Om WikiLeaks

WikiLeaks is a multi-jurisdictional public service designed to protect whistleblowers, journalists and activists who have sensitive materials to communicate to the public. (wikileaks.com)

- Hatten av for Wikileaks (morgenbladet.no 30.7.2010)

WikiLeaks afslørede Osamas skjulested (politiken.dk 4.5.2011)

Uredigert virkelighet (aftenposten.no 30.7.2010)

WikiLeaks nyter stor tillit verden over (digi.no 27.4.2011)

- Åpenhetens kunst

Åpenhetens kunst
KATHRINE ASPAAS - journalist og siviløkonom, Oslo
aftenposten.no 13.12.2010
Det er ironisk å se hvordan den vestlige verden hedrer Liu Xiaobo og samtidig forfølger Julian Assange. Det er liten tvil om hvem av de to dissidentene som i størst grad er med på å forandre verden akkurat nå.

Uansett om grunnleggeren og lederen av Wikileaks utnevnes til årets person av Time Magazine - der han ligger godt an basert på lesernes uformelle avstemning - er han årets mest omstridte og omtalte person.

Det er mye å si om Julian Assanges nådeløse åpenhetsprosjekt, men det bidrar til å gi oss innblikk i våre egne «demokratiske» prosesser. Det har vi neppe vondt av. (...)

Big business
Siden Julian Assange overga seg til britisk politi for en uke siden, har frontene i lekkasjekampen for alvor begynt å vise seg. Wikileaks’ tilhengere har kastet seg ut i en spektakulær nettkrig mot mektige pengekrefter som åpenbart er ute etter å stanse lekkasjevirksomheten. (...)

Større enn Assange
Dersom Julian Assange blir funnet skyldig i de to voldtektene han er anklaget for, spiller det liten rolle. Åpenhetsprosjektet er så mye større enn ham selv, og det er heldigvis fortsatt lov til å skille sak og person.

De hundretusener av store og små lekkasjer som har nådd oss via Wikileaks, vil bidra til å endre maktapparatenes ideer om hva slags informasjon som bør være skjult for offentligheten.

Lekkasjer fra lukkede rom har til alle tider bidratt til samfunnsendringer, og den globale informasjonsdelingens tidsalder krever ikke minst ledere som behersker åpenhetens kunst.

Om 20 år kan Julian Assange bli nominert til Nobels fredspris. (...)

(Anm: WikiLeaks hyller seg selv som pionerer under tiårsjubileum. Feirer tiårsjubileum for registreringen av domenenavnet og lover å fortsette å komme med nye avsløringer. (journalisten.no 4.10.2016).)

(Anm: WikiLeaks: - CIA kan hacke TV-er og biler. WikiLeaks har publisert tusenvis av dokumenter, som organisasjonen hevder kommer fra CIA. (…) Den første delen i serien som WikiLeaks publiserte tirsdag er kalt «Vault7». «Year Zero» skal til sammen inneholder 8761 dokumenter og filer fra et isolert, høysikkerhetsnettverk inne i CIAs senter for Cyber ​​Intelligence i Virginia, ifølge pressemeldingen fra WikiLeaks. (aftenposten.no 7.3.2017).)

- Spiontiltalen mot Julian Assange er et skammelig angrep på fri journalistikk.

(Anm: Spiontiltalen mot Julian Assange er et skammelig angrep på fri journalistikk. WIKILEAKS: Julian Assange ble pågrepet i Ecuadors ambassade i London i forrige måned, og blir nå begjært utlevert til både Sverige og USA. Spionanklagene mot Julian Assange er et angrep på pressefriheten og retten til å avsløre statlige lovbrudd. - Assange må ikke utleveres til USA. Hovedfokuset må være at prosessen mot Assange er et potensielt angrep på all kritisk journalistikk, mener professor Rune Ottosen ved OsloMet. New York Times skriver i dag at spiontiltalen er et angrep på den amerikanske grunnloven, som fra 1791 slo fast borgernes rett til ytringsfrihet og pressefrihet. (nettavisen.no 24.5.2019).)

- FN-ekspert mener Assange er blitt utsatt for psykologisk tortur. (– Det er åpenbart at Assanges helse er blitt alvorlig påvirket av det ekstremt fiendtlige og vilkårlige miljøet han er blitt utsatt for i en årrekke, sier Nils Melzer.)

(Anm: FN-ekspert mener Assange er blitt utsatt for psykologisk tortur. WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange (47) er blitt utsatt for langvarig psykologisk tortur, mener Nils Melzer, FNs spesialrapportør mot tortur. WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange ble fengslet tidligere i år etter å ha tilbrakt flere år i Ecuadors ambassade i London. Saken handler om: Mener Assange har blitt utsatt for tortur – Det er åpenbart at Assanges helse er blitt alvorlig påvirket av det ekstremt fiendtlige og vilkårlige miljøet han er blitt utsatt for i en årrekke, sier Nils Melzer. Han besøkte Assange i fengsel sammen med medisinske eksperter tidligere mai. – I tillegg til fysiske lidelser viste Assange alle symptomer på å ha blitt utsatt for varig psykologisk tortur, inkludert ekstremt stress, kronisk angst og intense psykologiske traumer, sier Melzer. (dn.no 31.5.2019).)

- Helten som ble demokratiets fiende. (- 71 prosent av 8000 journalister fra 22 land sier i en undersøkelse gjennomført av et tyskbasert kommunikasjonsbyrå blankt nei til at Assange skal straffeforfølges i USA.)

(Anm: Helten som ble demokratiets fiende | Harald Stanghelle, kommentar. Julian Assange er varslerhelten som gikk russernes ærend for at Donald Trump skulle bli USAs president. Man kan mene hva man vil om Julian Assange, men i trøbbel er han. Mandag gjenåpnet svensk påtalemyndighet voldtektsetterforskningen mot Wikileaks-grunnleggeren. Fra før sitter Assange i Belmarsh-fengslet i London med en dom mot seg for å ha brutt betingelsene for løslatelse mot kausjon. Og snart skal det britiske rettsvesenet behandle utleveringsbegjæringen fra USA, som vil stille Assange for retten der. Nå protesteres det heftig mot at amerikanerne skal få viljen sin. Viktige lekkasjer 71 prosent av 8000 journalister fra 22 land sier i en undersøkelse gjennomført av et tyskbasert kommunikasjonsbyrå blankt nei til at Assange skal straffeforfølges i USA. Grunnen til denne sympatien er både åpenbar og logisk: Wikileaks-lekkasjene fra 2010 var historiske. De dokumenterte en skitten amerikansk Irak-krig som hevet seg over folkeretten. Og dette ble fulgt av en rekke andre viktige avsløringer. Det er bidrag til denne hackingen USA vil at Assange skal stå til rette for i en amerikansk domstol. (aftenposten.no 14.5.2019).)

(Anm: Ytringsfrihet og offentlighet. (mintankesmie.no).)

- Assanges publisering av krigens sanne ansikt er sakens kjerne. (- Uten Wikileaks lekkasjer ville verden ikke fått vite om de massive menneskerettighetsbruddene og krigsforbrytelsene som har bidratt til kaoset i Midtøsten i dag.) (- De som i maktens korridorer tok beslutningen om disse overgrepene, er naturlig nok rasende over at Wikileaks bidro til å gjøre ugjerningene kjent for omverdenen.)

(Anm: Assanges publisering av krigens sanne ansikt er sakens kjerne | Rune Ottosen, nestleder, Norsk PEN. Man trenger ikke like Assange eller støtte alt han har gjort, for å ha hovedfokus på det prinsipielle ved saken. Harald Stanghelle skriver i sin kommentar om Assange-saken at det er «ubegripelig» at jeg kaller det «støy og avsporing» at jeg vil holde meg til de prinsipielle sidene rundt en mulig utlevering av Assange til USA. Tiltalen mot Assange dreier seg om omstendighetene rundt lekkasjer av store mengder dokumenter som for alltid vil endre historien om krigføringen i Irak og Afghanistan. Uten Wikileaks lekkasjer ville verden ikke fått vite om de massive menneskerettighetsbruddene og krigsforbrytelsene som har bidratt til kaoset i Midtøsten i dag. Vi ville ikke fått vite om de enorme lidelsene titusener av uskyldige mennesker er blitt utsatt for. Kunne ikke ignoreres De som i maktens korridorer tok beslutningen om disse overgrepene, er naturlig nok rasende over at Wikileaks bidro til å gjøre ugjerningene kjent for omverdenen. Omfanget av uhyrlighetene var så stor at de ikke kunne ignoreres. Derfor skrev også store aviser som New York Times, The Guardian, Le Monde, El Pais og Aftenposten om dette over en lang en periode og fikk mange avslørende saker på trykk. Bør ikke Aftenposten som avis også mene noe om utleveringen av Assange til USA? I 2011 fikk Aftenposten-journalister Schibstedprisen «Årets Skup» for omtalen av Wikileaks-avsløringene. I begrunnelsen kom det frem at over 200 saker var blitt publisert som resultat av lekkasjer fra Wikileaks, og at disse sakene hadde fått «store konsekvenser, både i Norge og internasjonalt». (aftenposten.no 19.5.2019).)

(Anm: Media (mediekritikk) (mintankesmie.no).)

- Varsler- og lekkasjeaktivister møter mektig elite i kampen om å kontrollere informasjonen. (- Det kan virke som at slike lekkasjer er sjeldne.)

Whistleblowers and leak activists face powerful elites in struggle to control information (Varsler- og lekkasjeaktivister møter mektig elite i kampen om å kontrollere informasjonen)
theconversation.com 6.4.2016
Panama Papers har brakt den mektige rollen som varslere tilbake i den offentlige bevissthet. Flere år etter at WikiLeaks ' Cablegate og Snowden revelations, har den neste store lekkasjen ikke bare forårsaket av den islandske statsministers avgang (med mulig flere som følger), men har vist at praksisen med å eksponere skjult informasjon er høyst levende. Kampen om å kontrollere denne type informasjon er en av de store konfliktene i vår tid. (The Panama Papers have brought the powerful role of whistleblowers back into the public consciousness. Several years after WikiLeaks’ Cablegate and the Snowden revelations, the next big leak has not only caused the downfall of Iceland’s prime minister (with others possibly to follow), but has demonstrated that the practice of exposing hidden information is very much alive. The struggle over controlling this kind of information is one of the great conflicts of our times.)

Det kan virke som at slike lekkasjer er sjeldne. WikiLeaks' offentliggjøring av Irak og Afghanistans krigsdagbøker i 2010 og USAs diplomatiske telegrammer fikk store politiske konsekvenser, men WikiLeaks offentlige interesse har falmet. Med varsleren Edward Snowdens avsløringer i 2013 om amerikanske og britiske etterretningstjenesters masseovervåkingsprogrammer kom lekkasjer på nytt i rampelyset, og trigget ny lovgivning i Storbritannia i form av Investigatory Powers Bill. Men ingen massebevegelse av varslere ser ut til å ha å dukket opp i kjølvannet. (…) (It might seem that such leaks are rare. WikiLeaks’ publication in 2010 of the Iraq and Afghanistan war diaries and of US diplomatic cables brought major political repercussions, but public interest in WikiLeaks has fallen since. Whistleblower Edward Snowden’s revelations in 2013 about mass surveillance programmes by US and British intelligence services returned the power of the leak to the spotlight, triggering new legislation in the UK in the form of the Investigatory Powers Bill. But no mass movement of whistleblowers appears to have emerged in their wake.)

– Dette setter en farlig praksis, sier Assanges forsvarer. Julian Assanges forsvarer sier at det britiske politiets pågripelse og arrestasjon av WikiLeaks-grunnleggeren skaper en farlig presedens ved at alle som publiserer materiale som går imot USAs interesser risikerer å bli rettsforfulgt.

(Anm: – Dette setter en farlig praksis, sier Assanges forsvarer. Julian Assanges forsvarer sier at det britiske politiets pågripelse og arrestasjon av WikiLeaks-grunnleggeren skaper en farlig presedens ved at alle som publiserer materiale som går imot USAs interesser risikerer å bli rettsforfulgt. (…) Farlig praksis Assanges forsvarer Jennifer Robinson sier de vil motsette seg utlevering til USA. Forsvareren var sterkt kritisk til den nye pågripelsen av WikiLeaks-grunnleggeren. – Dette skaper en farlig presedens for alle journalister. Det vil si at alle kan bli rettsforfulgt for å ha publisert materiale som går imot USAs interesser, uttalte Robinson. Forsvareren møtte pressen sammen med WikiLeaks-redaktør Kristinn Hrafnsson i etterkant av rettsmøtet. – Alle som ønsker en fri presse burde tenke over hva denne saken fører til. Hvis de utleverer en journalist til USA, da er ingen journalister trygge, sa redaktør Kristinn Hrafnsson. – Julian Assange takker uansett alle sine støttespillere fra fengselet, men sier også «hva sa jeg», fortsatte Hrafnsson med henvisning til at Julian Assange har begrunnet ambassadetilflukten med at britisk politi ville komme til å utlevere ham. nrk.no 11.4.2019).)

(Anm: Ytringsfrihet og offentlighet. (mintankesmie.no).)

- FN-eksperter mener dommen mot Assange er altfor streng. Julian Assange bør settes fri, krever FN-eksperter, som mener at dommen på 50 uker for å ha brutt kausjonsbetingelser er altfor streng. Dommen mangler juridisk begrunnelse, fastslår FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling i en uttalelse fredag.

(Anm: FN-eksperter mener dommen mot Assange er altfor streng. Julian Assange bør settes fri, krever FN-eksperter, som mener at dommen på 50 uker for å ha brutt kausjonsbetingelser er altfor streng. Dommen mangler juridisk begrunnelse, fastslår FNs arbeidsgruppe mot vilkårlig fengsling i en uttalelse fredag. Den uttrykker dyp bekymring for måten Assange er blitt behandlet på og fremholder at den anser brudd på kausjonsbestemmelsene for et mindre alvorlig lovbrudd. (…) Arbeidsgruppa består av uavhengige eksperter som er utnevnt av FN. Den konkluderte allerede i 2016 med at Storbritannia og Sverige var ansvarlige for at Assange ble sittende i frivillig fangenskap i Ecuadors ambassade i London i sju år, fordi han fryktet å bli utlevert til USA. Gruppen mener at den britiske regjeringen har fortsatt den vilkårlige fengslingen av Assange. Australieren anklages i USA for å ha samarbeidet med den tidligere militæranalytikeren Chelsea Manning om lekkasjen av en stor mengde hemmelighetsstemplede amerikanske dokumenter. Dokumentene ble grunnlag for flere avsløringer i tradisjonelle medier om USA og alliertes krigføring i Irak og Afghanistan. (©NTB) (nettavisen.no 3.5.2019).)

- Mediene lærte en lekse av Wikileaks. (- Det betyr ikke at han bør utleveres til USA.) (- Ut fra et medie- og ytringsfrihetsperspektiv går det likevel an å trekke noen linjer.)

(Anm: Mediene lærte en lekse av Wikileaks. Det er mange gode grunner til å mislike Julian Assange og metodene hans. Mediene har lært. Det betyr ikke at han bør utleveres til USA. Når Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange slepes ut på gata fra den ecuadorianske ambassaden i London, er det egentlig et tiår med mediehistorie, sikkerhetspolitikk og stormaktsrivalisering som må sorteres og fortelles. Materialet er enormt og komplekst. Det er bare å erkjenne at en enkelt kommentar ikke kan rekke over alle aspekter på en fyllestgjørende måte. Ut fra et medie- og ytringsfrihetsperspektiv går det likevel an å trekke noen linjer. Wikileaks-saken har lært mediene en lekse. (dagbladet.no 13.4.2019).)

- Var Julian Assange en tyv eller en journalist på arbejde? Kan Assange være berettiget til at blive beskyttet af de amerikanske ytrings- og pressefrihedsregler? (- Assange vil føre sin sag under pressefrihedens fane.)

(Anm: Var Julian Assange en tyv eller en journalist på arbejde? Kan Assange være berettiget til at blive beskyttet af de amerikanske ytrings- og pressefrihedsregler? – et vigtigt spørgsmål i Assange-affæren. Er Julian Assange journalist? Det amerikanske justitsministerium veg uden om spørgsmålet i sit anklageskrift mod Assange, der stiftede organisationen WikiLeaks. Der kan dog ikke herske tvivl om, at hans sag rejser en debat om, hvorvidt han er berettiget til at blive omfattet af de amerikanske ytrings- og pressefrihedsregler. Assange blev anholdt i London i sidste uge. Samtidig genoptog den amerikanske anklagemyndighed en sag mod ham, hvori han anklages for at have samarbejdet med den tidligere amerikanske soldat Chelsea Manning om at hacke en computer i det amerikanske forsvarsministerium i 2010 for at få fat i fortrolige dokumenter, som WikiLeaks gerne ville offentliggøre. - Assange vil føre sin sag under pressefrihedens fane. Hans problem er, at justitsministeriet har udformet sit anklageskrift så omhyggeligt, at kernespørgsmålet drejer sig om tyveri af noget, der er fortroligt, og ikke offentliggørelsen af det. De, der støtter Assange, betegner anholdelsen af ham og den mulige udvisning til USA som et angreb på pressefriheden. Der hersker dog en vis skepsis med hensyn til den påstand, selv blandt mange af USA’s mest fremtrædende fortalere for de amerikanske ytrings- og pressefrihedsrettigheder. (jyllands-posten.dk 17.4.2019).)

– Aktivister skulle ta ned Assange-bildet i Bergen – snur etter kritikk fra Listhaug-kunstneren. (– For å prøve å illustrere hva råkjøret mot Assange egentlig handler om og hva som står på spill for oss alle hvis vi lar USA kriminalisere varsling av menneskerettighetsbrudd.)

(Anm: Aktivister skulle ta ned Assange-bildet i Bergen – snur etter kritikk fra Listhaug-kunstneren. BERGEN (NRK): Gatekunstneren AFK har i løpet av natten hengt opp et bilde av Wikileaks-grunnlegger Julian Assange. I ettermiddag begynte folk å dra det ned, men ombestemte seg da AFK reagerte. Et kryss i kikkertsiktet er mot hjertet til Assange. Her står ordene «Free Press». Under sitter to figurer. Den ene forestiller Frihetsgudinnen i New York. Konvolutten er det første grunnlovstillegget til den amerikanske grunnloven. – AFK håper å vekke debatt med bildet, sier venn og gatekunstkjenner, Øistein Jakobsen. Bildet henger på samme sted der det kontroversielle bildet av Sylvi Listhaug ble satt opp i fjor påske. Det ble malt over, tatt ned og delvis brakt til live igjen av noen studenter med neglelakkfjerner. Deretter ble bildet solgt for 300.000 kroner. (…) Engasjert i Assange-saken I natt møtte NRK selv kunstneren på stedet. – For å prøve å illustrere hva råkjøret mot Assange egentlig handler om og hva som står på spill for oss alle hvis vi lar USA kriminalisere varsling av menneskerettighetsbrudd. – Hva håper du kan bli konsekvensen? – Jeg håper dette bidrar til refleksjon rundt viktigheten av å beskytte pressefriheten, varslere og journalister. Forhåpentligvis vekker det debatt og ideelt sett handling fra folk med mer innflytelse enn meg.  (nrk.no 20.4.2019).)

- Navnetabbe avslørte siktelsen av WikiLeaks' grunnlegger Julian Assange Assange har blitt siktet av amerikanske myndigheter.

(Anm: Navnetabbe avslørte siktelsen av WikiLeaks' grunnlegger Julian Assange Assange har blitt siktet av amerikanske myndigheter. WikiLeaks' grunnlegger Julian Assange er siktet av amerikanske myndigheter, melder Washington Post. WikiLeaks opplyser det samme. Påtalemyndigheten omtaler eksistensen av en hemmelige siktelse i rettsdokumenter som er levert inn i en annen sak. Ifølge The Guardian blir navnet «Assange» nevnt i siktelsen av en annen person. Det er ikke kjent nøyaktig hva Assange er siktet for. Han har vært i Ecuadors London-ambassade siden 2012 for å unngå utlevering til Sverige på grunn av en anklage om seksuelle overgrep. Etterforskningen er på det nåværende tidspunkt lagt til side. (dagbladet.no 16.11.2018).)

–  Undersøkjande journalist Kristinn Hrafnsson: – Google sende alle e-postane mine til FBI.

(Anm: Undersøkjande journalist Kristinn Hrafnsson: – Google sende alle e-postane mine til FBI. Den prisløna islandske journalisten Kristinn Hrafnsson fortel at alle e-postane hans og alt han hadde i google-universet vart sendt til FBI, etter at FBI hadde bede Google om det. – Eg fekk melding frå Google om at dei hadde gjeve all informasjonen dei hadde om meg til FBI. Dette inkluderte heile e-postmappa mi i Gmail og i Google-universet mitt, fortel Kristinn Hrafnsson. FBI fekk kort og godt ein kopi av alle metadataa han hadde hjå Google. Hrafnsson fekk vita dette i forfjor. – Google fekk ordre frå ein hemmeleg domstol om å utlevera dataa, og fortalde meg som kunde om dette etterpå, opplyser Hrafnsson. Den islandske journalisten har ikkje fått innsyn i kvifor USA sin føderale etat for etterforsking av kriminalitet har ynskt å leggja beslag på ein kopi av all denne informasjonen om han. Sjølv er han overtydd om at det har med etterforskinga av Julian Assange å gjera. Hrafnsson var talsmann for Wikileaks mellom 2010 og 2017, og er framleis aktiv i organisasjonen. (framtida.no 6.8.2018).)

(Anm: Ytringsfrihet og offentlighet. (mintankesmie.no).)

(Anm: Undersøkende (gravende) journalistikk (mintankesmie.no).)

(Anm: Varslere (medisinske varslere) (whistleblowers) etc. (mintankesmie.no).)

(Anm: Fra fengsling av journalister til det usynlige, økonomiske fengsel. Medieoligarkene brer om seg. (…) Se hva som skjer: TV 2 og staten ble enige. TV 2 skal være en kommersiell allmennkringkaster. Staten legger en solid slump på bordet, oppå bordet. I tillegg ligger det i kortene at staten skal besørge annonsering i hundremillionersklassen hvert år, og skattelovene får finurlige forskrifter som internt i Finansdepartementet kalles Lex TV 2. (medier24.no 7.8.2016).)

- Forskere i mediene om skatteparadiser. I sin kronikk i Dagens Næringsliv (fra 6/4 2016) etterlyser profesor Guttorm Schjelderup norsk engasjement mot skatteparadiser.

(Anm: Forskere i mediene om skatteparadiser. I sin kronikk i Dagens Næringsliv (fra 6/4 2016) etterlyser profesor Guttorm Schjelderup norsk engasjement mot skatteparadiser. Han framhever i kronikken at Norge bør gå i bresjen for arbeidet med å få slutt på skattepradisenes ødeleggende maktstrukturer. (…) Mangler innsikt. I en kronikk i Washington Post stiller Leonard Seabroke, sammen med Duncan Wigan, spørsmål om hvorfor vi trenger varslere for å få innsyn i hva som foregår i finansverdnen knyttet til offshore. Seabroke leder også et prosjekt om skatteparadiser, finansiert av Forskningsrådets NORGLOBAL-program. Les kronikken fra Washington Post (forskningsradet.no 6.4.2016).)

(Anm: The question behind the Panama leak: Why aren’t international rules stopping offshore tax evasion? (washingtonpost.com 6.4.2016).)

(Anm: Obama: Problemet er at det er lovlig å skjule penger. (aftenposten.no 7.4.2016).)

- Denne uken vil Julian Assanges skjebne trolig forsegles. Norske medier har sluttet å bry seg.

(Anm: Denne uken vil Julian Assanges skjebne trolig forsegles. Norske medier har sluttet å bry seg. Sluttspillet om Wikileaks-grunnleggeren skjer nå. På et lite rom i Ecuadors London-ambassade, rett ved siden av det luksuriøse varemagasinet Harrods, sitter en kontroversiell redaktør internert på sjuende året. I 2012 søkte han tilflukt i ambassaden av frykt for å bli utlevert til USA. Siden han der ville risikere inhuman behandling, og i verste fall dømmes til døden, fikk han innvilget diplomatisk asyl. (dagbladet.no 22.7.2018).)

- Varsler-organisasjonen Wikileaks ut mot Panama Papers

Varsler-organisasjonen Wikileaks ut mot Panama Papers
aftenposten.no 6.4.2016
Lar seg ikke imponere av hva «konkurrenten» har fått til.

Wikileaks publiserer lekkede dokumenter fra myndigheter, organisasjoner og andre kilder via sin nettside.

I 2010 sto organisasjonen bak to enorme lekkasjer som omhandlet krigen i Afghanistan og diplomatmeldinger sendt fra USAs ambassade.

Aftenposten fikk tilgang til sistnevnte, bestående av over 250.000 hemmeligstemplede dokumenter.

Søndag begynte publiseringen av det som er tidenes største journalistiske graveprosjekt. 376 journalister gransker de 11,5 millioner dokumentene fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca, som har spesialisert seg på å opprette og administrere selskaper i skatteparadiser. (…)

(Anm: Bank, børs og finans. (mintankesmie.no).)

(Anm: Meglere (eiendommer, aksjer...) (mintankesmie.no).)

(Anm: Utilstrækkeligt tilsyn, utilstrækkeligt fokus og mangel på viden: Her er konklusionerne i lækket rapport om dansk hvidvask-indsats. FATF langer kraftigt ud efter bankerne og Finanstilsynet. Brancheorganisationen FinansDanmark påpeger, at hvidvask er højprioritet i bankerne. (jyllands-posten.dk 19.1.2017).)

(Anm: Statlige ansatte eier aksjer i selskaper de skal vokte. Oslo (NTB): Flere ansatte i eierskapsavdelingen i Næringsdepartementet har aksjer i de samme selskapene som avdelingen har ansvaret for å følge opp. (adressa.no 14.4.2016).)

- SKJULER AKSJER FOR VELGERNE: Flere medlemmer av Oslo bystyre eier aksjeposter i skjul, stikk i strid med bystyrets eget regelverk for hva de er pliktige til å opplyse offentligheten om.

(Anm: SKJULER AKSJER FOR VELGERNE: Flere medlemmer av Oslo bystyre eier aksjeposter i skjul, stikk i strid med bystyrets eget regelverk for hva de er pliktige til å opplyse offentligheten om. Se liste i bunnen av saken. Se Oslo-politikernes skjulte aksjeposter. (dagbladet.no 24.10.2015.)

- Eier aksjer i selskaper han selv lager regler for. - Jeg ser at noen kan mene det er uheldig og uggent, men slik fungerer demokratiet, sier stortingspolitiker Ove Trellevik.

(Anm: Eier aksjer i selskaper han selv lager regler for. - Jeg ser at noen kan mene det er uheldig og uggent, men slik fungerer demokratiet, sier stortingspolitiker Ove Trellevik. (…) Mandag skriver Dagbladet at han eier aksjer for over 600.000 kroner i fiskeri- og oppdrettsselskapet Austevoll Seafood. Han eier også en mindre aksjepost i Marine Harvest. Dette kommer frem etter at aksjonærregisteret for første gang er åpnet for innsyn for journalister og privatpersoner. (bt.no 28.9.2015).)

- Hva er uetisk medisin?

(Anm: Hva er uetisk medisin? (...) Fastlegen som jukser med takster for egen økonomisk vinning. (...) Flere diagnose- og prosedyrekoder enn det er belegg for. (...) Legen som mottar økonomiske ytelser mot å forskrive utvalgte legemidler fremfor andre. (...) Helsepersonell som utnytter makt til egen fordel, enten det er seksuelt eller økonomisk, eller leger (…) – som gir råd eller er til stede under tortur. (...) En lege som gir egne familiemedlemmer fordeler. (...) Å motta honorarer fra legemiddelindustrien for å drive markedsføring, kamuflert som faglige foredrag, oppfattes også av mange som uetisk, om ikke ulovlig. (dagensmedisin.no 29.3.2016).)

(Anm: Habilitet (integritet) (mintankesmie.no).)

(Anm: Mossack Fonseca vil saksøke journalister. Mossack Fonseca sier advokatfirmaet har startet prosessen med å saksøke det internasjonale journalistnettverket ICIJ på grunn av Panama-avsløringene. (hegnar.no 12.5.2016).)

(Anm: Amerikanske myndigheter har opprettet etterforskning av Mossack Fonseca. Amerikansk påtalemyndighet har opprettet etterforskning av Mossack Fonseca, advokatfirmaet som står sentralt i Panama Papers-avsløringene. Dette skriver The Wall Street Journal. Målet med etterforskningen er å finne ut av om Mossack Fonsecas ansatte bevisst har hjulpet sine klienter med å unndra skatt. (aftenposten.no 30.7.2016).)

- WikiLeaks avslørte Osamas skjulested

WikiLeaks afslørede Osamas skjulested
politiken.dk 4.5.2011
USA dræbte al-Qaedas leder efter læk af hemmelige personoplysninger og bynavn.

Den omstridte organisation WikiLeaks kan have været den direkte årsag til, at amerikanske specialstyrker valgte at slå til mod al-Qaeda-lederen Osama bin Laden.

Inden for den seneste uge har WikiLeaks offentliggjort knap 770 hemmeligstemplede dokumenter fra Guantánamobasen, der både omtaler navne på bin Ladens personlige kurerer og den pakistanske by, hvor terrorlederen nu er blevet dræbt.

Det kunne tænde alle advarselslamper
På den baggrund mener militæranalytiker Lars Bangert Struwe fra Center for Militære Studier, at det er sandsynligt, hvis lækagerne fremskyndede det dødbringende angreb:

»Det kan have presset amerikanerne til at speede aktionen voldsomt op for at undgå, at Osama bin Laden kunne nå at flygte. For når først det bliver kendt i al-Qaeda-kredse, at amerikanerne ligger inde med navne og interesserer sig for byen, hvor lederen skjulte sig, må det tænde alle advarselslamper«. (...)

- Wikileaks avslører gigantisk overvåkningsindustri

Wikileaks afslører gigantisk overvågningsindustri
b.dk 2.12.2011
Lækagesiden Wikileaks har i nat frigivet 287 dokumenter, der dokumenterer, at overvågning og udspionering af hele befolkninger er blevet en kæmpe industri. Tre danske virksomheder er på listen.

Overvågning, tracking, udspionering og logning af hele befolkninger er blevet en kæmpe industri, hvor store selskaber udvikler endog særdeles avancerede spionløsninger til alverdens regeringer.

Det viser nye dokumenter fra lækagesitet Wikileaks, som er frigivet i nat.

Her er der tale om teknologier, der ifølge Wikleaks kan tracke enhver smartphone-ejers præcise opholdssted, eller inficere enhver Facebookbruger med software, der kan udspionere hvad brugeren laver.

Der er her tale om løsninger, som også sælges til efterretningstjenester i den vestlige verden, erklærer Wikileaks. (...)

Mere og mere avanceret
Samtidig bliver ansigtsgenkendelsessoftware stadig mere avanceret, og den tid, hvor overvågningskameraer overalt i verden i realtid kan genkende, identificere og logge os og vores allesammens færden, rykket efterhånden meget tæt på.

Derfor er mængden af sager om privacy - altså privatlivsbeskyttelse - blevet stadigt hyppigere forekommende, og sideløbende med de nye dokumenter fra Wikileaks, kører en anden sag, som er meget nærværende.

En hacker har nemlig afsløret en lille stykke software på Android-mobiler og iPhones, der overvåger og tracker alt, hvad man gør og taster på mobilerne. Det er sagen om software Carrier IQ, der lige nu udvikler sig dag for dag. (...)

- Uredigert virkelighet

Uredigert virkelighet
aftenposten.no 30.7.2010
Heidi Nordby Lunde - bloggeren VamPus - produktsjef sosiale medier ABC Startsiden, medlem av Regjeringens mediestøtteutvalg

Medier. Wikileaks må underlegges de samme krav om åpenhet og etterrettelighet som de selv ønsker fra andre.

Ytringsfrihet. Til tross for at USAs president Barack Obama mener det er lite nytt i de 92 000 hemmeligstemplede militære dokumentene fra Afghanistan som ble kjent denne uken, hersker det liten tvil om at denne avsløringen fra Wikileaks er historisk.

Wikileaks er en nettbasert, statsløs nyhetsorganisasjon som publiserer lekkede dokumenter fra myndigheter, bedrifter og andre organisasjoner, og garanterer både kilder, donorer og ansatte anonymitet. De tar ikke imot penger fra statlige myndigheter eller store selskaper, har få ansatte og mer enn tusen frivillige rundt om i verden.

Deres virksomhet er ikke beskyttet eller regulert av noe lovverk, utover at serverne deres foreløpig er lokalisert i Sverige, hos et firma som kaller seg «venner av ytringsfrihet», og som tidligere har vært involvert i det nedlagte fildelingsnettstedet Pirate Bay. (...) hatten_av

Demokratisk.
Wikileaks må underlegges de samme krav om åpenhet og etterrettelighet som de selv ønsker fra andre. Skal publiseringen av rapportene ha noen verdi utover sensasjonen, må fakta sjekkes og innhold verifiseres. Den jobben er ikke ferdig.

Uansett om man støtter krigen i Afghanistan eller ikke, bør man støtte at korrekt informasjon blir gitt til offentligheten. Ønsker man et demokratisk, velfungerende Afghanistan, må det skje på et demokratisk fundament. Ytrings- og trykkefrihet og offentliggjøring av kritikkverdige forhold er en del av dette. (...)

- Hatten av for Wikileaks

Hatten av for Wikileaks
Leder
morgenbladet.no 30.7.2010
I en tid da det snakkes patriotisk om Vestens rettferdige krig mot Taliban, og hvor det er vanskelig for journalister å rapportere uhildet fra Afghanistan, er Wikileaks’ lekkasjer av krigsdokumenter av uvurderlig verdi. For dem som kan lese kodene gir de et troverdig bilde av tid og sted og drepte og skadde fra krigen i Afghanistan. Men de hemmeligstemplede dokumentene er også uoverkommelige å tolke for den alminnelige (nett-)leser. (...)

Siden poenget med Wikileaks er å beskytte anonyme varslere, kreves det at journalister og redaktører utøver sitt håndverk og driver kildekritikk og utvelgelse. (...)

- WikiLeaks kritiseres for å spre skadevare og sensitive persondata

WikiLeaks kritiseres for å spre skadevare og sensitive persondata
digi.no 24.8.2016
Rammer nok en gang uskyldige mennesker.

WikiLeaks har siden oppstarten i 2006 fått mange tilhengere på grunn av organisasjonens uredde offentliggjøring av gradert og fortrolig informasjon som har blitt skaffet til veie av anonyme kilder. Dette har bidratt til at mange alvorlige og kritikkverdige forhold har blitt offentlig kjent.

Les også: WikiLeaks publiserer epostene til CIA-sjef

I forrige uke ble det kjent at det finnes minst 300 tilfeller av skadevare i en stor WikiLeaks-samling med e-postmeldinger fra det tyrkiske partiet AKP. Ifølge The Register er det den bulgarske sikkerhetsforskeren Vesselin Bontchev som har oppdaget dette, i sin innledende analyse av materialet. En helt enkel kontroll, med et vanlig antivirusprogram, før publisering, ville ha gjort det mulig å luke vekk det meste av skadevaren. 

– Dessverre ser det ut til at for WikiLeaks' går konseptet journalistikk ut på å finne et interessant dokument i en søppelbøtte og deretter å dumpe hele innholdet av søppelbøtten foran inngangsdøren til leserne, sier Bontchev til SC Magazine.

Les også: Ny Snowden-lekkasje bekrefter at lekket hackerverktøy tilhører NSA

Potensiell livsfare
Verre er det likevel med når mennesker risikerer livet på grunn av avsløringene. Associated Press (AP) kom i dag med en stor artikkel hvor det fortelles at WikiLeaks har offentliggjort fortrolig informasjon om helt vanlige innbyggere. Dette inkluderer informasjon finansielle forhold, pasientjournaler og id-papirer. (…)

- Clinton langer ut mot Assange. Hillary Clinton langer ut mot Wikileaks og Julian Assange og hevder at de samarbeidet med Russland for å hjelpe Donald Trump til makten.

(Anm: Clinton langer ut mot Assange. Hillary Clinton langer ut mot Wikileaks og Julian Assange og hevder at de samarbeidet med Russland for å hjelpe Donald Trump til makten. Hillary Clinton og Demokratene tapte presidentvalget til republikaneren Donald Trump, noe hun mener Wikileaks må ta sin del av skylden for. – Assange er blitt en slags nihilistisk opportunist som løper diktatorers ærend, sier Clinton i et intervju med det australske kringkastingsselskapet ABC. «Diktatoren» hun sikter til er åpenbart Russlands president Vladimir Putin, som rett nok er folkevalgt og har stor oppslutning blant russere flest. (aftenposten.no 16.10.2017).)

- Tidligere ”russisk trold” afslører, hvordan Kreml angreb Clinton inden præsidentvalg. Ansatte på den russiske troldefabrik studerede tv-serien "House of Cards" for at blive bedre til at puste til politisk utilfredshed i USA.

(Anm: Tidligere ”russisk trold” afslører, hvordan Kreml angreb Clinton inden præsidentvalg. Ansatte på den russiske troldefabrik studerede tv-serien "House of Cards" for at blive bedre til at puste til politisk utilfredshed i USA. En tidligere ansat på en russisk ”troldefabrik,” som brugte store summer på at købe annoncer på Facebook under den amerikanske præsidentvalg, har afsløret, hvordan fabrikken søgte at underminere Hillary Clinton samt puste til politiske utilfredshed og splittelse. Manden, som i interviewet med den uafhængige russiske tv-station, TV Rain, kun er identificeret som ”Maksim,” fortæller, at missionen ikke var at få amerikanere til at synes bedre om Rusland. Målet var at »fremprovokere politisk uro og utilfredshed med den siddende regering.« Hans arbejdsgiver var det St. Petersborg-baserede selskab, Internet Research Agency. I tiden op til valget, købte det i 3.000 reklamer med politiske splittende budskaber, som nåede ud til 10 millioner mennesker, fortalte han.  (jyllands-posten.dk 16.10.2017).)

Diverse artikler

– Nordisk arroganse
morgenbladet.no 17.7.2014
WIKILEAKS Sverige tar for lett på Ecuadors vurdering i Julian Assange-saken, ifølge Eva Joly.
Dette er et eksempel på noe som kan ses som nordisk arroganse, sier EU-parlamentariker Eva Joly på en telefon fra Frankrike.

Den tidligere dommeren omtaler det som «forunderlig at Sverige som har vært et foregangsland på menneskerettigheter i det 20. århundre, nå setter sin status på spill».

Onsdag besluttet Stockholms Tingrett at arrestordren mot Wikileaks-grunnleggeren skulle opprettholdes. Saken kom opp til høring etter at Julian Assanges forsvarere har begjært at kjennelsen om varetektsfengsling heves. I to år har Assange bodd i Ecuadors ambassade i London, tungt bevoktet av britisk politi. Ecuador har gitt ham politisk asyl.

Overfladisk. – Sveriges holdning er overfladisk, sier Joly. – De tar for lett på at Ecuador faktisk har evaluert situasjonen til Assange, og kommet frem til at han er i fare. Og da snakker jeg selvsagt ikke om det svenske rettssystemet, men muligheten for å bli utlevert til USA.

Joly mener Sverige med dette opptrer respektløst overfor Ecuador. Hun trekker paralleller til den europeiske behandlingen av Bolivias president i fjor sommer, da flere Nato-land nektet presidenten å fly over luftrommet deres på grunn av en amerikansk mistanke om at varsleren Edward Snowden var om bord på flyet. (…)

(Anm: – Alle som tror på demokrati bør takke Snowden. En av Edward Snowdens advokater, Patrick Toomey, mener at datateknikerens avsløringer ikke har fått nok anerkjennelse. (nrk.no 17.4.2015).)

(Anm: Snowden skuffet over den norske regjeringen. Her tar Edward Snowden imot den norske Ossietzky-prisen på et hotellrom i Moskva – i stedet for i en storslått seremoni i Oslo. – Jeg er skuffet over norske myndigheter, sier den berømte varsleren. Den noe reduserte seremonien fant sted i Moskva på fredag i forrige uke, på et hotellrom leid av ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk Pen – som står bak Ossietzky-prisen. (nrk.no 29.4.2017).)

(Anm: Assange antyder at 27-åring ble drept fordi han lekket info om Demokratene. Wikileaks-grunnlegger Julian Assange med merkelig intervju. (nettavisen.no 10.8.2016).)

Vant Wikileaks-rettssak
aftenposten.no 21.11.2013
FRIKJENT: Ansvarlig redaktør Hilde Haugsgjerd og Aftenposten fikk medhold i tysk ankedomstiol. Foto: Kathrine Geard

Aftenposten oppfylte alle etiske krav, fastslår tysk domstol.

For første gang foreligger det en rettsavgjørelse om medienes ansvar når de formidler innhold fra de såkalte Wikileaks-dokumentene, skriver Aftenposten. Ankedomstolen i Køln har frikjent Aftenposten og slått fast at avisa var i sin fulle rett til å gjengi Wikileaks-innhold.

Dermed er dommen fra en lavere rettsinstans omgjort. Der tapte Aftenposten, etter at direktøren i den tyske teknologigiganten OHB-System, Berry Smutny, saksøkte det norske mediehuset for ærekrenkelser. (...)

Norge har en ener innen avlytting
digi.no 6.9.2013
Avslørt av Wikileaks.

Det åpne kommersielle produktet til Squarehead Technology er Zoom Audio: En matrise på flere hundre mikrofoner plassert høyt oppe over for eksempel en idrettsarena kan brukes til å «zoome inn» på samtaler og ytringer hvor som helst i området. Bildet er hentet fra en video lagt ut av gründer Morgan Kjølerbakken i 2009. Nettstedet krever innlogging for å gi informasjon om mer følsomme produkter.

Oslo (NTB): Et norsk selskap skal være alene om en avansert avlyttingsteknologi som kan bli tatt i bruk i et av USAs største fengsler.

Ifølge Dagens Næringsliv har selskapet Squarehead Technology mottatt millionstøtte fra den norske staten gjennom Innovasjon Norge.

Det er i forbindelse med de nyeste lekkasjene fra varslernettstedet WikiLeaks at navnet til det norske firmaet har dukket opp.

Avlyttingsutstyret gjør det mulig å avlytte større områder med mye støy og mange mennesker, og teknologien skal kunne fange opp enkeltstemmer i en stor menneskemengde. Brukeren kan zoome inn på ønskede samtaler og isolere dem fra øvrig støy.

Dokumentene avslører at et av USAs største fengsler, Federal Correctional Institute i Otisville i New York, er i ferd med å kjøpe avlyttingsutstyret. Blant fengslets innsatte er storsvindleren Bernie Madoff. (...)

WikiLeaks: – Den amerikanske etterforskningen er absurd
nrk.no 11.7.2013
ADVARER: 29. november 2010: USAS justisminister Eric Holder sier det pågår en omfattende etterforskning av WikiLeaks. Svært få detaljer fra etterforskningen er kjent. WikiLeaks føler seg forfulgt av USA og FBI.

Helt siden USAs justisminister Eric Holder bekreftet at det fantes en aktiv og pågående etterforskning av WikiLeaks i 2010 har USA vært nesten tause om jakten på Julian Assange.

NRK fortalte torsdag om Sigurdur Thordarson (20) fra Island som hevder han ble rekruttert av amerikanske FBI blant annet for å spionere på Julian Assange.

Over en periode på litt over et år skal han ha gitt etterforskerne tilgang til tusenvis av dokumenter, bilder og video fra innsiden av WikiLeaks. (...)

En modig varsler
dagbladet.no 12.6.2013
VARSLEREN: Edward Snowden i et TV-intervju som er sendt over store deler av verden, her vist på en restaurant i Hongkong, byen hvor Snowden angivelig befinner seg i dekning.

Edward Snowden fortalte oss alle i hvilken grad USA overvåker oss. For den innsatsen risikerer han at overvåkeren gir ham livsvarig fengsel, skriver Andreas Wiese. (...)

Noen må vokte vokterne. Finnes det ikke andre, så må jobben gjøres av varslere. (...)

Googles banale trussel
dagbladet.no 3.6.2013
Julian Assange gjemmer seg i en ambassade i London. Derfra skriver han bokanmeldelse for New York Times. Og går til frontalangrep på Google. (...)

Men hvordan fyller man dagene hvis man er plassert i husarrest? Julian Assange har skrevet en bokanmeldelse. I går skrev han på debattsidene i New York Times en anmeldelse av ei bok Googlesjefen Eric Schmidt har skrevet sammen med Jared Cohen, en tidligere rådgiver for Hillary Clinton som nå har en ledende stilling hos Google. Og Assange legger ikke fingrene imellom. Boka «The New Digital Age» er ifølge ham en «arbeidsplan for teknologisk imperialisme», skrevet av to av imperialismens fremste heksedoktorer.
Boka dokumenterer et stadig tettere samarbeid mellom Utenriksdepartementet og Silicon Valley. Derfor takkes også krigshissere som Henry Kissinger, Tony Blair og en tidligere CIA-sjef i boka, hevder Assange. Googles idealistiske motto «Do no evil» er for ham blitt en banalitet - de kan tjene det onde.

Assange mener Google fronter en utvikling som vil fjerne vår privatsfære og bidra til autoritære regimer. Den utviklingen beskriver han nøyere i sin bok « Cypherpunks» - der Google er blant sifferpønkerne. For når muligheten til å være privat forsvinner, vil myndigheter misbruke informasjonen. Demokratiene vil nærme seg de autoritære regimene. Dette har jeg personlig erfaring med, skriver Assange - som fortsatt nekter å dra til Sverige for å svare på anklagene mot ham der. (...)

Svensk høyesterettsdommer mener Assange ikke kan utleveres til USA
dagbladet.no 4.4.2013
Julian Assange frykter hevn fra amerikanske myndigheter etter publiseringen av diplomatiske og militære hemmeligheter.

En av Sveriges mest respekterte dommere sier Julian Assange kan føle seg trygg i Sverige. Stefan Lindskog mener overgrepssaken mot Wikileaks-grunnleggeren er et «stort rot». (...)

Britterna hotar storma ambassad
svd.se 16.8.2012
Britterna hotar med att storma Ecuadors ambassad i London och hämta ut Julian Assange. I dag kommer svaret på Assanges ansökan om politisk asyl. Enligt Ecuadors utrikesminister är beslutet redan fattat i Quito.

Britterna har tröttnat på turerna kring Julian Assange och hotar med att storma Ecuadors ambassad i London och hämta ut honom.

Asylbeslutet kommer att meddelas klockan 14 svensk tid, enligt utrikesminister Ricardo Patino. Men den brittiska regeringen har hotat att göra en räd mot Ecuadors ambassad i London om inte Assange överlämnas.

- I dag har vi mottagit ett hot från Storbritannien, ett tydligt skriftligt hot om att de kan storma vår ambassad i London om Ecuador vägrar att lämna över Julian Assange, sade Patino till reportrar i Quito.

En talesman för brittiska UD bekräftar att Storbritannien förbehåller sig rätten att storma Ecuadors ambassad för att hämta ut Assange. (...)

Rekorddonasjon til Wikipedia
nrk.no 3.1.2012
James Wales, grunnleggeren av Wikipedia, er kritisk til SOPA-forslaget.

I høst truet Wikipedia med å legge ut blanke sider i protest mot den nye «anti-pirat»-loven SOPA. Nå jubler de over en rekordstor donasjon på 118 millioner kroner.

Etter at lovforslaget SOPA ble fremmet i USA i oktober i fjor, gikk Wikipedias grunnlegger James Wales ut og truet med å legge ut blanke sider på nettstedet. (...)

– Wikileaks vil ikke overleve året
nrk.no 24.10.2011
Wikileaks-grunnlegger Julian Assange under en finansdemonstrasjon i London 15. oktober. «Occupy London Stock Exchange» kom etter den opprinnelige demonstrasjonen fra New York, under navnet «Occupy Wall Street».

Varslernettstedet Wikileaks, grunnlagt av australieren Julian Assange, sliter på grunn av en finansieringsblokade satt opp av ulike finansorganisasjoner. I dag ber de om hjelp til å holde seg over vannet. (...)

U.S. order targets WikiLeaks supporter's mail: report
reuters.com 10.10.2011
(Reuters) - The U.S. government obtained secret court orders to force Google Inc and a small Internet provider to hand over information from email accounts of a WikiLeaks volunteer, the Wall Street Journal reported on Monday.

The U.S. request included email addresses of people that Jacob Appelbaum, a volunteer for the campaigning website, had corresponded with in the past two years, but not the full emails, the newspaper said, citing documents it had reviewed.

Internet provider Sonic said it fought the government order legally and lost, and was forced to turn over information, the company's chief executive, Dane Jasper, told the newspaper.

Appelbaum, 28, has not been charged with any wrongdoing, the daily said.

Google, the world's No.1 Web-search engine, declined to comment on the matter, the Wall Street Journal said.

WikiLeaks last year angered the U.S. government by making public tens of thousands of secret U.S. files and diplomatic cables that embarrassed Washington, as well as a classified video of a contested American military operation in Iraq.

The Google order dated January 4, 2011, directed the search giant to turn over IP address from which Appelbaum logged into his Gmail.com account and the email and IP addresses of the users with whom he communicated dating back to November 1, 2009.

It isn't clear whether Google fought the order or turned over documents, the Journal said. (...)

Aftenposten vant pris for Wikileaks-saker
kampanje.no 10.6.2011
Aftenposten vant prisen for ”Best Scoop” i årets Schibsted Journalism Awards for sin håndtering av og avsløringene basert på Wikileaks-materialet.

Det er fjerde året på rad at Schibsted Journalism Awards arrangeres. Målet er å hedre eksemplarisk journalistikk i tekst, foto, lyd eller levende bilder i Schibsteds mediehus. Vinnerne av de tre kategoriene Best Storytelling, Best Innovative Entry og Best Scoop hedres med 200.000 kroner hver.

Aftenposten vant prisen for ”Best Scoop” i årets Schibsted Journalism Awards for sin håndtering av og avsløringene basert på Wikileaks-materialet.

Juryen begrunnet sitt valg slik:

- Wikileaks var det store temaet i fjor, og Aftenposten arbeidet med dette materialet på en måte som var helt unik, både i Norge og globalt. Aftenposten jobbet seg på en intelligent måte gjennom de 250.000 dokumentene, en overveldende mengde. Gjennom å invitere leserne til å bidra, og gjennom samarbeid med andre aviser, publiserte Aftenposten saker som fikk store konsekvenser, både i Norge og internasjonalt. (...)

Aviser vil konkurrere med Wikileaks
techtjek.blogs.business.dk 9.5.2011
Det har været et turbulent, men yderst succesrigt år for Wikileaks, og nu er en række medier i gang med et etablere deres egne indsamlingssteder for hemmelige oplysninger.

Senest har Wall Street Journal (WSJ) lanceret “Safehouse,”hvor man kan uploade materiale, som journalisterne kigger nærmere på. New York Times og Washington Post siges at have lignende planer.

Er det en farbar vej for disse etablerede medier? Lad os kigge lidt nærmere på WSJ’s initiativ. (...)

Det viser sig, at det ikke er helt så nemt at etablere en Wikileaks-konkurrent, man skal have styr på teknologien, og det har WSJ ikke, mener Wikileaks-medarbejderen Jacob Applebaum.

For vitterlig at kunne fungere under radaren, uden for myndigheder og andres rækkevidde, kræver det ifølge Applebaum et sindrigt setup, ellers kan man ikke påberåbe sig Wikileaks-status.

I de senere dage er kritikken af Safehouses sikkerhed taget til, og WSJ har nu lovet at stramme op.

Spørgsmålet er, om en hæderkronet avis som WSJ i samme grad vil kunne fungere som en uregerlig igangsætter og provokatør, eller om man i sidste ende vælger at samarbejde med myndighederne.

Jeg er ikke sikker på, hvad der er bedst, men det er givetvis af stor betydning af en rigtig whistleblower. (...)

WikiLeaks nyter stor tillit verden over
digi.no 27.4.2011
Unntatt i USA, der flertallet ønsker Julian Assange stilt for retten.
New York (NTB-Reuters): Grunnleggeren av nettstedet WikiLeaks, Julian Assange, er ingen kriminell, mener et overveldende flertall av de spurte i 24 land.

79 prosent av de spurte i en meningsmåling Ipsos har utført blant nærmere 19.000 voksne i 24 land fra Argentina til Australia, Canada til Kina, Sør-Afrika til Sør-Korea, sier at de har kjennskap til WikiLeaks.

Blant dem som kjenner til nettstedet, som det siste året har publisert over 250.000 hemmeligstemplede dokumenter fra amerikanske myndigheter, er to av tre uenige i at Julian Assange er en kriminell.

Tre av fire mener at det er riktig av WikiLeaks å offentliggjøre hemmelige dokumenter, viser målingen. (...)

Assange støttes av svenske jurister
dagbladet.no 20.4.2011
En av tre er enige med ham i sin kritikk av det svenske rettssystemet. (...)

Får støtte fra jurister
Nå får han støtte fra uventet hold. En tredjedel av svenske jurister holder nemlig med ham, ifølge «Juristbarometeret» til det svenske tidsskriftet Legally Yours.

I februar i år bestemte en britisk domstol at Julian Assange skulle utleveres til Sverige.

Assange og hans horde advokater har rettet sterk kritikk mot det svenske rettssystemet i kampen mot utlevering, og har blant annet kritisert at Assange ikke vil få full tilgang på bevismaterialet, at hans identitet ble lekket til den svenske avisa Expressen, at avhør ikke oversettes til engelsk og at politikvinnen som tok i mot anmeldelsen var bekjent av en av de to kvinnene som anmeldte Assange. (...)

Umenneskelig
Leder
aftenposten.no 13.4.2011
Behandlingen av menig Bradley Manning, mistenkt for å ha lekket amerikanske dokumenter til nettstedet Wikileaks, har ført til en rekke protester. Det er en protest det er lett å slutte seg til. Manning er fortsatt bare mistenkt,det er ikke tatt ut noen tiltale mot ham. Likevel holdes han i forvaring under umenneskelige forhold. Etter at han ble arrestert i mai 2010, har han sitter i varetekt ved et militærfengsel i Virginia. Han må sitte 23 timer på enecelle, blir avkledd hver kveld og må hvert femte minutt svare på spørsmål om han er OK.

Juan Mendez, som er FNs spesialrapportør om tortur og annen grusom, inhuman og nedverdigende behandling eller straff, er blitt nektet offisiell adgang til Manning. Det vil si at han ikke vil kunne snakke med Manning uten at opplysninger fra samtalen vil kunne bli brukt mot Manning i en eventuell rettssak.

Det gjør inntrykk når rundt 300 fremtredende amerikanske jurister skriver et åpent brev der de fordømmer Obama-administrasjonens behandling av Manning. Enda sterkere blir protesten fordi professor Laurence Tribe er en av underskriverne. Han underviste president Barack Obama i forfatningsrett ved Harvard, og var inntil desember juridisk rådgiver for justisdepartementet i Washington.

USA fremholder sin grunnlov og de rettigheter den gir borgerne. Men Washington bryter uten blussel grunnloven når det måtte passe. Det er ikke et pent syn. (...)

Fordømmer behandling av påstått WikiLeaks-kilde
aftenposten.no 12.4.2011
250 amerikanske jusprofessorer går til angrep på måten den påståtte WikiLeaks-kilden Bradley Manning blir behandlet på i fengsel. - Det er ikke bare en skam, det strider mot grunnloven, skriver professorene i et opprop. (...)

Human rights group accuses US psychiatrists of unethical treatment of prisoners
BMJ 2011; 342:d1792 (21 March)
US psychiatrists are not fulfilling their duty to protect military prisoners from torture, concludes a doctors’ human rights organisation.

Physicians for Human Rights, which is based in Cambridge, Massachusetts, says that military psychiatrists are complicit in torture in the case of the imprisoned soldier Bradley Manning. Private Manning, a suspected source of numerous WikiLeaks documents revealing US disasters in Afghanistan, including the helicopter killing of civilians in Baghdad, has been held for nine months in solitary confinement in a 2 m by 4 m cell in Quantico, Virginia. Private Manning has not been tried or convicted of any crimes.

His lawyer and his father say that he has been subjected to humiliation and sleep deprivation. Because he has been placed on a “prevention of injury” watch, Private Manning must respond to guards who, during the day, ask every five minutes if he is all right. At night the guards wake him if they cannot see him clearly, either because he has a blanket over his head or is curled up facing the wall. He has been forced to sleep naked and to stand naked in front of guards. (...)

– Håpar dette kan stilne kritikarane
nrk.no 4.2.2011
Det var både gledeleg og overraskande å bli nominert til Nobels fredspris, meiner Wikileaks-talsmann Kristinn Hrafnsson. (...)

WikiLeaks får sveitsiske bankpapirer
vg.no 17.1.2011
En tidligere ansatt i det hemmelighetsfulle sveitsiske bankapparatet har levert informasjon til WikiLeaks om flere hundre kunder som har penger i skatteparadis.

Rudolf Elmer ledet tidligere den sveitsiske banken Julius Bärs kontor i skatteparadiset Caymanøyene. Han ble sparket i 2002 og stilles for retten i Sveits onsdag for å ha brutt den strenge taushetsplikten knyttet til bankvesenet.

Mandag ga Elmer WikiLeaks-gründer Julian Assange informasjon om rundt 2.000 bankkunder som har plassert penger i utenlandske kontoer. (...)

Kan spane på fire samtidig
aftenposten.no 2.1.2011
I en krisesituasjon har PST og Oslo-politiet ressurser til å følge knapt fire terrormistenkte samtidig i døgnkontinuerlig spaning. (...)

Anslaget om den den nasjonale spaningskapasiteten, får Aftenposten fra flere uavhengige kilder innen politiet. De støtter den amerikanske ambassadens frustrasjon over manglende norsk terrorberedskap, kjent fra nylig lekkede Wikileaks-dokumenter. (...)

Assange om Manning: - Han er USAs fremste politiske fange
vg.no 23.12.2010
ROPER WIKI-VARSKU: Julian Assange sier til VG at Bradley Manning er å anse som en politisk fange. (...)

LONDON (VG) Militæret håper å bryte ned den angivelige Wikileaks-kilden Bradley Manning, slik at han angir Julian Assange, ifølge britisk avis. (...)

- Vi får høre via en student som har fått besøke Manning i fengselet, at hans mentale helse er i forfall. Det er ingen overraskelse ettersom han har sittet i isolat i et amerikansk militærfengsel, fortsetter Assange da VG spør om Mannings tilstand.

Assange ble selv holdt total isolasjon i de ti dagene han ble holdt i varetekt grunnet utleveringsbegjæringen til Sverige, der han er under mistanke om seksuelle overgrep.

- Jeg satt i kjelleren på et 1800-talls fengsel, men Manning sitter selvsagt under mye vanskeligere forhold, og jeg kan forstå hvordan det kan påvirke hans psykologiske tilstand, sier Assange.

Bradley Mannings oppnevnte forsvarer, oberstløytnant David Coombes, har bekreftet at klienten er så nedbrutt at han holdes under konstant «selvmordsvakt» for å unngå at han skader seg selv. (...)

Utfordrer verdens maktapparat
aftenposten.no 19.12.2010
Han er journalisten som blir kalt terrorist. Dataeksperten som blir anklaget for å ha satt USA i fare. Wikileaks-grunnlegger Julian Assange (39) har utfordret hemmeligholdet i verdens største demokratier.

39-åringen fra Townsville i Australia, som i 2007 grunnla varslernettstedet Wikileaks, er av leserne til Time Magazine kåret til årets navn. Men neppe har diplomater eller myndighetspersoner fra den amerikanske administrasjonen stemt ham frem.

For i 2010 har Julian Assange virkelig utfordret USAs maktapparat:

I april offentliggjorde Wikileaks en video fra Irak der 15 personer, deriblant to journalister fra nyhetsbyrået Reuters, blir skutt og drept av et amerikansk helikopter. I sommer publiserte nettstedet 76 000 klassifiserte og konfidensielle dokumenter om krigen i Afghanistan. (...)

Glem Wikileaks – her er Openleaks
itavisen.no 10.12.2010
Dete er symbolet til Openleaks, Wikileaks-konkurrenten som åpner mandag. Hva blir første avsløringen, mon tro? (Ill.: Openleaks.net)

Konkurrent starter opp i dag.
Det brenner under beina på Wikileaks-sjefen Julian Assange, og presset øker på varslernettstedet.

Helt nytt varsler-nettsted
Derfor føler avhoppere fra Wikileaks at det er behov for et helt nytt nettsted som kan ta opp arven.

Openleaks.net starter opp mandag, og blir i følge
Neowin.net ledet av Daniel Domscheit-Berg, som også bruker navnet Daniel Schmitt. (...)

Dagsavisen speiler WikiLeaks
journalisten.no 10.12.2010
Kaia Storvik vil forsvare ytringsfriheten, som hun mener er under ekstremt press. (...)

Ytringsfrihetens ytterkant
Kristoffer Rønneberg - Utenriksjournalist i Aftenposten
aftenposten.no 5.12.2010
Det er foruroligende å se hvor sterke reaksjonene på lekkasjen har vært, skriver Kristoffer Rønneberg.

Vestlige ledere har vært unisone i sin fordømmelse av den siste Wikileaks-lekkasjen. Men denne saken handler også om noen helt essensielle verdier. (...)

Fordømmelsen har vært unison fra makthaverne fordi lekkasjen forkludrer diplomatiet. Det er forståelig. Men dette handler også om verdier. Vi i Vesten preker mye til andre land om behovet for åpenhet og ytringsfrihet. Det blir vanskelig å rettferdiggjøre slike krav når våre ledere samtidig avslører en så sterk fiendtlighet til det som kan være noe av det viktigste som har skjedd i ytringsfrihetens navn på svært lang tid. (...)

Tror på lekkasjer fra finanskrisen
aftenposten.no 1.12.2010
WikiLeaks varsler avsløring av «korrupsjonens økosystem».

I et intervju med magasinet Forbes sier WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange at organisasjonen vil offentliggjøre mange tusen interne dokumenter fra en stor amerikansk bank på nyåret. (...)

- Viktig sikkerhetsventil
Andreassen sier at han er glad for at lekkasjene fra WikiLeaks kommer.

- Det er en viktig sikkerhetsventil i vårt samfunn at vi har virksomheter som WikiLeaks, som kan irritere både myndigheter, banker og andre bedrifter, selv om det av og til er ubehagelig. Det er sunt at makthaverne kan bli kikket i kortene, det gjelder også bankene, sier sjeføkonomen.

- Trenger diskusjon
DnB NORs sjeføkonom Øystein Dørum er både positiv og negativ til WikiLeaks' avsløringer.

- Jeg er i utgangspunktet en sterk tilhenger av åpenhet og jeg mener det er svært viktig at for eksempel en historiker i ettertid kan gå inn i slikt som Norges Banks arkiver og finne referater som viser hvordan en beslutning ble til, sier han til Aftenposten.no. (...)

– WikiLeaks-Assange bør tiltales for spionasje
tv2nyhetene.no 26.10.2010
Tidligere Bush-rådgiver mener WikiLeaks-sjefen Julian Assange er en spion og «fiendtlig stridende»

Denne uken offentliggjorde WikiLeaks 400.000 hemmelighetsstemplede dokumenter om invasjonen av Irak i 2003. En tidligere rådgiver i det amerikanske utenriksdepartementet vil at USA ikke skyr noen midler for å ta rotta på nettstedet. (...)

Christian Whiton, nå tilknyttet Fox News, går knallhardt ut mot WikiLeaks-sjefen, Julian Assange.

– WikiLeaks er en alvorlig trussel mot vår nasjonale sikkerhet. Det handler ikke om gjennomsiktighet og ytringsfrihet. Dette er en krig mot de Forente Stater, tordner han på bloggen sin. (...)

- Wikileaks kunne hindret 11. sept.
nrk.no 19.10.2010
To tidligere FBI-agenter mener terrorangrepet, som rammet USA 11. september 2001, kunne vært forhindret hvis nettstedet Wikileaks hadde eksistert.

De to agentene Coleen Rowley fra Minneapolis FBI og Bogdan Dzakovic, en spesialagent for luftfartsmyndighetenes sikkerhetsavdeling FAA, prøvde begge å varsle om et forestående terrorangrep på amerikansk jord, skriver de i Los Angeles Times.

Les også: – Wikileaks er kommet for å bli (...)

- Finansiell krig mot WikiLeaks
tv2nyhetene.no 16.10.2010
USA har innledet en slags finansiell krig mot internettstedet WikiLeaks, ifølge grunnleggeren av nettstedet Julian Assange.

Ifølge det svenske nyhetsbyrået TT sier Assange at amerikanske myndigheter nå blokkerer muligheten for at WikiLeaks kan motta pengegaver over internett. (...)

– Wikileaks er moralsk svekket
journalisten.no 15.9.2010
Tre fraksjoner i strid om Julian Assanges framtid som lekkasjesjef.

Nick Davies spikret The Guardians avtale med Wikileaks om å publisere krigsloggene fra Afghanistan. Han sier Wikileaks uredigerte publisering av de stjålne dokumentene var en alvorlig tabbe, både moralsk og taktisk.

– I dag har Wikileaks sporet kraftig av og deres standing er på ingen måte så høy som den var. Voldtektssiktelsen i Sverige mot Julian Assange bidrar også til å svekke Wikileaks moralske posisjon, sier Davies. (...)

Wikileaks flytter til atomsikker grotte
digi.no 31.8.2010
Tar i bruk svensk anlegg bygget under den kalde krigen.

Wikileaks flytter inn i en av verdens best sikrede datahaller, ifølge ComputerSweden.

Anlegget befinner seg under 30 meter granittfjell, sentralt på Södermalm i Stockholm. Her leier de serverplass fra nettleverandøren Bahnhof. (...)

Julian Assange: - Jeg er påført enorm skade
vg.no 26.8.2010
(...) Selv avviser han alle anklager.

- Jeg har absolutt ingen anelse om hva dette handler om, sier Julian Assange til den svenske avisen Aftonbladet.

Han er sterkt bekymret for følgene av saken.

- Det finnes millioner av websider verden rundt med kombinasjonen Julian Assange og voldtekt, på grunn av svensk påtalemyndighets måte å håndtere denne saken på. Bare på svensk finnes det 279000 slike sider. Så skaden de har påført meg og Wikileaks er enorm, sier Assange til avisen. (...)

Anmeldes etter Wikileaks-rot
aftenposten.no 24.8.2010
Politijuristen som sendte ut en arrestordre på Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange er nå anmeldt for å ha brutt taushetsplikten.

Det er den svenske Rättssäkerhetsorganisationen som nå har anmeldt politijuristen Maria Häljebo Kjellstrand etter at hun fredag sendte ut en arrestordre på Julian Assange fordi han var mistenkt for voldtekt. (...)

Krever svar på WikiLeaks-skandale
nrk.no 22.8.2010
Presset øker på statsadvokatembetet i Sverige om en forklaring på hva som egentlig har skjedd i saken om voldtektsbeskyldningene mot WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange.

Tidligere statsadvokat Sven-Erik Alhem krever at de to gjeldende statsadvokatene går ut og forklarer årsaken til at Assange først ble ettersøkt for voldtekt, for anklagene ble trukket tilbake få timer etter.

Saken eksploderte i svenske og internasjonale medier da statsadvokat Maria Häljebo Kjellstrand lørdag morgen opplyste at Assange var siktet for voldtekt og voldtektsforsøk i Sverige etter at to kvinner hadde anmeldt ham til politiet.

Etter noen timer kunngjorde en annen statsadvokat, Eva Finné, at siktelsen var trukket. Assange er imidlertid fortsatt siktet for ordensforstyrrelse. (...)

Presseorganisasjon hudfletter Wikileaks
digi.no 13.8.2010
Lekkasjen av navn på afghanere i ISAF-tjeneste setter deres sikkerhet i fare.
Paris (NTB-AFP): Wikileaks har opptrådt «ekstremt uansvarlig» ved å røpe navnene til afghanere som hjelper utenlandske soldater, mener organisasjonen Reportere uten grenser.

I et åpent brev skriver presseorganisasjonen at Wikileaks tidligere har spilt en viktig rolle ved å avsløre menneskerettsbrudd som skjer under dekke av USAs krig mot terror. Men offentliggjøringen av 70 000 hemmelige dokumenter om krigen i Afghanistan beskrives som «svært farlig».

– Det vil ikke være vanskelig for Taliban eller andre væpnede grupper å bruke disse dokumentene til å lage lister over folk som er mål for dødelige hevnangrep, heter det i brevet til Wikileaks' grunnlegger Julian Assange. (...)

- Wikileaks setter sivile afghanere i livsfare
aftenposten.no 11.8.2010
Jakten på Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange trappes opp, og nå krever menneskerettighetsgrupper at lekkede dokumenter fjernes.

Den største lekkasjen i amerikansk militærhistorie bekymrer ikke bare Pentagon og regjeringen i Afghanistan. Flere menneskerettighetsgrupper har nå meldt seg inn i klagekoret mot varslernettsiden, først og fremst av hensyn til sivile afghaneres sikkerhet.

- Offentliggjøringen tok ingen hensyn til sivile liv. De mange navngitte afghanerne kan utgjøre nye mål for Taliban, sier leder for Afghanistan Independent Human Rights Commission (AIHRC), Ahmad Nader Nadery, som vel kan sies å være Afghanistans mest prominente menneskerettighetsaktivist, til BBC. (...)

Kontroversielle filer
nrkbeta.no 9.8.2010
For et par uker siden fikk omverden et dypere innblikk i skjebnene og de egentlige tallene bak krigføringen i Afghanistan. WikiLeaks-lekkasjen av 76.911 hemmelige militærrapporter gjorde det umulig, også for det norske forsvaret, å skjule omfanget av sivile tap.

I likhet med alle andre medier har også NRK lett med lys og lykter etter lokale forhold i databasen over militærrapporter. (...)

Krever dødsstraff
Hver rapport ledsages av en rekke datafelter som fra et journalistisk ståsted er meget interessante. Operatørene har blant annet ført detaljert regnskap over antallet drepte og skadde for hver oppføring. Datasettet omfatter også involverte grupper, tidspunkt, geografiske koordinater og mye mer.

Publiseringen er mildest talt kontroversiell. Amerikanske myndigheter fører en intens klappjakt på WikiLeaks’ kilde. Enkelte journalister i USA ble forsøkt nektet å befatte seg med materialet, og noen amerikanske politikere vil unnta nettsteder som WikiLeaks fra et fremtidig, lovfestet kildevern. Én representant foreslår dødsstraff for kildene til slike lekkasjer. (...)

Wikileaks legger ut kryptert kjempedokument
aftenposten.no 6.8.2010
Varslernettstedet Wikileaks har lagt ut en stor kryptert fil. Ingen vet hva filen inneholder, men det spekuleres i at den skal fungere som en forsikring for nettstedet. (...)

- Jeg har ikke blod på hendene
nettavisen.no 31.7.2010
Mannen bak Wikileaks avviser USAs påstand om at han har blod på hendene etter å ha publisert tidenes krigslekkasje.

Julian Assange - Grunnleggeren av Wikileaks - avviser at han har fått blod på hendene etter å ha utgitt over 90.000 hemmelige dokumenter om den afghanske krigen.

Les også: 92.000 hemmelige dokumenter lekket.

Assange sier til BBC News at det ikke finnes bevis som tilsier at noen informanter har dødd som følge av lekkasjen, og anklager heller Pentagon for forsøk på å rette folks fokus vekk fra det faktum at tusenvis av liv går tapt i krigen.

- Hver og enkelt må vurdere hvorfor Pentagon fokuserer på det hypotetiske blodet som visstnok skal være på våre hender - til tross for at det ikke finnes bevis for det - sammenlignet med 20.000 liv som har gått tapt i Afghanistan. Dette er dokumentert og avslørt av vårt materiale, sier Assenge til BBC. (...)

Websidene er designet og tilrettelagt av Hein Tore Tønnesen © 2009