Om useriøse våpenhandlere

Borgerkriger og væpnede konflikter mellom folkegrupper er blitt både blodigere og mer langdryge, fordi useriøse våpenhandlere har beriket seg på å ruste opp partene. (aftenposten.no 29.10.2006)

Flere av forsvarstoppene var med på fisketurer i Orkla, betalt av selskapet Thales som produserer militærteknologi. På smøretur i Orkla (nrk.no 15.12.2007)

- Dette er et forvarsel (nrk.no 16.1.2009)

Fekk pengar av våpenhandlar (nrk.no 14.12.2007)

- Nordmenn aktive i våpensmugling (aftenposten.no 27.2.2008)

Våpenindustrien sponser ball (dn.no 9.2.2008)

Selskaper svartelistet (nrk.no 12.1.2008)

Røverstater kan ha fått norsk utstyr (aftenposten.no 17.2.2008)

Norske kuler på avveie (aftenposten.no 15.3.2008)

- Dette er den globale våpenindustrien

Dette er den globale våpenindustrien
nrkbeta.no 27.8.2013
De fleste er klar over at Norge er en stor våpeneksportør, i all hovedsak gjennom foretakene Kongsberg Gruppen og Nammo. Men hvem kjøper våpen og ammunisjon av oss, og hvilke land er de største importørene og eksportørene på verdensbasis?

Det lurte Institutt for fredsforskning (PRIO) også på, og har i samarbeid med det brasilianske fredsforskningsinstituttet Igarapé og Google Ideas utviklet en teknisk imponerende visualisering som gir deg et dypdykk i den verdensomspennende våpenindustrien.

Prosjektet har fått navnet Mapping Arms Data (MAD), og baserer seg på et omfattende grunnlag hentet fra 37 forskjellige organisasjoner og databaser, blant annet FNs COMTRADE.

For å visualisere datamengdene har MAD brukt det populære JavaScript-biblioteket three.js, som muliggjør imponerende 3D-animasjoner via WebGL. Vi ser også at SVG-biblioteket d3.js er hyppig brukt for å hente inn og tegne koblingene mellom de ulike landene. (...)

(Anm: Musk, Hawking Among Those Calling For Ban On AI Weapons (manufacturing.net 28.7.2015).)

- Verden ruster opp. Men spillet om våpenmilliardene er forandret.

Anm: Verden ruster opp. Men spillet om våpenmilliardene er forandret. MOSKVA/OSLO: I verdens våpenbasarer fører en spent og usikker global situasjon til nye allianser. (…) Våpeneksporten økte med 34 milliarder kroner til 504 milliarder kroner i fjor, ifølge IHS Markits kartlegging av våpenhandelen mellom 65 av verdens land. Nå skjerper kampen om våpenmarkedet seg – og helt nye allianser dukker opp. (…) Verdens største våpenselgere i 2017. De største våpeneksportørene i 2017. Tall i millioner dollar. (aftenposten.no 26.7.2017).)

- Verdens militær koster 10,7 billioner kroner. (- Men hvem brugte mest? Verden brugte sammenlagt 10.700 mia. kr. på militære udgifter i 2016. Med et samlet forsvarsbudget på 3.900 mia. kr. spenderede USA langt mere end alle andre lande. Kina havde med en forsvarspost på 1.400 mia.)

(Anm: Verdens militær koster 10,7 billioner kroner. Sidste år brugte verden 10,7 billioner kroner på militærets isenkram, løn, research og udvikling. Men hvem brugte mest? Verden brugte sammenlagt 10.700 mia. kr. på militære udgifter i 2016. Med et samlet forsvarsbudget på 3.900 mia. kr. spenderede USA langt mere end alle andre lande. Kina havde med en forsvarspost på 1.400 mia. kr. sidste års næstdyreste militær. Moskva gør nye indsatser i det ... (jyllands-posten.dk 30.11.2017).)

(Anm: Norsk våpeneksport 2012–2016: Eksporten av våpen ned 20 prosent i fjor. Norsk våpeneksport falt med 485 millioner til 1,9 milliarder kroner i 2016. Bortsett fra 2015 har trenden vært nedadgående siden toppåret 2009 da eksportverdien var på hele 3,1 milliarder kroner. (ssb.no 16.1.2017).)

(Anm: Tarjei Kramviken. Myter, løgn og sannhet om våpen i USA. (…) Fakta: USA har flere våpendrap enn andre land. Blant vestlige land det er naturlig å sammenligne USA med, har amerikanerne en langt høyere drapsrate: (aftenposten.no 3.12.2015).)

- ICAN-lederen: – Sender en klar beskjed til alle atommakter.  (– Organisasjonen mistet norsk pengestøtte i 2015.)

(Anm: ICAN-lederen: – Sender en klar beskjed til alle atommakter. Lederen i Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN), sier at årets tildeling av Nobels fredspris er en tydelig melding til alle stater som besitter atomvåpen. Organisasjonen mistet norsk pengestøtte i 2015. (…) Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN) er vinneren av Nobels fredspris 2017. Organisasjonens leder, Beatrice Fihn, sier til Reuters at tildelingen er en anerkjennelse til alle som har jobbet for atomnedrustning verden over gjennom mange år. (nrk.no 6.10.2017).)

– Så nær har verden vært atomkrig på grunn av misforståelser.

(Anm: Så nær har verden vært atomkrig på grunn av misforståelser. Spenningen øker, og flere atommakter har modernisert arsenalene og rustet opp. Historien er full av eksempler på hvor fort det kan gå galt. Det spente forholdet mellom Nord-Korea, nabolandene og USA har gjort trusselen om bruk av atomvåpen mer aktuelt enn på lenge. Det har også vært en økende uro knyttet til atomvåpen og såkalt ikke-intendert bruk av dem – altså frykt for at atomvåpen skal bli brukt uten at noen egentlig har ønsket det i utgangspunktet. Det kan skyldes tekniske feil, misforståelser eller menneskelig svikt og slurv. (dagbladet.no 10.12.2017).)

(Anm: ICAN-lederen: – Et knust ego kan gjøre at hele byer legges i grus. ICAN-leder Beatrice Fihn beskriver atomvåpen som «en gal manns våpen som konstant er rettet mot vår tinning». – Nå har vi to valg: Enten å gjøre slutt på atomvåpnene, eller å la dem gjøre slutt på oss. (nrk.no 9.12.2017).)

- Økt fare for atomulykker – ber kommunene skaffe jodtabletter som kan hindre kreft.

(Anm: Økt fare for atomulykker – ber kommunene skaffe jodtabletter som kan hindre kreft. Kriseutvalg mener faren for atomulykker har økt. Nå ber Helsedirektoratet alle kommuner skaffe seg et lager av jodtabletter som kan motvirke kreft etter utslipp av radioaktivitet. Større trafikk med atomdrevne fartøyer, eldre kjernekraftverk og økt terrorfare har gjort utslipp av radioaktivitet mer sannsynlig enn før, mener norske myndigheter. – Jodtabletter kan hindre kreft i skjoldbruskkjertelen hos barn og unge. Men de må tas med en gang og seinest innen fire timer etter man er utsatt for radioaktivitet, sier divisjonsdirektør Svein Lie i Helsedirektoratet. (nrk.no 12.12.2017).)

– Hiroshima-overlevende: – Mennesker hadde øyeeplene hengende i hendene. (– Tarmene hang ut, og kjøtt og hud hang i remser fra beina.) (– Da jeg krøp ut, sto ruinene i brann. De fleste av mine klassekamerater som var i den bygningen, ble brent levende. Rundt meg så jeg en total og ubegripelig ødeleggelse, sier Thurlow.)

(Anm: Hiroshima-overlevende: – Mennesker hadde øyeeplene hengende i hendene. Setsuko Thurlow beskriver dramatiske scener etter at USA slapp atombomben over Hiroshima i 1945. – Den ekle stanken av brent menneskekjøtt fylte lufta. Setsuko Thurlow mottok sammen med ICAN-leder Beatrice Fihn Nobels fredspris for 2017 i Oslo rådhus i ettermiddag. Da et amerikansk bombefly slapp atombomben «Little Boy» over den japanske byen Hiroshima 6. august 1945, var det første gang et atomvåpen ble detonert over et bebodd mål.  (…) – Tarmene hang ut, og kjøtt og hud hang i remser fra beina. Setsuko Thurlow var bare 13 år da atombomben ble sluppet av hjembyen Hiroshima. (…) – Da jeg krøp ut, sto ruinene i brann. De fleste av mine klassekamerater som var i den bygningen, ble brent levende. Rundt meg så jeg en total og ubegripelig ødeleggelse, sier Thurlow. Hun beskriver dramatiske og groteske scener. (nrk.no 9.12.2017).)

- Atombombe skrella huden av ham: – Jeg kan ikke tilgi. Masakazu Saito (94 år) har jobba mot atomvåpen helt siden han selv ble ramma. Nå har han en beskjed til USAs president Trump. – Bare kjenn her, sier han. (- Når organisasjonen ICAN mottar Nobels fredspris i morgen, deler de æren med de overlevende.)

(Anm: Atombombe skrella huden av ham: – Jeg kan ikke tilgi. Masakazu Saito (94 år) har jobba mot atomvåpen helt siden han selv ble ramma. Nå har han en beskjed til USAs president Trump. – Bare kjenn her, sier han. Den aldrende japaneren løfter på hatten. Tar hånda til journalisten og legger den på hodet sitt. En tydelig kløft i hodeskallen går ned mot øret fra midten av hodeskallen. Saito forteller at han stod halvannen kilometer fra stedet der atombomben i Hiroshima smalt i 1945. – Jeg kan ikke tilgi bombene. De drepte så mange, gamle som unge. Og vi som overlevde lider fortsatt av konsekvensene, sier han til NRK via en tolk. Les også: Hiroshima-overlevende skal motta Nobels fredspris Les også: Denne klokka overlevde atombomba, men stoppa på bombetidspunktet. Når organisasjonen ICAN mottar Nobels fredspris i morgen, deler de æren med de overlevende. Saito sier han kan forstå at stormakter kriger med våpen, men bruk av atombomber rammer så hardt at han ikke kan forstå. – Det må ikke skje igjen. Jeg vil se for meg en verden uten atomvåpen, sier han. (nrk.no 9.12.2017).)

– Masseødeleggelse er forhistorisk. – Vi står foran et klart valg. Slutten på atomvåpen eller slutten på oss, sa Beatrice Fihn, lederen for årets fredsprisvinner, Den internasjonale kampanjen mot atomvåpen.

(Anm: – Masseødeleggelse er forhistorisk. – Vi står foran et klart valg. Slutten på atomvåpen eller slutten på oss, sa Beatrice Fihn, lederen for årets fredsprisvinner, Den internasjonale kampanjen mot atomvåpen. Budskapet var klart på pressekonferansen på Nobelinstituttet i forkant av den offisielle utdelingen av Nobels fredspris i morgen. – Vi må tvinge våre ledere til å skape en politikk som ikke avhenger av atomvåpen. Atomvåpen er forhistorisk. Masseødeleggelse er forhistorisk, sa Beatrice Fihn. – Dere kan spørre dere selv: Er dere komfortable med at Kim Jong-un har atomvåpen? Er dere komfortable med at Donald Trump har atomvåpen? Er dere ikke komfortable med dette, er dere ikke komfortable med atomvåpen, mente Fihn. (nrk.no 9.12.2017).)

- Putins nye ubåt skal «knuse fienden til radioaktiv aske». «Prins Vladimir» har plass til 20 langtrekkende atomraketter. (…) «Prins Vladimir» sjøsettes fra Sevmash-verftet i november, sier sjef for den russiske marinen, admiral Vladimir Korolev til den russiske militæravisen Krasnaja Zvezda («Røde Stjerne»).

(Anm: Putins nye ubåt skal «knuse fienden til radioaktiv aske». «Prins Vladimir» har plass til 20 langtrekkende atomraketter. Russland har varslet sjøsetting av den fjerde i rekken av nye, strategiske atomubåter. «Prins Vladimir» sjøsettes fra Sevmash-verftet i november, sier sjef for den russiske marinen, admiral Vladimir Korolev til den russiske militæravisen Krasnaja Zvezda («Røde Stjerne»). De 170 meter lange Borej-ubåtene regnes blant hjørnesteinene i Russlands kjernefysiske avskrekkingsstrategi, og den nye versjonen kan bære flere missiler enn sine forgjengere. Ubåten, som skal i tjeneste i 2018, har ifølge Naval Today og norske eksperter plass til 20 interkontinentale Bulava-missiler, mot 16 langtrekkende atomraketter på de tre Borej-ubåtene som allerede er i tjeneste. Den russiske militærets TV-kanal Zvezda mener den nye strategiske atomubåten i Borej-klassen blir «epokegjørende» som et avskrekkende våpen, og sparer ikke på kraftsalvene i sin omtale av den nye ubåten: – Atomubåten «Prins Vladimir» vil knuse fienden til radioaktiv aske, skriver Zvezda om ubåten som russerne startet å utvikle i det skjulte under glasnost. (tv2.no 6.11.2017).)

- 1.300 barn dør av skuddskader i USA hvert år. Skader forårsaket av skytevåpen krever årlig 1.300 liv blant barn under 17 år i USA. I tillegg blir 6.000 barn påført ikke-dødelige skuddskader. En ny statlig studie tegner et dystert bilde av skadene samfunnet – og enkeltindivider – påføres i forbindelse med bruk av skytevåpen.

(Anm: 1.300 barn dør av skuddskader i USA hvert år. Skader forårsaket av skytevåpen krever årlig 1.300 liv blant barn under 17 år i USA. I tillegg blir 6.000 barn påført ikke-dødelige skuddskader. En ny statlig studie tegner et dystert bilde av skadene samfunnet – og enkeltindivider – påføres i forbindelse med bruk av skytevåpen. Studien fra det amerikanske folkehelseinstituttet omtales som den mest omfattende om dette temaet og tar for seg tall for årene 2002–2014. På en gjennomsnittsdag blir 19 barn og unge drept eller såret av et skytevåpen. Gutter, tenåringer og svarte er de gruppene som peker seg ut som ekstra utsatt. I tillegg til de tørre tallene var det flere klare funn som ble publisert i den medisinske journalen Pediatrics mandag. (dagsavisen.no 20.6.2017).)

- 95 prosent av amerikanere ønsker strengere våpenlover. 33.000 amerikanere blir skutt og drept hvert år. Stadig flere amerikanere ønsker strenger våpenlover. (- Siden massesytingen i Sandy Hook i 2012 har det vært 1670 masseskytinger i USA.)

(Anm: 95 prosent av amerikanere ønsker strengere våpenlover. 33.000 amerikanere blir skutt og drept hvert år. Stadig flere amerikanere ønsker strenger våpenlover. Væpnet med et halvautomatisk gevær skjøt og drepte 19 år gamle Nikolas Cruz 17 personer på sin tidligere skole i Parkland i Florida onsdag. Bare i 2018 har det vært 31 masseskytinger i USA. 58 mennesker er drept i disse skytingene, ifølge gunviolencearchive.org. Siden massesytingen i Sandy Hook i 2012 har det vært 1670 masseskytinger i USA. Nå ønsker stadig flere amerikanere strengere våpenlover. En studie MSNBC viser til torsdag forteller at hele 95 prosent av amerikanere ønsker en bakgrunnsjekk av alle som vil skaffe seg et våpen. (dagsavisen.no 15.2.2018).)

- Unicef: Sjokkerende antall barn utsatt for angrep og vold i 2017. Blir brukt som menneskelige skjold.

(Anm: Unicef: Sjokkerende antall barn utsatt for angrep og vold i 2017. Blir brukt som menneskelige skjold. (…) – Barn utsettes for målrettede angrep og brutal vold i sine hjem, på skoler og lekeplasser, skriver nødhjelpsdirektør Manuel Fontaine i Unicef i en pressemelding. Se listen over noen av grusomhetene barn har blitt utsatt for i 2017 nederst i saken. (…) 350 millioner barn i aktive konfliktsoner I konflikter over hele verden blir barn rammet ved frontlinjene. De blir brukt som menneskelige skjold, drept, lemlestet og rekruttert til å slåss. Voldtekt, tvangsekteskap, bortføring og slaveri er blitt standard taktikk fra konfliktene i Irak, Syria og Jemen til Nigeria, Sør-Sudan og Myanmar. Norsk våpeneksport: UNICEF hardt ut mot salg til krigførende parter i Jemen. – Det har vært en forverring i en del områder de siste årene, sier forskningssjef Håvard Mokleiv Nygård ved PRIO til VG. (vg.no 30.12.2017).)

(Anm: Barnevern, omsorgssvikt, barnemishandling og barnedrap. (mintankesmie.no).)

- Dødsfall og skader grunnet skytevåpen stiger etter Nevada-våpenshow.

(Anm: Firearm deaths and injuries rise after Nevada gun shows. Gun related deaths and injuries in California rose by about 70% over two weeks after gun shows were held in the neighbouring state of Nevada, which has some of the laxest gun laws in the US, a study in the Annals of Internal Medicine found. However, when gun shows were held in California, which has some of the strictest gun laws, no spike in gun related incidents was seen.1 The journal also published a survey of 15 000 people in the US, in which 84.6% of respondents did not think that having a gun in the home increased the risk of suicide.2 BMJ 2017;359:j4924 (Published 26 October 2017).)

- Våpenshow i Nevada knyttet til vold med våpen i California: studie. (- Forskere fant at antall skader med skytevåpen var stabile etter et våpenshow i California, men økte betydelig, fra 0,67 til 1,14 per 100 000 mennesker, i California-regioner i nærheten av Nevada-showene.)

(Anm: Nevada gun shows tied to firearm violence in California: study. LOS ANGELES (Reuters) - Firearms-related deaths and injuries increased 70 percent in parts of California in the weeks after gun shows in neighboring Nevada, which has fewer regulations on such events, a University of California, Berkeley study released on Monday found. The research could help prevent gun deaths by charting a pattern between where weapons are purchased at gun shows and where shootings take place, according to the authors. The study, which was partly funded by the National Institutes of Health, examined firearm injury rates before and after California and Nevada gun shows between 2005 and 2013 in areas of California near the shows. Researchers found that rates of firearm injuries were steady after California gun shows but increased significantly, from 0.67 to 1.14 per 100,000 people, in California regions near the Nevada shows. The authors of the study, which will be published in an upcoming issue of Annals of Internal Medicine, say California’s stricter gun regulations could help explain why there was an increase after Nevada gun shows and not California shows. (theguardian.com 23.10.2017).)

(Anm: In-State and Interstate Associations Between Gun Shows and Firearm Deaths and Injuries: A Quasi-experimental Study. Ann Intern Med. 2017 Oct 24.)

- Hva forklarer amerikanske masseskytinger? (- Den eneste variabelen som kan forklare det høye antall masseskytinger i Amerika er det astronomiske antall våpen.)

(Anm: What Explains U.S. Mass Shootings? International Comparisons Suggest an Answer. (…) The only variable that can explain the high rate of mass shootings in America is its astronomical number of guns. (nytimes.com 7.11.2017).)

- Den næste krig bliver en it-krig. Kina satser på moderne teknologi og fjerner 300.000 soldater som led i moderniseringen af verdens største hær.

(Anm: Den næste krig bliver en it-krig. Kina satser på moderne teknologi og fjerner 300.000 soldater som led i moderniseringen af verdens største hær. SINGAPORE — Det var fodfolket, der vandt borgerkrigen og bragte kommunistpartiet til magten i Kina på ruinerne af 2. verdenskrig. Men tiderne skifter, og nu står Folkets Befrielses Hær (PLA) midt i en gennemgribende rekonstruktion, der skal bringe den på omgangshøjde med de teknologiske realiteter i begyndelsen af det 21. århundrede. På en pressekonference i Beijing som nedtælling til PLA’s 90-års jubilæum den 1. august løftede repræsentanter fra forsvaret sløret for principperne... (jyllands-posten.dk 26.7.2017).)

- Molekylært kart viser ny måte å stoppe farlige biovåpen på.

(Anm: Molecular map shows novel way to stop dangerous bioweapon. The Centers of Disease Control ranks tularemia as one of the six most concerning bioterrorism agents, alongside anthrax, botulism, plague, smallpox and viral hemorrhagic fever. And Russian stockpiles of it likely remain. American scientists studying F. tularensis recently mapped out the complex molecular circuitry that enables the bacterium to become virulent. The map reveals a unique characteristic of the bacteria that could become the target of future drug development. The research appeared early online Sept.1 and will be in the Sept. 13, 2017 journal Genes & Development. "Now we have the coordinates for stopping one of the most infectious agents known to man. By having all of these pieces, and understanding how they fit together, we can design new drugs that can shut down virulence," said Maria A. Schumacher, Ph.D., senior study author and the Nanaline H. Duke Professor of Biochemistry at the Duke University School of Medicine. (news-medical.net 6.9.2017).)

- Elon Musk advarer FN mot drapsroboter. Teknologieksperter frykter kombinasjonen av kunstig intelligens og våpen kan få alvorlige konsekvenser, og ber FN om å handle raskt.

(Anm: Elon Musk advarer FN mot drapsroboter. Teknologieksperter frykter kombinasjonen av kunstig intelligens og våpen kan få alvorlige konsekvenser, og ber FN om å handle raskt. – Dødelige, selvdrevne våpen truer med å bli den tredje revolusjonen innen krigføring, advarer brevet underskrevet 116 teknologieksperter, og omtalt av blant andre BBC. Blant ekspertene er Tesla- og Space X-grunnlegger Elon Musk og Mustafa Suleyman, grunnlegger av Googles kunstig intelligens-prosjekt Deep Mind. Ytring: Fra ubemannede fly til drapsroboter.  Vil ha forbud. Gruppen ber FN innføre et forbud mot bruk av kunstig intelligens i våpenteknologi. (nrk.no 21.8.2017).)

- Med rett til å drepe. Roboter kan endre krigens spilleregler fullstendig. I 2013 ble FNs menneskerettighetsråd advart om utviklingen av drapsroboter, såkalte Lethal Autonomous Weapons Systems (LAWs).

(Anm: Med rett til å drepe. Roboter kan endre krigens spilleregler fullstendig. I 2013 ble FNs menneskerettighetsråd advart om utviklingen av drapsroboter, såkalte Lethal Autonomous Weapons Systems (LAWs). Siden har titalls land og til sammen hundrevis av forskere, advokater, etikere, filosofer og en lang rekke tidligere vinnere av Nobels fredspris sluttet opp om advarselen og kravet om forbud mot disse våpnene. Drapsroboter skiller seg markant fra dagens militære droner, som er pilotdrevne. Den store forskjellen er at drapsrobotene selv kan identifisere og ta avgjørelsen om å angripe et mål. Uten menneskelig innblanding. (nrk.no 22.9.2017).)

- Den lille drapsdronen penetrerer skallen på sitt offer - så smeller det! Forskere krever forbud mot «drapsroboter».

(Anm: Den lille drapsdronen penetrerer skallen på sitt offer - så smeller det! Forskere krever forbud mot «drapsroboter» AUTONOME VÅPEN: En kampanjefilm laget av mostandere av autonome våpen viser hvordan «drapsdroner» kan bli brukt til å drepe folk ved å bruke ansiktsgjenkjenning. Forskningsleder ved Forsvarets forskningsinstitutt, Andre Pettersen, sier til Dagbladet at hel-automatiske «drapsroboter»fortsatt er et stykke unna å eksistere. Video: Future of life.  (dagbladet.no 25.11.2017).)

- Norsk forsker: – Robotkrigen kommer enten vi vil eller ikke. Krigsroboter som på egen hånd forstår omgivelsene, tilpasser seg været, navigerer uten GPS og beveger seg i typisk norsk terreng.

(Anm: Norsk forsker: – Robotkrigen kommer enten vi vil eller ikke. Krigsroboter som på egen hånd forstår omgivelsene, tilpasser seg været, navigerer uten GPS og beveger seg i typisk norsk terreng. Om få år er det virkelighet. Om få år vil roboter på samme måte som mennesker kunne tilpasse seg uventede situasjoner. De vil kunne handle «tilstrekkelig intelligent». De vil forstå omgivelsene, tilpasse seg været, navigere uten GPS og kunne bevege seg i typisk norsk terreng. Det skriver Morten Hansbø, forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), i forskningsartikkelen «Robotikk, kampkraft og bærekraft i fremtidens Forsvar». (aftenposten.no 29.9.2017).)

- USA og Saudi-Arabia skal inngå våpenavtaler verdt nesten 930 milliarder kroner under Donald Trumps besøk. På sin første dag i landet ble presidenten beæret med en æresmedalje for fredsinnsats.

Trump fikk saudi-arabisk «fredspris» - nå skal han sikre en gigantisk våpenhandel.
aftenposten.no 20.5.2017
USA og Saudi-Arabia skal inngå våpenavtaler verdt nesten 930 milliarder kroner under Donald Trumps besøk. På sin første dag i landet ble presidenten beæret med en æresmedalje for fredsinnsats. (…)

Skal sikre gigantisk våpensalg
I løpet av oppholdet i Riyadh vil Donald Trump etter alt å dømme signere en avtale om våpensalg fra USA til Saudi-Arabia. Det bekrefter en tjenestemann i Det hvite hus lørdag. Våpen og forsvarsmateriell med en verdi på nesten 110 milliarder dollar skal tilfredsstille Saudi-Arabias forsvarsbehov, heter det.

Saudi-Arabia står i spissen for en militærallianse som i over to år har bombet det lutfattige nabolandet Jemen, der millioner av mennesker står på randen av sultkatastrofe. (…)

(Anm: Amnesty: IS fører krig med våpen fra Vesten. - Et lærebokeksempel på hvordan hensynsløs våpenhandel danner grobunn for grufulle overgrep. (…) Gjennom ekspertanalyser av flere tusen verifiserte videoer og bilder kartlegger Amnesty IS' bruk av våpen som er produsert og utviklet i minst 25 land. (dagbladet.no 8.12.2015).)

(Anm: Mener militær strid kan være ugjenkjennelig om ti år. Nå går diskusjonen om droner kunne erstattet disse soldatene. I sine mekaniserte padder kryper US Marines i land nord for Namsos. Det ser kult ut. Men operasjonen går sakte og er sårbar. Kunne droner tatt over? (aftenposten.no 4.3.2016).)

(Anm: 18 gram solgt for én milliard kroner. Norske Prox Dynamics selges til amerikanske Flir Systems for over en milliard kroner. De superlette helikoptrene skal redde soldater og sivile i krig. (…) – Du får kommersielle droner med lignende egenskaper, men de veier 1,5 kilo, rundt 100 ganger mer enn vår, sier gründer og teknologidirektør Petter Muren. (dn.no 30.11.2016).)

(Anm: Drone Shield kan tvinge ned en fiendtlig drone på nesten to kilometers avstand. Se det i aksjon. DRONEVÅPEN: Våpenet Drone Shield ser mektig ut, men skyter ikke kuler. Det tvinger droner i bakken. (side3.no 2.12.2016).)

- Det heter seg at Norge har et strengt eksportregelverk for våpen og ammunisjon. Det har vi ikke.

(Anm: Krigsprofitøren Norge. Det heter seg at Norge har et strengt eksportregelverk for våpen og ammunisjon. Det har vi ikke. DAG HOEL, forfatter av Fred er ei det beste - fra innsiden av den norske ammunisjonsindustrien. VG avdekker en pinlig sak for Norge. Vi selger ammunisjon til De forente arabiske emirater som er mistenkt for å begå krigsforbrytelser Jemen. Salgene er tilsynelatende i strid med intensjonene i den norske eksportlovgivningen. Norske politikere er forferdet. Er det noen grunn til å være det? Bakgrunn: Norge selger igjen ammunisjon til koalisjon som beskyldes for krigsforbrytelser Det er flere år siden Nammo og Kongsberggruppen, begge selskaper med 50 prosent norsk statlig eierskap, etablerte seg med salgskontorer i De forente arabiske emirater. Hvorfor denne forundringen over at kontoret benyttes? Det burde eieren være innforstått med. (vg.no 13.9.2017).)

- Våpenaksjer til værs på krigsfrykt.

(Anm: Våpenaksjer til værs på krigsfrykt. Amerikanske våpenaksjer har gjort tre- og firegangeren, idet stormaktene leker krig og USA ruster opp. (dagbladet.no 11.3.2016).)

(Anm: Lyssky gjester på solfylte øyer. Blant de lyssky gjestene på de solfylte øyene finner vi også narkobaroner, våpensmuglere og terrorister – og en rekke næringslivsledere og kapitaleiere som gjerne har hatt en fot i statsapparatet og en i det private næringslivet, skriver artikkelforfatteren. (dn.no 15.4.2016).)

(Anm: Advokater (rettshjelp) (mintankesmie.no).)

(Anm: – Det norske rettsvesenet er for de rike og de store firmaene, eller personer som er villig til å ta stor risiko, sier Ruth Anker Høyer, ekstraordinær lagdommer og tidligere tingrettsdommer i Oslo tingrett. (…) Beskylder advokater for å tenke på kun én ting. (dn.no 16.2.2017).)

(Anm: Mistenker advokater for slusing av milliarder til skatteparadiser. (nrk.no 21.12.2010).)

(Anm: - Vi vil vite mer om skatterådgiverne. Skattedirektør Hans Christan Holtes jobb er blant annet å passe på at flest mulig betaler den skatten de skal etter reglene som gjelder. (aftenposten.no 21.4.2017).)

- Hun overlevde atombomben i Hiroshima - nå raser hun mot Norge.

Hun overlevde atombomben i Hiroshima - nå raser hun mot Norge.
nettavisen.no 28.3.2017
Setsuko Thurlow (85) er skuffet. (…)

NORGES SETE sto tomt da FN startet forhandlilngene om et forbud mot atomvåpen.

- En skam
Det at Norge boikotter forhandlingene, provoserer Setsuko Thurlow.

- Jeg er svært skuffet. Jeg har besøkt Norge. Jeg ble skuffet da jeg hørte at Norge ikke ville delta. Det er en skam, for da dette initiativet startet, ble det første møtet holdt nettopp i Oslo. Jeg er sønderknust, sier Thurlow til Nettavisen.

Hun antar at Norges boikott skyldes regjeringsskiftet.

- Jeg hadde stor respekt for deres forrige regjering, men jeg er meget skuffet akkurat nå, understreker Hiroshima-overleveren. (…)

- Hibakushaene bør få Nobels fredspris. De japanske hibakushaene har kjempet hele livet mot atomvåpen. Vi advarer mot sterke bilder.

(Anm: - Hibakushaene bør få Nobels fredspris. De japanske hibakushaene har kjempet hele livet mot atomvåpen. Vi advarer mot sterke bilder. Fredag formiddag klokken 11.00 kunngjøres årets tildeling av Nobels fredspris. Eksperter har spekulert på at atomavtalen mellom Iran og EU, USA, Kina og Russland vil få den ærverdige prisen. Les også: Her er kandidatene Den spente situasjonen mellom atommaktene USA og Nord-Korea har igjen gjort atomnedrustningsarbeid til et høyst aktuelt tema i forbindelse med fredsprisen. (nettavisen.no 5.10.2017).)

– Advokater oftere involvert i bedragerisaker. (…) Det er jo definitivt et stort problem under etterforskningen, fordi advokater har streng taushetsplikt overfor klienten.

(Anm: Økokrim: – Advokater oftere involvert i bedragerisaker. (…) Det er jo definitivt et stort problem under etterforskningen, fordi advokater har streng taushetsplikt overfor klienten. Vi må ofte ha innsyn i taushetsbelagte opplysninger for å avdekke kriminalitet, og det er en omfattende prosess å få innsyn i. (nrk.no 3.5.2017).)

(Anm: Rekordmye penger i Panama-banker tross avsløringer. Panamapapirene har ikke ført til flukt fra bankene i landet. Banker forvaltet midler for over 1.000 milliarder kroner i fjor, som er ny rekord. (aftenposten.no 17.3.2017).)

- Advokater som er lovgivere står overfor interessekonflikter. (Lawyers who are legislators face conflicts.)

(Anm: Advokater som er lovgivere står overfor interessekonflikter. (Lawyers who are legislators face conflicts.) En lovgiver arbeidet som advokat for et konstruksjons- og broleggingsfirma som hadde statlige veikontrakter. På samme tid ledet han komitéen som fastsatte transportpolitikken. (boston.com 4.7.2011).)

(Anm: Advokatbevillinger på Riksadvokatens radar. (…) Riksadvokaten kan komme til å revurdere ordningen som har muliggjort at advokater som dømmes for alvorlig økonomisk kriminalitet får tilbake sin bevilling. (abcnyheter.no 25.5.2016).)

(Anm: Lars Gunnesdal. Samfunnsøkonom i Manifest Tankesmie. Skatteparadisenes gode medhjelpere. Verdens folkevalgte kunne stoppet skatteparadisenes parasittvirksomhet. Dessverre drar mange statsledere personlig nytte av at ting forblir uendret. (nrk.no 8.5.2016).)

(Anm: Vil begrense advokatenes taushetsplikt. Skattedirektør Hans Christian Holte er positiv til forslaget om en ny opplysningsplikt for rådgivere i skattesaker. (hegnar.no 7.5.2016).)

- Advokatene støtter hemmelighold fullt ut. Åpenhet. Straffansvar for lokalpolitikere, hemmelige sakslister og lukkete møter med kommuneadvokaten. Advokatforeningen støtter alle forslagene om økt hemmelighold i kommuneloven. Jens Johan Hjort og Advokatforeningen støtter alle forslagene om økt hemmelighold i kommuneloven.

(Anm: Advokatene støtter hemmelighold fullt ut. Åpenhet. Straffansvar for lokalpolitikere, hemmelige sakslister og lukkete møter med kommuneadvokaten. Advokatforeningen støtter alle forslagene om økt hemmelighold i kommuneloven. Jens Johan Hjort og Advokatforeningen støtter alle forslagene om økt hemmelighold i kommuneloven. Det framgår av høringsuttalelsen fra Advokatforeningen, som er signert foreningens leder og eks-ordfører i Tromsø Jens Johan Hjort (H). (kommunal-rapport.no 13.10.2016).)

(Anm: Taushetsplikt og ulovlig skatteplanlegging. Det er et samfunnsproblem hvis bruk av advokater resulterer i innsynshindring. (aftenposten.no 29.5.2016).)

- Ett år etter Panama Papers: Finanstilsynet maser på trege banker. Bankene er for trege med å gjennomføre tiltak mot hvitvasking.

(Anm: Ett år etter Panama Papers: Finanstilsynet maser på trege banker. Bankene er for trege med å gjennomføre tiltak mot hvitvasking. Finanstilsynet mener sjekkingen av kundene ikke er god nok. (…) Finandepartrementet la fredag frem forslag til nye tiltak mot hvitvasking. (aftenposten.no 3.4.2017).)

(Anm: Skattedirektøren med internasjonalt toppverv, vil presse Bahamas til å dele skatteinformasjon. Norges skattedirektør Hans Christian Holte blir nestleder i OECDs skatteforum. Der vil han legge press på Bahamas om åpenhet og deling av skatteopplysninger. (aftenposten.no 23.9.2016).)

(Anm: Norske redere er storforbrukere av skatteparadisselskaper. Norske redere og folk i shippingmiljøet har vært kunder av Panama-advokatkontoret Mossack Fonseca. En av dem innrømmer å ha holdt tilbake opplysninger for skattemyndighetene. (aftenposten.no 6.5.2016).)

(Anm: Mossack Fonseca vil saksøke journalister. Mossack Fonseca sier advokatfirmaet har startet prosessen med å saksøke det internasjonale journalistnettverket ICIJ på grunn av Panama-avsløringene. (hegnar.no 12.5.2016).)

(Anm: Amerikanske myndigheter har opprettet etterforskning av Mossack Fonseca. Amerikansk påtalemyndighet har opprettet etterforskning av Mossack Fonseca, advokatfirmaet som står sentralt i Panama Papers-avsløringene. Dette skriver The Wall Street Journal. Målet med etterforskningen er å finne ut av om Mossack Fonsecas ansatte bevisst har hjulpet sine klienter med å unndra skatt. (aftenposten.no 30.7.2016).)

(Anm: Obamas regjering varsler kamp mot skatteparadiser og hemmelighold (aftenposten.no 6.5.2016).)

- Danske skattemyndigheter har fått grønt lys til å betale et millionbeløp til en anonym kilde for å få tilgang til skatteopplysninger fra de såkalte Panama-dokumentene.

(Anm: Danske skattemyndigheter har fått grønt lys til å betale et millionbeløp til en anonym kilde for å få tilgang til skatteopplysninger fra de såkalte Panama-dokumentene. Ifølge Danmarks Radio (DR), som først omtalte saken, er det snakk om opplysninger fra 320 danske saker, som vedrører mellom 500 og 600 skattytere. (aftenposten.no 7.9.2016).)

(Anm: Bank, børs og finans. (mintankesmie.no).)

(Anm: Utilstrækkeligt tilsyn, utilstrækkeligt fokus og mangel på viden: Her er konklusionerne i lækket rapport om dansk hvidvask-indsats. FATF langer kraftigt ud efter bankerne og Finanstilsynet. Brancheorganisationen FinansDanmark påpeger, at hvidvask er højprioritet i bankerne. (jyllands-posten.dk 19.1.2017).)

(Anm: Statlige ansatte eier aksjer i selskaper de skal vokte. Oslo (NTB): Flere ansatte i eierskapsavdelingen i Næringsdepartementet har aksjer i de samme selskapene som avdelingen har ansvaret for å følge opp. (adressa.no 14.4.2016).)

- Brukte 10.450.000.000.000 på militæret i fjor

Brukte 10.450.000.000.000 på militæret i fjor
nrk.no 14.4.2014
Amerikanske soldater under en øvelse i Sør-Korea sist fredag. Fortsatt bruker USA klart mest penger på militæret.

Verden brukte mindre penger på militæret i 2013 enn året før, men likevel er summet på over ti billioner kroner.

Totalt brukte verden 1,75 billion dollar, eller 10,45 billioner norske kroner, på utgifter til militæret i fjor.
Det viser tall som det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI legger frem i en rapport i dag.

Tallet på 10.450.000.000.000 norske kroner kan best forstås ved å sette det i sammenheng:

  • Tilsvarer 12 ganger det OECD-landene til sammen gir i bistand årlig.
  • Er nok til å betale den årlige prisen for å utrydde malaria 300 ganger.
  • Bare 11 land i verden produserer mer totalt sett enn summen som brukes på militærutgifter.
  • Tilsvarer drøyt to norske oljefond.

Til tross for den enorme summen, er det likevel en nedgang i utgiftene på 1,9 prosent fra 2012.

Det er andre år på rad med nedgang, etter at verdens utgifter til militæret gikk ned med 0,4 prosent fra 2011 til 2012. (...)

(Anm: USAs nye «superskip» risikerer å floppe. Verdens dyreste destroyer har kostet 4,4 milliarder dollar (nesten 37 milliarder kroner), men et teknisk havari kan gjøre krigsskipet enda dyrere. Skipets fremtid kan rett og slett være i fare, og det spekuleres om at den kommende Trump-administrasjonen vil gå gigantsatsingen nærmere etter i sømmene, melder CNBS. (dn.no 7.12.2016).)

(Anm: Bank, børs og finans. (mintankesmie.no).)

(Anm: Utilstrækkeligt tilsyn, utilstrækkeligt fokus og mangel på viden: Her er konklusionerne i lækket rapport om dansk hvidvask-indsats. FATF langer kraftigt ud efter bankerne og Finanstilsynet. Brancheorganisationen FinansDanmark påpeger, at hvidvask er højprioritet i bankerne. (jyllands-posten.dk 19.1.2017).)

(Anm: Statlige ansatte eier aksjer i selskaper de skal vokte. Oslo (NTB): Flere ansatte i eierskapsavdelingen i Næringsdepartementet har aksjer i de samme selskapene som avdelingen har ansvaret for å følge opp. (adressa.no 14.4.2016).)

- Pumper penger inn i våpen mens landet er i økonomisk ruin. Egypt trues både økonomisk kollaps, terrortrusler og krigføring i regionen.

(Anm: Pumper penger inn i våpen mens landet er i økonomisk ruin. Egypt trues både økonomisk kollaps, terrortrusler og krigføring i regionen. Det gjør at landets president Abdel Fatah al-Sisi må ruste opp for å støtte sine velgjørere i Gulfen. (…) På tross av den økonomiske krisen landet nå er inne i, bruker landet stadig mer penger på forsvaret og kjøp av våpen. 2015 var et år med spesielt voldsom vekst i egyptisk våpenimport, ifølge en rapport fra det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI tidligere i år. (dn.no 5.3.2016).)

(Anm: Christen Sveaas har gitt en million kroner til journalistisk prosjekt om Norges forsvarsevne. Sveaas gir millionstøtte til omdiskutert journalistisk prosjekt. – Poenget er å øke fokus på vår åpenbart svake forsvarsevne, så jeg håper da virkelig Stormarks artikler er styrt av dette.  (dn.no 12.4.2016).)

(Anm: Mistenkeliggjøringens pris. Å la donorer bestemme journalistisk innhold er i strid med god presseskikk og etiske spilleregler. Slikt driver jeg ikke med, skriver Kjetil Stormark, redaktør for aldrimer.no. «Vi driver ikke markedsføring», skriver aldrimer.no-redaktør Kjetil Stormark. (dn.no 19.4.2016).)

(Anm: Gir fire millioner til forsvarsjournalistikk. Skipsmegler Hans Herman Horn (84) har firedoblet sin støtte til journalistisk prosjekt om det norske forsvaret. Skipsmegler og investor Hans Herman Horn har gitt fire millioner til «Norges forsvarsevne», som står bak aldrimer.no. – Selvfølgelig er hensikten at politikerne tar til vettet, sier han. (dn.no 18.4.2016).)

(Anm: Ny radar ska se okända flygplan. Nära 50 oidentifierade flygplan har upptäckts i svenskt luftrum de senaste två åren. En ombyggd militär radaranläggning i Småland ska ge LFV bättre koll. (nyteknik.se 24.1.2017).)

- For hver eneste marineinfanterist eller soldat med et våben er der en hær af teknikere, ingeniører og forskere. (- Alene det amerikanske militær (...) beskæftiger 200.000 videnskabsfolk.)

Forskerne er militærets usynlige krigere
jyllands-posten.dk 18.2.2016
For hver eneste marineinfanterist eller soldat med et våben er der en hær af teknikere, ingeniører og forskere. Alene det amerikanske militær, som har det mest avancerede højteknologiske udstyr, beskæftiger 200.000 videnskabsfolk, som tester beskyttelsesudstyr mod bomber, opfinder nye radiosystemer og udvikler laservåben. Tag med på en øvelse i den amerikanske ørken, hvor nyt udstyr afprøves.

MOJAVEØRKENEN, CALIFORNIEN — Peter Matic lever af at sprænge hjerner i luften for det amerikanske militær. Han former hjernen af stivelse. Inde i massen placerer han sensorer og levende hjerneceller fra mus. Så bygger han en hjerneskal af plastic, giver hovedet hjelm på og sprænger det i luften med en vejsidebombe.

»Vi måler, hvordan slag og eksplosioner påvirker blødt væv i hjernen, hjertet, lungerne og andre steder på kroppen, og dermed kan vi komme med anbefalinge... (…)

(Anm: Britisk forsvar bygger laservåpen. Det britiske forsvarsdepartementet har tildelt en kontrakt på 317 millioner kroner for utvikling av et laservåpen. – Slike våpen gir en ekstrem presisjon, sier norsk ekspert til ABC Nyheter. Målet er å se om denne typen teknologi kan komme til nytte for de væpnede styrkene. Våpensystemet skal etter planen testes i 2019, melder BBC News. (…) Lysstrålen kan treffe eksempelvis en mynt på et par kilometers avstand uten at man trenger være redd for «myntene ved siden av». (abcnyheter.no 5.1.2017).)

- Europa-parlamentet vil ha våpenembargo mot Saudi Arabia. (- Men UD forsvarer norsk militær eksport til landet.)

Europa-parlamentet vil ha våpenembargo mot Saudi Arabia.
dagbladet.no 4.3.2016
Men UD forsvarer norsk militær eksport til landet.

(Dagbladet): I januar avslørte Dagbladet at Norge i 2014 solgte våpen og annet militært utstyr for 56 millioner kroner til de krigførende partene i Jemen.

Saudi-Arabia er det landet i regionen som kjøper nest mest militært utstyr fra Norge. I 2014 handlet de utstyr klassifisert som krigsmateriell for 3,7 millioner kroner. (…)

Krigsforbrytelser
I følge FN hadde 2800 personer omkommet som følge av flyangrep og bombing ved årsskiftet. De høye dødstallene skyldes mye Saudi-Arabias bombing av tett befolkede områder. Både sykehus og skoler er rammet. Human Rights Watch (HRW), Amnesty og Den internasjonale Røde Kors-komiteens (ICRC) undersøkelser viser at koalisjonens bombing har drept sivile, noe de anser som krigsforbrytelser. Men det er ikke bare Saudi-koalisjonen som har bombet tett befolkede områder. Også Houthi-styrker har drept og skadd sivile, men færre enn koalisjonen, ifølge HRW.

- Hvis opplysningene fra Human Rights Watch stemmer, er det helt tydelig at Saudi-Arabia ikke holder seg innenfor krigens regler. Angrep på sivilbefolkningen og sykehus er krigsforbrytelser og skal straffeforfølges. Jeg er derfor sterkt kritisk til at Norge selger militært materiell til Saudi-Arabia, sier Mads Harlem i Røde Kors til Dagbladet. (…)

- Vil ha krig mot våpenlobbyistene. (- Australia har ikke opplevd masseskyting siden "rapid fire long guns" ble forbudt.)

Norske Lise tar opp kampen med amerikansk våpenindustri
tv2nyhetene.no 20.2.2015
Med hjelp fra en av verdens mest kjente designere, Donna Karan, har norske Lise Evans kommet opp med ideen om et armbånd for å ta opp kampen mot de liberale våpenlovene i USA. (…)

(Anm: - Det er helt avskyelig at politikerne ikke gjør noe med våpenlovene (nettavisen.no 2.10.2015).)

(Anm: Paven: – Våpenprodusenter er ikke kristne. Folk som produserer våpen eller investerer i våpenindustrien, er hyklerske om de kaller seg kristne, sa pave Frans søndag. ENTUSIASTISK: Pave Frans kritiserte våpenindustrien under et folkemøte søndag. (tv2.no 22.6.2015).)

- Hjerteløse jævler som ikke tenker på barns sikkerhet
kjendis.no 26.3.2013
SKAPER DEBATT: Skuespiller Jim Carrey ønsker strengere våpenregler i USA. Nå har han laget en musikkvideo som henger ut våpeneiere. (...)

- «Cold Dead Hand» er om dere hjerteløse jævler som ikke tenker på barns sikkerhet, skriver Carrey i en serie av Twitter-meldinger om temaet. (...)

- Takk for deres tilbakemeldinger. Jeg tror ikke jeg har følt meg mer hatet og mer fri på lenge. Herlig!, skrev Jim Carrey til sine Twitterfølgere i dag. (...)

(Anm: Norske Lise Evans går til kamp mot våpenlobbyen. Norske Lise Evans bretter opp ermene og viser armbåndet som skal gi våpenlobbyen motstand. (aftenposten.no 11.2.2015).)

- Våpen i USA: Obama gråt da han kjempet for å stoppe USAs drapsbølge. Trump vil foreløpig ikke kjempe samme kamp.

(Anm: Våpen i USA: Obama gråt da han kjempet for å stoppe USAs drapsbølge. Trump vil foreløpig ikke kjempe samme kamp. 59 ble drept søndag. Hver dag i 2016 ble det skutt og drept mer enn 40 mennesker. Likevel er det så godt som umulig å få gjennomslag for strengere våpenlovgivning i USA. (Dagbladet): - Det må bli slutt på unnskyldningene, vi må ta til fornuft, lød Obamas følelsesladde budskap da han i en TV-tale 5. januar i fjor varslet nye innskjerpelser i USAs våpenlovgivning. - Våpenlobbyen kan nok holde Kongressen som gisler, men ikke Amerika, sa Obama. (dagbladet.no 3.10.2017).)

(Anm: Her er de verste skyteepisodene i USA de siste 10 årene (aftenposten.no 3.10.2017).)

(Anm: Australia has seen no mass shootings since it banned rapid fire long guns. In the 20 years since a mass shooting in Australia led to a ban on rapid fire long guns, the country has had no mass shootings and has seen an accelerated decline in total firearm deaths, Australian researchers report in a study.1 In  the 18 years before the ban was enacted Australia had seen 13 fatal mass shootings. BMJ 2016;353:i3527 (Published 23 June 2016).)

(Anm: Drapsvåpen til salgs på Finn.no. Erlend Balsvik, leder for Den internasjonale juristkommisjons utvalg for personvern, kommunikasjons- og ytringsfrihet. Oppfyller staten sine forpliktelser når effektive drapsvåpen kan innehas av sivile, spør Erlend Balsvik. (…) Våpenlovens system ble da også gjenstand for utredning, og lovutvalget avga sin innstilling i desember 2011. (…) Det var ifølge ulike nyhetskilder akkurat en slik rifle Omar Mateen brukte i Orlando i helgen. Den samme våpentypen er blitt benyttet ved flere tidligere massedrap i USA. Spørsmålet som da reiser seg er om AR-15 er et våpen som «ikke fremstår som særlig farlig og som har et aktverdig anvendelsesområde».  (aftenposten.no 16.6.2016).)

- Først løsnet de hjulboltene. Så kom det skruer i bakdekket. (- ENDER OPP SOM SVARTEPER: - Du varsler om uregelmessigheter, og så ender du selv opp som svarteper.) (- Da vi hørte om salget for 30 000 dollar tok vi umiddelbart kontakt og bød tre millioner kroner.)

- Først løsnet de hjulboltene. Så kom det skruer i bakdekket.
dagbladet.no 27.11.2015
John og Erik Bekkevold om hva som skjedde da de varslet.

ENDER OPP SOM SVARTEPER:  - Du varsler om uregelmessigheter, og så ender du selv opp som svarteper, sier Erik Bekkevold fra Bekkevold Defence under høringen av salgskaoset i Forsvaret. Video: DBTV

Erik Bekkevold fortalte i dag kontrollkomiteen om hvordan han og hans far John Bekkevold har blitt trakassert etter at de begynte å si fra om forhold de mener burde granskes.

- Hvis du sier fra om ting så blir du utfryst og betraktet som problemet, sier Bekkevold.

Under høringen fortalte han om hvordan hans far fikk kjenne det på kroppen da han begynte å si fra.

- Først løsnet de hjulboltene i forhjulene. Så dukker det opp skruer i bakdekkene, sier faren til Dagbladet på gangen utenfor høringssalen.

- I forbindelse med flytting av fly på Kjeller, så oppdager vi at det sitter en skrue i bildekket til min fars bil. Den var skrudd inn i dekket. Det er litt finurlig gjort, fordi da går jo ikke lufta ut av dekket med en gang. Vi oppdaget ikke skruen før 2 uker seinere, sier sønnen. (…)

Avvist
Bekkevold er selv en aktør i våpenhandelen. Firmaet Bekkevold Defence representerer utenlandske aktører som vil selge eller kjøpe forsvarsutstyr i Norge. I lang tid ønsket de å få kjøpe F-5 jagerflyene på vegne av en canadisk kjøper.

- Men vi fikk hele tiden høre at flyene var solgt. Da vi hørte om salget for 30 000 dollar tok vi umiddelbart kontakt og bød tre millioner kroner, sier sønnen Erik Bekkevold.

- Flyene er gitt bort i praksis. De var jo verd langt mer enn de ble solgt for. Det dokumenteres jo av budet på tre millioner kroner. Det budet var før vi viste at reservedelspakka inneholdt hele ni motorer som er verd fra 50 000 til 100 000 dollar.

- Og Forsvaret har gjort alt de kan for å stoppe salgsprosessen og alt de kan for å unngå å selge flyene til oss, sier han.

Under høringen sa han at hele handelen stinker. (…)

(Anm: Offentlig forvaltning (Offentlig sektor) (Statens økonomireglement - offentlige anskaffelser - offentlige innkjøp etc.) (mintankesmie.no).)

(Anm: Helsevesenet bruker ikke ny forskning. Norske pasienter får medisiner og behandling de ikke har bruk for fordi nye forskningsresultater ikke tas i bruk. Større problem enn unyttig forskning, mener eksperter. (forskning.no 2.1.2016).)

(Anm: Forvaltningsmakt og kunnskapspolitikk. Sammendrag. Helse- og omsorgsdepartementet benekter at de ønsker å styre forskninga i underliggende etater, og ser ingen problemer med at forskninga ligger under forvaltninga. Rus & Samfunn 05 / 2016 (Volum 9) Side: 33-35.)

(Anm: Frie forskere eller maktens lakeier? Abstrakt. Det går et skisma gjennom den samfunnsvitenskapelige rusforskningen. Ved første øyekast er det vanskelig å forstå hvorfor. Rus & Samfunn 05 / 2016 (Volum 9) Side: 36-40.)

(Anm: Lederartikler (Editorials) Tid for kunnskapsbasert forskningspolitikk Og offentlig finansierte forskere må være åpne om den sannsynlige betydningen av forskningen. (Time for evidence based research policy. And publicly funded researchers need to be candid about the likely impact of research). BMJ 2016;353:i3146 (Published 13 June 2016).)

(Anm: Kronikk: Kari Sollien, leder i allmennlegeforeningen. Hvorfor bruker ikke kommunene legenes kunnskap? Kunnskap skal redde velferdsstaten. I kommunene har ledelsen en lang vei å gå for å involvere helsepersonell i arbeidet med å utvikle helsetjenesten. (dagensmedisin.no 15.8.2016).)

(Anm: Leger ivaretar din mentale helse, men hvem ivaretas deres? (Doctors look after our mental health but who looks after theirs?) (theconversation.com 26.4.2016).)

(Anm: Dorothea Dix: Redefining mental illness. During the 19th century, mental health disorders were not recognized as treatable conditions. They were perceived as a sign of madness, warranting imprisonment in merciless conditions. One woman set out to change such perceptions: Dorothea Lynde Dix. (…) Dix - a teacher and nurse during the American Civil War - tirelessly campaigned for the fair treatment of patients with mental health disorders, after being appalled by the conditions in which they were confined. (medicalnewstoday.com 5.5.2017).)

(Anm: Tor K. Larsen, professor i psykiatri, Stavanger universitetssykehus: - Den valgfriheten som helseministeren nå ønsker å påtvinge helsevesenet vil føre til at mange svært alvorlig syke mennesker i praksis fratas retten til best mulig behandling. Innføring av medikamentfrie poster i psykiatrien er et gigantisk feilgrep. (dagensmedisin.no 29.7.2016).)

(Anm: Tre av 60.000 studenter ble tvunget til å slutte. Medstudenter og lærere varsler for sjelden om personer som ikke egner seg til yrket de utdanner seg til, mener fagfolk. Studenter som skal jobbe med mennesker og sårbare grupper, bør ikke ha rusproblemer, psykiske problemer, dårlige kommunikasjonsevner eller holdninger som ikke er forenlig med yrket. (aftenposten.no 18.8.2016).)

(Anm: - Hvorfor legers mentale helse bør være en bekymring for oss alle. (- Noen av de mer alarmerende resultater av å ha stressede og deprimerte leger er patologisk kynisme, en uvilje mot å ta vare på kronisk syke og redusert empati.)  (newstatesman.com 16.4.2016).)

(Anm: 27% of Medical Students Are Depressed. In the new research published in the Journal of the American Medical Association, researchers analyzed nearly 200 studies of 129,000 medical students in 47 countries. They found that 27% of medical students had depression or symptoms of it, and 11% reported suicidal thoughts during medical school. (time.com 10.12.2016).)

(Anm: LEDER. Ville du like å gå til en lege som er psykopat? Tidsskr Nor Legeforen 2008; 128:1805 (28.8. 2008).)

(Anm: Psychopathy of 1,800 prisoners leads to novel diagnostic tool for criminals and non-criminals alike (medicalnewstoday.com 12.8.2016).)

(Anm: Introduction and validation of Psychopathic Personality Traits Scale (PPTS) in a large prison sample. Conclusion. This brief measure of psychopathic traits uncontaminated with behavioral items can be used in the same way among participants with and without criminal history. Journal of Criminal Justice 2016;46: 9–17 (September 2016).)

(Anm:  - Hvor er visdommen vi har mistet i kunnskapen, og hvor,” spurte T S Eliot, “er kunnskapen vi har mistet i informasjonen?” Der er muligens 30 000 biomedisinske tidsskrifter i verden, og de har jevnlig økt med 7 % per år siden det syttende århundre.1,2 Ikke desto mindre er bare omtrent 15 % av medisinske intervensjoner støttet av solide vitenskapelige bevis. (Leder. BMJ 1991;303:798-9).)

(Anm: Kvinner kan mindre om økonomi enn menn. Bare halvparten av kvinnene vet hvor mye penger de får på sparekontoen etter fem år, hvis renten er 2 prosent. Tre av fire menn skjønner det, viser ny studie. Unge kvinner kan minst. – Det gjør dem ekstra sårbare, sier økonomer. (forskning.no 17.4.2016).)

(Anm: Annenhver norske kvinne klarte ikke dette økonomispørsmålet. Undersøkelse avdekker store kjønnsforskjeller i Norge. Klarer du å svare på spørsmålet om renters rente? - Enorm og uforklarlig kjønnsforskjell. Tom Staavi, informasjonsdirektør i Finans Norge, har blogget om resultatene. Han kaller kjønnsforskjellen «enorm og uforklarlig». (…) Her kan du lese undersøkelsen i sin helhet, inkludert alle de åtte kunnskapsspørsmålene. (aftenposten.no 14.4.2016).)

(Anm: Forskere innrømmer feil i undersøkelse om kvinner og menns økonomikunnskaper. (…) Mens Agderforskning kun har godtatt alternativ C som riktig svar, påpeker flere av leserne at alternativ D også kan være riktig. Og nå innrømmer den ansvarlige forskeren bak undersøkelsen at leserne har rett. (aftenposten.no 15.4.2016).)

(Anm: Finansiell kompetanse i Norge – store forskjeller i befolkningen (aksjenorge.no).) (PDF)

(Anm: Marit Nybakk: - Hemmelige innstillinger ble lekket til våpenindustrien. - Det er noe av det verre jeg har vært borti. I de lukkede forhandlingene om norsk våpeneksport ble Arbeiderpartiets hemmelige innstillinger lekket til våpenindustrien, ifølge Marit Nybakk (Ap). (…) Forsvarsindustrien i Norge er en stor og viktig industri, men de må likevel holde seg til spillereglene, sier stortingsrepresentanten, som har 30 års ansiennitet. (dagbladet.no 26.4.2016).)

- Sendte Forsvarets lastbiler til Eritrea: Dømt for ulovlig militær-eksport

Sendte Forsvarets lastbiler til Eritrea: Dømt for ulovlig militær-eksport
dagbladet.no 16.12.2016
En av Forsvarets største oppkjøpere av brukt materiell er dømt til 1,5 millioner kroner i bot og inndragning, etter å ha solgt kjøretøy til militær-regimet i Eritrea.

Siste uka i november måtte Roger Jensen, en av Forsvarets største kunder av brukt materiell, møte i Kongsberg tingrett for å forsvare seg mot PSTs og statsadvokatens påstander om at han ulovlig forsynte det eritreiske regimet med militære kjøretøy. Dette mener de er i strid med både norske lover om våpeneksport og FNs embargo mot det brutale regimet i Eritrea.

Mer omfattende
I mai i fjor avslørte Dagbladet hvordan Forsvaret fortsatte å handle med Kongsberg-mannen Roger Jensen, til tross for at FNs våpeninspektører hadde avslørt at Jensen er sentral i å forsyne militærregimet i Eritrea med lastebiler og andre militære kjøretøy. Det var Forsvarsdepartementet som nektet Forsvaret å stryke Jensen fra sin kundeliste. (…)

- Forsvarets ansvar. (- Megler varslet om at marinefartøy kunne ende i konfliktsoner.)

Forsvarets ansvar.
Leder
dagbladet.no 30.11.2015
Etter en to dager lang maratonhøring i Stortinget om Forsvarets salg av militært materiell til utlandet, har kontroll- og konstitusjonskomiteen ennå ikke kommet til bunns i saken. Til tross for at det er komiteens andre høring, og alvoret burde ha sunket inn etter stadig nye avsløringer av irregulære salg, mangler fortsatt sentral dokumentasjon som på mystisk vis har forsvunnet. Nåværende og tidligere statsråder og forsvarstopper kan fremdeles ikke gi en rimelig forklaring på hvordan minst 13 utrangerte marinefartøy havnet hos paramilitære i Vest-Afrika. Det er også solgt militære lastebiler til Eritrea i strid med FNs våpenembargo. 30 beltevogner har havnet i krigsherjete Sudan, og salg av to F5-jagerfly til Texas-milliardæren Ross Perot jr er meldt til Økokrim.

En tidligere saksbehandler i Forsvarets logistikkoperasjon er siktet av Økokrim for grov korrupsjon i forbindelse med båtsalget. Han snakket for første gang offentlig under høringen. Etter hans og flere andres vitnemål ble det åpenbart at sentrale medarbeidere i både departementet og Forsvaret har visst eller burde visst at salgene ikke var etter boka. Det ble fortalt om et voldsomt press for å avhende materiell. Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen bedyret at det selvsagt skulle skje etter regelverket, men innrømmet at kontrollrutiner og styring hadde sviktet i noen tilfeller. Det er mildt sagt. (…)

(Anm: Megler varslet om at marinefartøy kunne ende i konfliktsoner. (…) Det var lite selvkritikk å spore hos ledelsen i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) under høringen om de såkalte Nigeria-båtene fredag. (…) Han sier han underveis i prosessen forsøkte å varsle om at fartøyene kunne havne i konfliktsoner, men at han ikke ble tatt alvorlig av FLO. Han avviser at det eventuelt bare var saksbehandlere som satt på denne kunnskapen. (vg.no 27.11.2015).)

(Anm: Kjøpte marinefartøy med en bag full av kontanter. Den britiske agenten kom fra Kamerun til Bergen med euro verdt nesten fire millioner kroner i bagasjen. (…) 16. november 2012, like før klokka 10.30, spaserte britiske David Charles Sidwell inn på DNBs filial på Torgalmenningen i Bergen med 474 000 euro i kontanter - nærmere fire millioner norske kroner. Han skulle kjøpe Forsvarets skoleskip KNM «Hessa» og KNM «Vigra». Først vekslet han euroene til 3,82 millioner kroner, før han satte inn 3,35 millioner kroner på auksjonskontoen og sendte varsel direkte til Forsvaret og forsvarets auksjonsmegler. Det hele tok bare noen minutter. (dagbladet.no 2.12.2015).)

(Anm: Anklager om dokumentfalsk: - En kriminell handling. Martin Kolberg (Ap) med adresse til forsvarssjefen. Mens forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) stort sett høstet lovord for sine innstramminger, haglet det med kritikk mot forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen da Stortinget torsdag behandlet Forsvarets salg av brukt militært utstyr. I en serie artikler har Dagbladet avdekket hvordan norske marinefartøy ble solgt til Nigeria, hvordan norske beltevogner ble solgt til Sudan, hvordan militære lastebiler er solgt til Eritrea og hvordan et privat selskap i USA som ingen vet så mye om fikk kjøpe to norske F-5 jagerfly. (dagbladet.no 26.5.2016).)

(Anm: - Det er rart om denne saken ikke får konsekvenser. Jeg tenker på ledende personer i Forsvaret. Flere komitémedlemmer mener forsvarssjefen er svekket etter høringen om salg av brukt materiell. Hans Fredrik Grøvan (KrF) og Abid Raja (V) ber Søreide vurdere forsvarstoppenes stillinger. (dagbladet.no 4.12.2015).)

- Slakter samrøre mellom Forsvaret og Texas-milliardær.

Slakter samrøre mellom Forsvaret og Texas-milliardær.
dagbladet.no 13.5.2016
Da Forsvaret skulle forhandle fram et salg av F-5 jagerflyene, fikk Ross Perrot jr. sine folk være til stede da Forsvaret diskuterte pris med Spanias luftforsvar.
(Dagbladet): Mens Forsvaret jobbet med å selge sine F-5 jagerfly, fikk én av de potensielle kjøperne langt bedre behandling av Forsvaret enn de andre interessentene.

Forsvarets «gullgutt» var den eksentriske Texas-milliardæren Ross Perot jr. Ifølge Forbes er han god for over 12 milliarder kroner og han eier sin egen private flyplass i Fort Worth utenfor Dallas. Der sto to norske F-5 jagerflyene lagret. Han kjøpte først flyene i 2008, men da en avtale han hadde med De forente arabiske emiratene om jagerflytrening gikk i vasken ble også salgsavtalen med Norge kansellert. (…)

Fikk fordeler
For i tillegg til at Perot fikk vite hva sine konkurrenter var villige til å gi for flyene fikk de på flere områder særskilt god behandling av Forsvaret.

• Perot fikk til slutt kjøpe flyene usedvanlig billig. De to flyene ble solgt for 120 000 kroner stykket. Prisen ble satt for å dekke reiseregninga som Forsvarets representant hadde hatt i forbindelse med salget. Utgangspunktet for prisen var også at det spanske luftforsvaret hadd tilbudt 1000 Euro for begge flyene, men da ble det sett bort fra at de samtidig bød 25 millioner kroner for alle reservedelene. (…)

- Våpenindustrien har solgt for 3.400 milliarder kroner i år, og mange lands forsvarsbudsjetter tyder ikke på trange økonomiske tider.

Milliardene ruller inn til verdens våpenprodusenter
dn.no 27.12.2015
Krig er ei det verste, i alle fall ikke for våpenindustrien. De kan se tilbake på et svært godt år, og kontraktene som er inngått, bærer ikke bud om trange forsvarsbudsjetter.

Våpenindustrien har solgt for 3.400 milliarder kroner i år, og mange lands forsvarsbudsjetter tyder ikke på trange økonomiske tider.

Ifølge det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI ble det omsatt våpen og militært utstyr for 3.400 milliarder kroner i året som gikk.

Amerikanske Northrop Grumman har mest grunn til å være fornøyd, etter å ha landet en Pentagon-kontrakt om bygging av rundt 100 nye bombefly til en samlet verdi av nærmere 800 milliarder kroner, viser en oversikt utarbeidet av Svenska Dagbladet.

Bombeflyene skal erstatte USAs aldrende flåte av B-52, flyene som har sluppet dødelig last siden 1950-tallet har vært i drift i over 60 år. (…)

- If guns don’t kill people, ignorance might

If guns don’t kill people, ignorance might (Hvis våpen ikke tar livet av mennesker, kan uvitenhet det)
US Editor’s Choice
BMJ 2013;346:f1058 (15 February 2013)
President Obama had a lot to say about gun control in his state of the union address this week (doi:10.1136/bmj.f1034).

In a grand rhetorical flourish, he said that the victims of gun crime and their families deserved a Congressional vote on issues such as background checks, sales restrictions, and ammunition limits.

“In this chamber tonight [are] more than two dozen Americans whose lives have been torn apart by gun violence. They deserve a vote. Gabby Giffords deserves a vote. The families of Newtown deserve a vote. The families of Aurora deserve a vote. The families of Oak Creek, and Tucson, and Blacksburg, and the countless other communities ripped open by gun violence—they deserve a simple vote.”

But he was only half right. What these people deserve is not just a vote but an informed vote. One that weighs the benefits and harms of gun control. One that considers all the research. One that takes stock of the evidence. And right now, that’s unlikely to happen. This week, Michael McCarthy’s feature for the BMJ looks at the reasons (doi:10.1136/bmj.f980). (...)

(Anm: Sykehus-angrepet i Afghanistan: Gråtkvalt Hilde (36) knust etter tapet av kollegaene. – Jeg vil vite hvem som godkjente bombingen, sier Hilde Brun Andersen. Hun var inntil mai i fjor medisinsk ansvarlig på Leger uten grensers sykehus i Kunduz i Afghanistan. (tv2nyhetene.no 3.10.2015).)

Surfer på en bølge av frykt
aftenposten.no 18.1.2013
20 døde barn er god butikk for våpenlobbyistene.

Før Barack Obama la frem sine planer for økt våpenkontroll onsdag ettermiddag, skjedde det noe pussig. En TV-reklame begynte å sirkulere på amerikanske TV-stasjoner og på nettet. «Er presidentens barn viktigere enn dine?» spurte en dyp, hes stemme, mens bilder av skolebygg og lekende barn flimret over skjermen. «Hans barn blir beskyttet av bevæpnede profesjonelle. Blir dine?» spurte stemmen, og rundet av med å kalle Obama en elitistisk hykler. (...)

Våpenlobbyen i USA med skytespill for 4-åringer
aftenposten.no 15.1.2013
Skytespillet «NRA: Practice Range» står for det stikk motsatt av hva «andre» skytespill står for, mener den amerikanske våpenlobbyen.

NRA kalte spillindustrien «en kynisk og korrupt industri som avlet vold». Nå har de laget sitt eget skytespill og det med en aldersgrense på 4 år. (...)

- Jeg bryr meg mer om de som ble drept
dagbladet.no 25.12.2012
VÅPENDEBATT: Piers Morgan har etter massakeren i Newtown vært meget aktiv i våpendebatten i USA, dette har ikke falt i god jord hos våpenforkjemperne.

Over 48 000 har signert kravet om å utvise Piers Morgan. (...)

- Vi krever at Morgan blir deportert umiddelbart, på grunn av hans innsats for å undergrave «Bill of Rights», og får å utnytte sin stilling som en tv-vert for å gå til angrep på amerikanske borgeres rettigheter, står det i underskriftskampanjen.

Amerikanske borgere kan arrangere underskriftskampanjer på Det hvite hus sine nettsider, om de får minst 25 000 underskrifter på 30 dager, så må landets ledelse svare. (...)

Vil ha krig mot våpenlobbyistene
aftenposten.no 15.12.2012
En kunde ser på våpen i en butikk i Fort Wort, Texas. Mange amerikanere mener at retten til å eie våpen er en av de viktigste grunnlovsfestede rettighetene de har.

Kongressmannen Jerrold Nadler maner til «krig mot våpenlobbyistene».

De siste 30 år har USA opplevd 61 skyteepisoder der fire eller flere mennesker er blitt drept. 11 av disse sakene har skjedd på skoler. Bare skoleskytingen på Viriginia Tech i 2007, da 32 ble drept, har tatt flere liv enn katastrofen på barneskolen Sandy Hook i Newtown.

Jerrold Nadler, medlem av Representantens hus, går nå løs på den mektige National Rifle Association i et intervju med avisen Salon. Nadler mener våpenlobbyistene bærer et tungt medansvar for alle massedrapene i USA. (...)

Drapsmannen hadde ikke rulleblad
- Al Qaida drepte 3000 mennesker i World Trade Center i 2001. USA gikk til krig på grunn av det. Men vi mistet helt unødvendig 10 000 mennesker i fjor, sier Nadler. Han knytter håp til hva president Barack Obama sa på sin pressekonferanse om å ta «nødvendige skritt» for å avverge nye katastrofer som i Newtown.

20-åringen som utførte ugjerningene, bodde sammen med moren sin, sto ikke i noe strafferegister, melder CNN. Våpnene han hadde med seg, to pistoler og en rifle, var alle registrert på moren, ett av de 27 drapsofrene.

Aftenposten snakket med medlemmer av våpenlobbyorganisasjonene tidligere i høst. Les reportasjen her. (...)

(Anm: - SSRI-utløst aggresjon, tenåringsvold, massemord etc.? (mintankesmie.no).)

(Anm: Pilot i dødelig krasj brukte forbudt legemiddel. (Pilot in fatal crash was using banned drug.) The Chilkat Valley News. (28.02.2002).)

 (Anm: Gåten Lubitz (...) Kan antidepressiva ha forårsaket Germanwings-tragedien (- Could antidepressants have caused the Germanwings tragedy?) (forbes.com 29.3.2015).)

(Anm: Straffesaker (fengselsstraff) (mintankesmie.no).)

(Anm: Anundsen vil ha beredskapsplaner mot skoleskyting. – Vi må kjenne risikobildet for å kunne sørge for god beredskap, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp). Nå er skoleskyting og matbåren smitte kommet inn som to nye scenarioer i nasjonalt risikobilde. (…) Fakta om om skoleskyting* 76 skoleskytninger, eller 63 prosent av skoleskytinger på verdensbasis fram til utgangen av 2011, skjedde i USA. Av 44 skoleskytningfer utenfor USA skjedde 20 i Europa. * Det har ikke vært skoleskytinger i Norge så langt. De nærmeste hendelsene fant sted i Finland i 2007 og 2008. (vg.no 1.2.2016).)

(Anm: Mentally ill more likely to be victims not perpetrators of gun violence. Despite claims by the gun lobby, most violent individuals don't have a mental illness, write the authors of a "For debate" article published online by the Medical Journal of Australia. Dr Michael Dudley and colleagues from the University of New South Wales, the University of Wollongong and the University of Sydney, wrote that it is timely to examine how national firearms regulation has prevented injury in the 20 years since the Port Arthur massacre. Studies have confirmed that people with mental illness are more likely to be victims of violent crime. For example, almost half of those who die at the hands of US police have some kind of disability. (medicalnewstoday.com 23.5.2016).)

- Eksplosjoner viser unike nerveskader hos overlevende. (- Eksplosjonrelaterte skader kan føre til en rekke negative helsepåvirkninger.)

Explosive blast survivors display unique neural damage.
medicalnewstoday.com 11.6.2016
An estimated 300,000 United States service personnel in Iraq or Afghanistan have received at least one traumatic brain injury (TBI) due to an explosive blast.

Blast-related injuries can cause a number of negative health outcomes.

This is not surprising; what is surprising is that routine imaging techniques cannot detect or explain why these deficits occur.

Despite no abnormalities being observed, soldiers commonly report debilitating neuropsychiatric symptoms, including headaches, trouble sleeping, erratic behavior, problems remembering, and depression. (…)

Hidden neural damage
Researchers from the Uniformed Services University of the Health Sciences in Massachusetts have been investigating this phenomenon in more detail. Senior author Dr. Daniel Perl explains the problem: "Because the underlying pathophysiology is unknown, we have difficulty diagnosing and treating these 'invisible wounds.'"

Dr. Perl and his team examined the brains of eight deceased former military personnel who survived explosive attacks and later died of other causes.

The brains were compared with 15 male civilians who had experienced a TBI through other means, for instance, contact sports and motor vehicle accidents. They also examined brains affected by chronic opioid abuse and one with chronic traumatic encephalopathy - a progressive, degenerative disease affecting the brains of individuals with a history of repetitive brain trauma.

From the eight blast-survivors, five of the brains showed unique patterns of neural damage.

Brain areas involved in a number of functions - including memory, cognitive function, and sleep - displayed prominent, permanent scarring. In one of the brains, the area known to be involved in post-traumatic stress disorder (PTSD) also showed damage. (…)

(Anm: Computertomografi (CT), magnetisk resonanstomografi (MR), positronemisjonstomografi (PET), ultrasonografi (ultralyd), kontrastmidler etc. (mintankesmie.no).)

(Anm: Recovery from brain injury and better sleep go hand in hand. After a traumatic brain injury (TBI), people also experience major sleep problems, including changes in their sleep-wake cycle. A new study shows that recovering from these two conditions occurs in parallel. The study is published in Neurology®, the medical journal of the American Academy of Neurology. (medicalnewstoday.com 23.12.2016).)

- Den skitneste form for pornografi, mener National Rifle Association

Her viser våpenpampen fram hva som egentlig har skylda for skolemassakrene
dagbladet.no 21.12.2012
SKYTESPILL: På den spesielle pressekonferansen til National Rifle Association i ettermiddag viste NRA-nestleder Wayne LaPierre fram det lite kjente onlinespillet «Kindergarten Killers» som eksempel på hvor ille dataspill har blitt.

Den skitneste form for pornografi, mener National Rifle Association.

(Dagbladet): Alle forslag om innstramming av USAs svært liberale våpenlovgivning ble avfeid som kunnskapsløshet på pressebriefingen til National Rifle Association (NRA) i ettermiddag.

Med vekselvis sorgtung og harmdirrende røst lanserte NRA-nestleder Wayne LaPierre i stedet forslaget om «Det nasjonale skoleskjoldet» - en ordning med bevæpende, NRA-trente vakter på hver eneste skole i hele landet.

Da de svært mektige våpenlobbyistene for første gang kommenterte debatten rundt Newtown-skolemassakren, valgte de også å skyte fra hofta mot underholdningsindustrien og media. (...)

- Sammenheng mellom antall skytevåpen i privat eie, og antall drap som begås med skytevåpen

Amerikanske forskere: Flere våpen gir flere drap
aftenposten.no 13.9.2013
Mens norske drapsmenn helst tyr til kniven, blir to av tre drepte amerikanere skutt.

Amerikanske forskere slår fast at det er en sammenheng mellom antall skytevåpen i privat eie, og antall drap som begås med skytevåpen.

I en undersøkelse som er gjengitt i siste utgave av American Journal of Public Health viser at antallet drap begått med skytevåpen øker i takt med hvor stor andel av befolkningen som har skytevåpen.

Dette er stikk i strid med påstander fra våpeneiernes mektige lobbygruppe National Rifle Association, som i alle år har hevdet at flere skytevåpen i privat eie ikke resulterer i flere drap.

- Skytevåpen dreper ikke mennesker, det er mennesker som dreper mennesker, lyder et av NRAs mest kjente slagord. (...)

(Anm: Derfor gir USA blaffen i Obamas krav om våpenkontroll. President Obama vil ha strengere regulering av skytevåpen. Stadig flere amerikanere er helt uenige, til tross for at våpenvolden i USA er mange ganger høyere enn i andre vestlige land.Fem spørsmål og svar om amerikanere og skytevåpen.- Vi må snart innse at denne type vold ikke skjer i andre utviklede land. Barack Obama uttalte seg torsdag om skyteepisoden i Charleston i USA hvor ni personer mistet livet.  (aftenposten.no 19.6.2015).)

Hva føler en autonom robot når den låser siktet på en 15-åring?

Tenketank om tenkende tanks
aftenposten.no 28.2.2015
Hva føler en autonom robot når den låser siktet på en 15-åring? Det ble det store spørsmålet i fjorårets Robocop. Svaret var ingenting, og det var nok til at den moralske høyborgen USA ikke ville ta dem i bruk. I virkeligheten finnes det autonome våpensystemer i et 30-tall nasjoner allerede, men ingen omforent definisjon av hva begrepet betyr. Derfor vil den Washington DC-baserte tenketanken CNAS publisere en full gjennomgang av både definisjoner og de juridiske og moralske aspektene i løpet av året. Med mindre Robocop banker på før det, da. (www.cnas.org)

(Anm: Center for a New American Security (CNAS) (cnas.org).)

(Anm: autonom (...) selvstendig, selvstyrende; fri, ubundet en a- staten a- stat / det a-e nervesystemet den delen av nervesystemet som virker uavhengig av bevisstheten. (nob-ordbok.uio.no).)

(Anm: - Nye drapsroboter kan gjøre mennesker "totalt forsvarsløse". Professor advarer mot nye våpenprogrammer i USA. Atlas-roboten utvikles spesifikt for å kunne operere på egenhånd. Med våpensystemer blir den en moralsk nøtt. (side3.no 29.5.2015).)

(Anm: Terminator finnes i virkeligheten. INTERAKTIV TEGNING: Siden Terminator så dagens lys i 1984 har den vært bildet på den ultimate roboten. Nå er virkeligheten i ferd med å innhente science fiction-filmens verden: I dag har roboter fått mange av de samme ekstreme egenskapene vi kjenner fra T-800-roboten. (illvit.no 24.6.2015).)

(Anm: Drapsrobotene kommer. Robotene har kommet for å bli, og skal vi tro eksperter kan menneskene byttes ut i krigføring innen bare to år. En effektiv måte å utslette oss selv på, mener forsker. (…) Men hva skjer når teknologien kan la robotene velge selv når skuddet skal avfyres? (vg.no 3.11.2016).)

- Morgendagens kriger

Morgendagens kriger
KRISTIN BERGTORA SANDVIK - seniorforsker, PRIO
aftenposten.no 20.6.2011
NY KRIGSTEKNOLOGI. Roboter brukes i større grad til å drepe.

Hvordan vil ny robot teknologi påvirke morgendagens kriger og konflikter?

Roboter som dreper. 18 mai skrev Washington Post at CIA hadde sendt en ny type stealth-dronefly på hemmelige oppdrag inn i det pakistanske luftrommet for å overvåke Bin Ladens skjulested i Abottabad. Et økende antall land benytter nå roboter i væpnet konflikt. Mens langt de fleste robotene settes til å utføre oppgaver som er kjedelige, møkkete eller farlige, brukes de i stadig større grad også til å drepe. Hvordan vil ny robotteknologi påvirke morgendagens kriger og konflikter, og hva slags etiske og rettslige problemstillinger bør vi forholde oss til allerede i dag?

Øke dramatisk. Kostnadene for utvikling av robotteknologi forventes å fortsette å øke dramatisk det neste tiåret. På verdensbasis antas det at markedet for ubemannede dronefly vil dobles fra 5,9 til 11,3 billioner dollar årlig frem mot 2020. Dette høyteknologiske kappløpet domineres av USA og Israel, men 43 land, inkludert Norge, bruker nå droner. Droner eksporteres i økende grad til land i Afrika og Latin-Amerika. Land som India, Kina, og Iran har egne droneutviklingsprogram.

Antall roboter i bruk i det amerikanske forsvaret har økt fra nesten null i forkant av Irak-invasjonen i 2003 til 7000 roboter i luften og 12 000 på bakken i 2010. Den amerikanske kongressen har som målsetting at en tredjedel av bakkestyrken skal bestå av ubemannede roboter i 2015. Den teknologiske utviklingen skjer raskt: Det
amerikanske flyvåpenet tok i bruk såkalte Reapers for første gang i 2007 og disse dronene har i løpet av våren 2011 helt erstattet de velkjente Predatorene.

Dronepiloter. Flyvåpenet utdanner nå flere dronepiloter enn tradisjonelle piloter. Stadig mer avanserte roboter presenteres på de mange robotteknologi-messene. Blant de seneste nyvinningene er «minibots » i håndflatestørrelse, som når de er ferdig utviklet vil de kunne holde seg stille i luften, ta seg inn i bygninger og utføre andre «insektlignende» oppgaver mens de samler inn og rapporterer data. Målet er at disse robotene skal kunne operere autonomt i sverm i farlige og uoversiktlige situasjoner. Slike «svermer», grupper av små autonome roboter som opptrer i uavhengige formasjoner, vil bli stadig viktigere på slagmarken.

Denne utviklingen er i ferd med å endre både premissene for krigføring og krigens art. (...)

(Anm: Hvor er dronene?. Gaza. Hvor er de førerløse FN-dronene over Gaza, som kan kontrollere at krigens rett følges? (aftenposten.no 29.7.2014).)

(Anm: Dronesoldaten (30) innrømmet å ha drept 1626 personer: – Det har ødelagt livet mitt I 2011 valgte Brandon Bryant (30) å fortelle offentligheten om sin opplevelse av å være dronesoldat for det amerikanske luftforsvaret. Det har fått konsekvenser. (…) Jeg har ingen rett til det når jeg har ødelagt så mange uskyldige liv, sier han. (…) Da han var ferdig med tjenesten, etter fem og et halvt år, fikk han et diplom der det sto at han hadde vært med på å drepe over 1600 mennesker. (…) Han har også fått trusler fra gamle kolleger i det amerikanske forsvaret. (tv2.no 9.11.2015).)

(Anm: Drapsmaskinene. De fjernstyrte USAs krig mot terror. Fritiden ble bombet med tvangstanker, drikking og narkotika. Dronesoldaer, traumer.(...) Ifølge hemmelige papirer som nylig ble lekket til nettstedet The Intercept, er det god grunn til å tro at svært mange av dem var uskyldige sivile. I dag er det kun en håndfull land vi med sikkerhet vet opererer væpne-de droner: USA, Storbritannia, Russland, Kina, Pakistan og Israel. Andre land følger snart etter. (aftenposten.no 4.12.2015).)

- Første Verdenskrigs skyttegrave, er erstattet af krigsdroner

Homo sapiens’ sidste skridt.
jyllands-posten.dk 23.5.2015
Interview: Vi er ved at blive de guder, vi selv hyldede i fantasien. Det kan være slutningen på Homo sapiens’ æra. Undervejs har vi erobret hele verden, opdaget kloden og universet, skabt skønhed uden lige og bevæget os fjernere og fjernere fra lykken. I ny bog opruller Oxford-historiker hele menneskehedens historie.

Vi har skabt en verden, der ikke længere har brug for os. Fabrikkerne er blevet mennesketomme maskinhaller, de enorme mængder unge mænd, der mistede livet i Første Verdenskrigs skyttegrave, er erstattet af krigsdroner, nogle af verdens største nye virksomheder som Facebook og Google udmærker sig ved et lavt antal ansatte, og det, som medieverdenen, analytikere og økonomer omtalte som finanskrisen, er blevet en permanent tilstand verden over. Veluddannede unge kan ikke få a... (…)

- Treffsikker krigføring (- Dette er en smartkule som aldri bommer)

Dette er en smartkule som aldri bommer
side3.no 15.7.2014
DARPAs nyeste skarpskytter-kule sikter selv

Vi nærmer oss en framtid hvor soldater såvidt trenger å sikte for å kunne utføre dødelige skudd. Det amerikanske forsvarsdepartementets forskningsbyrå DARPA viste nylig frem sine splitter nye «smartkuler», som kan justere retningen sin i luften, for å alltid treffe målet sitt.

De nye kulene har fått navnet EXACTO, en forkortelse for EXtreme ACcuracy Tasked Ordnance, og er ment å bli brukt av skarpskyttere på lange avstander.

Som du kan se i videoen under blir 50. kaliber-kulen avfyrt skjevt mot det merkede målet, men klarer likevel å rette seg opp før den når målet, og treffer midt i blink.

Treffsikker krigføring
Setter du en slik smartkule sammen med en smart-rifle som Tracking Poing, skal det ikke mye sikting til før soldater alltid treffer målene sine. For mens Tracking Poing passer på at kulen kun blir avfyrt når man sikter helt riktig på målet, vil EXACTO-kulen veie opp for enhver feilberegning smartrifla gjør.

Denne kombinasjonen har ikke blitt testet ennå, og EXACTO-kulene er fortsatt tidlig i testfasen.

Sjekk DARPAs video-demonstrasjon av smartkulen under: (…)

(Anm: Har utviklet smarte kuler. Endrer retning i lufta for å treffe bevegelige mål. TREFFER MÅL I BEVEGELSE: Defense Advanced Research Projects Agency har nå utviklet en kule som kan treffe mål i bevegelse. (dagbladet.no 29.4.2015).)

(Anm: USA tester fremtidens våpen. VIDEO:Laserstråler, elektromagnetiske kanoner og kuler som kan skifte retning. Moderne våpen er raskt på vei mot ren sci-fi. Se tre nye våpensystemer bli testet. (illvit.no 13.5.2015).)

- TREFFSIKKERT (- En så tydelig demonstrasjon av militær styrke er uvanlig for Norge)

«En så tydelig demonstrasjon av militær styrke er uvanlig for Norge»
dagbladet.no 7.6.2013
Videoen av Forsvaret som sprenger sitt eget skip går verden rundt - og imponerer.

TREFFSIKKERT: I denne videoen kan du se testen av det nye missilet fra flere forskjellige vinkler.

(Dagbladet): Forsvaret slapp tidligere denne uka en video som kjapt gikk sin seiersgang i norske medier. Utenfor Andøya ble den utfasede fregatten KNM «Trondheim» senket i en test av det nye missilet NSM, utviklet av Kongsberg-gruppen.

I ettertid har også internasjonale medier kastet seg på bølgen og slått opp den smått dramatiske videoen. En rekke varianter av videoen deles også via populære delingstjenester som Reddit.

- Sparer ikke på noe
Blant avisene som slo opp videoen var Daily Mail, verdens største nettavis.

- En slik tydelig demonstrasjon av millitær styrke er uvanlig for Norge, et tradisjonelt sett nøytralt land, skriver storavisa, som tydeligvis lar seg imponere av det nye missilet.

Det er spesialutviklet av Kongsberg-gruppen og har flere trekk som utlendingene lar seg overraske av. (...)

(Anm: Norsk missil kan dra inn 40 milliarder. Et norskutviklet missil blir bærebjelken i det nye kampflyprogrammet. En ny avtale med Australia betyr at Kongsberg gruppen ligger an til å dra inn 40 milliarder kroner. (tv2nyhetene.no 3.4.2015).)

- Made in China

Made in China
aftenposten.no 2.9.2012
Kinas våpeneksport har vokst betydelig de siste ti årene, og billige våpen går nå til store deler av landene sør for Sahara.

Rifler og ammunisjon strømmer ut av Kina, og landet granskes internasjonalt etter hvert som våpnene dukker opp i konfliktsoner, i strid med FNs sanksjoner.

Våpen fra Kina er kommet til overflaten etter en serie FN-granskninger i krigssoner i et område fra Elfenbenskysten til Den demokratiske republikken Kongo, Somalia og Sudan.

Kina er på ingen måte alene om å forsyne krigsherrer med våpen som bidrar til å nøre opp under de afrikanske konfliktene. Det finnes på den annen side ikke bevis for at Kina eller landets våpeneksportører har brutt FNs sanksjonspolitikk overfor de afrikanske landene. (...)

Sjette største eksportør
Men kinesernes vilje til samarbeid er blitt satt på prøve det siste tiåret, idet landet har gått fra å være verdens største våpenimportør til å bli en stor produsent. Fra 2002 til 2006 eksploderte våpenproduksjonen med 95 prosent, og i 2011 var Kina blitt verdens sjette største våpeneksportør. (...)

- 1265 AG3-geværer forsvunnet fra Forsvaret

1265 AG3-geværer forsvunnet fra Forsvaret
aftenposten.no 19.9.2011
Forsvarets egne tall viser at 1265 AG3-er er forsvunnet. Ingen vet hvor disse er, men det fryktes at enkelte våpen kan ha havnet i kriminelle miljøer.

Les også:

Fant stjålet automatrifle i studentskap på Blindern
HV-soldat frastjålet AG3-gevær
Dette fant politiet hos MC-klubben
Solgte Heimevernets AG3-gevær

Morgenen 5. april 2004 inntar et ranslag Stavanger sentrum, bevæpnet med militære våpen. Politimann Arne Sigve Klungland blir skutt og drept under NOKAS-ranet.
Drapsvåpenet er et AG3-gevær som hadde forsvunnet fra det norske Forsvaret.

En HV-soldat hadde solgt våpenet til en kamerat, ifølge en artikkel i Dagbladet. Det endte til slutt opp i ranernes hender.

Det forsvinner stadig våpen fra Forsvaret. Under en Heimevernsøvelse tidligere i år ble et AG3-gevær stjålet fra en soldats bil. For to uker siden dukket det plutselig opp en AG3 i et roteskap på Blindern.

I tapsregisteret til Forsvaret går det frem at 1265 AG3-geværer har forsvunnet siden 1968.

I gjennomsnitt betyr det at det forsvinner ett gevær omtrent annenhver uke, eller rundt 30 i året.

Forsvaret vet ikke hvor disse våpnene er. (...)

- Kritiserer kongefamilien for dobbeltrolle

Kronprinsen refses for besøk hos våpenprodusent
aftenposten.no 29.4.2013
Kronprins Haakon burde ikke dra til USA for å besøke våpenprodusenten Lockheed Martin, mener kritikere.

Kronprins Haakon får kritikk for at han i begynnelsen av mai reiser til USA for å besøke våpenprodusenten Lockheed Martin.

Våpenprodusenten skal levere kampfly til Norge de neste årene og produserer blant annet klasevåpen, noe kronprins Haakon viste sin motstand mot da han frontet Norsk Folkehjelps TV-innsamling.

Filmskaper og forfatter Erling Borgen kritiserer kronprinsen for å besøke fabrikken.

- De burde ikke dra, skriver Borgen i en kronikk i Dagsavisen. Borgen mener kronprinsen med sitt besøk gir legitimitet til det han kaller dødens industri. (...)

(Anm: Kongen fronter forsvarsindustri på historiens første statsbesøk i Australia. Kong Harald syns det er naturlig at Australia og Norge samarbeider om forsvarsindustri og tror ikke det utelukker samarbeid om nedrustning. (aftenposten.no 23.2.2015).)

Kritiserer kongefamilien for dobbeltrolle
nrk.no 31.5.2011
Kongefamilien på kontroversielle reiser

Kongehuset fremmer våpensalg og omstridte miljøprosjekter. Nå får de kritikk for reisevirksomheten i utlandet.

Den norske Kongefamilien har ved flere anledninger fremmet våpensalg og omstridte miljøprosjekter på sine utenlandreiser arrangert av regjeringen.

De har også høstet kritikk i ulike medier blant annet i NRK, Aftenposten, VG og Ny Tid for å ha krysset grensen over i den politiske sfæren, noe som er i strid med deres konstitusjonelle rolle.

Les mer: Kronprinsen får reise-kritikk
Les også: Kronprinsen om tusenårsmålene

Mandag reiser Kronprinsen til det autoritære regimet i Aserbajdsjan for å fremme norsk næringsliv. Flere menneskerettsorganisasjoner ber ham om å bli hjemme. (...)

Mer bekymret for «Dignity Day»
Også filosof Einar Øverenget sier at det er et dilemma at Kronprinsen skal reise til Aserbajdsjan, men mener ikke nødvendigvis at han bør avstå fra å dra til regimet, som er sterkt kritisert for menneskerettighetsbrudd.

– Han burde heller revurdere noen av de andre engajementene sine, for eksempel «Dignity Day», sier Øverenget.

Han er også kritisk til kronprins Haakons engasjement i FNs utviklingsprogram UNDP.

– Selv om det er en veldig god sak, så burde han heller ha holdt en lavere profil i forhold til en slik kampanje som veldig fort blir konkret politisk, sier filosofen, og viser til at kongehusets rolle er å representere Norge uten å bli politisk. (...)

- Våpenindustrien sponser den norske ambassaden i USA

Jul med bismak
LEDER
dagbladet.no 7.5.2008
Den amerikanske våpenprodusenten Lockheed Martin har sponset den norske ambassaden i USA over flere år med til sammen nær to millioner kroner. Blant annet har pengene blitt brukt til å betale ambassadens julefester, skriver Aftenposten. (...)

Sponsoravtalen ble avsluttet i 2005. Men også da var det klart at selskapet ville tilby Norge sine nyeste jagerfly.

Saken avslører et betenkelig samarbeid mellom næringsliv og ambassader generelt. UD har ikke klare retningslinjer for dette samarbeidet. Ifølge UD har regjeringen valgt å basere seg på ambassadørenes skjønn i slike saker. Og den praksisen vil UD videreføre.

Den bør i stedet avsluttes umiddelbart. Sponsing er politisk påvirkning. Ambassader bør ikke motta penger fra næringsliv. UD har råd til å betale julefester selv. (...)

- Våpenindustrien sponser ball

Våpenindustrien sponser ball
dn.no 9.2.2008
I årevis har Forsvarets toppledelse og andre høyere offiserer med følge deltatt på det populære "Bal des attaches", til tross for at det er våpenindustrien som sponser arrangementet. (...)

Forsvarssjef Sverre Diesen vurderte igår å melde avbud til årets militærball etter at det ble kjent at våpenindustrien sponser arrangementet. Hektisk møtevirksomhet mellom forsvarsledelsen og jurister endte med at han ble tvunget til å betale det industrien sponser. (...)

- Under en middag på Statholdergården...

En dag i august
aftenposten.no 12.9.2007
MEDIEKRITIKK. Det var slitsomt. En hel dag var jeg på alle kanaler. Dagbladet skrek mot meg fra stativene. Jeg fylte fem sider inkludert hele førstesiden. (...)

Kjartan Fløgstad skriver et sted at det å bli latt i stikken er ingenting mot å bli latt i journalistikken. Han har nok rett. (...)

Våpendragere
dagbladet.no 1.9.2007
Er Stein Ørnhøi politiker eller lobbyist? Spør Marie Simonsen. (...)

Ørnhøi på restaurant
imarkedet.no 31.8.2007
Luksusmiddag, konvolutt over bordet, uklare roller og våpenselgere. Ai, ai, ai. (...)

Her er Ørnhøi-dokumentet
nrk.no 30.8.2007
SAAB AB tilbyr penger til et norsk-svensk miljøsamarbeid. Det er innholdet i dokumentet SV-veteranen Stein Ørnhøi påtok seg å levere til statsministerens kontor. (...)

Stein Ørnhøi avviser overfor NRK at han gjorde noe kritikkverdig ved å påta seg å bringe dokumentet til Statsministerens kontor. (...)

Harald Stanghelle bekrefter telefonsamtalen
dagbladet.no 30.8.2007
(...) Under en middag på Statholdergården tirsdag denne uken kom det fram at lobbyistene for svenske JAS Gripen og Saab er svært misfornøyd med Aftenpostens dekning av saken.

- Han Aftenpost-journalisten Frank Lynum har bare skrevet edder og galle om oss. Vi må få stoppet ham, sier advokat Knut Solvang under en bedre middag sammen med Stein Ørnhøi.

- Jeg skal snakke med Harald, svarer Ørnhøi. (...)

- Offiserer skjulte sponsorpenger

Luftforsvaret avviste sponsorer, Forsvarets innkjøpere sa ja takk
aftenposten.no 21.4.2013
Forsvaret er dypt uenig med seg selv om når det passer å hente inn hvilke våpen- og utstyrsleverandører som sponsorer.

Ved Luftforsvarets 100-års jubileum i 2012 sa Luftforsvaret sentralt nei takk til sponsorer som var i anbudsprosess med Forsvaret. Forsvarets innkjøpsorganisasjon (FLO) sa ja takk til de samme sponsorene.

20. mars brakte Aftenposten historien om sponsorpengene som ble satt på en ekstern, skjult konto for at firmanavnene til sponsorene ikke skulle fremkomme i Forsvarets regnskaper. Det skjedde i regi av Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) på Kjeller. FLO organiserte den lokale markeringen av luftfartsjubileet, "Kjeller 2012".

Slik skulle våpenindustriens sponsormidler holdes skjult fra Forsvarets regnskaper

Prosjektgruppen for Kjeller 2012 hentet inn over 400 000 kroner i sponsormidler til den lokale markeringen.

Kampflyprodusent Lockheed Martin sponset Kjeller 2012 med 55 000 kroner, mens Eurocopter-agent Kjell A. Østnes bidro med 46 000 kroner. (...)

Godkjente sponsing av flyjubileum
aftenposten.no 21.3.2013
Luftforsvaret godkjente leverandørindustriens sponsing av det nasjonale flyjubileet i 2012. Nå blir arrangementet gransket av Forsvarssjefens revisorer.Offiserer skjulte pengeoverføringer i Forsvarets regnskaper under 100-årsjubileet på Kjeller i fjor høst, skrev Aftenposten i går.

Avsløringen førte til at Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) nå har bedt internrevisjonen i Forsvarstaben om å granske saken. Den jobben startet allerede i går.

Blant overføringene som vil bli gransket er midler betalt av norsk og utenlandsk våpenindustri. Totalt 400 000 kroner ble betalt for stands, annonser og deltagelse på jubileumsseminaret i september. Sponsormidlene ble betalt inn på kontoen til Kjeller flyhistoriske forening (KFF) og senere flyttet til FLOs konto. (…)

Offiserer skjulte sponsorpenger
aftenposten.no 20.3.2013
En konto i en lokal flyklubb ble brukt som mellomstasjon for sponsorutbetalinger fra storleverandører til Forsvaret.

Nå har Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) bedt internrevisjonen gjennomgå saken. Det skjer etter at Aftenposten de siste ukene har undersøkt hvordan flere hundre tusen sponsorkroner fra et flyjubileum bevisst ble holdt unna Forsvarets regnskaper.

Jubileet «Kjeller 2012» var et møtested for leverandørindustri, lokalt næringsliv og norske forsvarstopper. (...)

Kontoen skapte konflikter intern i foreningens styre.

Les også: - Hvitvasking av sponsormidler

Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) er innkjøper av forsvarsmateriell i milliardklassen. Og sjefen for FLO luftkapasitet, brigader Frode R. Flølo, var styreleder for Kjeller 2012. Leverandørene av kampfly, transportfly, helikoptre og våpensystemer som sponset jubileet, er stadig i forhandlinger med FLO om ulike kontrakter.
Gjetnes og Flølo kjenner leverandørene gjennom en årrekke som ansvarlige for kontrakter og innkjøp i Forsvaret. (...)

Fakta - Sponsorene
11 store fly- og våpenprodusenter/ agenter støttet «Kjeller 2012». Tilbake fikk de stands, deltagelse og annonseplass.

Blant dem:

- Lockheed Martin (jagerfly, transportfly): 55 000 kr.
- Agusta Westland (helikoptre) 71 000 kroner.
- Kongsberg Defence & Aerospace: 30 000 kr. for «markedstiltak».
- Nammo: 39 500 kr. (gjorde unntak fra sin policy om ikke å sponse kunders arrangementer, etter å ha fått forsikringer om at dette var i tråd med Forsvarets etiske regelverk.)
- Kongsberg Defence & Aerospace bidro med 30 000 i «markedstiltak».
- Kjell A. Østnes AS (helikoptre): 46 000. (...)

- Hvorfor er det ingen som stiller spørsmål om det kan ha vært korrupsjon knyttet til norske myndigheter?

- Hvorfor er det ingen som stiller spørsmål om det kan ha vært korrupsjon knyttet til norske myndigheter?dn.no 9.6.2014
 «OPPSIKTSVEKKENDE». Forsker Tina Søreide reagerer på Forsvarets milliardavtale med tyske Rheinmetall Man. FOTO: Helge Hansen

Korrupsjonsekspert Tina Søreide krever at Forsvaret svarer på tre spørsmål om anskaffelse av militære kjøretøy.

I mars i år signerte Forsvaret en rammeavtale med selskapet Rheinmetall Man om levering av kjøretøy til en verdi over én milliard kroner.

Korrupsjonsekspert og forsker Tina Søreide ved Universitetet i Bergen kaller avtalen «oppsiktsvekkende».

Rheinmetall Man eies 49 prosent av den tyske industrigiganten Man. I 2009 ble Man dømt for korrupsjon.

- Da hadde selskapet vært involvert i korrupsjonssaker i Asia, Afrika og Europa i perioden 2002 til 2009. Man innrømmet bestikkelser for over 75 millioner euro og betalte så rundt 150 millioner euro i bot, sier Søreide.

- Tviholder på det formelle

Saken om Forsvarets avtale med Rheinmetall Man kommer opp i forbindelse med at reder Morits Skaugen anmelder Man for bedrageri  (NB. krever innlogging).

I en artikkel publisert i DN på lørdag viser Skaugen til at han allerede før jul advarte forsvarsminister Ine Eriksen Søreide mot å handle med det korrupsjonsdømte selskapet.

Ifølge norsk regelverk har offentlige innkjøpere plikt til å la være å kjøpe varer og tjenester fra selskaper som er dømt for korrupsjon (se faktaboks til høyre). (…)

- Ingen depresjon i våpenindustrien

Ingen depresjon i våpenindustrien
Leder
aftenposten.no 28.2.2012
Det ser ut til at våpenselskapene har vært immune mot finanskrisen.

VERDEN GJENNOMLEVER store økonomiske rystelser. Mange land går på sparebluss, ungdomsledigheten uroer, fremtiden virker ikke lys. Men på ett felt er det så å si virksomhet som vanlig: våpenindustrien.

Der er det ingen store tegn til stagnasjon eller nedgang. Tvert imot økte verdens våpenutgifter i 2010, viser en oversikt fra det svenske fredsforskningsinstituttet, SIPRI. Instituttet forteller at det ble solgt våpen og militært utstyr for hele 2290 milliarder kroner (411,1 milliarder dollar).

Men, som SIPRI selv innrømmer, dette er faktisk ikke hele bildet. Av mangel på tilgjengelige data er Kina helt fraværende på statistikken. Det samme gjelder svært mange russiske firmaer. Ettersom både Russland og Kina er store produsenter av militærutstyr, kan vi uten videre fastslå at verdens reelle våpenutgifter må være langt høyere enn de 2290 milliardene SIPRI opererer med.

DETTE ROKKER IKKE ved hovedkonklusjonen. Det er vestlige, spesielt amerikanske selskaper, som står for brorparten av våpenproduksjonen, og følgelig også av inntektene. På toppen troner et selskap som er godt kjent her i Norge: Lockheed Martin (LM). Produsenten av kampflyet F-35, som Norge vil kjøpe, solgte våpen og utstyr for 35,7 milliarder dollar i 2010. LM er et av de selskaper Statens pensjonsfond utland ikke vil investere i av etiske grunner. (...)

- Hitlers ukjente superkanon V-3 overgikk alt du kan tenke deg. 50 superkanoner skulle sørge for granatregn over London. 2. verdenskrig var tiden for eksperimentering med ekstreme ideer.

(Anm: Hitlers ukjente superkanon V-3 overgikk alt du kan tenke deg. 50 superkanoner skulle sørge for granatregn over London. 2. verdenskrig var tiden for eksperimentering med ekstreme ideer. Japan brukte selvmords-piloter. Britene vurderte både atombombe-landminer og den løpske panjandrum. Og Hitler var i alle fall ikke kjent for å holde tilbake på utviklingen av "krigsvinnende våpen". På tegnebrettet hadde han ting som en 1500-tonns tank, kjent som Landkretzer P.1500 Monster. (…) Det mindre kjente superprosjektet V-3 Schwerer Gustav var en stor kanon, men ett av flere betydelige problem var at den ikke var kraftig nok til å kunne skyte helt kontinental-Europa og inn til London - en distanse på ca 160 kilometer. Hitlers vitenskapsmenn utviklet derfor terrorrakettene V-1 og etter hvert V-2, som ble brukt til ren terrorbombing over lange avstander. (…) I motsetning til sine navnebrødre, var ikke dette raketter - men derimot artillerikanoner som benyttet mange eksplosjoner etter hverandre for oppnå vanvittige hastigheter på vanlige artilleriprosjektiler. Og det var litt av noen hastigheter en måtte oppnå for å nå London. Utgangshastigheten måtte være på rundt 1500 meter per sekund - 5400 km/t. Til sammenligning hadde Schwerer Gustav omtrent halvparten. (side3.no 18.11.2017).)

- IDIOT-VÅPEN FRA 2. VERDENSKRIG

IDIOT-VÅPEN FRA 2. VERDENSKRIG
SIDE3.NO 17.10.2011
Noen av verdens desidert skarpeste hoder jobbet i Tyskland under andre verdenskrig, og innen romfart, flyfart og krigsteknologi gjorde utviklingen store hopp mellom 1940 og 1945. Imidlertid var det ikke alle ideer som var like gode.

Nazi-Tyskland hadde noen av de fremste vitenskapsmennene i verden, som fikk jobbe med enorme budsjetter og under svært gode arbeidsvilkår.

Det er liten tvil om at en del av våpnene som ble produsert i mellomkrigstiden og under krigen var svært avanserte og dannet bakgrunnen for uendelig mye våpenteknologi senere, og etter krigen var det svært mange av nevnte vitenskapsmenn som ble ”snappet opp” av USA og Sovjet hvor de fikk viktige roller i etterkrigstiden og fram mot vår tid. (...)

For å lese mer om disse våpnene og andre sinnssyke krigsoppfinnelser, anbefaler vi boka «My Tank is Fight» av Zack Parsons, som du blant annet får på Amazon. (...)

- FIVH: – Nobelstiftelsen investerer i våpen, tobakk og kull. Safran AS og Northrop Grumman Corp er noen av våpenprodusentene Nobelstiftelsen har investert i, ifølge Fremtiden i våre hender.

(Anm: FIVH: – Nobelstiftelsen investerer i våpen, tobakk og kull. Safran AS og Northrop Grumman Corp er noen av våpenprodusentene Nobelstiftelsen har investert i, ifølge Fremtiden i våre hender. Samme dag som Nobels fredspris blir delt ut går Fremtiden i våre hender ut med en liste over selskaper de mener Nobelstiftelsen har investert i. Listen inkluderer våpenprodusentene Safran AS, Northtrop Grunman Corp og SAAB AB, tobakksprodusenten British American Tobacco og det sterkt forurensende kullselskapet RWE. – Det er et paradoks at de deler ut fredspriser for klimaforkjempere og menneskerettighetsaktivister, men også er med på å finansiere det prisvinnerne kjemper mot, sier leder i Fremtiden i våre hender Anja Bakken Riise til NRK. (vg.no 6.10.2017).)

(Anm: Etikk, butikk, grådighet, politikk, veldedighet og interessekonflikter (mintankesmie.no).)

(Anm: Hevdar Nobelstiftelsen finansierer våpen, tobakk og fossilselskap. – Eit paradoks at dei deler ut fredsprisar til klimaforkjemparar og menneskerettsaktivistar, men på den andre sida er med på å finansiere det prisvinnarane kjempar imot, seier Fremtiden i våre hender. (nrk.no 6.10.2017).)

(Anm: Interessekonflikter, bestikkelser og korrupsjon (mintankesmie.no).)

Diverse artikler

(Anm: KJERNEVÅPEN. Se de unike videoene som gir helt nye opplysninger om verdens kjernevåpen.  Amerikanerne har digitalisert alle de gamle videoene av egne prøvesprengninger. I begynnelsen av november 1962 traff en sky av radioaktivt materiale Norge. I nesten en uke gled den over landet fra sør-øst og mot nord. Opp gjennom landet la skyen igjen radioaktiv forurensing og en helt unik isotopsammensetning. Strålingsnivåene økte kraftig. Fra 30. oktober til 1. november 1962 hadde det nemlig skjedd noe svært utypisk. Russland, eller daværende Sovjetunionen, gjennomførte atomprøvesprengninger på testområdet som kalles Polygonet, mens det blåser feil vei. Altså mot vest. (tu.no 1.9.2017).)

Kim Jong-un hyller ny nordkoreansk rakettmotor
dagbladet.no 24.3.2016
Ifølge statlige medier har Nord-Korea for første gang gjennomført en vellykket test av en rakettmotor som bruker fast drivstoff.

Statsleder Kim Jong-un skal ha holdt oppsyn med testen, som i Nord-Korea beskrives som et «historisk» framskritt i landets atomvåpenkapasitet.

 Dersom opplysningene viser seg å stemme, kan det bety at Nord-Korea fortsetter arbeidet med å utvikle en interkontinental atomrakett i høyt tempo, til tross for at FN i begynnelsen skjerpet sanksjonene mot landet.

 - Kim bemerket med stor fornøyelse at den vellykkede testen øker kraften i ballistiske raketter som nådeløst kan ramme fiendtlige styrker, rapporterte det statlige nyhetsbyrået KCNA.

 FNs menneskerettighetsråd bestemme onsdag å utnevne en ekspertgruppe som skal se på måter å holde Nord-Koreas ledere ansvarlige for utbredte og alvorlige brudd på menneskerettigheter i landet. (NTB)

Dokumentet som avslører Forsvaret
vg.no 14.6.2015
«Forsvunnet» salgsmelding beviser at uglesett megler snakket sant, og at sannheten ikke kom fram under Stortingets kontrollhøring.

AVSLØRENDE: Den til nå helt ukjente salgsmeldingen (innfelt) viser at Forsvaret solgte kystvaktfartøyet KV Titran direkte til nigerianske paramilitære. Daglig leder Morten Larsos fra Bodø-firmaet Norsk Megling & Auksjon ble grillet i kontrollhøringen 30. april. Men dokumentasjonen Stortinget nå har mottatt, viser at flere av påstandene hans stemmer.

Et nytt og til nå helt ukjent dokument viser at Forsvaret solgte kystvaktskipet KV «Titran» direkte til det nigerianske paramilitære selskapet Omak Maritime 28. november 2013.

Salgsmeldingen, en såkalt «Bill of Sale» er undertegnet av tre norske offiserer ved Forsvarets logistikkavdeling (FLO), inkludert daværende sjef for salg- og avhendingsseksjonen. Dokumentet er også notarialbekreftet hos Oslo byfogdembete 2. desember 2013 med to av offiserene til stede.

Dette er stikk i strid med hva forsvarsledelsen hele veien har hevdet. De har hele tiden sagt at de aldri har solgt marinefartøy direkte til Nigeria, og at de er blitt ført bak lyset av ulike stråselskaper og muligens også av en enkeltstående saksbehandler i FLO, som i dag er siktet for grov korrupsjon av Økokrim. (…)

(Anm: Tiltalt for korrupsjon, underslag, økonomisk utroskap, tyveri og brudd på eksportloven. Tidligere orlogskaptein Bjørn Stavrum organiserte Forsvarets salg av marinefartøy til Nigeria. (…) Underslag. Dagbladet omtalte i august hvordan Stavrum har benyttet både en RIB til over 650 000 kroner og en ATV til over 100 000 kroner på sin egen hytte. Nå er han tiltalt for underslag av disse to gjenstandene. (dagbladet.no 5.7.2016).)

Sponsorpenger via hemmelig konto
aftenposten.no 6.12.2013
Leverandører til Forsvaret sponset ‰yjubileet Kjeller 2012 i Šfjor.

Pengene hadde mellomstasjon på en bankkonto utenfor Forsvaret, opprettet i Kjeller ‰yhistoriske forening (KFF), slik at Žrmanavnene ikke skulle synes i Forsvarets regnskaper. Til slutt ble «overskuddet» overført Forsvaret som en samlepott.

Pengene hadde mellomstasjon på en bankkonto utenfor Forsvaret, opprettet i Kjeller ‰yhistoriske forening (KFF), slik at Žrmanavnene ikke skulle synes i Forsvarets regnskaper. Til slutt ble «overskuddet» overført Forsvaret som en samlepott. (...)

Sjefen for Forsvarets milliardinnkjøp i luftfarten, Frode R. Flølo, får kraftig kritikk for egne innkjøp i flyjubileet «Kjeller 2012» (...)

Fakta - Kjeller 2012 og sponsing
- Kjeller 2012 var lokal variant av den nasjonale hundreårsmarkeringen for militær luftfart.
- Flyjubileet på Kjeller ble hovedsakelig finansiert over Forsvarets logistikkorganisasjons (FLOs) ordinære driftsbudsjett. Samlede utgifter kom opp i 6,7
millioner. Fratrukket inntekter på knapt 2 millioner, ble nettoutgiftene på 4,7 millioner for FLO.
- Sponsing av militære arrangementer krever full åpenhet om transaksjonen. Det skal ikke sås tvil om Forsvarets integritet.
- Sponsingen skal gi en gjenytelse, typisk annonseplass eller arenareklame.
- All sponsing skal avklares med Forsvarets personell- økonomi og styringsstab. Pensjonerte offiserer skjulte sponsorpenger – får knusende kritikk (...)

Våpenlobby: Boston-borgerne manglet våpen
nrk.no 5.5.2013
Wayne LaPierre fremhevet en undersøkelse som viser at amerikanere flest ønsker å være i besittelse av våpen når faren truer.

ReutersInnbyggerne i Boston ville vært bedre tjent med å ha et våpen i hånden da terroren rammet byen 15. april, mener en sentral figur i USAs mektige våpenlobby. (...)

Nytt utstyr til norske soldater
side3.no 8.4.2013
Befalselevene Runar Engelsgjerd (tv) og Ullfar Baldvinsson illustrerer utstyrsforvandlingen norske soldater har fått på kort tid. Engelsgjerd må nøye seg med AG 3 og feltspade. Baldvinsson har blant annet fått nattoptikk, GPS og pansret Iveco kjøretøy.

Ti års engasjement i Afghanistan har satt fart i utviklingen av nytt soldatutstyr. Dagens vernepliktige soldat ser i mørket, treffer presist, er bedre beskyttet og har en helt ny evne til å oppfatte det som skjer rundt ham.

Tidligere var det slett ikke uvanlig Hæren måtte vente både fire, fem og seks år på prosessen med å godkjenne og anskaffe nytt soldatutstyr. Det er lenge å vente for en soldat i felten når han oppdager at utstyret kommer til kort.

Ti års engasjement i Afghanistan der rett soldatutrustning har vært en forutsetning for å spare liv, har forkortet byråkrati og anskaffelsestid vesentlig for norske soldater.

– I stedet for å vente på utviklingen av nytt utstyr, kjøper vi inn ferdigutviklet materiell på kort varsel dersom presserende operative behov krever det, bekrefter brigader Bjarne Nermo, sjef for landkapasitetene i Forsvarets logistikkorganisasjon. (...)

Amerikanerne refser nye norske kampfly
nrk.no 19.3.2013
Nye norske kampfly får kraftig kritikk i en ny rapport utarbeidet av Pentagons nye evalueringsenhet (DOT&E). I rapporten hevder blant annet testflygere at flyene ennå ikke er egnet for kamp.

Norges nye kampfly er ennå ikke egnet for realistisk trening, langt mindre for kamp, går det fram av en fersk rapport. Forsvaret er ikke bekymret.

Rapporten , som er utarbeidet av Pentagons egen evalueringsenhet (DOT&E), bygger blant annet på opplysninger fra testflygere som har lite pent å si om F-35A-versjonen av det nye kampflyet.

Norge har besluttet å kjøpe 52 fly av denne typen, og de to første flyene skal etter planen leveres alt i 2015. De første operative flyene er lovet i 2017, ni år etter at de ifølge Lockheed Martin skulle ha vært ferdig utviklet og testet. (...)

Kina eksporterer mer våpen
aftenposten.no 18.3.2013
Kina er rykket opp på femte plass blant verdens største våpeneksportører. Landets største kunde er Pakistan.

Kinas våpeneksport er mer enn fordoblet de siste fem årene, viser en rapport fra det svenske fredforskningsinstituttet Sipri.

- Kina er ikke bare blitt en av de største våpeneksportørene, Kina øker også eksporten raskest og selger stadig mer avanserte våpensystem, sier Paul Holtom, sjef for våpenhandelsprogrammet ved Sipri, til Sveriges radio.

Hovedårsaken til økningen er Pakistans stor innkjøp.

USA og Russland dominerer fortsatt markedet, og står til sammen for over halvparten av verdens våpeneksport. Kinas andel er på fem prosent. (...)

Oljefondet setter penger i klasebomber, atomvåpen og landminer
aftenposten.no 11.3.2013
Oljefondet kjøpte seg kraftig opp i det omstridte selskapet BlackRock i fjor.

Dette er et av verdens største investeringsselskaper og har ord på seg for også å være blant verdens mest kyniske. BlackRock eier gjennom sine fond store poster i selskaper som produserer blant annet klasevåpen, atomvåpen og landminer - sektorer Regjeringen har forbudt Oljefondet å investere i.

I fjor kjøpte Statens pensjonsfond utland (SPU), best kjent som Oljefondet, seg betydelig opp i BlackRock. Ved årsskiftet eide fondet aksjer for 18 milliarder kroner, tilsvarende 8,8 prosent av selskapet. I 2011 var Oljefondet selskapets tredje største eier. Den nest største eieren, Barclays, solgte seg i fjor helt ut av selskapet.

Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, har tidligere uttalt seg kritisk om BlackRock fordi de investerer i sektorer og selskaper som er utestengt fra Oljefondet. (...)

(Anm: Vil vite hvorfor kommunen tjener penger på våpen. Flere lokalpolitikere har ikke vært klar over at deres kommune har tjent penger på våpeneksport gjennom investeringen i Kongsberg Gruppen. Nå krever de svar fra kommuneledelsen. (kommunal-rapport.no 1.10.2015).)

(Anm: Seks kommuner har aksjer i våpenprodusent. Sula er en av seks kommuner som har kjøpt aksjer i Kongsberg Gruppen. Kommunens finansreglement forbyr investeringer som kan medvirke til drap. Kommunen kan ikke svare på om aksjekjøpet er i strid med reglene. (kommunal-rapport.no 1.10.2015).)

Slik stjeler du en amerikansk stealth-drone
nrkbeta.no 9.3.2013
4. november 2011:
En CIA-eid Sentinel-overvåkningsdrone, også kjent som “The Beast of Kandahar”, forsvinner under et oppdrag i grenseområdene mellom Iran og Afghanistan. Sentinel-dronen er kjent for sine stealth egenskaper, kan ikke utstyres med våpen, og ble en slags “verdensstjerne” da den leverte videobilder fra operasjonen mot Osama bin Laden i Abbotabad, direkte til det Hvite Hus “Situation Room“.

Kort tid etter dukker den hyperavanserte dronen opp hos USAs erkefiende nummer én – Iran. CIA hevder dronen fikk tekniske problemer og styrtet inne på Iransk territorium, mens iranerne på sin side hevder at deres “cyberwarfare”-enhet hadde tatt kontroll på dronen ved å hacke både bakkesystemene som styrte dronen, og ved å gjennomføre et “GPS spoofing” angrep mot dronen. (...)

Avskaffelse av atomvåpen – en oppgave for leger
Aslaug Olette Klausen - Tidsskrift for Den norske legeforening
tidsskriftet.no 6.3.2013
En atomkrig har potensial til å utrydde livet på jorden slik vi kjenner det. Så lenge våpnene finnes utgjør de en reell risiko. Regjeringen arrangerer 4-5. mars en stor internasjonal konferanse om humanitære konsekvenser av atomvåpen.

John Gunnar Mæland og medarbeidere skriver i kronikken Medisinske virkninger av atomvåpen i Tidsskriftet 5/13 hvorfor leger må engasjere seg i kampen mot masseødeleggelsesvåpnene.

- Avskaffelse av atomvåpen bør være en oppgave også for leger. Skadeomfanget ved bruk av atomvåpen vil bli enormt. I tillegg vil det ikke være noe tilgjengelig hjelpeapparat som kan bøte på skadene. Ødeleggelsene er katastrofale enten det er et villet angrep, eller om bomben går av som følge av et uhell eller sabotasje, sier Mæland.

Han mener den allmenne bevisstheten om de omfattende og grusomme følgene har blitt svekket de siste tiårene. Debatten har også vært dominert av militær-strategisk logikk og ikke av de humanitære konsekvensene. Det er derfor også blant leger og helsepersonell behov for oppdatert kunnskap om våpnenes medisinske virkninger. (...)

Våpenprodusent har laget «Google for spioner»
aftenposten.no 11.2.2013
Bruker dine innlegg på sosiale medier til å spå hva du kommer til å foreta deg.

Det multinasjonale sikkerhetsselskapet Raytheon har utviklet et program som ved å logge dine oppdateringer på sosiale medier, blant annet kan finne ut hvor du er og forutsi dine videre bevegelser.

I en video den britiske avisen the Guardian har fått tilgang til, viser selskapet hvordan det ved å bruke sitt såkalte ekstremskala analysesystem kan samle store mengder informasjon om personer fra sosiale medier som Facebook, Twitter og Foursquare. Foursquare er en mobilapp som brukes av over 25 millioner mennesker for å vise venner hvor de befinner seg. (...)

Norsk våpeneksport i 2012
aftenposten.no 25.1.2013
2511 millioner kroner utgjorde verdien av norsk våpeneksport i 2012. Det er 103 millioner mindre enn året før. Våpen og våpendeler utgjorde den største gruppen, tett fulgt av kategorien «bomber og granater». (...)

HAN DREPTE 255 FIENDER UNDER KRIGEN I IRAK
side2.no 31.3.2012
Chris Kyle i aksjon på et tak i Ramadi, byen der legenden om ham virkelig vokste seg stor. an brukte caps i stedet for hjelm fordi «for å være kul, må du se kul ut.»

- Jeg hadde flaks. Det var som om alle «bad guys» alltid løp rett mot siktet mitt, sier skarpskytter Chris Kyle. (...)

Chris Kyle er tidenes dødeligste amerikanske skarpskytter. Drapstallene er riktignok uoffisielle, Pentagon strekker seg bare til å bekrefte at tallet er «minst 160». Hans egen våpengren, Marinen, opererer med 255 «kills». 254 menn og kvinnen med granaten.

– Det er bare et nummer. Jeg skulle ønske jeg hadde drept flere. Jeg tror verden hadde vært et bedre sted uten villmenn som dreper amerikanere, sier Chris Kyle i sin biografi «American Sniper».

Kyle hadde tre års spesialtrening bak seg da han landet på irakisk jord under krigens første dag, 20. mars 2003. Han var med i en Navy SEAL-styrke som øyeblikkelig havnet i kamp utenfor et oljeraffineri. (...)

Chris Kyle med sin Lapua. 338, som han brukte på sitt lengste «kill», 1900 meter. - Det var et lykketreff. Jo nærmere, jo bedre, sier Kyle. (...)

Større våpensalg enn noen gang
nrk.no 27.2.2012
Lockheed Martin, som blant annet lager jagerflyet F-35 er verdens største våpenprodusent, og omsatte for nærmere 200 milliarder kroner i fjor.

Verdens 100 største våpenprodusenter økte salget med 1 prosent i 2010, viser tall fra Det internasjonale fredsforskningsinstituttet i Stockholm (SIPRI). Kongsberg Gruppen (KG) er på 53. plass. (...)

Fortsatt pluss for Kongsberg Gruppen
aftenposten.no 10.2.2012
Industrigiganten Kongsberg Gruppen hadde et resultat før skatt på 491 millioner kroner i fjorårets siste kvartal, mot 718 millioner kroner i samme periode året før.

Til tross for usikkerhet i verdensøkonomien i 2011, klarer Kongsberg Gruppen å opprettholde nivået på driftsinntektene og lønnsomheten.

- Kongsberg Gruppen har gjennom 2011 fortsatt å bygge en solid ordrereserve, og har i sum gode posisjoner innen shipping-, offshore- og forsvarsmarkedet ved inngangen til 2012, sier konsernsjef Walter Qvam i en kommentar til kvartalstallene.

Nøkkeltall fra Kongsberg Gruppens resultat for fjerde kvartal 2011:

Tall for samme periode i 2010 i parentes:

* Driftsinntekter: 3,9 milliarder kroner (4,0 milliarder kroner)

* Driftsresultat: 514 millioner kroner (716 millioner kroner)

* Resultat før skatt: 491 millioner kroner (718 millioner kroner) (©NTB)

Missilet som treffer hver gang
side3.no 21.1.2012
Hærens nye Javelin-missil koster en halv million kroner. Til gjengjeld treffer det hver gang.

En grå novemberdag i Setermoen skytefelt. Selv om været er surt og trist ligger det mye spent forventning i lufta. Denne ene gangen i året mobiliserer Bn 2 alt infanteribataljonen har av skyts for å trene på skarpe angrep inne i skytefeltet.

Bakken dirrer når sprengladninger går av inne i minefelt. Dype drønn og røykskyer i det fjerne vitner om at artilleriet har skutt seg inn før lyden av F-16 med laserbomber blander seg med mitraljøsene på Sisu kjøretøyene.

De dødelige sporlysprosjektilene sprutes ut i lange, røde streker som ender i gnistregn når de treffer målene sine.

Se video av Javelin-missilet i aksjon lenger ned i artikkelen. (...)

Kan treffe over hele verden på 30 minutter
nettavisen.no 21.11.201
Det amerikanske forsvaret har et nytt super-våpen under utvikling.

En ny supersonisk missil som kan treffe overalt i hele verden på 30 minutter er under utvikling av amerikanerne, skriver Daily Mail.

Tidligere i år testet Pentagon et annet supersonisk våpen, HTV-2, men denne testen feilet. Farten på denne missilen kan komme opp i nesten 27.000 kilometer i timen, mens missilet som nå er testet skal «bare» klare 6000 kilometer i timen.

Bildet over er av våpenet som skal kunne nå 27.000 kilometer i timen. Våpenet som nå er testet skal se likt ut.

Hvis den blir tatt i bruk av amerikanerne betyr det at man ikke lenger trenger å utplassere missiler i utlandet for å nå sine militære mål.

Amerikanerne kaller våpenet for et «Advanced Hypersonic Weapon» og den drar av gårde i fem ganger lydens hastighet eller Mach 5. (...)

Solgte norsk programvare til Gaddafis elitestyrke
nettavisen.no 1.11.2011
Den fryktede Khamis-brigaden skulle få tilgang til norsk teknologi - like før opprøret i Libya.

I 2009 sa Utenriksdepartementet ja til at et norskutviklet dataprogram ble solgt til Muammar Gaddafis elitestyrker, skriver Aftenposten. Programvaren var en del av et kommunikasjonssystem som britiske General Dynamics UK skulle levere. Kommunikasjonssystemet skulle brukes av 32. brigade - også kalt Khamis-brigaden - en elitestyrke som senere ble satt inn i angrepene mot sivile i Libya og mot opprørerne. (...)

Fikk eksportlisens i 2009
Den norske programvaren som det ble gitt eksportlisens til i 2009 er ifølge Aftenposten utviklet av det norske selskapet Teleplan Globe.

- Denne saken er svært beklagelig, og vi tar selvkritikk. For oss vil denne saken bli en viktig referanse i fremtidige vurderinger, sier salgs- og markedsdirektør Egil Andresen i Teleplan Globe til avisa. (...)

(Anm: – Yara-saken er bare en liten flik. Et mystisk hedgefond, sveitsiske bankkontoer og en død oljeminister. En norsk korrupsjonsetterforskning utløste en internasjonal klappjakt på penger fra diktatoren Muammar Gaddafis regime. – Alt startet med en forespørsel fra Norge. (dn.no 26.6.2015).)

(Anm: Eva Joly: - Yara-dommen er et veldig sterkt signal. - Det er et veldig sterkt signal som sendes til andre norske firmaer og andre internasjonale selskaper som opererer i Norge, sier Eva Joly. - Denne dommen er resultatet av 20 års arbeid mot korrupsjon, sier tidligere korrupsjonsjeger og advokat Eva Joly til Aftenposten. (7.7.2015).)

IDIOT-VÅPEN FRA 2. VERDENSKRIG
SIDE3.NO 17.10.2011
Noen av verdens desidert skarpeste hoder jobbet i Tyskland under andre verdenskrig, og innen romfart, flyfart og krigsteknologi gjorde utviklingen store hopp mellom 1940 og 1945. Imidlertid var det ikke alle ideer som var like gode.

Nazi-Tyskland hadde noen av de fremste vitenskapsmennene i verden, som fikk jobbe med enorme budsjetter og under svært gode arbeidsvilkår.

Det er liten tvil om at en del av våpnene som ble produsert i mellomkrigstiden og under krigen var svært avanserte og dannet bakgrunnen for uendelig mye våpenteknologi senere, og etter krigen var det svært mange av nevnte vitenskapsmenn som ble ”snappet opp” av USA og Sovjet hvor de fikk viktige roller i etterkrigstiden og fram mot vår tid. (...)

For å lese mer om disse våpnene og andre sinnssyke krigsoppfinnelser, anbefaler vi boka «My Tank is Fight» av Zack Parsons, som du blant annet får på Amazon. (...)

Dårlige tider for våpenprodusentene
dagbladet.no 1.10.2011
Solgte bare for 234 milliarder kroner.

Våpenindustrien opplevde i fjor sitt dårligste år siden 2003. Finanskrisen får skylden, og jakten på nye kunder er i gang.

I fjor kapret våpenindustrien kontrakter om salg av våpen og militært utstyr for til sammen 234 milliarder kroner, en nedgang på 38 prosent fra året før og det laveste siden 2003. Det viser en fersk rapport fra amerikanske Congressional Research Service.

Amerikanske våpenprodusenter sikret seg i fjor salgskontrakter på 123 milliarder kroner. USAs markedsandel var dermed på 52,7 prosent, en kraftig økning fra året før da andelen var på 34,7 prosent.

Russisk våpenindustri solgte for 45 milliarder kroner og kapret 19,3 prosent av markedet i fjor. (...)

Norge solgte krigsutstyr til Gaddafi
tv2nyhetene.no 24.9.2011
Bare måneder før norske jagerfly måtte bombe Libya solgte Norge krigsmateriell til Gaddafi.

Flere opposisjonsparti krever fullt offentlig innsyn når Stortinget samles i oktober.

24. mars i år gikk norske fly på vingene for å bombe oberst Muammar al-Gaddafis styrker i Libya. Oppgaven var å redusere diktatorens krigsevne og hindre at han kunne skyte sine egne. (...)

Har beslaglagt 613 våpen i år
aftenposten.no 23.9.2011
Politiet tok 20 geværer og 20 pistoler fra én person.

Våpendepotet på politihuset på Grønland nærmest renner over av våpen. Her er hagler, rifler, maskingevær, mausere, et armbrøst og ni hyller med pistoler. Alt dette er våpen politiet har beslaglagt.

Antall våpenbeslag svinger fra år til år, men tendensen er at politiet beslaglegger stadig flere våpen. I 2006 beslagla Oslopolitiet 402 våpen. I fjor var tallet mer enn doblet, til 847 våpen. Og fortsetter utviklingen så langt i år går det mot nok en rekord. (...)

Nå kan denne bli vanskelig å få øye på.
NÅ BLIR STRIDSVOGNER USYNLIGE

SIDE2.NO 12.9.2011
Maskeringssystem gjør at tanksen kan forsvinne fra infrarøde monitorer.

[Teknofil.no]: Svenske BAE Systems har skapt et system som gjør at stridsvogner kan fremstå som usynlige på et infrarødt nivå – takket være maskeringsteknologi.

Arméer med denne teknologien vil dermed ha en åpenbar fordel i krigføring, ettersom det vil være lettere å forflytte tankser relativt usett i fiendtlig territorium. (...)

Norge vil selge mer våpen til EU
nrk.no 7.7.2011
Kongsberg Group produserer våpen til CROWS-programmet til US Army.

Norge vil sterkere inn på det europeiske forsvarsmarkedet, men regjeringen frykter at de store EU-landene ikke følger spillereglene.

Norge skal ved årsskiftet ta inn et nytt EU-direktiv for kjøp av forsvars- og sikkerhetsmateriell. Direktivet gir store muligheter for norsk forsvarsindustri.

– Men vår frykt er at noen store land ikke følger de oppsatte spillereglene, mens små land vil tape mye, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen i Forsvarsdepartementet til NTB. (...)

Norge solgte forsvarsmateriell til Gaddafi
tv2nyhetene.no 16.6.2011
Utstyr som kan brukes mot norske piloter ble tillatt solgt av Stoltenberg-regjeringen bare måneder før krigen brøt ut.

Regjeringen tillot salg av forsvarsmateriell til Muammar al-Gaddafis regime bare måneder før krigen brøt ut i Libya i fjor. Utstyret kan bli brukt mot norske piloter.

Selv om Norge lenge har nektet forsvarsindustrien å selge til Libya, fikk Gaddafis regime kjøpe lysforsterkere og programvare for en million kroner fra Norge i fjor, skriver Ny Tid.

– Ikke våpeneksport
– Det har ikke vært åpnet for eksport av våpen eller ammunisjon, sier Utenriksdepartementets statssekretær Gry Larsen (Ap).

Opplysningene kommer fram i en stortingsmelding som ble lagt fram forrige fredag. (...)

- Mer enn 20.500 atomvåpen i verden
nrk.no 7.6.2011
Atomvåpen vises frem på Den røde plass i Moskva.

De åtte landene i verden som har atomvåpen, sitter på mer enn 20.500 atomvåpen, ifølge svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI. Ingen nedrustning er i vente med det første, advarer instituttet.

Mer enn 5000 atomvåpen er utplassert i verden, ifølge SIPRI.

Blant de mer enn 5000 atomvåpnene som er utplassert, er det nærmere 2000 atomvåpen som er i høy beredskap, skriver SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) i en ny rapport.

Verdens åtte atommakter – Frankrike, India, Israel, Kina, Pakistan, Russland, Storbritannia og USA – er i ifølge SIPRI i besittelse av mer enn 20.500 atomvåpen i alt. (...)

Dette supervåpenet skal ta knekken på Taliban
vg.no 1.12.2010
(VG Nett) Amerikanernes nye granatkaster ser ut som det kunne vært brukt av Sylvester Stallone i «Rambo»-filmene.

Programmeres
Våpenet er allerede tatt i bruk av enkelte enheter i Afghanistan.

AFP skriver at hvis en fiende gjemmer seg bak en mur, kan soldater med en XM25 sikte over toppen av muren og programmere våpenet slik at ladningen går av én meter under punktet man sikter. Man kan også programmere når granaten skal eksplodere.

Det mest oppsiktsvekkende er størrelsen. I motsetning til andre våpen med lignende egenskaper, er XM25 på størrelse med en vanlig angrepsrifle. Ifølge AFP er våpenet spesialutviklet for amerikanske styrker i Afghanistan.

Eksperter tror våpenet kan revolusjonere kampen mot opprørsstyrkene i det kuperte landet, ifølge AFP.

Pentagon skal etter planen kjøpe 12.500 våpen av denne typen. (...)

- Dette vil gjøre krig trygt
dagbladet.no 29.11.2010
Det amerikanske militæretDet sier den amerikanske hæren, som utvikler roboter til moderne krig.

(Dagbladet): - Krig ville vært mye tryggere omm flere av dem hadde blitt bekjempet av roboter, mener den amerikanske hæren.

De utvikler nå roboter, som de mener er framtidas krigsutstyr. Men til skuffelse for de som liker Sci Fi-filmer eller Qs avanserte teknikk i James Bond-filmene, er det ingen av dem som ligner på mennesker.

Roboten «Maars» (Modular Advanced Armed Robotic System), som er blant det mest avanserte utstyret, er på størrelse med en gressklipper - men er langt farligere med en rekke ulike våpen. Blant annet er det montert et M240B-maskingevær, som kan skyte 750 skudd i minuttet, og en granatkaster med høyeksplosive 40mm-granater. (...)

(Anm: War Machines: Recruiting Robots for Combat (nytimes.com 29.11.2010.)

Her smeller det skikkelig!
side3.no 15.11.2010
(SIDE3): Kaliber .50 BMG (.50 Browning Machine Gun) er det groveste kaliberet som kan avfyres med et håndholdt våpen uten å risiskere liv og lemmer. Stadig flere sivile, også nordmenn, vil ha det groveste som finnes - for moro (...)

Monsterpatron
12,7, kaliber 50, halvtom, – kjært barn har mange navn. De siste årene har monster-kaliberet .50 BMG – . Caliber .50 Browning Machine Gun, 12,7X99 NATO - fått overraskende stor utbredelse sivilt, også i Norge. (...)

Strid om serbiske klasevåpen
nrk.no 31.10.2010
Norge bruker millioner av kroner på å rydde klasebomber i Serbia, mens landet selv fortsatt produserer og lagrer slike våpen.

Serbia nekter også å undertegne konvensjonen mot klasevåpen. Men Serbias klasevåpenholdning får ingen konsekvenser for forholdet Norge-Serbia, sier statssekretær Espen Barth Eide til NTB. (...)

– Tragisk om norske våpen tar livet av sivile
nrk.no 28.10.2010
Generalsekretær Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp vil ha sluttbrukarerklæring frå USA om bruk av norske våpen.

Kirkens Nødhjelp meiner det er tragisk om norske våpen er involverte i drap av sivile i Irak. – Norske våpen skal skremme, ikkje drepe, meiner generalsekretær Atle Sommerfeldt.

Ein gjennomgang NRK har gjort av Wikileaks-dokument viser at fleire enn 200 sivile er drepne under Irak-krigen i hendingar der norske våpen er involverte.

– Det er ei tragedie at sivile er omkome i så store tal under Irak-krigen, og at norske våpen kan ha vore involverte er alvorleg. Spesielt overraskande er det ikkje, seier generalsekretær i Kirkens Nødhjelp Atle Sommerfeldt. (...)

Krever strengere våpenstraffer
nrk.no 28.10.2010
Socialdemokraterna la torsdag frem et programforslag for å minske antallet ulovlige våpen i Sverige. Samtidig var partileder Mona Sahlin på besøk i Malmø i forbindelse med skyteepisodene.

Sahlins parti får støtte av politiet i Skåne når de foreslår en strengere våpenlov kombinert med et våpenamnesti, skriver Expressen.

Forslaget går ut på å øke minstestraffen for grove brudd på våpenloven fra seks til tolv måneders fengsel, og å gi politiet mulighet til å benytte seg av telefonavlytting for å avsløre slike lovbrudd.

Partiet vil også straffe folk som oppbevarer ulovlige våpen for andre, og gjøre det til en forbrytelse å forberede brudd på våpenloven. Slik vil de også komme ulovlig våpenproduksjon til livs. (...)

Campaigners call for restrictions on remote controlled weapons
BMJ 2010; 341:c5259 (23 September)
The increasing military deployment of armed robotic systems, such as unmanned aerial vehicles known as drones, has led to calls for restrictions on their use.

A report by the Fellowship of Reconciliation, one of Britain’s oldest pacifist groups, says the use of armed drones has “increased significantly” in recent years. The new British “Reaper” drone had been deployed 97 times in Afghanistan by July 2010. The budget allocation for drones in the United States increased from $1.7bn in 2006 to $4.2bn in 2010.

The report says a “PlayStation mentality” surrounds drone killings, whereby the geographical and psychological distance between operator and target lowers the threshold for launching an attack. “Young military personnel raised on a diet of video games now kill real people remotely using joysticks,” it says. “Far removed from the human consequences of their actions, how will this generation of fighters value the right to life?” (...)

Kriger er god butikk for Nammo
nrk.no 21.8.2010
Amerikanske kunder står for 41 prosent av Raufoss-bedriften Nammos omsetning.

Den norske våpeneksporten er tredoblet de siste fem årene. Den halvstatlige våpenprodusenten Nammo på Raufoss satser nå på nye oppkjøp i USA. (...)

Nammo og Kongsberg Gruppen har de siste seks årene økt sin samlede omsetning fra 7,3 milliarder kroner til 17,2 milliarder kroner, skriver Dagens Næringsliv.

Våpeneksporten er tredoblet i samme tidsrom, og de to halvstatlige bedriftene har siden 2004 eksportert våpen og ammunisjon for 12,5 milliarder kroner, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

LES OGSÅ: Kraftig økning i norsk våpeneksport
LES OGSÅ: Norsk våpeneksport har økt kraftig (...)

Advarer mot manglende våpenkontroll
nrk.no 19.7.2010
Amnesty International advarer i en ny rapport mot konsekvensene av manglende våpenkontroll rundt omkring i verden.

Amnesty viser i rapporten «Deadly movements: Arms transportation controls in the arms trade treaty» til eksempler om våpentransport fra selskaper i Storbritannia og Tyskland til Pakistan mellom mars 2008 og februar i år. Et annet eksempel dreier seg om våpendeler fra Bulgaria som gikk via Paris, Nairobi og Kigali før de til slutt endte opp i konflikten i Kongo. (...)

Leger ser økning i fødselsskader i Falluja
tv2nyhetene.no 4.3.2010
USAs skyld at barn fødes med misdannelser og hjertefeil.

Hver dag fødes det to til tre barn med fødselsskader i den irakiske byen Falluja, ifølge en lokal lege. Våpnene USA brukte i kamp med opprørere får skylda, melder BBC. (...)

Hovedsakelig dreier det seg om hjertefeil, men BBC traff en familie der alle de tre små barna led av lammelser eller hjerneskade, og en annen jente som var født med seks fingre, seks tær og led av flere alvorlige sykdommer.

Både leger og foreldre BBC snakker med mener årsaken er USAs avanserte våpen. (©NTB)

Disse israelske spionflyene kan nå Iran
aftenposten.no 21.2.2010
(...) Disse droneflyene, fjernstyrte, ubemannede fly, kan fly helt til Iran.

Det er Israel Aerospace Industries som har laget flyene.

De var første gang var i bruk under Gazakrigen i 2008-2009, melder nyhetsbyrået AP. (...)

Norsk våpeneksport til USA øker kraftig
nrk.no (5.2.2010)
(video)

Norge, privilegienes land
aftenposten.no 6.12.2009
Verdens årlige våpenproduksjon overstiger åtte tusen milliarder kroner. Men det virker umulig å oppdrive et par hundre millioner til å avskaffe analfabetismen. (...)

- Hvor havner norsk ammunisjon?
dagbladet.no 26.11.2009
Norske myndigheter er helt uten kontroll på om den havner i for eksempel Somalia, hevder Changemaker. (...)

Ikke kontroll
- Norge som en av verdens største våpeneksportør har ikke kontroll på hvor våpen og ammunisjon ender opp, sier leder i Changemaker, Ida Thomassen, til Dagbladet. (...)

Statssekretær Øyvind T. Slåke i nærings- og handelsdepartementet sa til NRK Brennpunkt i februar i år at Norge ikke har mulighet til å regulere hvem det amerikanske forvaret selger våpen og ammunisjon, som de har kjøpt av den norske produseten, videre til.

Statssekretær Slåke innrømmet da at regjeringen kjenner til at det amerikanske forsvaret leverer våpen til Israel.

- Dette er et av mange dilemmaer med å delta i våpenproduksjon og i våpeneksport, sa Slåke til NRK Brennpunkt. (...)

- Naivt
Siv Jensen (Frp), som sitter i Stortingets Utenriks- og forsvarskomite, mener man må legge fra seg det hun kaller en «i overkant naiv tilnærming».

- Norske myndigheter eksporterer ikke kuler til Somalia. I tillegg er det den som avfyrer skuddet som gjør noe galt, sier Jensen til Dagbladet. (...)

Landmines and other explosive war remnants maim or kill 20 people a day
BMJ 2009;339:b4837 (17 November)
Landmines and other explosive remnants of war claimed an average of 20 new victims each day in the past decade, says a new report.

The Landmine Monitor Report 2009 says that in the 10 years from 1999 to 2009 almost 18 000 people from 119 countries were killed by explosive war remnants and that almost 52 000 people were injured. Most of the victims (71%) were civilians, a third of them (32%) children.

More than a quarter of the total casualties occurred in Afghanistan and Cambodia, with Afghanistan accounting for 16% of the casualties and Cambodia for 10%. Colombia and Iraq took third and fourth place. (...)

Landmine Monitor Report 2009 is available at www.lm.icbl.org/lm/2009. See also Editorial BMJ 2009;339:b3944, doi:10.1136/bmj.b3944. (...)

Vil bringe britisk våpengigant inn for retten
vg.no 1.10.2009
Britisk økokrim (SFO) vil bringe våpengiganten BAE Systems inn for retten. Selskapet skal være innblandet i alvorlig korrupsjon.

- SFO ønsker å gå til sak mot BAE Systems for korrupsjon i utlandet og vil forberede saken, heter det fra SFO.

Økokrim har forsøkt å få selskapet med på en tilståelsesdom. Våpengiganten skal ha betalt flere millioner pund for å få kontrakter i Afrika og Øst-Europa. (...)

Norge tjener penger på våpensalg til Israel
dagbladet.no 14.2.2009
Changemaker krever strengere regler for våpeneksport.

(Dagbladet.no): Den norske stat tjener penger på å selge våpen til Israel - som mest sannsynlig er brukt i krigen i Gaza.

Dette gjelder panservernraketten M72, som blant annet produseres ved den norskeide våpenfabrikken Nammo Talley i USA. Den norske stat eier 50 prosent av Nammo. Resten eies av et finsk selskap. (...)

Statssekretær Øyvind T. Slåke i nærings- og handelsdepartementet sier til NRK Brennpunkt at den Nammo-eide våpenprodusenten Talley i USA ikke selger våpen direkte til Israel.

- Men vi vet at de leverer våpen til det amerikanske forsvaret. Vi har ingen mulighet til å regulere hvem det amerikanske forsvaret selger videre til, sier Slåke.

Les også: - Kan ikke utelukke at norske våpen brukes i krig. (...)

Utnytter smutthull:
Norge tjener på våpensalg til Israel

nrk.no 10.2.2009
Norge har regler som forbyr eksport av våpen til Israel. Men statseide Nammo har kjøpt seg en fabrikk i USA som følger amerikanske regler.

Næringsminister Sylvia Brustad representerer staten som eier i Nammo. Hennes departement sørger for statlige inntekter til Norge når Israel kriger mot palestinerne på Gazastripen. Utenriksminister Jonas Gahr Støre innvilger ikke eksportlisenser på våpen til Israel. Begge holder seg innenfor norsk lovverk. (...)

Når Utenriksdepartementet gjentatte ganger har avslått eksportlisenser til land som Israel, Colombia, Sri Lanka og andre land der etterspørselen er høy, har dette begrenset markedet for norske våpenbedrifter.
Men det finnes måter å utvide markedet på.

Se Brennpunkt: 'Hva drepte lillebror?' og 'Israel bruker norske våpen'. (...)

Defense Industry Lobbies for Piece of a Smaller Pie
online.wsj.com 27.1.2009
The biggest U.S. defense companies drastically increased their spending on lobbying last year, in the face of stiffer competition for fewer major Pentagon contracts and ahead of a change in the White House.

Tuesday, Defense Secretary Robert Gates told the new Congress that many of the companies' most lucrative development programs, such as aerial tankers, fighters and ships, are up for review as President Barack Obama's administration puts together the Pentagon budget. (...)

- Dette er et forvarsel
nrk.no 16.1.2009
Lege Erik Fosse har tatt med bilder fra sykehuset i Gaza. Han forteller om sårede med skader som var annerledes enn dem han har sett som krigskirurg før.

Angrepene i Gaza er et forvarsel på moderne krigføring, sier våpeneksperter, som mener Israel bruker nye og svært avanserte våpen i krigføringen. (...)

- De fleste som er i nærheten av denne bomben, vil dø. Det gjorde denne gutten også, sier Fosse når han viser bildet av en hardt såret 14 år gammel gutt. (...)

Selv om Israel ikke innrømmer det, mener analytikere og organisasjoner at nye typer våpen nå blir testet i Gaza.

Fosse sier skadene må stamme fra noe som kalles Dense Inert Metal Explosive, Dime.

Våpenet er en bombe som er laget for bruk i moderne krig i byområder. Den er omstridt fordi den kan inneholde radioaktive stoffer og frigjør en sky av svært kreftfremkallende metallstøv som skjærer inn i kroppen til dem som er i nærheten. (...)

- Dette er et forvarsel
nrk.no 16.1.2009
Lege Erik Fosse har tatt med bilder fra sykehuset i Gaza. Han forteller om sårede med skader som var annerledes enn dem han har sett som krigskirurg før.

Angrepene i Gaza er et forvarsel på moderne krigføring, sier våpeneksperter, som mener Israel bruker nye og svært avanserte våpen i krigføringen. (...)

Selv om Israel ikke innrømmer det, mener analytikere og organisasjoner at nye typer våpen nå blir testet i Gaza.

Fosse sier skadene må stamme fra noe som kalles Dense Inert Metal Explosive, Dime.

Våpenet er en bombe som er laget for bruk i moderne krig i byområder. Den er omstridt fordi den kan inneholde radioaktive stoffer og frigjør en sky av svært kreftfremkallende metallstøv som skjærer inn i kroppen til dem som er i nærheten. (...)

Erik Fosse ser imidlertid ingen fordeler for de pasientene han behandlet for skader etter det som trolig var bruk av de nye våpnene.

- Dime-våpnene er laget for å skade bare det du sikter på. Men når vi ser sårede barn, som bildene viser, må det jo være dem de har siktet på. Da er dette våpenet forferdelig. (...)

Kraftig vekst i norsk våpeneksport
dagbladet.no 15.1.2009
Økte i 2008 med 44,5 prosent, 954 millioner mer enn i 2007.

Verdien av norsk våpeneksport økte i 2008 med 44,5 prosent. For første gang viser SSBs tall at eksporten er over 3 milliarder kroner, 954 millioner mer enn i 2007.

Norwatch har regnet ut tallene for norsk våpeneksport i året som gikk basert på tall fra Statistisk sentralbyrå, som torsdag la fram tallene over norsk utenrikshandel i 2008.

For 2007 viste SSBs tall at våpeneksporten hadde nådd 2.143 millioner kroner. I fjor steg tallet til 3.096 millioner.

Ifølge Norwatch, som har fulgt utviklingen i norsk våpeneksport i mange år, er det aldri blitt eksportert flere norskproduserte våpen enn i fjor. (...)

Israel tester ny brutal cancer-bombe mod Gaza
bt.dk 7.1.2009
Den israelske hær kritiseres for deres brug af brutal bombe i Gaza, der flænser ofrets væv til ukendelighed, og giver dødelig cancer. (...)

Motarbeidet klasevåpenavtalen fra innsiden
nrk.no 3.12.2008
Konvensjonen om forbud mot klasevåpen ble i dag underskrevet i Oslo, men den ble lenge sterkt motarbeidet fra innsiden av Utenriks- og Forsvarsdepartementet. (...)

I dokumentaren "Klasevåpen - det umuliges kunst" på NRK1 klokken 19.55 i kveld, kommer det frem at illojale folk i det norske embetsverket forsøkte å hjelpe USA med å svekke avtalen.

Flere kilder har fortalt NRK at den norske forhandlingslederen var under et sterkt press under forhandlingene i Dublin. Forhandlingslederen opplevde at han ble motarbeidet av embetsverket hjemme. Det gikk så langt at han truet den politiske ledelsen i departementet med å reise hjem hvis presset fra embetsverket i Norge om å endre de norske forhandlingsposisjonene ikke ble stoppet. (...)

Journalistikk
Leder
aftenposten.no 28.11.2008
VG forundrer seg på lederplass over at Aftenposten stiller spørsmål i flykjøpsaken.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) er «litt forundret» over at Aftenposten og Klassekampen «har klart å være så partiske som dere har vært i den saken, og dratt frem alle mulige eksperter som har en avvikende mening».
Vi er forundret over både vår kollega VG og over forsvarsministeren. Kanskje mest forundret over VG. Forsvarsministeren har jo seg selv og sitt embetsverk å forsvare. Det er naturlig at embetspersoner ikke liker å bli ettergått eller stilt kritiske spørsmål. Det opplever pressen hver dag. Sikkert VG også. (...)

Nok en seier
Jody Williams - Tidl. vinner av Nobels fredspris
dagbladet.no 31.5.2008
Den norske regjeringen inviterte andre stater til Oslo i februar 2007 for å lansere det som med rette blir kalt Oslo-prosessen, et forsøk på å avslutte forhandlingene om en traktat for å forby klaseammunisjon i 2008. I går, fredag 30. mai, var vi vitner til nok en seier for menneskeheten, da 109 stater vedtok den nye konvensjonen med forbud mot klaseammunisjon. Konvensjonen forbyr bruk av, produksjon av, handel med og lagring av disse våpnene, som rammer blindt. For den suksessen står verden i stor takknemlighetsgjeld til Norge. (...)

Nærmere klaseforbud
LEDER
dagbladet.no 25.5.2008
Femten måneder etter at regjeringen samlet

40 nasjoner på Soria Moria for å utarbeide en felles plattform mot klaseammunisjon, fortsetter prosessen i Dublin. Diplomater, politikere og

organisasjoner fra ialt 109 stater har vært samlet i den irske hovedstaden siden 19. mai for å få på plass en avtale som vil forby klasevåpen med uakseptable humanitære konsekvenser. (...)

Norske kuler på avveie
aftenposten.no 15.3.2008
ATLE SOMMERFELDT, generalsekretær, Kirkens Nødhjelp
HÅNDVÅPEN HINDRER FRED. Regjeringen må sørge for mer kontroll og åpenhet rundt statseid våpenindustri.

I feil hender.
Den norske stat eier 50 prosent av Nammo-konsernet, som trolig er verdens tredje største ammunisjonsprodusent. Regjeringen står overfor en rekke etiske problemstillinger i utøvelsen av dette eierskapet.

Utfordringene knytter seg særlig til Nammos eksport og produksjon av ammunisjon utenfor Norges grenser og til muligheten kjøperne av ammunisjonen har for å selge den videre til andre. Gjennom disse kanalene kan norskeid ammunisjon havne i hendene til udemokratiske regimer og bli brukt til menneskerettighetsbrudd. (...)

- Nordmenn aktive i våpensmugling
aftenposten.no 27.2.2008
Nordmenn som fortsatt er høyst aktive i militær virksomhet, er samtidig svært aktive i ordener som smugler våpen og ammunisjon til utvalgte krigs- og konfliktsoner. (...)

Røverstater kan ha fått norsk utstyr
aftenposten.no 17.2.2008
Politiets sikkerhetstjeneste frykter at lisenspliktige norske produkter er solgt via stråmenn til land som nekter kontroll av sine våpenprogrammer. Flere selskaper etterforskes. (...)

Etterforsker.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ser svært alvorlig på denne utviklingen. Informasjonssjef Trond Hugubakken forteller at PST allerede en god stund har etterforsket flere mulige brudd på eksportkontrolloven, der norske og utenlandske selskaper er i søkelyset. (...)

Selskaper svartelistet
nrk.no 12.1.2008
(...) Kjernevåpen og klasebomber
Finansdepartementet har besluttet å fjerne tre selskaper som er involvert i våpenproduksjon fra Statens pensjonsfond Utland, det tidligere oljefondet.
De tre er det sørkoreanske Hanwha Corporation, det britiske selskapet Serco Group og det amerikanske selskapet GenCorp Inc.

Ifølge Etikkrådet produserer disse selskapene henholdsvis klasevåpen og kjernevåpen, og den type produksjon kan vi ikke være med på å finansiere, sier finansminister Kristin Halvorsen (SV). (...)

Kongressen vedtar ny våpenlov
nrk.no 20.12.2007
Den nye loven skal hindre mennesker med mentale problemer i å få kjøpe skytevåpen.

Både Senatet og Representantenes hus vedtok i går loven uten innsigelser og sendte den videre til president George W. Bush til undertegning.

Loven er den første viktige loven mot den frie flyten av våpen i USA på ti år. (...)

På smøretur i Orkla
nrk.no 15.12.2007
Flere av forsvarstoppene var med på fisketurer i Orkla, betalt av selskapet Thales som produserer militærteknologi.

Thales betalte både fly, leiebiler og fiskeutstyr. Også polvarer og øl ble betalt til fiskegildet. Dette kommer fram i en hemmeligstemplet rapport NRK har tilgang til.

Mange smøreturer
Fisketurene til Orkla er bare en av mange turer som Dalseide 2-rapporten beskriver. Millitærteknologibedriften har betalt turer til toppløse barer i Amsterdam, men også andre turer til både Paris og Praha blant annet. Tilsammen skal Thales ha fordelsoverført over 2, 6 millioner kroner til forsvarsansatte i årene 2000-2006. (...)

Fekk pengar av våpenhandlar
nrk.no 14.12.2007
Canadas tidlegare statsminister Brian Mulroney har fått 1,2 millionar frå ein tysk våpenhandlar, og risikerer no straffeforfølging.

Den tidlegare statsministeren vedgjekk torsdag at han hadde teke imot pengar frå den tyske våpenhandlaren Karlheinz Schreiber. Pengane skulle vere betaling for lobbyverksemd på vegne av den tyske våpenprodusenten Thyssen Industries.

Pengane vart overlevert under fleire møter på hotellrom, og skal seinare ha vorte plassert i hemmelege bankboksar og i leilegheita Mulroney eig i New York. Dei vart aldri meldt inn for skattemyndigheitene. (...)

Ap topp anklages for rolleblanding
vg.no 15.11.2007
En av Jens Stoltenbergs fremste sikkerhetspolitiske rådgivere, Kjetil Skogrand, får betalt for å gi råd til forsvarsgiganten Simrad Optronics. (...)

Siden i mai har Kjetil Skogrand ledet regjeringens topptunge utvalg for sikkerhetspolitikk, nedrustning og internasjonale utfordringer mot norsk sikkerhet.

Nå har han skaffet seg enda et verv, som medlem av forsvarsleverandøren Simrad Optronics Military Advisory Board. (...)

Våbenlobby: Ok at terrormistænkte køber våben
politiken.dk 4.5.2007
Den amerikanske National Rifle Association mener, at et lovforslag som forbyder våbensalg til terrormistænkte krænker den personlige frihed. (...)

Våbenlobby i offensiven
Det er ikke længe siden, at den amerikanske våbenlobby sidst var på banen.

Da 33 mennesker blev skudt på universitetet Virginia Tech, mente organisationen 'Gun Owners of America', at »alle de skoleskyderier, der er endt pludseligt de seneste 10 år, er stoppet fordi en lovlydig borger - et muligt offer - havde en pistol«.

»Skyderiet på Virginia Tech bør betyde et øjeblikkeligt stop for loven om våbenfri zoner, der efterlader nationens skoler åbne for galninge«, sagde chefen for organisationen Larry Platt. (...)

Våpenkonsern angklages for korrupsjon
nrk.no 2.5.2007
Amerikanerne forsøker å finne ut om det britiske konsernet har "smurt" regjeringene i flere land for å vinne kontrakter. Britiske myndigheter stanset i desember i fjor en gransking av påstander om dette, het det på den velinformerte London-avisens nettsider onsdag.

Den britiske granskningen ble angivelig stanset fordi myndighetene fryktet at den kunne føre til en krise i forholdet til Saudi-Arabia, som er en av britisk våpenindustris viktigste kunder.

Nå er spørsmålet om britiske bestikkelser kan ha gått til eller gjennom USA. (...)

Norsk krigsmateriell brukes i krig
Alexander Harang Leder i Norges Fredslag
Knut Hjelleset Norges Fredslags Våpenhandlegruppe
dagbladet.no 9.1.2007
VÅPENHANDEL: Statssekretær Johansens svar (22/12-06) på vår kronikk i Dagbladet (15/12-06) er på mange måter oppløftende. Utenriksdepartementet (UD) fortjener ros for sin nye åpenhetslinje, og ikke minst deres vilje til å gå i dialog om pikante forhold rundt norsk våpeneksport. Johansen forteller også i sitt innlegg at Regjeringen nå endelig vil ta initiativ til nedsettelse av et parlamentarisk eksportkontrollråd, noe vi i Norges Fredslag har ventet på siden Ap, SV og Sp gikk inn for dette for snart tre år siden. (...)

Våpenhandel
aftenposten.no 29.10.2006
Verdenssamfunnets forsøk på å bilegge konflikter i den tredje verden blir undergravet av stadig mer hensynsløse våpenhandlere.

Borgerkriger og væpnede konflikter mellom folkegrupper er blitt både blodigere og mer langdryge, fordi useriøse våpenhandlere har beriket seg på å ruste opp partene.

Derfor har FN startet arbeidet med en internasjonal traktat for våpenhandel. Traktaten skal stoppe salg av våpen til krigsområder, hindre brudd på FNs våpenblokader, sperre for levering av våpen til områder der de misbrukes til menneskerettsbrudd, og stoppe salg av våpen til fattige land der dette leder ressursene vekk fra nyttige formål og dermed hindrer landets utvikling. (...)

Kontroll med våpenhandelen?
Christin M. Ormhaug Norske leger mot atomvåpen Nicholas Marsh Institutt for fredsforskning
dagbladet.no 23.10.2006
Medlemslandene i FN har så langt feilet i å beslutte noe som virkelig kan hindre ukontrollert spredning av håndvåpen. Vi trenger fortgang i dette arbeidet.

ETT AV VERDENS største problemer i dag er det ukontrollerte salget av våpen, som forverrer konflikter, vold og menneskerettighetsbrudd i hele verden. På bakgrunn av dette vil FNs førstekomité, som behandler saker angående sikkerhet og nedrustning, nå diskutere muligheten for en Arms Trade Treaty (våpenhandelkonvensjon). Norge leder i år førstekomiteen ved ambassadør Mona Juul. (...)

Størst i verden på våpeneksport
grunder.no 17.1.2006
Norsk våpenindustri er verdens største våpeneksportør i forhold til folketall. Og budsjettet til Forsvaret for 2006 er rekordstort. SVs nedrustningsprofil er pulverisert av norsk våpenindustri og LO. - Vi har et godt samarbeid med LO, og Arbeiderpartiet har stor forståelse for industrien. Det sier administrerende direktør Knut Hundhammer i FSI, bransjeforeningen til våpenprodusentene.

Norsk våpenindustri har vært i sterk vekst de siste årene, først og fremst takket være en økende eksport av norsk våpenteknologi. På fem år er omsetningen økt med rundt tretti prosent, industrien omsetter for vel sju milliarder kroner og den sysselsetter rundt 5000 personer.

Dette har gjort Norge til verdens største våpeneksportør i forhold til folketall og verdens ellevte største våpeneksportør reelt sett, ifølge tall fra SIPRI, Stockholm International Peace Research Institute. Stadig mer av norsk våpenproduksjon brukes i krigssituasjoner, eksporten til USA har vært formidabel. (...)

Websidene er designet og tilrettelagt av Hein Tore Tønnesen © 2009