan på 1980-talet med register på patienter som hade psykiska problem under samma period.

Det är ovanligt att läkemedelsverket gör sådana här jämförelser.

– Vi känner till en ganska stor population som har fått Roaccutan för ganska många år sedan. Och för att belysa det här sambandet så bra som möjligt vill vi göra en sådan samkörning därför att det saknas internationellt gjorda studier som entydigt kan visa om det finns en risk eller inte, säger Anders Sundström, som arbetar med biverkningsstudier på Läkemedelsverket.

Risk för fosterskador
Roaccutan får bara skrivas ut av licensierade hudspecialister till dem som har allvarlig acne, eftersom medicinen har så allvarliga fysiska biverkningar. Det finns till exempel risk för fosterskador och leversjukdomar.

Det är ungefär 10 000 personer som äter Roaccutan varje år i Sverige.

I Storbritannien och USA har det funnits flera fall där personer som tidigare varit psykiskt friska och använt Roaccutan, tagit livet av sig.

– Det viktigt att få reda på och kunna sätta något slags måttstock på hur säker den här medicinen är i de avseendena. Detta är ju en mycket viktig behandling när man är tonåring eller yngre och har besvär med acne och den funkar bra. Men då måste vi veta så mycket vi kan också om de risker som kan finnas, säger Anders Sundström.

Fick avslag tidigare
Läkemedelsverket har velat göra den här jämförelsen tidigare men fått nej av Datainspektionen för att det stred mot personuppgiftslagen.

Men nu har Datainspektionen sagt ja och Läkemedelsverket väntar bara på ett sista klartecken från socialdepartementet.

– Jag tog ju upp detta med Roaccutan, men när man pratade om det med läkare och hudläkare fanns det inga risker. Det hade inget samband med det preparatet och jag undrade om läkaren verkligen kunde veta det, säger Jenny Edman.

Pregnant Women Not Using Acne Drug Properly: Study
medicinenet.com 14.10.2005
Women who take Accutane, a popular acne drug known to cause birth defects, are inconsistent about complying with guidelines to ensure they don't get pregnant while on the drug, a new study found.

The result has been a high rate of abortions and the birth of at least one baby with severe birth defects, the researchers behind the small study said. (...)

Julia Robertson is coordinator of the Birth Defects and Genetics Program at the Utah Department of Health in Salt Lake City, and lead author of the study that followed 34 women who became pregnant while using isotretinoin, sold commonly as Accutane. Her review found that manufacturer-recommended guidelines were often not followed, putting pregnant women at risk for babies with severe birth defects as well as doubling their risk for premature delivery.

"The survey confirmed our concerns that the manufacturer's program wasn't being followed by women and doctors," she said, "and one of the reasons is that it wasn't mandatory."

The results of Robertson's study appear online Oct. 14 in the journal Birth Defects Research (Part A): Clinical and Molecular Teratology.

The U.S. Food and Drug Administration, already aware of this problem, will launch a mandatory registry starting Dec. 31 to track all isotretinoin prescriptions. Called the iPLEDGE system, it will require pharmacists to participate in a registry that tracks who is getting the drug and to check the registry before giving prescriptions to women of child-bearing age. Women taking the drug will have to register with this database, submitting proof of valid negative pregnancy tests to receive the drug.

(Anm: A survey of pregnant women using isotretinoin (p NA). journal Birth Defects Research. Published Online: 14 Oct 2005.)

(Anm: – Mange ekstremt tidligfødte får alvorlige problemer Hvert femte barn barn født innen uke 28 har allerede i toårsalderen så alvorlige atferdsproblemer at det påvirker hverdagen, viser ny svensk forskning. (nrk.no 9.2.2015).)

FDA Announces Strengthened Risk Management Program to Enhance Safe Use of Isotretinoin (Accutane) for Treating Severe Acne
FDA 12.8.2005
U.S. Food and Drug Administration (FDA) varsler godkjenning av et styrket program for distrubisjon av isotretinoin, kalt iPLEDGE, som har til hensikt å hindre bruk av legemidlet ved graviditet. Kvinner som er gravide eller som kan bli gravide bør ikke ta legemidlet. Isotretinoin (Accutane og generiske midler) er et meget effektivt legemiddel for kraftige gjenstridige nodulære kviser, men det har en signifikant risiko for fødselsskader dersom det tas i løpet av graviditeten. (The U.S. Food and Drug Administration (FDA) is announcing approval of a strengthened distribution program for isotretinoin, called iPLEDGE, aimed at preventing use of the drug during pregnancy. Women who are pregnant or who might become pregnant should not take the drug. Isotretinoin (Accutane and its generics) is a highly effective drug for severe recalcitrant nodular acne, but it carries a significant risk of birth defects if taken during pregnancy.)

FDA Launches Accutane Registry
CBS 12.8.2005
Everyone who uses the acne drug Accutane will have to enroll in a national registry, along with every doctor who prescribes it and every drugstore that sells it — tough new restrictions aimed at preventing women from becoming pregnant with this birth defect-causing drug. (...)

FDA Launches Accutane Registry
CBS 12.8.2005
Everyone who uses the acne drug Accutane will have to enroll in a national registry, along with every doctor who prescribes it and every drugstore that sells it — tough new restrictions aimed at preventing women from becoming pregnant with this birth defect-causing drug. (...)

Omstridt kvisemiddel godkjennes
dagens medisin.no 15.9.2005
Til nå har Roaccutan (isotretinoin) kun vært å få på godkjenningsfritak i Norge, men nå får preparatet vanlig markedsføringstillatelse. - Positivt, sier lege Per Helsing. (...)

Nå søker produsenten om markedsføringstillatelse for preparatet gjennom gjensidig anerkjennelsesprosedyre i Norge. Isotretinoin vil da bli tilgjengelig i Norge uten at leger må søke spesielt om det. (...)

- Vi er positive til at isotretinoin blir markedsført på vanlig måte i Norge. Det vil gi oss bedre kontroll med at informasjonen til helsepersonell og pasienter er oppdatert til enhver tid og vi vil få bedre oversikt for bruken av preparatet, sier seksjonssjef Ingebjørg Buajordet i Statens legemiddelverk.

- Vi har hatt særegne regler her i Norge. Nå slipper leger ekstraarbeidet med å søke godkjenningsfritak, sier overlege Per Helsing ved hudavdelingen på Rikshospitalet. At legemidlet bare kan forskrives av spesialister, synes Helsing er riktig.

- På grunn av de alvorlige fosterskadene legemidlet kan gi, synes jeg det er bra at det er restriksjon på utskrivingen, sier Helsing. Han tror ikke dette vil føre til mer ukritisk forskriving. - Nei. Jeg tror ikke hudleger vil handle annerledes selv om det blir lettere å forskrive det. (...)

- Preparatinformasjonen er nylig revurdert på europeisk nivå, og anbefalingen om at det må gå en måned fra avsluttet behandling til graviditet blir opprettholdt. Preparatet har vært i bruk så lenge at vi nå stoler på vurderingen andre lands myndigheter har gjort i forhold til opphold før graviditet, sier Buajordet. (...)

- De fleste legene synes det er ugreit at legemidlet bare kan forskrives for 30 dager til fertile kvinner. Vi mener uønskede graviditeter under Roaccutan-behandling ikke er et så stort problem at det rettferdiggjør en slik praksis, sier Helsing.

Kvisete tenåringer har sterkere hjerter
mozon.no 23.6.2005
Det er forskere fra universitetet i Bristol i England som melder dette, etter å ha undersøkt 10.000 menn. Forskerne mener at gutter som sliter med kviser har tre ganger lavere risiko for å dø av hjertesykdom senere livet enn andre.

Forskerne mener at de mannlige hormonene, som forårsaker fet hud, kan ha en positiv effekt på hjertet.

Studiene ble gjennomført på menn som var studenter ved universitetet i Glasgow i tidsrommet 1948 til 1968. Resultatene viste at menn som på den tiden slet med kviser, hadde 33 prosent mindre risiko for å få hjertesykdom senere i livet.

- Vi fant også ut at de som slet med kviser røkte mindre enn andre. Selv etter at vi så bort fra dette og andre faktorer fant vi en sterk korrelasjon mellom kviser i ung alder og et friskt hjerte senere i livet, sier forskningsleder Bruna Galobardes ved University of Bristol til New Scientist.

- Det er mulig at et høyere nivå av mannlige hormoner har en sammenheng med lavere fettsyreverdier eller på en eller annen måte påvirker prosessen som skaper arterieplakk, avslutter Galobardes.

Websidene er designet og tilrettelagt av Hein Tore Tønnesen © 2009